Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kilde: Regjeringen skrur opp utbytteskatten
05. oktober kl 13:49Kjetil Magne Sørenes
DEL

Aftenposten får bekreftet at regjeringen skrur opp både skatten på aksjeutbytte, skatten på formue og inntektsskatten for dem som tjener over 750.000 kroner.

Det skjer i budsjettforslaget som legges frem torsdag.

Det opplyser en kilde med inngående innsikt i budsjettarbeidet til Aftenposten.

Aftenposten vet ikke hvor mye de aktuelle skattene skrus opp.

Støre-regjeringen skrudde i fjor opp skatten på utbytte med om lag 3,2 milliarder kroner og formuesskatten med 4 milliarder. Det skjedde i tilleggsnummeret til Solberg-regjeringens siste statsbudsjett.

I budsjettforslaget finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger frem torsdag, skrus altså disse skattene ytterligere opp.

De kommer på toppen av den mye omtalte skattepakken på laks og kraft, som utgjør 33 milliarder kroner i inntekter for staten.

Aps finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen har tidligere sagt til Aftenposten at både formuesskatten og det generelle skattenivået skal økes. I samme intervju presiserte han at skatt på utbytte ikke er omfattet av Aps skatteløfte fra valgkampen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Fengslet belarusisk opposisjonell innlagt på sykehus

  Den fengslede belarusiske aktivisten Maria Kolesnikova er innlagt til intensivbehandling på sykehus, opplyser en av hennes allierte.

  – Maria er innlagt på sykehus i Gomel, på intensivavdelingen, opplyser opposisjonspolitikeren Viktar Babaryka tirsdag. Det er foreløpig ikke kjent hva som er årsaken til innleggelsen.

  Kolesnikova ble i fjor høst dømt til elleve års fengsel for forbrytelser mot rikets sikkerhet etter å ha ledet demonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenko etter det omstridte presidentvalget i 2020.

  Den 40 år gamle fløytisten spilte tidligere i landets filharmoniske orkester og er blitt et symbol på protestbevegelsen i Belarus.

 • NTB
  DEL
  Bidrar med 130 millioner til kampen mot desinformasjon
  Google og videotjenesten deres YouTube spytter inn over 130 millioner kroner til kampen mot desinformasjon på nettet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Google og Youtube spytter inn over 130 millioner kroner til et nytt globalt faktasjekker-fond som skal bekjempe desinformasjon på nettet.

  International Fact-Checking Network (IFCN) er underlagt den amerikanske organisasjonen Poynter-instituttet, som støtter 135 faktasjekker-organisasjoner fra 65 land.

  Dette er det største enkeltbidraget til et slikt formål fra Google og Youtube hittil, opplyste Google tirsdag på en konferanse i Brussel.

  Der påpekte sjefen for Googles datterselskap, Jigsaw, at aktivitetene til russiske propagandaenheter har økt betraktelig under krigen i Ukraina. Blant annet forsøker de å forsterke fordommer knyttet til rase, samt å skape politisk splittelse, sa Jigsaw-sjef Yasmin Green.

 • NTB
  DEL
  Mann siktet for trusler etter å ha skutt etter veiarbeidere

  Politiet har siktet mannen som mandag kveld skal ha truet med våpen og avfyrt skudd i Froland i Agder.

  Mannen sitter i politiets varetekt inntil videre. Han ble avhørt tirsdag, og er siktet for trusler med skytevåpen, skriver Fædrelandsvennen.

  – Mannen skal ha vært bare noen få meter unna da han avfyrte et skudd med hagle i retning av der de tre fornærmede jobbet med en gravemaskin langs fylkesvei 42 ved Mjåvatn, sier driftsenhetsleder i Terje Gundersen i Østre Agder driftsenhet til Agderposten.

  Trusselsituasjonen ved Mjåvatn i Froland ble meldt til politiet litt før klokken 21 mandag kveld. Ingen ble skadd, men bevæpnet politi rykket ut til stedet og fikk kontroll på mistenkte.

  – Motivet hans, slik han har forklart det så langt, er at han oppfattet at arbeiderne kuttet trær og greiner på hans eiendom. De tre på stedet følte ham som en stor trussel, sier Gundersen.

  Mannen var beruset, men tilsnakkende. Situasjonen ble løst på en udramatisk måte, uten at tvangsbruk eller bruk av våpen. Mistenkte er ikke tidligere kjent for politiet.

  – Hagla var lovlig registrert. Papirene for våpenet var i orden, men handlingen var absolutt ikke det, sier Gundersen.

 • NTB
  DEL
  Mann døde i arbeidsulykke på Ål

  En mann i 60-årene ble erklært død på stedet etter at han kom i klem i en arbeidsulykke i Ål kommune.

  Pårørende er varslet, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Mannen skal ha kommet i klem under en container han jobbet med, skriver Hallingdølen.

  Foreløpig er det imidlertid uklart akkurat hva som har skjedd. Ulykken skjedde i 14.30-tiden tirsdag, ved det gamle renseanlegget i Ål kommune.

 • NTB
  DEL
  Bemannet romfartøy skutt opp i Kina
  Det kinesiske romfartøyet Shenzhou-15 ble tirsdag skutt opp fra Gobiørkenen i Kina. Foto: Li Gang / AP / NTB

  Et romfartøy med tre astronauter om bord ble skutt opp i den kinesiske Gobiørkenen tirsdag rundt klokken 16 norsk tid. Astronautene skal ferdigstille landets nye romstasjon.

  De tre astronautenes oppdrag er å ferdigstille arbeidet med Kinas nye romstasjon, Tiangong. Når den er ferdig skal et rullerende mannskap på tre jobbe med vitenskapelige eksperimenter, og teste ny teknologi. Navnet Tiangong betyr «himmelsk palass».

  Besetningen består av de tre astronautene Fei Junlong, Deng Qingming og Zhang Lu. Foto: Liu Lei / AP / NTB

  Besetningen som ble skutt opp består av én astronaut, som deltok på en ferd i 2005, samt to som reiser ut i rommet for første gang.

  Kina har tatt opp kampen med USA og Russland om herredømmet i verdensrommet. Landet har en ambisjon om å sende opp mennesker til månen i løpet av de neste ti årene.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  Østfoldbanen åpen igjen for trafikk

  Det melder Vy på sine nettsider klokken 17.13.

  Det meldes om at togene kjører igjen, men at det fortsatt kan oppstå forsinkelser og innstillinger.

 • NTB
  DEL
  Over 1.500 voldshendelser ved skoler i Bergen
  Illustrasjonsfoto fra Rothaugen skole i Bergen. Det er registrert over 1.500 voldshendelser i bergensskolen i år. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Per 1. september i år var det kommet inn 1.511 meldinger om voldshendelser på skolene i Bergen. Hovedverneombudet vil vurdere skolestenging.

  Hovedverneombud Jenny Rømo sier de har fått inn mange meldinger om vold og trusler mot lærere, skriver Utdanningsnytt.

  Om man tar med meldinger om trusler, var det 1.796 meldinger som hadde kommet inn til den relevante byrådsavdelingen i Bergen pr. 1. september.

  – I fjor var det helt krise ved en skole, og da varslet vi at vi vurderte stenging. Da er jo også Statsforvalteren, bedriftshelsetjenesten og miljørettet helsevern inne i bildet. Som hovedverneombud kan vi stenge når vi mener at arbeidsplassen er til fare for liv og helse, sier Rømo.

  Andelen volds- og trusselhendelser er høyest blant de yngste elevene.

 • NTB
  DEL
  Kina: Klar for tettere partnerskap med Russland om energi
  Kinas president Xi Jinping uttrykker ønske om et tettere energisamarbeid med Russland. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  President Xi Jinping sier han ønsker seg et tettere energisamarbeid mellom Kina og Russland.

  Det går frem av et brev fra Xi til en kinesisk-russisk næringskonferanse, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

  – Energisamarbeid er en viktig hjørnestein i det praktiske samarbeidet mellom Kina og Russland, heter det i brevet.

  Hvis landene knytter enda tettere energibånd, vil det kunne utløse misnøye i vestlige land. De har redusert kjøpene av russisk energi som en reaksjon på krigen mot Ukraina.

  Kina har gjort det motsatte og kjøpte i oktober mer enn dobbelt så mye russisk olje og gass som i samme måned i fjor. Russisk petroleum selges nå for lavere pris, noe kinesiske importører har utnyttet.

 • NTB
  DEL
  Frp ut mot SVs oljeseier: – I kveld er det fest i Moskva

  I budsjettforhandlingene fikk SV gjennomslag for å utsette 26. konsesjonsrunde ut 2025. Frp reagerer kraftig.

  – I kveld er det fest i Moskva. Putins regime er de eneste som tjener på at regjeringen og SV nå strammer inn i letingen etter olje og gass. Regjeringen kan umulig ha lært noe som helst av den alvorlige sikkerhetssituasjonen vi står opp i som følge av energipolitikken som er ført i Europa, sier energipolitisk talsperson i Frp Terje Halleland.

  Han mener utsettelsen vil ramme norske arbeidsplasser, verdiskaping og eksport av kritisk viktig energi til Europa.

  Les mer om SVs oljeseier her:

  teaser
  i dag 15:28
  Regjeringen enig med SV om statsbudsjettet
 • NTB
  DEL
  Norge kjøper luftvernraketter av Polen

  For første gang kjøper Norge bærbare luftvernraketter til bruk i Hæren. Våpnene skal kjøpes av Polen og leveres neste år.

  Forsvarsmateriell har signert en kontrakt med det polske selskapet Mesko om å kjøpe bærbare luftvernsystemer av typen Piorun. Våpnene koster rundt 350 millioner kroner, opplyser Forsvarsmateriell i en pressemelding.

  – Dette er første gang Norge skal bruke bærbart luftvern av denne typen, og Forsvaret får derfor en viktig kapasitet som de ikke har hatt tidligere. Dette er også første gang vi inngår en større kontrakt med polsk forsvarsindustri, noe som vitner om en positiv utvikling i det norsk-polske forsvarssamarbeidet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

  Det neste året skal Norge skaffe seg flere nye våpen for å håndtere lufttrusler i ulike høyder og avstander, ifølge pressemeldingen. Våpnene fra Polen skal dekke det laveste nivået, og vil kunne skyte varmesøkende raketter mot droner, helikoptre og fly fra bakkenivå og opp til 4.000 meter.

 • NTB
  DEL
  Hus overtent i Harstad – evakuerer naboer

  Et hus i Kilbotn i Harstad kommune er overtent. Politiet evakuerer nå naboer.

  Naboer i området bes om å lukke vinduer på grunn av røyk fra husbrannen.

  Det er ikke meldt om personskader, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

  Kilbotn ligger om lag åtte kilometer sør for Harstad sentrum.

 • Siril Thesen
  DEL
  Bil kjørte av veien og havnet på isflak i elv

  En bil kjørte av veien og havnet på et isflak i en elv i Haltdalen i Trøndelag.

  – Brannvesenet er på stedet og holder på med planlegging av berging av bil og mann, skrev politiet på Twitter like etter halv fire tirsdag ettermiddag.

  16.13 skriver de i en oppdatering at bilføreren, en mann i åttiårene, er berget i land. Han er ikke synlig skadet, men blir ivaretatt av helse på stedet.

  Det er foreløpig uklart hvordan uhellet har skjedd.

 • NTB
  DEL
  Fylkesnes om lederverv i SV: – Lite sannsynlig at jeg stiller
  Torgeir Knag Fylkesnes og Kirsti Bergstø (SV) i den muntlige spørretimen. Begge er nevnt som mulige kandidater til å overta som partileder, men Fylkesnes sier han er skeptisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier det er lite sannsynlig at han tar over som partileder etter Audun Lysbakken.

  – Jeg er skeptisk, sa han til journalister i vandrehallen tirsdag.

  Fylkesnes er nevnt som én av tre kandidater som er nærmest til å ta over ledervervet i SV. De andre to er nestleder Kirsti Bergstø og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski.

  – Har du gitt beskjed til valgkomiteen om at du ikke stiller? ville en journalist vite.

  – Jeg har vært like ærlig som jeg er nå, svarte Fylkesnes.

  – At du er skeptisk?

  – At jeg er skeptisk.

  Fylkesnes har stått i spissen for SVs budsjettforhandlinger med Ap og Sp. Han har blitt nevnt som mulig arvtaker etter Audun Lysbakken, som i november kunngjorde at han ikke tar gjenvalg på landsmøtet til våren.

  Hittil har ingen stått fram og bekreftet at de vil stille som kandidat. Valgkomiteen har gitt lokal- og fylkeslag frist til 20. desember med å komme med innspill til ny partileder.

 • NTB
  DEL
  Politiet skal etterforske transport av gigant-juletre

  Et gigantisk juletre ødela for store summer da det ble fraktet gjennom Lågaskarstunnelen i Vaksdal kommune. Nå starter politiet etterforskning.

  Torsdag ble et juletre transportert fra Voss til Bergen havn. Treet skulle videre til Newcastle i England som en gave fra Bergen.

  Julegranen var imidlertid for stor for vestlandske tunneler og rev med seg skilt og veimerking.

  Ifølge Bergens Tidende (BT) stusset flere bilister over synet, og nå har en bilist anmeldt selskapet som sto bak transporten.

  – Politiet på Voss skal etterforske saken. Det er naturlig å begynne å se på hvilke godkjenninger som er gitt, sier politibetjent Therese Vaksdal til BT.

  Forrige uke snakket BT med en bilist som lå bak lastebilen.

  – Den raserte alt på sin vei, sa en tipser da.

  Vegtrafikksentralen hadde også fått med seg den spesielle transporten.

  – Vi fikk inn melding om at det var et juletre som rev ned masse utstyr i tunnelen. Vi ringte politiet, men de hadde ikke sjanse til å prioritere det, sa trafikkoperatør Marianne Hove torsdag.

  Daglig leder for Bergen Havneservice, som fraktet treet, vil ikke kommentere anmeldelsen før de har sett den.

 • Kjetil Magne Sørenes
  DEL
  Ap og Sp kaller inn stortingsgruppen for å godkjenne budsjettavtale

  Regjeringspartiene og SV ligger an til å presentere en avtale om statsbudsjettet for 2023 tirsdag ettermiddag, får Aftenposten opplyst.

  Det er kalt inn til gruppemøte i Arbeiderpartiets og Sps stortingsgruppe for å godkjenne budsjettavtalen klokken 16.30.

  De tre partiene møttes tirsdag til en siste runde om neste års statsbudsjett på Statsministerens kontor (SMK) etter å ha forhandlet nesten hele natten, ifølge NTB.

  Les mer her:

  teaser
  i dag 15:28
  Regjeringen enig med SV om statsbudsjettet
 • NTB
  DEL
  PST ber om 90 dagers fengsel for dronetiltalt russer

  PST ber om at den russiske mannen som står tiltalt for å ha fløyet drone i Kirkenes 13. oktober, dømmes til 90 dagers ubetinget fengsel.

  Politiadvokat Kathrine Tonstad uttalte i Nord-Troms og Senja tingrett i Tromsø at 90 dager bør være et bunnivå for denne typen aktivitet, skriver NRK.

  Mannen er tiltalt for brudd på sanksjonsloven fordi den gjør det forbudt for russiske statsborgere å fly drone i Norge. Den tiltalte har forklart at han jobber for et statlig organ og var på jobbreise.

  Ettersom mannen har sittet i varetekt siden 15. oktober og kan få opptil 48 dagers varetektsfradrag, vil han kunne løslates i januar dersom retten kommer frem til det.

 • NTB
  DEL
  Extinction Rebellion-medlem fikk bot og betinget fengsel
  Kvinnen var blant aksjonistene på Sjursøya i Oslo 4. april i år. Illustrasjonsfoto. Foto: Torstein Bøe / NTB

  En kvinne i 20-årene har vært med på en rekke aksjoner i regi av Extinction Rebellion de siste årene. Nå er hun dømt til 19 dagers betinget fengsel.

  I tillegg til den betingede dommen må hun betale 20.000 i bot. Hun ble dømt for ordensforstyrrelse og for å ha nektet å etterkomme politiets pålegg.

  Oslo tingretts dom mot kvinnen omfatter en rekke aksjoner. Blant annet har hun deltatt i blokkering av veibanen ved statsministerboligen i Oslo, i en aksjon i resepsjonsområdet i Klima- og miljødepartementet og under den mye omtalte blokkeringen av havneområdet på Sjursøya i Oslo i april i år.

 • NTB
  DEL
  Black week: Nedgang i butikksalget
  Butikkhandelen gikk litt ned i årets black week sammenlignet med i fjor. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB

  Sammenlignet med i fjor var det 1,4 prosent færre kjøp og en nedgang på 1,8 prosent for pengebruk under årets black week.

  Tross nedgangen totalt, mener Kjetil Bøe, leder for betalingssystemet BankAxept, likevel at butikkhandelen holdt seg på et høyt nivå.

  – At vi ikke fikk noen omsetningsrekord i butikkene i år, har sammenheng med at vi kjøpte rimeligere varer enn i fjor, og at mange handler på nett, sier Bøe i en pressemelding.

  Black week fikk i år en del negativ omtale i forkant,

  – Nordmenn er skeptiske til black week-tilbudene. Tilliten til black week som fenomen vil bli høyere hvis butikkene gir reelle tilbud som monner fremover, sier Bøe.

 • NTB
  DEL
  Grunneiere anker dom om gruvedrift
  Nordic Rutile planlegger gruvedrift i Engebøfjellet i Vevring, men Arctic Mineral Resources mener det er de som har rett til å utvinne mineraler fra fjellet. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Arctic Mineral Resources (AMR) og Nordic Rutile (NRU) har knivet om retten til gruvedrift i Engebøfjellet ved Førdefjorden i Sunnfjord, og i oktober vant NRU rettssaken i Borgarting lagmannsrett.

  Nå er det klart at AMR anker dommen til Høyesterett. Selskapet er eid av flere grunneiere rundt Engebø, og de ønsker å utvinne granat uten dagbrudd og deponi, skriver NRK.

  Gruveprosjektet er omstridt, blant annet fordi NRU vil deponere 250 millioner tonn overskuddsmasser i Førdefjorden. De skal etter planen utvinne mineralene rutil og granat.

  NRU er et heleid datterselskap av Nordic Mining.

 • NTB
  DEL
  Nær 2.000 var uten strøm i Trondheim

  1.915 kunder ble rammet av en strømstans i Trondheim tirsdag ettermiddag, ifølge Adresseavisen.

  Leverandøren Tensio opplyste at det var oppstått en feil det elektriske nettet.

  Feilen ble meldt inn klokken 13.02.

  Nær to timer senere skriver NRK at strømmen er tilbake.