Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Stor oppslutning om selvstendighet for Skottland
24. november kl 12:41NTB
DEL
Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon nekter å oppgi kampen for løsrivelse fra Storbritannia. Foto: Jane Barlow / PA / AP / NTB

Halvparten av skottene ville stemt for det skotske nasjonalistpartiet SNP dersom en valgseier ville føre til selvstendighet, viser en ny meningsmåling.

Den kjappe målingen blant 1006 respondenter ble utført av opinionsselskapet Find Out Now for Channel 4.

Av de spurte svarte 50 prosent at de ville stemme for SNP i neste valg, dersom en seier vil føre til at Skottland forlater Storbritannia. På spørsmål om hva som betyr mest for dem, svarte 26 prosent løsrivelse, 61 prosent skotsk økonomi og offentlige tjenester, og 13 at de ikke visste helt.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Ukraina: - Opptil 13.000 soldater drept

  Opp til 13.000 ukrainske soldater er hittil drept siden Russland angrep Ukraina i februar, sier en av president Volodymyr Zelenskyjs rådgivere.

  – Vi har offisielle beregninger fra generalstaben som viser at mellom 10.000 og 13.000 soldater er døde, sier Mykhailo Podoljak til Ukrainas Kanal 24.

  Mens russiske styrker kjempet for å erobre full kontroll over Luhansk sa Zelenskyj at mellom 60 og 100 ukrainske soldater falt hver dag, og at 500 ble såret.

  På russisk side sa forsvarsminister Sergej Sjojgu at 5.937 russiske soldater var drept fram til september.

  Begge sider mistenkes for å oppgi langt lavere tall enn det som er virkeligheten, for ikke å ødelegge soldatenes moral.

  USAs forsvarssjef, general Mark Milley, sa i forrige måned at mer enn 100.000 russiske soldater er døde eller såret siden invasjonen, og at tapstallet for Ukraina er rundt det samme.

  Mange tusen ukrainske sivile er også drept russisk bombing, kamphandlinger og som fanger.

 • Sigrid Gausen
  DEL
  Kanye West fikk kontoen suspendert på Twitter

  Den kontroversielle rapperen Kanye West har fått kontoen sin på Twitter suspendert, i følge Reuters.

  Det er toppsjefen Elon Musk som skal ha informert om dette.

  West sendte en rekke twitter-meldinger natt til fredag, blant annet bilde av en davidsstjerne med et hakekors i midten.

  Han twitret også et bilde av Elon Musk på en båt.

 • NTB
  DEL
  Streik blant ingeniørene avverget

  Nito og NHO ble enige fem timer på overtid i meglingen natt til fredag. Dermed blir det ikke streik blant norske ingeniører.

  – I meglingen mellom Nito og NHO vedrørende Nito-overenskomsten nådde partene – med riksmegler Mats Rulands mellomkomst – frem til en forhandlingsløsning. Begge partene vedtok forhandlingsløsningen, opplyser Riksmekleren.

  Om ikke partene hadde blitt enige, ville 123 ingeniører og teknologer streiket fra fredag morgen.

  – Det har vært krevende forhandlinger om en rekke temaer, men vi er fornøyd med å ha kommet frem til en enighet med Nito, sier Jon Claudi, forhandlingsdirektør i NHO, i en pressemelding.

  Nito og NHO er blitt enige om å skaffe et felles kunnskapsgrunnlag om hvilke erfaringer de lokale parter har med lokale lønnsforhandlinger. Det er også enighet om å gjennomføre et utvalgsarbeid for å kartlegge praksis knyttet til tjenestereiser.

  – NHO har strukket seg langt for å unngå at vi skulle ende i streik. Det er det siste bedriftene våre hadde trengt nå, sier Claudi.

 • NTB
  DEL
  Folk flest skeptiske til miljømerking

  Bare en av fem nordmenn tror produkter merket som bærekraftig og miljøvennlig faktisk er det, ifølge en undersøkelse.

  Undersøkelsen viser at bare 21 prosent av nordmenn har tillit til at produkter merket som miljøvennlig, bærekraftig eller klimanøytral faktisk er bra for miljøet, skriver Klassekampen.

  Målingen er uført av Ipsos på oppdrag av Miljømerking Norge, som driver Svanemerket. I alt 5.419 respondenter over hele Norden er spurt.

  Saken ble først omtalt i Kampanje.

  Ifølge undersøkelsen er nordmenn svært skeptiske til påstander om bærekraft og klima på forbruksvarer. To av tre, 68 prosent, svarer at de mener bedrifter ofte overdriver hvor miljøvennlige produktene deres er. Nesten like mange sier at de ofte er irriterte over at produkter markedsføres som grønne, uten noen god forklaring.

 • NTB
  DEL
  Ukraina stopper russisk-tilknyttede kirker
  Et kors i Petsjersk Lavra-klosteret i Kyiv med et ukrainsk flagg i bakgrunnen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

  Ukraina skal legge begrensninger på virksomheten til religiøse organisasjoner med tilknytning til Russland, sier president Volodymyr Zelenskyj.

  I sin daglige kveldstale torsdag sa Zelenskyj at det er sendt et forslag til nasjonalforsamlingen om å forby virksomheten til slike religiøse organisasjoner.

  Han sa også at etterretningen bør trappe opp arbeidet med å avdekke og stanse russisk infiltrering i religiøse rom i Ukraina.

  Ukraina har vært under den russisk-ortodokse kirken siden det 17. århundre, men i 2019 brøt deler av kirken med Moskva på grunn av den russiske annekteringen av Krim og støtten til separatistene i Donbas.

  Og i mai i år brøt den Moskva-støttede fløyen av Ukrainas ortodokse kirke med Russland, i et historisk slag mot russisk åndelig ledelse.

 • NTB
  DEL
  Lege tiltalt for grov voldtekt

  En mann i 50-årene som har arbeidet som lege i en vestlandskommune, er tiltalt for grov voldtekt.

  Da han i oktober ble pågrepet, var han siktet for overgrep mot flere barn. Han nektet straffskyld. Overgrepene skal ikke ha funnet sted i forbindelse med mannens yrke, skriver Bergens Tidende.

  Blant bevisene mot mannen er betalingsoverføringer samt chattelogger, ifølge en kjennelse i Hordaland tingrett.

 • NTB
  DEL
  Equinor vil maksimere oljeleveranser i tiden fremover
  Jez Averty, leteansvarlig i Equinor (tv) her sammen med daværende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på oljeplattformen Johan Sverdrup i 2018. Strøm fra land driver feltet i Nordsjøen i mer enn 50 år framover, og gjør at Johan Sverdrup blir et av feltene med lavest klimautslipp i verden. Foto: Carina Johansen / NTB

  Letesjefen i Equinor beroliger bekymrede oljetilhengere. – Vi vil maksimere leveransene av olje og gass, sier han.

  – Vi fortsetter med aktiv leting på sokkelen i mange år fremover, sier Jez Averty, ansvarlig for leting på norsk sokkel for Equinor, til Stavanger Aftenblad.

  Tirsdag kom nyheten om at regjeringen sammen med SV dropper 26. konsesjonsrunde frem til 2025. Det betyr at det ikke åpnes for oljeleting i såkalte umodne områder på sokkelen.

  Det er likevel åpnet for ordinær leting i modne felt gjennom de såkalte TFO-rundene – tildelinger i forhåndsdefinerte områder – der lisenser tildeles i områder med kjent geologi.

  Letesjefen sier Equinor skal investere rundt 50 milliarder kroner i året til leting, og delta i 20 til 30 letebrønner årlig. I 2023 planlegger selskapet å bore 25 letebrønner, mot årets 22.

 • NTB
  DEL
  Wests kjøp av Parler avbrutt
  Selv den høyrevridde meldingstjenesten Parler vegrer seg for å ha kontakt med Kanye West etter en rekke antisemittiske uttalelser. West kjøp av Parler er suspendert. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

  Rapperen Kanye Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter antisemittiske uttalelser de siste ukene.

  Det er Parler selv som opplyser at kjøpsprosessen som le innledet i oktober, er avbrutt.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har de siste ukene kommet med en rekke grove antisemittiske uttalelser, blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Til Jones sa han at han likte Adolf Hitler, og at alle mennesker har noe ved seg av verdi, ikke minst Hitler.

  Parler framstiller seg selv som et konservativt alternativ til Twitter, med minst mulig innholdskontroll, der kommentatorer fra ytre høyre har fritt spillerom. Det sponses av Rebekah Mercer, en megadonor på ytre høyre fløy.

  Før han gjorde avtalen om å kjøpe Parler, ble Kanye West suspendert fra Twitter og Instagram etter å ha kommet med dødstrusler mot det jødiske folk.

 • NTB
  DEL
  Ny kjennelse for å granske Trump
  Tidligere president Donald Trump har tapt forsøket på å forsinke justisdepartementets gransking av at han tok med seg tusener av dokumenter fra Det hvite hus til sin privatbolig i Florida. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB

  En føderal ankedomstol har avvist tidligere president Donald Trumps forsøk på å hindre justisdepartementets gransking av tusener av dokumenter han tok meg seg fra Det hvite hus.

  Ankedomstolen i Atlanta avviste enstemmig ordren til en lavere rettsinstans i Florida om å utnevne en spesialgransker til å gjennomgå dokumentene som ble beslaglagt i Trumps bolig Mar-a-Lago.

  Dermed ville justisdepartementet vært forhindret fra å gå gjennom dokumentene i under granskingen av Trumps håndtering av saken.

  Dokumentene som ble beslaglagt, omfatter tusener av dokumenter som skulle vært plassert i statens arkivsystem, og som dermed er statens eiendom, inkludert rundt 100 hemmeligstemplede og topphemmelige dokumenter.

  Kjennelsen i Atlanta er en klar seier for den føderale påtalemyndigheten og et surt slag mot Trumps forsøk på å hindre gransking av ham. Alle tre dommerne er utpekt av republikanske presidenter, inkludert to som Trump selv utpekte.

  De tre dommerne i Atlanta fastslo at det ikke var noe ulovlig ved FBIs ransaking av Mara. Lago og beslag av dokumentene, og at dommeren i Florida ikke hadde myndighet til å begrense justisdepartementets gransking.

  De avviste også Trumps påstand om at ransakingen og beslaget krenket hans rettigheter, og at han som tidligere president hadde rett til spesialbehandling.

 • NTB
  DEL
  Forbruksgjelden i Norge har økt med 1,4 milliarder
  Forbrukslån økte med 1,4 milliarder i salgsmåneden november. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  I november var det en økning i forbrukslån på 1,4 milliarder kroner her i landet. De yngste står for den største prosentvise økningen i kredittkortgjelden.

  Den samlede forbruksgjelden til nordmenn er i dag på 151,8 milliarder kroner.

  – Økningen i november kan skyldes kjøp av litt større kapitalvarer og refinansiering av andre kreditter, sier daglig leder Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon i en pressemelding.

  I november vokste folks kredittkortgjeld med 400 millioner kroner. Her er det de unge som står for den største prosentvise økningen.

  Men den rentebærende kredittkortgjelden er redusert med 2,5 milliarder, og den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3 milliarder i perioden.

 • NTB
  DEL
  Spesialenheten skal etterforske biljakt i Asker

  En mann i 30-årene kjørte fra politiet i Asker og raste av gårde i motsatt kjørefelt på E18 lørdag. Spesialenheten for politisaker skal etterforske biljakten.

  På ferden kolliderte en sivil politibil med mannens varebil. Denne hendelsen skal etterforsket av Spesialenheten for politisaker, som skal undersøke om politiet har gjort noe straffbart, skriver Budstikka.

  Varebilen ble til slutt funnet nær Asker sentrum. Sjåføren ble pågrepet like ved. Politiet har ikke kommet til bunns i hvorfor mannen forsøkte å komme seg unna.

 • Ole Alexander Saue
  DEL
  28 mister jobben når forskningsskip skal ut av drift

  Innen 2024 skal forskningsskipet «Kristine Bonnevie» tas ut av drift. Det betyr at 28 stillinger i Havforskningsinstituttet faller bort.

  – Det er tungt og en trasig beskjed å gi. De ansatte har tatt det nøkternt så langt. Men jeg vil forvente og tro at folk også blir litt forbanna. Jeg skulle ønske at jeg hadde sluppet å gjøre dette, sier avdelingsdirektør Inge André Utåker i Rederiavdelingen i Havforskningsinstituttet til Nordlys.

  «Kristine Bonnevie» er ett av instituttets fire store forskningsskip.

  Nedbemanningen vil starte i høst. Innen nyttår 2024 blir skipet solgt eller lagt i opplag.

 • NTB
  DEL
  Rishi Sunak: Vi må reagere på all rasisme
  Storbritannias statsminister Rishi Sunak og kona Akshata Murty besøker et marked i Downing Street i London onsdag. Foto: Toby Melville / Pool via AP / NTB

  Storbritannias statsminister Rishi Sunak sier at rasisme må slås ned på hver gang den dukker opp, og erkjenner at også han har opplevd å bli diskriminert.

  Sunak er født og oppvokst i Storbritannia i en familie med indiske røtter. Han er den første britiske statsministeren med ikke-hvit bakgrunn noensinne.

  Uttalelsene hans kommer dagen etter at prins Williams 83 år gamle gudmor sluttet ved det britiske hoffet umiddelbart.

  Sunak avviser å kommentere den aktuelle saken, men i et intervju med Sky News sier han at han selv har opplevd rasisme.

  – Men jeg er glad for å si at noen av de tingene jeg opplevde som barn og ungdom, tror jeg ikke ville skjedd i dag, sier han før han tilføyer at «jobben er aldri ferdig».

  – Og det er derfor vi må reagere hver gang vi ser det. Og det er riktig at vi hele tiden lærer en lekse og fortsetter mot en bedre fremtid, sier Sunak.

 • NTB
  DEL
  Elleve funnet døde etter jordskred på italiensk øy
  Redningsmannskaper på stedet der et jordskred skapte store ødeleggelser på øya Ischia sør i Italia. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB

  Tre personer ble torsdag funnet omkommet i ruiner etter et jordskred i byen Casamicciola Terme på den italienske øya Ischia. Totalt har elleve personer mistet livet.

  Kraftig nedbør utløste lørdag jordskredet som feide gjennom byen. I tillegg til de elleve som så langt er bekreftet omkommet, er en kvinne fortsatt savnet.

  Skredet knuste hus og feide biler på sjøen. Mandag ble det kjent at tidligere ordfører Giuseppe Conte hadde forsøkt å få risikoområder evakuert.

  – Jeg sendte 23 e-poster, men ingen svarte meg, sier han til Corriere della Sera. En geolog sier til avisen at faren for flere skred er stor. Ischia ligger i nærheten av Capri og besøkes av mange turister om sommeren.

 • NTB
  DEL
  Sjømateksporten til India kan stanse opp fra nyttår
  Indiske krav om helsesertifikat kan føre til at eksport av sjømat og melkeprodukter fra Norge kan stoppe opp fra nyttår. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Norge eksporterer sjømat til India for titalls millioner årlig, men indiske krav om helsesertifikat kan stikke kjepper i hjulene for eksporten fra nyttår.

  Helsesertifikatet krever at eksportvarene fra Norge er produsert i tråd med indisk lovverk. Siden mattilsynet ikke kan følge kravet, står eksporten i fare.

  – Dersom man ikke oppnår enighet om helsesertifikatet vil det naturlig nok ha konsekvenser for eksporten av sjømat og for enkeltaktører til India, men vi håper selvsagt at det er mulig å finne en løsning i dette tilfellet, sier kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Martin Skaug, til Nationen.

  Hittil i år har Norge eksportert sjømat og melkeprodukter for over 40 millioner kroner til India.

  Flere andre land står i samme situasjon som Norge. Landene samarbeider for å finne en løsning med India gjennom Verdens handelsorganisasjon.

 • NTB
  DEL
  Svært glatt på Ringerike – flere biler står på tvers

  Det er trafikkproblemer og svært glatt veibane på Ringkollveien på Ringerike. Flere biler står på tvers.

  Veitrafikksentralen er varslet og følger opp med strøing og salting, opplyser Sørøst politidistrikt. En politipatrulje er på stedet.

 • NTB
  DEL
  Drapstrussel stengte Nav-kontor på Kirkenær

  En drapstrussel fremsatt mot Nav-kontoret på Kirkenær i Grue kommune førte til at det måtte stenge med umiddelbar virkning.

  – Vi fikk torsdag opplyst om at det var en person som hadde fremsatt en trussel mot kontoret vårt på Kirkenær. Det var ikke rettet mot noen bestemt person, men mot Nav-kontoret i sin helhet, sier Jan Atle Thorvaldsen, leder hos Nav Grue, til Glåmdalen.

  Ifølge Thorvaldsen ble trusselen fremsatt av en mann i samtale med DPS, og Nav fikk beskjed fra sitt kontaktsenter.

  – Det var en drapstrussel, og prosedyren er at dette skal tas på alvor. Vi har alle sett i nyhetene hva som kan skje på et Nav-kontor. Vi har håndtert saken slik vi skal med å låse døren, har snakket med fylket, kommunen og jeg har nå vært på Flisa og levert en anmeldelse, fortsetter han.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  Ned mot 20 minusgrader på Østlandet til uken

  – Sånn som det ser ut nå, blir det ganske kaldt mange steder på Østlandet neste uke. Enkelte steder kan det bli ned mot 20 minusgrader, sier vakthavende meteorolog Dina Stabell ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.

  Hun påpeker at temperaturen vil variere ut fra hvor på Østlandet man befinner seg, og at det blir kaldest i innlandet. I Oslo ser temperaturen ut til å komme ned mot 10–12 minusgrader torsdag og fredag neste uke.

  –Det ser ut til at det kan komme litt snø på tirsdag, og inn mot helgen, sier Stabell, som understreker at det ikke vil være snakk om store mengder.

  Det kommer ikke til å holde seg på 20 minusgrader, ifølge meteorologen, men den varme perioden som har vært den siste tiden er over, og det vil holde seg på minussiden fremover.

 • NTB
  DEL
  Ofre for hiv og aids ble minnet i Oslo
  Kronprinsesse Mette-Marit har lenge engasjert seg i kampen mot hiv og aids. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Verdens aidsdag ble markert i Trefoldighetskirken i Oslo torsdag. Der ble de mange hundre hiv- og aidsofrene i Norge minnet.

  – Vi vil minnes og samtidig markere at hiv og aids fremdeles er utfordrende for mange, både i Norge og i andre deler av verden, heter det i en pressemelding fra HivNorge om markeringen.

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kronprinsesse Mette-Marit var blant dem som var til stede i Trefoldighetskirken.

  Ved utgangen av 2020 anslo Verdens helseorganisasjon at 38 millioner mennesker levde med hiv i verden. I Norge lever i overkant av 4000 mennesker med hiv, ifølge Folkehelseinstituttet.

 • NTB
  DEL
  Mulig streik for flere hundre Nito-medlemmer

  Dersom det ikke blir enighet mellom Nito og NHO hos Riksmekleren, kan ytterligere 341 medlemmer tas ut i streik fra og med neste uke.

  Meglingsfristen går ut ved midnatt natt til 2. desember, og hvis ikke partene blir enige innen den tid tar Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (Nito) 123 av sine medlemmer ut i streik fra fredag.

  Streiken vil kunne trappes opp med 341 Nito-medlemmer allerede fra 6. desember, varsler Nito i en pressemelding. Det vil da være ansatte hos to bedrifter i Haugesund og Stord som går ut i streik.

  Riksmegler Mats Wilhelm Ruland leder meglingen.