Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Russisk tråler bøtelagt i Tromsø
24. november kl 12:27NTB
DEL

En russisk tråler som tidligere denne uka ble oppbrakt av kystvaktskipet Bison, har forlatt Tromsø etter å ha blitt bøtelagt for ulovlig fiske av sild.

– Både skipperen og rederiet ble bøtelagt med forelegg på henholdsvis 30.000 og 125.000 kroner, opplyser politiadvokat Bent Are Strand i Troms politidistrikt til NRK.

Bøtene ble vedtatt på stedet.

Strand opplyser at bøtene er lave ettersom det ikke var snakk om store mengder med ulovlig fangst.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  FHI-sjefen varsler om svekket rolle i atomberedskapen
  FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarer om at instituttet ikke kan prioritere verken pandemiberedskap eller atomberedskap like høyt som hun skulle ønske neste år på grunn av budsjettkutt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarer om at neste års budsjettkutt kan gå på bekostning av både pandemiberedskap og atomberedskap.

  Folkehelseinstituttet må kutte rundt 300 stillinger etter budsjettforliket mellom regjeringen og SV.

  FHI har gjennom året jobbet med å legge planer for hva instituttet skal gjøre dersom det skulle skje en ny atomhendelse, forteller direktør Camilla Stoltenberg.

  – Det har vi ikke klart å prioritere høyt nok hverken i år eller i planene for neste år, sier hun.

 • NTB
  DEL
  Markant nedgang i alkoholsalget
  Nedgangen i alkoholomsetningen i 3. kvartal i år er betydelig for alle sorter i forhold til samme periode i fjor, viser tall fra SSB. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Nedgangen i alkoholomsetningen i 3. kvartal i år er betydelig for alle sorter i forhold til samme periode i fjor, viser tall fra SSB.

  I årets tredje kvartal ble det solgt i alt 7.163 liter ren alkohol her i landet mot 8.824 liter i fjor, en nedgang på 18,8 prosent, viser tallene for alkoholomsetning fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Brennevinssalget gikk ned med 19,1 prosent, vin med 20,9 prosent, øl med 17,1 prosent og rusbrus med 16,2 prosent.

  Tallene er unntatt turistimport og taxfreesalg.

 • NTB
  DEL
  Kong Charles-mynter på vei til britenes lommebøker
  De første myntene med Storbritannias nye konge på vil fra og med torsdag dukke opp i omløp på britiske postkontor. Foto: The Royal Mint via AP / NTB

  De første myntene med bilde av Storbritannias nye konge vil fra og med torsdag finne veien inn i britenes lommebøker.

  Kongens portrett vil i første omgang være å finne på 50 pence-mynten, med en bakside til hyllest for hans avdøde mor, dronning Elizabeth.

  – I dag markerer vi en ny tidsepoke for britiske mynter, med bildet av kong Charles på 50 pence-mynten. Det er en fantastisk mulighet for myntsamlere som vil legge den til i samlingene sine, eller for oppstarten av en ny generasjon av myntsamlere, sier Rebecca Morgan ved Royal Mint, foretaket med ansvar for å lage mynter i Storbritannia.

  Rundt 9,6 millioner nye kong Charles-mynter vil etter hvert havne i omløp, i tråd med etterspørselen. Myntene med dronning Elizabeth vil forbli et godkjent betalingsmiddel.

  Kong Charles' portrett på mynten er laget av billedhugger Martin Jennings og er blitt personlig godkjent av kongen.

 • NTB
  DEL
  Biden ber igjen om et forbud mot angrepsvåpen
  USAs president Joe Biden under en minnemarkering for ofre for masseskytinger onsdag kveld. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  På en minnemarkering for ofre for masseskytinger i USA, oppfordret igjen president Joe Biden til et forbud mot såkalte angrepsvåpen.

  – Det er helt enkelt sunn fornuft, sa Biden i en tale på en nasjonal minnemarkering som ble holdt i en kirke i Washington onsdag kveld, lokal tid.

  Markeringen er blitt holdt årlig de siste ti årene, og minnes ofrene for masseskytinger og drap begått med skytevåpen.

  Biden har lenge vært en forkjemper for å stramme inn USAs våpenlover, og ønsker blant annet et forbud mot salg av såkalte angrepsvåpen til sivile.

  I talen sin sa Biden at det økte antallet masseskytinger river USA i stykker.

  – Det er vold som tærer på selve sjelen til dette landet, sa han.

 • NTB
  DEL
  Amerikanske land urolige for Peru
  Nasjonalforsamlingen i Peru, der landets president onsdag ble besluttet avsatt. Foto: Martin Mejia / AP / NTB

  Lederne i flere amerikanske land uttrykker uro for situasjonen i Peru, der landets president er blitt avsatt av nasjonalforsamlingen og siden blitt pågrepet.

  Castillo forsøkte onsdag å oppløse landets nasjonalforsamling rett før den skulle behandle et forslag om å reise riksrettssak mot ham.

  Nasjonalforsamlingen svarte med å avsette Castillo, og USA uttaler nå at de ikke lenger anser ham som Perus president.

  – Slik jeg oppfatter situasjonen, er han nå tidligere president Castillo, på grunn av nasjonalforsamlingens avgjørelse, sier talsperson for USAs utenriksdepartement Ned Price. Han la til at avsettelsen av Castillo var i tråd med demokratiske regler.

  På den andre siden legger Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador, som har vært en trofast alliert av Castillo, skylden for utviklingen på «fiendtlige miljø».

  Regjeringen til Gustavo Pedro, presidenten i Colombia, oppfordrer til dialog mellom alle politiske parter, og la til at demokratiet krever en anerkjennelse av folkets vilje, som i sin tid fikk både Castillo og nasjonalforsamlingens medlemmer valgt.

  Brasil er derimot mer kritisk til Castillo, og kaller hans forsøk på å oppløse nasjonalforsamlingen for et brudd på demokratiet og rettsstaten.

 • NTB
  DEL
  Scholz: Atomtrusselen fra Russland mindre etter internasjonalt press
  Risikoen for at atomvåpen blir brukt i Ukraina-krigen har blitt mindre takket være internasjonalt press mot Russland, mener Tysklands statsminister Olaf Scholz. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Risikoen for at atomvåpen blir brukt i Ukraina-krigen er blitt mindre takket være internasjonalt press mot Russland, mener Tysklands statsminister Olaf Scholz.

  – En ting har endret seg foreløpig: Russland har sluttet å true med å bruke atomvåpen. Det skjer som svar på at det internasjonale samfunnet har trukket en grense, sier Scholz i et intervju med tyske Funke torsdag.

  På spørsmål om trusselen om en atomkonflikt er blitt avverget, svarte Scholz at det foreløpig er blitt satt en stopper for det.

  Blant annet skyldes den positive utviklingen et nylig besøk Scholz avla i Kina, mener han.

  – Under mitt besøk i Beijing ga Kinas president Xi Jinping og jeg sammen uttrykk for at atomvåpen ikke må brukes. Kort tid etter bekreftet G20-landene denne posisjonen, sier han.

 • NTB
  DEL
  Carlsberg produserer og selger fortsatt øl i Russland
  Det danske bryggerikonsernet Carlsberg driver fremdeles med både produksjon og salg av øl i Russland. Her fra en matbutikk i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det danske bryggerikonsernet Carlsberg driver fremdeles med både produksjon og salg av øl i Russland, til tross for løfter om å trekke seg ut av landet.

  Det melder den danske avisen Berlingske, som har vært på rundtur i flere supermarkeder og kiosker i Moskva. Der fant de øl som nylig er blitt produsert på Carlsbergs bryggerier i Russland.

  Carlsberg eget merke er stort sett forsvunnet fra butikkhyllene, men flere utenlandske merker som Carlsberg eier og produserer er fremdeles å finne – blant annet Kronenburg 1664 og Brooklyn Brewery.

  Rundt en måned etter den russiske invasjon av Ukraina, sa selskapet at de ville trekke seg helt ut av Russland, men at de ville fortsette sin daværende drift inntil de fant en kjøper av virksomheten.

  Det har de fremdeles ikke gjort, noe som gjør at de for å sikre arbeid til sine ansatte i landet, fremdeles driver der, skriver Carlsberg i en e-post til avisen.

 • NTB
  DEL
  Equinor vant havvindauksjon med bud på 130 millioner dollar
  Med et bud på 130 millioner dollar, har Equinor sikret seg et areal i Stillehavet i den første havvindauksjonen noensinne på den amerikanske vestkysten. Her fra Hywind Scotland. Foto: Woldcam / Equinor via AP / NTB

  Med et bud på 130 millioner dollar, har Equinor sikret seg et areal i Stillehavet i den første havvindauksjonen noensinne på den amerikanske vestkysten.

  Fem lisenser ble tilbudt av the Bureau of Ocean Energy Management i auksjonen, som er den første i USA for flytende havvind i kommersiell skala.

  Budet på rundt 1,3 milliarder kroner gir havvindrettigheter i et område på 324 kvadratkilometer i Morro Bay, som ligger mellom San Francisco og Los Angeles. Ifølge Equinor kan det produsere om lag to gigawatt energi, nok til å forsyne rundt 750.000 hjem med strøm.

  Etter myndighetsgodkjennelser blir den nye lisensen en del av konsernets amerikanske portefølje, som omfatter Empire Wind- og Beacon Wind-prosjektene på nordøstkysten av USA.

 • NTB
  DEL
  Perus påtalemyndighet: Presidenten er pågrepet
  Pedro Castillo kunngjorde at han ville oppløse nasjonalforsamlingen, bare noen timer før den skulle debattere om presidenten skulle stilles for riksrett. Arkivfoto: Martin Mejia / AP / NTB

  Kongressen i Peru har vedtatt å avsette president Pedro Castillo, samme dag som han ville oppløse nasjonalforsamlingen i skyggen av en ny riksrettsdebatt mot ham.

  Castillo ble pågrepet kort tid etter at nasjonalforsamlingen avsatte ham, ifølge landets påtalemyndighet.

  Ifølge Marita Barreto, som koordinerer rettsforfølgelse av korrupsjon i myndighetene, er Castillo i varetekt. Flere medier meldte at Castillo ble pågrepet etter at han forlot presidentpalasset i Lima.

  Landets visepresident Dina Boluarte er siden Castillos avsettelse blitt tatt i ed som president. Hun blir dermed Perus første kvinnelige statsleder.

 • NTB
  DEL
  Expressen: Sverige avviser to tyrkiske utleveringskrav

  Den svenske riksadvokaten sier til landets høyesterett at Sverige ikke kan utlevere to menn Tyrkia har krevd å få utlevert, skriver Expressen.

  Ifølge avisen er det snakk om to personer Tyrkia har krevd å få utlevert som betingelse for å godkjenne Sveriges medlemskap i Nato. Tyrkia vil ha tak i et titall personer de anser for å være terrorister.

  Kravet ble gjentatt på et møte mellom Sverige og Tyrkia. De to som riksadvokaten nå har uttalt seg som, skal være blant navnene som kom opp på det møtet.

  Mennene er anklaget for å tilknytning til Gülen-bevegelsen, som tyrkiske myndigheter anklager for å ha stått bak kuppforsøket i landet sommeren 2016.

  Riksadvokaten mener mennene ikke har brutt svensk lov og at begge risikerer forfølgelse i hjemlandet. Fordi utlevering ikke er mulig, mener Riksadvokaten det heller ikke er nødvendig å ta opp utleveringskravet i høyesterett.

 • NTB
  DEL
  Ni drept i nye angrep i Burkina Faso

  To angrep nord i Burkina Faso har kostet minst ni sivile livet denne uken, forteller lokale vitner.

  Rundt en mil fra regionhovedstaden Kongoussi i Bam ble fem mennesker drept da væpnede menn på motorsykkel åpnet ild, sier en lokal beboer, som ønsker å være anonym. To personer ble såret i angrepet.

  En annen beboer sier til nyhetsbyrået AFP at minst sju ble drept i angrepet.

  Angrepet skjedde kun dager etter at en gruppe handelsreisende ble angrepet mandag. Fire personer ble drept.

  Det har ikke vært mulig for AFP å få en uavhengig bekreftelse av dødstallene, men en kilde i sikkerhetsstyrkene bekrefter de to angrepene.

  Det fattige landet i Vest-Afrika sliter med et jihadistopprør som har pågått i nærmere åtte år. Store deler av landet kontrolleres ikke lenger av regjeringen, og uro i de væpnede styrkene har utløst to kupp bare i år.

  Tusener av sivile, politifolk og frivillige sikkerhetsmannskaper er drept i løpet av opprøret, mens rundt to millioner er drevet på flukt.

 • Lene Skogstrøm
  DEL
  Trump-advokater fant hemmeligstemplede objekter

  Advokater som jobber for ekspresident Donald Trump, oppdaget minst to gjenstander stemplet hemmelig da de nylig søkte gjennom en lagerbod i Florida.

  De hemmeligstemplede funnene er overlevert til det føderale politiet FBI, skriver Washington Post. Ifølge avisen ble de funnet av et eksternt team som var leid inn for å søke gjennom Trumps eiendommer for å se om det var mer gradert materiale der.

  Det er ikke kjent hva som ble funnet i boden i West Palm Beach, men den har blitt brukt til å oppbevare ting fra et kontor Trumps stab brukte etter at han gikk av.

  I en ransaking av Trumps luksuseiendom Mar-a-Lago i august fant FBI rundt 100 hemmeligstemplede dokumenter. I tillegg hentet Trumps advokater 37 graderte dokumenter derfra i juni, mens det nasjonale arkivverket hentet ut 15 esker med 184 graderte dokumenter i januar.

  Ransakingen i august skjedde fordi etterforskere mente det fortsatt var hemmeligstemplede dokumenter på Mar-a-Lago, til tross for at Trumps folk hadde bekreftet at alle slike dokumenter var levert inn.

  Etter pålegg fra en føderal dommer om å vise full åpenhet, leide Trumps folk inn et eksternt firma til å søke gjennom ekspresidentens eiendommer i flere delstater, inkludert i Trump Tower i New York.

  (NTB/AP)

 • Lene Skogstrøm
  DEL
  Britisk ja til omstridt ny kullgruve

  Den britiske regjeringen har godkjent planene om å bygge en omstridt kullgruve, den første nye kullgruven i landet på flere tiår.

  Gruveprosjektet i Cumbria i Nordvest-England er blitt møtt med omfattende protester fra miljøforkjempere. Greenpeace kaller onsdagens tillatelse «klimahykleri».

  Det er fremgangsminister Michael Gove som har gitt tommelen opp for prosjektet. Det har som mål at driften skal være klimanøytral.

  – Det er for tiden et marked i Storbritannia og Europa for dette kullet, og det er svært sannsynlig at den globale etterspørselen vil vedvare, sier Gove.

  Regjeringen sier kullet fra gruven skal brukes til stålproduksjon, ikke kraftproduksjon. Regjeringen står fast ved sitt mål om å fase ut kullkraft innen 2024.

  Miljøgrupper sier på sin side at godkjenningen av gruven undergraver Storbritannias klimaforpliktelser.

  Storbritannia har som mål å bli karbonnøytralt innen 2050.

 • NTB
  DEL
  EU begrenser «evigvarende kjemikalier» i mat fra neste år

  Fra neste år vil EU begrense nivået av fire «evigvarende kjemikalier» som finnes i mat og utgjør en helserisiko, sier EU-kommisjonen.

  – I dag tar vi enda et steg for å øke mattryggheten i EU og beskytte borgerne bedre mot skadelige kjemikalier. Disse nye reglene viser at vi setter folks helse først, sier helsekommissær Stella Kyriakides.

  De nye reglene gjelder fire typer fluorforbindelser som alle hører til gruppen per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS). Gruppen beskrives som «evigvarende kjemikalier» fordi de ikke brytes ned. De brukes i en rekke produkter med smuss- og vannbestandig overflatebehandling. Blant annet kokekar, regntøy, tepper og brannhemmende skum.

  Utstrakt bruk, kombinert med deres bestandighet i miljøet har ført til omfattende miljøforurensning, skriver kommisjonen om PFAS-forbindelser.

  Reglene som trår i kraft neste år, gjelder perfluoroktansyre (PFOA), perfluornonansyre (PFNA), perfluorheksansulfonat (PFHxS) og perfluoroktansulfonat (PFOS).

 • NTB
  DEL
  Palestiner skutt og drept av israelske soldater

  Israelske soldater har skutt og drept en palestinsk mann på den okkuperte Vestbredden etter at han skal ha skutt mot dem, opplyser hæren.

  Den israelske hæren sier den 32 år gamle mannen kjørte bil forbi en militærpost i nærheten av bosettingen Ofra og skjøt mot den. Soldatene fulgte etter bilen og skjøt mannen da han kom ut og skjøt mot dem, heter det i uttalelsen.

  Palestinske myndigheter sier 32-åringen bodde i landsbyen Silwad i det samme området.

  Over 140 palestinere er drept i sammenstøt mellom israelere og palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem hittil i år. Dødstallet er det høyeste siden 2006.

  Israel hevder de fleste av de drepte var militante palestinere, men også steinkastende ungdommer og andre som ikke har vært del av noen konfrontasjon er drept.

  Minst 31 personer er drept i arabiske angrep i Israel og på Vestbredden i år, ifølge israelske tall.

 • NTB
  DEL
  Dronedommen mot Andrej Jakunin ankes

  Britisk-russiske Andrej Jakunin er i Nord-Troms og Senja tingrett frifunnet for å ha fløyet drone på Svalbard i august og september.

  – Vi kommer til å anke saken. Det opplyser aktor i saken, statsadvokat Kristin Røhne.

  - Vi er nødt til å få en avklaring fordi tingretten har ment noe annet enn det Høyesterett mente i sin kjennelse, og noe annet enn det Hålogaland lagmannsrett har ment, sier Røhne til VG.

  Yakunins forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at anken er som ventet.

  – På samme måte forventer vi at dommen blir stående. Tiltalen hviler på en misforståelse av EU-retten som ingen EU-land følger når det gjelder små fritidsdroner. Sunn fornuft er ofte en god rettskilde, sier han.

  47 år gamle Jakunin innrømmet droneflyvning under en seiltur i sommer. Påtalemyndigheten mener det er forbudt for russiske statsborgere å fly droner i Norge på grunn av sanksjonsloven.

  - Det er ikke straffbart hverken for briter eller russere å fly fritidsdroner i Norge, sier Elden til NTB.

 • NTB
  DEL
  Flertall for å avsette presidenten i Peru
  Perus nasjonalforsamling møttes umiddelbart etter at presidenten ville oppløse den. Foto: Guadalupe Pardo / AP / NTB

  Kongressen i Peru har vedtatt å avsette president Pedro Castillo, samme dag som han ville oppløse nasjonalforsamlingen. Castillo skal være arrestert.

  En oversikt delt på Twitter av en lokal journalist og forfatter viser at forslaget om kaste presidenten fikk 101 stemmer. Med 130 representanter kreves det 87 stemmer – to tredels flertall – for å avsette presidenten, som skal være pågrepet, ifølge en peruansk journalist på Twitter. Det melder også flere lokale medier.

  Castillo anklages for kupp etter at han erklærte nasjonalforsamlingen oppløst rett før den skulle behandle et forslag om å reise riksrettssak mot ham. Han innførte også unntaksstyre og kunngjorde at han ville skrive ut valg på en grunnlovgivende forsamling.

  Kunngjøringen ble raskt omtalt som et statskupp i både medier og fra flere viktige institusjoner i landet. Politiet og hæren sier de stiller seg bak landets konstitusjonelle orden, og både visepresident Dina Boluarte og det nasjonale justisrådet var raskt ute med å kalle Castillos kunngjøring for et statskupp.

 • Siril Thesen
  DEL
  TV2: Kraftig skattesmell for Trond Giske

  Trond Giske har fått 262.176 kroner i skattesmell etter pendlerbolig-saken, skriver TV2.

  Skatteetaten har vedtatt at Giske skulle ha skattet av en fordel for sin pendlerbolig på over 500.000 kroner, skriver de videre.

  – Mine pendler- og skatteforhold er helt i tråd med veiledningen skatteetaten har gitt både til meg og Stortinget, og helt i tråd med Stortingets regler, sier Giske til NRK.

  – Jeg har hele tiden eid og hatt utgifter til min egen leilighet i Trondheim. Skatteetaten har vært informert om at jeg i noen perioder har leid ut ett rom hjemme i leiligheten, for ca. 3000 netto i måneden og har i likhet med Stortinget og Statsministerens kontor ment at dette ikke utløser skatt. Jeg er trygg på at konklusjonen kommer til å være at det fortsatt er gjeldende skatteregel, for alle pendlere, sier han videre.

 • NTB
  DEL
  Facebook-eier Meta legger ned kontor i Norge
  Facebook-eier Meta sier opp sine ansatte i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB

  Det norske kontoret til Meta legges ned som følge av masseoppsigelser i gigantkonsernet, skriver E24.

  Meta eier Facebook og Instagram.

  Kontoret, som ligger i Oslo, skal ha ti ansatte og leverte et årsresultat på nær 30,8 millioner kroner i 2021.

  I november ble det kjent at Meta skal si opp 11.000 ansatte globalt – drøyt 13 prosent av alle ansatte.

  – Dessverre er konsekvensene av den nåværende økonomiske situasjonen at hele vårt Oslo-baserte salgsteam blir berørt av nedbemanningen, skriver PR-byrået Släger på vegne av Meta Norden til E24.

 • NTB
  DEL
  Perus president anklages for statskupp
  Pedro Castillo. Arkivfoto: Martin Mejia / AP / NTB

  President Pedro Castillo i Peru oppløser nasjonalforsamlingen og skriver ut valg på en grunnlovgivende forsamling.

  Castillo innfører samtidig unntaksstyre med umiddelbar virkning og varsler portforbud mellom klokken 22 og klokken 4.

  – Inntil den nye kongressen er på plass, vil landet bli styrt ved dekret, sier Castillo.

  Kunngjøringen kom i en TV-tale onsdag, bare noen timer før nasjonalforsamlingen skulle holde en ny debatt om hvorvidt presidenten skal stilles for riksrett.

  Utenriksminister Cesar Landa kunngjorde umiddelbart etterpå at han trekker seg på grunn av Castillos beslutning, som han sier er i strid med grunnloven.

  Perus konstitusjonsråd sier Castillos oppløsning av nasjonalforsamlingen er et kupp. De ber politiet, militæret og folket forsvare grunnloven.

  Det varslede valget skal holdes så raskt som mulig, og en ny grunnlov skal være klar innen ni måneder, sier presidenten.

  Dette er tredje gang på ett år at spørsmålet om en riksrettssak for å avsette Castillo har kommet opp. Den første endte uten en reell debatt, mens den andre endte i en avstemning der det ikke var nok stemmer til å kaste presidenten.

  Castillo er landets femte president på snaut fem år. Han utnevnte nylig Perus femte statsminister på 16 måneder.