Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Pence: Trumps ord satte meg og min familie i fare

  14. november 2022 06:51
  NTB
  Tidigere visepresident Mike Pence sier Trump satte livet hans i fare med uttalelsene sine 6. januar i fjor. Foto: Steve Helber / AP / NTB

  USAs tidligere visepresident Mike Pence sier at Donald Trumps ord 6. januar 2021 satte ham, hans familie og alle som var i kongressbygningen den dagen i fare.

  – Jeg mener at presidentens ord var uforsvarlige. Det var klart at han valgte å være en del av problemet, sa Pence i et intervju med ABC News søndag.

  Bakteppet er stormingen av Kongressen 6. januar i fjor. De folkevalgte var da i gang med å godkjenne Joe Bidens valgseier. Tidligere president Donald Trump hadde bedt Pence gripe inn, noe han ikke hadde noen mulighet til å gjøre, selv om han hadde en seremoniell rolle i prosessen.

  Pence forteller videre at han var sint på grunn av en Twitter-melding Trump hadde sendt ut mens opprøret utenfor Kongressen hadde startet. Trump mente at Pence «ikke hadde mot nok til å gjør det som trengtes».

  Pence sier til ABC at han snudde seg til datteren og sa «det krever ikke mot for å bryte loven. Det krever mot for å opprettholde loven».

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  1 min

  Skjerper kontrollen med teknologi-investeringer

  En ny nederlandsk lov gir myndighetene makt til å vurdere utenlandske investeringer i teknologisektoren og stanse oppkjøp med henvisning til nasjonal sikkerhet.

  Landets økonomiminister Micky Adriaansens skal lede kontoret som skal vurdere investeringene. Hun opplyser at hun også har åpnet en nettportal der nederlandske selskaper kan se hvilke utenlandske firmaer de trygt kan gjøre forretninger med, og hvor det er lovlig å eksportere det som omtales som «sensitiv» teknologi.

  USA har presset på for å få Nederland til å innføre slike eksportrestriksjoner. En hovedårsak er det nederlandske selskapet ASML, som er verdensledende innen såkalt nanolitografi. Maskinene er sentrale i produksjonen av de mest avanserte databrikkene, og USA vil hindre at denne teknologien havner i for eksempel Kina.

  – Overtagelser, fusjoner og andre former for investeringer blir stadig oftere tatt i bruk av stater som vil oppnå geopolitiske mål, heter det i en uttalelse fra den nederlandske regjeringen.

  – Vi er blitt enige om at nederlandske forretningsinteresser og nasjonale sikkerhet skal beskyttes bedre, står det videre.

  I dag er det Taiwan og Sør-Korea som står for nesten all produksjon av de mest avanserte databrikkene, og USA og EU er blitt hengende etter i utviklingen.

 • NTB
  12 min

  Milliardsprekk for havvindsatsing

  Havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II sprekker med 8 milliarder kroner. Nå setter regjeringen et tak på 23 milliarder kroner i statlige subsidier.

  Tidligere mente regjeringen at det var nødvendig med 15 milliarder kroner i statlige subsidier, nå er altså taket hevet til 23 milliarder kroner, skriver NRK. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter tallene overfor NRK

  Tidligere onsdag trakk Høyre seg fra forhandlingene om havvind i Stortinget fordi de mente det ble for dyrt. De varsler at de vil stemme mot regjeringens forslag til rammevilkår for Sørlige Nordsjø II, Norges første store havvindprosjekt. Også Venstre vil trekke seg fra forhandlingene

  Energikomiteen skal etter planen avgi sin innstilling innen 7. juni, slik at regjeringens forslag kan vedtas før sommeren, og auksjonen for Sørlige Nordsjø organiseres før årsslutt.

 • NTB
  14 min

  Politiet tror vinningskriminelle står bak tyveri på Karmøy

  Politiet oppretter sak etter at det ble stjålet klær til en verdi på over 50.000 kroner på Amfi Åkrehamn onsdag.

  Væpnet politi kontrollerte tidligere onsdag et kjøretøy på Vestre Karmøy som ble knyttet til et tyveri på Amfi Åkrehamn.

  Politiet var væpnet grunnet historikken til personene som er tilknyttet kjøretøyet, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

  – De mistenkte har ikke benyttet farlig redskap eller våpen i dag, understreker politiet.

  Onsdag kveld melder Sørvest politidistrikt at det trolig er mobile vinningskriminelle som står bak tyveriet, hvor det ble stjålet klær til en verdi på over 50.000 kroner.

  – Det foreligger ingen grunn til bekymring for innbyggere. Sak opprettes, skriver politiet på Twitter.

 • Mina Madeleine Nystuen
  20 min

  Forskere utvider søk etter intelligent utenomjordisk liv

  Ved å overvåke et stjernetett område mot kjernen av vår galakse, utvider forskere søket etter teknologisk avanserte utenomjordiske sivilisasjoner.

  Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Tidligere har forskerne sett etter et bestemt type radiosignal, men nå leter de etter tegn på en annen måte.

  Nå vil forskerne fange opp signaler potensielt mellom intelligente utenomjordiske vesener over lengre avstander.

 • NTB
  19:23

  Støre ønsket Blinken velkommen til Oslo

  USAs utenriksminister Antony Blinken møter statsminister Jonas Gahr Støre i regjeringens representasjonsbolig i Oslo, i forbindelse med Natos utenriksministermøte.Foto: Heiko Junge / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre tok onsdag imot USAs utenriksminister Antony Blinken i regjeringens representasjonsbolig.

  Blinken er i Norge i forbindelse med Natos uformelle utenriksministermøte, som finner sted i hovedstaden denne uken.

  Han landet på Oslo lufthavn Gardermoen i 18-tiden, før han dro videre til regjeringens representasjonsbolig hvor han altså ble mottatt av statsminister Støre.

  Saken som troner øverst på utenriksministrenes agenda i Oslo er ikke uventet Ukraina. Nato-landene må blant annet bli enige om hvilket svar Ukraina skal få på sin Nato-søknad, som ble sendt av gårde i høst.

  USAs utenriksminister Antony Blinken møter statsminister Jonas Gahr Støre i regjeringens representasjonsbolig i Oslo, i forbindelse med Natos utenriksministermøte.Foto: Heiko Junge / NTB
 • NTB
  19:12

  Gasslekkasjen på Melkøya er stanset

  Gasslekkasje på Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest onsdag formiddag, er stanset. Foto: Jonathan Jæger / Hammerfestingen / NTB

  Gasslekkasjen på Melkøya er stanset, opplyser Equinor. Det er for tidlig å si når produksjonen kan gjenopptas, opplyser selskapet.

  Meldingen om lekkasjen kom inn til nødetatene klokken 11.17 onsdag. Først fire timer senere belte politiet at lekkasjen var under kontroll og at nødetatene hadde forlatt stedet. Ved 19-tiden melder Equinor at gasslekkasjen på LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest i Finnmark, er stanset.

  – Det var totalt 98 personer inne på fabrikken da hendelsen oppsto. Alt personell er gjort rede for og det er ikke meldt om skadde, opplyser Equinor i en pressemelding.

  Etter at lekkasjen ble oppdaget ble det opprettet en sikkerhetssone på 300 meter. Anlegget ble evakuert og produksjonen stanset. Ifølge Equinor er det for tidlig å si når produksjonen på anlegget kan gjenopptas.

  – Lekkasjen oppsto i tilknytning til en ventil på en av anleggets kjølekretser. Gassen som lekket ut brukes i forbindelse med nedkjøling ved produksjon av flytende naturgass (LNG), skriver Equinor. Petroleumstilsynet sier til Teknisk Ukeblad at de ser alvorlig på hendelen.

  – Vi ser alvorlig på hendelsen og følger opp videre mot Equinor, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil.

  Anlegget Hammerfest LNG produserer gass som vanligvis utgjør 5 prosent av norsk gasseksport, med 6,5 milliarder kubikkmeter gass i året. Gassanlegget på Melkøya ble rammet av brann i september 2020 – og produksjonen måtte stenges i vel halvannet år.

 • NTB
  18:58

  Bergens Tidende: Anker dommen i Åsane-drapet

  Mannen som er dømt for å ha drept Sunniva Borgen i september 2021, anker spørsmålet om straffeutmålingen til Høyesterett.

  Det skriver mannens forsvarer John Christian Elden i en tekstmelding til Bergens Tidende.

  – Skyldspørsmålet, og hva som skjedde, har vi fått svar på ved tingrettens dom. Nå gjenstår bare å fastsette riktig straff, skriver Elden.

  Sunniva Borgen ble 12. september 2021 angrepet i sitt eget hjem i Bergen. Hun døde av skadene.

  Hordaland tingrett mente det var særlig skjerpende omstendigheter ved drapet og dømte Borgens ekskjæreste til 17 års fengsel.

 • NTB
  18:50

  Color Line kansellerer ytterligere en avgang fra Larvik

  Color Lines Superspeed 2 har den siste uka vært ute av drift etter at den traff en molo i Hirtshals. Foto: Heiko Junge / NTB.

  Heller ikke fredag morgen vil Color Lines Superspeed 2-ferge seile mellom Larvik og Hirtshals. Skipet vil derimot være klart til ettermiddagen.

  – Vi trenger litt lengre tid, men planen er at skipet skal gå som normalt klokken 12.45 sier salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line til NTB.

  Seilingene er kansellert etter at fergen traff moloen da den skulle legge til kai i Hirtshals lørdag. Båten ligger nå ved et verft i Frederikshavn, der skadene repareres.

 • NTB
  18:12

  Nasa med folkemøte om ufo-prosjekt

  Nasa har holdt folkemøte om ufoer før organisasjonen skal legge frem sin endelige rapport om en studie av flyvende objekter.

  Romfartsorganisasjonen kringkastet selv det timelange møtet, der et uavhengig ekspertpanel deltok. Panelet besto av 16 forskere og andre eksperter utpekt av Nasa.

  – Om jeg skal oppsummere i én linje hva vi har lært, så er det at vi trenger bedre data, sa panelets leder David Spergel.

  En endelig rapport ventes innen slutten av juli.

 • NTB/Mina Madeleine Nystuen
  17:59

  USAs utenriksminister Antony Blinken har landet i Norge

  USAs utenriksminister Antony Blinken har landet på Oslo lufthavn Gardermoen.

  Blinken ankommer Norge i forbindelse med Natos utenriksministermøte i Oslo. En stor bilkortesje er på plass for å sørge for at Blinken kommer seg trygt til hovedstaden.

  Bilkortesjen ble en halvtime forsinket som følge av en trafikkulykke på E6, men hadde beregnet god tid og var på plass før Blinkens ankomst.

 • NTB
  17:40

  Kongen mottok Natos utenriksministre

  Utenriksminister Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir fra Island hilser på kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under mottakelsen av Natos utenriksministre i Speilsalen på Slottet i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL

  Kong Harald holdt onsdag en mottagelse for Natos utenriksministere på slottet. Også dronningen og kronprinsen var til stede.

  Denne uken møtes 31 Nato-utenriksministre samt den svenske utenriksministeren i Oslo til uformelle samtaler i forkant av Nato-toppmøtet i Vilnius i juli.

  Onsdag var det mottagelse på Slottet.

  Der hilste kongeparet og kronprins Haakon blant andre på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, samt utenriksministrene Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir (Island), James Cleverly (Storbritannia), Lars Løkke Rasmussen (Danmark) og den franske utenriksministeren Catherine Colonna.

  Nato-ambassadør Zeki Levent Gümrükçü fra Tyrkia deltar på Nato-møtet i Oslo onsdag og torsdag. Her hilser han på kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under mottagelsen i Speilsalen på Slottet i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL
 • Mina Madeleine Nystuen
  17:38

  Skogbrannfare: Flere branner på Østlandet

  Det er fortsatt skogbrannfare på Østlandet og i Agder. Det har ført til flere branner onsdag.

  Det meldes om en brann på Stange i Åsvang 17.37, skriver politiet i Innlandet. Brannvesen på stedet skal ha kontroll.

  Politiet meldte tidligere om en brann på Vestby i Viken. Den skal nå være slukket, skriver Øst 100-sentralen på Twitter.

  En skogbrann spredte seg også i Stor-Elvdal tidligere onsdag. Brannvesenet har nå kontroll.

  Meteorologene anbefaler å være forsiktig med åpen ild. Vegetasjon kan lett ta fyr, noe som kan berøre store områder.

  Farevarselet vil gjelde inntil det kommer en betydelig mengde nedbør, skriver de på Twitter.

 • NTB
  17:26

  Macron: Burde lyttet til østeuropeiske advarsler

  Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Frankrike og resten av Vesten burde lyttet mer til advarsler fra land i Øst-Europa om Russlands stridslyst før invasjonen av Ukraina. Foto: Brendan Smialowski / Pool via AP / NTB

  Frankrike burde ha lyttet mer til advarsler fra østeuropeiske land om et krigshissig Russland før invasjonen av Ukraina, sier landets president Emmanuel Macron.

  I en tale i Slovakias hovedstad Bratislava onsdag sa Macon at det ikke må være splittelse mellom «gamle Europa» og «nye Europa», med henvisning til langvarige meningsforskjeller blant østlige og vestlige EU-medlemmer om flere saker, blant dem Russland.

  – Noen sa at dere hadde gått glipp av en mulighet til å ti stille. Jeg tror vi også gikk glipp av en mulighet til å høre på dere. Denne tiden er over, sa Macron til applaus fra publikum.

  Macron viste til en kommentar i 2003 fra Frankrikes daværende president Jacques Chirac, om at østeuropeiske land som tok parti med USA og Storbritannia i spørsmålet om invasjonen av Irak, hadde gått glipp av en «god mulighet til å ti stille». Enkelte store vestlige land, blant dem Frankrike og Tyskland, var motstandere av invasjonen.

  Utspillet ble møtt med skarpe reaksjoner i Øst-Europa og har bidratt til vedvarende mistillit blant noen av EUs ferskeste medlemsland. Den har blusset opp på ny i forbindelse med Ukraina-krigen.

  Etter invasjonen kritiserte blant andre Polen Macron for å ha fortsatt kommunikasjonen med Russlands president Vladimir Putin. Han ble også kritisert for å ha sagt at Russland ikke bør bli «ydmyket» i forbindelse med forsøkene på å få slutt på krigen.

 • NTB
  17:20

  Retten vil løslate siktede etter Furuset-skyting

  Retten vil løslate mannen som er siktet etter en skyteepisode utenfor Ikea på Furuset i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB

  Oslo tingrett mener mannen som er siktet for drapsforsøk etter skytingen utenfor Ikea på Furuset i Oslo, bør løslates.

  Det kom fram i en kjennelse fra Oslo tingrett onsdag, skriver Dagbladet. Mannen blir likevel sittende i varetekt fram til det er avgjort om politiet vil anke avgjørelsen om løslatelse.

  Det var 21. februar i år at mannen i 40-årene fyrte av flere skudd med automatvåpen mot en mann i 30-årene. Fornærmede tok seg selv til Ahus, hvor han var innlagt og fikk behandling for en skuddskade.

  Tre personer har status som fornærmet i saken. Siktede har erkjent at han skjøt, men har forklart at han bare mente å skremme.

 • NTB
  17:19

  Lik funnet i Bergen i april – tror mannen døde i 2017

  Politiet bærer bort levningene etter funn av knokler til et menneske i et skogholt i Bergen. Politiet tror mannen døde i 2017. Foto: Tuva Åserud / NTB

  Aktiviteten på bankkontoen til mannen som ble funnet død i Bergen i april, tyder på at mannen døde høsten 2017.

  – Vi har tenkt en stund allerede at han forsvant i 2017. Flere ting har pekt på det. Nå ser vi at det var normal aktivitet på mannens bankkonto frem til slutten av august 2017, sier politiadvokat Eli Andrea Skaar i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

  Det var i påsken at skjelettet av en mann ble funnet i skogen i Ervik i bergensbydelen Åsane. Politiet har identifisert mannen som forsvant i 2017, og har funnet ut at han var født på midten av 70-tallet.

  Skaar sier at det i august 2017 var ganske mye bankkontoaktivitet knyttet til matbutikker i bergensområdet.

  – Funnene sier oss at han sannsynligvis omkom høsten 2017, ikke noe om hvorfor han ble funnet død nesten seks år senere, sier hun.

  Politiet mistenker ikke at noe straffbart har skjedd. De regner med at saken vil bli henlagt med mindre den endelige obduksjonsrapporten og rapporten fra tannlege viser noe overraskende.

 • NTB
  16:55

  Bybanen over Bryggen i Bergen vedtatt

  Et flertall i bystyret i Bergen har sagt ja til bybanetrasé til Åsane langs Bryggen i Bergen. Byggestart blir trolig i 2024/2025.

  I to timer gikk debatten i Gamle rådhus i Bergen, der det ble argumentert både for og mot forslaget til Bybane.

  Bybanen til Åsane i Bergen vil ifølge anslagene koste rundt 21 milliarder kroner. Prosjektet består av 12,7 kilometer med bane, 5,7 kilometer nye tunneler, 14 holdeplasser og 13 kilometer stamsykkelvei.

  Banen skal gå fra Kaigaten i Bergen sentrum til Vågsbotn i Åsane. Riksantikvaren har vurdert Bergen kommunes reviderte planforslag og godtar at Bybanen går gjennom middelalderbyen og over Bryggen.

  Det er beregnet at Åsanelinjen vil betjene rundt 60.000 reisende pr. døgn i 2040. Reisetiden fra Torget til Åsane terminal vil bli cirka 17 minutter, og rund. 25 minutter til Vågsbotn.

 • Mina Madeleine Nystuen
  16:55

  Flere tog-innstillinger skaper køkaos på Oslo S

  Tidligere signalfeil ved Oslo S har ført til forsinkelser og innstillinger. Linjer er erstattet med buss for tog. Foto: Audun Solberg

  Det er lange køer etter flere toginnstillinger på Oslo S onsdag ettermiddag.

  Tidligere var Gjøvikbanen stengt ved Grefsen, men den skal nå være åpen igjen. Dette på grunn av strømproblemer.

  Dette fører likevel til forsinkelser og innstillinger.

  Toglinjene som påvirkes:

  • Oslo S - Jaren, Gjøvikbanen R31

  • Oslo S - Gjøvik, Gjøvikbanen RE30

  Det er også forsinkelser og innstillinger mellom Drammenbanen og Askerbanen. Dette er på grunn av feil på en sporveksel ved Nationaltheatret.

  Tidligere påvirket også en signalfeil ved Oslo S Gjøvikbanen. Den skal nå være rettet opp.

 • Mina Madeleine Nystuen
  16:43

  Kontroll på skogbrann i Østerdalen

  Brannvesenet skal ha kontroll på brannen som spredte seg i Stor-Elvdal onsdag ettermiddag.

  Brannhelikopter og sivilforsvaret er avbestilt.

  Det skriver politiet på Twitter onsdag ettermiddag.

  Brannen startet i vegetasjon og et gjerde i Sollia rett før klokken 15.00.

  Politiet meldte først at det ikke var fare for spredning. 40 minutter senere skjedde det.

  – Det blåser i østlig retning og brannen sprer seg i retnings skog og vekk fra bebyggelse.

  Brannvesenet jobber nå med etterslukking på stedet.

 • NTB
  16:39

  Lakseskatten vedtatt i Stortinget

  I forrige uke presenterte Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp), Irene Ojala i Pasientfokus og Sveinung Rotevatn (V) enigheten om lakseskatten. Onsdag ble skatten vedtatt av Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Lakseskatten ble onsdag ettermiddag vedtatt i Stortinget. Rødt ble som varslet med på flertallets forslag.

  Det skriver E24 og NRK.

  Regjeringspartiene kom i forrige uke til enighet med Venstre og Pasientfokus om en skattesats på 25 prosent, men forslaget sto dermed med knappest mulig flertall.

  Samlet har de fire partiene 85 mandater – akkurat nok til å sikre flertall i Stortinget.

  Tirsdag varslet Rødt, som har åtte stortingsrepresentanter, at de ville stemme subsidiært for forslaget for å sikre at det ikke skulle skje noe som vippet flertallet i siste sving.

 • NTB
  16:24

  Twitter kan være verdt en tredjedel av hva det var i fjor

  Finansselskapet Fidelity har senket verdivurderingen av sin Twitter-aksjepost med rundt to tredeler siden Elon Musk tok over nettplattformen. Foto: Carina Johansen / NTB

  Twitter kan være verdt en tredjedel av det selskapet var verdt da Elon Musk kjøpte det i fjor, mener finansselskapet Fidelity.

  Fidelity har nedskrevet markedsverdien på sin aksjepost i Twitter for tredje gang, denne gang til 6,6 milliarder dollar.

  Det er skarpt ned fra nesten 20 milliarder dollar i oktober.

  Det er uklart hvordan selskapet kom frem til verdien. Fordi Fidelity er et åpent aksjeselskap, må det oppdatere aksjonærene om utviklingen i porteføljen.