Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Vårt Land: Kjell-Ingolf Ropstad slipper tilleggsskatt
26. oktober 2022 kl 16:29Lene Skogstrøm/Henning Carr Ekroll
DEL
Ropstad fotografert i 2021. Foto: Terje Pedersen

Det er Ropstad selv som sier dette til avisen.

De såkalte pendlerboligsakene startet med at Aftenposten høsten 2021 avslørte at daværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått pendlerbolig ved å ha adresse hjemme hos foreldrene, og at han også hadde tatt aktive grep for å slippe å skatte av pendlerboligen. Dette ved å si at han hadde utgifter hos foreldrene, uten at han betalte noe.

Det førte til at Ropstad trakk seg som KrF-leder og statsråd.

Nå er det klart at Ropstad er ikke blant de 10 politikerne som må betale tilleggsskatt etter Skatteetatens kontroll med Stortinget og SMK.

– Jeg har fått et endelig vedtak i min sak om å innberette en fordel av fri bolig til en verdi av 668.729 kroner. Det er det samme som Skatteetaten varslet om i juni, og jeg har ikke blitt ilagt tilleggsskatt, skriver tidligere KrF-leder, nå stortingsrepresentant Kjell-Ingolf Ropstad i en sms til Vårt Land.

Tilleggskatt regnes som en straff, ifølge Skatteetaten. De opplyser til Aftenposten at det er tilfeller der de ikke har ilagt tilleggskatt i pendlerboligsakene, fordi de ikke har gitt utfyllende eller riktig informasjon.

Summen Ropstad nå kreves for er litt i underkant av det Aftenposten i 2021 regnet ut at Ropstad ikke hadde skattet av.

– Jeg kommer nå til å betale inn det Skatteetaten har kommet fram til, fortsetter han.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Netanyahu lover sterk reaksjon på Jerusalem-angrep
  Israels statsministe Benjamin Netanyahu. Foto: RONEN ZVULUN

  Israels statsminister lover å reagere «sterkt, raskt og presist» på angrepet der en væpnet palestiner drepte sju israelere utenfor en synagoge i Øst-Jerusalem.

  Statsminister Benjamin Netanyahus uttalelse kom da han lørdag kveld kalte inn sitt sikkerhetskabinett til møte om angrepet kvelden før.

  Den 21 år gamle palestineren som fredag kveld åpnet ild i bosetningen Neve Yaakov, ble skutt og drept i en skuddveksling med israelske sikkerhetsstyrker. Palestineren kom selv fra At-Tur i det okkuperte Øst-Jerusalem.

  21-åringen handlet tilsynelatende på egen hånd, men israelsk politi har arrestert 42 av hans naboer og familiemedlemmer for avhør.

 • NTB
  DEL
  Mann skutt utendørs i Stockholm-forstad
  En person er skutt i Skogås sør for Stockholm. Politiet er på stedet og har satt opp sperringer. Foto: Jessica Gow/TT / NTB

  En mann er skutt i Skogås i Huddinge sør for Stockholm, ifølge politiet. Skadeomfanget er uklart, og ingen er pågrepet.

  Et ambulansehelikopter ble sendt til åstedet lørdag kveld.

  Åstedet er sperret av for tekniske undersøkelser, og politiet leter etter en eller flere gjerningspersoner. Et stort antall personer er kontrollert.

  – Blant dem har vi tatt med noen til avhør, siden vi tror at de kan ha me rå fortelle, sier politiets talsperson Carina Skagerlin, som legger til at politiet samtidig banker på dører og snakker med vitner.

  Meldingen om skyteepisoden i Stockholm-forstaden kom ved 18-tiden lørdag. I 19.30-tiden var ingen ennå pågrepet.

  Siden første juledag, da en kjent person i et kriminelt gjengmiljø ble skutt og drept i Rinkeby, har Stockholm vært rystet av en usedvanlig kraftig voldsspiral.

  Skyteepisoder og eksplosjoner har avløst hverandre i den svenske hovedstaden de siste ukene. Sammenlagt er et 20-tall voldsforbrytelser knyttet til gjengkriminelle den siste måneden.

 • NTB
  DEL
  UD advarer norske borgere i Israel og Palestina
  Israelske sikkerhetsstyrker på åstedet i det palestinske nabolaget Silwan i nærheten av Jerusalems gamleby lørdag. En 13 år gammel palestiner anklages for terror etter at han skjøt og såret to israelske menn, ifølge israelsk politi. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

  Norske myndigheter sendte lørdag en melding til norske borgere i Israel og de palestinske områdene, der de advarer om den forverrede sikkerhetssituasjonen.

  – Sikkerhetssituasjonen er ytterligere forverret etter flere voldelige hendelser i Jerusalem. Det forventes demonstrasjoner og opptøyer på sjekkpunkter og veikryss, i bysentra på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, i og ved Gamlebyen, står det i meldingen ifølge Utenriksdepartementet.

  – Nye hendelser kan ikke utelukkes. Alle reisende bes utvise aktsomhet og følge anvisninger fra lokale myndigheter, heter det videre.

  En væpnet palestiner skjøt og drepte sju israelere utenfor en synagoge i okkuperte Øst-Jerusalem fredag før han selv ble drept. Lørdag ble to israelere såret da en 13-årig palestiner åpnet ild i Silwan, ifølge israelske myndigheter. 13-åringen ble skutt av forbipasserende og brakt til sykehus.

  UD har siden i fjor høst frarådet alle reiser til Nablus og Jenin på den okkuperte Vestbredden. I Jenin ble ni palestinere drept i en israelsk militæraksjon torsdag.

 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Siktet for drapsforsøk i Nydalen - fengslet i fire uker
  Politiet friga tirsdag bilde fra overvåkingskamera som viser personen som skal ha løsnet skudd i en restaurant i Nydalen i Oslo mandag kveld Foto: Overvåkningskamera - Politiet

  Sent i går kveld pågrep Oslo-politiet en mann i 30-årene for skyting inne i et gatekjøkken i Nydalen i Oslo mandag kveld. Mannen er siktet for drapsforsøk.

  Lørdag ble han fengslet i fire uker med fullstendig isolasjon i to uker, skriver Oslo tingrett i kjennelsen.

  Politiadvokat Christian Hatlo uttalte til NTB lørdag at den siktede er godt kjent for politiet fra tidligere.

  – Samtidig er det per nå ingenting som tyder på at hendelsen har tilknytning til skyteepisoden ved Nationaltheatret, opplyste han.

 • NTB
  DEL
  Ambulanse involvert i trafikkulykke i Finnmark

  En ambulanse og en personbil var involvert i en trafikkulykke i Finnmark lørdag. Ingen er meldt skadd, men det er snakk om store materielle skader på kjøretøyene.

  – Hendelsen har funnet sted i Repparfjorddalen. Skal være snakk om større materielle skader på ambulansen og personbilen. Ett felt er åpent og trafikken går forbi på stedet, skriver Finnmark politidistrikt på Twitter.

  Alle involverte fremstår som uskadd, opplyser politiet videre.

  Politiet meldte om hendelsen i 16-tiden lørdag.

 • NTB
  DEL
  Minst tre drept og fire såret i skyting i Los Angeles

  Tre mennesker er drept og fire såret i en skyteepisode i en velstående del av Los Angeles i den amerikanske delstaten California, ifølge politiet.

  Skytingen fant sted i Beverly Crest, som ligger i området Westside, natt til lørdag.

  Frank Preciado i Los Angeles-politiet sier skuddene ble løsnet like etter klokka 2.30. De fire sårede er brakt til sykehus, og tilstanden oppgis å være kritisk.

  Blant de sju personene som ble skutt, sto fire utendørs. De tre som ble drept, befant seg i et kjøretøy.

  Ofrenes identiteter er foreløpig ikke kjent. Preciado sier han ikke vet hva som var foranledningen til skyteepisoden, eller hvorvidt den fant sted på en eiendom.

  Dette er den fjerde såkalte masseskytingen i California hittil i januar, definert som hendelser der minst fire personer blir drept eller såret.

  I fjor ble det for tredje år på rad registrert over 600 masseskytinger i USA, ifølge Gun Violence Archive.

 • NTB
  DEL
  Tidligere Nato-general blir Tsjekkias nye president: – Sannhet og verdighet vant fram
  Tidligere general Petr Pavel blir ny president i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
  Tsjekkias tidligere statsminister, milliardæren Andrej Babis, ved et valglokale sammen med sin kone Monika Babisova under andre og avgjørende runde av presidentvalget. Foto: Marko Drobnjakovic / AP / NTB

  Tidligere Nato-general Petr Pavel blir Tsjekkias fjerde president etter at han vant en klar valgseier over milliardæren Andrej Babis.

  Den andre og avgjørende runden av valget ble avsluttet lørdag, og det sto mellom den politiske nykommeren Pavel og den tidligere statsministeren Babis.

  68 år gamle Babis var statsminister i fem år fram til 2021, er en av landets rikeste menn og er tidligere blitt beskrevet som «Tsjekkias Trump».

  61 år gamle Petr Pavel er tidligere fallskjermsoldat og general og ledet en periode Natos militærkomité.

  Pavel fikk 58 prosent av stemmene, mot Babis' 42 prosent, opplyste Tsjekkias statistiske kontor da 99 prosent av stemmene var telt opp lørdag ettermiddag.

  Ukraina-støtte

  Valglokalene åpnet fredag ettermiddag og stengte lørdag klokka 14. Valgdeltakelsen var uvanlig høy til Tsjekkia å være. Rundt 70 prosent brukte stemmeretten i EU-landet.

  – Jeg vil takke dem som stemte på meg, og også de som ikke gjorde det, men som deltok i valget. Det har gjort det tydelig at de respekterer demokratiet og bryr seg om dette landet, sa Pavel da seieren var i boks.

  Han er fersk i politikken og stilte som uavhengig kandidat. Pavel vant en knapp seier i første valgomgang, hvorpå tre andre presidentkandidater erklærte sin støtte til ham. De siste meningsmålingene før andre valgomgang spådde også en solid seier til Pavel.

  Desinformasjon

  Valgkampens innspurt har vært bitter og preget av flere kontroverser og desinformasjon. Babis og hans familie har vært utsatt for dødstrusler, mens Pavel feilaktig ble erklært død av svindlere.

  – Jeg kan se at verdier som sannhet, verdighet, respekt og ydmykhet har vunnet dette valget, sa valgets vinner lørdag.

  Pavel har stilt seg fullt og helt bak landets militære og humanitære støtte til Ukraina i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene.

  Den tsjekkiske presidentens oppgaver består i hovedsak av representasjon. Men presidenten regnes som en viktig opinionsdanner i Tsjekkia og har flere viktige oppgaver.

  Han eller hun utnevner statsråder, forfatningsdommere og sentralbanksjef, kan sende lovforslag tilbake til parlamentet og er øverstkommanderende for de væpnede styrker.

  Vekket oppsikt

  Milliardæren Babis leder sentrumsbevegelsen ANO, som har vært i opposisjon siden 2021. Da tapte ANO valget på ny nasjonalforsamling, og Tsjekkia har siden vært styrt av statsminister Petr Fialas sentrum-høyre-koalisjon.

  Mens flere regjeringspartier støttet Pavel i valgkampen, fikk Babis støtte av sittende president Milos Zeman (78).

  Zeman og Babis er blant annet kjent for euroskeptiske holdninger og innvandringsfiendtlig retorikk.

  Babis vekket oppsikt da han før andre valgrunde sa at han ikke ville sende soldater til Polen eller de baltiske landene hvis de blir angrepet. Det til tross for at Tsjekkia er Nato-medlem.

  Zeman, som har vært president siden 2013, var den første presidenten som var direkte valgt av det tsjekkiske folk. Hans andre og siste femårsperiode utløper i mars.

  De to foregående presidentene, Václav Havel og Václav Klaus, ble valgt av nasjonalforsamlingen.

 • NTB
  DEL
  To personer i klem under tre

  To personer er sendt til sykehus etter å ha kommet i klem under et tre i Gjerstad i Agder, begge er bevisste.

  Nødetater har i ettermiddag jobbet med å frigjøre personene som har kommet i klem under treet.

  Begge er sendt med ambulanse til sykehuset i Arendal. Ulykken skjedde i forbindelse med felling av trær, skriver politiet på Twitter.

  Skadeomfanget er ukjent, men begge personene er bevisste.

 • NTB
  DEL
  UD ber norske innbyggere i Tyrkia unngå store folkesamlinger

  I forbindelse med en varslet demonstrasjon utenfor det danske konsulatet i Istanbul har norske innbyggere i Tyrkia blitt bedt om å være forsiktige.

  Det bekrefter pressetalsperson ved Utenriksdepartementet Ane Haavardsdatter Lunde overfor NTB.

  – Vi oppfordrer norske borgere til å utvise aktsomhet og unngå områder med store folkeansamlinger, sier hun.

  Både det danske og det svenske utenriksdepartementet har sendt ut lignende oppfordringer.

  Bakteppet er de nylige demonstrasjonene som fant sted utenfor det svenske generalkonsulatet i Ankara og Istanbul. I tillegg har den svenskdanske, høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan sagt at han vil brenne en koran foran Tyrkias ambassade i København hver fredag til Sverige slippes inn i Nato.

  Fredag ble den danske ambassadøren i Tyrkia kalt inn til samtale hos tyrkiske myndigheter om saken.

 • NTB
  DEL
  VG: Tom Hagen ble sporet av politiet etter løslatelse
  Drapssiktede Tom Hagen fotografert på vei fra sin arbeidsplass på Lørenskog i 202. Lørdag ble det kjent at politiet også etter at Hagen ble løslatt fra varetekt i 2020, fortsatte den hemmelige etterforskningen mot ham ved å sette en sporingsenhet på bilen hans. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Politiet fortsatte den skjulte etterforskningen av ektemannen til den forsvunne Anne-Elisabeth Hagen, selv etter at han ble løslatt fra fengsel i begynnelsen av mai 2020, melder VG.

  Fra juni av og i minst en måned etter løslatelsen hadde også etterforskerne plassert en sporingsenhet på bilen til Hagen.

  Advokat Svein Holden sier til avisen at han er informert om den tekniske sporingen av bilen til klienten.

  – Etterforskningen har medført at mistankegrunnlaget mot han er betydelig svekket. Jeg er derfor overhodet ikke i tvil om at siktelsen mot han vil bli henlagt, sier Holden.

  Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra parets hjem på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober 2018. Saken var hemmelig for offentligheten i flere måneder og ble først etterforsket som en bortføringssak. Politiet endret så hovedhypotese til at de mener hun ble drept.

 • NTB
  DEL
  Russisk hackergruppe truer norske sykehus

  Den russiske hackergruppen Killnet truer lørdag sykehus og helseinstitusjoner i en rekke vestlige land – deriblant Norge. Det skriver hackergruppen på Telegram.

  Det var TV 2 som først omtalte saken.

  De norske sykehusene som er nevnt som mål, er Ahus, Sykehuset Innlandet, Førde sykehus, Ringerike sykehus, St. Olavs hospital, Skien sykehus, Stavanger universitetssjukehus, Tønsberg sykehus og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

  Gruppen har tidligere stått bak angrep på norske offentlige nettsteder. Dette har ført til ustabil tilgang til nettstedene i en begrenset periode.

 • NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter mistanke om vold i Molde

  En mann i 30-årene er pågrepet etter mistanke om voldsbruk på en boligrigg for arbeidere i Molde.

  – Vi fikk melding om at det var observert blod på bakken. Det førte til slutt til pågripelsen, sier operasjonsleder Borge Amdam i Mære og Romsdal politidistrikt til NTB.

  Han forteller at den pågrepne mannen er siktet for kroppskrenkelse. Hva slags skader som er påført den fornærmede mannen er ennå ikke kjent, men da politiet kom til stedet var han våken og bevisst.

  – Det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet, sier operasjonslederen.

 • Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  India venter flere sammenstøt med Kina i Himalaya

  Politiet i den indiske regionen Ladakh i Himalaya venter flere sammenstøt med kinesiske sikkerhetsstyrker langs den omstridte grensen mellom de to landene. Det står det i en hemmelig sikkerhetsvurdering fra politiet som Reuters har fått tilgang til.

  I 2020 ble minst 24 soldater drept i militære sammenstøt mellom de to landene. Spenningene avtok som følge av diplomatiske samtaler, men i desember i fjor ble det meldt om nye sammenstøt.

  Den indiske hæren har ikke offisielt kommentert sikkerhetsvurderingen.

  Kina understreker at de har tett dialog med India.

 • NTB
  DEL
  Skattetap av ikke-tinglyste eiendomstransaksjoner

  En analyse utført av Skatteetaten viser flere hundre millioner i tapt skatt gjennom transaksjoner uten tinglysning.

  Skatteetaten har sett på risikoen for tapte skatteinntekter gjennom eiendomstransaksjoner, skriver Dagens Næringsliv.

  Manglende tinglysningsplikt gjør at «ingen vet hvem som eier eiendommer i Norge», står det i et internt Skatteetaten-dokument.

  Etter en analyse av 682 transaksjoner for 2019 fant Skatteetaten 212 millioner kroner i tapt skatt som følge av transaksjoner som ikke var tinglyst.

 • NTB
  DEL
  Kuldebølge i Afghanistan – minst 166 personer har dødd
  Flom, branner og lekkasjer fra gassvarmere er årsaken til flere dødsfall, ifølge departementet for krisehåndtering. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

  Den humanitære krisen i Afghanistan forverres av ekstremvær og kulde. Minst 166 mennesker har mistet livet som følge av vinterværet den siste tiden.

  Enkelte steder i landet har temperaturen ligget på 33 minusgrader siden 10. januar. I tillegg har det snødd store mengder, vært iskald kuling og regelmessige strømbrudd.

  Departementet for krisehåndtering sier lørdag at dødstallene har steget med 88 omkomne den siste uken, basert på tall fra 24 av landets 34 provinser.

  Tidligere i uken opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) at 17 mennesker døde i en landsby i den nordøstlige Badakhshan-provinsen på grunn av et utbrudd av akutt luftveisinfeksjon.

  Ifølge organisasjonen hindrer det utfordrende været hjelp i å nå frem.

 • NTB
  DEL
  Bollestad ut mot helseminister Ingvild Kjerkol
  KrF-leder Olaug Bollestad fotografert under landsmøtet i november 2021. Under partiets landskonferanse lørdag kritiserte Bollestad regjeringen politiet på en rekke av partiets kjerneområder. Foto: Javad Parsa / NTB

  Lørdag talte KrF-leder Olaug Bollestad på Kristelig Folkepartis landskonferanse på Gardermoen. Partiet har i lang tid ligget godt under sperregrensen, med en oppslutning rundt 3,2 prosent på landsbasis. De vil jobbe for økt lokal oppslutning frem mot valget.

  KrF-lederen gikk til harde angrep på regjeringen. Mest kritikk vendte hun mot helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), som etter sykehusmeldingen har varslet flere kutt.

  – Dette er ansvarsfraskrivelse og en skandale uansett hvordan man vrir og vender på det, sa Bollestad.

  Hun ba også Kjerkol ta grep om eldreomsorgen. Bollestad mener det trengs et eget tilsyn for omsorgstjenestene, ekstra eldreomsorgsmidler og en ny langsiktig opptrappingsplan for å få flere kvalifiserte omsorgsarbeidere.

 • NTB
  DEL
  PST advarer før stor konferanse i Tromsø

  PST vil være til stede under konferansen Arctic Frontiers med flere medarbeidere da de mener noen av deltagerne kan ha andre hensikter.

  Totalt er det over 800 personer som er påmeldt på konferansen.

  Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er det grunn til å anta at noen av disse deltagerne har andre hensikter enn rent faglig påfyll:

  – Det er en risiko for at man kan bli kontaktet av representanter for utenlandsk etterretning på en slik konferanse. Vi ber deltagerne om å være årvåkne, sier Gunnar Fugelsø, leder for PST i Troms til Nordlys.

  – Vi vil være til stede med flere medarbeidere. Mer presis enn det kan jeg ikke være, sier Fugelsø til avisen.

 • NTB
  DEL
  Fem døde og tolv savnet etter båtforlis utenfor Cuba

  Fem personer døde og tolv er savnet etter at en båt med migranter forliste da den var på vei fra Cuba til USA denne uken, ifølge cubanske medier.

  Årsaken til forliset skyldes trolig store bølger, meldte Cubadebate newspaper fredag.

  Avisen skriver at to kystvaktfartøyer leter etter de savnede.

  Økonomisk krise på Cuba har ført til at flere utvandrer fra landet.

  Migrantene som var om bord i båten, var alle fra Cardenas kommune, cirka 115 kilometer øst for hovedstaden Havanna. De forlot landet 23. januar via Torrontela i et forsøk på å komme seg til USA, skriver lokale medier.

  Båten forliste dagen etterpå.

 • NTB
  DEL
  Mann tiltalt for grov voldtekt av barn under 14 år

  En mann i 20-årene er tiltalt for grov voldtekt av to barn under 14 år. Mannen må møte i Hordaland tingrett i mai.

  Ifølge tiltalen er mannen i slekt med barna. Han skal ha forgrepet seg på det ene barnet over en periode på seks år, fra barnet var ni år gammelt, skriver Bergens Tidende.

  Mannen er i tillegg tiltalt for voldtekt mot et annet familiemedlem under 14 år.

  Vedkommende har ikke erkjent straffskyld.

  – Han har under etterforskning av saken ikke kjent seg igjen i beskyldningene og ikke erkjent straffskyld, opplyser mannens forsvarer, Kathrine Liland i en SMS til BT.

  Grov voldtekt av barn under 14 år kan straffes med fengsel inntil 21 år.

 • NTB
  DEL
  Varsler mye vind på Østlandet og Sørlandet

  Mandag ventes kraftige vindkast i vestlige og nordlige strøk på Østlandet og Sørlandet.

  – Det ventes perioder med vestlig liten storm i fjellet og kraftige vindkast mellom 20 og 25 meter i sekundet, skriver Meteorlogisk institutt på Twitter.

  Som følge av de ventede vindkastene er det også sendt ut et gult farevarsel.