Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
The Independent: Fifa og Qatar lover å godta regnbuefarger
24. november kl 16:04NTB
DEL

The Independent: Fifa og Qatar lover at regnbuefarger blir tillatt på VM-tribunene.

Les mer her.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Minst 14 omkom i skred i Kameruns hovedstad

  Et jordskred i Kameruns hovedstad Yaounde har krevd minst 14 menneskeliv, opplyser den regionale guvernøren til statlig TV. Flere titalls er savnet.

  Ofrene deltok i en begravelse da de ble tatt av skredet søndag kveld, ifølge guvernør Naseri Paul Bea.

  Han sier de telte ti lik på stedet, men at fire døde allerede var kjørt bort. Det er også mange skadede fordelt på forskjellige sykehus i byen.

  Flere hundre mennesker lette febrilsk etter sine kjære etter skredet, mens politibiler fraktet bort lik dekket av hvite laken, melder nyhetsbyrået AFPs korrespondent på stedet.

  Bea kaller området i bydelen Damas der skredet gikk, svært farlig, og han ba folk forlate området før myndighetene kommer for å rydde det for folk.

 • NTB
  DEL
  BBC-journalist skal ha blitt pågrepet i Kina
  Kinesisk politi sperrer av stedet der demonstranter søndag var samlet i Shanghai for andre dag på rad. Foto: AP / NTB

  En BBC-journalist ble lagt i bakken og pågrepet av flere politifolk mens han dekket en demonstrasjon i Shanghai, melder Deutsche Welle.

  Deutsche Welles korrespondent William Yang delte natt til mandag en video på Twitter som viser BBCs videojournalist Edward Lawrence idet han blir pågrepet mens han filmet demonstranter.

  På videoen kan man se ham rope til folk på stedet at de skal ringe konsulatet, mens han blir ført bort.

  BBC selv opplyste litt senere blant annet til TV 2 at Lawrence ble banket opp og påført håndjern i de timene han var i politiets varetekt før han ble løslatt etter flere timer.

  Ifølge den britiske avisen The Sun snakket britiske tjenestemenn med ham etter at han ble satt fri.

  – Jeg er på stedet der det var ekstraordinære demonstrasjoner mot nullcovid i Shanghai i går. Mange er samlet her og ser på i stillhet. Masse politi, tvitret Lawrence søndag ettermiddag før han ble pågrepet.

  Hendelsen fant sted i Ürümqi-gaten, der det søndag var demonstrasjoner for andre dag på rad mot myndighetenes strenge smitteverntiltak.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  DEL
  To 16-åringer knivdrept i London

  To gutter på 16 år ble lørdag ettermiddag knivstukket og drept på to forskjellige steder i London, melder britiske medier.

  Åstedene skal bare være noen kilometer fra hverandre i Greenwich-området, øst i byen.

  Politiet ser de to hendelsene i sammenheng, melder Sky News søndag.

  Ingen er så langt pågrepet for drapene.

  – Tapene av to unge liv i Greenwich er forferdelig. Voldelig kriminalitet ødelegger liv og river lokalsamfunn fra hverandre, skriver London-ordfører Sadiq Khan på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Spedbarn blant de syv døde etter jordskred i Italia
  En bulldoser rydder vei for redningsarbeidere etter lørdagens jordskred på Ischia. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB

  Redningsarbeidere har funnet til sammen syv omkomne etter jordskredet på den italienske øya Ischia. Blant dødsofrene er et spedbarn og et ungt søskenpar.

  Fem mennesker er fortsatt savnet etter at et enormt jordskred gikk i kraftig regnvær Casamicciola lørdag morgen, bekrefter Napoli-prefektet søndag kveld.

  Leire, gjørme og vrakrester skylte nedover den tett befolkede havnebyen med en kraft så stor at bygninger raste sammen og kjøretøy ble feid på sjøen.

  Guttebabyen som mistet livet, var bare tre uker gammel. Også guttens foreldre omkom. Søskenparet var ei jente på fem år og hennes elleve år gammel bror. Også en 31 år gammel Ischia-innbygger og en bulgarsk turist er bekreftet omkommet.

  Minst 13 er skadd, og rundt 130 mennesker ble evakuert som følge av naturkatastrofen.

  Regjeringen har erklært krisetilstand i området, noe som betyr at nasjonale midler kan settes inn.

  Det var søndag fortsatt kraftig vind og regn i området, noe som gjorde redningsarbeidet vanskelig.

  En traktor graver seg gjennom leire, ruiner og vrakrester. Vann og gjørme fra jordskredet fyller opp alle hulrom og gjør søket etter de savnede vanskelig, forteller en talsperson for brannvesenet. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB
 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Ny mann pågrepet – siktet for drapet på Grønland

  Oslo politidistrikt har i kveld pågrepet en mann i begynnelsen av 30-årene etter drapet på en mann i slutten av 20-årene på Grønland natt til søndag. Mannen er siktet for drapet.

  – Han har en rekke domfellelser. Vi kartlegger nå hva slags koblinger han har til avdøde, sier Ingebjørg Hansen, fungerende leder for drapsseksjonen i Oslo politidistrikt.

  - Hva slags relasjon er det mellom siktede og avdøde?

  - Det jobber vi med nå, svarer Hansen.

  Hun sier det vil bli forsøkt å avhøre mannen søndag kveld. Mannen har fått oppnevnt Tor Even Gjendem som forsvarer.

  – Det er for tidlig å komme med en uttalelse, sier han til Aftenposten klokken 22.35.

  Mannen ble pågrepet på en adresse i Oslo. Hansen fra Oslo-politiet beskriver pågripelsen som udramatisk.

  Hun utelukker ikke flere pågripelser.

  - Vi har informasjon om at det har vært flere tilstede. Disse personene bør melde seg hos politiet, så får vi undersøke hvordan de har vært involvert, sier Hansen.

  teaser
  i dag 19:55
  Oslo-områdets 11. drap i år: Mann skutt og drept på Grønland
 • Thomas Dinning Spence
  DEL
  SVs nestleder fikk 477.000 i skattesmell

  SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har fått en skattesmell på 477.000 kroner

  Til sammen har Skatteetaten ilagt tre stortingsrepresentanter fra SV over to millioner kroner i økt inntekt for fordelen med fri pendlerbolig i Oslo, skriver VG.

  Skattekravene lander dermed på over én million kroner.

  Det viser nylige endringer av politikernes ligninger, som VG har fått innsyn i. Skattesmellen til Fylkesnes skyldes at Skatteetaten har lagt til markedsverdien av pendlerboligen til skattepliktig inntekt for de fire årene de undersøkte. Det gir en skattesmell på 477.330 kroner.

  Fylkesnes har vært regnet som en aktuell kandidat til å overta etter SV-leder Audun Lysbakken.

 • NTB
  DEL
  Opptøyer i Brussel etter VM-tap for Marokko
  Politibiler kjører gjennom en hovedgate i Brussel etter opptøyer som følge av Belgias tap for Marokko fotball-VM. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

  Politiet sperret av deler av Brussel og tok i bruk vannkanoner og tåregass for å spre fotballfans som er skuffet over at Belgia tapte for Marokko i fotball-VM.

  Flere titalls fotballfans startet branner, tente på scootere og veltet biler og kastet murstein på politiet og forbipasserende biler søndag. Politiet tok affære da en person ble alvorlig skadet, sier polititalskvinne Ilse van de Keere.

  Ordfører Philippe Close ba fotballtilhengere holde seg unna sentrum der både T-bane- og trikkeruter måtte suspenderes.

  Også i Antwerpen var det uro, og politiet i nabolandet Nederland sa at rundt 500 fotballfans hadde samlet seg i Rotterdam og kastet fyrverkeri og glass på politiet. Medier meldte om uro også i Amsterdam og Haag.

  Marokkos seier over Belgia kom uventet på belgierne som reagerte med skuffelse. Men i mange byer var det entusiastisk gatefeiring blant folk med marokkanske aner.

  En ødelagt bil i sentrum av Brussel etter at belgiske fotballfans slapp skuffelsen løs etter at Belgia tapte for Marokko i fotball-VM. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB
  Opprørspoliti vurderer situasjonen i sentrum av Brussel etter Belgias tap for Marokko i fotball-VM ble slått ned. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB
 • NTB
  DEL
  Viste Irans flagg uten landets emblem

  Til støtte for demonstrantene i Iran viste USAs fotballforbund en kort stund søndag Irans flagg i sosiale medier uten Den islamske republikkens emblem.

  USA møter tirsdag Iran under fotball-VM i Qatar, og på Twitter-kontoen og Facebook-kontoen til fotballforbundet USFF der lagene i USAs gruppe presenteres, ble det iranske flagget vist bare med sine farger i grønt, hvitt og rødt.

  Søndag ettermiddag var det vanlige flagget med emblemet gjeninnsatt på Twitter, og på Facebook og Instagram var flagget uten emblemet fjernet.

  – Vi ønsket å vise vår støtte til kvinnene i Iran i 24 timer, sa forbundet. Forbundets talsmann Neil Buethe ville ikke si om initiativet var klarert med USFFs ledelse.

  Iran reagerte ved å beskylde USA for å fjerne Gud fra flagget, og sa at behandlingen av Irans flagg er i strid med reglene til Fifa.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  DEL
  Lavere oljepris gir billigere «full tank» enn på lenge
  Gjennnomsnitttlig bensinpris har vært på 22,15 kroner per liter i perioden august-november. De siste dagene har prisene vært betraktelig lavere. Foto: Bjørn Egil Halvorsen

  Det er en stund siden Oslo-bilister så pumpepriser nede på 18-tallet. Men det var tilfellet ved flere bensinstasjoner i hovedstaden i helgen.

  Nedgang i oljeprisen og noe lavere dollarkurs er hovedårsakene, ifølge Øystein Foros, professor ved Norges Handelshøyskole. Han er ekspert på bensinpriser.

  Mens et fat olje kostet 95 dollar for to uker siden, var prisen nede i 85 dollar før helgen.

  – Dette trekker i samme retning, slik at innkjøpsprisene for bensin og diesel går ned, sier Foros til Aftenposten.

  Hvorvidt det er en varig trend eller forbigående svingning, er vanskelig å spå, understreker professoren.

  Snittprisen pr. liter for bensin på norske pumper var kr 22,15 i perioden august-november, ifølge GlobalPetrolPrices.com. Nettstedet samler inn drivstoffdata fra hele verden.

  Har du lurt på hvorfor prisen på drivstoff varierer fra sted til sted og fra dag til dag? Denne saken gir deg svarene du trenger

 • NTB
  DEL
  Gulati fikk skattesmell på 60.000 for pendlerbolig
  Himanshu Gulati (Frp) har fått en skattesmell. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) har fått skattesmell på 60.829 kroner i forbindelse med pendlerbolig.

  Det fikk VG vite da de begjærte innsyn i endringer av Gulatis ligning. Skatteetaten har kontrollert ligningene fra 2017 til 2020, og vedtaket om endring av skattbar inntekt gjelder for 2017, 2018 og 2019.

  Gulati har ikke delt vedtaket fra Skatteetaten med VG, men opplyser at han må skatte av fordelen ved å ha gratis pendlerbolig i Oslo. Grunnen til det er at han leide ut deler av leiligheten på hjemstedet deler av forrige stortingsperiode.

  – Det stemmer at Skatteetaten har justert skatten min slik at den blir riktig, og det er jeg glad for, sier Gulati til VG.

 • NTB
  DEL
  Niesen til Khamenei arrestert i Iran

  Niesen til Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei ble pågrepet etter at hun i sosiale medier kalte onkelens styre et morderisk regime som dreper barn.

  Farideh Moradkhani kommer fra en del av slekten som lenge har vært kritisk til Irans presteregime, og hun har selv tidligere blitt arrestert.

  Broren hennes, Mahmoud Moradkhani, tvitret at hun ble pågrepet onsdag da hun ble innkalt til politiet. Lørdag postet han så en video av henne der hun fordømte den «åpenbare undertrykkelsen iranerne blir utsatt for», og kritiserte det internasjonale samfunnet for lunken reaksjon.

  – Frie folk, stå sammen med oss. Be deres regjeringer slutte å støtte dette morderiske regimet som dreper barn, sa hun.

  – Dette regimet er ikke lojalt mot sine egne religiøse prinsipper og kjenner ikke til noen annen styringsmetode enn bruk av makt for å holde seg ved makten, sa hun videre.

  Moradkhani er datteren til Khameneis søster Badri, som kom på kant med familien på 80-tallet. Hun er kjent som en aktivist mot dødsstraff, og ble sist arrestert i januar i år.

 • NTB
  DEL
  Vil ikke godta EU-forslag om dobling av snus-prisen
  Sverige kan tvinges til å doble skatten på snus om et EU-forslag går igjennom. Foto: Geir Olsen / NTB

  Sveriges EU-kommissær Ylva Johansson sier det ikke blir aktuelt å godta et forslag fra EU-kommisjonen som vil doble prisen på snus.

  Aftonbladet avslørte lørdag et foreløpig hemmelig forslag om nye regler for skatt på tobakk, der snus inkluderes på linje med andre tobakksprodukter.

  Skattepakken som den italienske EU-kommissæren Paolo Gentiloni står bak, skulle etter planen innføres i begynnelsen av desember.

  Men Johansson sier at hun har snakket med Gentiloni og forklart hvor urimelige konsekvensene av en slik prisøkning ville være i Sverige. Forslaget vil derfor neppe legges frem nå, forsikrer den svenske EU-kommissæren.

  – Forslaget blir trolig utsatt til neste år når Sverige har formannskapet, og alle skattespørsmål krever enstemmighet i ministerrådet, sier hun.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Drapssiktet erkjenner ikke straffskyld

  En mann i 20-årene er siktet for medvirkning for drap etter skyting på Grønland natt til søndag. Han erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer, advokat Inam Ghous Ali.

  – Han nekter enhver befatning med saken og erkjenner ikke noen form for straffskyld, sier Ali til Aftenposten.

  VG omtalte saken først.

  Mannens forsvarer sier han ikke kan kommentere hvordan hans klient forklarer at han er koblet til drapet, fordi saken er klausulert.

  - Jeg kan derfor ikke si noe mer om forholdet i saken, sier Ali.

 • NTB
  DEL
  Stridsvogn kjørte av veien i Troms

  En stridsvogn kjørte av veien i Målselv i Troms søndag kveld. En person fraktes til Universitetssykehuset Nord-Norge i luftambulanse med bruddskader.

  Personen satt fastklemt etter ulykken og ble tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet etter å ha blitt frigjort, skriver Troms politidistrikt på Twitter. Tre andre som var i stridsvognen, kom seg ut etter utforkjøringen.

  Det pågår for tiden en stor militærøvelse i Troms der 3.700 soldater deltar. Politiet har varslet at det i den forbindelse er stor trafikk av militære kjøretøy på veiene.

  – Vi kan bekrefte at det har vært en ulykke med en stridsvogn i forbindelse med øvelsen, sier Rolf Ytterstad, talsperson i hæren, til NTB.

 • NTB
  DEL
  Hotell angrepet i Mogadishu

  Væpnede menn har gått til angrep på et hotell som brukes av regjeringsmedlemmer i Somalias hovedstad Mogadishu, ifølge politiet.

  Politibetjenten Mohammed Abdi bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at opprørere stormet Villa Rose-hotellet søndag.

  Hotellet ligger i nærheten av presidentpalasset, og den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab mistenkes for å stå bak.

  Gjerningspersonene brukte sprengstoff og skytevåpen i angrepet, ifølge Abdi.

  En somalisk minister skriver på Twitter at han er i sikkerhet etter at hans rom på hotellet ble utsatt for en «terroreksplosjon». Mange representanter for regjeringen bor på Villa Rose.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Drap på Grønland: Person løslatt etter avhør

  To personer ble søndag pågrepet i forbindelse med drapet på en mann i 20-årene på Grønland natt til søndag. Den ene mannen er siktet for medvirkning til drap.

  Den andre personen er nå løslatt av politiet etter avhør.

  Det bekrefter Ingebjørg Hansen, leder for drapsseksjonen i Oslo politidistrikt, til Aftenposten søndag ettermiddag.

  – Han er ferdig i avhør og er ikke lenger hos oss, sier Hansen.

  teaser
  i dag 07:15
  Mann skutt og drept i Oslo. Én person er pågrepet og siktet.
 • NTB
  DEL
  Over 1000 døde i brann siden årtusenskiftet

  Siden år 2000 har over 1000 mennesker dødd i branner i Norge. Norsk brannvernforening ber folk sjekke røykvarsleren.

  Så langt i år har 32 mennesker dødd i norske branner. Fra år 2000 til og med 2021 døde 1174 mennesker i brann i Norge.

  1. desember er røykvarslerdagen og brannvernforeningen oppfordrer nordmenn til å bruke anledningen til å sjekke røykvarslerne i huset og bytte batteri.

  Siden registreringen startet i 1979 har det dødd 61 personer i branner i Norge i snitt hvert år. Etter at røykvarslere ble påbudt i 1991, har antallet gått ned.

  – Røykvarsleren redder liv og er den aller viktigste faktoren for å overleve ved boligbrann. Tidlig varsling kan være forskjellen på liv og død, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

  De minner om at alle boligene må ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og at det må være i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig i alle rom, også når døren er lukket.

 • NTB
  DEL
  I retten etter at barnebarnet døde i hundeangrep

  Mandag starter rettssaken mot en kvinne som er tiltalt etter at en av hennes hunder angrep barnebarnet hennes, som døde i angrepet.

  Det er satt av fem dager til å behandle saken i Østre Innlandet tingrett. Hendelsen skjedde i juni 2021. Kvinnens barnebarn på et og et halvt år ble bitt i hodet og kroppen og døde på stedet av skadene.

  Ifølge tiltalen hadde kvinnen hundene ute i hagen, mens hun hadde satt opp en provisorisk grind ved inngangen til stuen. I stuen var barnebarnet alene uten tilsyn, står det i tiltalen.

  – Hun kommer ikke til å erkjenne straffskyld. Det er en sammensatt vurdering som ligger bak det, sier advokat Jens-Henrik Lien, kvinnens forsvarer, til NTB.

  Kvinnen er også tiltalt for brudd på hundelovens paragraf 28 for at hunden ikke var forsvarlig inngjerdet.

 • NTB
  DEL
  Demonstrasjoner i Wuhan i Kina

  Flere hundre mennesker demonstrerer i Wuhan sentralt i Kina, der koronaviruset først ble påvist i 2019. Det viser direktesendte videoer på nett.

  Nyhetsbyrået AFP har geolokalisert bildematerialet til ei gate i sentrum av Wuhan, som ligger i provinsen Hubei.

  Bildene viser demonstranter som er samlet i de sene kveldstimer søndag. Flere av dem jubler og filmer protesten med mobiltelefonen.

  Demonstrasjoner mot myndighetene er svært sjeldent i Kina, der frustrasjonen flere steder er økende mot regjeringens strenge koronatiltak.

 • NTB
  DEL
  Aasland ber oljeselskapene fortsette å lete

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at mulighetene i Barentshavet har forsterket seg i et lengre perspektiv. Han åpner for å lyse ut nye blokker.

  Regjeringen har en avtale med SV om at 26. konsesjonsrunde ikke startes i år, men Aasland sier til Dagens Næringsliv at han er fri til å lyse ut nye blokker neste år.

  – Norsk sokkel har mye større attraktivitet nå. Norsk sokkel spiller en mye større, viktigere rolle for europeisk energisikkerhet enn noen gang, sier Aasland.

  Norge er blitt den største eksportøren av gass til Europa etter at Russlands leveranser stanset.

  – Jeg mener Barentshavets mulighet i et lengre tidsperspektiv har forsterket seg gjennom situasjonen som man opplever. Jeg opplever at EU er opptatt av at Norge skal videreutvikle olje- og gassaktiviteten, være en stabil og langsiktig leverandør av gass, sier Aasland.