Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Ber om fremdrift i sak mot ugandisk krigsherre
24. november kl 16:45NTB
DEL

Hovedaktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) vil be dommere bekrefte tiltalen mot Joseph Kony, lederen for Herrens motstandshær i Uganda.

Karim Khan vil ha tiltalen bekreftet selv om Kony fortsatt er på frifot.

– Kony har i 17 år forsøkt å unndra seg straffeforfølgelse ved denne domstolen, sier Khan.

Det er antatt at Kony holder seg skjult i Sør-Sudan. Han har i en årrekke ledet Herrens motstandshær, en opprørsgruppe opprettet i Uganda, som også har vært aktiv i Sør-Sudan. Den sentralafrikanske republikk og Kongo.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Klimaaktivister sperrer rullebaner i München og Berlin

  Klimaaktivister har torsdag sperret rullebaner på flyplassene i München og Berlin, melder avisen Bild.

  I München har aktivister tatt seg inn på rullebanen og limt seg fast, opplyser en talsperson for flyplassen til Focus.

  Også på hovedflyplassen i Berlin er en av rullebanene rammet. Det er uklart hvordan flytrafikken blir berørt, skriver Bild.

 • NTB
  DEL
  Østerrike legger ned veto mot Schengen-utvidelse

  Østerrike blokkerer for at Bulgaria og Romania får ta del i det passfrie Schengen-området.

  EU-kommisjonen har anbefalt at Bulgaria og Romania får ta del i Schengen-samarbeidet, og dette er tema i EU-rådets justisministermøte i Brussel torsdag.

  Der skal Østerrike ha lagt ned veto mot å slippe de to landene inn i det passfrie Schengen-området, melder nyhetsbyrået AFP.

  Schengen-området består i dag av 26 europeiske land, inkludert Norge. Mellom disse landene er det vanligvis ikke passkontroll.

 • Morten Schwencke
  DEL
  Salam har ikke brutt forutsetninger for statsstøtte
  Generalsekretær i Salam Norge, Begard Reza Foto: Tore Meek

  I oktober kom det to varsler fra tidligere ledere i den skeive, muslimske organisasjonen Salam Norge. De inneholdt påstander om fryktkultur og manglende økonomisk kontroll.

  Styret i Salam sa at de tok varslene på alvor og satte i gang sin egen granskning.

  Nå har både Integrerings og mangfoldsdirektoratet (Imdi) og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) undersøkt saken.

  – IMDi har så langt ikke avdekket mislighold av midler og har derfor ikke bedt om tilbakebetaling av de tildelte midlene, sier kommunikasjonsdirektør Raheela Chaudhry.

  IMDi vil følge opp Salam tett fremover. Heller ikke Bufdir har funnet grunnlag for å trekke støtten.

  «Imidlertid tar Bufdir til etterretning at Salam mener de kan forbedre den interne organisasjonskulturen», skriver de i sitt svar.

 • NTB
  DEL
  Barn med samisk i barnehagen får gratis tilbud
  Sametinget har vedtatt å finansiere gratis samiskspråklige barnehager i hele Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

  Sametinget har vedtatt å finansiere gratis samiskspråklige barnehager i hele Norge. Det betyr at 195 samiske barn kan få gratis barnehageplass fra høsten.

  Vedtaket om å gi gratis barnehageplass til samiskspråklige barn utenfor Nord-Troms og Finnmark ble vedtatt onsdag, skriver NRK. Hensikten med vedtaket er å sikre at samiske barn får oppfylt sin rett på barnehageplass med samisk språk.

  Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen mener man ikke bør frykte fraflytting fra distriktene med dette vedtaket.

  – De samiske barna i disse byene skal være rustet for å kunne flytte til forvaltningsområdet. Foreldrene kan være unge mennesker som tar lange utdanninger, og de ønsker vi hjertelig velkommen til forvaltningsområdet etter endt utdanning. Da er det viktig at de velger samiskspråklig barnehagetilbud til sine barn, skriver Mikkelsen i en kronikk.

  Totalt 195 samiske barn i 13 barnehager i Norge kan få gratis barnehageplass fra høsten med dette vedtaket.

 • NTB
  DEL
  Politiet ber om forlenget fengsling for terrorsiktet
  Zaniar Matapour er siktet for terror etter at han skjøt og drepte to personer i Oslo sentrum natt til 25. juni. Bildet viser Matapour etter at han gikk av trikken ved Oslo tinghus rundt klokken 1.11. Foto: Politiet / NTB

  Politiet vil be om at terrorsiktede Zaniar Matapour (43) blir varetektsfengslet i fire nye uker. Den siktede har fortsatt ikke avgitt forklaring.

  Det bekrefter politiadvokat Børge Enoksen overfor NTB.

  – Han har fortsatt ikke avgitt noe forklaring til politiet, sier Enoksen.

  Matapour er siktet for terrorskyting utenfor to utesteder i Oslo natt til 25. juni, der to menn ble drept og mange personer ble såret.

  43-åringen er en av totalt fire personer som er siktet i forbindelse med terrorskytingen i Oslo. To andre menn er pågrepet og siktet for medvirkning. Samtidig har politiet også siktet Arfan Bhatti, som er internasjonalt etterlyst for medvirkning til terrorhandling.

 • NTB
  DEL
  Minst 131 sivile drept i Kongo av M23-opprørere

  Opprørsbevegelsen M23 drepte minst 131 sivile i Kongo 29. og 30. november, ifølge FN-utsendingen i landet.

  Myndighetene i Kinshasa har også sagt at rundt 300 sivile ble drept i M23-angrep i landsbyen Kishishe, i Nord-Kivu-provinsen, mens opprørsgruppen selv nekter for at de står bak massakren.

  Ofrene ble drept som ledd i represalier mot sivilbefolkningen, sier FNs fredsbevarende styrker i landet i en uttalelse. De sier også at 102 menn, 17 kvinner og 12 barn ble vilkårlig henrettet.

  – Denne volden er del i en kampanje av mord, voldtekter, kidnapping og plyndring mot to landsbyer i Rutshuru-territoriet, som represalier mot kamper mellom M23 og andre væpnede grupper, sier de.

  Den mineralrike østlige delen av Kongo har vært urolig i flere år, og det er flere militser som opererer i området.

 • NTB
  DEL
  Flere pågripelser ventes i den tyske kuppsaken
  Tyske myndigheter venter flere pågripelser i statskuppsaken. Her geleides en mistenkt etter å ha blitt tatt til Karlsruhe for avhør onsdag. 25 personer er pågrepet. Foto: Michael Probst / AP / NTB

  Tyske myndigheter regner med å gjøre flere pågripelse etter onsdagens storaksjon, der 25 ekstremister ble pågrepet for å ha planlagt et statskupp.

  19 av de pågrepne sitter varetektsfengslet.

  Etterforskerne knytter gruppen til den høyreekstreme Reichsbürger-bevegelsen, som ikke aksepterer den tyske føderasjonen, fremmer høyreekstreme og antisemittiske holdninger og vil gjenopprette det tyske keiserriket.

  Sjef Holger Münch for det føderale kriminalpolitikontoret BKA sier til allmennkringkasteren ZDF at det er gjort razzia av rundt 150 boliger, der det blant annet er gjort beslag av våpen. Mer enn 3.000 politibetjenter deltok i aksjonen onsdag morgen.

  BKA mener i likhet med etterretningstjenesten BfV at kupplanene var svært reelle. En velkjent 71 år gammel tysk adelsmann, prins Heinrich XIII fra Reuss-slekten, og en 69-årig tidligere fallskjermjeger er pekt ut som gruppens ledere.

  Planen skal ha vært å velte den tyske statsordenen og innsette Heinrich XIII som landets nye ledere. Han mistenkes også for å ha tatt kontakt med Russland.

 • NTB
  DEL
  Svensk mann tiltalt for mer enn 500 barnevoldtekter

  En mann i 50-årsalderen er av Nyköpings tingsrett tiltalt for å ha voldtatt to barn over en toårsperiode. Ett av barna skal ha blitt voldtatt mer enn 500 ganger.

  – Det er en stor sak som krever mye ressurser, sier aktor My Lindholm til Aftonbladet.

  Mannen er anklaget for grove voldtekter, og flere av tilfellene skal være dokumentert. Ifølge tiltalen ble de begått mellom januar 2020 og september 2021.

  Ytterligere en mann er tiltalt i saken, mistenkt for én voldtekt. Mannen som mistenkes for mesteparten av voldtektene, er i nær relasjon til barna, ifølge Aftonbladet. Barna er begge under 15 år gamle.

 • NTB
  DEL
  Like mye søppel i fjor som året før

  Den totale avfallsmengden i Norge i fjor var på 11,6 millioner tonn, samme nivå som i 2020.

  Tallene fra Statistisk sentralbyrå ( SSB) viser at til tross for at den totale avfallsmengden i fjor ikke endret seg, var det en kraftig endring i avfallsmengden i enkelte næringer.

  Blant annet økte avfallsmengden i tjenesteytende næringer med 30 prosent i 2021.

  – De tjenesteytende næringene var de næringene som var mest utsatt for konsekvensene av koronanedstengningene i 2020, da avfallsmengdene falt drastisk. Nå ser vi en korreksjon og mengdene er på vei tilbake, selv om de fortsatt er på nivå med det de var rundt 2012, sier Camilla Skjerpen, seniorrådgiver i SSB.

  Bygg- og anleggsnæringen er den næringen der det produseres mest avfall, noe de også gjorde i 2020.

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Politiet i Oslo har telefontrøbbel

  Politiet i Oslo har tekniske problemer med flere av sine telefonlinjer torsdag morgen.

  «Vi har utfordringer med mottak av 112 nødtelefoner, 02800 og noen andre linjer. Vi har iverksatt løsninger som midlertidig løser problemet for mottak av nødtelefoner. Det pågår feilretting», melder operasjonssentralen i Oslo på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Frankrike forbyr flere innenriksflyginger

  Frankrike forbyr tre populære flyginger fra Orly-flyplassen i Paris i et forsøk på å redusere landets CO2-utslipp og bruken av private jetfly.

  Det er EU-kommisjonen som har gitt Frankrike grønt lys for å innføre forbudet av innenriksflyginger mellom Orly og byene Bordeaux, Nantes og Lyon, skriver nettstedet Electrek.

  Frankrike foreslo i 2021 å forby kommersielle kortdistanseflyginger i landet, men var avhengig av EU-godkjennelse som følge av betydelig motstand til forslaget fra fagforeningen UAF.

  Mens den opprinnelige planen gikk ut på å forby åtte flyginger, godkjente EU kun forbudet mot tre flyruter, som tilbyr gode reisealternativer med tog som tar under 2,5 time og har flere avganger om dagen.

  Forbudet vil i første omgang være gyldig i tre år, før det må revurderes av EU-kommisjonen.

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Togene står mellom Ski og Holmlia

  En strømstans har ført til forsinkelser og innstillinger på Østfoldbanen.

  – Det er ikke strøm mellom Ski og Holmlia og mellom Kolbotn og Holmlia, opplyser pressevakt Dag Svinsås i Bane Nor til Aftenposten.

  Strømstansen inntraff cirka 08.10.

  Vi jobber med å rette feilen, men dette vil ta tid. Ny oppdatering kl. 10.00, heter det på Bane Nors nettsider.

  Vy skriver på sin side at togene vil kjøre i kø og ta færre spor i bruk på grunn av strømproblemene. Flere linjer innstilles, og togene vil erstattes med buss.

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Tre hester døde i låvebrann i Svarstad

  Tre hester og fire kaniner døde torsdag i en låvebrann i Svarstad i Larvik kommune i Vestfold. Ingen personer ble skadd i brannen.

  Sørøst politidistrikt opplyser på Twitter at nødetatene fikk melding om brannen klokken 6.38.

  Til Østlands-Posten bekrefter brannvesenet at tre hester og fire kaniner omkom i brannen, men at ingen personer er skadd. Hestene skal ikke ha hørt til på gården, men har blitt plassert på leid stallplass.

  – Låven er overtent, sa operasjonsleder Per Eftang til NTB ved 7-tiden.

  Låven ble til slutt helt nedbrent, og brannmannskapene jobbet med

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Store forsinkelser på T-banen i Oslo

  Torsdag morgen er det store forsinkelser på T-banen i Oslo. Ruter oppfordrer de reisende til å benytte alternativ transport.

  Årsaken er en feil på en veksel. Det melder T-banen selv på Twitter.

  Feilen har skjedd i nærheten av Høyenhall stasjon og har gitt utfordringer med å kjøre ut tog fra vognhallen på Ryen.

  Pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, sier til NTB at det er forsinkelser på linje 1, 2, 3 og 4.

  – Forsinkelsene varierer veldig. På det meste er det snakk om opp mot 30 minutters forsinkelser, men togene går med jevne mellomrom. Har man muligheten burde man benytte seg av alternativ transport hvis man har dårlig tid, sier Dahl Johansen.

  Sanntidssystemet hadde en kort stund driftsproblemer, men skal være rettet rundt klokken 7.45.

  – Vi jobber knallhardt for å få løst alle problemene, men det vil nok merkes en stund framover. Vi håper at alle problemene er rettet i løpet av formiddagen og at togene vil kjøre inn forsinkelsene.

 • NTB
  DEL
  Demonstrant henrettet i Iran

  Iran har henrettet den første som er dømt for forbrytelser i forbindelse med de omfattende demonstrasjonene i landet de siste månedene.

  Torsdag ble en demonstrant som skal ha skadet en sikkerhetsvakt med machete, henrettet, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

  I tillegg skal demonstranten ha sperret av en gate i Teheran, skriver Reuters.

  Tasnim skriver videre at landets høyeste domstol avviste en anke fra den dømte, og forsvarer straffen med at den dømtes handlinger er «krig mot gud».

  Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt.

 • NTB
  DEL
  Forsinkelser på tog fra Drammen og Asker

  Onsdag morgen er flere tog forsinket og innstillinger på Drammenbanen og Askerbanen.

  Togproblemene skyldes en signalfeil ved Brakerøya, skriver Bane Nor på sine hjemmesider.

  Regiontoget mellom Oslo og Bergen, regiontoget mellom Oslo og Stavanger, Flytoget og lokaltogene L12, L13, R10 og R11 er berørt av signalfeilen.

 • NTB
  DEL
  Tre palestinere drept på Vestbredden

  Israelske styrker har drept tre palestinere i forbindelse med et raid på den okkuperte Vestbredden torsdag morgen, melder palestinske helsemyndigheter.

  Raidet ble utført mot byen Jenin og den nærliggende flyktningleiren, nord på Vestbredden. Området har vært utsatt for en rekke raid og sammenstøt de siste månedene.

  – Tre drept av kuler fra den israelske okkupasjonen i Jenin ved daggry i dag, heter det i en uttalelse fra det palestinske helsedepartementet.

  Ifølge Palestinas statlige nyhetsbyrå brøt det ut konfrontasjoner og voldelige sammenstøt mellom innbyggere i Jenin og de israelske styrkene torsdag morgen.

  Bekrefter skuddveksling

  Den israelske avisa Haaretz viser til palestinske meldinger om at israelske sikkerhetsstyrker tok seg inn i flyktningleiren for å pågripe etterlyste palestinere, og at det deretter ble vekslet skudd.

  Angivelig skal to av de drepte ha vært tilknyttet Aqsa-martyrenes brigader, en militant gren av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti. Flere andre skadde skal være tatt til sykehus.

  Det israelske forsvaret (IDF) sier i en uttalelse at de har gjennomført pågripelser i Jenin, og melder at væpnede menn åpnet ild mot dem i forbindelse med pågripelsene.

  IDF-styrkene skjøt tilbake og kan bekrefte treff, heter det videre i uttalelsen.

  Høyeste siden 2006

  Over 140 palestinere er drept i sammenstøt mellom israelere og palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem hittil i år. Dødstallet er det høyeste siden 2006.

  Israel hevder de fleste av de drepte var militante palestinere, men også steinkastende ungdommer og andre som ikke har vært del av noen konfrontasjon, er drept.

  Minst 31 personer er drept i palestinske angrep i Israel og på Vestbredden i år, ifølge israelske tall.

 • NTB
  DEL
  FHI-sjefen varsler om svekket rolle i atomberedskapen
  FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarer om at instituttet ikke kan prioritere verken pandemiberedskap eller atomberedskap like høyt som hun skulle ønske neste år på grunn av budsjettkutt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarer om at neste års budsjettkutt kan gå på bekostning av både pandemiberedskap og atomberedskap.

  Folkehelseinstituttet må kutte rundt 300 stillinger etter budsjettforliket mellom regjeringen og SV.

  FHI har gjennom året jobbet med å legge planer for hva instituttet skal gjøre dersom det skulle skje en ny atomhendelse, forteller direktør Camilla Stoltenberg.

  – Det har vi ikke klart å prioritere høyt nok hverken i år eller i planene for neste år, sier hun.

 • NTB
  DEL
  Markant nedgang i alkoholsalget
  Nedgangen i alkoholomsetningen i 3. kvartal i år er betydelig for alle sorter i forhold til samme periode i fjor, viser tall fra SSB. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det ble solgt 7,1 millioner liter ren alkohol i Norge i 3. kvartal. Det er en nedgang på 18,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra SSB.

  Nedgangen i alkoholomsetningen i 3. kvartal i år er betydelig for alle sorter alkohol, viser tallene for alkoholomsetning fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  I tallet ligger det en nedgang i ren alkohol i brennevin på 19,1 prosent. For vin og øl er reduksjonen henholdsvis 20,9 og 17, 1 prosent, mens det for rusbrus er ned 16,2 prosent. Tallene er unntatt turistimport og taxfreesalg.

  SSB-tallene viser også at hver og en av oss i snitt drakk 1,59 liter ren alkohol i tredje kvartal. I samme kvartal i fjor var tallet 1,97 liter.

  Sammenligner man med samme periode i 2019 er det derimot en økning.

  – Tallene må ses i sammenhengen med pandemien, da de ikke inkluderer tax free og grensehandel. Vi ligger fremdeles høyere enn samme periode i 2019. Man kan derfor på ingen måte konkludere med at nordmenn drikker mindre enn før, sier generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av og til, Ragnhild Kaski, til NTB.

 • NTB
  DEL
  Kong Charles-mynter på vei til britenes lommebøker
  De første myntene med Storbritannias nye konge på vil fra og med torsdag dukke opp i omløp på britiske postkontor. Foto: The Royal Mint via AP / NTB

  De første myntene med bilde av Storbritannias nye konge vil fra og med torsdag finne veien inn i britenes lommebøker.

  Kongens portrett vil i første omgang være å finne på 50 pence-mynten, med en bakside til hyllest for hans avdøde mor, dronning Elizabeth.

  – I dag markerer vi en ny tidsepoke for britiske mynter, med bildet av kong Charles på 50 pence-mynten. Det er en fantastisk mulighet for myntsamlere som vil legge den til i samlingene sine, eller for oppstarten av en ny generasjon av myntsamlere, sier Rebecca Morgan ved Royal Mint, foretaket med ansvar for å lage mynter i Storbritannia.

  Rundt 9,6 millioner nye kong Charles-mynter vil etter hvert havne i omløp, i tråd med etterspørselen. Myntene med dronning Elizabeth vil forbli et godkjent betalingsmiddel.

  Kong Charles' portrett på mynten er laget av billedhugger Martin Jennings og er blitt personlig godkjent av kongen.