Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Norge vil gjenoppta regnskogsatsingen i Brasil

  31. oktober 2022 08:07
  Stine Barstad og NTB
  Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er klar til å gjenoppta Norges regnskogsatsing i Brasil etter Lulas valgseier. Foto: Heiko Junge / NTB

  Norges regnskogsatsing ble lagt på is i 2019 etter at Jair Bolsonaro vant presidentvalget. Nå tar Norge sikte på å gjenoppta samarbeidet etter Lulas valgseier.

  - Dette er en god nyhet for regnskogen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Aftenposten. Han påpeker at den nyvalgte presidenten har satt bevaring av Amazonas høyt i sin valgkamp.

  - Norge er innstilt på rask dialog med den kommende regjeringen for å gjenoppta vårt vellykkede regnskogssamarbeid, sier han.

  Jair Bolsonaro vil sitte som president fram til 1. januar, hvorpå Lula da Silva tar over som landets president. I løpet av denne overgangsperioden vil den norske regjeringen ta kontakt med Lulas overgangsteam for å gjenoppta samarbeidet, sier Barth Eide (Ap).

  Etter at Bolsonaro kom til makten i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig.

  Bolsonaros prioriteringer førte til at både Norge og Tyskland kuttet miljøstøtte til Brasil sommeren 2019 og frosset rundt 7 milliarder kroner som allerede var utbetalt på konto.

 • Øyvind Nordli, Andreas Bakke Foss
  25 min

  Trafikkstyringssentralen i Oslo evakuert – alle tog står

  Togene står stille til situasjonen er avklart. Trafikkstyringssentralen i Oslo er evakuert på grunn av en brannalarm.

  Det er ikke mulig å gi mer informasjon før sentralen er åpnet igjen, opplyser Bane Nor.

  Pressevakten i Bane Nor sier til Aftenposten klokken 08.30 at det er gått en brannalarm i bygget der sentralen er og at alle togene står inntil situasjonen er avklart.

  Her kan du lese hvilke toglinjer som kan påvirkes.

 • NTB
  27 min

  Valgdeltagelsen økte bare blant de aller eldste

  Landets eldste innbyggere hadde også flest velgere under årets lokalvalg. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Selv om valgdeltagelsen samlet sett gikk ned med rundt 2 prosentpoeng fra forrige lokalvalg, gikk deltagelsen blant de aller eldste velgerne opp, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Tallene viser at det kun er aldersgruppen 80 år eller eldre hvor antall stemmeberettige øker.

  I denne aldersgruppen var det 64,4 prosent som stemte, sammenlignet med lokalvalget i 2019 hvor det var 61,8 prosent som stemte.

  Lavest valgdeltagelse under årets lokalvalg var det i aldersgruppen 20–24 år med en oppslutning på 45,5 prosent.

 • NTB
  07:32

  Høyre i Trondheim kaller inn til pressekonferanse

  Det ser ut til å ha blitt en avklaring i Trondheim-politikken. Høyre kaller inn til pressekonferanse fredag.

  Det har vært politisk kaos i Trondheim siden valgresultatet.

  Nå kan det se ut som om Høyre har klart å danne et flertall. Anonyme kilder som Adresseavisen og NRK har snakket med viser til at Høyre og sentrumspartiene er blitt enige.

 • NTB
  07:26

  Norsk Michelin-restaurant sier opp alle ansatte

  Restauranten Under i Spangereid i Lindesnes legger ned driften 16. desember. Alle 24 ansatte er sagt opp.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Europas første undervannsrestaurant Under i Lindesnes kommune, legger ned driften og sier opp alle ansatte.

  – Vi har fristilt samtlige ansatte, sier daglig leder og eier Stig Ubostad til Fædrelandsvennen. Siste åpningsdag blir 16. desember.

  Årsaken til nedleggelsen av restauranten med en Michelin-stjerne oppgis å være krav fra Arbeidstilsynet om å stoppe ulovlig helgearbeid, samt at restaurantgjestene svikter.

  Planen er imidlertid å komme tilbake med et annet konsept i mars neste år.

 • NTB
  07:19

  Nedgangen i byggevarehandelen fortsetter

  Byggevarehandelen falt med 7,3 prosent i andre tertial 2023 fra samme periode året før.

  Det er proffmarkedet som står for hele tilbakegangen, skriver Virke i en pressemelding.

  – Den kraftige bremsen i nybygg rammer proffmarkedet hardt, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel.

 • NTB
  07:04

  Fortsatt ingen pågrepet etter dobbeltdrapet i Kristiansand

  Politiet har fortsatt ikke pågrepet noen etter at en mor og hennes åtte år gamle datter ble funnet drept i Kristiansand onsdag.

  – Det er ikke noe nytt i den saken, sier operasjonsleder Jarl Nilsen i Agder politidistrikt til NTB klokken 6.45 fredag morgen.

  Torsdag gikk politiet ut med en etterlysning etter barnets far. Han er siktet for dobbeltdrap.

 • NTB
  06:28

  Russisk nyhetsbyrå: 84.700 har forlatt Nagorno-Karabakh

  Minst 84.700 mennesker har tatt seg til Armenia fra utbryterregionen Nagorno-Karabakh siden den aserbajdsjanske lynoffensiven, ifølge statlige russiske medier.

  Nagorno-Karabakh ble erobret av aserbajdsjanske regjeringsstyrker i en lynoffensiv forrige uke, og regionens separatistleder Samvel Shakramanyan har signert en erklæring som sier at separatiststyret i regionen skal oppløses innen 1. januar neste år.

  En armensk talsperson sa torsdag at drøyt 65.000 hadde tatt seg til Armenia fra regionen, mer enn halvparten av de 120.000 armenerne som levde der før offensiven. Fredag morgen siterer det statlige russiske nyhetsbyrået Ria den armenske regjeringen på at tallet er minst 84.700.

 • NTB
  06:20

  Aasland: Ingen kontakt med Equinor om Kina-riggene

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter at det ikke har vært noen kontakt mellom Equinor og politiske myndigheter i forkant av Equinors leiekontrakt med kinesiskeide Cosl for leie av flyterigger. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter at Equinor ikke har vært i kontakt med myndighetene før de inngikk kontrakter på leie av kinesiske flyterigger.

  De siste ukene har Equinor inngått store kontrakter med det kinesiskeide selskapet Cosl for leie av flyterigger. Nå er 5 av 13 flyterigger på norsk sokkel eid av den kinesiske staten, noe som fikk flere politikere til å reagere kraftig i forrige uke.

  Aasland kom med opplysningen om at Equinor ikke var i kontakt med politiske myndigheter etter et skriftlig spørsmål fra Høyres Ine Eriksen Søreide, skriver Dagens Næringsliv.

  – Det har ikke vært dialog med selskapet om saken i forkant. Selskapet har selv vurdert saken i lys av det ansvaret som følger av at deler av virksomheten er underlagt sikkerhetsloven, svarte Aasland.

  Professor Øystein Tunsjø ved Forsvarets høgskole sier til TU at han mener Equinor opererer med skylapper.

  – De ser veldig til internasjonale retningslinjer hvor man ikke kan forskjellsbehandle mellom selskaper. Men det er ikke slik man gjør når det er knyttet til kritisk infrastruktur, sier han.

 • NTB
  06:17

  Trump ber ikke om å få flyttet Georgia-sak

  USAs tidligere president Donald Trump vil ikke be om å få valgpåvirkningssaken i Georgia flyttet til en føderal domstol, opplyste hans advokater torsdag. Foto: Mike Mulholland / AP / NTB

  USAs ekspresident Donald Trump vil ikke forsøke å få rettssaken mot ham i Georgia for valgpåvirkning flyttet over til en føderal domstol.

  Trump, som er favoritt til å bli den republikanske presidentkandidaten i valget neste år, er sammen med 18 andre tiltalt for å ha forsøkt å manipulere valgresultatet i Georgia og dermed underkjenne valget av Joe Biden i november 2020. Trump har avvist alle anklagene og omtaler rettssaken som en heksejakt.

  Trumps advokater opplyste torsdag at han ikke vil forsøke å få saken flyttet saken til en føderal domstol, slik flere av hans medtiltalte har gjort. En slik flytting kunne potensielt gitt ham en mer vennligsinnet jury enn i Fulton fylke i Georgia, der Det demokratiske partiet står sterkt.

 • NTB
  06:01

  Brann i bolig i Sortland – mulig spredningsfare

  Det brenner i en bolig i Sortland fredag morgen. Det skal ikke befinne seg personer i huset.

  Politiet i Nordland opplyser på X at alle nødetatene er på plass.

  Til VG opplyser 110-sentralen for brannvesenet at det er en del hus i nærheten, og at det er spredningsfare. Det er observert åpne flammer.

  I en oppdatering rett før klokken 6 melder politiet at huseier har opplyst at boligen for tiden er ubebodd.

  Også i Sirdal i Agder brant det i et hus natt til fredag. Her var alle i huset bortreist, og det var ingen fare for spredning. Huset ble totalskadet.

 • NTB
  05:48

  Over 90.000 potensielle «hull» i Finnes' aksjeoversikt

  Sindre Finnes' oversikt over aksjehandler inneholder tre kolonner med informasjon, mens en vanlig utskrift fra Nordnet inneholder 29 kolonner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Sindre Finnes oversikt over aksjehandler har tre kolonner med informasjonspunkter over hver enkelt aksjehandel. Hele 26 kolonner med informasjon er utelatt.

  En vanlig utskrift fra Nordnet – en av to markedsplasser Finnes har handlet gjennom – ville gitt 29 ulike informasjonspunkter om én enkelt aksjehandel, skriver Dagbladets Børsen.

  Men på listen Sindre Finnes og Høyre leverte, var det bare tre informasjonspunkter: Dato, verdipapir og antall.

  – Vi fikk tre kolonner fra Finnes, og det Nordnet gir er 29, og sånn sett kunne de ha delt 105.560 datapunkter, sier Nordeas investeringsdirektør Robert Næss til avisen. Det vil si at Sindre Finnes’ aksjeliste potensielt inneholder 94.640 hull.

  – Det mangler et stort antall rader. Radene med utbytte kan være interessante for å beregne gevinst, mens andre rader som uttak er kanskje mer personsensitive og naturlig å ikke dele, understreker Næss.

  Han mener det aller viktigste som er utelatt i Finnes' liste, er handelsbeløpene.

  – Dersom vi hadde hatt det, kunne vi i større grad analysert handlene, samt at vi kunne ha unngått feil, sier han.

  Finnes' advokat, Thomas Skjelbred, ønsker ikke å kommentere saken.

 • NTB
  05:41

  Brasil sender nødhjelp til tørkerammede Amazonas

  Tusenvis av døde fisk flyter i Piranha-innsjøen ved Manacapuru i Amazonas. Tørken i regionen truer mange, og den brasilianske regjeringen sender nødhjelp. Foto: Edmar Barros / AP / NTB

  Brasil sender nødhjelp til den tørkerammede Amazonas-delstaten. Lav vannstand dreper mange fisk, en viktig kilde til mat for urfolket som lever der.

  Ifølge Brasils miljøminister Marina Silva er 56 av 62 kommuner i Amazonas truet av tørken. Regjeringen samarbeider med lokale myndigheter for å forsyne de rammede områdene med mat, drikkevann og medisin, sier hun videre.

  I tillegg til at tørken går ut over fisket, gjør den det svært krevende å frakte varer på elvene, noe som gjør at mange sliter med å få tak i mat og vann.

 • NTB
  05:40

  Peru stenger deler av Machu Picchu

  Deler av Perus største turistattraksjon Machu Picchu blir stengt for turister. Årsaken er erosjon i deler av visse steinstrukturer.

  Det gjelder kondortempelet og soltempelet, samt den hellige steinen Intihuatana.

  – Skaden er irreversibel. Vi må beskytte arven vår, sier Maritza Rosa Candia fra det peruanske kulturdepartementet.

  Machu Picchu ble bygget i det 15. århundre på 2500 meters høyde på ordre fra inka-lederen Pachacutec. Det ligger 13 mil unna Cuzco i Andesfjellene sør i Peru.

  Opptil 3800 turister besøker Machu Picchu hver dag. Inkabyen ble ført opp på Unescos verdensarvliste i 1981.

 • NTB
  05:39

  Tesla saksøkes for å ha tillatt «gjennomgående rasisme»

  Tesla-biler på rekke og rad på en parkeringsplass utenfor selskapets fabrikk i Fremont i California. En amerikansk tilsynsmyndighet mener det er en utbredt rasistisk ukultur ved fabrikken, og har reist søksmål mot selskapet. Foto: Noah Berger / AP / NTB

  En amerikansk tilsynsmyndighet anklager i et søksmål Tesla for å ha tillatt «gjennomgående» rasisme på selskapets fabrikk i Silicon Valley.

  Svarte ansatte ved Teslas fabrikk i Fremont i California har med jevne mellomrom blitt utsatt for rasistiske fornærmelser siden minst 2015, heter det i søksmålet anlagt av tilsynsmyndigheten Equal Employment Opportunity Commission (EEOC).

  – Den rasistiske oppførselen var hyppig, pågående, upassende, uønsket og fant sted blant alle vakter, avdelinger og stillinger, skriver kommisjonen.

  Videre heter det at det ble tagget hakekors, renneløkker og rasistiske trusler, og at svarte ansatte jevnlig ble kalt rasistiske ting.

  Ansatte som klaget på trakasseringen, opplevde at de fikk nye og uønskede arbeidsoppgaver eller vakter, at det ble fremmet urimelige klager mot dem eller at de ble sagt opp, ifølge søksmålet.

  Tesla har ikke besvart henvendelser fra AFP og Reuters om søksmålet.

 • NTB
  05:34

  Bortførte tenåringer funnet døde i Mexico

  Seks tenåringer som ble bortført nord i Mexico søndag, er funnet døde, opplyser lokale myndigheter.

  Levninger etter seks mennesker ble funnet onsdag, og torsdag opplyser myndigheter i delstaten Zacatecas at de er identifisert som de seks. De var mellom 14 og 18 år gamle.

  En sjuende person som ble bortført, ble funnet levende i Villanueva i Zacatecas og er innlagt på sykehus med nese- og hodeskader. President Andres Manuel Lopez Obrador sier at politiet snakker med den overlevende i forsøk på å få kartlagt motivet.

  Tenåringene skal angivelig ha blitt bortført av en væpnet gruppe mens de festet i en bolig på landsbygda. To personer er pågrepet.

 • NTB
  05:32

  Gjerningsmann pågrepet etter knivstikking i Tønsberg

  En mann i 40-årene ble knivstukket i beinet på Sem i Tønsberg torsdag kveld. Gjerningsmannen er pågrepet.

  Sørøst politidistrikt skriver på X at mannen som er knivstukket, er ved bevissthet, og at nødetatene er fremme på stedet.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 23.08 torsdag kveld.

  I en oppdatering opplyser politiet at mannen som ble knivstukket, ikke fremstår som alvorlig skadet.

  Klokken 1.14 natt til fredag opplyser politiet at gjerningsmannen, også han i 40-årene, er pågrepet. En kniv er også beslaglagt av politiet.

 • NTB
  00:02

  Røykutvikling fra norsk ubåt

  Den norsk ubåten KNM Utstein meldte om røykutvikling øst for Finnøy i Rogaland torsdag kveld. Situasjonen er avklart.

  Både ambulansebåt, nødetatene og kystvaktskipet Tor kom raskt til unnsetning, og situasjonen er avklart.

  Ifølge Hovedredningssentralen Sør-Norge er personell som har vært i kontakt med røyk om bord i ubåten, fraktet i land.

  – Båten går for egen maskin, men blir eskortert inn til Ulsnes, sier redningsleder Torgeir Espedal til Stavanger Aftenblad.

  – Tre personer blir tatt med i ambulansebåten. De blir fraktet til legevakten for en sjekk, men det skal ikke være snakk om noen alvorlige skader, sier Espedal.

  Sjøforsvaret opplyser i en pressemelding at det var ubåten KNM Utstein som under patrulje oppdaget røykutvikling om bord.

  – Prosedyrer ble fulgt og nødetater ble varslet. Mannskap som har vært i kontakt med røyk, er fraktet til land og blir fulgt opp av helsepersonell. Ubåten har fremdrift og vil seile til kai for egen maskin eskortert av KV Tor, opplyser kommandørkaptein og kommunikasjonssjef Thomas Gjesdal.

 • NTB
  i går23:33

  FN: Minst 2500 migranter har dødd eller forsvunnet i Middelhavet

  Migranter blir tatt til øya Lampedusa av den italienske kystvakta. Siden nyåret har minst 2500 mennesker har mistet livet eller forsvunnet i forsøket på å krysse Middelhavet for å ta seg til Europa. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB

  Siden nyåret har mer enn 2500 mennesker mistet livet eller forsvunnet mens de har forsøkt å krysse Middelhavet og ta seg til Europa, ifølge FN.

  – Innen 24. september var mer enn 2500 mennesker registrert døde eller savnet bare siden nyåret, sa Ruven Menikdiwela, som leder New York-kontoret til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

  I samme periode i 2022 var det samlede tallet på døde og savnede 1680.

  Mange migranter kommer fra land før for Sahara, og reiser via Tunisias eller Libyas kyst for å forsøke å ta seg over Middelhavet, en rute Menikdiwela beskriver som «en av verdens farligste».

  Migrantene og flyktningene «risikerer død og grove menneskerettsbrudd hele veien», sier Menikdiwela.

 • NTB
  i går23:25

  Mann knivstukket i Tønsberg

  En mann er knivstukket i beinet på Sem i Tønsberg. Gjerningspersonen er ikke pågrepet.

  Sørøst politidistrikt skriver på X at mannen som er knivstukket, er ved bevissthet, og at nødetatene er fremme på stedet.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 23.08 torsdag kveld.

  I en oppdatering opplyser politiet at mannen som ble knivstukket, ikke fremstår som alvorlig skadet.

 • NTB
  i går22:57

  Langt flere enn før overlever brystkreft

  Økt bruk av mammografiundersøkelser er blant faktorene som har bidratt til at langt flere nå overlever brystkreft. Foto: Christine Olsson/TT / NTB

  Over 300 kvinner som overlever brystkreft i år, ville trolig mistet livet for 20 år siden, ifølge Kreftforeningen.

  Det skyldes blant annet mammografi, mer presise diagnoser og bedre behandling, skriver foreningen i en pressemelding foran årets Rosa sløyfe-aksjon.

  – Dette er en suksesshistorie som virkelig viser hvordan forskning redder og forbedrer liv. Bare i år kan vi regne med at det dør 300 færre mødre, søstre, kjærester, venner og kolleger. Tenk hvor mange dette berører! sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

  Ni av ti overlever nå sykdommen. Samtidig understreker styreleder Ellen Harris Utne i Brystkreftforeningen at man ikke er i mål.

  – Fremdeles dør kvinner og menn av brystkreft, lever med spredning og får tilbakefall. Vi trenger mer forskning, for vi har ingen liv å miste, sier hun.

  Stenstadvold Ross legger til at flere overlevende også gjør at mange lever med senskader, men sier mer forskning vil bidra til mer skånsom behandling.