Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Skjebneuke for Flyr
06. november 2022 kl 21:03E24
DEL
Foto: Torstein Bøe / NTB

Tirsdag går fristen for å fylle Flyrs kriserammede pengekasse ut. Samtidig legger SAS frem trafikktall for oktober.

I forrige uke ble det kjent at det unge flyselskapet Flyr vil hente inn 430 millioner nye kroner.

– Om man ser på Flyr sine tall og historie helt siden selskapet ble etablert, er det et kroneksempel på hvor vanskelig det er å etablere seg i denne bransjen, sier flyanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank til E24.

Flyr ble, ifølge Pedersen, etablert på det riktige tidspunktet, da det var mulig å få tak i fly og ansatte til en billig penge. Han mener de også var heldige da de startet opp akkurat da konkurrenten Wizz Air var ute av det norske markedet. I tillegg ble selskapet etablert av folk som kjenner industrien godt.

– Ser man på utviklingen av selskapet og inntjeningen er det en fryktelig historie. Nå reduserer også selskapet flåten, som aldri er et sunnhetstegn, sier Pedersen.

Venter «muligens litt bedre tall» fra SAS

Tirsdag kommer også konkurrent SAS med sine trafikktall for oktober.

Like før selskapet la frem sine tall for andre kvartal, sa flyanalytiker Pedersen at nettopp trafikktallene i september og oktober ville bli svært viktige å følge med på, for å få et bilde av hva pilotstreiken i juli kan ha betydd for selskapet. Det står han fast på også nå.

Den siste tiden har SAS begynt å kutte prisene i håp om å hente tilbake markedsandeler som selskapet tapte under streiken i juli.

– Derfor bør antallet færre passasjerer være noe redusert. Om dette ikke har gitt utslag i tallene, så har SAS virkelig en stor utfordring. Om ikke priskutt gjør susen, så kan man begynne å lure på om de vil klare å hente tilbake disse tapte markedsandelene, sier Pedersen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
  • NTB
    DEL
    Kina hevder hevder de jaget amerikansk krigsskip

    Kinesisk luftforsvar hevder å ha fulgt med på ferden og deretter jaget bort et amerikansk krigsskip som Beijing mener befant seg i kinesisk farvann.

    I en uttalelse fra Kinas sørlige luftforsvarskommando torsdag heter det at den amerikanske missiljageren Milius hadde tatt seg ulovlig inn i kinesisk territorialfarvann ved Paraceløyene i Sør-Kinahavet.

    Hendelsen undergraver fred og sikkerhet i det som er en viktig ferdselsåre på sjøen, står det i uttalelsen.

    – Luftforsvarets styrker er til enhver tid i høy beredskap og tar alle nødvendige skritt for å ivareta nasjonal suverenitet og sikkerhet og fred og stabilitet i Sør-Kinahavet, sier talsmann Tian Junli.

    Amerikanske myndigheter hadde tidlig torsdag morgen norsk tid ikke kommentert påstandene fra Kina.

    Kina, Taiwan og Vietnam gjør krav på Paraceløyene.

    Spenningen mellom USA og Kina har økt i dette området. USA prøver å snekre sammen en allianse av land i den asiatiske stillehavssonen som motvekt til Kinas selvsikkerhet i Sør-Kinahavet og Taiwanstredet, der Beijing prøver å fremme territorialkrav.

  • NTB
    DEL
    Verdens første 3D-printede rakett skutt opp
    Terran 1-raketten ble skutt opp på et vellykket tredje forsøk. Foto: Relativity Space / AP / NTB

    Verdens første 3D-printede rakett fikk en vellykket oppskyting på tredje forsøk, men nådde ikke banen den skulle inn i.

    Et avvik underveis gjorde at raketten aldri nådde banen den skulle gå i.

    Oppskytingen skjedde natt til torsdag norsk tid.

    Raketten Terran 1, bygget av det private California-baserte selskapet Relativity Space, skulle samle inn data og brukes som bevis på at en 3D-printet rakett kan stå imot påkjenningene under oppskyting og romreise.

  • NTB
    DEL
    Seilbåt på grunn med 14 barn om bord

    Ingen ble skadd da en seilbåt med 26 personer om bord, blant dem 14 barn, gikk på grunn ved Rugholmen i Flatanger i Trøndelag natt til torsdag.

    – Det dreier seg om en 30 fots seilbåt. Den gikk på grunn ved 2.30-tiden, og vi fikk melding en halv time senere, forteller vakthavende redningsleder Kjetil Hagen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB. Båten er nederlandsk.

    Han forteller at båten har slagside, men at den står støtt på en holme. Ingen ble skadd i grunnstøtingen.

    – 24 av de 26 om bord har gått over i en lettbåt som kom til. Så er det to igjen som passer på båten sammen med redningsskøyta Harald V, forteller han.

    Ved 5-tiden torsdag morgen venter de 24 på å bli hentet av en hurtigbåt, MS Råsa, som skal frakte dem inn til Lauvsnes i Flatanger.

    – Blant passasjerene er det 14 barn mellom 14 og 18 år. Det har vært en organisert tur med denne seilbåten, men jeg kjenner ikke detaljene, sier Hagen.

    Operasjonsleder Bjørnar Gaasvik i Trøndelag politidistrikt forteller at båten vil få større slagside etter hvert som det blir fjære sjø.

    – Evakueringen foregikk helt uten dramatikk, opplyser han.

  • NTB
    DEL
    Politiet øker innsats i Oslo øst etter svensk modell
    John Roger Lund i Oslo politidistrikt enhet øst sier de har identifisert seks områder der de vil forsterke innsatsen. Her er han på et folkemøte på Mortensrud sammen med bydel Søndre Nordstrand, Utdanningsetaten og Oslo-politiet i 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

    Politiet har pekt ut seks spesielt utsatte soner i Oslo der innsatsen mot våpen og narkosalg skal trappes kraftig opp. Tiltaket er inspirert av Sverige.

    I fjor besluttet politimesteren en satsing rettet mot alle utsatte områder, eller sårbare områder, som de også kalles.

    Leder av Enhet Øst, John Roger Lund i Oslo-politiet, sier til Klassekampen at de har identifisert seks områder der de vil forsterke innsatsen.

    Ifølge avisen er de seks områdene på Grønland og Tøyen og i bydelene Stovner, Alna og Søndre Nordstrand. Områdene er valgt ut ved at politiet har sett på levekårsindikatorer som lav inntekt, lav utdanning, kort botid i Norge og husholdninger med aleneforsørgere.

    Politiet har knyttet til seg en forskergruppe ved Politihøgskolen i Oslo som skal bistå i arbeidet. De analyserer nå hva som kan være utsatte områder i Norge, basert på lignende undersøkelser i Sverige og Danmark.

  • NTB
    DEL
    Taiwan bekrefter plan om møte med McCarthy
    Taiwans president Tsai Ing-wen skal neste uke besøke Guatemala og Belize i Mellom-Amerika. Taiwanske myndigheter bekrefter nå at det planlegges et møte mellom Tsai og Kevin McCarthy i USA, der hun skal stoppe underveis på reisen. Foto: Taiwans presidentkontor / AP / NTB

    Taiwan bekrefter planer om et møte mellom øyas president Tsai Ing-wen og lederen for Representantenes hus i USA, Kevin McCarthy.

    Taiwans utenriksminister Joseph Wu sa torsdag at planer om et slikt møte er under arbeid.

    Uttalelsen var svar på et spørsmål fra en folkevalgt i det taiwanske parlamentet om Tsais besøk til USA og Mellom-Amerika neste uke.

    Det ventes at hun skal møte McCarthy i Los Angeles på siste del av reisen, etter å ha besøkt Guatemala og Belize.

    Det er første gang taiwanske myndigheter bekrefter at et slikt møte er under planlegging. McCarthy har tidligere selv sagt at et møte med Tsai kan finne sted.

    Et eventuelt møte mellom de to kan utløse kraftige reaksjoner fra Beijing, slik situasjonen var i august i fjor da daværende leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, dro til Taiwan.

    Kina anser demokratisk-styrte Taiwan som kinesisk territorium.

  • NTB
    DEL
    Kokainbruken øker i flere europeiske land
    En politimann løper gjennom et dyrkingsområde for koka under en aksjon mot et laboratorium for kokainproduksjon i La Hormiga i delstaten Putumayo i Colombia i april i fjor. Arkivfoto: Fernando Vergara / AP / NTB

    Bruken av kokain øker i flere land i Europa. Det viser en studie som baserer seg på analyser av avløpsvann.

    De høyeste nivåene med kokainrester er funnet i Belgia, Spania, Portugal og Nederland.

    Studien er den største av sitt slag til nå og er gjennomført av Lisboa-baserte European drugs monitoring agency (EMCDDA). Analysene omfatter daglige prøver av avløpsvann fra renseanlegg i 104 europeiske byer med til sammen 54 millioner innbyggere.

    Prøvene er tatt over en ukes lang periode mellom mars og april i fjor. Målet var å se om det kunne finnes spor av kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy/MDMA, ketamin og cannabis. Resultatet er at bruken av stoffene er større enn det tidligere studier har vist.

    – Dagens funn fra rekordmange 104 byer maler et bilde av et narkotikaproblem som er både utbredt og komplisert, med funn av alle seks substanser på nesten hvert eneste sted, sier EMCDDAs leder Alexis Goosdeel.

    EMCDDA har registrert en trend med økende kokainbruk siden 2016.

  • NTB
    DEL
    Tiktok-sjefen i Washington for å forsvare appen
    Tiktoks administrerende direktør er i Washington torsdag. Foto: Michael Dwyer / AP / NTB

    Tiktoks administrerende direktør Shou Zi Chew skal vitne for Representantenes hus i USA, der flere politikere ønsker å forby videoappen.

    – La meg si dette uten forbehold: Bytedance er ikke agent for Kina eller noe annet land. Tiktok har aldri delt eller blitt bedt om å dele amerikanske brukerdata med kinesiske myndigheter, står det i manuset til Chews uttalelse han skal innlede møtet med.

    Det er komiteen for energi og næringspolitikk i Representantenes hus som skal få høre Chew torsdag. Der skal han forsøke å motvirke en voksende stemning i amerikansk politikk for å forby Tiktok av hensyn til nasjonal sikkerhet.

  • NTB
    DEL
    Imam ble dømt for hatefulle ytringer mot jøder

    Statsadvokaten har anket dommen hvor imam Noor Ahmad ble dømt til betinget fengsel for hatefulle ytringer mot jøder.

    Imamen ble i januar dømt for flere hatefulle ytringer mot jøder på Facebook i mai 2021. Han fikk en dom på 60 dagers betinget fengsel og bot på 12.000 kroner.

    Statsadvokaten mener at han bør dømmes til ubetinget fengsel, og har derfor anket dommen, skriver Drammens Tidende.

    Ankesaken behandles i Borgarting lagmannsrett 9. mai.

  • NTB
    DEL
    Amerikanerne har lite tillit til bankvesenet
    Amerikanerne sliter med tilliten til bankene etter kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB). Foto: Steven Senne / AP / NTB

    Knapt 10 prosent av amerikanske voksne har høy tillit til landets banker og øvrige finansinstitusjoner, en halvering fra andelen i 2020, viser en meningsmåling.

    Meningsmålingen som ble gjort for nyhetsbyrået AP, viser også at flertallet mener myndighetene ikke gjør nok for å regulere finansnæringen.

    Tilbake i 2022 var det så mange som 22 prosent som hadde høy tillit til bankene. De siste ukene har det imidlertid vært en krise som førte til at Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank gikk over ende.

    I målingen sier 57 prosent at de har noe tillit til bankene og finansnæringen, men hele 31 prosent svarer at de ikke har særlig tillit overhodet.

  • NTB
    DEL
    Elev anklages for å ha skutt ansatte på Colorado-skole
    En forelder klemmer en elev da de ble gjenforent etter skoleskytingen på East High School i Denver onsdag. Foto: David Zalubowski / AP / NTB

    To ansatte er skutt og såret av en elev på en videregående skole i Denver i Colorado. Den mistenkte gjerningspersonen er på frifot, opplyser amerikansk politi.

    Tenåringen skal ha åpnet ild med et håndvåpen da han ble ransaket for våpen onsdag formiddag, ifølge politiet i Denver.

    Skytingen fant sted på East High School ikke langt fra sentrum av den amerikanske byen.

    Politi og helsevesen ankom åstedet raskt og fant to voksne menn med skuddskader. Én av dem er kritisk såret, mens tilstanden beskrives som stabil for det andre offeret.

  • NTB
    DEL
    Innsatte rømte ved hjelp av tannbørste
    Fangene lagde dette hullet i veggen med verktøyer de lagde av en tannbørste. Foto: Newport News Sheriff's Office / AP / NTB

    To innsatte i 30- og 40-årene gravde seg møysommelig ut av fengsel i Virginia i USA med en tannbørste, men det ble ikke mange timer i frihet.

    De to innsatte, som sitter fengslet for forseelser, ble meldt savnet fra fengselet i Newport News mandag kveld.

    De hadde brukt verktøy laget av en tannbørste for å gradvis grave seg et hull i en vegg i fengselet. Deretter fikk de tak i armeringsjern som de brukte for å slå hull på en annen vegg og klatre over ytterveggen.

    Natt til tirsdag ble de imidlertid pågrepet på pannekakerestauranten Ihop i nabobyen Hampton.

  • NTB
    DEL
    Måling viser at Ap gjør det litt bedre lokalt
    Arbeiderpartiet får 23 prosent på ny kommunevalgsmålig. Foto: Javad Parsa / NTB

    I Dagbladets kommunevalgmåling ender Høyre på en oppslutning på 31,5 prosent, mens Arbeiderpartiet får 23 prosent.

    Mer enn hver femte velger som sier de stemte Ap i kommunevalget i 2019, sier de ikke vet hva de ville stemt om det var valg nå, viser en ny måling Norstat har gjort for Dagbladet.

    Selv om Høyre får en betydelig større oppslutning på kommunevalgmålingen, er det en klart mindre lekkasje fra Arbeiderpartiet til Høyre enn på den tilsvarende stortingsmålingen.

  • NTB
    DEL
    Lindsay Lohan og Jake Paul siktet for krypto-lovbrudd

    Skuespilleren Lindsay Lohan, influenseren Jake Paul og flere andre kjendiser er siktet av det amerikanske finanstilsynet for brudd på lovverket om kryptovaluta.

    Det skriver blant andre CNBC.

    Siktelsene fra finanstilsynet SEC er en del av en større sak mot kryptoplattformene Tronix og BitTorrent. Grunnleggeren Justin Sun er anklaget for å ha begått bedrageri og manipulering av handelsaktiviteten.

    Lohan, Paul og fire andre amerikanske kjendiser som har promotert kryptoplattformene, har gått med på å betale 400.000 dollar – drøyt 4,2 millioner kroner – i tilbakebetaling, renter og bøter. Dette gjør de uten å erkjenne eller nekte noen form for straffskyld.

  • NTB
    DEL
    Fem døde og 28 savnet etter båtforlis utenfor Tunisia

    Minst fem afrikanere mistet livet og ytterligere 28 er savnet etter at en båt sank utenfor kysten av Tunisia, ifølge en lokal menneskerettsgruppe.

    Båten med migranter var på vei over Middelhavet til Italia, opplyser Romadan Ben Omar i Tunisian Forum for Social and Economic Rights til nyhetsbyrået Reuters onsdag kveld.

    Kystvakten reddet fem migranter fra båten, som sank utenfor kysten av byen Sfax sør i Tunisia, tilføyer Omar.

  • NTB
    DEL
    Togstreiker i Storbritannia avlyst

    Det blir ikke streik på jernbanen i Storbritannia neste uke likevel, da et flertall i fagforeningen RMT har stemt for å godta et nytt lønnstilbud.

    Ordet innstilt har sjelden en positiv betydning for togpendlere, men denne gangen er det altså streiken som skulle foregå fra 30. mars til 1. april, som er innstilt, ifølge RMT.

    Det har vært flere streiker i den britiske jernbanen det siste året, i likhet med andre sektorer i britisk økonomi. Lav lønnsvekst og høy prisvekst har skapt stor uro i arbeidslivet i landet.

  • NTB
    DEL
    FN takker Norge for innsatsen for fred
    Norske FN-soldater avbildet i 2019 der de deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali. Foto: Heiko Junge / NTB

    FNs undergeneralsekretær for fredsoperasjoner, Jean-Pierre Lacroix, takker Norge for støtten til FNs fredsbevarende arbeid.

    FN takker også Norge for tjenesten og oppofringen personellet fra det norske militæret og politiet gjør som utstasjonerte rundt omkring i verden under FN-flagg, skriver FN i en pressemelding.

    I år er det 75 år siden FN begynte med fredsbevarende operasjoner. Over to millioner mennesker har deltatt i 71 fredsbevarende operasjoner, hvorav 12 er operative i dag.

    Per i dag deltar 43 uniformerte personell fra Norge i seks fredsbevarende operasjoner. Omtrent halvparten av disse deltar i operasjonen i Sør-Sudan.

  • NTB
    DEL
    Kontaktet Pakistan om drapet på norsk statsborger
    Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier at Norge har tatt opp bekymringer for menneskerettighetssituasjonen i Pakistan både på politisk nivå og på embetsnivå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

    I februar ble en norsk statsborger drept i Pakistan, og politiet mener bakgrunnen er mannens tro. Anniken Huitfeldt krever at saken etterforskes grundig.

    – Jeg ser alvorlig på drapet av en norsk borger i Pakistan som omtales av representanten Fiskaa, og jeg forventer at saken vil etterforskes grundig av pakistanske myndigheter. Det er formidlet til pakistanske myndigheter, og Norges ambassade i Islamabad følger denne saken.

    Det skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) som svar på et skriftlig spørsmål fra SVs stortingspresident Ingrid Fiskaa.

    I februar ble en 75 år gammel mann, som var norsk statsborger, skutt og drept i landsbyen Goteriala i Pakistan. Lokalt politi har tidligere sagt til nyhetsbyrået DPA at mannen trolig ble drept fordi han tilhørte minoriteten ahmadiyya, en trosretning innenfor islam som opplever diskriminering i flere land.

    Huitfeldt skriver at norske myndigheter flere ganger har tatt opp bekymringer knyttet til ahmadiyyamuslimene i møter med pakistanske myndigheter, senest i februar.

    – Pakistan har grunnlovfestet religionsfrihet, men det er godt dokumentert at religiøse minoriteter er svært utsatte. De opplever hets og vold fra medborgere, og særlig ahmadiyyaene er utsatt av diskriminering av myndighetene som ikke anerkjenner trosretningen deres, skriver Huitfeldt.

  • NTB
    DEL
    Mann pågrepet for brannangrep i England

    En mann ble pågrepet i Birmingham tirsdag, mistenkt for å ha dynket personer med bensin og tent på dem, ved to ulike anledninger. Personene som ble angrepet var på vei hjem fra moskeer da hendelsene skjedde.

    Britisk politi kunngjorde pågripelsen onsdag. Samme dag hadde en mann blitt alvorlig skadet i et slikt angrep i Birmingham.

    Den mistenkte mannen skal også ha dynket en 82 år gammel mann i bensin og tent på mens han var på vei ut fra en moské i London i februar. Også den gang fikk offeret alvorlige skader.

    Mannen er mistenkt for to drapsforsøk. Politiet har bedt om bistand fra antiterrorenheten, men har foreløpig ikke fastslått et motiv.

  • NTB
    DEL
    Danmark tilbyr IS-kvinne evakuering fra syrisk leir

    En dansk kvinne i en leir i Syria tilbys evakuering til Danmark etter at dansk høyesterett opphevet en beslutning om å frata henne statsborgerskapet.

    Kvinnen og hennes to barn blir tilbudt evakuering fra leiren de bor i i Nord-Syria, ifølge justisminister Peter Hummelgaard.

    Den dansk-iranske kvinnen reiste til Syria og sluttet seg til den militante gruppen Den islamske staten (IS) i 2015, da hun var 20 år. Hun giftet seg med et annet medlem av organisasjonen og fikk to barn.

    Onsdag kom dansk høyesterett frem til at en avgjørelse fra utlendings- og integrasjonsdepartementet om å frata kvinnen sitt danske statsborgerskap er ugyldig.

    Avgjørelsen i 2020 gjorde henne statsløs, og da hun har svært lite tilknytning til Iran, fant domstolen derfor at dette er rettsstridig.

    – Derfor er det nå, i likhet med tidligere, regjeringens utgangspunkt at hun som dansk statsborger med barn i leirer i Nord-Syria skal tilbys evakuering til Danmark, sier Hummelgaard.

    Han legger til at myndighetene vil straffeforfølge henne for de forbrytelser hun har begått i IS når hun vender hjem.

  • NTB
    DEL
    En pågrepet og flere evakuert i politiaksjon i Moelv
    Mannskaper iført vernedrakter ved stedet der en person er pågrepet for flere evakuert etter at en mann sa han hadde giftig materiale på en adresse i Moelv. Foto: Ole Ludvig Rosenborg/ Ringsaker Blad

    En person er pågrepet og flere er evakuert etter at en mann sa at han hadde giftig materiale på en adresse i Moelv.

    Ifølge Ringsaker Blad er det titalls utrykningskjøretøyer på stedet, deriblant kjøretøy fra CBRNE-enheten i Sykehuset Innlandet og IUA-bilen fra Hedmarken brannvesen.

    Bilder fra stedet viser personell i gule vernedrakter.

    Operasjonsleder Rune Vegard Huse i Innlandet politidistrikt sier at det ikke er noen holdepunkter for at det er giftig materiale på adressen utover det mannen selv har fortalt.

    – Vi har evakuert for å være føre var. Nå forsøker vi å få klarhet i situasjonen. Om vi blir ferdige i kveld eller må sperre av adressen til i morgen, vet vi ikke ennå, sier Huse til NTB.

    Han legger til at saken begynte med et helseoppdrag. Det var da mannen sa at han hadde giftig materiale på adressen.

    Huse understreker at det ikke har vært en trusselsituasjon mot noen. Mannen som er pågrepet, blir tatt hånd om av helsevesenet.