Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Orban lover Nato-ja til Sverige og Finland
24. november kl 16:08NTB
DEL

Ungarns statsminister Viktor Orban sier landet vil si ja til svensk og finsk Nato-medlemskap tidlig neste år.

Ungarn har, i likhet med Tyrkia, holdt igjen ratifiseringen av medlemssøknaden til de to nordiske landene, men har hele tiden lovet å samtykke til innmeldingen. På et pressetreff i Slovakia gjentok han at Ungarn støtter Sveriges og Finlands ønske om medlemskap, skriver Bloomberg.

Godkjenningen kommer når den ungarske nasjonalforsamlingen samles igjen til sitt første møte på nyåret, forsikrer Orban. I Slovakia torsdag har flere av hans samarbeidspartnere i Øst-Europa lagt press på den ungarske statsministeren for å jobbe raskere med ratifiseringen.

Selv om Ungarns godkjenning er nødvendig, har den liten praktisk betydning så lenge Tyrkia holder igjen. Alle Nato-landene må gi sin velsignelse før utvidelsen er et faktum.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  FHI tilbyr sluttpakke til alle ansatte, melder VG

  Kort tid etter at regjeringen foreslo å stramme inn budsjettet til Folkehelseinstituttet (FHI) varsler instituttet nå at de tilbyr sluttpakke til alle.

  Alle som har vært ansatt i minimum ett år kan søke, og sluttvederlaget kan utgjøre mellom seks og ni månedslønner, skriver VG.

  Regjeringen har foreslått å kutte i budsjettet med over 300 millioner kroner i neste års statsbudsjett. Instituttet har i dag om lag 1.150 ansatte.

  – Vi må kutte cirka 300 årsverk og ha en reduksjon i drift på 100 millioner kroner i tillegg, sa direktør Camilla Stoltenberg til Dagens Medisin tidligere i november.

  Hovedtillitsvalgt Hilde Risstad i Legeforeningen i FHI sier instituttet må kvitte seg med om lag en fjerdedel av sine ansatte.

  – Selv om den politiske beskjeden er at vi skal prioritere overvåking og beredskap, så er det nettopp disse områdene som vil bli hardest rammet. En risikovurdering konkluderer med at kuttene vil medføre høy risiko og usikkerhet knyttet til FHIs oppgaver.

  Hun sier det er naturlig å ta ned budsjettet etter pandemiårene, men store kutt på kort tid gjør det svært krevende for dem.

  – Da pandemien traff hadde vi akkurat vært gjennom en nedbemanningsprosess. Nå skal vi tilbake til 2019-nivået budsjettmessig, altså til samme nivå som før pandemien. Da var beredskapen for dårlig. Det har alle rapporter etter pandemien vist. At vi nå skal tilbake dit, samtidig som vi har fått mange nye oppgaver er veldig utfordrende.

 • NTB
  DEL
  Fortsatt malingsflekker på Monolitten etter klimaaksjon
  Vigeland-museets to konservatorer, en kunsttekniker og et mannskap på fire fra firmaet Stopp tagging begynte å spyle vekk malingen umiddelbart etter at klimaaktivister kastet maling på skulpturene 18. november. Foto: Javad Parsa / NTB

  Monolitten og flere andre statuer i Vigelandsparken i Oslo ble tilgriset av oransje maling i en klimaaksjon i forrige uke. Fortsatt er det flekker igjen.

  – I aksjonen ble det brukt vannmaling, og det etterlatte inntrykket er at dette er maling som enkelt kan spyles bort fra steinen, og at ingen skade er skjedd. Dette stemmer ikke, sier museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet.

  Aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga kastet maling på flere av skulpturene fredag 18. november.

  Mesteparten av flekkene er fjernet, men noe av malingen har trukket inn i overflaten til steinen og er vanskelig å fjerne med vann.

  – Vigeland-museets to konservatorer, en kunsttekniker og fire mann fra firmaet Stopp tagging startet med å fjerne malingen umiddelbart etter påføringen. Først ble malingen tørket opp med kluter, deretter spylte tre mann i mer enn tre timer. Det var med andre ord ingen enkel oppgave, sier Strømodden.

  De klarte heller ikke å fjerne alle sporene etter aksjonen. Noen oransje flekker er igjen, og enkelte steder har malingen etterlatt svake skygger og rester i steinens porer. For å få bort alt, må man bruke sterkere kjemikalier, som vil kunne skade kunstverkene.

  – For oss som arbeider for å bevare kunst etter miljøvennlige retningslinjer i en åpen folkepark, virker denne aksjonen mot sin hensikt, sier Strømodden.

  Mesteparten av malingen er nå fjernet fra skulpturene, men fortsatt er det enkelte flekker igjen som ikke lar seg fjerne. Bildet er tatt like etter at skulpturene ble tilgriset. Foto: Javad Parsa / NTB
 • NTB
  DEL
  WHO endrer apekopper til mpox

  Sykdomsnavnet apekopper skal fases ut til fordel for den nye betegnelsen «mpox», opplyser Verdens helseorganisasjon.

  Navnet apekopper har fått kritikk fra blant annet forskere, som mener det er stigmatiserende og diskriminerende.

  Det gamle navnet skal brukes ved siden av det nye i en overgangsperiode på rundt ett år før «monkeypox» fases helt ut, opplyser WHO.

  FHI sier i en kommentar til NTB at de vurderer om det norske navnet apekopper skal endres, men at de ikke har konkludert ennå.

 • NTB
  DEL
  Gilde trekker tilbake julesylte

  Gilde trekker tilbake påleggsproduktet «Julesylte 200g» med siste forbruksdag 14. desember. Årsaken er at innholdet i pakningen er juleskinke.

  Juleskinke inneholder allergenet sennep som ikke er deklarert på etiketten, og derfor tekkes det feilmerkede produktet fra markedet.

  Et fåtall pakker av produktet er allerede solgt i butikker tilhørende Norgesgruppen, men Nortura SA understreker at det ikke er noe galt med juleskinken og at forbrukere som ikke har allergi mot sennep trygt kan spise pålegget.

  Forbrukere som ønsker å returnere produktet kan gjøre det i butikken det ble kjøpt, eller ta kontakt med Norturas forbrukersenter.

 • NTB
  DEL
  Tyrkia vil møte Sverige og Finland om Nato-medlemskap
  Mevlut Cavusoglu sier han vil møte sine svenske og finske utenriksministerkolleger på Natos ministermøte i Romania denne uken. Arkivfoto: Khalil Hamra / AP / NTB

  Tyrkias utenriksminister vil treffe sine kolleger fra Sverige og Finland for å diskutere Nato-medlemskap når alliansen har ministermøte i Romania tirsdag.

  – Vi kommer til å møte Sveriges og Finlands utenriksministre i et trilateralt format i Bucuresti i morgen, sier Mevlüt Çavusoglu til den tyrkiske TV-kanalen NTV.

  Etter Russlands invasjon i Ukraina, har de tidligere alliansefrie nordiske landene søkt om medlemskap i Nato. Alle medlemslandene må akseptere søknaden, og Tyrkia har trenert prosessen og krevd en rekke innrømmelser fra Sverige og Finland.

  En endelig avgjørelse er ikke ventet før på nyåret. Da skal også Ungarn ratifisere søknadene.

 • NTB
  DEL
  Pakistan starter massevaksinering mot polio
  Pakistan har hatt flere kampanjer i år for å vaksinere barn mot polio. Målet er å utrydde sykdommen. Foto: Fareed Khan / AP

  Pakistan har lansert en ny nasjonal kampanje for å vaksinere innbyggere mot polio fordi forekomsten blant barn har økt.

  Kampanjen er den sjette så langt i år. Den skal vare i fem dager, og målet er å få vaksinert barn under fem år i særlig utsatte områder.

  Tidligere har politi og ansatte som gjennomfører vaksinering, blitt angrepet av militante aktivister. Noen av aktivistene tror på falske anklager om at vaksineringskampanjene er en vestlig konspirasjon for å sterilisere barn.

  Siden april har det blitt registrert 20 nye poliotilfeller i Pakistan. Utbruddet blir sett som et tilbakeslag i kampen for å utrydde sykdommen, som kan forårsake lammelser hos barn.

 • NTB
  DEL
  AFP: Pakistansk Taliban avslutter våpenhvile

  Pakistansk Taliban avslutter våpenhvile og gir ordre om landsomfattende angrep. Saken oppdateres.

 • NTB
  DEL
  Nasjonalt utbrudd av salmonella

  Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd av salmonella agona. Så langt er det påvist smitte hos 31 personer bosatt i flere fylker.

  Personene er bosatt i Vestland (11), Viken (8), Telemark og Vestfold (5), Innlandet (2), Trøndelag (2), Troms og Finnmark (1), Møre og Romsdal (1) og Oslo (1), opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

  13 av de smittede har vært innlagt på sykehus med salmonellose. Typiske symptomer er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat.

  Les hele saken her:

  teaser
  Mindre enn 1 time siden
  Nasjonalt utbrudd av salmonella – påvist smitte hos 31 personer
 • Helene Skjeggestad
  DEL
  Den norske ambassadøren kalt inn på teppet i Russland

  Norges ambassadør ble kalt inn til det russiske utenriksdepartementet på grunn av arrestasjonen av russiske statsborgere i Norge. Det skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

  Det russiske utenriksdepartementet oppfordrer Norge til å «forlate russofobiske handlinger og forfølgelse av russiske statsborgere på grunnlag av nasjonalitet.»

 • NTB
  DEL
  Politiet avslutter søk rundt idrettshall i Hammerfest

  Politiet avslutter søket etter en savnet 23-åring i området rundt idrettshallen i Hammerfest.

  Søket rundt idrettshallen i Hammerfest etter en 23 år gammel mann som har vært savnet i to år, har ikke ført fram, skriver Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

  – Vi har i dag tatt en beslutning om ikke å grave mer rundt hallen, opplyser leder for taktisk etterforskning Torstein Pettersen.

 • NTB
  DEL
  Stor skogbrannfare flere steder i landet

  Det er meldt oransje farevarsel for skogbrann i områder rundt Trøndelag, Møre og Romsdal og Helgeland og Sør-Salten.

  Meteorologisk institutt melder om stor skogbrannfare i ytre strøk rundt Trøndelag, ytre strøk av Møre og Romsdal og ytre strøk av Helgeland og Sør-Salten.

  Det er også meldt gult farevarsel for ytre strøk av Nord-Salten og Ofoten.

  Tidligere har det vært meldt gult farevarsel.

  – Farenivået økes etter vedvarende oppholdsvær i over to uker. Det er nå lokal stor gress- og lyngbrannfare i snøfrie områder i lavlandet intntil det kommer nedbør av betydning, skriver Meteorologisk institutt.

  Rådet er å være forsiktig med åpen ild samt følge lokale myndigheters instruksjoner.

 • NTB
  DEL
  Kina sender tre astronauter til sin egen romstasjon

  Tirsdag skyter Kina opp en rakett med tre astronauter. Astronautene skal fullføre byggingen av Kinas romstasjon, Tiangong.

  I besetningen er en astronaut som deltok i på en ferd i 2005, og to som reiser ut i rommet for første gang, opplyser Kinas romfartsorganisasjon.

  Astronautene tar over for besetningen som har vært om bord på romstasjonen siden juni.

  Kinas romstasjon har en planlagt levetid på 10 til 15 år.

 • NTB
  DEL
  Helsedirektøren bekymret for økt antibiotikabruk
  Antibiotikaresistens er en av vår tids største helseutfordringer. Riktig bruk av antibiotika er nødvendig for å bekjempe utviklingen av antibiotikaresistente bakterier, understreker helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Etter mange år med nedgang i bruk av bredspektret antibiotika, øker nå forbruket ved norske sykehus.

  Norges mål var å kutte bruk av bredspektret antibiotika med en tredjedel sammenlignet med 2012-nivået.

  I flere år var det en nedgang. Men mandag presenterte Helsedirektoratet tall som viser økt bruk siden begynnelsen av 2021. Samlet er sykehusene nå nesten oppe på 2012-nivå igjen.

  Bredspektret antibiotika påvirker bakterier i kroppen som er nyttige, og øker risikoen for utvikling av antibiotikaresistens.

  – Vi er bekymret når vi ser at bruken av bredspektret antibiotika i sykehus øker. Vi vet ennå ikke i hvilken grad dette skyldes pandemien. Uansett er det ekstra viktig å fortsette arbeidet med riktig antibiotikabruk, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

 • NTB
  DEL
  Medier24: NRK åpner for slutt­pakke til alle ansatte
  NRK-huset på Marienlyst i Oslo i 2020. Foto: Erik Johansen, NTB

  NRK åpner for slutt­pakke til alle ansatte. Det kommer frem i en melding på intranettet for NRKs ansatte, ifølge Medier24.

  «I forbindelse med strammere økonomiske rammer i 2023 åpner NRK opp for at medarbeidere kan søke om frivillig avgangsvederlag (sluttpakke). Hensikten med avgangsvederlaget er å gi ansatte en økonomisk sikkerhet i overgangen til nytt arbeid utenfor NRK», skriver de blant annet, ifølge Medier24 som har sett meldingen.

  Allmennkringkasteren har tidligere varslet at de kommer til å mangle over 300 millioner kroner til neste år, og økonomidirektør Andreas Norvik har sagt at det betyr at de må bli færre ansatte.

  I meldingen fra NRK står det at det er krav til hvem som kan få sluttpakke, og at det gjelder stillinger som ikke erstattes. Ansatte over 67 år får ikke søke om sluttpakke. Fristen for å søke er 9. januar.

 • NTB
  DEL
  Kvinne funnet livløs i vannet i Porsgrunn

  Politiet har startet etterforskning etter at en kvinne ble funnet livløs i vannkanten ved Steinvika i Langesund mandag morgen.

  Politiet fikk melding om funnet mandag klokken 8.32.

  – Dødsårsaken er ukjent, og vi etterforsker omstendighetene, sier operasjonsleder Roger Aaser i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Nødetatene på stedet meldte at kvinnen var død. Kvinnens ID er ukjent.

  – Vi prøver å tenke bredt og jobber ut ifra flere hypoteser, sier Aaser.

 • NTB
  DEL
  Svensk politimann dømt for uaktsomt drap

  En svensk politimann er dømt for uaktsomt drap etter en aksjon der en mann ble presset ned mot bakken og døde. Dommen er den første i sitt slag i Sverige.

  Politimannen og en kollega gikk i november i fjor til aksjon mot en narkotikapåvirket mann som skal ha opptrådt aggressivt og irrasjonelt.

  Mannen ble påsatt håndjern, og da han lå på magen delvis over en trappeavsats, skal politimannen ha brukt kroppsvekten sin og et bein til å holde mannen nede. Ifølge tiltalen presset politimannen ham ned mot bakken «så lenge at han døde av kvelning med påfølgende hjertestans».

  Aktor Per Nichols sier politimannen uaktsomt forårsaket mannens død, noe Stockholm tingrett også konkluderte med.

 • NTB
  DEL
  Politiet legger bort sak om droneobservasjoner ved Bergen lufthavn
  Lufttårnet på Bergen lufthavn Flesland. Lufthavnen ble stengt i oktober etter en mulig droneobservasjon. Foto: Marit Hommedal, NTB

  Bergen lufthavn ble stengt ned 19. oktober etter mulige droneobservasjoner. Politiet startet etterforskning, men har ikke kommet noen vei og legger bort saken.

  – Det har ikke tilkommet mer informasjon som gir politiet noe å gå på, og saken er derfor lagt bort uten ytterligere etterforskning, opplyser politiadvokat Ole Vallestad Emmerhoff i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

  Bergen lufthavn ble stengt ned i flere timer etter droneobservasjoner blant annet av en politipatrulje.

  Det ble også observert droner ved Haakonsvern samme dag.

 • NTB
  DEL
  SFO-ansatt i Bergen nekter straffskyld for overgrep mot åtte barn

  En mannlig SFO-ansatt møtte mandag i Hordaland tingrett, tiltalt for voldtekt av tre barn og seksuelle handlinger mot fem barn i Bergen. Han nekter straffskyld.

  – Han har erkjent de faktiske forhold, men han mener dette i hovedsak har vært normal omsorgstrøst og lekesituasjon, sier mannens forsvarer, advokat Erik Johan Mjelde, til Bergens Tidende.

  Mannen, som er i 20-årene, jobbet ved to skoler i Bergen, og det er fornærmede barn fra begge skolene.

 • NTB
  DEL
  Budsjettforhandlinger på høygir

  Forhandlingene om neste års statsbudsjett mellom Ap, Sp og SV fortsetter for fullt. Torsdag er absolutt siste frist for å legge frem et forslag for Stortinget.

  Torsdag klokken 10 ringes det inn til finansdebatt i Stortinget. Siste frist for å legge frem en budsjettavtale mellom de tre partiene er halvannen time før, altså klokken 8.30.

  Mandag klokken 10 møttes Ap, Sp og SV på ny etter å ha sittet i forhandlinger gjennom hele helgen. Men SVs forhandler Torgeir Knag Fylkesnes tviler på at det blir en enighet mandag.

  – Det er lite sannsynlig, sier han til VG.

  Samtidig er det nå fremdrift i forhandlingene, understreker Fylkesnes overfor NRK.

  – Men det er fortsatt store spørsmål som gjenstår, sier han.

  SV har stilt en rekke krav innenfor områdene klima, fordeling og bistand.

  I helgen ble forhandlingene flyttet opp til Statsministerens kontor (SMK), men det skal fortsatt være de opprinnelige forhandlerne, Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV), som har hovedansvaret.

  De tre partiene har forhandlet siden 7. november for å komme frem til en avtale om neste års statsbudsjett. Siden Ap og Sp er en mindretallsregjering, må de ha støtte av et annet parti i Stortinget for å få flertall for budsjettet.

  Både Aps og Sps forhandlere sier de er sikre på at en avtale vil ligge på bordet før Stortinget behandler statsbudsjettet torsdag.

 • Sigrid Gausen
  DEL
  Mariah Carey ligger på avspillingstoppen i Norge
  Mariah Carey i en ny innspilling av musikkvideoen til "All I Want for Christmas Is You". Tilsammen har denne og den opprinnelige nær en milliard visninger på YouTube. Foto: Skjermdump: NTB kultur

  På listen over de mest spilte sangene i Norge på Spotify troner nå juledronningen Mariah Carey sin «All I Want for Christmas Is You». Låten har fått en kult-status som julesang og begynner allerede i oktober å klatre på lytterlistene internasjonalt. Nå har Carey altså nådd toppen i Norge allerede i november.

  Sangen ble først gitt ut i 1994 i forbindelse med albumet «Merry Christmas».

  På andre og tredjeplass på topplisten ligger to andre julesanger: «Snowman» av Sia og «Its Beginning to Look a Lot like Christmas» av Michael Bublé.