Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Prøysenpris til Karpe
24. november kl 13:23NTB
DEL
Magdi og Chirag i Karpe er årets Prøysenprisvinner. Foto: Frank Michaelsen

Karpe er mottager av Prøysenprisen for 2022, mens Alf Prøysens ærespris gikk til Ingrid Bjørnov.

Ifølge NRK ble prisene delt ut under arrangementet «Prøysen tel by'n» i Oslo onsdag.

– Det er veldig stas å motta årets Prøysenpris. Og det er spesielt gøy at dette skjer etter et prosjekt som Omar Sheriff, lød det fra Magdi og Chirag.

Å få Alf Prøysens ærespris kom overraskende på Ingrid Bjørnov.

– Sirkelen er på mange måter sluttet nå, jeg synger Prøysen for min mor, som hun en gang sang for meg. Å motta prisen akkurat i år er derfor både svimlende flott og litt vemodig, sa hun.

Teskjekjerringprisen gikk til forfatter, illustratør og bokkunstner Kari Stai for sitt kunstneriske arbeid for barn.

– Prøysen styrket og bygde ut empatien i meg. Og han dempet konturen mellom barn og voksen, sa Kari Stai, kjent ikke minst for sine prisvinnende bøker om Jakob og Neikob, i sin takketale.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Jernbanestreik fortsetter i Storbritannia

  Den viktigste fagforeningen til britiske jernbanearbeidere har avvist det siste tilbudet fra arbeidsgiverne, og dermed fortsetter togstreiken.

  Rail Delivery Group (RDG) tilbød 8 prosent lønnsøkning og en garanti mot oppsigelse av overtallige ansatte frem til april 2024. Men få timer etter var tilbudet avvist av Rail, Marine and Transport Union (RMT).

  RMT sier at RDG tilbød 4 prosent lønnsøkning i 2022 og 2023, på betingelse av at arbeiderne godtar store endringer i arbeidsbetingelsene, tap av arbeidsplasser, stengning av alle billettkontorer og bare fører på alle tog.

  RMTs generalsekretær Mick Lynch sier at tilbudet ble avvist fordi det ikke innfrir noen av kravene til jobbsikkerhet på lang sikt, anstendig lønn og trygge arbeidsforhold.

  Den videre streiken planlegges med full streik 13.–14. og 16.–17. desember, samt overtidsnekt gjennom hele julen.

 • NTB
  DEL
  Rekord i forhåndsstemmer i Georgia
  Tidligere president Barack Obama kom torsdag til Atlanta for å gi sin støtte til senator Raphael Warnock ved valget i Georgia tirsdag. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB

  Over 76.000 velgere i Georgia som ikke deltok i første runde av senatsvalget, har hittil avgitt forhåndsstemme til annen runde, melder NBC.

  Det er satt ny rekord i forhåndsstemmer igjen når de to kandidatene, republikaneren Herschel Walker og den sittende demokratiske senatoren Raphael Warnock, setter hverandre stevne tirsdag. Mange nye velgere er også kommet til, ifølge NBC.

  Over 1,85 millioner Georgia-velgere har forhåndsstemt, ifølge statens administrasjonssjef Brad Raffensperger. Med det er dagsrekorden slått to ganger denne uken.

 • NTB
  DEL
  Rykket ut til melding om våpen – kan ha vært drill

  Politiet fikk melding om at en mann hadde gått inn på en institusjon i Oslo og vist fram et våpen søndag kveld. Etter hvert viste det seg at «våpenet» kan ha vært en drill.

  – Politiet er på Lambertseter med flere patruljer etter at en mann gikk inn i et bygg og viste fram et våpen. Vi har kontroll på mannen, ingen er fysisk skadd, skrev Oslo politidistrikt på Twitter litt etter klokken 21.

  Operasjonsleder Guro Sandnes opplyste at mannen hadde kollidert utenfor en institusjon og deretter gått inn og vist fram en pistol.

  Noe senere opplyste hun imidlertid at mannen hadde håndtert en drill like etter kollisjonen, og at det er mulig at dette har blitt oppfattet som et våpen. Politiet har så langt ikke funnet noe våpen, men søker i området.

 • NTB
  DEL
  Havforskningsinstituttet varsler kutt

  Havforskningsinstituttet har feilberegnet den økonomiske utviklingen og må kutte drastisk i rederidivisjonen.

  Torsdag ble det klart at forskningsskipet Kristine Bonnevie tas ut av drift om et drøyt år, og at det dermed må nedbemannes med 28 stillinger. I tillegg har ledelsen ved instituttet varslet at det også kommer kutt i andre deler av organisasjonen, skriver Khrono.

  – Vi har ikke vært gode nok til å sørge for inntjening for de økte utgiftene, sier instituttets direktør Nils Gunnar Kvamstø.

  Han vil foreløpig ikke anslå hvor mye penger instituttet må spare i andre avdelinger. Instituttet venter å spare 30 millioner kroner årlig etter at Kristine Bonnevie er tatt ut av drift i 2024.

 • NTB
  DEL
  Blinken advarer Netanyahu mot bosetninger

  USAs utenriksminister Antony Blinken advarer den nye israelske regjeringen mot nye bosetninger og annekteringer.

  Blinken lovte søndag at USA ville motsette seg nye israelske bosetninger og en eventuell israelsk annektering av den okkuperte Vestbredden.

  Men han lovte også at USA skal bedømme Netanyahus kommende regjering på dens handlinger, og ikke på hvilke høyreradikale politikere som inkluderes i den.

  – Vi vil fortsatt være klare motstandere av alle handlinger som undergraver utsiktene til en tostatsløsning, inkludert, men ikke begrenset til, utvidelse av bosetningene, initiativ mot annektering av Vestbredden, endring av den historiske statusen til hellige steder, riving og utkastelse fra hus og oppfordringer til vold, sa Blinken i et intervju med den liberale proisraelske, men kritiske lobbygruppen J Street.

 • NTB
  DEL
  Siktet mann løslatt etter trusselsituasjon i Klæbu

  En mann ble lørdag pågrepet og siktet for å ha fremsatt trusler i Klæbu i Trondheim. Søndag ble han løslatt fordi politiet mener det ikke er gjentakelsesfare.

  Politiet rykket ut med store styrker til Klæbu i Trondheim kommune etter at en mann hadde varslet om at tre menn hadde prøvd å trenge seg inn i boligen hans.

  Én mann ble pågrepet, siktet for å ha kommet med trusler, mens to menn ble innbrakt.

  Søndag ble den siktede mannen løslatt fordi politiet mener det ikke er gjentakelsesfare eller fare for bevisforspillelse, skriver Adresseavisen.

  – Siktede har avgitt en forklaring om sin oppførsel og sine handlinger. Det synes situasjonsbetinget, sier jourhavende jurist Aleksander Tokle i Trøndelag politidistrikt.

  Mennene som ble innbrakt, ble dimittert etter avhør lørdag kveld og har status som vitner. Den fornærmede har forklart til politiet at de to ikke har noe med saken å gjøre.

  Politiet opplyser også at de har ransaket en bolig og beslaglagt våpen.

  Lørdag ba politiet folk om å holde seg inne en periode i et område i Klæbu, men de mener det ikke er grunn til bekymring selv om den siktede nå er løslatt.

  – Klæbyggen skal bare ta det helt med ro, sier Tokle til Nidaros.

 • NTB
  DEL
  Demonstranter stormet guvernørkontor i Syria

  To personer er drept i sammenstøt mellom politi og demonstranter sør i Syria. Protesten var rettet mot den dårlige økonomien og president Bashar al-Assad.

  Demonstrantene stormet et kontor tilhørende guvernøren i byen Sweida sør i landet, opplyser statlige syriske medier og øyenvitner, ifølge Reuters.

  Bilder fra stedet viser at bygningen brenner, og det meldes også om skuddveksling.

  Statlige medier melder at en politimann er drept, mens en lokal lege opplyser at en sivil er død av skuddskader. En annen sivil er skutt og behandles på sykehus, ifølge legen.

  Rundt 200 mennesker skal ha samlet seg utenfor kontoret og begynt å rope slagord om at Assad måtte gå av, før situasjonen spisset seg til.

  Sweida er dominert av drusere, en religiøs gruppe med røtter i sjiaislam.

 • NTB
  DEL
  Kronen skal tilpasses kong Charles
  Sankt Edwards krone oppbevares vanligvis sammen med de andre britiske kronjuvelene i Tower i London, men er nå hentet for å forberedes til Charles' kroningsseremoni. Foto: AP / NTB

  Sankt Edwards krone er hentet fra Tower i London for å tilpasses britenes nye konge. Den skal brukes i kroningsseremonien i mai.

  Flyttingen av den uvurderlige kronen fra 1661 er blitt holdt hemmelig inntil den var gjennomført.

  Navnet henviser til den angelsaksiske kongen Edvard bekjenneren, som døde i 1066. Varianter av Sankt Edwards krone har vært i bruk siden 1200-tallet, men middelalderkronen ble smeltet om i 1649, under den engelske borgerkrigen. Dagens krone er erstatningen som ble laget for denne.

  – Sankt Edwards krone, det historiske midtpunktet blant kronjuvelene, er blitt flyttet fra Tower i London for å gjennomgå modifisering foran kroningen lørdag 6. mai 2023, heter det i en uttalelse fra Buckingham Palace.

  Kroningen av kong Charles vil finne sted i Westminster Abbey åtte måneder etter at han overtok som konge etter dronning Elizabeths død.

 • NTB
  DEL
  Giftig søppelbål i Ofoten er slukket

  Bålet som førte til at beboere i et område i Ofoten ble bedt om å holde seg inne søndag ettermiddag, er slukket.

  I 15.30-tiden skrev Nordland politidistrikt på Twitter at gassene fra et stort søppelbål var giftige.

  – Beboere i området fra Tårstad mot Skar bes lukke vinduer og holde seg inne, skrev politiet.

  Litt før klokken 17 opplyste politiet at det ikke lenger kom røyk fra bålet. Samtidig oppfordret de folk som har pustet inn røyk og føler ubehag, til å oppsøke lege.

  Politiet etterforsker hendelsen.

 • NTB
  DEL
  Israels president besøker Bahrain

  Israels president Isaac Herzog kom søndag som første israelske statsoverhode på besøk til Bahrain.

  Herzog møtte kong Hamad bin Isa Al-Khalifa og kronprins Sheikh Salman bin Hamad Al-Khalifa, og de drøftet saker som regional sikkerhet og handel.

  Bahrain opprettet sammen med De forente arabiske emirater og Marokko diplomatiske forbindelser med Israel etter forhandlinger som daværende president Donald Trump sto for. Israel har fra før forbindelser til Egypt og Jordan.

  – Jeg oppfordrer flere stater i vår region til å slutte seg til dette partnerskapet som vil styrke Midtøsten, sa Herzog i forbindelse med besøket.

  Statsminister Yair Lapid besøkte i september i fjor som utenriksminister Bahrain for å åpne ambassade, og i februar ble Naftali Bennett den første israelske statsministeren som besøkte Bahrain. Det ble da undertegnet en forsvarsavtale mellom landene.

  Herzog reiser mandag til De forente arabiske emirater der han blir mottatt av president Mohamed bin Zayed al Nahyan i Abu Dhabi.

 • NTB
  DEL
  Ni druknet under dåp i Sør-Afrika

  Likene av ni mennesker er funnet etter at de ble feid bort av en plutselig flom under en dåpsseremoni i en elv i Sør-Afrika i helgen.

  Ytterligere åtte personer er meldt savnet, og dødstallet vil dermed trolig øke, opplyser nødetatenes talsperson Robert Mulaudzi søndag.

  Mulaudzi sier at 33 personer var samlet ved bredden av Jukskei-elven i Johannesburg-forstaden Bramley Park i forbindelse med et dåpsritual lørdag. Da førte et plutselig uvær til en styrtflod av vann som kom fossende nedover elven.

  I juni i år døde fire mennesker i en lignende hendelse i Limpopo-provinsen, og myndighetene sendte ut en advarsel mot å holde dåpsseremonier i elver, særlig om sommeren når stormer og styrtflod ikke er uvanlig.

 • NTB
  DEL
  En siktet etter dødsfall i Søgne

  En mann er siktet for grov kroppsskade med døden til følge etter at en mann ble funnet død i en leilighet i Søgne i Kristiansand søndag, opplyser politiet.

  Politiet ble varslet om en alvorlig voldshendelse på en adresse på Langenes i Søgne i 12-tiden.

  – På adressen ble det funnet en død person. Politiet har kontroll på en annen person som settes i forbindelse med hendelsen, skrev politiet på Twitter.

  På en pressekonferanse søndag ettermiddag opplyste politiadvokat Morten Formo i Agder politidistrikt at personen, en mann i 30-årene, er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

 • NTB-AP-DPA
  DEL
  1700 døde sel funnet ved kysten av Kaspihavet

  Så mange som 1700 døde sel er blitt funnet sør i Russland ved kysten av Kaspihavet, verdens største innsjø.

  Zaur Gapizov, leder for Caspian Environmental Protection Center, sier selene trolig døde for et par uker siden. Årsaken er foreløpig ikke kjent, men tidligere tilfeller av massedød blant sel i Kaspihavet har angivelig hatt naturlige årsaker.

  Det siste århundret har bestanden av denne selarten falt med rundt 90 prosent, i stor grad som følge av forurensning fra oljeutvinning og raffinering.

 • NTB
  DEL
  Mikrofly havarerte på rullebanen på Værnes

  Ingen ble skadet da et mikrofly havarerte på rullebanen på Værnes utenfor Trondheim søndag.

  Havariet skjedde i 12.20-tiden, opplyser politiet til Adresseavisen.

  – Det skjedde ett eller annet på rullebanen før flyet kom seg opp i luften, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt.

  Det var ingen andre enn piloten om bord i mikroflyet, og vedkommende ble ikke skadet. Det endte imidlertid med store materielle skader på flyet, ifølge politiet, som etterforsker hendelsen.

 • NTB
  DEL
  Demonstrasjon i løypen under verdenscuprennet
  Illustrasjonsbilde av langrennsløpere på Lillehammer. Even Northug, Federico Pellegrino fra Italia, Edvin Anger fra Sverige og Johannes Høsflot Klæbo under sprintfinalen på Lillehammer lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB

  I starten av langrennsherrenes 20 kilometer klassisk fellesstart på Lillehammer stilte flere demonstranter seg i løypen og fyrte opp bluss.

  Demonstrantene holdt et banner med teksten «Stopp oljeletingen».

  TV 2s kommentatorer trodde først det var festlige scener ute i sporet da man så et bluss ble fyrt opp, men de skjønte fort alvoret da demonstrantene ble båret ut av løypen.

  Overfor TV 2 bekrefter organisasjonen «Stopp oljeletingen» at de sto bak aksjonen. De ønsket å avbryte rennet for å fremme sin sak.

  – Deltagerne i dagens aksjon har satt seg godt inn i konsekvensene både for de som rammes av aksjonen og for dem selv, skriver organisasjonen i en pressemelding.

 • NTB
  DEL
  Ingen pågrepet etter knivstikking i Oslo sentrum
  Politiet sperret av et område ved T-banen på Jernbanetorget i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

  Politiet har ikke pågrepet noen etter at en mann lørdag kveld ble knivstukket ved T-banen i Oslo sentrum.

  En mann i 30-årene ble innlagt på sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader etter at han ble knivstukket flere ganger i overkroppen og hodet.

  Politiet opplyste lørdag at hendelsen trolig hadde skjedd på T-banen ved Jernbanetorget, men at de ikke var helt sikre. Ved midnatt opplyste de også at en person var siktet.

  Søndag ettermiddag ved 13-tiden var den siktede fremdeles ikke pågrepet, opplyser krimleder Stina Edelman i Oslo-politiet.

  Hun sier også at de fortsatt bare har én mistenkt.

 • NTB
  DEL
  Person funnet død i Kristiansand – person pågrepet

  En person ble søndag funnet død i en leilighet i Kristiansand. Politiet har kontroll på en person i 30-årene.

  – På adressen ble det funnet en død person. Politiet har kontroll på en annen person som settes i forbindelse med hendelsen. Per nå er status til vedkommende uavklart, skriver politiet på Twitter.

  De skriver videre at mannen er i 30-årene. Det er ikke kjent om han er mistenkt eller siktet i saken.

  Det dreier seg om en alvorlig voldshendelse, opplyser politiet til Fædrelandsvennen. Et stort område er sperret av i området, skriver avisen.

  – Vi står overfor et mistenkelig dødsfall, sier innsatsleder Anders Holt til avisen.

  Politiet skriver videre på Twitter at kriminalteknikere er på vei til stedet.

 • NTB
  DEL
  Person funnet død etter husbrann

  En person er funnet død i restene av et hus som brant i Honningsvåg i Finnmark søndag, opplyser politiet. Årsaken til brannen er ukjent.

  – En person er funnet død inne i huset. Pårørende er varslet. Åstedet sperres av, og krimteknikere vil undersøke stedet, skriver Finnmark politidistrikt på Twitter søndag ettermiddag.

  Meldingen om brannen kom inn til nødetatene rundt klokken 5 søndag morgen.

  – Det er én person registrert bosatt på adressen. Vi vet ikke om det bor flere der, for eksempel leieboere, sa operasjonsleder Einride Hals i Finnmark politidistrikt til NTB søndag morgen.

  Brannvesenet satte i gang med slokking, og fire bolighus i nærheten ble evakuert. Brannmannskapene fikk bistand fra Avinor for å få nok vann til slokkearbeidet.

  – Det blåser en del og spredningsfaren var reell, men vi har klart å avverge spredning. Boligen som brenner, kan ikke berges. Det har heller ikke vært mulig å gå inn der, sa vaktleder Terje Olsen på 110-sentralen i Finnmark til NTB.

  Årsaken til brannen er ikke kjent.

 • NTB
  DEL
  Ulv felt i Innlandet

  En ulvetispe ble søndag formiddag felt i Våler kommune i Innlandet.

  Ulven ble skutt i et område som ligger utenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv, opplyser lokale lisensfellingsmannskaper til Rovdyr.org.

  Det er den tredje ulven som er felt siden lisensfellingsperioden for ulv startet 1. desember.

  Rovviltnemndene har bestemt at inntil 31 ulver kan skytes under jakten som pågår til 31. mai neste år. Rovdyrnemndene har samtidig vedtatt at inntil 26 ulver i til sammen fire familiegrupper skal kunne skytes inne i ulvesonen i en jaktperiode som varer fra 1. januar til 15. februar.

 • Miriam Lund Knapstad
  DEL
  Mann med mulige stikkskader på T-banen i Oslo

  Politiet er i kontakt med en person som er utsatt for vold på Ellingsrud, skriver de på Twitter klokken 11.18 på søndag. Personen er våken og oppegående, men skadet.

  Politiet jobber med å finne ut hva som har skjedd.

  «Vi fikk melding via en passasjer på t-banen. Melder inn til oss så en mann som fremstod skadet. Vi fikk kontakt med mannen på Ellingsrud», skriver politiet til pressen.

  «Personen vi er i kontakt med har skader på kroppen som kan tyde på stikkskader», skriver politiet videre.

  Lørdag ettermiddag ble en person kritisk skadet etter knivstikking i Oslo. Åstedet var trolig inne i en T-banevogn.