Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
BKK-ansatt pågrepet av politiet etter hendelse ved trafostasjon
07. oktober kl 10:03Henning Carr Ekroll/NTB
DEL
Fredag ble det oppdaget at det var gjort koblinger på denne trafostasjonen i Bergen. Foto: RUNE SÆVIG (ARKIV)/BT

En mann i 60-årene er pågrepet av politiet etter hendelse ved trafostasjon i Bergen. Vedkommende jobber i kraftselskapet BKK og er siktet for forsøk på anslag mot infrastrukturen.

Han har overfor sin arbeidsgiver vedgått å stå bak handlingen, opplyser politiet.

Mannens forsvarer, advokat Ellen Eikeseth Mjøs, skriver i en SMS til Bergens Tidende at hun foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.

Det var BKK som varslet politiet. Den siktede skal etter planen avhøres så snart som mulig.

«Politiets videre etterforskning vil ha som mål å klarlegge motivet og om den siktede hadde reell hensikt om å skade transformatorstasjonen», skriver Vest politidistrikt i en pressemelding. Politiet vil også undersøke om andre har vært involvert.

Fredag oppdaget BKK Nett-ansatte at noe var galt med trafostasjonen som ligger i Ytre Sandviken.

Bergens Tidende har tidligere skrevet at noen tilsynelatende hadde manipulert eller koblet om deler av det tekniske anlegget inne i trafostasjonen, og at dette kunne ha resultert i en kraftig eksplosjon.

Politiet opplyser at de ikke har grunn til å tro at tilsvarende handlinger er utført i andre trafostasjoner.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Rakel Haugen Strand
  DEL
  Europol tilbyr hjelp til tysk statskupp-etterforskning

  Europols enhet for kontraterrorisme tilbyr ressurser i den videre etterforskningen av et mulig statskupp i Tyskland. Det sier en pressekontakt i Europol til Aftenposten.

  Onsdag morgen ble 25 personer pågrepet, mistenkt for å planlegge statskupp i Tyskland. To av pågripelsene ble gjort i Italia og Østerrike. Blant de mistenkte er folk fra den såkalte Reichsbürger-bevegelsen, som fremmer høyreekstreme og antisemittiske holdninger.

  Europol var ikke involvert i pågripelsene som ble gjort av tysk politi onsdag.

  Europol er EUs organisasjon for kriminalitetsbekjempelse og politisamarbeid. Organisasjonen har ingen direkte myndighet, men bistår nasjonale politistyrker med informasjon, analyser og planlegging.

  Les mer om saken her

 • NTB
  DEL
  Kvinne siktet for drapsforsøk blir løslatt

  Politiet løslater kvinnen som er siktet for drapsforsøk i en av Bergens nabokommuner, men siktelsen opprettholdes.

  Politiadvokat Sven Arne Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt bekrefter løslatelsen overfor Bergensavisen og Bergens Tidende. Drapsforsøket skal ha skjedd søndag.

  Politiet har avhørt begge parter og er kommet til at det ikke er grunnlag for å fremstille kvinnen for varetektsfengsling.

  – Hun vil derfor bli løslatt, men siktelsen opprettholdes, opplyser politiadvokaten.

  Kvinnen i 40-årene ilegges en måneds besøksforbud hos ektemannen i 50-årene, ifølge Bergensavisen.

 • NTB
  DEL
  Idrettstrener dømt til fengsel for seksuell omgang med barn
  En idrettstrener er dømt til 20 måneders fengsel for seksuelle handlinger mot mindreårige jenter. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

  En mann i 40-årene er dømt til 20 måneders fengsel for seksuelle handlinger mot mindreårige jenter. Mannen var idrettstrener for de fornærmede i Bergen.

  Dommen er i samsvar med aktors påstand i retten, skriver Bergensavisen.

  Mannens forsvarer Kai-Inge Gavle varsler at dommen ankes.

  – Tiltalte er svært skuffet over at retten ikke finner noen av hans forklaringer troverdige. Hans oppfattelse er at troverdigheten er svekket fordi han har erkjent flere brudd på idrettens retningslinjer, noe som nå har medført at retten tror på de fornærmedes forklaringer opp mot tiltalen, sier Gavle.

 • NTB
  DEL
  Makspris på 5,1 kroner pr. kWh for strøm torsdag

  Torsdag blir det høyest strømpriser i Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 5,1 kroner pr. kilowattime (kWh).

  I Midt-Norge blir prisen 3,89 kroner pr. kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir den 1,33 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh, som regnes ut fra snittprisen på strøm pr. måned for hvert område. Ser man bort fra støtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre pr. kWh) og avgift til Enova (1 øre pr. kWh), ville landets høyeste makspris vært på 6,58 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms, og i Nord-Troms og Finnmark er det heller ingen forbruksavgift.

  En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

  Den laveste kWh-prisen torsdag blir mellom klokken 3 og 4 på natten i Nord-Norge, da på 72,2 øre. Prisen pr. kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 2,84 kroner og Midt-Norge 2,092 kroner.

  Tirsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 4,6 kroner pr. kWh og 56,9 øre pr. kWh. Samme dag i fjor var den på 1,54 kroner pr. kWh og 56,07 øre pr. kWh.

 • NTB
  DEL
  Tysk politi aksjonerte mot menneskesmuglere i flere byer

  Tysk politi gjennomførte onsdag aksjoner i tre byer mot folk som er mistenkt for menneskesmugling.

  En talsperson for politiet sier at saken omhandler kommersiell og gjengbasert smugling av mennesker inn i Tyskland. 375 politibetjenter deltok i aksjonene.

  Sakskomplekset omhandler 60 saker hvor rundt 300 mennesker er blitt smuglet.

  De fleste av dem er tatt til Tyskland via Belarus og kommer fra Syria og Irak.

  De mistenkte i saken er irakiske og syriske statsborgere, opplyser politiet.

 • NTB
  DEL
  Forlag trekker eventyrbok etter reaksjoner på jøde-fremstilling
  Mats Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo, reagerte kraftig på hvordan en jøde blir fremstilt i Den store boka med eventyr. Nå har Gyldendal trukket boken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  Gyldendal trekker en barnebok med eventyr etter å ha fått kritikk for å videreformidle gamle, antisemittiske stereotyper.

  Det er boken «Den store boken med eventyr» som nå trekkes tilbake, skriver Vårt Land. Årsaken er en beskrivelse av en jøde i eventyret Aladdin og tryllelampen, som blant annet blir omtalt som en svindler.

  – Dette kobler seg til antisemittiske stereotypier som er blitt tegnet i flere hundre år, om jøden som en sleip bedrager, sier Mats Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo.

  Gyldendal forlag sier de har stoppet salget av boken og at de på ingen måte kan stå inne for teksten.

  – Vi ønsker å beklage overfor dem som har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til denne teksten. Vi skulle ha oppdaget dette selv, og vi går nå gjennom våre rutiner på nytt og vil sørge for en gjennomgang av andre eventyrbøker, sier Knudsen.

 • NTB
  DEL
  Nei til EU tapte Acer-saken i lagmannsretten

  Borgarting lagmannsrett forkaster Nei til EUs anke etter at de tapte Acer-søksmålet mot staten i Oslo tingrett.

  Det går frem av en fersk dom onsdag.

  – Etter en helhetsvurdering anser lagmannsretten det klart at overføringen av myndighet til Esa etter ACER-forordningen artikkel 8 er lite inngripende, heter det i kjennelsen.

  Nei til EU mener Stortinget brøt Grunnloven da det i 2018 ble besluttet at Norge skulle innlemmes i Acer, som er EUs energibyrå.

  De daværende regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre stemte for. Det samme gjorde Arbeiderpartiet og MDG. Forslaget ble vedtatt med alminnelig flertall.

  Nei til EU mener beslutningen innebar en så stor overføring av myndighet til EU at det krevde tre firedels flertall på Stortinget etter Grunnloven.

 • NTB
  DEL
  Xi besøker Saudi-Arabia
  Kinas president Xi Jinping innleder onsdag et tre dager langt besøk i Saudi-Arabia. Foto: Pang Xinglei / Xinhua via AP / NTB

  Saudi-Arabias hovedstad Riyadh er nærmest dekket av kinesiske flagg i forbindelse med at Kinas president Xi Jinping besøker landet onsdag.

  På avisforsidene er det store bilder av den kinesiske presidenten, mens artiklene dreier seg om at Xis besøk kan ha stor økonomisk betydning for landet, som er verdens største oljeeksportør.

  Kina topper listen over land som importerer olje fra Saudi-Arabia, og begge land ser ut til å være oppsatt på å utvide samarbeidet i en tid med mye geopolitisk og økonomisk uro.

  Det er tredje gang Xi er på reise i utlandet siden koronapandemien begynte for tre år siden, og det er første gang han besøker Saudi-Arabia siden 2016.

 • NTB
  DEL
  Vaksinemotstandere mistet foreldrerett i New Zealand

  Foreldrene til en sykt spedbarn i New Zealand mistet foreldreretten etter at de nektet å gi barnet en hjerteoperasjon. Årsaken var at de fryktet at donoren var koronavaksinert.

  Det seks måneder gamle barnet er satt under delvis vergemål av retten frem til januar, besluttet domstolen i Auckland på nordøya av New Zealand. På den måten kan hasteoperasjonen for barnets alvorlige hjertesykdom bli gjennomført på lovlig vis.

  Barnets foreldre forblir verger «for alle andre formål» og vil bli informert om barnets tilstand og fremdrift under behandlingen på sykehuset, heter det i kjennelsen fra domstolen.

 • NTB
  DEL
  Mann siktet for drapsforsøk på T-bane ennå ikke avhørt
  Det var lørdag kveld at en person ble knivstukket på T-banen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

  Mannen som er siktet for drapsforsøk etter knivstikking på T-banen i Oslo lørdag kveld, er ennå ikke avhørt.

  Det bekrefter hans forsvarer, advokat Maggi Rødvik, overfor NTB.

  Hun forteller samtidig at mannen ikke har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, og ønsker ikke å kommentere om han knytter seg til handlingen.

  Den siktede personen er en mann i 30-årene som er kjent for politiet fra før.

  – Han er siktet for drapsforsøk. Politiet jobber nå med å få gjennomført avhør av siktede, sa politiadvokat Helene Skogstrand Setlo i en pressemelding tirsdag.

 • NTB
  DEL
  Snøvær skaper trøbbel i flytrafikken i Trondheim
  Lufthavnen på Værnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  I Trondheim førte snøvær til forsinkede og innstilte fly i morgentimene onsdag. Også togtrafikken fikk problemer.

  Vinteren er for alvor kommet til Trondheim, noe som skaper problemer for flytrafikken på Værnes. Alle flyvninger med ankomst på Værnes mellom 7 og 08 onsdag morgen var enten forsinket eller utsatt, skriver Adresseavisen.

  I tillegg var omtrent alle flyvninger med avgang klokken 08.15 forsinket, og det samme gjelder alle ankomster mellom 09.30 og 10.30.

  – Det er ikke alle innstillingene eller forsinkelsene som er knyttet til snøværet, men mye er knyttet til det, sier Avinors lufthavndirektør på Værnes, Marit Helene Stigen.

  Hun antar at situasjonen bedres i løpet av dagen.

 • NTB
  DEL
  Qatar tildelt nok et VM
  Qatar skal arrangere bordtennis-VM i 2025. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Qatar skal i 2025 arrangere verdensmesterskapet i bordtennis. Golfstaten har de seneste år vært vertskap for verdensmesterskap i en rekke idretter.

  Det internasjonale bordtennisforbundets opplyser på sitt nettsted at Qatar vant avstemningen over spanske Alicante med 57 mot 39 stemmer.

  Qatar har fått mye oppmerksomhet som følge av at de for tiden arrangerer fotball-VM for herrer. Flere menneskerettighetsorganisasjoner har i lang tid kritisert landet for å behandle migrantarbeidere dårlig og ikke respektere de grunnleggende menneskerettighetene.

 • NTB
  DEL
  Glåmdalen: Barnehage stengt etter trusler

  En barnehage er blitt stengt i Kongsvinger etter at flere ansatte har mottatt trusler, opplyser barnehagens styreleder.

  Det melder avisen Glåmdalen.

  Truslene skal være rettet mot flere ansatte, sier styrelederen ved barnehagen til avisen.

  Krimsjef Rune Bekkemoen ved Kongsvinger politistasjon er kjent med situasjonen.

  – Vi vet foreløpig ikke hva dette handler om. Bare at man skal føle seg truet, og at barnehagen er stengt, sier Bekkemoen.

  Politiet ønsker ikke å kommentere saken inntil saken anmeldes.

 • NTB
  DEL
  Signalfeil rettet ved Lysaker – så kom en ny ved Lillestrøm

  Det er forsinkelser på Hovedbanen grunnet en signalfeil ved Lillestrøm stasjon. Det skjer like etter at en signalfeil på Lysaker ble rettet.

  Det er usikkert hvor lang tid det vil ta å rette feilen på Lillestrøm, skriver Bane Nor på sine nettsider.

  De berørte linjene er SJ Norge Regiontog Oslo S – Trondheim S, FLY1, FLY2, L1, L12, L13, L14 Asker – Kongsvinger, R10 og R11.

  Det er også forsinkelser mellom Jessheim og Hauerseter grunnet en signalfeil på Jessheim stasjon.

  Tidligere onsdag var det forsinkelser på Drammen- og Askerbanen grunnet en signalfeil ved Lysaker stasjon. Denne er nå rettet.

 • NTB/Henning Carr Ekroll
  DEL
  150 skadet etter at to tog kolliderte i Spania

  Rundt 150 er skadet etter at to tog kolliderte på en togstasjon utenfor Barcelona i Spania onsdag morgen, melder sivilforsvaret i Catalonia på Twitter. De fleste er lettere skadet.

  Tallet på skadede ble først oppgitt å være rundt 70.

  Togene kolliderte ved stasjonen på Montcada i Reixac, som ligger noen kilometer nord for Barcelona.

  Ulykken skjedde da et av kjøretøyene kjørte bak et annet som hadde stoppet og var fullt av passasjerer. Det førte til at mange falt, ifølge avisen El Mundo.

  Flere av passasjerene blir tatt hånd om av helsearbeidere på stedet, skriver avisen.

 • NTB
  DEL
  Nordmenn fikk vesentlig dårligere råd i 3. kvartal
  Nye tall fra SSB viser at folk flest har fått mindre å rutte med i tredje kvartal. Foto: Heiko Junge, NTB

  Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) bekrefter det de fleste har kjent på kroppen de siste månedene – vi har fått dårligere råd.

  Tallene viser at norske husholdningers disponible realinntekt falt 4,3 prosent fra 2. til 3. kvartal som følge av sterk prisoppgang i 3. kvartal.

  I tillegg viser tallene at husholdningenes disponible inntekt falt 1,7 prosent i 3. kvartal – her er årsaken en nedgang i formuesinntektene. Sett bort fra formuesinntektene, var disponibel inntekt tilnærmet uendret sammenlignet med 2. kvartal.

  «AS Norge» går likevel så det suser. Samlet sett for Norge, steg bruttonasjonalinntekten (BNI) 12,8 prosent fra 2. til 3. kvartal. BNI for Norge fra 2. til 3. kvartal er beregnet til rekordhøye 1.605 milliarder kroner.

 • NTB
  DEL
  Norsk handelsoverskudd på tre måneder: 570 milliarder
  Eksport av gass og olje ga et tydelig utslag for Norges handelsbalanse i tredje kvartal. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Historisk høye priser på olje og særlig gass førte til at Norges driftsbalanse nådde historiske høyder i tredje kvartal i år.

  Det er ferske tall fra Statistisk sentralbyrå onsdag som viser at overskuddet i tredje kvartal endte på 570 milliarder kroner, opp fra 322 milliarder i andre kvartal. Det er særlig salget av olje og gass som fører til økte inntekter. En svekket kronekurs gir også høyere tall i regnskapet.

  – Samlet eksporterte Norge varer og tjenester for 949 milliarder kroner i tredje kvartal. Dette er en økning på 254 milliarder sammenlignet med forrige kvartal og 496 milliarder kroner høyere enn samme periode året før, skriver SSB.

  På den andre siden ble det importert varer og tjenester for 416 milliarder kroner i tredje kvartal.

 • Kjetil Hanssen
  DEL
  25 tyskere pågrepet mistenkt for planer om statskupp

  Tysk politi har aksjonert mot høyrekstreme i mer enn 130 boliger over hele landet.

  3000 politifolk deltok i aksjonen. 52 er avhørt. 25 er pågrepet. Dette melder tyske medier onsdag morgen.

 • NTB
  DEL
  Forsinkelser i togtrafikken rundt Oslo

  Det er forsinkelser i morgentrafikken på Drammen- og Askerbanen grunnet en signalfeil ved Lysaker stasjon.

  Det er usikkert hvor lang tid det vil ta å rette feilen, skriver Bane Nor på sine nettsider.

  De berørte linjene er Vy Regiontog Oslo S – Bergen, FLY2, Go-Ahead Regiontog Oslo S – Stavanger S, L1, L12, L13, L14 Asker – Kongsvinger, L2, R10 og R11.

 • Odd Inge Aas
  DEL
  Front mot front-kollisjon på Ekebergveien

  Politiet i Oslo meldte onsdag morgen at alle nødetater rykket ut til Ekebergveien. Det var der en trafikkulykke mellom to biler. De hadde kollidert front mot front.

  Det var ingen personskader, kun materielle skader.