Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Norge vil gjenoppta regnskogsatsingen i Brasil
31. oktober 2022 kl 08:07Stine Barstad og NTB
DEL
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er klar til å gjenoppta Norges regnskogsatsing i Brasil etter Lulas valgseier. Foto: Heiko Junge / NTB

Norges regnskogsatsing ble lagt på is i 2019 etter at Jair Bolsonaro vant presidentvalget. Nå tar Norge sikte på å gjenoppta samarbeidet etter Lulas valgseier.

- Dette er en god nyhet for regnskogen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Aftenposten. Han påpeker at den nyvalgte presidenten har satt bevaring av Amazonas høyt i sin valgkamp.

- Norge er innstilt på rask dialog med den kommende regjeringen for å gjenoppta vårt vellykkede regnskogssamarbeid, sier han.

Jair Bolsonaro vil sitte som president fram til 1. januar, hvorpå Lula da Silva tar over som landets president. I løpet av denne overgangsperioden vil den norske regjeringen ta kontakt med Lulas overgangsteam for å gjenoppta samarbeidet, sier Barth Eide (Ap).

Etter at Bolsonaro kom til makten i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig.

Bolsonaros prioriteringer førte til at både Norge og Tyskland kuttet miljøstøtte til Brasil sommeren 2019 og frosset rundt 7 milliarder kroner som allerede var utbetalt på konto.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Høyres resolusjonskomité sier nei til regjeringens lakseskatt

  Høyres resolusjonskomité sier nei til lakseskatten regjeringen har foreslått. Men de holder døren åpen for å bli med på en annen løsning.

  Det kommer frem i forslaget komiteen ønsker at landsmøtet i helgen skal stille seg bak.

  – Høyres innstilling er klar, vi sier nei til forslag fra regjeringen som ble sendt på høring. Det har skadet Norge som sjømatnasjon, skapt stor usikkerhet og full stopp i investeringer. Prosessen har også vært kritikkverdig, sier Peter Frølich, leder av resolusjonskomiteen til Høyres landsmøte

  – Vi holder døren på gløtt for bedre forslag som ivaretar næringens innspill og er mindre skadelig. Sjømatnøringen avviser ikke å være med en økt skattlegging, og vi er på samme linje. Jeg tror dette er et forslag som hele Høyres landsmøte vil stå samlet om, sier han.

 • NTB
  DEL
  Politiet: Kvinne utsatt for vold og kjørt bort

  En kvinne er utsatt for vold ved Grorud senter i Oslo og kjørt bort fra stedet i en bil, opplyser politiet.

  Det er ukjent skadeomfang på kvinnen, men hun skal ha vært utsatt for slag i ansiktet, opplyser operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB. Kvinnen blødde fra ansiktet, opplyser politiet.

  – Vi vet ikke graden av tvang og vet da heller ikke hvor alvorlig dette er med tanke på frihetsberøvelse, skriver politiet i en pressemelding.

  Politiet opplyser at de søker etter en bil.

  – Hendelsen skjedde i parkeringshuset under Grorud senter cirka klokka 17.30. Eventuelle vitner kan ringe politiet på 02800, skriver Oslo-politiet på Twitter.

  Det var et vitne som varslet om hendelsen, opplyser operasjonslederen.

 • NTB
  DEL
  Elever gis rett til å medvirke i skolebeslutninger
  Tonje Brenna (Ap) vil legge fram forslag til ny opplæringslov fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

  De 820.000 elevene i norsk skole får lovfestet rett til å medvirke i alle skolebeslutninger som angår dem selv, skriver VG.

  Forsalget til ny opplæringslov legges frem fredag. Gjennom elevdemokratiet skal elevene får medvirke i hele skolens virksomhet.

  Det blir skoleeiernes og statsforvalternes ansvar å påse at skolene faktisk praktiserer elevmedvirkning og følger den nye lovfestingen.

 • NTB
  DEL
  25- og 26-åringer får ikke tannhelsestøtte
  Marian Hussein (SV) varsler at det blir endringer i tannhelsereformen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Utvidelsen av tannhelsereformen blir endret. 25- og 26 åringer får ikke støtte til tannbehandling likevel.

  Endringer skjer etter at Tannlegeforeningen varslet at de ville klage Norge inn for Esa, sier SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein til Dagbladet.

  I budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble det vedtatt en utvidelse av tannhelsereformen. I utgangspunktet skulle alle unge opp til 26 år få halv pris ved fylkeskommunal tannbehandling.

  Endringen innebærer at støtten skal økes til 75 prosent for unge opp til 24 år.

 • NTB
  DEL
  Høyre gir menneskerettspris til Georgias ekspresident
  Georgias fengslede ekspresident Mikheil Saakasjvili på videolink fra sykehuset i en rettshøring 1. februar. Han er dømt til fengsel i seks år for misbruk av makten som president. Foto: Irakli Gedenidze / AP / NTB

  Georgias tidligere president Mikheil Saakasjvili tildeles Sjur Lindebrækkes pris av partiet Høyre.

  Menneskerettsprisen deles ut i en tid da Georgia står i et kritisk skille mellom prorussiske og proeuropeiske krefter, skriver Høyre i en pressemelding.

  Saakasjvili sitter i fangenskap i hjemlandet Georgia, og helsetilstanden hans er ifølge flere medier kritisk.

  – Mikheil Saakasjvili representerer demokratiske krefter. En støtte til ham er en støtte til demokrati i Europa, sier priskomiteens leder, Janne Haaland Matlary.

  Saakasjvilis mor og sønn kommer til Høyres landsmøte for å motta prisen, og de skal ha med seg en uttalelse fra prisvinneren selv.

  Den tidligere presidenten ledet provestlige demonstrasjoner før han tok makten i 2004. Han hevdet for kort tid siden at han ble forgiftet i fengselet, noe georgiske myndigheter avviser, skriver Sky News.

 • NTB
  DEL
  Mor dømt til fengsel for mishandling av datter

  En kvinne i 30-årene er dømt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel for å ha mishandlet eget barn og utført en rekke bedragerier, skriver Stavanger Aftenblad.

  Kvinnen er dømt for å i ni måneder ha gitt datteren epilepsimedisiner med fare for alvorlige bivirkninger. Datteren har ikke epilepsi.

  Kvinnen ble i tillegg dømt for flere bedragerier. I januar 2019 løy hun om å være gravid med tvillinger. Det ga henne drøye 166.000 kroner i engangsstønad fra Nav.

  Kvinnen i 30-årene dømmes i tillegg til å betale 100.000 kroner i erstatning til datteren. Kvinnens forsvarere varsler at de vil anke dommen.

  – Retten har gjort alvorlige feil i sin bevisvurdering, og det er brukt uriktig lovanvendelse. Dommen er omfattende, og vi må nå foreta en grundig gjennomgang for å påpeke disse feilene i anken, sier de.

 • NTB
  DEL
  Vedum vil følge opp krav om skatteliste-søk

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier han vil følge opp stortingsvedtaket om vurdere om skattelistene igjen kan åpnes for anonyme søk.

  Forslaget om å gjeninnføre muligheten til å søke i skattelistene fikk stor oppmerksomhet forrige uke. Men forslaget falt i Stortinget, og flertallet besluttet i stedet å be regjeringen gjennomgå saken.

  – Bestillingen er tydelig. Så får vi se hvilke muligheter vi har for å gjøre helt anonyme søk i skattelistene, om det kan rammes inn på en trygg og god måte, sier Vedum, ifølge E24.

 • NTB
  DEL
  Tiktok forbudt for britiske folkevalgte
  Parlamentet forbyr Tiktok på politikernes jobbverktøy på grunn av cybersikkerhet. Foto: UK Parliament / Andy Bailey / AP / NTB

  Parlamentet i Storbritannia forbyr den kinesiske appen Tiktok på alle elektroniske jobbverktøy på grunn av cybersikkerhet, ifølge en talsperson.

  Forrige uke fikk britiske tjenestepersoner forbud mot å ha Tiktok på jobbtelefonen.

  – Etter regjeringens beslutning om å forby Tiktok fra alle tjenestetelefoner, har kommisjonen vedtatt at det er forbudt i både Underhuset og Overhuset å ha Tiktok på jobbverktøy og annet utstyr knyttet til Parlamentet, sa talspersonen.

  – Cybersikkerhet står høyt oppe på agendaen hos Parlamentet.

 • NTB
  DEL
  Protestene i Frankrike fortsetter
  Demonstrasjonene mot Macrons pensjonsreform fortsatte torsdag. Tusenvis samlet seg i Paris' gater. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB

  Demonstrasjonene i Frankrike skaper hodebry. Flyplasser er bekymret for forsinkede drivstoffleveranser, og det er usikkerhet rundt besøket til kong Charles.

  Hundrevis av demonstranter samlet seg for å blokkere toglinjene og skapte forsinkelser fra togstasjonen Gare de Lyon i Pars torsdag, opplyste det franske statsbaneselskapet SNCF.

  – Vi fortsetter til reformen oppheves, ropte demonstrantene.

  Onsdag sa president Emmanuel Macron at pensjonsreformen må tre i kraft innen året er omme. Reformen innebærer blant annet at pensjonsalderen heves til 64 år, og at ansatte må jobbe i minst 43 år for å få full pensjon.

 • NTB
  DEL
  Statsforvalteren vil ha nasjonalpark i Østmarka

  Statsforvalteren mener at vern av store sammenhengende skogområder er viktig, og anbefaler derfor å opprette en nasjonalpark i Østmarka.

  En nasjonalpark i Østmarka vil kunne bli den første i et lavereliggende skogområde på Østlandet, mener Statsforvalteren i Oslo og Viken, ifølge NRK.

  Vanlige turer og aktiviteter vil ikke bli søknadspliktig i nasjonalparken. Den ordinære bruken av området til organiserte og uorganiserte idretts- og friluftsaktiviteter vil ikke begrenses av vernet.

 • Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  VG: Stortinget forbyr «gullkort»-påvirkningsarbeid

  Stortinget vil nekte tidligere stortingspolitikere å bruke «gullkortet» sitt til å drive politisk påvirkningsarbeid. Det melder VG.

  «Gullkortet» er et adgangskort som har gitt tidligere stortingspolitikere adgang til Stortinget.

  Nå vil Stortinget kreve at tidligere politikere må gjennom sikkerhetskontrollen. De vil også innføre begrensninger på hvor mange gjester de kan ta med seg.

  – I praksis klippes gullkortet i to for lobbyister. Det er et viktig framskritt for demokratiet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG.

 • NTB
  DEL
  Direkte: Tiktok-sjef i høring i Kongressen

  Tiktoks toppsjef Shou Zi Chew stiller torsdag ettermiddag norsk tid til høring i den amerikanske Kongressen.

  I mars ønsket Det hvite hus velkommen et lovforslag som åpner for å forby den kinesiske videoappen.

  I Norge har både regjeringen, Stortinget og flere kommuner innført forbud mot å bruke Tiktok på tjenestetelefoner. Årsaken er at appen anses for å utgjøre en sikkerhetsrisiko.

 • Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  Tyrkia har startet Finlands Nato-godkjenning

  Utenrikskomiteen i Tyrkias nasjonalforsamling har godkjent ratifiseringen av Finlands Nato-medlemskap. Det melder Reuters med henvisning til den tyrkiske statlige kringkasteren TRT Haber.

  Ratifiseringen må fortsatt godkjennes av nasjonalforsamlingen.

  Også Ungarn står klar til å godkjenne Finlands Nato-søknad.

  Finlands forsvarsminister Antti Kaikkonen har sagt at han venter at Finland kan bli med i Nato i løpet av noen få uker.

  Det er foreløpig ukjent når Tyrkia og Ungarn eventuelt kan godkjenne Sveriges Nato-søknad.

 • NTB
  DEL
  Trump anklages for falsk varsling om pågripelse
  USAs president Donald Trump risikerer tiltale. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  Ekspresident Donald Trump har skapt en falsk forventning om at han ville bli pågrepet, mener statsadvokaten på Manhattan, som gransker Trump.

  Statsadvokatkontoret skriver dette i et brev til republikanerne i Representantenes hus torsdag. Brevet er et svar på republikanske kongressrepresentanters krav om å få informasjon om etterforskningen av Trump, skriver Reuters.

  Men det kravet er en utidig innblanding i New Yorks suverenitet, skriver statsadvokaten i brevet.

  Les saken.

 • NTB
  DEL
  Ingen videre etterforskning etter brann i Bergen
  Boligblokken i Arna ble totalskadd i brannen natt til 7. august 2021. Foto: Bergen Foto og Media / NTB

  Politiet vil ikke etterforske brannen i en kommunal boligblokk i Arna i Bergen i 2021 videre.

  Brannen var svært kraftig og bygget ble raskt overtent. Ingen personer ble skadet.

  En rapport om brannen kom i forrige uke. Den gir ikke politiet grunnlag til å etterforske aktørene som var involvert i byggeprosessen, sier påtaleansvarlig Are Nygård Bergh til Bergens Tidende.

  – Fagmyndigheter kan kanskje lese andre ting ut av den enn politiet. Da kan de selvfølgelig anmelde hvis de skulle mene at noe straffbart kan ha skjedd i plan- eller byggeprosessen med blokken, sier Bergh.

  Brannen startet trolig på en balkong, og i rapporten får utformingen av balkongene samt materialbruk skylden for det raske brannutviklingen.

 • NTB
  DEL
  Flere endringer i soningssteder for kvinner
  Nå gjøres det flere endringer for å avvikle kvinneplasser i mannsfengsler og for å bedre situasjonen for kvinnelige innsatte med psykiske lidelser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Torsdag ble det kjent at det gjøres flere akuttiltak på Bredtveit fengsel for å bedre soningsforholdene for kvinner.

  Kriminalomsorgen opplyser at det gjøres flere endringer i soningssteder for kvinner. Blant annet gjøres Skien fengsel om til kvinnefengsel.

  I tillegg avvikles høysikkerhetsplassene for kvinner i Stavanger, Bergen, Agder avdeling Evje og Telemark fengsel avdeling Kragerø. Også den midlertidige kvinneavdelingen ved Ullersmo fengsel avvikles.

  Endringene gjøres for å avvikle kvinneplasser i mannsfengsler og for å bedre situasjonen for kvinnelige innsatte med psykiske lidelser.

  – Skien fengsel har god kompetanse på sårbare innsatte, har tidligere erfaring med kvinnesoning, og vi kan som følge av dette avvikle samsoning mellom menn og kvinner de fleste steder i Norge, sier Lise Sannerud, direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet.

 • NTB
  DEL
  Nye regler gjør det lettere for EØS-borgere i Norge

  Norske myndigheter endrer regler, rutiner og praksiser som påvirker rettighetene til EØS-borgere og deres familiemedlemmer når de flytter til Norge.

  Endringene skjer etter en omfattende dialog med Esa, som er EØS' overvåkingsorgan.

  Esa har tidligere anklaget Norge for å byråkratiske prosesser som hindrer retten til fri bevegelse, og gjør det vanskelig å utøve retten til arbeid ved ankomst til Norge.

  Det er avdekket hindringer i det norske regelverket som blant annet har medført at EØS-borgere har måttet vente i månedsvis før de kunne begynne å jobbe i Norge.

 • NTB
  DEL
  Sverige krever svar fra Ungarn om Nato-utsettelse
  Sveriges statsminister Ulf Kristersson ankom torsdag EU-toppmøtet i Brussel. Der skal han snakke med Ungarns president om hvorfor de utsetter svensk Nato-godkjenning. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

  Ungarn er klar til å godkjenne Finlands Nato-søknad neste uke, men tar stilling til Sveriges Nato-søknad «på et senere tidspunkt». Svenskene vil vite hvorfor.

  – Jeg kommer til å spørre hvorfor de skiller Sverige fra Finland. Dette er signaler vi ikke har fått før, så jeg skal absolutt ta dette opp med Viktor Orban i dag, sa statsminister Ulf Kristersson til Sveriges Radio torsdag.

  Samme dag skal Kristersson møte den ungarske presidenten Viktor Orban på EU-toppmøtet i Brussel.

  Forrige uke sa regjeringspartiet i Ungarn at de trolig vil stemme over Finlands Nato-søknad 27. mars og Sveriges på et senere tidspunkt. De ga imidlertid ingen forklaring for hva som ligger bak prioriteringen.

 • NTB
  DEL
  MDG vil gi Sametinget forslagsrett på Stortinget
  Stortingsrepresentant og MDG-leder Arild Hermstad vil gi Sametinget forslagsrett på Stortinget. Selv holdt han appell i forbindelse med Fosen-aksjonen i starten av mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  MDG ønsker å gi Sametinget forslagsrett på Stortinget, slik at samenes interesser i nasjonalforsamlingen styrkes.

  – Med Fosen-saken er det blitt åpenbart at den samiske befolkningen ikke er godt nok representert der viktige beslutninger tas, sier MDG-leder Arild Hermstad til NTB.

  – Norge har klare forpliktelser til å ivareta den samiske befolkningens rettigheter, men Fosen-saken viste at regjeringen undergraver menneskerettighetene og samenes rett til å utøve sin kultur, uten å rydde opp i det etterpå.

 • NTB
  DEL
  Finland: Kan bli Nato-medlem på få uker
  Nato-sjef Jens Stoltenberg og Finlands forsvarsminister Antti Kaikkonen i forkant av et møte i Brussel tidligere denne uken. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

  I beste fall kan Finland bli med i Nato i løpet av kun noen uker, sier landets forsvarsminister Antti Kaikkonen.

  Tyrkia og Ungarn har stått i veien for både svensk og finsk medlemskap i forsvarsalliansen. Men begge de to landene har den siste tiden sendt positive signaler til å innlemme finnene.

  Forrige uke sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han går med på å slippe Finland inn i Nato etter et besøk av den finske presidenten, Sauli Niinistö.