Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Russlands ambassade: Spionmani som er politisk bestilt

  25. oktober 2022 18:30
  Helene Skjeggestad
  Russlands ambassade ligger i Drammensveien i Oslo. Foto: Heiko Junge/NTB

  Russlands ambassade i Oslo skriver i en usignert e-post at de «ikke klar over hvem og hva dette dreier seg om» etter at en brasiliansk statsborger ble pågrepet i Tromsø tirsdag.

  PST mener den 37 år gamle mannen har drevet etterretningsarbeid for russiske myndigheter.

  Ambassaden skriver videre at «spionmani» har vært aktivt fremmet i Norge.

  – Det nevnes i denne sammenheng russiske fiskefartøyer, russiske forskningsskip, droneflyvninger, fotografering og liknende. Det gjelder helt forskjellige saker, men de har et felles emne: alt det russiske – enten det er offentlige etater, private selskaper eller enkeltpersoner – er mistenksomt og lukter spionasje.

  – Det at forskjellige saker kommer som på løpende bånd er uten tvil ikke tilfeldig. Alt dette er politisk bestilt, heter det i eposten.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  3 min

  Nye protester i Kosovo etter voldelige sammenstøt

  KFOR-soldater vokter et rådhus i byen Zvecan tirsdag. Foto: Dejan Simicevic / AP / NTB

  Serbere i Kosovo samlet seg tirsdag til nye demonstrasjoner, dagen etter at protester utartet i voldelige sammenstøt med de Nato-ledede KFOR-styrkene.

  Konflikten har sin bakgrunn i at kosovoalbanske partier for noen uker siden vant lokalvalget i den serbiskdominerte regionen nord i Kosovo. Det skyldes at nesten hele den serbiske minoriteten boikottet valget slik at valgdeltagelsen endte på 3,5 prosent.

  Tirsdag samlet demonstranter seg igjen foran rådhusene i Zvečan, Leposavić og Zubin Potok, der ordførerne nå er kosovoalbanere.

  Serberne, som ønsker at regionen gjenforenes med Serbia, er rasende, og mandag ble KFOR-soldatene bombardert med bensinbomber, stein og flasker.

  30 av soldatene, deriblant 19 ungarere og 11 italienere, ble skadet. Noen fikk brannskader, mens andre fikk bruddskader.

 • NTB
  12:59

  Russland kan forby kjønnsbekreftende kirurgi

  I Russland er det lagt frem et lovforslag om forbud mot kjønnsbekreftende kirurgi, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

  I henhold til forslaget vil det bli forbudt for helsearbeidere «å utføre medisinske inngrep som har til hensikt å endre en persons kjønn», skriver Tass.

  Det skal gjøres unntak for kirurgisk behandling av misdannelser i kjønnsorganene hos barn. Det er ikke umiddelbart klart hva som omfattes av unntaket, men inngrep etter denne bestemmelsen må godkjennes av en medisinsk kommisjon ved en føderal helseinstitusjon.

 • NTB
  12:54

  Politiet søker etter antatt omkommet person i Valdres

  Politiet og brannvesenet tar opp igjen søket etter en savnet mann i vannet i Valdres.

  Store letemannskaper har i helgen søkt etter én av to personer i et turfølge ved en innsjø i Nord-Aurdal i Innlandet. Politiet antar at personen har druknet.

  – Det er viktig å finne mannen slik at pårørende kan få svar på hva som har skjedd. Derfor vil politiet i samarbeid med Nord-Aurdal brannvesen fortsette å lete etter mannen de nærmeste dagene, sier stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

  Siste observasjon av mannen var fredag rundt klokken 21. Vedkommende var på fisketur med en kompis.

 • Andreas Bakke Foss og Wasim Riaz
  12:51

  Arfan Bhatti fengslet til 6. juni

  Arfan Bhatti blir ført til retten i Islamabad tirsdag. Foto: Aftenposten

  Arfan Bhatti møtte tirsdag i et rettsmøte i Islamabad, Pakistan. Der ble det bestemt at den norske islamisten skal holdes fengslet til 6. juni.

  Få dager etter at Bhatti ble etterlyst internasjonalt, siktet for medvirkning til terror i Oslo etter masseskytingen i Oslo 25. juni, ble han tatt av en enhet i pakistansk politi. Han satt i arresten hos denne antiterror-enheten i over seks måneder uten å bli fremstilt for en dommer. I midten av april ble han formelt pågrepet og varetektsfengslet. Norge har begjært ham utlevert.

  Bhatti er én av fire siktede etter masseskytingen mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. To personer ble drept i angrepet. Over 20 ble skadet.

  Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror. Maksstraffen for denne siktelsen er 30 år. Norsk-iranske Zaniar Matapour (43), som politiet mener utførte angrepet, ble lagt i bakken av folk på stedet etter kort tid. Bhatti nekter straffskyld. Matapour har så langt ikke latt seg avhøre av politiet.

 • NTB, Tuva Hilton
  11:50

  Mann kan ha vært bortført i nærmere en måned

  Natt til lørdag ble tre menn fra Østfold pågrepet og siktet for frihetsberøvelse, vold og trusler. Den fornærmede, en mann i 20-årene, har i avhør forklart at han ble holdt mot sin vilje i nærmere én måned.

  – Han kan ha vært bortført i omtrent en måneds tid, og det siste døgnet før pågripelsen av de siktede skal fornærmede ha vært i bevegelse, sier politiadvokat Christian Finnanger i Øst politidistrikt til NRK.

  Ifølge politiadvokaten kan mannen ha blitt holdt fanget i Moss-området.

  – Natt til lørdag fikk vi tips fra publikum i Fredrikstad-området, sier politiadvokaten.

  Vitnene skal ha sett det de mente så ut som en mann som ble tatt inn i en bil mot sin vilje. Ved hjelp av registreringsnummeret klarte politiet å spore kjøretøyet.

  – Politiet klarte å spore en bil som kjørte tilbake i retning Moss, bekrefter politiadvokaten.

 • NTB
  11:37

  Fant 20 lekkasjepunkter i Blixtunnelen

  Ifølge Bane Nor er det funnet totalt 20 lekkasjepunkter inne i tunnelen, skriver Teknisk Ukeblad. Foto: Alf Simensen / NTB

  Det er funnet totalt 20 lekkasjepunkter inne i Blixtunnelen på Follobanen etter at det dryppet alkalisk vann fra tunneltaket. Det skriver Teknisk Ukeblad.

  70 passasjerer ble i forrige uke sittende fast i Blixtunnelen i tre timer.

  Årsaken til togstansen skal ha vært at det igjen har dryppet alkalisk vann fra tunneltaket. Det førte til at en strømkabel røk, falt ned og kom i kontakt med toget.

  Etter hendelsen ble Blixtunnelen stengt i lengre tid mens Bane Nor gjennomgikk begge løpene. De lette etter lekkasjepunkter og utbedret de lekkasjene de fant.

 • NTB
  11:28

  Båtkaptein suspendert etter kollisjon i Oslofjorden

  Kapteinen på rutebåten som kolliderte med en brettseiler i helgen, er suspendert.

  Norled har satt i gang en intern gransking av hendelsen, skriver NRK.

  En brettseiler ble påkjørt av en rutebåt i Oslofjorden ved Drøbak under norgescupen i brettseiling søndag. Brettseileren skal ikke være alvorlig skadet.

  Det var hurtigbåten «Baronen» som trafikkerer ruten B21 mellom Aker brygge og Drøbak, som kjørte på brettseileren.

 • NTB
  11:22

  Stoltenberg på besøk hos kongen

  Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon mottar Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i audiens på Slottet tirsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / POOL

  Jens Stoltenberg har i formiddag vært i audiens hos kongen på Slottet.

  Stoltenberg har fullt program tirsdag. Han begynte dagen med å besøke kong Harald på Slottet.

  Senere skal han tale under et arrangement med Den norske Atlanterhavskomité og Utenriksdepartementet.

  Arrangementet finner sted i Gamle Logen i Oslo.

  Mot slutten av dagen skal Stoltenberg til Stortinget. Her skal han holde en pressekonferanse sammen med statsminister Jonas Gahr Støre.

  Onsdag starter Natos møte for utenriksministre, som finner sted i Oslo 31. mai og torsdag 1. juni.

 • NTB
  11:09

  Nord-Norge kan få snø helt ned i fjæra

  De neste dagene kan det bli vått og kaldt i Nord-Norge.

  – Nord-Norge vil få en del regn fremover. I løpet av onsdag vil snøgrensen bli lavere. Troms og Finnmark kan få sludd og snø helt ned i fjæresteinene, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

  I Sør-Norge varsler instituttet sol og over 20 varmegrader ut uken.

 • NTB
  11:04

  EU og USA diskuterer Kina på handelsmøte i Luleå

  USAs utenriksminister Antony Blinken er blant deltagerne når EU og USA møtes i den svenske byen Luleå for å diskutere 6G-nett, kunstig intelligens og Kina.

  Det to dager lange møtet innledes tirsdag og holdes i regi av Trade and Technology Council (TTC). Det er et forum som er etablert for at USA og EU skal samordne sine tilnærminger til global handel samt økonomiske og teknologiske spørsmål.

  I et utkast til en felles uttalelse er Kina nevnt bare to ganger, men Kina kommer likevel til å ta stor plass på møtet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Ikke navngitte diplomater sier at USA har presset på for at uttalelsen skal gjenspeile de samme bekymringene som ble uttrykt på G7-toppmøtet i Hiroshima for en uke siden – et møte som ble stemplet som en «antikinesisk workshop» av den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times.

 • NTB
  10:58

  Minst ti pilegrimer døde i bussulykke i India

  Minst ti mennesker er døde etter at en buss med hindupilegrimer kjørte av veien og havnet i en ravine nær den indiske byen Jammu. Foto: Channi Anand, AP / NTB

  Minst ti personer mistet livet, og 55 ble skadet da en buss med hindupilegrimer kjørte av veien og havnet i en ravine i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

  Ulykken skjedde i nærheten av byen Jammu. Bussen var på vei fra den nordindiske byen Amritsar til en helligdom i Katri i Kashmir, opplyser politiet. Politimann Chandan Kohli sier til mediene at det var for mange passasjerer om bord på bussen.

  Helligdommen Vaishno Devi besøkes årlig av hundretusener av hinduer. Pilegrimene som døde i tirsdagens ulykke, var fra delstaten Bihar i den østlige delen av India.

 • NTB
  10:44

  Ingen pride-flagging på Stortinget

  I fjor ble regnbueflagget heist på Løvbakken ved Stortinget for å markere åpningen av Oslo Pride. Det var et unntak – og i år blir det ingen flagging. Foto: Marianne Løvland / NTB

  Stortinget kommer ikke til å flagge i anledning Oslo pride eller på årsdagen for terrorhandlingen i fjor, 25. juni.

  Stortinget opplyser dette i et svar til MDG, som har spurt om regnbueflagget blir heist denne sommerdagen. Partiet påpeker at mange skeive er blitt reddere etter terrorangrepet, og at det derfor er viktig at Stortinget markerer at hat og diskriminering ikke hører hjemme i samfunnet.

  Men Stortinget viser til det nye flaggreglementet som ble vedtatt i 2019.

  – Etter en grundig vurdering våren 2019 besluttet presidentskapet at man ikke ønsker å åpne for flagging fra stortingsbygningen ved politiske markeringsdager og arrangementer. Presidentskapet holder fast ved denne vurderingen, heter det i brevet undertegnet stortingspresident Masud Gharahkhani.

  Flaggingen i fjor var et unntak i forbindelse med 50-årsmarkeringen av at homofili ble avkriminalisert.

 • NTB
  10:40

  Tre omkom i sykehusbrann i Østerrike

  Tre personer har mistet livet i en sykehusbrann i byen Mödling sør for Østerrikes hovedstad Wien, opplyser en talskvinne for sykehuset.

  Brannen brøt ut mandag kveld og førte til storutrykning. Etter to timer var brannen under kontroll. Hva som utløste brannen, er foreløpig ukjent.

  Pasientene er flyttet til andre sykehus, og myndighetene har innledet etterforskning.

 • NTB
  10:35

  Har funnet årsaken til etsende lut i Kvinesdal

  En teknisk feil ved anlegget knyttet til drikkevannet i Kvinesdal i Agder gjorde at etsende lut rant ut i vannet.

  Ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) i Kvinesdal forteller at det var en teknisk feil ved anlegget som førte til hendelsen. Lut brukes i drikkevann for å sørge for riktig pH-verdi i vannet.

  – Det er kommet en propp og vært en tapping i samme øyeblikk. Dette har gitt for mye lut og for høye pH-verdier, sier Kvinlaug.

  Kvinlaug forteller til TV 2 tirsdag morgen at vannet kan drikkes som normalt igjen om folk følger kommunens instruksjoner.

  – Før det brukes drikkevann, må det tappes en halv time mens man veksler mellom kaldt og varmt vann. Det må gjøres i alle kraner, står det i kommunens melding til de aktuelle vannabonnentene.

 • Mina Madeleine Nystuen
  10:21

  Supernytt trekker seg fra Tiktok

  NRKs nyheter for barn, Supernytt, skal ikke lenger lage innhold på Tiktok. Det melder NRK tirsdag.

  Tidligere skrev Aftenposten om hvordan NRK laget innhold for barn under 13 år, selv om Tiktok selv sa at barn ikke har noe på plattformen å gjøre.

  Nå har toppledergruppen i NRK bestemt at Supernytt ikke lenger skal lage nyheter for barn på plattformen.

  – Tiktok er av mange årsaker problematisk. Det gjør at vi skal være ekstra restriktive i publiseringen mot de yngste brukerne, sier sosiale medie-rådgiver Merethe Åsgård i NRK.

  Hun sier at den resterende publiseringen på Tiktok skal være rettet mot tenåringer.

 • NTB
  10:13

  Tidligere prest innrømmer overgrep på fire barn

  En tidligere sogneprest som er tiltalt for overgrep, erkjenner straffskyld for overgrep mot fire av de fem barna han er tiltalt for å ha forgrepet seg på.

  Det ble klart under hovedforhandlingens første dag i Søndre Østfold tingrett. Han erkjenner blant annet voldtekt av et barn under 14 år, skriver NRK.

  Ifølge tiltalen betalte mannen barna med penger og gavekort for å utføre seksuelle handlinger med seg selv.

  Tiltalen omfatter også besittelse av overgrepsmateriale i form av minst 90 bilder og 1807 videoer.

  Mannen ble fratatt retten til å være prest i fjor høst. Det er satt av seks dager til behandling av saken i Søndre Østfold tingrett.

 • Tuva Hilton
  10:07

  Arbeidsulykke i Ålesund – luftambulanse på stedet

  Ambulanse og luftambulanse er på stedet etter at en person skal ha falt under arbeid i et stillas i Ålesund. Det melder Politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

  Den skadede blir fraktet til Ålesund sykehus. Skadeomfang er foreløpig ukjent, opplyser politiet.

 • NTB
  10:02

  Svensk politi vil gå uniformert i Pride

  Sverige gjør ikke som i Norge. Svenske politifolk får bære uniform under Pride.

  Det var 12. mai at beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet fortalte at norske politibetjenter ikke fikk gå i uniform under årets prideparade i Oslo. Hun oppga sikkerhetsmessige årsaker og viste til at politifolk i uniform kan være et mål.

  I Sverige vil politibetjentene få bruke uniformen.

  – Polisforbundet står opp for prinsippet om alle menneskers likeverd, og vi ser en viktig symbolverdi i at alle politifolk medvirker og kan medvirke i uniform i prideparaden, sier pressesekretær Karin Larsson til Politiforum.

  Det svenske politiforbundet bekrefter at de vil medvirke i årets prideparade i Stockholm 5. august.

 • NTB
  09:53

  Danmarks regjering varsler investeringsløft for forsvaret

  Troels Lund Poulsen, som er fungerende forsvarsminister mens Jakob Ellemann-Jensen er sykmeldt, foreslo tirsdag et tresifret milliardbeløp i forsvarsinvesteringer de neste ti årene. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

  Den danske regjeringen vil bruke 143 milliarder danske kroner på forsvarsinvesteringer de neste ti årene. Innen 2030 vil de oppfylle Natos toprosentmål.

  Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen la frem det varslede forslaget torsdag formiddag, og forhandlingene starter i løpet av uken. Summen tilsvarer rundt 230 milliarder norske kroner med dagens kurs.

  – Vi står ved et historisk forsvars- og sikkerhetspolitisk vendepunkt. Der er krig i Europa, og vi kan ikke lenger ta freden for gitt, sier Lund Poulsen på en pressekonferanse. Han kaller investeringsløftet historisk.