Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Lakseansatte brølte for å bli hørt
24. november 2022 kl 15:55NTB
DEL

Forslaget til lakseskatt truer arbeidsplassene langs kysten, var budskapet da flere hundre havbruksarbeidere demonstrerte foran Stortinget torsdag.

Demonstrasjonen har fått navnet Kystbrølet. Demonstrantene brølte for å vise sin motstand mot forslaget til grunnrenteskatt som nå ligger på bordet.

– Det er vi som blir rammet. Det er vi som står i fare for å miste jobbene våre, sa tillitsvalgt i Salmar Hans Stølan i sin appell.

Demonstrantene bar med seg plakater som lød: «Laksebaron = arbeidsplasser langs hele kysten» og «Laks er viktig for Norge».

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  51 omkom da båt med barn forliste i Pakistan
  Dykkere har hentet opp 51 omkomne fra innsjøen i Pakistan der en overfylt båt med skoleelever sank under en utflukt søndag. Foto: ISPR / AP / NTB

  Tallet på døde etter søndagens båtulykke i Pakistan er fem ganger så høyt som først meldt. 49 barn i alderen 7 til 14 år og to voksne er funnet omkommet.

  Den overfylte båten med elever fra en religiøs skole kantret og sank under en utflukt på Tanda-innsjøen nær Kohat i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen.

  Ti barn ble først meldt omkommet etter søndagens ulykke, men dykkere har siden hentet opp ytterligere 39 døde barn, samt en lærer og kapteinen på båten som sank, opplyser pakistansk politi.

  – Vannet i innsjøen frøs på som følge av kulden, og det gjorde redningsarbeidet vanskelig. Men i dag var dykkere i stand til å nå bunnen og hente opp de gjenværende omkomne, forteller en talsmann for redningstjenesten, Khateer Ahmad tirsdag.

  – Flere enn 25 dykkere deltok i operasjonen, inkludert dykkere fra hæren, sier han.

  – Båten var overlastet og hadde bare kapasitet til mellom 20 og 25 personer, sier en talsmann for politiet i området, Fazal Naeem.

  Både han og det pakistanske forsvaret bekrefter antallet omkomne.

 • NTB
  DEL
  Evakuerte kan flytte tilbake etter ras i Stad
  Et jordras gikk over Torheimsvegen i Nordfjordeid i Stad kommune. 39 personer ble evakuert. Foto: Politiet i Nordfjord / NTB

  Søndag ble 45 personer evakuert etter et ras. Nå kan nesten alle flytte tilbake til Stad.

  Det opplyser Stad kommune til Bergens Tidende etter at et ras søndag gikk ved Torheimsvegen i Nordfjord.

  Veien ble stengt, og 45 personer ble evakuert til Nordfjord hotell.

  Opphevelsen av evakueringen gjelder for alle med unntak av ett hus, der beboerne må vente til mandag før de får flytte tilbake, skriver BT.

 • NTB
  DEL
  Viggo Kristiansen kan få forenklet behandling av erstatningen
  Viggo Kristiansens forsvarere, her representert ved advokat Bjørn André Gulstad, hadde tirsdag et møte med Statens sivilrettsforvaltning om Kristiansens erstatning og oppreisning. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Viggo Kristiansens forsvarere var tirsdag i møte med Statens sivilrettsforvaltning om erstatning og oppreisning. De ønsker forenklet behandling av erstatningen.

  – Vi ble møtt med stor forståelse for alvoret i saken, sier forsvarer Bjørn André Gulstad til VG.

  Han sier de ble enige om å samarbeidende med mål om en forenklet behandling.

  Nylig ble det kjent at Kristiansen får 10 millioner kroner i forskudd på erstatningen. Kristiansens advokater har tidligere varslet et stort krav som omfatter tap av inntekt og oppreisning for årene han satt i fengsel – og det har vært antydet et krav på mellom 50 og 70 millioner kroner.

  – Krav vil bli utarbeidet i løpet av den kommende tiden, sier Gulstad.

 • NTB
  DEL
  Trafikkulykke i Råde – en person kritisk skadet

  En person sitter fastklemt etter at to biler kolliderte i Råde. Helsepersonell driver livreddende førstehjelp.

  Operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt bekrefter til TV 2 at det er snakk om en alvorlig hendelse, med det som trolig er en møteulykke mellom en personbil og en varebil.

  – En person er flydd til sykehus og er kritisk skadet. Derfor har vi varslet ulykkesgruppen og vi vil sende ut kriminalteknikere til åstedet, sier Lorentzen klokken 17.00.

  Ulykken skjedde ved Saltnes på fylkesvei 116 like etter klokken 16, skriver Moss Avis. Tre personer er involvert.

  Veien er stengt, og politiet anbefaler omkjøring via Tesalveien og Tombveien. Det er svært glatt på stedet og utfordrende kjøreforhold, sier operasjonslederen.

  Nødetatene ble varslet om ulykken klokka 16. Statens vegvesens ulykkesgruppe er varslet.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Politiet retter: Mann som falt over bord, var latvisk

  I pressemelding som ble sendt fra Troms politidistrikt kl. 14:23, sto det at mannen som falt over bord under krabbefiske utenfor Svalbard mandag 30. januar, hadde litauisk nasjonalitet.

  Dette er uriktig, skriver politiet i en ny pressemelding like etter klokken 16.

  Det skulle stå latvisk nasjonalitet.

 • NTB
  DEL
  Sjefen for Det Norske Teatret går av

  Erik Ulfsby gir seg som sjef på Det Norske Teatret i 2024, ett år før det tredje åremålsperioden går ut.

  I en pressemelding opplyser Det Norske Teatret at Erik Ulfsby har meddelt styret at han ønsker å gå ut av åremålet sitt ved utgangen av 2024. Det er et år før utløpet av den tredje åremålsperioden.

  Nå ønsker han å bruke tiden annerledes, både profesjonelt og privat.

  – De siste årene har vært spesielt krevende for alle, også for meg. Nå planlegger jeg for et roligere liv med mindre ansvar, mer tid til mitt eget kunstneriske virke og mer tid til familien, sier Ulfsby.

 • NTB
  DEL
  Trump saksøker Watergate-journalist
  USAs ekspresident Donald Trump saksøker den anerkjente journalisten Bob Woodward for å ha utgitt opptak av intervjuer som lydbok. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  USAs tidligere president Donald Trump saksøker den anerkjente journalisten Bob Woodward for å ha gitt ut lydopptak fra intervjuer som lydbok.

  Woodward, mannen som er mest kjent for å i sin tid ha avslørt Watergate-skandalen som veltet daværende president Richard Nixon, ga i 2020 ut biografien «Rage» om Trump.

  Trump hevder Woodward har brutt løfter om ikke å publisere opptakene fra intervjuene han gjorde i arbeidet med boken, viser rettsdokumenter fra en domstol i Florida, ifølge NBC News.

  Det dreier seg om utgivelsen av lydboken «The Trump Tapes: Bob Woodward’s Twenty Interviews with president Donald Trump», som kom ut i oktober. Trump ber om nesten 50 millioner dollar, drøyt 500 millioner kroner, i erstatning.

  Ekspresidenten sier at han kun ga samtykke i at det ble gjort lydopptak i arbeidet med biografien «Rage».

  – Woodward bestemte seg for å utnytte, rane til seg og kapitalisere på president Trumps stemme ved å gi ut lydopptakene fra intervjuene i form av en lydbok, heter det i søksmålet.

  Woodward gjorde en rekke intervjuer med Trump fra desember 2019 til juli 2020 ved Det hvite hus, i boligen i Mar-a-Lago og over telefon. Det ble blant annet sterke reaksjoner da Trump i utdrag fra boken erkjente hvor farlig koronapandemien var, mens han samtidig underspilte den offentlig.

  Trump sa den gang at covid-19 er en farlig sykdom, også for andre enn eldre, men at han dysset det ned for «ikke å skape panikk».

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Buss med 19 passasjerer har veltet – ingen alvorlig skadet

  En buss med 19 personer om bord har kjørt av veien og ligger på siden i Samnanger kommune i Vestland. Ingen er alvorlig skadet.

  110-sentralen Vest opplyste først på Twitter at 15 personer var i bussen, men opplyste litt senere at det er snakk om 19 personer.

  – Totalt 19 personer involvert, alle er ute av bussen. De involverte er oppegående.

  Lars Petter Lorvik i 110-sentralen sier til Bergens Tidende at bussen kjørte av veien og sto fast inntil en fjellvegg. Noen av passasjerene trengte hjelp av brannvesenet for å komme seg ut av bussen.

  – Det er en lege som tar med alle de involverte inn på et legekontor for å sjekke dem, sier Lorvik.

 • NTB
  DEL
  Belgia stenger nok en atomreaktor

  Belgia stenger nok en atomreaktor som har forsynt landet med elektrisitet i 40 år.

  Belgiske myndigheter har i likhet med Tyskland besluttet å stenge sine atomkraftverk, og ett minutt før midnatt tirsdag vil reaktor 2 ved Tihange-kraftverket bli koblet fra elektrisitetsnettet.

  Belgia har hatt sju reaktorer i drift, fordelt på to kraftverk, og de stenger nå den andre av disse. Tihange 2-reaktoren har ifølge nyhetsbyrået Belga vært i drift i 40 år.

  Den første reaktoren som ble stengt, tilhørte Doel-kraftverket i utkanten av havnebyen Antwerpen.

  Siden 2012 er det påvist flere problemer ved begge de belgiske atomkraftverkene, og tyske myndigheter har av frykt for ulykker og utslipp lenge krevd at de må stenges ned.

  Belgiske myndigheter besluttet i 2003 at atomkraftverkene skulle kobles fra nettet innen 2025, men frykt for energimangel har ført til at sluttdatoen nå er endret til 2035.

 • NTB
  DEL
  Flere arbeidsledige i Tyskland

  Arbeidsledigheten i Tyskland er ved utgangen av januar på 5,7 prosent, en økning på 0,3 prosentpoeng fra måneden før.

  2,6 millioner tyskere er nå registrert som arbeidsledige, og dette er 162.000 flere enn for en måned siden.

  Tyske myndigheter betegner økningen som «normal for sesongen» og karakteriserer arbeidsmarkedet som stabilt.

 • NTB
  DEL
  Mann fra Litauen antatt omkommet i Barentshavet

  Det var en litauisk mann i 30-årene som falt over bord fra et fiskefartøy i Barentshavet mandag. Den savnede antas å ha omkommet.

  Hovedredningssentralen fikk melding om hendelsen kl. 19.05 mandag. Mannen falt over bord fra et norsk fiskefartøy rundt 110 nautiske mil øst for øya Hopen i Barentshavet.

  Troms politidistrikt opplyser at de pårørende er varslet. Ulykken skjedde i forbindelse med krabbefiske. Politiet vil gjøre videre undersøkelser av saken.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Beklager kommunikasjon etter Ålesund-dødsfall

  Lørdag døde en mann i Ålesund, og to politibetjenter har status som mistenkt i saken.

  Politiet grep inn da mannen skal ha vært til fare for seg selv og andre.

  Nå tar politiet kritikk for kommunikasjonen med mediene etter dødsfallet, skriver Sunnmørsposten.

  Etter hendelsen skrev avisen at mannen var blitt lagt i bakken av politiet. Men dette benektet politiets operasjonsleder.

  Senere fikk avisen tilgang til videoer som viste det motsatte: Mannen ble faktisk lagt i bakken. Han mistet bevisstheten og døde kort tid senere, skriver Sunnmørsposten.

 • NTB
  DEL
  Dobling i antall livmorhalsprøver

  Kvinner er bekymret for å få livmorhalskreft. De siste ukene har kvinner strømmet til privatklinikker.

  Økningen skjer etter at Maren Walvik Johnsen (28) sto frem på TV 2 og fortalte at hun fikk påvist livmorhalskreft etter en feiltolket celleprøve, skriver VG.

  Privatklinikkene Aleris, Dr. Dropin og Volvat har i etterkant hatt en enorm pågang. Hos Volvat har antallet henvendelser til gynekolog økt med 70 prosent.

  Ifølge Aleris er det mange kvinner som kommer og spør om de kan stole på celleprøven.

  – De spør om de kan stole på celleprøven, om de bør teste seg oftere enn det som er anbefalt – og de sier at de er redd for at de kan ha uoppdaget kreft, sier gynekolog Ole Aleksander Dyrkorn i Aleris.

  Kreftforeningen minner om at feilmarginen i Kreftregisterets livmorhalsprogram er 0,01 prosent.

  – Det er små tall, sier generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross til VG.

 • NTB
  DEL
  Georgias ekspresident flyttes til intensivavdeling
  Støttespillere av Georgias tidligere president Mikheil Saakasjvili demonstrerer med krav om hans løslatelse. Foto: Shakh Aivazov / AP / NTB

  Georgias fengslede ekspresident Mikheil Saakasjvili blir flyttet til intensivavdeling etter at helsen hans er forverret, sier en talsmann til georgisk TV.

  Saakasjvili, som ledet den tidligere sovjetrepublikken mellom 2004 og 2013, ble pågrepet i oktober 2021 for maktmisbruk. Saakasjvili og støttespillerne sier dommen er politisk motivert. Europarådet og Amnesty International regner ham som en politisk fange.

  Helsen hans er forverret i fengselet, der han har sultestreiket flere ganger, forteller helsearbeiderne rundt ham.

  Saakasjvili får behandling på en klinikk i Tbilisi, men advokatene hans har forsøkt å få dommen suspendert slik at han kan tas utenlands for behandling.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  VG: Erland Bakke dømmes til fengsel i 30 dager

  Tidligere kjendismanager Erland Bakke dømmes til fengsel i 30 dager.

  Det skriver VG.

  Bakke ble i fjor dømt til 30 dagers ubetinget fengsel. Han anket dommen. Tidligere denne måneden møtte Bakke i Borgarting lagmannsrett.

  Bakke dømmes også nå til 30 dager fengsel i lagmannsretten, ifølge dommen.

  Han er dømt for uriktig forklaring og dokumentforfalsking.

 • NTB
  DEL
  Danmark hever trusselnivået for dataangrep
  Danmark hever trusselnivået for dataangrep. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB

  Center for Cybersikkerhed (CFCS) i Danmark hever trusselnivået for datasikkerhet og mener at det nå er stor fare for angrep fra prorussiske hackere.

  – Det er sannsynlig at de prorussiske aktivistiske gruppene vil være motivert til å angripe mål i Vesten og i Danmark så lenge den aktuelle krisen mellom Russland og Vesten pågår, heter det i den siste vurderingen fra CFCS.

  Ifølge dem har prorussiske hackere fått økt kapasitet til å angripe mål i Nato-land, og sikkerhetsnivået heves derfor fra «middels» til «høyt».

  Det er andre gang på åtte måneder at CFCS, som er underlagt Forsvarets etterretningstjeneste (FE) i Danmark, hever trusselnivået for datasikkerhet.

  Når trusselnivået settes til «høyt», innebærer det ifølge CFCS sannsynlighet for at danske virksomheter og myndigheter vil bli rammet av dataangrep i løpet av de neste to årene.

 • NTB
  DEL
  Ekspert: Kan bli priskrig i dagligvarebransjen

  Det kan bli priskrig mellom dagligvarekjedene, noe som kan gjøre at prisveksten folk frykter, blir mindre enn ventet.

  Det spår ekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse etter at Kiwi tirsdag forlenget sin såkalte prislås på over 140 varer frem til 1. mai.

  – Og da får vi en litt overraskende priskrig. Det er veldig gode sjanser for at det er Norgesgruppen som vinner den, sier Pettersen til VG.

  Han sier at grepet kan føre til at det blir en mye tidligere priskrig og dermed billigere mat på kort sikt.

  Det er ventet at prisene settes opp i alle kjedene onsdag.

 • NTB
  DEL
  USA: Vurderer kriseerklæring for å bedre aborttilgangen
  USAs president Joe Biden vurderer å erklære helsekrise. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Biden-administrasjonen vurderer å erklære en folkehelsekrise som vil gjøre det lettere for folk å ta abort, erfarer nettstedet Axios.

  Både abortforkjempere og partifeller av president Joe Biden har oppfordret Biden og helsedepartementet til å innføre et slikt tiltak etter at landets høyesterett veltet «Roe v. Wade», skriver Axios.

  Avgjørelsen hadde i nesten 50 år garantert retten til fri abort på føderalt plan i USA.

  En gruppe demokrater i Kongressen har i et brev til Biden og helseminister Xavier Becerra argumentert med at det å erklære folkehelsekrise vil la myndighetene støtte delstater som verner om abortrettighetene, sende ut hjelpemannskaper og gi regjeringen «myndighet til å fremskynde tilgangen til nye medikamenter som blir autorisert for abort».

  – Det er diskusjoner om et bredt utvalg tiltak ... som vi kan iverksette for å prøve å beskytte folks rettigheter, sa helseminister Xavier Becerra til Axios mandag. Videre sa han at det er visse kriterier man ser etter for å kunne erklære en slik krise, og at det typisk er forskere og fagfolk innen feltene som forteller om man er i en slik krise eller ei.

  Ifølge Becerra er det ikke tatt noen avgjørelse eller gjort noen fullstendig vurdering.

  – Vi vurderer fortløpende ytterligere tiltak for å beskytte og utvide tilgangen til kvinnehelse, inkludert aborthjelp, og prioriterer det som kan utgjøre størst forskjell og gi lengstvarende løsninger, sier en talsperson for helsedepartementet til Axios.

 • NTB
  DEL
  23 personer arrestert i spansk kampfiksingssak

  Flere titalls fotballkamper i Spania, Gibraltar og Andorra etterforskes av spansk politi, Interpol og Europol. Flere spillere er mistenkt for kampfiksing.

  I alt 23 personer er blitt arrestert i en sak som i Spania har fått tilnavnet «Operasjon Conifera». Europol bekreftet pågripelsene i en pressemelding tirsdag.

  De mistenkte skal være knyttet til et tippesyndikat. Flere av dem er fotballspillere, og de er anklaget for å ha brukt sin posisjon til å styre utfallet i flere kamper.

  Ifølge Europol skal spillene ha gitt et overskudd på 500.000 euro. Det tilsvarer 5,4 millioner kroner.

  30 kamper er satt under etterforskning. De er fra turneringer i Spania, Gibraltar og Andorra, men det er ikke kjent hvilket nivå det dreier seg om.

  Arrestasjonene i saken fant sted i november fjor i Badajoz, Cádiz, Ciudad Real, Cordoba, Tenerife og Ceuta.

 • Vemund Sveen Finstad
  DEL
  Utslipp av fyringsolje i vann nær Bergen

  Anslagsvis 2000-3000 liter fyringsolje har havnet i Birkelandsvatnet på Kokstad like ved Bergen Lufthavn, Flesland.

  Det er Vest politidistrikt som melder om dette på Twitter.

  Utslippet skal ha kommet fra industri i området.

  Det er ikke meldt om personskader.

  Politi og brannvesen er på stedet. Lenser blir klargjort.