Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Lar Twitter-brukerne bestemme om Trump skal få komme tilbake
19. november kl 07:22NTB
DEL
Tidligere president Donald Trumps Twitter-konto ble i sin tid suspendert av Twitter. Nå spør Twitters nye eier Elon Musk om Twitters brukere vil at Trumps konto skal gjenåpnes. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB

Twitters nye eier Elon Musk spør brukerne selv om tidligere president Donald Trumps konto skal gjenåpnes.

I en avstemning natt til lørdag norsk tid spør Musk om Trumps konto skal gjenåpnes. Etter mindre enn 30 minutter hadde 1 million brukere svart ja eller nei.

«Vox Populi, Vox Dei» («folkets stemme er Guds stemme»), skriver Musk i en oppfølgingsmelding.

Avstemningen er tilgjengelig i 24 timer, det vil si fram til klokken 1.45 natt til søndag norsk tid.

Fredag opplyste Musk på Twitter at kontoene til komikeren Kathy Griffin, psykologen Jordan Peterson og det konservative satirenettstedet Babylon Bee er gjenopprettet.

Musk sa da at det ennå ikke var tatt noen beslutning om hvorvidt Trump får komme tilbake til Twitter.

Det var 9. januar 2021 at Twitter stengte Trumps konto. Det skjedde tre dager etter stormingen av Kongressen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Kun 4 av 14 trebruer besto inspeksjon etter Tretten-kollaps
  Etter brukollapsen på Tretten 15. august i år stengte Statens vegvesen 14 tilsvarende fagverksbruer i tre. Kun fire av bruene besto inspeksjonen. Foto: Geir Olsen / NTB

  Etter brokollapsen på Tretten 15. august i år stengte Statens vegvesen 14 tilsvarende fagverksbroer i tre. Kun fire av broene besto inspeksjonen.

  Ti av broene besto ikke inspeksjonen i etterkant av brokollapsen på Tretten. En kombinasjon av både prosjekteringsfeil og monteringsfeil har ført til at seks av broene er helt stengt i påvente av forsterkningstiltak, mens fire av broene er åpnet med begrenset bæreevne, skriver Teknisk Ukeblad.

  – Det er funnet ganske mange ulike feil, så foreløpig ser vi ingen åpenbare likhetstrekk blant de broene som ikke oppfyller kravene, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen til TU.

  Noe av det som går igjen, er imidlertid at det er tatt manglende hensyn til temperaturer, fukt og vindkrefter.

 • NTB
  DEL
  Togforsinkelser mellom Oslo lufthavn og Lillestrøm

  Det er fredag forsinkelser og innstillinger på togene mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn på grunn av et tog som sperrer sporet.

  Det er toglinjene SJ, FLY1, FLY2, L12, R10 og R11 som blir berørt av problemene.

 • Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  Koronapille tilgjengelig i Norge fra neste uke
  Foto: Helsedirektoratet/produsenten

  Fra og med 8. desember vil pillen Paxlovid være tilgjengelig på apotek i Norge. Den kan hjelpe personer som har risiko for å bli alvorlig syke av korona, ifølge Helsedirektoratet.

  Medikamentet kan redusere antallet innleggelser på sykehus med mer enn 80 prosent i denne gruppen.

  Det er først og fremst eldre som vil ha nytte av behandlingen. Personer med liten risiko for alvorlig sykdom vil ha liten nytte av Paxlovid, opplyser Helsedirektoratet. De vil derfor ikke få tilbud om medikamentet.

  Aftenposten retter: I den første versjonen av denne saken sto det at pillen vil være tilgjengelig fra i dag. Det riktig er at den vil være tilgjengelig fra 8. desember.

  teaser
  19. august
  Snart i Norge: Legemiddelet som kan stanse koronasykdom
 • NTB
  DEL
  Nytt oljefunn i Norskehavet

  Neptune Energy og lisenspartnerne bekrefter et nytt funn i letebrønnen Calypso i Norskehavet.

  – Foreløpige beregninger av utvinnbare volumer ligger i området 1-3,5 millioner standard kubikkmeter, tilsvarende 6–22 millioner fat oljeekvivalenter, heter det i en pressemelding fra Neptune Energy.

  Calypso er selskapets tredje funn på seks måneder på norsk sokkel.

  – Neptune leter aktivt i områder nær eksisterende infrastruktur. Feltnære funn åpner for kostnadseffektive utbygginger med lave karbonutslipp. De innledende analysene av Calypso indikerer at funnet kan være kommersielt, sier Odin Estensen, administrerende direktør for Neptune Energy i Norge og Storbritannia.

  Calypso ligger 14 kilometer nordvest for Draugen-feltet og 22 kilometer nordøst for Njord A-plattformen.

 • NTB
  DEL
  Nesten like mange dør av drukning som i trafikken

  Så langt i år har 86 personer druknet her i landet, viser tall fra Redningsselskapet. Det er tolv flere enn til samme tid i fjor.

  Seks personer omkom i drukningsulykker i november. Torsdag opplyste Statens vegvesen at trafikken har krevd 111 liv så langt i år.

  Nesten ni av ti døde i drukningsulykker er menn. Tallene fra Redningsselskapet viser at seks prosent av de som har druknet så langt i 2022 er barn under 14 år, mens 43 % er 60 år eller eldre.

  Tre av ulykkene i november skjedde fra henholdsvis fritidsbåt, yrkesfartøy og under bading. To ulykker er foreløpig kategorisert som fall fra land. I tillegg omkom en kvinne i 70-årene etter at personbilen hun satt i havnet utenfor en kai i Harstad.

  Redningsselskapet minner om at det nå er vinter i vannet. I november var det flere ulykker der folk har gått gjennom isen, men klart å berge seg opp igjen.

  – Skal du ut på isen er kunnskap, redskap og selskap er viktige stikkord. Sjekk alltid isforholdene, og ta med sikkerhetsutstyr som ispigger, kasteline og mobil i vanntett pose. Da kan du både berge deg selv og redde andre om uhellet er ute, sier fagsjef Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

 • Sigrid Gausen
  DEL
  Person var fastklemt under bil i Oslo

  Det skriver politiet på Twitter. Sjåføren skal nå være frigjort.

  Dette er en singelulykke hvor fører av bilen har kommet i klem mellom bilen og en vegg på vei inn i et p-hus, skriver politiet på twitter.

  «Per nå fremstår det som fører, av ukjente grunner, har gått ut av bilen mens denne er i bevegelse, og i denne manøveren kommet i klem mot en vegg», skriver politiet.

 • Sigrid Gausen
  DEL
  Kanye West fikk kontoen suspendert på Twitter

  Den kontroversielle rapperen Kanye West har fått kontoen sin på Twitter suspendert, i følge Reuters.

  Det er toppsjefen Elon Musk som skal ha informert om dette.

  West sendte en rekke twitter-meldinger natt til fredag, blant annet bilde av en davidsstjerne med et hakekors i midten.

  Han twitret også et bilde av Elon Musk på en båt.

 • NTB
  DEL
  Streik blant ingeniørene avverget

  Nito og NHO ble enige fem timer på overtid i meglingen natt til fredag. Dermed blir det ikke streik blant norske ingeniører.

  – I meglingen mellom Nito og NHO vedrørende Nito-overenskomsten nådde partene – med riksmegler Mats Rulands mellomkomst – frem til en forhandlingsløsning. Begge partene vedtok forhandlingsløsningen, opplyser Riksmekleren.

  Om ikke partene hadde blitt enige, ville 123 ingeniører og teknologer streiket fra fredag morgen.

  – Det har vært krevende forhandlinger om en rekke temaer, men vi er fornøyd med å ha kommet frem til en enighet med Nito, sier Jon Claudi, forhandlingsdirektør i NHO, i en pressemelding.

  Nito og NHO er blitt enige om å skaffe et felles kunnskapsgrunnlag om hvilke erfaringer de lokale parter har med lokale lønnsforhandlinger. Det er også enighet om å gjennomføre et utvalgsarbeid for å kartlegge praksis knyttet til tjenestereiser.

  – NHO har strukket seg langt for å unngå at vi skulle ende i streik. Det er det siste bedriftene våre hadde trengt nå, sier Claudi.

 • NTB
  DEL
  Folk flest skeptiske til miljømerking

  Bare en av fem nordmenn tror produkter merket som bærekraftig og miljøvennlig faktisk er det, ifølge en undersøkelse.

  Undersøkelsen viser at bare 21 prosent av nordmenn har tillit til at produkter merket som miljøvennlig, bærekraftig eller klimanøytral faktisk er bra for miljøet, skriver Klassekampen.

  Målingen er uført av Ipsos på oppdrag av Miljømerking Norge, som driver Svanemerket. I alt 5.419 respondenter over hele Norden er spurt.

  Saken ble først omtalt i Kampanje.

  Ifølge undersøkelsen er nordmenn svært skeptiske til påstander om bærekraft og klima på forbruksvarer. To av tre, 68 prosent, svarer at de mener bedrifter ofte overdriver hvor miljøvennlige produktene deres er. Nesten like mange sier at de ofte er irriterte over at produkter markedsføres som grønne, uten noen god forklaring.

 • NTB
  DEL
  Ukraina stopper russisk-tilknyttede kirker
  Et kors i Petsjersk Lavra-klosteret i Kyiv med et ukrainsk flagg i bakgrunnen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

  Ukraina skal legge begrensninger på virksomheten til religiøse organisasjoner med tilknytning til Russland, sier president Volodymyr Zelenskyj.

  I sin daglige kveldstale torsdag sa Zelenskyj at det er sendt et forslag til nasjonalforsamlingen om å forby virksomheten til slike religiøse organisasjoner.

  Han sa også at etterretningen bør trappe opp arbeidet med å avdekke og stanse russisk infiltrering i religiøse rom i Ukraina.

  Ukraina har vært under den russisk-ortodokse kirken siden det 17. århundre, men i 2019 brøt deler av kirken med Moskva på grunn av den russiske annekteringen av Krim og støtten til separatistene i Donbas.

  Og i mai i år brøt den Moskva-støttede fløyen av Ukrainas ortodokse kirke med Russland, i et historisk slag mot russisk åndelig ledelse.

 • NTB
  DEL
  Lege tiltalt for grov voldtekt

  En mann i 50-årene som har arbeidet som lege i en vestlandskommune, er tiltalt for grov voldtekt.

  Da han i oktober ble pågrepet, var han siktet for overgrep mot flere barn. Han nektet straffskyld. Overgrepene skal ikke ha funnet sted i forbindelse med mannens yrke, skriver Bergens Tidende.

  Blant bevisene mot mannen er betalingsoverføringer samt chattelogger, ifølge en kjennelse i Hordaland tingrett.

 • NTB
  DEL
  Equinor vil maksimere oljeleveranser i tiden fremover
  Jez Averty, leteansvarlig i Equinor (tv) her sammen med daværende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på oljeplattformen Johan Sverdrup i 2018. Strøm fra land driver feltet i Nordsjøen i mer enn 50 år framover, og gjør at Johan Sverdrup blir et av feltene med lavest klimautslipp i verden. Foto: Carina Johansen / NTB

  Letesjefen i Equinor beroliger bekymrede oljetilhengere. – Vi vil maksimere leveransene av olje og gass, sier han.

  – Vi fortsetter med aktiv leting på sokkelen i mange år fremover, sier Jez Averty, ansvarlig for leting på norsk sokkel for Equinor, til Stavanger Aftenblad.

  Tirsdag kom nyheten om at regjeringen sammen med SV dropper 26. konsesjonsrunde frem til 2025. Det betyr at det ikke åpnes for oljeleting i såkalte umodne områder på sokkelen.

  Det er likevel åpnet for ordinær leting i modne felt gjennom de såkalte TFO-rundene – tildelinger i forhåndsdefinerte områder – der lisenser tildeles i områder med kjent geologi.

  Letesjefen sier Equinor skal investere rundt 50 milliarder kroner i året til leting, og delta i 20 til 30 letebrønner årlig. I 2023 planlegger selskapet å bore 25 letebrønner, mot årets 22.

 • NTB
  DEL
  Wests kjøp av Parler avbrutt
  Selv den høyrevridde meldingstjenesten Parler vegrer seg for å ha kontakt med Kanye West etter en rekke antisemittiske uttalelser. West kjøp av Parler er suspendert. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

  Rapperen Kanye Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter antisemittiske uttalelser de siste ukene.

  Det er Parler selv som opplyser at kjøpsprosessen som le innledet i oktober, er avbrutt.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har de siste ukene kommet med en rekke grove antisemittiske uttalelser, blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Til Jones sa han at han likte Adolf Hitler, og at alle mennesker har noe ved seg av verdi, ikke minst Hitler.

  Parler framstiller seg selv som et konservativt alternativ til Twitter, med minst mulig innholdskontroll, der kommentatorer fra ytre høyre har fritt spillerom. Det sponses av Rebekah Mercer, en megadonor på ytre høyre fløy.

  Før han gjorde avtalen om å kjøpe Parler, ble Kanye West suspendert fra Twitter og Instagram etter å ha kommet med dødstrusler mot det jødiske folk.

 • NTB
  DEL
  Ny kjennelse for å granske Trump
  Tidligere president Donald Trump har tapt forsøket på å forsinke justisdepartementets gransking av at han tok med seg tusener av dokumenter fra Det hvite hus til sin privatbolig i Florida. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB

  En føderal ankedomstol har avvist tidligere president Donald Trumps forsøk på å hindre justisdepartementets gransking av tusener av dokumenter han tok meg seg fra Det hvite hus.

  Ankedomstolen i Atlanta avviste enstemmig ordren til en lavere rettsinstans i Florida om å utnevne en spesialgransker til å gjennomgå dokumentene som ble beslaglagt i Trumps bolig Mar-a-Lago.

  Dermed ville justisdepartementet vært forhindret fra å gå gjennom dokumentene i under granskingen av Trumps håndtering av saken.

  Dokumentene som ble beslaglagt, omfatter tusener av dokumenter som skulle vært plassert i statens arkivsystem, og som dermed er statens eiendom, inkludert rundt 100 hemmeligstemplede og topphemmelige dokumenter.

  Kjennelsen i Atlanta er en klar seier for den føderale påtalemyndigheten og et surt slag mot Trumps forsøk på å hindre gransking av ham. Alle tre dommerne er utpekt av republikanske presidenter, inkludert to som Trump selv utpekte.

  De tre dommerne i Atlanta fastslo at det ikke var noe ulovlig ved FBIs ransaking av Mara. Lago og beslag av dokumentene, og at dommeren i Florida ikke hadde myndighet til å begrense justisdepartementets gransking.

  De avviste også Trumps påstand om at ransakingen og beslaget krenket hans rettigheter, og at han som tidligere president hadde rett til spesialbehandling.

 • NTB
  DEL
  Forbruksgjelden i Norge har økt med 1,4 milliarder
  Forbrukslån økte med 1,4 milliarder i salgsmåneden november. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  I november var det en økning i forbrukslån på 1,4 milliarder kroner her i landet. De yngste står for den største prosentvise økningen i kredittkortgjelden.

  Den samlede forbruksgjelden til nordmenn er i dag på 151,8 milliarder kroner.

  – Økningen i november kan skyldes kjøp av litt større kapitalvarer og refinansiering av andre kreditter, sier daglig leder Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon i en pressemelding.

  I november vokste folks kredittkortgjeld med 400 millioner kroner. Her er det de unge som står for den største prosentvise økningen.

  Men den rentebærende kredittkortgjelden er redusert med 2,5 milliarder, og den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3 milliarder i perioden.

 • NTB
  DEL
  Spesialenheten skal etterforske biljakt i Asker

  En mann i 30-årene kjørte fra politiet i Asker og raste av gårde i motsatt kjørefelt på E18 lørdag. Spesialenheten for politisaker skal etterforske biljakten.

  På ferden kolliderte en sivil politibil med mannens varebil. Denne hendelsen skal etterforsket av Spesialenheten for politisaker, som skal undersøke om politiet har gjort noe straffbart, skriver Budstikka.

  Varebilen ble til slutt funnet nær Asker sentrum. Sjåføren ble pågrepet like ved. Politiet har ikke kommet til bunns i hvorfor mannen forsøkte å komme seg unna.

 • Ole Alexander Saue
  DEL
  28 mister jobben når forskningsskip skal ut av drift

  Innen 2024 skal forskningsskipet «Kristine Bonnevie» tas ut av drift. Det betyr at 28 stillinger i Havforskningsinstituttet faller bort.

  – Det er tungt og en trasig beskjed å gi. De ansatte har tatt det nøkternt så langt. Men jeg vil forvente og tro at folk også blir litt forbanna. Jeg skulle ønske at jeg hadde sluppet å gjøre dette, sier avdelingsdirektør Inge André Utåker i Rederiavdelingen i Havforskningsinstituttet til Nordlys.

  «Kristine Bonnevie» er ett av instituttets fire store forskningsskip.

  Nedbemanningen vil starte i høst. Innen nyttår 2024 blir skipet solgt eller lagt i opplag.

 • NTB
  DEL
  Rishi Sunak: Vi må reagere på all rasisme
  Storbritannias statsminister Rishi Sunak og kona Akshata Murty besøker et marked i Downing Street i London onsdag. Foto: Toby Melville / Pool via AP / NTB

  Storbritannias statsminister Rishi Sunak sier at rasisme må slås ned på hver gang den dukker opp, og erkjenner at også han har opplevd å bli diskriminert.

  Sunak er født og oppvokst i Storbritannia i en familie med indiske røtter. Han er den første britiske statsministeren med ikke-hvit bakgrunn noensinne.

  Uttalelsene hans kommer dagen etter at prins Williams 83 år gamle gudmor sluttet ved det britiske hoffet umiddelbart.

  Sunak avviser å kommentere den aktuelle saken, men i et intervju med Sky News sier han at han selv har opplevd rasisme.

  – Men jeg er glad for å si at noen av de tingene jeg opplevde som barn og ungdom, tror jeg ikke ville skjedd i dag, sier han før han tilføyer at «jobben er aldri ferdig».

  – Og det er derfor vi må reagere hver gang vi ser det. Og det er riktig at vi hele tiden lærer en lekse og fortsetter mot en bedre fremtid, sier Sunak.

 • NTB
  DEL
  Elleve funnet døde etter jordskred på italiensk øy
  Redningsmannskaper på stedet der et jordskred skapte store ødeleggelser på øya Ischia sør i Italia. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB

  Tre personer ble torsdag funnet omkommet i ruiner etter et jordskred i byen Casamicciola Terme på den italienske øya Ischia. Totalt har elleve personer mistet livet.

  Kraftig nedbør utløste lørdag jordskredet som feide gjennom byen. I tillegg til de elleve som så langt er bekreftet omkommet, er en kvinne fortsatt savnet.

  Skredet knuste hus og feide biler på sjøen. Mandag ble det kjent at tidligere ordfører Giuseppe Conte hadde forsøkt å få risikoområder evakuert.

  – Jeg sendte 23 e-poster, men ingen svarte meg, sier han til Corriere della Sera. En geolog sier til avisen at faren for flere skred er stor. Ischia ligger i nærheten av Capri og besøkes av mange turister om sommeren.

 • NTB
  DEL
  Sjømateksporten til India kan stanse opp fra nyttår
  Indiske krav om helsesertifikat kan føre til at eksport av sjømat og melkeprodukter fra Norge kan stoppe opp fra nyttår. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Norge eksporterer sjømat til India for titalls millioner årlig, men indiske krav om helsesertifikat kan stikke kjepper i hjulene for eksporten fra nyttår.

  Helsesertifikatet krever at eksportvarene fra Norge er produsert i tråd med indisk lovverk. Siden mattilsynet ikke kan følge kravet, står eksporten i fare.

  – Dersom man ikke oppnår enighet om helsesertifikatet vil det naturlig nok ha konsekvenser for eksporten av sjømat og for enkeltaktører til India, men vi håper selvsagt at det er mulig å finne en løsning i dette tilfellet, sier kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Martin Skaug, til Nationen.

  Hittil i år har Norge eksportert sjømat og melkeprodukter for over 40 millioner kroner til India.

  Flere andre land står i samme situasjon som Norge. Landene samarbeider for å finne en løsning med India gjennom Verdens handelsorganisasjon.