Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Barentssekretariatet legger ned i Russland
24. november kl 15:07NTB
DEL

Barentssekretariatet legger ned kontorene i Russland – alle ansatte blir sagt opp.

Kontorene i Arkhangelsk, Murmansk og Narjan-Mar legges ned fra 1. februar neste år.

Barentssekretariatet er et interkommunalt selskap eid av Nordland og Troms og Finnmark fylkes­kommuner.

– Vi har en gjeng med svært dyktige kolleger på våre kontorer i Russland. Det er trist at vi har havnet i den situasjonen vi er i nå, sier daglig leder Lars Georg Fordal.

Avgjørelsen kommer som en konsekvens av de utfordringene Russlands krig mot Ukraina har skapt for samarbeidet i Barents. Krigen har ført til redusert arbeidsmengde og gjort det praktisk vanskeligere å opprettholde kontorene i Russland, ifølge Fordal.

Barents­sekretariatets primær­oppgave har vært å støtte norsk-russiske samarbeids­prosjekter i norsk og russisk del av Barentsregionen. Virksomheten har vært finansiert av Utenriksdepartementet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Stridsvogn kjørte av veien i Troms

  En stridsvogn kjørte av veien i Målselv i Troms søndag kveld. En person var fastklemt, men er frigjort.

  Personen som satt fastklemt tas hånd om av ambulansepersonell på stedet, skriver Troms politidistrikt på Twitter. Tre andre som var i stridsvognen, kom seg ut etter utforkjøringen.

  Nødetatene er på stedet.

  Det pågår for tiden en stor militærøvelse i Troms der 3.700 soldater deltar. Politiet har varslet at det i den forbindelse er stor trafikk av militære kjøretøy på veiene.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Drap på Grønland: Person løslatt etter avhør

  To personer ble søndag pågrepet i forbindelse med drapet på en mann i 20-årene på Grønland natt til søndag. Den ene mannen er siktet for medvirkning til drap.

  Den andre personen er nå løslatt av politiet etter avhør.

  Det bekrefter Ingebjørg Hansen, leder for drapsseksjonen i Oslo politidistrikt, til Aftenposten søndag ettermiddag.

  – Han er ferdig i avhør og er ikke lenger hos oss, sier Hansen.

  teaser
  i dag 07:15
  Mann skutt og drept i Oslo. Én person er pågrepet og siktet.
 • NTB
  DEL
  Over 1000 døde i brann siden årtusenskiftet

  Siden år 2000 har over 1000 mennesker dødd i branner i Norge. Norsk brannvernforening ber folk sjekke røykvarsleren.

  Så langt i år har 32 mennesker dødd i norske branner. Fra år 2000 til og med 2021 døde 1174 mennesker i brann i Norge.

  1. desember er røykvarslerdagen og brannvernforeningen oppfordrer nordmenn til å bruke anledningen til å sjekke røykvarslerne i huset og bytte batteri.

  Siden registreringen startet i 1979 har det dødd 61 personer i branner i Norge i snitt hvert år. Etter at røykvarslere ble påbudt i 1991, har antallet gått ned.

  – Røykvarsleren redder liv og er den aller viktigste faktoren for å overleve ved boligbrann. Tidlig varsling kan være forskjellen på liv og død, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

  De minner om at alle boligene må ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og at det må være i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig i alle rom, også når døren er lukket.

 • NTB
  DEL
  I retten etter at barnebarnet døde i hundeangrep

  Mandag starter rettssaken mot en kvinne som er tiltalt etter at en av hennes hunder angrep barnebarnet hennes, som døde i angrepet.

  Det er satt av fem dager til å behandle saken i Østre Innlandet tingrett. Hendelsen skjedde i juni 2021. Kvinnens barnebarn på et og et halvt år ble bitt i hodet og kroppen og døde på stedet av skadene.

  Ifølge tiltalen hadde kvinnen hundene ute i hagen, mens hun hadde satt opp en provisorisk grind ved inngangen til stuen. I stuen var barnebarnet alene uten tilsyn, står det i tiltalen.

  – Hun kommer ikke til å erkjenne straffskyld. Det er en sammensatt vurdering som ligger bak det, sier advokat Jens-Henrik Lien, kvinnens forsvarer, til NTB.

  Kvinnen er også tiltalt for brudd på hundelovens paragraf 28 for at hunden ikke var forsvarlig inngjerdet.

 • NTB
  DEL
  Demonstrasjoner i Wuhan i Kina

  Flere hundre mennesker demonstrerer i Wuhan sentralt i Kina, der koronaviruset først ble påvist i 2019. Det viser direktesendte videoer på nett.

  Nyhetsbyrået AFP har geolokalisert bildematerialet til ei gate i sentrum av Wuhan, som ligger i provinsen Hubei.

  Bildene viser demonstranter som er samlet i de sene kveldstimer søndag. Flere av dem jubler og filmer protesten med mobiltelefonen.

  Demonstrasjoner mot myndighetene er svært sjeldent i Kina, der frustrasjonen flere steder er økende mot regjeringens strenge koronatiltak.

 • NTB
  DEL
  Aasland ber oljeselskapene fortsette å lete

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at mulighetene i Barentshavet har forsterket seg i et lengre perspektiv. Han åpner for å lyse ut nye blokker.

  Regjeringen har en avtale med SV om at 26. konsesjonsrunde ikke startes i år, men Aasland sier til Dagens Næringsliv at han er fri til å lyse ut nye blokker neste år.

  – Norsk sokkel har mye større attraktivitet nå. Norsk sokkel spiller en mye større, viktigere rolle for europeisk energisikkerhet enn noen gang, sier Aasland.

  Norge er blitt den største eksportøren av gass til Europa etter at Russlands leveranser stanset.

  – Jeg mener Barentshavets mulighet i et lengre tidsperspektiv har forsterket seg gjennom situasjonen som man opplever. Jeg opplever at EU er opptatt av at Norge skal videreutvikle olje- og gassaktiviteten, være en stabil og langsiktig leverandør av gass, sier Aasland.

 • NTB
  DEL
  Partilederne inn i budsjettforhandlingene

  Budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og SV flyttes til Statsministerens kontor (SMK).

  Det var TV 2 som først meldte at forhandlingene blir flyttet. NTB får også dette bekreftet.

  Forhandlingene har pågått gjennom helgen. Prosessen flyttes nå til SMK, men det er fortsatt medlemmer fra finanskomiteen på Stortinget som forhandler. Partilederne er påkoblet i prosessen, får NTB opplyst.

  Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har forhandlet siden 7. november for å komme til en avtale om neste års statsbudsjett. Siden Ap og Sp er en mindretallsregjering, må de ha støtte av et annet parti i Stortinget for å få flertall for budsjettet

  Det er Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) som har hatt hovedansvaret for forhandlingene.

 • NTB
  DEL
  – Drapet på Grønland har preg av kriminelt oppgjør

  Saken oppdateres.

  Avdøde er en mann i slutten av 20-årene som er godt kjent for politiet fra før. Han er domfelt for en rekke forhold.

  Avdøde tilhørte et kriminelt miljø, og politiet mener at det ikke er tilfeldig at han ble et offer. Han ble drept like ved Grønland T-banestasjon natt til søndag.

  En person er siktet for medvirkning til drap og avhøres i dag.

  Dette er det ellevte drapet i Oslo i år. Tidligere denne uken ble en mann skutt på Furuset. Politiet mener at også den hendelsen bærer preg av et oppgjør mellom kriminelle.

  Politiinspektør Jan Eirik Thomassen sier at politiet gjør alt de kan for at Oslo skal være en trygg by.

  – Vi har en pågående innsats mot kriminelle som vil bli styrket i tiden fremover, sier Thomassen på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

  Leder for drapsseksjonen, Ingebjørn Hansen, sier at politiet jobber med flere spor. Flere videoer er innhentet.

  De viser ifølge politiet at flere personer var involvert i drapet.

 • NTB
  DEL
  Oslo SV vil ha Kari Elisabeth Kaski som partileder
  Oslo SV har sendt inn sitt lederønske til valgkomiteen i partiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Oslo SV har vedtatt at de vil ha Kari Elisabeth Kaski som partileder etter Audun Lysbakken.

  – Vi ønsker henne som leder fordi hun kan nå ut til mange velgere og være en samlende leder, sier leder i Oslo SV Sunniva Holmås Eidsvoll til TV 2.

  Tidligere i november kunngjorde Lysbakken at han ikke stiller til gjenvalg på partiets landsmøte til våren. Lysbakken har ledet partiet siden 2012.

  I tillegg til Kaski, blir de to nestlederne Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes hyppig nevnt som mulige Lysbakken-arvtagere.

  Eidsvoll sier at Kaski er en dyktig debattant, og at hun har vist evne til gjennomslag som finanspolitisk talsperson.

  Sosialistisk ungdom har også vedtatt å støtte Kaski som ny leder, mens Rogaland SV har vedtatt å støtte Bergstø som ny partileder. Alle fylkeslagene skal ha gitt sine innspill til valgkomiteen innen 20. desember.

 • NTB
  DEL
  Togstreik i Østerrike

  Østerrikes jernbanearbeidere streiker mandag etter at en ny runde i lønnsforhandlingene endte uten en løsning.

  Det blir ingen regiontog, langdistansetog eller nattog mandag etter at den femte forhandlingsrunden var resultatløs. Busser og offentlig transport som drives av lokale myndigheter, går som normalt.

  Fagforeningen Vida har bedt om 400 euro – drøyt 4.000 kroner – mer i lønn pr. måned og sier det i gjennomsnitt innebærer en lønnsøkning på 12 prosent.

  Arbeidsgiversiden mener Vidas krav tilsvarer 13,3 prosent i lønnsvekst. Det nasjonale togselskapet ÖBB har tilbudt sine ansatt en økning på 5,44 prosent.

  Forhandlingene omfatter over 50.000 ansatte i rundt 65 jernbaneselskaper, inkludert ÖBB

 • NTB
  DEL
  Krevende redningsarbeidet etter jordskred i Italia
  En traktor graver seg gjennom leire, ruiner og vrakrester. Vann og gjørme fra jordskredet fyller opp alle hulrom og gjør søket etter de savnede vanskelig, forteller en talsperson for brannvesenet. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB

  Redningsarbeidere i Italia kjemper mot klokken og mot været i håp om å finne overlevende etter jordskredet lørdag.

  Søndag er elleve personer fortsatt savnet etter at kraftig nedbør utløste et jordskred på øya Ischia dagen før. Én person er bekreftet omkommet, og tretten er skadet. Rundt 130 mennesker er evakuert.

  Regjeringen har erklært krisetilstand i området, noe som betyr at nasjonale midler kan settes inn.

  Det er fortsatt kraftig vind og regn i området, noe som gjør redningsarbeidet vanskelig. Små bulldosere brukes til å rydde veien for å slippe redningsarbeidere inn, mens dykkere sjekker biler som er feid på sjøen.

  På land er arbeidet svært krevende, forteller en talsmann for brannvesenet til TV-kanalen Rai.

  – Vann og gjørme har en tendens til fylle alle hulrom. Selv om det er vanskelig, fortsetter våre folk å lete og håpe det beste, sier Luca Cari.

  – Vårt beste håp nå er at de som er savnet, har søkt trygghet hos venner eller familie, men ikke har fått sagt fra om hvor de er ennå, legger han til.

 • NTB
  DEL
  To personer til sykehus etter slåsskamp i Risør

  En mann og en kvinne er kjørt til sykehus etter en slåsskamp i Risør sentrum søndag morgen.

  Begge er voksne, og politiet har flere vitner til hendelsen. Mannen har status som mistenkt og kvinnen status som fornærmet, ifølge VG.

  De var begge ved bevissthet da de ble fraktet til sykehus. Politiet kjenner ikke foranledningen til slåsskampen.

 • NTB
  DEL
  Død person funnet i Stavanger

  Søndag formiddag fant forbipasserende en døde person ved Hindalsdammen på Vaulen i Stavanger kommune. Det er ikke mistanke om at noe kriminelt har skjedd.

  – Politiet er på stedet for å foreta nødvendige undersøkelser, men pr. nå er det ikke opplysninger som tilsier at vedkommende har vært utsatt for en straffbar handling, skriver Sørvest politidistrikt i en pressemelding.

  Av hensyn til pårørende ønsker de ikke å kommentere saken ytterligere.

 • NTB
  DEL
  De evakuerte i Åfjord kan flytte hjem
  Personer fra 17 hus og hytter ble evakuert på grunn av brannen lørdag. Foto: Morten Braseth / NTB

  Lyngbrannen i Roan i Åfjord kommune er under kontroll, og de evakuerte beboerne kan flytte hjem, opplyser ordfører Vibeke Stjern (Ap).

  27 beboere fra 17 hus og hytter ble evakuert lørdag på grunn av brannen.

  Beslutningen om at beboerne kan flytte hjem, ble tatt etter undersøkelser med helikoptre og termiske kameraer.

  – Vi vil være der utover dagen til det er helt sikkert at det ikke er noe varme, sier operasjonsleder Rune Brandmo i Trøndelag politidistrikt til NTB.

  På det nærmeste var brannen 50 til 100 meter fra bebyggelse.

  Lørdag kveld sa brannmannskapene at de hadde kontroll på brannen så lenge vinden ikke snudde. 110-sentralen opplyser søndag at vindforholdene har spilt på lag med brannmannskapene.

  På en pressekonferanse søndag sier Stjern at det fortsatt er svært stor skogbrannfare i området.

 • NTB
  DEL
  Nytt dødsoffer etter bombe i Jerusalem

  En av de sårede etter bombeangrepet mot to bussholdeplasser i Jerusalem tidligere i uken døde lørdag. Dermed har angrepet krevd to liv.

  Personen som døde i helgen, var en av 28 personer som ble såret sist onsdag. En 16 år gammel gutt døde onsdag.

  Statsminister Yair Lapid uttrykker sin medfølelse med de pårørende på Twitter og forteller at helsepersonell jobbet med den skadede pasienten helt til han døde.

  Det er fortsatt ikke klart hvem som plantet de to bombene, og ingen har tatt på seg ansvaret.

 • NTB
  DEL
  Politiet: Stadig flere mindreårige selger hasj i Christiania

  Politiet i København sier de ser flere mindreårige som selger hasj i bodene i fristaden Christiania. Tenåringer ned i 15-årsalderen er pågrepet for salg.

  Siden 1. november er 17 mindreårige siktet for salg av rusmidler i den berømte og beryktede bydelen, viser en oversikt fra politiet som avisen Berlingske har fått innsyn i.

  Politiet mener det er en ny trend at tenåringen står i bodene i Pusher Street og har forbindelser til organisert narkotikasalg styrt av gjenger og motorsykkelklubber.

  – Dette tegner et bilde av at ingen lenger holde i bremsen. Tidligere ville lokalbefolkningen grepet inn og kjeftet på dem, men nå kan vi konstatere at 15-16-åringer står i bodene uten at det skjer noe, sier politiinspektør Tommy Laursen.

 • NTB
  DEL
  Indisk mann brente seg til døde i språkprotest

  En eldre mann i den sørindiske delstaten Tamil Nadu tente på seg selv i protest mot regjeringspartiets planer om å innføre hindi som språk i hele landet.

  Språk er et sensitivt tema i India, der det snakkes flere hundre språk og dialekter, mens det gamle kolonispråket engelsk er hovedspråket for de nasjonale myndighetene. Delstatsmyndighetene bruker i hovedsak regionale språk.

  Statsminister Narendra Modi, en hindunasjonalist, har omtalt bruken av engelsk som «slavementalitet» og har fremmet bruken av indiske språk. Motstandere anklager Modi for å ville tvinge hindi på dem.

  Dette har særlig skapt sinne i sør, der de fleste språkene tilhører en helt annen språkfamilie.

  – Til Modi-regjeringen: Slutt å tvinge på oss hindi. Hvorfor må vi velge hindi fremfor tamil med sin rike litteratur. Det vil påvirke ungdommens fremtid, sto det på en plakat 85 år gamle M.V. Thangavel hadde med seg da han søndag helte bensin over seg selv og tente på, opplyser politiet i byen Salem.

 • NTB
  DEL
  Venter storm på Vestlandet

  I dag ventes det liten til full storm fra sørøst på Vestlandet. Kraftigst vind blir det på fjellet og i kyststrøkene.

  – Vinden avtar i kveld. Men vis aktsomhet om du skal ferdes ute i dag, skriver meteorologene på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Tengs-saken: En uke til det avgjørende beviset
  Funnstedet på Sund ved Kopervik på Karmøy der 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept i mai 1995. Neste uke DNA-eksperter vitne i retten. Sentralt er det Y-kromosomet fra den tiltalte 52-åringen som ble funnet på strømpebuksen til den drepte jenta. Foto: Heiko Junge / NTB

  Åtte sakkyndige skal i ilden når retten i Haugesund neste uke starter gjennomgangen av DNA-beviset som knytter 52-åringen til Birgitte Tengs.

  – Vi kommer til å høre mye om oversmitting, fare for kontaminasjon, og når bevis skal sikres, sier advokat Stian Bråstein, den ene av forsvarerne for den tiltalte 52-åringen, til NTB.

  I en hel uke skal tidligere og nåværende sakkyndige og DNA-eksperter forklare seg i Tengs-rettssaken.

  – Vi sa allerede i innledningsforedraget at hovedbeviset i denne saken, og det eneste som kan felle tiltalte, er DNA-beviset, uttalte statsadvokat Thale Thomseth til NTB tidligere under saken.

  Helt i kjernen av saken mot den 52 år gamle Karmøy-mannen som sitter tiltalt for drapet på Birgitte tengs i 1995, er et ørlite fragment av DNA. Det biologiske materialet, som påtalemyndigheten mener er hudceller, skal ha blitt avsatt øverst oppe på 17-åringens strømpebukse med en blodig finger.

 • NTB
  DEL
  Kongo planlegger valg om drøyt et år
  President Felix Tshisekedi har allerede varslet at han ønsker å stille til valg for en ny periode. Valget i Kongo skal etter planen holdes 20. desember neste år. Arkivfoto: Jason DeCrow / AP / NTB

  Kongo skal holde presidentvalg 20. desember 2023, opplyser landets valgkommisjon.

  Kunngjøringen kommer etter at opprørere i den urolige østlige delen av landet har rykket frem og drevet titusener fra hus og hjem.

  – Vedvarende usikkerhet i deler av landet vil gjøre det utfordrende å gjennomføre et fritt, åpent og demokratisk valg, sier kommisjonen videre.

  Presidentvalg i Kongo holdes samtidig som valg på nasjonalforsamling og lokal- og regionalvalg. Den som blir valgt til president i desember neste år, innsettes i januar 2024.

  Felix Tshisekedi ble landets president i 2019 i det som ble den først fredelige maktoverdragelsen i landets historie. Tshisekedi tok over etter 8 turbulente år med Joseph Kabila ved makten. Presidenten har allerede varslet at han kommer til å stille til valg for en ny periode.