Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mann tiltalt for drapstrusler mot avisredaktør
24. november kl 14:36NTB
DEL

En 40 år gammel mann er tiltalt for å ha sendt drapstrusler på e-post til sjefredaktøren i Bergens Tidende.

I en e-post mannen skal ha sendt til redaktøren 16. mai i år, står det blant annet at hvis han noen gang får tak i henne, så skal han drepe henne og ta henne med til den andre siden av livet.

– Jeg er veldig glad for at politiet nå tar trusler mot journalister på alvor, sier sjefredaktør Frøy Gudbrandsen til Bergens Tidende.

Påtalemyndigheten tar saken alvorlig.

– Han har truet en sjefredaktør med drap. Det er et forhold som kan forstås som et angrep på den frie pressen, sier statsadvokat Kristine Herrebrøden ved Hordaland, Sogn og Fjordane.

Det er ikke kjent hvordan mannen stiller seg til anklagene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold (75) er død
  Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død. Her fotografert i 2005, da han gikk av. Foto: Tor Richardsen / NTB.

  Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død, 75 år gammel. Frisvold døde etter kort tids sykdom.

  Det bekrefter familien overfor NRK.

  Frisvold var forsvarssjef i Norge fra 1999 til 2005, blant annet da norske styrker for første gang ble sendt til Afghanistan i desember 2001.

  Han ble født i Kristiansund i 1947 og gikk ut av Krigsskolen i 1970. Frisvold tok over som forsvarssjef etter Arne Solli, og ble etterfulgt av Sverre Diesen.

 • NTB
  DEL
  Edward Snowden har mottatt russiske pass
  Edward Snowden deltar via videolenke på en teknologikonferanse i Lisboa i november 2019. Foto: Armando Franca / AP / NTB

  Edward Snowden, som endte opp i Russland etter å ha avslørt USAs masseovervåkingsprogram, har mottatt sitt russiske pass og avlagt ed som russisk statsborger.

  Det opplyser hans advokat Anatolij Kutsjerena til russiske nyhetsbyråer fredag.

  Ifølge Kutsjerena fikk Snowden passet og avla ed torsdag, rundt tre måneder etter at han ble innvilget russisk statsborgerskap av president Vladimir Putin.

  Det er uklart om Snowden har gitt avkall på sitt amerikanske statsborgerskap. At han nå er russisk statsborger, betyr at han ikke kan utleveres til USA, som ønsker å stille ham for retten for spionasje.

  Mistet amerikansk pass

  USA inndro Snowdens pass i 2013, noe som førte til at han måtte tilbringe ukevis på flyplassen i Moskva. Han var da på vei fra Hongkong til Ecuador, men måtte mellomlande i den russiske hovedstaden.

  Russland ga ham etter hvert permanent oppholdstillatelse. Han har etter dette giftet seg med amerikanske Lindsay Mills, og paret har to barn sammen.

 • NTB
  DEL
  Amerikanske soldater innstiller patruljer i Nord-Syria
  Kommandant Mazloum Abdi i Syriske demokratiske styrker (SDF), som inntil videre har avsluttet å patruljere med amerikanske soldater mot IS. Foto: Baderkhan Ahmad / AP / NTB

  Amerikanske soldater har sluttet å patruljere med kurdisk-ledede SDF i Nord-Syria inntil videre, opplyser USAs sentralkommando.

  Den felles patruljeringen har vært et ledd i innsatsen mot den ytterliggående islamistgruppa IS, som fortsatt er aktiv i deler av Syria.

  USAs beslutning er en konsekvens av at SDF ikke lenger prioriterer patruljer som skal demme opp for IS, men i stedet vil konsentrere seg om områder langs den tyrkiske grensen.

  Det skyldes at Tyrkia den siste tiden har gjennomført en rekke luftangrep mot kurdiskkontrollerte områder i Nord-Syria, og at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med en bakkeoffensiv.

  – SDF fortsetter å utføre patruljer og opprettholder vaktholdet ved al-Hol-leiren for fordrevne og ved fangeleirene, sier oberst Joe Buccino, en talsmann for den amerikanske sentralkommandoen.

  Han legger til at IS fortsatt er en trussel mot sikkerhet og stabilitet i regionen.

  – Vi er fortsatt engasjert i å sikre et varig nederlag for IS, og vi ser fram til å gjenoppta operasjonene mot IS i framtiden, sier han videre.

  Ifølge SDF skal patruljene i grenseområdet starte lørdag. I en uttalelse sier den kurdisk-ledede militsen at befolkningen i grenseområdet føler en viss ro etter at USAs forsvarsminister Lloyd Austin onsdag ga sin tyrkiske motpart beskjed om at USA er sterkt imot en tyrkisk bakkeoperasjon i Nord-Syria.

 • NTB
  DEL
  90 prosent av verdens befolkning er korona-beskyttet
  Selv om mange i verden har en viss resistens mot koronaviruset, kan det fortsatt dukke opp nye og farligere varianter, mener WHO. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  Ni av ti av verdens innbyggere har en viss resistens mot covid-19, men det kan fortsatt dukke opp nye og bekymringsfulle varianter, ifølge WHO.

  – WHO anslår at minst 90 prosent av verdens befolkning har et visst nivå av immunitet mot SARS-CoV-2, enten som følge av infeksjon eller vaksinering, sa generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) til journalister i Genève fredag.

  – Vi er mye nærmere å kunne si at pandemiens krisefase er over, men vi er ikke der ennå, sa han.

  Tedros mener det finnes hull i både overvåkingen, testingen og vaksineringen som kan skape perfekte forhold for en ny virusvariant som kan forårsake et betydelig antall dødsfall.

 • Sondre Myhre
  DEL
  Iowa nærmere å bli vraket til å starte 2024-valget

  Demokratenes vedtakskomité har godkjent en foreløpig plan om å at Sør-Carolina skal være første stat ut i nominasjonsvalget når partiet skal velge sin presidentkandidat. De innstiller New Hampshire og Nevada som de neste statene.

  Iowa har vært første stat ut i mer enn førti år. I vedtakskomiteens foreløpige plan er ikke staten engang blant de fem første.

  President Joe Biden ønsket selv at Sør-Carolina skulle være først ut. Men er blitt refset for planene.

  teaser
  i går 18:45
  Joe Biden refser sitt eget parti. Han vil gi svarte velgere mer å si i valget av presidentkandidat.
 • NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter vold mot vektere i Oslo

  En mann er pågrepet ved Sentrum Scene i Oslo sentrum etter å ha utagert mot to vektere. Ingen er skadd, melder politiet.

  – Mannen hadde slått den ene vekteren og kuttet opp jakken til den andre, skriver Oslo-politiet på Twitter.

  Operasjonsleder Guro Sandnes opplyser at mannen løp fra stedet, men han kom tilbake og ble pågrepet.

  – Kniven eller gjenstanden han brukte til å kutte jakken til vekteren med, er ikke funnet, opplyser Sandnes.

  Mannen er kjørt i arresten og vil bli anmeldt.

 • NTB
  DEL
  Biden sier at «taushet er samtykke» etter Kanye Wests Hitler-uttalelser
  President Joe Biden i Det hvite hus fredag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

  USAs president Joe Biden ber amerikanske politikere ta avstand fra antisemittisme, få dager etter at rapperen Kanye West hyllet Adolf Hitler.

  Kanye Wests uttalelser kom under en direktesending på nettet onsdag, som ble ledet av konspirasjonsteoretikeren og provokatøren Alex Jones.

  Få dager tidligere spiste rapartisten middag sammen med ekspresident Donald Trump og en kjent holocaust-fornekter, Nick Fuentes, på Trumps eiendom i Florida.

  – Jeg ønsker bare å gjøre noen få ting klart. Holocaust skjedde. Hitler var en djevelsk skikkelse. Og i stedet for å gi det en plattform, så bør våre politiske ledere rope ut og ta avstand fra antisemittisme uansett hvor den skjuler seg, skriver Biden på Twitter fredag.

  – Taushet er å samtykke, legger han til.

  Bidens advarsel kommer i en tid der mange i USA er bekymret for at antisemittiske meninger er i ferd med å normaliseres. Antisemittismen kobles i økende grad til hvit makt-bevegelsen, som ble dristigere mens Trump var president.

 • NTB
  DEL
  Vil forsterke innsatsen mot etterretningstrussel
  Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB

  Regjeringen oppretter et nytt senter for å styrke sikkerhetstjenestenes evne til å håndtere sammensatte trusler.

  – E-tjenesten og PST advarer om økt etterretningstrussel mot og i Norge. Sammen med forsvarsministeren er jeg glad for å kunne offentliggjøre at vi nå har besluttet et nytt tiltak, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

  Det er PST, det øvrige politiet, Etteretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet som går sammen om å etablere senteret – som får navnet Nasjonalt etterretnings- og sikkerhetssenter (NESS). Planen er at det skal kunne styrke den nasjonale evnen til å oppdage og forstå sammensatte trusler og sårbarheter.

  – Kampen mot sammensatte trusler handler om å forsvare Norge og våre interesser mot fremmede stater som direkte eller indirekte vil ramme norsk sikkerhet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

 • NTB
  DEL
  Tre til sykehus etter ulykke på E8 i Balsfjord

  To menn og en kvinne ble sendt til sykehus etter en trafikkulykke på E8 på Seljelvnes i Balsfjord i Troms. Ingen av de tre er alvorlig skadd.

  To personbiler med tre personer var involvert i ulykken som politiet fikk melding om via AMK klokken 19.55 fredag kveld.

  – Ulykken skjedde i en 90-sone noen hundre meter etter avkjørselen til Lakselvbukt i retning Tromsø, forteller operasjonsleder Robin Lindberg i Troms politidistrikt til NTB.

  To av de skadde var utenlandske turister, ifølge politiet. Universitetssykehuset i Nord-Norge opplyser at alle tre har moderate skader.

  Lindberg opplyser at det var tidvis glatt føre på ulykkesstedet fredag, men politiet kan ikke slå fast at det var ulykkesårsaken.

  Ulykken skjedde i en kurve og bilene traff hverandre i siden av fronten. Det er store materielle skader.

  E8 var fortsatt stengt på ulykkesstedet nærmere fire timer etter ulykken, med omkjøring via den gamle fylkesveien som går parallelt med E8.

 • NTB
  DEL
  To til sykehus etter kollisjon i Rana

  To personer er brakt til sykehus etter en kollisjon mellom en trailer og en personbil på E6 på Selfors i Rana kommune i Nordland.

  – Det er en trailer og en personbil som er involvert. Han som kjørte traileren, fremstår uskadd. Første melding var front mot front, men vi har ikke helt klarlagt hendelsesforløpet ennå, sier operasjonsleder Veronica Nylund i Nordland politidistrikt til VG.

  To personer som satt i personbilen, er kjørt til sykehus, ifølge Rana Blad. Tilstanden deres er ikke kjent.

  Ulykken skjedde i 18.30-tiden fredag.

 • NTB
  DEL
  NGO: – Katastrofal situasjon for politiske fanger i Belarus
  Maria Kolesnikova, en av flere fengslede opposisjonsledere i Belarus, fotografert under en demonstrasjon i Minsk i august 2020. Arkivfoto: Tut. By via AP / NTB

  En menneskerettsgruppe basert i Tyskland beskriver situasjonen for politiske fanger i Belarus som «katastrofal».

  I en uttalelse fredag krever gruppen at uavhengige leger får adgang til Maria Kolesnikova, en av Belarus' mest kjente aktivister. I september 2021 ble hun dømt til elleve års fengsel. Denne uken kom meldingen om at hun er alvorlig syk og innlagt på sykehus.

  Ifølge Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) er det nå rundt 1.400 politiske fanger i Belarus. Organisasjonen retter en appell til det tyske utenriksdepartementet der de ber om støtte til sitt krav om å få tilgang til Kolesnikova. I tillegg ber de om at hennes far og advokat får besøke henne.

  Kolesnikova var blant frontfigurene under massedemonstrasjonene mot regimet til Aleksandr Lukasjenko etter det omdiskuterte presidentvalget i 2020.

 • Torgeir Strandberg
  DEL
  Nærmer seg avtale om atomkraftverk i Ukraina

  En avtale med mål om å sikre Zaporizjzja-atomkraftverk i Ukraina nærmer seg ferdig, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået. Det er nyhetsbyrået Reuters som skriver dette.

  Det er Europas største atomkraftverk og det forhandles nå mellom partene i Roma.

  Kraftverket ble tatt av russerne kort tid etter de innledet deres angrepskrig mot Ukraina. Det har vært flere skuddvekslinger og bombenedslag i umiddelbar nærhet, noe som har skapt stor bekymring.

  Et av hovedproblemene er at slike kraftverk er trege å slå av og er svært sensitive for bortfall av kjølevann og energi.

  Avtalen som skisseres, skal ifølge kilder til Reuters handle om å etablere en sikkerhetssone rundt kraftverket.

 • NTB
  DEL
  Antirasistisk Senter har klaget på henleggelsen av Atle Antonsen-saken
  Atle Antonsen har beklaget overfor Sumaya Jirde Ali etter utfallet mot henne på et utested i Oslo. Nå har Antirasistisk Senter klaget på henleggelsen av anmeldelsen mot ham. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Atle Antonsen bør tiltales for utfallet mot Sumaya Jirde Ali på et utested i Oslo, mener Antirasistisk Senter. De har klaget på at anmeldelsen ble henlagt.

  Antonsen skal ha sagt «du er for mørk/mørkhudet til å være her», og senteret mener dette bør være grunn til å straffeforfølge komikeren for brudd på rasismeparagrafen.

  – Straffelovens paragraf 185 er ment å beskytte samfunnet, og ikke først og fremst enkeltindividet, og må tolkes ut fra dette, heter det i klagen, som er sendt til Oslo statsadvokatembete.

  Det er Riksadvokaten som skal avgjøre om klagen tas til følge.

  – Kvalifisert krenkende

  Ali anmeldte Antonsen etter hendelsen, som skjedde på Bar Boca 23. oktober. Men statsadvokaten henla saken på bevisets stilling. Det innebærer at statsadvokaten mener det ikke kan bevis hinsides rimelig tvil at den kjente komikeren begikk noe straffbart.

  – Vi mener at utsagnet ut fra rettspraksis er «kvalifisert krenkende» og en «nedvurdering av menneskeverd», skriver senteret i en epost til NTB.

  De mener uttalelsene blant annet bringer tankene til apartheid og segregering i USA.

  Har beklaget

  Antonsen har beklaget overfor Ali. Hans advokat Marianne Klausen har sagt at han ikke bevisst ville komme med hatefulle ytringer.

  – Det endrer likevel ikke det faktum at han oppførte seg forferdelig dårlig denne kvelden. Atle forstår at saken har vært og fortsatt er en stor belastning for de involverte, uansett hvordan statsadvokaten har vurdert saken, sa hun da henleggelsen ble kjent 21. november.

  Fredag ettermiddag var advokaten ennå ikke kjent med at Antirasistisk Senter hadde klaget på henleggelsen.

  – Vi avventer å kommentere klagen til vi har fått sett nærmere på den, sier hun til NTB.

 • NTB
  DEL
  Full fyr i flere leiligheter i Haugesund – 14 evakuert
  Brannvesenet forsøker å begrense brannen som er brutt ut i en flermannsbolig i Haugesund fredag. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

  Det brenner kraftig i flere leiligheter i en flermannsbolig i Haugesund. Fjorten personer er evakuert og en person er sendt til sykehus.

  – Vi er inne med røykdykkere og holder på å slukke. Vi prøver å begrense spredning av brannen så mye som mulig, opplyser vaktleder Svein Nesse ved 110-sentralen i sørvest til Haugesunds Avis.

  – Det er full overtenning i flere leiligheter, melder Sørvest politidistrikt.

  Det er ingenting som tyder på at det var folk inne i leilighetene, ifølge politiet, men det har blitt evakuert en rekke personer i nærliggende hus på grunn av røyken.

  – 14 er evakuert og en person er sendt til sykehus med ukjent skadeomfang, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen til TV 2.

  Politiet fikk melding om brannen klokka 15.30 fredag.

 • Torgeir Strandberg
  DEL
  Trafikkuhell på Norstrand

  Det har vært et trafikkuhell mellom personbil og en fotgjenger i Bjørnåsveien på Søndre Norstrand i Oslo.

  Det var et barn involvert i uhellet, ifølge politiet. Barnet er ikke alvorlig skadet, men kjøres til legevakten for en sjekk.

  Sjåføren skal ha holdt lav fart og det er ifølge politiet ikke grunnlag for å beslaglegge førerkortet.

 • Stine Barstad
  DEL
  Venstre reagerer på «vide masseovervåkningshjemler»

  - Dette er vide masseovervåkningshjemler. Det griper inn i retten til privatliv til helt vanlige folk som ikke har gjort noe ulovlig, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik. Hun er justispolitisk talsperson i Venstre.

  Regjeringen la fredag frem et lovforslag som gir PST mulighet til å lagre det du skriver i sosiale medier, i inntil fem år.

  Wetrhus sier hun frykter det vil føre til et «skjørere demokrati», og at folk vil vegre seg for å ytre seg i samfunnsdebatten eller søke informasjon.

  - Det er bra at regjeringen har gått bort fra hovedregelen om at de kan lagre informasjonen om oss i 15 år. Det er likevel urovekkende at de lager en unntaksregel hvor de åpner for det likevel, skriver hun i en epost.

  Hun understreker at det er forståelig at PST ønsker seg virkemidler tilpasset tidens digitale verden og dagens trusselbilde.

  - Men å gi menneskerettigheter på båten er ikke riktig vei fremover, mener hun.

 • Torgeir Strandberg
  DEL
  Konspirasjonsteoretikeren Alex Jones begjærer seg konkurs

  Konspirasjonsteoretikeren og radioverten Alex Jones har begjært seg konkurs.

  Det melder nyhetsbyrået Reuters.

  Det skjer snaut to måneder etter Jones ble dømt i Sandy Hook-saken.

  På programmet sitt har Jones flere ganger sagt at massakren aldri har funnet sted. Han har sagt at barna var skuespillere.

  I skoleskytingen Jones mener var forfalsket, ble tjue skolebarn og seks ansatte drept.

  Jones ble i høst dømt til å betale ti milliarder kroner i erstatning.

 • NTB
  DEL
  Xi erkjenner koronafrustrasjon

  Kinas president Xi Jinping antydet overfor EU-president Charles Michel at det kan bli aktuelt å lette på koronareglene i Kina fremover, ifølge EU-kilder.

  Xi skal ha fortalt Michel at det kan skje ettersom omikronvarianten er mindre dødelig. EU-presidenten besøkte Beijing torsdag.

  En EU-embetsmann sier også at kinesere flest var «frustrert» over tre år med koronapandemi, og at dette var grunnen til de store demonstrasjonene i kinesiske byer i forrige uke. Kina er et av de siste landene i verden som fortsatt holder på en svært streng covid-politikk.

 • Torgeir Strandberg
  DEL
  Kollisjon ved Alnabru

  Det har vært en kollisjon mellom en lastebil og en personbil på E6 retning nord ved Alnabru.

  Det melder politiet.

  Kjøretøyene sperrer to-tre kjørefelt. Uhellet skal ikke har ført til personskade, men medfører trafikale utfordringer.

 • NTB
  DEL
  Forbrukertilsynet varsler rekordstor bot mot strømselskap og eier

  Forbrukertilsynet varsler tre millioner kroner i bot for strømselskapet Tinde Energi og eieren Raymond Henriksen.

  I de nye vilkårene selskapet sendte ut til sine kunder onsdag kveld, krever Tinde Energi blant annet at fastpriskundene skal betale den statlige strømstøtten de måtte få, videre til Tinde, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

  Forbrukertilsynet varsler en bot på tre millioner kroner mot selskapet, samt et gebyr på 400.000 kroner mot Raymond Henriksen etter brudd på markedsføringsloven, skriver Forbrukertilsynet i en pressemelding.