Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mann siktet for mordbrann
24. november kl 16:49NTB
DEL

Etterforskningen av blokkbrannen på Rykkinn i Bærum i fjor har tatt ett år. Nå er en mann i 30-årene siktet for mordbrann.

– Vi har gode holdepunkter for at brannen er påsatt, og at det er siktede som har tent på. En sakkyndigrapport fra Kripos konkluderer også med at brannen er påsatt, sier etterforsker Terje Trovum på Bærum politistasjon til Budstikka.

Mannen i 30-årene er siktet for «fremkalling av fare for allmennheten», paragrafen som tilsvarer mordbrannparagrafen i den gamle straffeloven, samt for skadeverk.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Birgitte Iversen
  DEL
  Flere hester i brennende låve i Svarstad

  Nødetatene er på vei til en låve som står i brann i Svarstad i Larvik kommune i Vestfold. Fire hester skal være inne i låven, melder NTB.

  Sørøst politidistrikt opplyser på Twitter at de klokken 6.38 fikk melding om brannen. Det er ikke meldt om personskade, men det er fire hester i låven.

  – Låven er overtent, sier operasjonsleder Per Eftang til NTB.

  Han forteller at brannmannskapene jobber med å forhindre spredning til nærliggende bygninger. Alle boboerne i bygningene er gjort rede for og sjekkes av helsepersonell. Ifølge politiet var fire hester i låven da den begynte å brenne.

  – Disse kommer ikke til å klare seg, sier Eftang

  – En veterinær er på vei for å ivareta disse, sier operasjonslederen.

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Store forsinkelser på T-banen i Oslo

  Torsdag morgen er det store forsinkelser på T-banen i Oslo. Ruter oppfordrer de reisende til å benytte alternativ transport.

  Årsaken er en feil på en veksel. Det melder T-banen selv på Twitter.

  Feilen har skjedd i nærheten av Høyenhall stasjon og har gitt utfordringer med å kjøre ut tog fra vognhallen på Ryen.

  Pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, sier til NTB at det er forsinkelser på linje 1, 2, 3 og 4.

  – Forsinkelsene varierer veldig. På det meste er det snakk om opp mot 30 minutters forsinkelser, men togene går med jevne mellomrom. Har man muligheten burde man benytte seg av alternativ transport hvis man har dårlig tid, sier Dahl Johansen.

  Sanntidssystemet hadde en kort stund driftsproblemer, men skal være rettet rundt klokken 7.45.

  – Vi jobber knallhardt for å få løst alle problemene, men det vil nok merkes en stund framover. Vi håper at alle problemene er rettet i løpet av formiddagen og at togene vil kjøre inn forsinkelsene.

 • NTB
  DEL
  Demonstrant henrettet i Iran

  Iran har henrettet den første som er dømt for forbrytelser i forbindelse med de omfattende demonstrasjonene i landet de siste månedene.

  Torsdag ble en demonstrant som skal ha skadet en sikkerhetsvakt med machete, henrettet, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

  I tillegg skal demonstranten ha sperret av en gate i Teheran, skriver Reuters.

  Tasnim skriver videre at landets høyeste domstol avviste en anke fra den dømte, og forsvarer straffen med at den dømtes handlinger er «krig mot gud».

  Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt.

 • NTB
  DEL
  Forsinkelser på tog fra Drammen og Asker

  Onsdag morgen er flere tog forsinket og innstillinger på Drammenbanen og Askerbanen.

  Togproblemene skyldes en signalfeil ved Brakerøya, skriver Bane Nor på sine hjemmesider.

  Regiontoget mellom Oslo og Bergen, regiontoget mellom Oslo og Stavanger, Flytoget og lokaltogene L12, L13, R10 og R11 er berørt av signalfeilen.

 • NTB
  DEL
  Tre palestinere drept på Vestbredden

  Israelske styrker har drept tre palestinere i forbindelse med et raid på den okkuperte Vestbredden torsdag morgen, melder palestinske helsemyndigheter.

  Raidet ble utført mot byen Jenin og den nærliggende flyktningleiren, nord på Vestbredden. Området har vært utsatt for en rekke raid og sammenstøt de siste månedene.

  – Tre drept av kuler fra den israelske okkupasjonen i Jenin ved daggry i dag, heter det i en uttalelse fra det palestinske helsedepartementet.

  Ifølge Palestinas statlige nyhetsbyrå brøt det ut konfrontasjoner og voldelige sammenstøt mellom innbyggere i Jenin og de israelske styrkene torsdag morgen.

  Bekrefter skuddveksling

  Den israelske avisa Haaretz viser til palestinske meldinger om at israelske sikkerhetsstyrker tok seg inn i flyktningleiren for å pågripe etterlyste palestinere, og at det deretter ble vekslet skudd.

  Angivelig skal to av de drepte ha vært tilknyttet Aqsa-martyrenes brigader, en militant gren av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti. Flere andre skadde skal være tatt til sykehus.

  Det israelske forsvaret (IDF) sier i en uttalelse at de har gjennomført pågripelser i Jenin, og melder at væpnede menn åpnet ild mot dem i forbindelse med pågripelsene.

  IDF-styrkene skjøt tilbake og kan bekrefte treff, heter det videre i uttalelsen.

  Høyeste siden 2006

  Over 140 palestinere er drept i sammenstøt mellom israelere og palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem hittil i år. Dødstallet er det høyeste siden 2006.

  Israel hevder de fleste av de drepte var militante palestinere, men også steinkastende ungdommer og andre som ikke har vært del av noen konfrontasjon, er drept.

  Minst 31 personer er drept i palestinske angrep i Israel og på Vestbredden i år, ifølge israelske tall.

 • NTB
  DEL
  FHI-sjefen varsler om svekket rolle i atomberedskapen
  FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarer om at instituttet ikke kan prioritere verken pandemiberedskap eller atomberedskap like høyt som hun skulle ønske neste år på grunn av budsjettkutt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarer om at neste års budsjettkutt kan gå på bekostning av både pandemiberedskap og atomberedskap.

  Folkehelseinstituttet må kutte rundt 300 stillinger etter budsjettforliket mellom regjeringen og SV.

  FHI har gjennom året jobbet med å legge planer for hva instituttet skal gjøre dersom det skulle skje en ny atomhendelse, forteller direktør Camilla Stoltenberg.

  – Det har vi ikke klart å prioritere høyt nok hverken i år eller i planene for neste år, sier hun.

 • NTB
  DEL
  Markant nedgang i alkoholsalget
  Nedgangen i alkoholomsetningen i 3. kvartal i år er betydelig for alle sorter i forhold til samme periode i fjor, viser tall fra SSB. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det ble solgt 7,1 millioner liter ren alkohol i Norge i 3. kvartal. Det er en nedgang på 18,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra SSB.

  Nedgangen i alkoholomsetningen i 3. kvartal i år er betydelig for alle sorter alkohol, viser tallene for alkoholomsetning fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I årets tredje kvartal ble det solgt i alt 7,1 millioner liter ren alkohol her i landet mot 8,8 millioner liter i fjor, en nedgang på 18,8 prosent.

  I tallet ligger det en nedgang i ren alkohol i brennevin på 19,1 prosent. For vin og øl er reduksjonen henholdsvis 20,9 og 17, 1 prosent, mens det for rusbrus er ned 16,2 prosent. Tallene er unntatt turistimport og taxfreesalg.

  SSB-tallene viser også at hver og en av oss i snitt drakk 1,59 liter ren alkohol i tredje kvartal. I samme kvartal i fjor var tallet 1,97 liter.

 • NTB
  DEL
  Kong Charles-mynter på vei til britenes lommebøker
  De første myntene med Storbritannias nye konge på vil fra og med torsdag dukke opp i omløp på britiske postkontor. Foto: The Royal Mint via AP / NTB

  De første myntene med bilde av Storbritannias nye konge vil fra og med torsdag finne veien inn i britenes lommebøker.

  Kongens portrett vil i første omgang være å finne på 50 pence-mynten, med en bakside til hyllest for hans avdøde mor, dronning Elizabeth.

  – I dag markerer vi en ny tidsepoke for britiske mynter, med bildet av kong Charles på 50 pence-mynten. Det er en fantastisk mulighet for myntsamlere som vil legge den til i samlingene sine, eller for oppstarten av en ny generasjon av myntsamlere, sier Rebecca Morgan ved Royal Mint, foretaket med ansvar for å lage mynter i Storbritannia.

  Rundt 9,6 millioner nye kong Charles-mynter vil etter hvert havne i omløp, i tråd med etterspørselen. Myntene med dronning Elizabeth vil forbli et godkjent betalingsmiddel.

  Kong Charles' portrett på mynten er laget av billedhugger Martin Jennings og er blitt personlig godkjent av kongen.

 • NTB
  DEL
  Biden ber igjen om et forbud mot angrepsvåpen
  USAs president Joe Biden under en minnemarkering for ofre for masseskytinger onsdag kveld. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  På en minnemarkering for ofre for masseskytinger i USA, oppfordret igjen president Joe Biden til et forbud mot såkalte angrepsvåpen.

  – Det er helt enkelt sunn fornuft, sa Biden i en tale på en nasjonal minnemarkering som ble holdt i en kirke i Washington onsdag kveld, lokal tid.

  Markeringen er blitt holdt årlig de siste ti årene, og minnes ofrene for masseskytinger og drap begått med skytevåpen.

  Biden har lenge vært en forkjemper for å stramme inn USAs våpenlover, og ønsker blant annet et forbud mot salg av såkalte angrepsvåpen til sivile.

  I talen sin sa Biden at det økte antallet masseskytinger river USA i stykker.

  – Det er vold som tærer på selve sjelen til dette landet, sa han.

 • NTB
  DEL
  Amerikanske land urolige for Peru
  Nasjonalforsamlingen i Peru, der landets president onsdag ble besluttet avsatt. Foto: Martin Mejia / AP / NTB

  Lederne i flere amerikanske land uttrykker uro for situasjonen i Peru, der landets president er blitt avsatt av nasjonalforsamlingen og siden blitt pågrepet.

  Castillo forsøkte onsdag å oppløse landets nasjonalforsamling rett før den skulle behandle et forslag om å reise riksrettssak mot ham.

  Nasjonalforsamlingen svarte med å avsette Castillo, og USA uttaler nå at de ikke lenger anser ham som Perus president.

  – Slik jeg oppfatter situasjonen, er han nå tidligere president Castillo, på grunn av nasjonalforsamlingens avgjørelse, sier talsperson for USAs utenriksdepartement Ned Price. Han la til at avsettelsen av Castillo var i tråd med demokratiske regler.

  På den andre siden legger Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador, som har vært en trofast alliert av Castillo, skylden for utviklingen på «fiendtlige miljø».

  Regjeringen til Gustavo Pedro, presidenten i Colombia, oppfordrer til dialog mellom alle politiske parter, og la til at demokratiet krever en anerkjennelse av folkets vilje, som i sin tid fikk både Castillo og nasjonalforsamlingens medlemmer valgt.

  Brasil er derimot mer kritisk til Castillo, og kaller hans forsøk på å oppløse nasjonalforsamlingen for et brudd på demokratiet og rettsstaten.

 • NTB
  DEL
  Scholz: Atomtrusselen fra Russland mindre etter internasjonalt press
  Risikoen for at atomvåpen blir brukt i Ukraina-krigen har blitt mindre takket være internasjonalt press mot Russland, mener Tysklands statsminister Olaf Scholz. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Risikoen for at atomvåpen blir brukt i Ukraina-krigen er blitt mindre takket være internasjonalt press mot Russland, mener Tysklands statsminister Olaf Scholz.

  – En ting har endret seg foreløpig: Russland har sluttet å true med å bruke atomvåpen. Det skjer som svar på at det internasjonale samfunnet har trukket en grense, sier Scholz i et intervju med tyske Funke torsdag.

  På spørsmål om trusselen om en atomkonflikt er blitt avverget, svarte Scholz at det foreløpig er blitt satt en stopper for det.

  Blant annet skyldes den positive utviklingen et nylig besøk Scholz avla i Kina, mener han.

  – Under mitt besøk i Beijing ga Kinas president Xi Jinping og jeg sammen uttrykk for at atomvåpen ikke må brukes. Kort tid etter bekreftet G20-landene denne posisjonen, sier han.

 • NTB
  DEL
  Carlsberg produserer og selger fortsatt øl i Russland
  Det danske bryggerikonsernet Carlsberg driver fremdeles med både produksjon og salg av øl i Russland. Her fra en matbutikk i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det danske bryggerikonsernet Carlsberg driver fremdeles med både produksjon og salg av øl i Russland, til tross for løfter om å trekke seg ut av landet.

  Det melder den danske avisen Berlingske, som har vært på rundtur i flere supermarkeder og kiosker i Moskva. Der fant de øl som nylig er blitt produsert på Carlsbergs bryggerier i Russland.

  Carlsberg eget merke er stort sett forsvunnet fra butikkhyllene, men flere utenlandske merker som Carlsberg eier og produserer er fremdeles å finne – blant annet Kronenburg 1664 og Brooklyn Brewery.

  Rundt en måned etter den russiske invasjon av Ukraina, sa selskapet at de ville trekke seg helt ut av Russland, men at de ville fortsette sin daværende drift inntil de fant en kjøper av virksomheten.

  Det har de fremdeles ikke gjort, noe som gjør at de for å sikre arbeid til sine ansatte i landet, fremdeles driver der, skriver Carlsberg i en e-post til avisen.

 • NTB
  DEL
  Equinor vant havvindauksjon med bud på 130 millioner dollar
  Med et bud på 130 millioner dollar, har Equinor sikret seg et areal i Stillehavet i den første havvindauksjonen noensinne på den amerikanske vestkysten. Her fra Hywind Scotland. Foto: Woldcam / Equinor via AP / NTB

  Med et bud på 130 millioner dollar, har Equinor sikret seg et areal i Stillehavet i den første havvindauksjonen noensinne på den amerikanske vestkysten.

  Fem lisenser ble tilbudt av the Bureau of Ocean Energy Management i auksjonen, som er den første i USA for flytende havvind i kommersiell skala.

  Budet på rundt 1,3 milliarder kroner gir havvindrettigheter i et område på 324 kvadratkilometer i Morro Bay, som ligger mellom San Francisco og Los Angeles. Ifølge Equinor kan det produsere om lag to gigawatt energi, nok til å forsyne rundt 750.000 hjem med strøm.

  Etter myndighetsgodkjennelser blir den nye lisensen en del av konsernets amerikanske portefølje, som omfatter Empire Wind- og Beacon Wind-prosjektene på nordøstkysten av USA.

 • NTB
  DEL
  Perus påtalemyndighet: Presidenten er pågrepet
  Pedro Castillo kunngjorde at han ville oppløse nasjonalforsamlingen, bare noen timer før den skulle debattere om presidenten skulle stilles for riksrett. Arkivfoto: Martin Mejia / AP / NTB

  Kongressen i Peru har vedtatt å avsette president Pedro Castillo, samme dag som han ville oppløse nasjonalforsamlingen i skyggen av en ny riksrettsdebatt mot ham.

  Castillo ble pågrepet kort tid etter at nasjonalforsamlingen avsatte ham, ifølge landets påtalemyndighet.

  Ifølge Marita Barreto, som koordinerer rettsforfølgelse av korrupsjon i myndighetene, er Castillo i varetekt. Flere medier meldte at Castillo ble pågrepet etter at han forlot presidentpalasset i Lima.

  Landets visepresident Dina Boluarte er siden Castillos avsettelse blitt tatt i ed som president. Hun blir dermed Perus første kvinnelige statsleder.

 • NTB
  DEL
  Expressen: Sverige avviser to tyrkiske utleveringskrav

  Den svenske riksadvokaten sier til landets høyesterett at Sverige ikke kan utlevere to menn Tyrkia har krevd å få utlevert, skriver Expressen.

  Ifølge avisen er det snakk om to personer Tyrkia har krevd å få utlevert som betingelse for å godkjenne Sveriges medlemskap i Nato. Tyrkia vil ha tak i et titall personer de anser for å være terrorister.

  Kravet ble gjentatt på et møte mellom Sverige og Tyrkia. De to som riksadvokaten nå har uttalt seg som, skal være blant navnene som kom opp på det møtet.

  Mennene er anklaget for å tilknytning til Gülen-bevegelsen, som tyrkiske myndigheter anklager for å ha stått bak kuppforsøket i landet sommeren 2016.

  Riksadvokaten mener mennene ikke har brutt svensk lov og at begge risikerer forfølgelse i hjemlandet. Fordi utlevering ikke er mulig, mener Riksadvokaten det heller ikke er nødvendig å ta opp utleveringskravet i høyesterett.

 • NTB
  DEL
  Ni drept i nye angrep i Burkina Faso

  To angrep nord i Burkina Faso har kostet minst ni sivile livet denne uken, forteller lokale vitner.

  Rundt en mil fra regionhovedstaden Kongoussi i Bam ble fem mennesker drept da væpnede menn på motorsykkel åpnet ild, sier en lokal beboer, som ønsker å være anonym. To personer ble såret i angrepet.

  En annen beboer sier til nyhetsbyrået AFP at minst sju ble drept i angrepet.

  Angrepet skjedde kun dager etter at en gruppe handelsreisende ble angrepet mandag. Fire personer ble drept.

  Det har ikke vært mulig for AFP å få en uavhengig bekreftelse av dødstallene, men en kilde i sikkerhetsstyrkene bekrefter de to angrepene.

  Det fattige landet i Vest-Afrika sliter med et jihadistopprør som har pågått i nærmere åtte år. Store deler av landet kontrolleres ikke lenger av regjeringen, og uro i de væpnede styrkene har utløst to kupp bare i år.

  Tusener av sivile, politifolk og frivillige sikkerhetsmannskaper er drept i løpet av opprøret, mens rundt to millioner er drevet på flukt.

 • Lene Skogstrøm
  DEL
  Trump-advokater fant hemmeligstemplede objekter

  Advokater som jobber for ekspresident Donald Trump, oppdaget minst to gjenstander stemplet hemmelig da de nylig søkte gjennom en lagerbod i Florida.

  De hemmeligstemplede funnene er overlevert til det føderale politiet FBI, skriver Washington Post. Ifølge avisen ble de funnet av et eksternt team som var leid inn for å søke gjennom Trumps eiendommer for å se om det var mer gradert materiale der.

  Det er ikke kjent hva som ble funnet i boden i West Palm Beach, men den har blitt brukt til å oppbevare ting fra et kontor Trumps stab brukte etter at han gikk av.

  I en ransaking av Trumps luksuseiendom Mar-a-Lago i august fant FBI rundt 100 hemmeligstemplede dokumenter. I tillegg hentet Trumps advokater 37 graderte dokumenter derfra i juni, mens det nasjonale arkivverket hentet ut 15 esker med 184 graderte dokumenter i januar.

  Ransakingen i august skjedde fordi etterforskere mente det fortsatt var hemmeligstemplede dokumenter på Mar-a-Lago, til tross for at Trumps folk hadde bekreftet at alle slike dokumenter var levert inn.

  Etter pålegg fra en føderal dommer om å vise full åpenhet, leide Trumps folk inn et eksternt firma til å søke gjennom ekspresidentens eiendommer i flere delstater, inkludert i Trump Tower i New York.

  (NTB/AP)

 • Lene Skogstrøm
  DEL
  Britisk ja til omstridt ny kullgruve

  Den britiske regjeringen har godkjent planene om å bygge en omstridt kullgruve, den første nye kullgruven i landet på flere tiår.

  Gruveprosjektet i Cumbria i Nordvest-England er blitt møtt med omfattende protester fra miljøforkjempere. Greenpeace kaller onsdagens tillatelse «klimahykleri».

  Det er fremgangsminister Michael Gove som har gitt tommelen opp for prosjektet. Det har som mål at driften skal være klimanøytral.

  – Det er for tiden et marked i Storbritannia og Europa for dette kullet, og det er svært sannsynlig at den globale etterspørselen vil vedvare, sier Gove.

  Regjeringen sier kullet fra gruven skal brukes til stålproduksjon, ikke kraftproduksjon. Regjeringen står fast ved sitt mål om å fase ut kullkraft innen 2024.

  Miljøgrupper sier på sin side at godkjenningen av gruven undergraver Storbritannias klimaforpliktelser.

  Storbritannia har som mål å bli karbonnøytralt innen 2050.

 • NTB
  DEL
  EU begrenser «evigvarende kjemikalier» i mat fra neste år

  Fra neste år vil EU begrense nivået av fire «evigvarende kjemikalier» som finnes i mat og utgjør en helserisiko, sier EU-kommisjonen.

  – I dag tar vi enda et steg for å øke mattryggheten i EU og beskytte borgerne bedre mot skadelige kjemikalier. Disse nye reglene viser at vi setter folks helse først, sier helsekommissær Stella Kyriakides.

  De nye reglene gjelder fire typer fluorforbindelser som alle hører til gruppen per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS). Gruppen beskrives som «evigvarende kjemikalier» fordi de ikke brytes ned. De brukes i en rekke produkter med smuss- og vannbestandig overflatebehandling. Blant annet kokekar, regntøy, tepper og brannhemmende skum.

  Utstrakt bruk, kombinert med deres bestandighet i miljøet har ført til omfattende miljøforurensning, skriver kommisjonen om PFAS-forbindelser.

  Reglene som trår i kraft neste år, gjelder perfluoroktansyre (PFOA), perfluornonansyre (PFNA), perfluorheksansulfonat (PFHxS) og perfluoroktansulfonat (PFOS).

 • NTB
  DEL
  Palestiner skutt og drept av israelske soldater

  Israelske soldater har skutt og drept en palestinsk mann på den okkuperte Vestbredden etter at han skal ha skutt mot dem, opplyser hæren.

  Den israelske hæren sier den 32 år gamle mannen kjørte bil forbi en militærpost i nærheten av bosettingen Ofra og skjøt mot den. Soldatene fulgte etter bilen og skjøt mannen da han kom ut og skjøt mot dem, heter det i uttalelsen.

  Palestinske myndigheter sier 32-åringen bodde i landsbyen Silwad i det samme området.

  Over 140 palestinere er drept i sammenstøt mellom israelere og palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem hittil i år. Dødstallet er det høyeste siden 2006.

  Israel hevder de fleste av de drepte var militante palestinere, men også steinkastende ungdommer og andre som ikke har vært del av noen konfrontasjon er drept.

  Minst 31 personer er drept i arabiske angrep i Israel og på Vestbredden i år, ifølge israelske tall.