Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
BBC: Roblox fjerner dataspill om Ukraina-krigen
01. oktober 2022 kl 08:47Bjørn Egil Halvorsen
DEL
Spillgiganten Roblox er populær blant barn og unge. Nå er to spill om Ukraina-krigen fjernet. Foto: Ap

Spillgiganten Roblox fjerner dataspill der brukere har kunnet kjempe som russiske eller ukrainske soldater, melder BBC.

Roblox er en av verdens største spillplattformer med mer enn 50 millioner daglige brukere. Den er spesielt populær blant barn og unge.

I et av spillene, kalt «War on Larkiv», foregikk kampene i en fiktiv by som etterlignet den virkelige byen Kharkiv, ifølge BBC.

Spillet skal ha blitt spilt 90.000 ganger i løpet av to uker. Et annet spill kalt «Battle of Ukraine», skal ha ligget ute i flere måneder.

Etter at kanalen satte søkelyset på krigsspillene, har Roblox valgt å fjerne dem.

En talsperson for spillplattformen sier til BBC at de har strenge regler for spill som gjengir virkelige hendelser.

– Etter en vurdering av våre moderatorer har begge spillene blitt fjernet fordi de bryter med vårt regelverk, heter det i en uttalelse.

Roblox legger opp til at brukere selv programmerer og skaper spillene.

I 2020 hadde 52 prosent av norske barn det på sin «fem-på-topp»-liste over hvilke spill de spilte mest.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Syria ber Europa om hjelp etter jordskjelvet tross sanksjoner
  Syrias utenriksminister ber europeiske land om ikke å la sanksjoner stå i veien for å hjelpe landet etter det kraftige jordskjelvet natt til mandag. Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB

  Syrias utenriksminister ber europeiske land sende hjelp etter det kraftige jordskjelvet og sier sanksjonene mot Syria ikke er noen grunn til å nekte.

  Faisal Mekdads bønn om hjelp til tross for sanksjonene mot det syriske regimet kom i et intervju med den libanesiske TV-stasjonen Al Mayadeen.

  Syriske myndigheter har lenge hevdet at vestlige sanksjoner har gått ut over gjenoppbyggingen i landet etter tolv år med borgerkrig. USA og europeiske land har sagt at målet med sanksjonene er å presse Syrias regjering inn i en politisk prosess som kan få en slutt på konflikten.

  USA sier tirsdag at de jobber med samarbeidspartnere for å hjelpe Syria, til tross for at USA ikke anerkjenner landets regjering.

  Stephen Allen, som leder den amerikanske nødhjelpsetaten USAIDs innsats på bakken, sier de er i ferd med å omfordele bistand som allerede var på plass for å hjelpe det krigsherjede Syria.

  – Vi er i gang med å tilby hele bredden av humanitær respons nordvest i Syria, sier Allen. Av hensyn til sikkerheten vil han ikke si hvilke organisasjoner USAID samarbeider med.

 • NTB
  DEL
  PST: Koranbrenning øker terrorfaren

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kommer med en advarsel om at brenning av koranen kan gjøre Norge mer aktuelt som mål for ekstreme islamister.

  De viser ikke til en konkret trussel, skriver NRK.

  Forrige fredag avviste politiet en søknad om en slik demonstrasjon, fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian). De hadde planer om å holde demonstrasjonen foran den tyrkiske ambassaden i Oslo. Under NRKs program Debatten tirsdag kveld opplyser PST at de ga trusselvurderingen de nå forteller om til politiet i Oslo allerede før politiet trakk denne tillatelsen.

  – Hva et politidistrikt skal gjøre blir deres vurdering og avgjørelse. Vår jobb er å fortelle og vise hvordan trusselvurdering er. Den brede vurderingen tar de på en veldig god måte selv. I våre trusselvurderinger er det aldri slik at vi anbefaler direkte dersom et arrangement skal avlyses, gjennomføres eller flyttes. Det er deres beslutning, understreker assisterende PST-sjef Hedvig Moe.

  Koranbrenninger i flere europeiske land, særlig Sverige, har skapt en tilspisset situasjon de siste ukene. Utenriksdepartementet (UD) har endret reiserådene til Kenya, Tanzania og Uganda som følge av brenningene.

 • NTB
  DEL
  Egypt tilbyr Syria hjelp
  Russiske soldater og sikkerhetsstyrker fra den syriske regjeringen undersøker ruinene av bygninger som raste sammen i Aleppo tirsdag. Både regimekontrollerte og opprørskontrollerte deler av det nordlige Syria ble hardt rammet av jordskjelvet. Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB

  Egypts president Abdel Fattal al-Sisi har ringt Syrias Bashar al-Assad for å tilby støtte etter jordskjelvet.

  Det er den første telefonsamtalen på over ti år mellom lederne for de to landene, og første gang Sisi snakker med Assad siden han tok makten i et kupp i Egypt i 2013.

  Ifølge en uttalelse fra den egyptiske presidentens kontor sendte Sisi dypfølte kondolanser til Assad og uttrykte solidaritet med Syria og broderfolket. Sisi har også gitt ordre om at all mulig bistand skal gis til Syria, ifølge Sisis talsmann Ahmed Fahmy.

 • NTB
  DEL
  Mann dømt til fengsel for narkotikasmugling på buss

  Under koronapandemien reiste en mann i 40-årene med buss inn i Norge med flere kilo kokain og heroin. Tollen tok ham, og mannen er nå dømt i to rettsinstanser.

  I Follo og Nordre Østfold tingrett ble mannen dømt til sju og et halvt års fengsel i august 2022, men anket videre til Eidsivating lagmannsrett, som traff samme konklusjon.

  Til sammen er han dømt for å ha fraktet over to kilo kokain og en kilo heroin på buss. Da han kom til Ørje tollstasjon på forsommeren 2021 gjaldt fortsatt innreiserestriksjonene som ble innført på grunn av koronapandemien.

  Samtlige passasjerer måtte derfor forlate bussen og la tollvesenet og politiet gjennomføre inspeksjon. De fattet interesse for en gul plastpose på hattehyllen, som inneholdt en rekke små kapsler med hvitt pulver.

  Mannen ble ikke umiddelbart pågrepet, og reiste videre til karantenehotell. Etter hvert fant man imidlertid DNA-et hans.

  Mannen har erkjent at han fraktet narkotika, men hevder han ikke hadde kjennskap til at det var dette posen inneholdt. Han hevder han trodde det var et potensmiddel. Den forklaringen festet ikke retten lit til.

 • NTB
  DEL
  Ulv i Ulvåa-reviret er felt

  En ulv ble tirsdag felt i Ulvåa-reviret. Det skjer etter at lagmannsretten avslo begjæringen om midlertidig stans i lisensfellingen av ulv innenfor ulvesonen.

  Fellingen fant sted i Elverum kommune og er den første som er felt i år innenfor ulvesonen, skriver rovdyr.org.

  Fellingsområdet ligger i kommunene Elverum og Våler. Hensikten er å ta ut alle dyrene som tilhører Ulvåa-reviret. Den gjenværende kvoten er på sju ulver, men dette kan endres dersom nye opplysninger tilsier at det er flere eller færre dyr i reviret.

  Lisensfellingen av ulv innenfor ulvesonen skulle opprinnelig ha startet 1. januar, men ble utsatt på grunn av rettstvisten.

 • NTB
  DEL
  Kripos sier unge under 15 år blir rekruttert av kriminelle

  Kriminelle gjenger rekrutterer gutter under den strafferettslige lavalderen, slik at de kan gjøre enkle oppdrag uten å risikere fengselsstraff, ifølge Kripos.

  Rekrutteringen skjer på Tiktok og andre sosiale medier, med bilder av seddelbunker, champagne og fine biler, skriver VG.

  – Det kan være relativt enkle oppgaver, som for eksempel å levere narkotika fra A til B, holde vakthold også videre, sier avsnittsleder Kjetil Tunold ved Kripos.

  Gjennom påspandering av mat og annet føler ungdommene til slutt at de skylder gjengene noe, mener Kripos.

  Om ungdommen er under 15 år, kan de ikke straffes med fengsel eller bøter om de blir tatt. Det gjør dem spesielt attraktive for gjengene.

 • NTB
  DEL
  Microsoft integrerer språkrobot i søkemotor og nettleser
  Microsoft vil integrere kunstig intelligens i form av en språkrobot i søketjenesten Bing og nettleseren Edge. Illustrasjonsfoto: Swayne B. Hall / AP / NTB

  Microsoft sier selskapet vil integrere teknologi som ligner tekstroboten ChatGPT i søkemotoren Bing, noe som kan gi dem en fordel fremfor konkurrentene.

  Søketjenesten til Microsoft har havnet langt bak hovedkonkurrenten Google, men integreringen av kunstig intelligens (KI) skal etter planen gi Bing et løft.

  – Dette er en ny dag for søk, sier Microsofts toppsjef Satya Nadella på et arrangement i selskapets hovedkvarter tirsdag. Konserndirektør Yusuf Mehdi lover at «Bing skal bli «din KI-drevne robot for nettet».

  I det siste har språkroboten ChatGPT fått mye oppmerksomhet og skapt entusiasme rundt bruk av KI, noe nettselskapene står i kø for å utnytte.

  I tillegg til å integrere KI og tekstrobotteknologi i Bing, vil Microsoft også legge det inn i nettleseren Edge. De ser blant annet for seg at det kan brukes til å skrive en automatisk oppsummering av nettsider man surfer på.

  Mandag kunngjorde Google at de er ferd med å lansere en tekstrobot som kan ta opp konkurransen med ChatGPT. Tirsdag kunngjorde kinesiske Baidu at de også holder på å utvikle en lignende robot.

 • Gunnar Kagge
  DEL
  Satelittbilder viser ødeleggelsene
  İslâhiye fotografert 27. desember 2022. Foto: Maxar Technologies Provided by European Space Imaging
  İslâhiye fotografert 7. februar 2023. Foto: Maxar Technologies Provided by European Space Imaging

  Flere kvartaler i byen İslâhiye ble nesten helt knust av jordskjelvet natt til mandag.

  Byen med rundt 60.000 innbyggere ligger på grensen mot Syria. I romjulen i fjor tok en satelitt fra Maxar Technologies bilder av byen. Dagen etter jordskjelvet fløy satelitten over byen igjen. Bildene viser hvordan et helt kvartal nærmest ble jevnet med jorden.

 • NTB
  DEL
  Renate Reinsve med i ny stor serie i USA
  Skuespiller Renate Reinsve er klar for en ny Apple-serie. Foto: Heiko Junge / NTB

  Det norske stjerneskuddet Renate Reinsve spiller med flere Hollywood-stjerner i en ny TV-serie i USA.

  Skuespilleren har fått mye oppmerksomhet i Hollywood etter den Oscar-nominerte «Verdens verste menneske». Nå er hun på rollelisten i Apple-serien «Presumed Innocent», melder VG.

  Der spiller hun med blant annet Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard og O-T Fagbenle.

 • NTB
  DEL
  Husbanken er tom for penger – avslår sykehjemstilskudd

  Husbankens tilskuddsramme er brukt opp, og flere kommuner har fått avslag på søknader om tilskudd til sykehjem.

  Sortland kommune søkte tilskudd til sykehjem i midten av januar.

  31. januar fikk kommunen beskjed om at søknaden avslås fordi banken ikke har mer penger, skriver Kommunal Rapport.

  – Rammen for investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjem er brukt opp for 2023, og Husbanken vil derfor gi avslag på søknader, het det.

  Også Bergen, Sandnes og Tokke har så langt i år fått avslag på sine søknader av samme grunn, opplyser Husbanken.

  Søknaden fra Sortland kommune var ifølge kommunedirektør Rita Johnsen utformet i tett dialog med Husbanken. Den statlige banken hadde på forhånd godkjent løsningen og beregnet at prosjektet ville utløse et investeringstilskudd på snaut 73 millioner kroner.

  – Så godt som alle søknadene som er innvilget i år, kom opprinnelig inn i 2022, opplyser fagdirektør Are Martin Sauren i Husbanken.

  Ifølge Sauren har Husbanken behandlet søknadene i rekkefølgen de kom inn.

  Tidligere ordfører Grete Ellingsen (H) i Sortland kommune reagerer sterkt.

  – Regjeringen har ført kommunene bak lyset. Når tilskuddsrammen er brukt opp 31. januar, så betyr det at pengene er brukt opp på etterslepet, og at det ikke var satt av nok penger i fjor, sier hun.

  Hun forventer mer penger til Husbankens investeringstilskudd i revidert nasjonalbudsjett.

 • NTB
  DEL
  En helt nyfødt baby reddet fra jordskjelv-ruinene
  Denne jenta ble funnet i ruinene av en bygning som raste sammen i jordskjelvet i Syria. Navlestrengen var fortsatt festet til moren, som var død. Her får babyen behandling på et sykehus i Afrin tirsdag. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB

  Et gråtende spedbarn er hentet ut av ruinene av en boligblokk i jordskjelvrammede Syria. Babyen ble tilsynelatende født under bygningsmassene.

  Den nyfødte jenta ble funnet i den lille byen Jinderis nordvest i Syria, nær den tyrkiske grensen.

  Moren fødte jenta mens hun var begravd under restene av en fem etasjer høy boligblokk som ble jevnet med jorden i jordskjelvet mandag, opplyser slektninger og en lege til nyhetsbyrået AP tirsdag.

  Navlestrengen var fortsatt festet til moren, Afraa Abu Hadiya, som var død da de to ble funnet. Babyen er den eneste i familien som overlevde jordskjelvet, forteller en slektning av dem, Ramadan Sleiman.

 • NTB
  DEL
  Over 6000 døde i jordskjelvet i Tyrkia og Syria
  Redningsmannskaper leter etter jordskjelvofre i ruinene i Adana i Tyrkia tirsdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  Flere enn 6200 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land.

  I Tyrkia er 4544 bekreftet døde, opplyser tyrkiske myndigheter tirsdag kveld.

  I Syria er det så langt meldt om 1712 døde. Både opprørskontrollerte og regimekontrollerte områder er rammet.

  Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.

  Flere tusen er skadet, og et ukjent antall mennesker fryktes å ligge under ruinene av sammenraste bygninger. Det ventes derfor at tallet på døde vil stige etter hvert som redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.

 • NTB
  DEL
  Alvorlig fuglevirus sprer seg i Sør-Norge
  Fugleinfluensa og newcastlesyke har spredt seg blant flere fugler på Østlandet, Innlandet og i Rogaland. På Østlandet har særlig duer blitt smittet. Foto: Geir Olsen / NTB

  60 døde fugler er funnet på én uke i Sør-Norge etter at fugleinfluensa og newcastlesyke er påvist i flere fylker.

  På en uke er det funnet over 50 døde fugler i kommunene Skien, Porsgrunn og Bamble. Det er også funnet ti døde svaner i Larvik, skriver NRK.

  Mattilsynet har innført en rekke tiltak for å forebygge smittespredning av fugleinfluensa i Rogaland og av newcastlesyke på Østlandet og i Innlandet.

  Smitten kommer med trekkfugl og er ute av kontroll, opplyser Mattilsynet.

  – Det er vanskelig å ha kontroll på mengden smitte ute i naturen, sier avdelingssjef Asle Fremgård i Mattilsynet Telemark.

  Det er satt i gang tiltak og restriksjoner i 34 kommuner på Østlandet med mål om å hindre at viruset sprer seg fra ville til tamme fugler.

  – Foreløpig er det begrenset smitte, men vi frykter at smittemengden ute blant villfugl øker, sier Fremgård.

  Den største faren er at viruset kommer inn i kommersielle fjærfehold.

  – Det kan ha store konsekvenser, sier avdelingssjefen.

  Bare ett smittetilfelle i et hønsefjøs eller lignende vil føre til at hele besetningen må avlives.

 • NTB
  DEL
  Aktor ber om fengsel for feilmedisinering av datter

  Aktor ber om fengselsstraff for en kvinne i 30-årene som står tiltalt for å mishandlet sin egen datter. Jenta fikk i nesten ett år epilepsimedisiner, uten å ha epilepsi.

  Påtalemyndigheten mener kvinnen i 30-årene over en periode på ett år løy om datterens helse, blant annet at barnet gjentatte ganger hadde hatt epileptiske anfall, skriver Stavanger Aftenblad. Dermed gjennomgikk jenta flere kontroller og tester på sykehuset,

  I ni måneder fikk datteren epilepsimedisiner med fare for alvorlige bivirkninger, uten å ha epilepsi. Påtalemyndigheten mener moren løy om datterens helsetilstand blant annet av økonomiske årsaker.

  I Sør-Rogaland tingrett la aktor, statsadvokat Folke Åmlid, ned påstand om fengsel i ett år og åtte måneder for kvinnen som står tiltalt for å ha mishandlet datteren.

  – Fornærmede hadde ikke epilepsi. Dette var oppkonstruert av tiltalte for å få forsikringspenger. Dette påførte datteren unødvendig smerte, ubehag, risiko og engstelse, sier Åmlid.

  Kort tid før tiltalte først uttrykte bekymring for datterens anfall tegnet hun en barneforsikring for sin yngste datter. Forsikringen ville gi henne en erstatning på 300.000 kroner om datteren ble diagnostisert med epilepsi.

  Kvinnen nekter straffskyld for mishandling.

  Kvinnen står i tillegg tiltalt for flere bedragerier – og har erkjent ett av forholdene hun er tiltalt for. I januar 2019 løy hun om å være gravid med tvillinger, noe som ga henne i overkant av 166.000 kroner i engangsstønad fra Nav.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  Gutt (15) omkom etter drukningsulykke i basseng

  En 15 år gammel gutt ble i 16-tiden tirsdag fløyet til Haukeland Universitetssykehus med luftambulanse etter en drukningsulykke i et svømmebasseng i Modalen i Nordhordland.

  Klokken 19.35 skriver Vest politidistrikt i en pressemelding at gutten er omkommet.

  Politiet skriver at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt.

  –På nåværende tidspunkt er vi ikke kjent med at det har vært vitner til selve hendelsen, men andre i anlegget skal ha oppdaget gutten på bunnen av bassenget. Disse fikk ham opp og iverksatte førstehjelp, samt varslet nødetatene, skriver politiet.

  Pårørende er varslet.

 • NTB
  DEL
  Jordskjelvet: Flere norske borgere ikke gjort rede for

  Det er en mindre gruppe norske borgere som ikke er blitt gjort rede for etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria, opplyser Utenriksdepartementet.

  – Utenrikstjenesten er i kontakt med et mindre antall norske borgere i Tyrkia med behov for konsulær bistand. Det er også en mindre gruppe norske borgere som det ennå ikke er gjort rede for, opplyser pressevakt Mathias Rongved i UD.

  Det skal dreie seg om færre enn ti norske borgere i Tyrkia. Mer informasjon om disse kan ikke departementet gi på grunn av taushetsplikten.

  UD har ikke mottatt noen bekymringsmeldinger om norske borgere i Syria, og det er heller ikke kjent hvordan jordskjelvet har rammet nordmenn i interneringsleirer i Syria.

  Norske borgere som er rammet av jordskjelvet og vil komme i kontakt med utenrikstjenesten, kan ta kontakt med nærmeste ambassade eller UDs operative senter på telefon 23 95 00 00 eller e-post: 247@mfa.no.

 • NTB
  DEL
  VG: Norge gir 150 millioner kroner til Tyrkia og Syria

  Saken oppdateres.

 • Andreas Bakke Foss og Celina Therese Ekholt
  DEL
  52-åringen dømt for drapet på Birgitte Tengs anker
  Tiltaltes forsvarere Stian Bråstein og Stian Kristensen Foto: NTB

  Mandag ble en 52 år gammel mann enstemmig dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs på Karmøy den 6. mai 1995.

  Siden han ikke var i retten, fikk han heller ikke besvart spørsmålet fra dommerne om han hadde forstått dommen og om han vil anke den.

  Tirsdag har mannen fått forkynt dommen i fengselet. Han har bestemt seg for å anke den til lagmannsretten, bekrefter hans forsvarere Stian Bråstein og Stian Kristensen til Aftenposten.

 • NTB
  DEL
  Fiskebåt holdes tilbake etter dødsulykke i januar

  Havarikommisjonen har funnet tre sikkerhetskritiske forhold på fiskebåten Hunter etter at en mann falt i Barentshavet i januar. Båten er nå tilbakeholdt.

  Statens havarikommisjon har besluttet å undersøke sjøulykken 30. januar med fiskefartøyet Hunter, hvor en utenlandsk statsborger falt over bord i Barentshavet. Mannen er antatt død.

  Havarikommisjonen har gjort undersøkelser om bord på båten og gjort intervjuer med mannskapet. De har så langt avdekket tre forhold som er av en slik art at de har varslet Sjøfartsdirektoratet, som kan iverksette nødvendige tiltak i påvente av den endelige undersøkelsen.

  De ber direktoratet påse at rederiet sørger for nødvendige engelskkunnskaper i besetningen, sikre at transport av agn om bord og arbeidsprosessen på akterdekk under setting av line ikke skaper fare for at folk faller over bord.

  Fiskeribladet skriver at båten nå er tilbakeholdt i Tromsø havn. Det opplyser Sjøfartsdirektoratet.

 • NTB
  DEL
  Kraftig økning i innbetalinger til pensjon

  Innbetalingen av innskuddsbaserte pensjonsordninger økte med 14 prosent fra utgangen av 2021 til 2022, viser tall fra Finans Norge.

  I fjor var innbetalingene til innskuddsbaserte pensjonsordninger i livsforsikrings- og pensjonsselskapene på 42 milliarder kroner. Økningen tilsvarer 14 prosent fra utgangen av 2021 til 2022, viser Finans Norges foreløpige markedsstatistikk for 4. kvartal.

  De nye reglene i «pensjon fra første krone» kan forklare deler av den store økningen, skriver Finans Norge. Nå kan blant annet arbeidstagere fra 13 år spare pensjon fra første krone de tjener, mens pensjonsopptjening tidligere ikke var obligatorisk før fylte 20 år.

  Pensjonspengene for alle arbeidstagere og tidligere ansatte i privat sektor med innskuddsordninger utgjør nå 441 milliarder kroner.