Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Pence: Trumps ord satte meg og min familie i fare
14. november 2022 kl 06:51NTB
DEL
Tidigere visepresident Mike Pence sier Trump satte livet hans i fare med uttalelsene sine 6. januar i fjor. Foto: Steve Helber / AP / NTB

USAs tidligere visepresident Mike Pence sier at Donald Trumps ord 6. januar 2021 satte ham, hans familie og alle som var i kongressbygningen den dagen i fare.

– Jeg mener at presidentens ord var uforsvarlige. Det var klart at han valgte å være en del av problemet, sa Pence i et intervju med ABC News søndag.

Bakteppet er stormingen av Kongressen 6. januar i fjor. De folkevalgte var da i gang med å godkjenne Joe Bidens valgseier. Tidligere president Donald Trump hadde bedt Pence gripe inn, noe han ikke hadde noen mulighet til å gjøre, selv om han hadde en seremoniell rolle i prosessen.

Pence forteller videre at han var sint på grunn av en Twitter-melding Trump hadde sendt ut mens opprøret utenfor Kongressen hadde startet. Trump mente at Pence «ikke hadde mot nok til å gjør det som trengtes».

Pence sier til ABC at han snudde seg til datteren og sa «det krever ikke mot for å bryte loven. Det krever mot for å opprettholde loven».

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Politiet løsnet varselskudd under aksjon i Oslo

  Politiet måtte natt til mandag løsne et varselskudd under en politiaksjon på en privat adresse på Grünerløkka i Oslo.

  Skuddet ble løsnet etter at en person ble truet med en pistol. Politiet ble også pekt på med pistol en rekke ganger under aksjonen. Ingen personer ble skadd under hendelsen.

  – Det er et nært familiemedlem av mannen som ble pekt på. Flere andre familiemedlemmer var også til stede i leiligheten. Det var også disse som tok kontakt med politiet, sier operasjonsleder Eirk Sannes til NTB.

  Rundt 45 minutter etter at politiet kom til stedet, kastet den mistenkte personen våpenet sitt og ble tatt hånd. Både den mistenkte mannen og de andre involverte blir fulgt opp av helsevesenet.

  Politibetjentene som ble truet av mannen, blir fulgt opp av sine kolleger.

  – De har vært utsatt for en ekstrem situasjon, så de får den oppfølgingen de trenger, sier Sannes.

 • NTB
  DEL
  Minst 18 drept i jihadistangrep i Burkina Faso

  Minst 18 mennesker er drept i to separate angrep i helgen i Burkina Faso. Trolig står jihadister bak.

  Lørdag ettermiddag ble tolv mennesker drept da væpnede menn angrep byen Bani i Sahel-regionen, ifølge et lokalt vitne.

  Også på lørdag ble seks soldater drept øst i landet da en mine eksploderte, ifølge kilder i landets sikkerhetsapparat.

  Det er stadig flere angrep som jihadister mistenkes for i Burkina Faso etter at jihadistopprøret i Mali smittet over.

  Sinne blant de militære over angrepene har ført til to militærkupp i løpet av fjoråret, det siste i september da kaptein Ibrahim Traore tok makten.

 • NTB
  DEL
  Ingen penger til oppgradering av forsvaret i Storbritannia

  Det britiske finansdepartementet varsler at det ikke er penger til opprustning av landets forsvar, trass i stor behov etter Russlands invasjon av Ukraina.

  Sky News siterer kilder i finansdepartementet som sier at Storbritannia ikke blir i stand til å stille med så store militære styrker som Nato forventer når en ny styrkestruktur blir planlagt.

  Kildene sier at en styrking av det britiske forsvaret, som skulle vært lansert av finansminister Jeremy Hunt og statsminister Rishi Sunak i forbindelse med statsbudsjettet, blir utsatt til mars.

  I forrige uke skrev Sky News at en høytstående amerikansk general hadde sagt til forsvarsminister Ben Wallace at den britiske hæren ikke lenger kan anses å være på toppnivå etter flere år med nedskjæringer.

 • Ole Alexander Saue
  DEL
  Polititopp: Kriminaliteten i Sverige har aldri vært høyere

  Kriminalitetsutviklingen i Sverige er på et nivå man aldri tidligere har sett, sier rikspolitisjefen i landet.

  – Kriminaliteten er blitt mer kompleks, og det er vanskeligere å få vitner i tale, skriver rikspolitisjef Anders Thornberg i et debattinnlegg i Dagens Nyheter.

  Han peker på at aktører, vitner og gjerningsmenn som tidligere har forklart seg for politiet og vitnet i retten, nå nesten aldri gir opplysninger.

  – Dette gjør etterforskningen mye vanskeligere, skriver Thornberg.

  Flere andre ledende politiledere har også undertegnet innlegget. De etterlyser enda flere politiansatte, kraftigere verktøy gjennom nytt lovverk og bedre samarbeid mellom ulike myndighetsinstanser.

 • NTB
  DEL
  Britiske helsearbeidere klare for tidenes streik

  Mandag går britiske helsearbeidere ut i tidenes største streik. Myndighetene stiller ikke opp som motpart, hevder fagforeningene.

  Tusenvis av sykepleiere og ambulansearbeidere går ut i gatene i det som skal være den største britiske helsestreiken i historien. Sykepleierne fortsetter streiken tirsdag, mens ambulansearbeiderne tar den opp igjen fredag.

  Fagforeningsleder Sharon Graham sier at ingen motpart er å oppdrive.

  – Vi har ingen samtaler på noe som helst nivå med regjeringen om lønn, og det ser vi på som en ren ansvarsfraskrivelse, sier hun til BBC.

  Hun kritiserer statsminister Rishi Sunak og helseminister Steve Barclay for å ikke komme på banen i det hele tatt.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Ballong også sett over Colombia
  Amerikanerne skjøt lørdag ned det de hevder var en kinesisk spionballong. Foto: Chad Fish

  En ballong-lignende flyvende gjenstand ble fredag oppdaget over Colombia. Det sa landets militære i en uttalelse som ble offentliggjort på lørdag.

  USA skjøt lørdag ned det de hevder var en kinesisk spionballong. Kina raser over nedskytingen. Det hevder det dreide seg om en vær-ballong på avveie og ikke en spionballong.

  Det colombianske luftforsvaret sa lørdag at en mulig ballong var blitt oppdaget av landets luftforsvarssystemer fredag morgen. De meldte at objektet ble oppdaget i 16.700 meters høyde og at det beveget seg med en fart på 46 kilometer i timen.

  Det amerikanske forsvaret sa søndag at en kinesisk ballong var blitt sett over Latin-Amerika, men de sa ikke hvilket land det dreide seg om.

  I sin uttalelse har Colombia ikke nevnt Kina eller noen andre land.

 • Ole Alexander Saue
  DEL
  Testkjøringen på Follobanen er i gang

  Follobanen har vært stengt siden 19. desember. Årsaken er flere branner som oppsto på toglinjens strømsystem.

  Nå har Bane Nor begynt å testkjøre før gjenåpning. Det melder de selv søndag kveld.

  Follobanen stengte etter bare en uke i drift da den åpnet i desember.

  Både testkjøring og gjenåpning er blitt utsatt en rekke ganger.

  Nå ønsker ikke Bane Nor å gi en dato for når de satser på å åpne igjen.

  – Hele hensikten med testprogrammet er å avdekke utfordringer og reparere der det eventuelt trengs, før vi endelig kan åpne Follobanen for persontrafikk igjen, sier konserndirektør for utbygging, Stine Undrum.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Italia advarer om omfattende hackerangrep

  Tusenvis av dataservere rundt om i verden er blitt angrepet med løspengevirus, advarer Italias nasjonale organ for datasikkerhet (ACN) søndag.

  De ber organisasjoner om å ta grep for å beskytte seg, melder Reuters.

  Servere er også blitt angrepet i land som Frankrike og Finland, melder nyhetsbyrået ANSA.

 • Ole Alexander Saue
  DEL
  Mann kjørte seg fast med snøscooter i Trøndelag

  Politiet og hovedredningssentralen søker etter en savnet person ved Namsvatnet i Røyrvik kommune i Trøndelag. Det skriver de på Twitter.

  Ifølge Namdalsavisa har mannen, som er i 20-årene, kjørt seg fast med snøscooter.

  – Det er en person som ikke kom hjem til avtalt tid, sier operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt til avisen.

  Mannen er blitt lokalisert av redningshelikopteret Sar Queen.

  Helikopteret måtte imidlertid snu på grunn av dårlig vær. Ifølge avisen er det snøstorm. Politiet har ikke fått melding om at mannen er skadet. Han er godt kledd og ved godt mot, ifølge Johnsen.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Erdogan: Dere vil få «betale» for å stenge konsulater
  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/Reuters/NTB

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier vestlige land vil «få betale» for å stenge konsulater i Istanbul. Blant landene er USA og Tyskland.

  Ni vestlige land har advart borgerne sine om en økt risiko i Tyrkia for angrep på ambassader og konsulater og mot ikke-muslimer ved steder for gudsdyrkelse. Landene fulgte opp med å stenge konsulatene sine.

  Torsdag kalte Tyrkia ambassadører fra de ni landene inn på teppet.

  - Her om dagen tilkalte utenriksdepartementet vårt alle sammen og ga dem et ultimatum. De sa til dem at «dere vil måtte betale mye dersom dere fortsetter med dette», sa Erdogan i et møte med ungdommer ifølge Reuters.

  Tyrkia har ikke ville si ja til svensk og finsk medlemskap i Nato. Det vakte raseri i Tyrkia da provokatøren Rasmus Paludan brente en koran i Sverige den 21. januar.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  FN-soldat drept da helikopter ble beskutt

  En FN-soldat ble søndag drept i Kongo da et FN-helikopter ble beskutt mens det var i luften.

  Helikopteret var på vei byen Beni da det ble beskutt. Det klarte etter hvert å lande i provinshovedstaden Goma i det nordøstlige hjørnet av landet.

  En FN-soldat ble også alvorlig såret, opplyser MONUSCO, FN-styrken i Kongo med 18.200 soldater. Oppdraget deres er å støtte myndighetenes forsøk på å stabilisere en region med mye opprørsvirksomhet.

 • Ole Alexander Saue
  DEL
  Varetektsfengsles i to uker etter volden i Kristiansand

  En ung mann ble fløyet til sykehus i Oslo med svært alvorlige skader etter en voldshendelse i Kristiansand natt til lørdag.

  De to mindreårige guttene som ble pågrepet, er nå fremstilt for varetektsfengsling i to uker. Det melder TV 2.

 • NTB
  DEL
  Dom i saken om Birgitte Tengs kommer mandag

  Mandag faller dommen mot mannen som er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs. Foreldrene hennes har ennå ikke bestemt seg for om de vil være i retten.

  Like etter klokken 10 mandag vil domsslutningen bli kunngjort. Da får tiltalte vite om han er funnet skyldig eller frifunnet. Om han blir kjent skyldig, vil det bli kjent hvor lang straff dommen lyder på.

  Men når dommen avsies, kan det bli uten at foreldrene til Birgitte Tengs, Karin og Torger Tengs, er til stede, skriver Nettavisen.

  – Jeg vet ikke om de møter, skriver bistandsadvokat John Christian Elden til avisen.

  Foreldrenes andre bistandsadvokat Erik Lea opplyser at de vil bestemme seg i løpet av søndag kveld for om de vil møte i retten i Haugesund.

  Det er ventet at dommen vil bli anket, uansett utfall. Den tiltalte har allerede gjort det klart at han vil anke om han blir kjent skyldig. Ankesaken er allerede berammet i Gulating lagmannsrett til høsten.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Brannen på Festningen: Manglet sprinkleranlegg
  Lørdagens brann forårsaket store skader på den 187 år gamle bygningen som huset Festningen restaurant. Foto: Olav Olsen

  Bygningen som huser Festningen restaurant, som lørdag ble sterkt skadet av brann, hadde ikke sprinkleranlegg. Det bekrefter Forsvarsbygg, som på vegne av staten forvalter den 187 år gamle fredede bygningen.

  Bygget ble pusset opp i forkant av at Festningen restaurant startet opp restaurantdrift i 2013.

  Bygningen ble fredet i 2014, opplyser Riksantikvaren.

  Det begynte å brenne i bygget ved 18.30-tiden lørdag kveld. Søndag drev brannvesenet fremdeles med etterslukking. Det er store ødeleggelser etter brannen og taket har rast ned. Men det ser ut til at brannen ikke har rørt 1. etasje. Fasaden ser ut til å kunne reddes.

  Politiet har opplyst at det er litt for tidlig å si noe om brannårsaken, men at den trolig er knyttet til ventilasjonssystemet.

 • NTB
  DEL
  Trafikkulykke i Bærum – to skadet

  En bil kjørte av veien ved Vøyenenga i Bærum søndag kveld. To personer er skadet etter ulykken, men omfanget er ikke kjent.

  Alle nødetater ble sendt til ulykkesstedet da meldingen kom, opplyser politiet i Oslo på Twitter. Ulykken skjedde i Åses vei.

  – En bil kjørt ut av veien. Store materielle skader. Det skal være personskade, men uvisst omfang. En person skal ha løpt fra stedet, skriver politiet.

  I en oppdatering skriver de at en person er lettere skadet. De søker med politihund etter personen som løp fra stedet.

  – Bilen har kjørt tvers gjennom en rundkjøring og truffet autovernet, tvitrer politiet.

  Klokken 20 bekrefter politiet at de også har kontroll på den andre personen fra trafikkulykken. Vedkommende er også skadet og blir fraktet til legevakten.

 • NTB
  DEL
  Tre menn tiltalt for drapsforsøk på Skullerud

  Tre unge menn må møte i Oslo tingrett tirsdag, tiltalt for drapsforsøk etter at en mann i 20-årene ble knivstukket på Skullerud i Oslo 26. januar i fjor.

  Ifølge tiltalen ble voldsofferet stukket gjentatte ganger med kniv mot halsen og overkroppen, før han omsider klarte å løpe vekk.

  Mannen ble alvorlig skadet, men ikke kritisk, og fikk behandling på sykehus.

  Tre menn i 20-årene er tiltalt for drapsforsøk. To av dem skal ha stukket mannen med kniv, mens en tredje mann sto sammen med dem under voldsutøvelsen uten å gripe inn eller trekke seg unna.

  Ifølge tiltalen legges det særlig vekt på at hendelsen skal ha skjedd uten foranledning, har karakter av overfall og er utøvd ved bruk av særlig farlig redskap.

  Hendelsen skjedde i 20.30 tiden utenfor vaksinesenteret på Skullerud i Oslo. Politiet har ikke avdekket noen tilknytning mellom voldsepisoden og vaksinesenteret.

  Saken er berammet fra tirsdag 7. februar til fredag 10. februar i Oslo tingrett.

 • NTB
  DEL
  En drept i angrep mot FN-helikopter i Kongo

  Et medlem av FN-styrken i Kongo er drept og en annen såret i et angrep mot et FN-helikopter, opplyser verdensorganisasjonen.

  Angrepet skjedde øst i landet søndag ettermiddag. Helikopteret var på vei til byen Goma da noen åpnet ild mot det. Til tross for at det ble truffet, klarte helikopteret å landet i Goma.

  Den fredsbevarende FN-styrken Monusco opererer i Kongo. Den har blant annet militære medlemmer fra Pakistan, Bangladesh, India og Sør-Afrika. Politistyrker fra en rekke land deltar også, blant annet fra Senegal og Egypt, går det frem av FNs nettsider.

 • NTB
  DEL
  Dansker demonstrerer mot fjerning av fridag
  Tusenvis av demonstranter samlet seg søndag i København for å protestere mot regjeringens plan om å fjerne en fridag. Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix / NTB
  Organisasjonen anslår at rundt 30.000 mennesker har møtt fram foran Christiansborgs slott, hvor Folketinget holder til. Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix / NTB

  Tusenvis samlet seg søndag i København for å demonstrere mot planen om å fjerne Store bededag, en offisiell dansk helligdag fjerde fredag etter påske.

  Mette Frederiksens regjering vil sløyfe helligdagen og kompensere folk med lønn.

  Nå mobiliserer fagbevegelsen i Danmark.

  – Jeg håper regjeringen lytter. Dette er et inngrep som de ikke bør gjennomføre, sier leder for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard. Hun ber dem vrake forslaget og heller kalle inn til forhandlinger.

  Organisasjonen anslår at rundt 30.000 mennesker søndag møtte fram foran Christiansborgs slott, hvor Folketinget holder til. København-politiet sperret av flere gater.

 • NTB
  DEL
  15-åring varetektsfengslet etter drap i Sverige

  En 15 år gammel gutt er varetektsfengslet for fire uker i Sverige, mistenkt for å ha skutt og drept en jevngammel gutt i Skogås i slutten av januar.

  15-åringen er den tredje tenåringen som blir varetektsfengslet i saken, men han nekter for å ha vært involvert i drapet 28. januar.

  – Han nekter å ha begått en forbrytelse og bestrider at han har hatt noe som helst med dette å gjøre, sier forsvareren Björn Sandin til TT.

  En 16 år gammel gutt ble også varetektsfengslet søndag, siktet for ikke å ha meldt fra om en forbrytelse og for å ha beskyttet en ettersøkt. En 17-åring sitter fra før varetektsfengslet, siktet for å ha medvirket til drapet.

  Stockholmsområdet har opplevd en rekke skyteepisoder og eksplosjoner siden romjulen, da et kjent gjengmedlem ble skutt og drept i Rinkeby.

  Politiet har ikke bekreftet at drapet på 15-åringen inne på en restaurant i sentrum av Skogås i Huddinge sør for Stockholm knyttes til det som omtales som en krig mellom kriminelle gjenger.

 • NTB
  DEL
  MC-fører i alvorlig ulykke - kolliderte med ambulanse

  En MC-fører er sendt til sykehus med luftambulanse etter å ha kollidert med en ambulanse på riksvei 7 ved Nesbyen i Hallingdal. Ulykken beskrives som alvorlig.

  Nødetatene rykket raskt ut da meldingen om ulykken kom like før klokken 15 søndag ettermiddag, og både politi og en annen ambulanse var etter kort tid fremme på stedet. Ambulansen fraktet den skadede motorsyklisten videre.

  – En annen ambulanse har ankommet og frakter den skadede MC føreren til landingsplass for luftambulansen. Det er en alvorlig ulykke, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Ifølge politiet er det kun motorsyklisten som er skadet og tilstanden beskrives som stabil. Sjåføren av ambulansen kom seg uskadet fra hendelsen.

  Operasjonsleder Marianne Mørk i Sørøst politidistrikt opplyser overfor NTB klokken 16.45 at de fremdeles ikke har oversikt over hendelsesforløpet.

  – Vi har ikke mer oversikt foreløpig, men tar imot forklaringer på stedet, sier hun.

  Det er trafikale problemer i området som følge av ulykken og bilister bes om å kjøre forsiktig. Glatte veier gjør kjøreforholdene utfordrende.

  – Vi har bedt om at veiene blir strødd, avslutter Mørk.

  Klokken 16.42 opplyser Veitrafikksentralen at riksvei 7 mellom Nesbyen og Svenkerud er åpen igjen for trafikk.