Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Oslo kommune opphever vannsparetiltak
04. oktober kl 09:54NTB
DEL

Innbyggernes innsats og nedbøren den siste tiden fører til at Oslo kommune kan oppheve vannsparetiltakene.

– Jeg er imponert over oslofolks innsatsvilje gjennom flere måneder. Denne situasjonen har lært oss at vi ikke kan ta naturressursene for gitt. Nå bygger vi ny vannforsyning til Oslo for å gi byen sikker tilgang til trygt drikkevann, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Oslo har en sårbar vannforsyning ettersom Maridalsvannet står for 90 prosent av forsyningen til byens innbyggere. Lite nedbør siden i fjor høst, og rehabilitering av en stor demning, førte til mindre vann i Oslos vannmagasiner enn normalt.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Fornybart kan gå forbi kull i 2025

  Utbyggingen av fornybar energi skyter fart som følge av energikrisen i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

  I en ny rapport skriver byrået at fornybar-utbyggingen de neste fem årene kan bli like stor som i de foregående 20 årene.

  Dermed kan fornybar energi – samlet sett – gå forbi kullkraft som den største energikilden på verdensbasis innen 2025.

 • NTB
  DEL
  Person siktet for drapsforsøk

  En person er siktet for drapsforsøk etter å ha blitt pågrepet mandag kveld.

  Det opplyser jourhavende jurist Jan Christian Alvheim i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

  Alvheim ønsker ikke å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.

 • NTB
  DEL
  Store prisforskjeller på drivstoff gjennom uken

  Prisøkninger på bensin og diesel skjer alle ukedager, men har det siste året skjedd oftest tirsdager og fredager, ifølge Konkurransetilsynet.

  Konkurransetilsynets kartlegging tar for seg prismønsteret for drivstoff fra oktober i fjor til september i år. Der kommer det frem at prisen på bensin og diesel er aller lavest tirsdag og fredag morgen.

  – Vi har det siste året sett rekordhøye drivstoffpriser. Det er kan imidlertid være mye penger å spare dersom man følger prisbildet lokalt, sier nestleder ved avdeling for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet, Marita Skjæveland.

  Som regel går det tre dager mellom prisøkninger, noen ganger to eller fire. Ifølge Skjæveland er prisene aller lavest rett før drivstoffaktørene setter opp prisen.

  Norske drivstoffpriser styres blant annet av oljeprisen og internasjonale forhold. Prisløftene skjer over hele landet samme dag, men ikke på alle stasjoner på samme tidspunkt.

 • NTB
  DEL
  Politimann dømt for grovt uaktsom voldtekt

  En politimann fra Nordland politidistrikt er dømt for en grovt uaktsom voldtekt. Lagmannsretten mener han misbrukte overmaktsforholdet.

  En politimann som er ansatt i Nordland politidistrikt er dømt til tre års fengsel for en grovt uaktsom voldtekt, tre tilfeller av misbruk av makt og et tilfelle av tjenestefeil, skriver TV 2.

  Han ble samtidig frifunnet for en voldtekt. Politimannen har nektet straffskyld i alle anklager.

  – Spesialenhetens straffepåstand var ni år for tingretten. Lagmannsrettens dom endte i tre års fengsel, og resultatet i begge instanser underbygger at verken tingretten eller lagmannsretten har sett saken på samme måte som Spesialenheten, sier mannens forsvarer, advokat Heidi Reisvang.

  Voldtekten skal ha funnet sted mens den fornærmede var sentral i behandlingen av flere straffesaker. Lagmannsretten har konkludert med at mannen skaffet seg seksuell omgang med fornærmede ved misbruk av overmaktsforholdet.

 • NTB
  DEL
  Økt formue og boligformue blant eldre

  Eldre har i gjennomsnitt langt høyere formue enn yngre, men forskjellene er store eldre i mellom. Økte boligverdier har spesielt bidratt til en formuesøkning.

  Formue er en viktig del av grunnlaget for økonomisk velferd hos eldre, og det er stor forskjell mellom de som eier bolig og ikke, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Eldres formuer har økt betraktelig de siste tiårene, men samtidig har ulikheten økt fordi ujevnt fordelt finanskapital har bidratt mest til formuesøkningen.

  Boligformuen har økt betraktelig, men er også jevnere fordelt, selv om den er høyere for dem som eier bolig i sentrale strøk og større byer.

 • NTB
  DEL
  Kan bygge nye boliger i Oslo uten parkering

  Byrådet i Oslo fikk gjennomslag for sitt forslag om å fjerne kravet om parkeringsplasser i nye boligprosjekter. Det tross i bekymring om mer gateparkering.

  Nå skal det bli mulig å bygge nye boliger i Oslo uten å sørge for parkeringsplasser, skriver NRK Oslo og Viken. Det var Venstre i Byrådet som sikret flertall for forslaget.

  Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i Obos tror de ikke vil lage boligprosjekt helt uten parkering, men at behovet vil vurderes i hvert enkelt tilfelle. Ifølge Siraj er ikke parkeringsetterspørselen like stor på nye boligprosjekter.

  De nye reglene vil likevel ikke gjelde i småhusområdene. Dem må politikerne vurdere på nytt.

  – Vi er redd den nye småhusplanen kan ende opp med å straffe de som ønsker å etablere parkeringsplass, sier Håkon Riekeles (V).

  Det blitt uttrykt bekymring for at reglene kom til å føre til mer parkering i gatene, og på den måten hindre utrykningskjøretøy.

  – En ting er å ikke pålegge parkeringsplasser. Men vi mener at det skal være anledning til å ha parkering på egen tomt. Hvis man trenger bil, er det bedre å parkere på egen tomt enn i allerede overbelastede småveier, sier Riekeles.

 • NTB
  DEL
  Nord-Korea har igjen skutt granater nær Sør-Korea
  En TV-skjerm på togstasjonen i Seoul viser bilder av en militærøvelse i Nord-Korea. Tirsdag skjøt Nord-Korea opp en ny runde med granater like ved grensen til sør. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB

  Nord-Korea har skutt artillerigranater like ved grensen til Sør-Korea for andre dag på rad, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

  Et nordkoreansk nyhetsbyrå siterer en militær talsmann som sier at artilleriskytingen er ment som en kraftig advarsel i forbindelse med en militærøvelse mellom Sør-Korea og USA.

  Situasjonen på Koreahalvøya er for tiden svært anspent. Nord-Korea har den siste tiden gjennomført en rekke prøveutskytinger av ulike typer raketter.

  Flere eksperter mener at Nord-Korea trolig forbereder den første atomvåpentesten på over fem år.

 • NTB
  DEL
  Anslår 100 oppsigelser i FHI
  FHI kutter nærmere 300 stillinger. Foto: Lise Åserud / NTB

  FHI kutter nærmere 300 stillinger. Direktør Camilla Stoltenberg anslår nærmere 100 oppsigelser.

  – Vi blir nødt til å gå til oppsigelser også. Vi har ikke på noe tidspunkt trodd at det å gi tilbud om sluttpakker til alle vil dekke hele behovet for nedbemanningen, sier Stoltenberg i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

  Forrige uke varslet FHI kutt i om lag 300 stillinger etter budsjettforliket mellom regjeringen og SV.

  Per nå kan hun ikke si noe om hvor mange som har takket ha til tilbudet om sluttpakke. Dermed kan hun heller ikke si noe om hvor mange som må sies opp, men anslår rundt 100 årsverk.

  Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier det kommende året blir krevende for hele Helse-Norge:

  – Direktøren beskriver en del sammenfallende utfordringer, og det rammer veldig mange helseledere til neste år. Vi kunne også sittet her med sykehusdirektørene våre som nå opplever at budsjettet de får ikke strekker til, og at det vil gå utover beredskap, sier hun i Politisk kvarter.

 • NTB
  DEL
  Voldshendelse i Mandal mandag kveld

  Fire personer er pågrepet etter en voldshendelse i Mandal sentrum mandag kveld. En person ble fraktet til sykehus etter hendelsen.

  – En person ble fraktet til Sørlandet sykehus og videre til Ullevål senere på kvelden. Personen er lagt i kunstig koma og ligger nå til observasjon, sier operasjonsleder John Repstad i Agder-politiet til Lindesnes avis i morgentimene.

  Mandag kveld ble politiet varslet klokken 20.15 om at en mann hadde blitt banket opp og lå midt i gaten i Mandal sentrum.

  Fire personer i aldersgruppen 16–20 år ble pågrepet på stedet. Politiet vil etterforske hendelsen og avhøre de involverte. De pågrepne er kjenninger av politiet.

  – Utover dagen vil politiet gjøre tekniske undersøkelser, og senere mer taktiske. Det kan se ut som at en forbipasserende varslet politiet om hendelsen, sier Repstad.

  Det er for tidlig for politiet å si noe om hva motivet bak hendelsen er.

 • Torgeir Strandberg/Henning Carr Ekroll
  DEL
  Person sendt til sykehus etter stillasvelt i Oslo

  Nødetatene har rykket ut til et veltet stillas på en byggeplass på Vollebekk i Oslo, meder Oslo 110-sentral.

  Det er ikke kjent hva som førte til uhellet.

  Ifølge brannvesenet i Oslo er det én person som får tilsyn på stedet.

  Klokken 08.30 melder Oslo-politiet at vedkommende er fraktet til sykehus med hodeskader.

  «Vedkommende var ikke kontaktbar», skriver politiet.

 • NTB
  DEL
  Peker på Brenna som ny nestleder i Arbeiderpartiet
  Flere har tatt til orde for at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) bør bli ny nestleder i partiet sammen med Bjørnar Skjæran. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Fylkeslederen i Agder mener kunnskapsminister Tonje Brenna bør bli ny nestleder i Arbeiderpartiet. Støre sier det er gode grunner til å ha to nestledere igjen.

  – Hun kan lede. Hun engasjerer og har også strategiske egenskaper, sier fylkesleder Cecilie Knibe Kroglund i Agder Ap til NRK.

  Siden Hadia Tajik trakk seg som nestleder i mars, har Aps ledelse bestått av statsminister Jonas Gahr Støre, nestleder Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng.

  Flere tar nå til orde for å utvide partiledelsen med en nestleder til, på landsmøtet i mai.

  Støre sier til NRK at det er gode argumenter for å ha to nestledere i partiet.

  – Vi har vedtekter som åpner for både én og to nestledere. Vi hadde to, så jeg mener det er gode argumenter for å ha to, fordi vi er i regjering, vi har et stort ansvar og mye vi skal følge opp i en partiorganisasjon, sier Støre.

 • NTB
  DEL
  Ikke flere intensivplasser nå enn før pandemien

  Koronapandemien påførte økt press på det norske helsevesenet. Antallet intensivplasser forblir 278, det samme som i mars 2020.

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier det ikke er flere intensivplasser på sykehusene rundt om i landet enn det var før da landet ble nedstengt i mars 2020, skriver p4 -nyhetene.

  – Skulle en tilsvarende hendelse ramme oss, er vi i en ganske lik situasjon som i 2019, selv om vi har mye lærdom. Vi har også helsepersonell som har stått på ganske hardt i drøyt to år, sier president i Legeforeningen, Anne-Karin Rime.

  Pr. nå er det ingen fastsatte tall på hvor mange intensivplasser Norge trenger, men det er satt av 199 millioner kroner til videreutdanning av spesialsykepleiere i statsbudsjettet for 2023.

  – Vi har ikke noe måltall, men vi har lagt til rette nå for at flere kan utdannes slik at vi kan øke intensivkapasiteten på sikt, sier Kjerkol.

 • NTB
  DEL
  Vedum om målinger: Vet ikke om bunnen er nådd

  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke si om partiet hans har nådd bunnen på meningsmålingene. Han tror mange nå er bekymret for økonomien.

  – Jeg har vært med på opp- og nedturer før som partileder og opplevd hele skalaen tidligere. Poenget nå er å gjøre jobben som trengs for folk, jeg er ikke en valganalytiker, sier Vedum til VG.

  Mandag landet Sp på 5,1 prosent i en måling for TV 2. Partiet fikk 13,5 prosent av stemmene ved valget i fjor høst.

 • NTB
  DEL
  Bygger vei, fant 170 steinalderboliger

  Funnene fra fortiden i forbindelse med byggingen av Hordfast i Vestland overgår all forventning. I 2022 er det avdekket 170 steinalderbosteder.

  Ifølge kulturminneloven må man sikre forhistorien før bygging og asfaltering av ny vei, noe som gjør at arkitektene i Vestland fylkeskommune har fått 31 millioner kroner til dette, skriver Bergens Tidende.

  Det var Bladet Tysnes som først omtalte saken. Hordfast er navnet på en planlagt ferjefri forbindelse på E39 mellom Stord og Os.

  Til sammen er det mellom mars og november 2022 avdekket 170 steinalderbosteder i Bjørnafjorden, Tysnes og Stord, noe arkeologene ikke tror hadde vært mulig uten veibyggingen.

 • NTB
  DEL
  Meldinger om busseksplosjon i Afghanistan

  Det meldes om flere drepte og sårede etter at en buss eksploderte i Mazar-e-Sharif i Afghanistan.

  Ifølge Al Jazeera skal det dreie seg om seks drepte og 13 sårede i det som beskrives som en bombeeksplosjon.

 • NTB
  DEL
  Sex utenfor ekteskap forbys i Indonesia

  Nasjonalforsamlingen i Indonesia har godkjent en lov som gjør det straffbart å ha sex utenfor ekteskap. Brudd på loven medfører opptil ett års fengsel.

  Vedtaket ble banket gjennom tirsdag.

  Den nye loven gjelder både landets egne borgere og besøkende utlendinger. Dermed kan for eksempel turister på Bali bli omfattet.

  Loven, som er drevet frem av religiøse politikere, bekymrer næringslivet i landet. De frykter det kan skade landets omdømme som ferieland og svekke viljen til å gjøre investeringer, meldte Reuters da lovforslaget lå på bordet.

  En tidligere utgave av loven ble behandlet i 2019 og utløste da landsomfattende protester der titusenvis deltok.

 • NTB
  DEL
  To babylik funnet i fransk fryser

  Likene av to nyfødte babyer er funnet i en fryser hos en kvinne sør i Frankrike. Kvinnen er siktet, mistenkt for drap.

  De to babyene døde ikke av naturlige årsaker, uttaler politiadvokat Florence Galtier i byen Avignon.

  Hun viser til obduksjonsrapporten som slår fast at den ene av babyene var påført et slag mot hodet og at dette antas å ha utløst dødsfallet. Det er uklart om det dreier seg om skader som følge av vold eller et fall, eller om det er en annen årsak, ifølge Galtier.

  Den 41 år gamle kvinnen ble pågrepet torsdag i forrige uke i landsbyen Bedoin. Dagen etter ble hun siktet og mistenkt for drap på de to babyene.

 • NTB
  DEL
  Bilbrann i Bergen

  To biler sto i morgentimene i full fyr i Hausdalsvegen i Bergen. Det ble ikke meldt om spredningsfare.

  Brannvesenet rykket ut og fikk slukket brannen. Bilene sto i nærheten av et hus, men spredde seg ikke videre.

 • NTB
  DEL
  Kvinne ble skåret opp og fratatt sitt ufødte barn

  En gravid kvinne i Mexico døde etter at hun ble angrepet av to personer som skar henne opp og stjal hennes ufødte barn, opplyser påtalemyndigheten.

  De to mistenkte, en mann og en kvinne, ble pågrepet med babyen i sin besittelse, står det i en uttalelse fra påtalemyndigheten i delstaten Veracruz.

  Angivelig skar de kvinnen åpen for å ta ut fosteret fordi den kvinnelige mistenkte ikke var i stand til å få barn selv, uttaler en tjenesteperson koblet til etterforskningen.

  Offeret ble lurt i døden via sosiale medier der hun var blitt lovet klær til babyen sin, har slektninger sagt til lokale medier.

 • NTB
  DEL
  Kirstie Alley er død
  Kirstie Alley er død, 71 år gammel. Bildet er fra premieren på filmen «The Fanatic» i Los Angeles i 2019. Arkivfoto: Richard Shotwell / Invision / AP / NTB

  Skuespilleren Kirstie Alley er død, 71 år gammel, etter kortvarig kreftsykdom.

  Hun var omgitt av sin nærmeste familie, står det i en kunngjøring fra hennes barn på Alleys offisielle Twitter-konto natt til tirsdag norsk tid.

  Alley fikk sitt store gjennombrudd i den mangeårige komedieserien «Cheers», som gikk fra slutten av 1980-tallet til begynnelsen av 1990-årene. Hun ble belønnet med både Golden Globe- og Emmy-priser for sin rolle som Rebecca Howe i serien.

  Senere spilte hun i «Veronica's Closet» som hun fikk Emmy- og Golden Globe-nominasjoner for.

  Hun spilte også i TV-komedien «Kirstie», som hadde premiere på slutten av 2013. Serien fikk kun én sesong.

  Alley hadde en rekke filmroller i løpet av karrieren, blant dem i 90-tallskomedien «Se, han snakker», og i oppfølgerne «Se, hun snakker også» og «Se hvem som snakker nå».