Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
«Munch»-aktivister blir løslatt i dag
12. november 2022 kl 11:55Wasim Riaz
DEL
To av aksjonistene hadde forsøkt å lime seg fast til Munchs maleri «Skrik». Den tredje filmet det hele. Bildet ble sendt ut i en pressemelding fra miljøorganisasjonen Stopp Oljeletinga. Foto: Ludvig Furu, Stopp Oljeletinga

Tre aksjonister ble fredag formiddag pågrepet inne på Nasjonalmuseet i Oslo. To av dem hadde forsøkt å lime seg fast til Munchs maleri «Skrik». Den tredje filmet det hele.

De tre er siktet for grovt skadeverk eller medvirkning til grovt skadeverk.

I løpet av lørdag formiddag blir alle tre løslatt av politiet.

– Saken etterforskes videre av Enhet Sentrum. Det er opp til dem hva som skal gjøres med videre etterforskning, sier politiadvokat Aase Schartum-Hansen.

Én av kvinnene er hittil avhørt. Schartum-Hansen ønsker ikke å gå inn i hva kvinnen har sagt i avhøret. To av de pågrepne har ifølge politiet også deltatt i aksjoner tidligere.

Det var miljøorganisasjonen Stopp oljeletinga, et utspring fra aktivistgruppen Extinction Rebellion, som sto bak aksjonen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Bussjåfør mistenkt for å kjøre i ruspåvirket tilstand

  En bussjåfør er mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand i Tønsberg mandag kveld. Flere passasjerer var om bord i bussen da den ble stoppet.

  – Vi er svært glade for at vi fikk stanset bussen før noen kom til skade. Det var flere passasjerer om bord, opplyser operasjonsleder Inge Landsrød i Sørøst politidistrikt til NRK.

  Politiet fikk melding om at rutebussen vinglet på vei fra Åsgårdstrand på vei til Tønsberg sentrum. Føreren av bussen er mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

  Vedkommende er tatt med til lege for å sikre blodprøver, skriver kanalen.

 • NTB
  DEL
  Påkjørsel skaper trafikale utfordringer i Oslo sentrum

  En trafikkulykke mellom en bilist og en fotgjenger skaper trafikkutfordringer ved Hausmanns bru i Oslo sentrum. Vedkommende som ble påkjørt, er ved bevissthet.

  – Det har vært en trafikkulykke mellom en fotgjenger og bilist. Vi har kontroll på føreren, og fotgjengeren blir ivaretatt av ambulanse på stedet. Når det gjelder skadeomfang, så er vedkommende ved bevissthet. Det er snakk om en mulig hodeskade, men hendelsesforløpet er litt uklart, opplyser operasjonsleder Line Skott ved Oslo politidistrikt til NTB.

  Trafikkulykken fører samtidig til trafikale utfordringer på stedet, opplyser Skott.

  – Veien er ikke stengt foreløpig, men det er mange mennesker og biler i området som skaper utfordringer, men vi håper på at det er ryddet opp i så snart som mulig, sier hun.

  Politiet varslet om hendelsen klokka 22.11 mandag kveld.

 • NTB
  DEL
  Valgdeltagelsen øker på Cuba
  Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez forbereder seg på å avlegge sin stemme under nasjonalvalget på Cuba søndag. Valgdeltakelsen i landet økte under valget. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB

  Valgdeltagelsen på Cuba var på nesten 76 prosent da innbyggerne gikk til valgurnene for å velge nasjonalforsamling søndag.

  Alle de 470 kandidatene ble vellykket valgt til de 470 setene i nasjonalforsamlingen, selv om landets kommunistiske regjering ikke tillater opposisjonskandidater å stille.

  Totalt 263 kvinner og 207 menn ble valgt. De vil bli sittende i en femårsperiode.

  Valget handlet i hovedsak om hvorvidt befolkningen er fornøyd med regjeringen.

  Opposisjonen på Cuba oppfordret folk til å avstå fra å stemme i protest. Likevel økte valgdeltagelsen i landet til 76 prosent, ifølge tall fra cubanske myndigheter.

  Ved lokalvalget i fjor høst var valgdeltagelsen på 68,5 prosent, mens den var på 74 prosent da cubanere stemte over en ny familielov i september.

  Tallene var imidlertid et stykke unna valgdeltagelsen i 2019, da 90 prosent stemte over en ny grunnlov.

 • NTB
  DEL
  Ingen FN-granskning av Nord Stream-eksplosjonene
  Enorme mengder metan boblet opp fra Østersjøen da rørledningene Nord Stream 1 og 2 ble ødelagt i september i fjor. Foto: Den svenske kystvakten / AP / NTB

  Russland fikk ikke gjennomslag for en uavhengig granskning av Nord Stream-eksplosjonene i FNs sikkerhetsråd mandag.

  Kun Russland, Kina og Brasil stemte for Russlands utkast til en resolusjon, mens de resterende tolv medlemmene av Sikkerhetsrådet avsto fra å stemme.

  En resolusjon i FNs sikkerhetsråd trenger minst ni stemmer for. Det kan ikke legges ned veto fra Russland, Kina, Frankrike, USA eller Storbritannia.

  Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble rammet av eksplosjoner og ødelagt i fjor høst. Enorme mengder metan strømmet ut av rørene, gjennom vannet og opp i atmosfæren, hvor metan fungerer som en klimagass.

  Rørledningene fraktet gass fra Russland til Tyskland, og russerne har gjentatte ganger klaget over ikke å få delta i etterforskningen av sabotasjeaksjonen.

 • NTB
  DEL
  Psykiater tiltalt for å ha hatt overgrepsbilder av barn

  En psykiater i Oslo er tiltalt for å ha vært i besittelse av 69 bilder som viser seksualiserte barn eller seksuelle overgrep mot barn.

  De aller fleste bildene, 66 i alt, er tatt av én enkelt tenåring, som var under 18 år da bildene ble tatt, skriver avisen Vårt Oslo.

  Psykiateren, som er i 60-årene, er tiltalt etter straffelovens paragraf 311, som omhandler besittelse av bilder som seksualiserer barn og/eller viser overgrep mot barn. Han ønsker ikke å si hvordan han stiller seg til tiltalen.

  – Min klient ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt, sier advokat Petter Bonde til Vårt Oslo.

  Rettssaken mot psykiateren er berammet i Oslo tingrett i slutten av april. Det er satt av en dag til hovedforhandlingen.

 • NTB
  DEL
  USA og Storbritannia positive til reformpause

  Både USA og Storbritannia er fornøyd med at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har satt den omstridte rettsreformen på pause.

  Det hvite hus sa seg fornøyd med Netanyahus beslutning, og oppfordret også israelske ledere til å finne frem til et kompromiss i saken så raskt som råd.

  – Demokratiske samfunn styrkes av maktfordelingsprinsippet, heter det i uttalelsen fra Washington.

  – Storbritannia ønsker Netanyahus beslutning om å sette behandlingen av lovforslaget på pause velkommen, sier den britiske utenriksministeren James Cleverly.

  – Det er helt nødvendig at de delte demokratiske verdiene som underbygger forholdet mellom USA og Storbritannia opprettholdes, og at et robust system for maktfordeling beholdes, heter det i en uttalelse fra Cleverly.

 • Andreas Brattåker Støyva/NTB/Reuters
  DEL
  28 år gammel kvinne drepte seks i skoleskyting
  Det var ved den kristne privatskolen The Covenant School skytingen fant sted. Foto: METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT/AP

  Minst syv personer er døde etter skytingen på en barneskole i Nashville. Politiet bekreftet like før klokken 20 norsk tid at gjerningspersonen er en 28 år gammel kvinne fra Nashville.

  Tre barn og tre voksne ble drept av kvinnen, opplyser politiet. De melder også at gjerningskvinnen ble drept av to politifolk som konfronterte henne inne på skolen.

  – Vi vet at hun var bevæpnet med minst to typer automatgevær og en pistol, sa en talsperson fra Nashville-politiet etter skytingen.

  Åstedet var The Covenant School, en kristen privatskole i byen Nashville i Tennessee. Skolen har rundt 200 elever, med barn fra førskolealder til elever i sjette klasse, ifølge skolens egen hjemmeside.

 • NTB
  DEL
  Netanyahu: – Jeg tar en pause for å innlede dialog

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han setter den omstridte rettsreformen på pause for «innlede dialog».

  Kunngjøringen var ventet, etter at partiets Jødisk makts leder Itamar Ben-Gvir varslet enighet om en utsettelse.

  – Vi ønsker å nå frem til en bred enighet, sa Netanyahu i en uttalelse mandag kveld.

  – Vi står ved et farlig veikryss, og krisetider forplikter alle til å opptre forsvarlig, sa han videre.

  Gjennom helgen har det vært nye store demonstrasjoner i Israel mot rettsreformen, som har som formål å gi mer makt til politikerne på bekostning av domstolene. I tillegg ble flere hundretusen tatt ut i streik mandag i protest.

  – Jeg tar en pause for å innlede dialog, understreker statsministeren.

 • NTB
  DEL
  Netanyahu varsler uttalelse klokken 19.05

  Det melder Reuters. Beskjeden kommer bare en snau time etter at Netanyahu gikk med på å utsette sin omstridte rettsreform.

 • Andreas Brattåker Støyva/Ingeborg Moe
  DEL
  Finlands Nato-søknad har fått grønt lys i Ungarn
  Finlands president, Sauli Niinisto, her sammen med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: MURAT CETINMUHURDAR/PPO

  Den ungarske nasjonalforsamlingen har godkjent Finlands Nato-søknad.

  Avgjørelsen mandag var ventet. Regjeringspartiet Fidesz signaliserte i forkant av avstemmingen at de ville si ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen.

  I fjor vår søkte Finland og Sverige om Nato-medlemskap. For at de skal slippe inn, må alle 30 medlemsland si ja. Tyrkia og Ungarn stilte seg lenge på bakbeina. Begge har nå sagt at de vil slippe inn Finland. Med det har alle alliansens 30 medlemmer sagt «ja» til Finland.

  Slik kan de siste stegene mot Nato-medlemskap bli:

  * Alliansen vil varsle USA om enigheten og sørge for at dokumentene som bekrefter dette blir levert til det amerikanske utenriksdepartementet i Washington.

  * Videre vil Natos generalsekretær Jens Stoltenberg be Finland om å tilslutte seg Nato.

  * De finske tilslutningsdokumentene vil så bli sendt til Washington og levert fysisk i den amerikanske utenriksdepartementet.

  * I det dokumentene er plassert og oppbevart hos amerikansk UD, er Finland formelt medlem av Nato, med de forpliktelser og rettigheter det gir.

  Også den finske riksdagen må møtes samme dag for å legge siste hånd på verket.

  Kilder: Yle, Helsingin Sanomat

 • NTB
  DEL
  Regjeringen fremmer forslag om grunnrenteskatt

  Regjeringen vil fremme forslaget om grunnrenteskatt på havbruk for Kongen i statsråd tirsdag, opplyser Finansdepartementet.

  Like etterpå vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holde en pressekonferanse der de vil redegjøre for forslaget.

 • Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Brann i lastebil ved E6 på Selfors

  Nødetatene har kontroll på brannen, melder politiet på Twitter. Det skal ikke være snakk om farlig gods eller personskade. Videre opplyses det om mye kø på stedet.

 • NTB
  DEL
  Tolga-brødrene i retten i oktober – krever erstatning

  I oktober skal brødrene Magnus og Lars Peder Holøyen møte i retten for å kjempe om å få erstatning fra staten etter bortføringssaken i Tolga, ifølge VG.

  Avisen avslørte i 2018 at brødrene var feilregistrert som psykisk utviklingshemmet og satt under vergemål. Brødrene saksøkte kommunen, og saken skulle opprinnelig opp i tingretten i januar før det ble inngått forlik.

  Justis- og beredskapsdepartementet er saksøkt fordi Fylkesmannen i Innlandet (nå Statsforvalteren) vedtok at brødrene skulle settes under vergemål. Nesten tre år etter stevningen ble sent skal saken opp for retten.

  Advokat Nicolai V. Skjerdal representerer brødrene og skriver i stevningen at erstatningen må «reflektere krenkelsenes alvor og varighet», og at den må være en «følbar konsekvens for myndighetene».

 • Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  E6 stengt ved Røsvoll i Rana etter ulykke

  Det skriver Politiet i Nordland på Twitter.

  Det er to personbiler og tre personer involvert i ulykken. De involverte tas hånd om av nødetatene på stedet. Skadeomfanget er foreløpig ukjent. Det er videre meldt om store materielle skader, og at det lekker fra det ene kjøretøyet.

 • NTB
  DEL
  Siktet etter Oslo-skytingen varetektsfengsles videre

  En av de siktede etter skytingen i Oslo i fjor sommer varetektsfengsles i to nye uker med brev- og besøksforbud.

  Det kommer frem i en kjennelse fra Oslo tingrett mandag ettermiddag.

  Den siktede, en mann i 40-årene, er siktet for medvirkning til terrorhandling etter at Zaniar Matapour skjøt mot personer på to utesteder i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor.

  I forbindelse med mandagens kjennelse opplyser den siktedes forsvarer, advokat Victoria Holmen, til NTB at hennes klient nekter straffskyld etter siktelsen.

  Den siktede har sittet varetektsfengslet siden 27. september 2022. Bortsett fra Matapour og mannen i 40-årene er også Arfan Bhatti siktet i saken.

 • NTB
  DEL
  Netanyahu skal ha gått med på å utsette rettsreformen

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gått med på å utsette den omstridte rettsreformen, ifølge en uttalelse fra koalisjonspartneren Jødisk makt.

  Ifølge uttalelsen fra partiet på ytre høyrefløy skal behandlingen av lovforslaget utsettes til neste sesjon i Knesset, etter planen i april.

  Formålet sies å være «å få reformen gjennom via dialog».

 • NTB
  DEL
  Maskert person truet ansatte med kniv i butikk

  En maskert person truet ansatte ved en butikk i Stavanger med kniv mandag ettermiddag. Ingen av de involverte er fysisk skadet, opplyser politiet.

  – Uvisst om vedkommende fikk noe med seg. Flere patruljer ser etter personen, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter i forbindelse med hendelsen, som fant sted i Lars Hertervigsgate i Stavanger sentrum mandag.

  Gjerningspersonen blir av politiet beskrevet til å virke ruset. Videre informerer politidistriktet om at mannen var iført en lyseblå eller grønnaktig anorakk med hette og beige bukse og kjørte en svart elektrisk sparkesykkel med rød skrift på.

  – Dersom mannen sees eller sparkesykkelen observeres i fart eller hensatt bes en ringe 112, skriver de videre.

  Ingen i butikken er fysisk skadet.

 • Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Feil i varslingsanlegget på Oslo S

  Reisende blir bedt om å holde avstand fra plattformkanten og at de må regne med forsinkelser.

  På BaneNors nettsider ble det tidligere mandag opplyst det om at det er problemer med informasjonssystemene i hele landet. De skrev videre at skjermene på stasjonene kan vise feil informasjon, og at det samme gjelder på reiseapper.

 • NTB
  DEL
  Eksplosjon i sementbil i Moss

  I Moss har nødetatene rykket ut etter at det har oppstått en eksplosjon i en sementbil.

  Det skriver Øst politidistrikt på Twitter. Eksplosjonen skal ha skjedd i forbindelse med arbeid i en tunnel.

  En person er muligens skadet i forbindelse med hendelsen, men det fremstår ikke alvorlig, skriver politiet.

 • NTB
  DEL
  Humza Yousaf ny førsteminister i Skottland
  Ash Regan, Humza Yousaf og Kate Forbes kjemper om å bli Skottlands neste førsteminister. Resultatet blir klart mandag. Foto: Paul Campbell / PA via AP / NTB

  Humza Yousaf tar over for Nicola Sturgeon som leder for landets største parti SNP og med det blir førsteminister i Skottland.

  Medlemmene av SNP fikk to uker på å stemme på sin foretrukne kandidat, og avstemmingen ble avsluttet klokken 12 norsk tid.