Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politiet: Ikke gjort funn etter savnet mann
24. november kl 17:05NTB
DEL

Etter to dager med søk etter en savnet 23-åring i Hammerfest, har politiet ikke gjort funn.

Politiet mener fortsatt at savnede 23-åringen som har vært savnet siden desember 2020/januar 2021, har vært utsatt for en kriminell handling.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Småfly ble sittende fast i høyspentmast i USA
  Det lille flyet ble sittende bom fast i høyspentmasten søndag kveld. Foto: Tom Brenner / AP / NTB

  To personer er etter flere timer reddet ut av et småfly som søndag kveld ble sittende fast i en høyspentmast i Maryland i USA.

  De to mennene om bord, begge i 60-årene, er uskadet, men på grunn av faren for elektriske støt måtte det gjøres grundige forberedelser før de to kunne hentes ut av flyet.

  Ulykken har ført til store strømbrudd i området.

  Fly styrtet inn i masten i Gaithersburg i delstaten Maryland søndag kveld og ble sittende fast 30 meter over bakken. Mandag morgen norsk tid ble de to reddet ut av flyet i god behold.

 • NTB
  DEL
  Kongen tilbake på jobb igjen etter sykmelding

  Kong Harald ble sykmeldt på grunn av forkjølelse fredag, men mandag opplyser Slottet til NTB at han er på jobb igjen.

  På mandagens program står en audiens med forsvarssjef Eirik Kristoffersen og med Serbias ambassadør til Norge, Aleksandar Vučić.

  Fredag tok kronprins Haakon over de planlagte oppgavene i kongens program.

 • Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  Oljeprisfall etter Kina-protester

  De store protestene i Kina mot regjeringens strenge koronaregler har gitt et kraftig børsfall og fall i oljeprisen. Det skriver E24.

  Mandag morgen norsk tid er prisen for ett fat nordsjøolje 81 dollar. Det er ned nesten 3 prosent og den laveste oljeprisen siden januar i år.

  Fallet kommer etter store og sjeldne protester i Kina. Innbyggerne i flere byer har demonstrert mot myndighetenes strenge koronatiltak. Investorer frykter konsekvensene dette kan få på etterspørselen etter olje, skriver Reuters.

 • NTB
  DEL
  Matsentralen ber om penger og hjelp fra frivillige
  Rundt i landet er det mange organisasjoner som deler ut mat. Matsentralen sier mange av dem mangler penger og frivillige. Foto: Erlend Aas / NTB

  Køen er doblet flere steder det deles ut mat. Matsentralen har et ønske til nordmenn i førjulstiden: Bidra med tid og penger for å hjelpe dem som trenger det.

  – Mange av organisasjonene som henter hos oss, sier det er en dobling av køen sammenlignet med i fjor, sier styremedlem i Matsentralen Christiano Aubert til NTB.

  – Vi samarbeider med over 500 organisasjoner. En del er under Frelsesarmeen eller Kirkens Bymisjon, men det er også mange frittstående organisasjoner som bare er lokale ildsjeler. Mange av dem strekker strikken langt nå. De trenger både pengebidrag og hjelp fra frivillige, som for eksempel kan kjøre rundt og levere mat, sier han.

  Matsentralen klarer seg imidlertid bra, i hvert fall inntil videre. I høst og vinter har de nemlig fått totalt 7 sårt tiltrengte millioner ekstra fra staten, i to omganger.

  Det er også mange frivillige som har meldt seg til dem.

  – Vi har aldri fått så mange henvendelser fra folk som vil jobbe frivillig som nå, sier Aubert.

 • NTB
  DEL
  Arctic Challenge Exercise blir dobbelt så stor
  Forsvarets nye F-35 jagerfly, her på Rygge militære flyplass i Østfold i 2019, skal delta på øvelsen neste år samme med mange av våre allierte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Annethvert år siden 2013 har luftforsvarene i Norge, Sverige og Finland sammen arrangert øvelsen Arctic Challenge Exercise (ACE).

  Nå planlegges den sjette utgaven av jagerflyøvelsen, som også nå skal foregå i våre felles luftrom i nord, skriver Teknisk Ukeblad.

  Slik det ser ut nå, vil det delta totalt 145 fly, hvorav 100 er jagerfly. Til sammenligning var det i fjor cirka 70 fly som deltok på den da noe korona-nedskalerte øvelsen.

  ACE 23 skal pågå i to uker i månedsskiftet mai/juni 2023.

  Teknisk Ukeblad skriver at de har fått informasjon om den planlagte øvelsen fra Luftforsvaret, som nylig har vært i Finland på planleggingsmøte.

  Per i dag 14 nasjoner som stiller på øvelsen neste vår: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Norge, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og USA.

 • NTB
  DEL
  Aasland: Norsk olje og gass er ettertraktet
  Olje- og energiminister Terje Aasland sier at avtalen med SV om å ikke avholde 26. konsesjonsrunde ikke vil bli videreført. Det kan bety nye leteblokker, sier olje- og energiministeren. Foto: Lise Åserud / NTB

  Regjeringen har en avtale med SV om ikke å avholde 26. konsesjonsrunde i år. Det kan endre seg neste år.

  – En forlengelse av denne avtalen er ikke på bordet akkurat nå i de pågående budsjettforhandlingene med SV, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagens Næringsliv.

  – Det kan bety nye leteblokker, sier han.

  – Behovet for gass har jo ikke avtatt med den situasjonen som har utspilt seg med krigen i Ukraina.

  Aasland mener pilene også peker oppover i det lange bildet, og at energikrisen har styrket posisjonen til Norge som olje- og gassprodusent.

  – Jeg mener Barentshavets mulighet i et lengre tidsperspektiv har forsterket seg gjennom situasjonen som man opplever. Jeg opplever at EU er opptatt av at Norge skal videreutvikle olje- og gassaktiviteten, være en stabil og langsiktig leverandør av gass, sier Aasland.

 • NTB
  DEL
  Megling for kabinansatte i SAS
  SAS-ledelsen og de kabinansatte går i frivillig mekling mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  De kabinansatte og SAS-ledelsen setter seg mandag ned til frivillig megling i et forsøk på å bli enige om en ny tariffavtale.

  Rundt 500 kabinen kan gå ut i streik om partene ikke blir enige, skriver FriFagbevegelse.

  – Foreløpig har vi ikke sett noe på bordet som vi kan signere på, skriver forbundsleder Elin Roverudseter i Kabinansattes forbund i en tekstmelding til NTB.

  Stridspunktene skal dreie seg om både en ny kollektivavtale og effektiviseringer. Roverud har tidligere vært klar på at de ikke har mer å gå på for hverken lønn eller arbeidstid.

  Det er i utgangspunktet satt av én dag til frivillig megling. Lykkes det ikke å komme frem til en avtale, går det videre til tvungen megling. Om heller ikke det fører frem, kan det ende med streik.

  – Vårt fokus er å finne en løsning så raskt som mulig. Av respekt for prosessen ønsker vi ikke å kommentere mer på dette tidspunktet, skriver pressesjef Tonje Sund i SAS i en tekstmelding.

 • NTB
  DEL
  Mann tiltalt for voldtekt av datter

  En småbarnsfar i begynnelsen av 30-årene er tiltalt for å ha voldtatt sin egen datter da hun var to eller tre år gammel, skriver Avisa Nordland.

  Mannen er også tiltalt for å ha oppbevart tre seksualiserte bilder av barn på PC-en. Det siste tiltalepunktet dreier seg om at han skal ha brutt besøksforbudet han var ilagt mot sin tidligere samboer etter å ha sendt meldinger til henne for snart to år siden.

  Hvis mannen blir dømt, kan han risikere 21 års fengsel for grov voldtekt av barn under fjorten år.

  Mannens forsvarer, Tor Haug, sier hans klient ikke erkjenner straffskyld på noen av tiltalepostene.

  – Jeg syns det er for ille at man skal gå inn i så gamle saker. Når den kommer opp, er det tre år siden handlingene skal ha skjedd, sier han til Avisa Nordland.

  Det er satt av to dager til behandling av saken i Salten og Lofoten tingrett i januar neste år.

 • NTB
  DEL
  SVs ledervalg fortsatt i det blå
  Pål Julius Skogholt, tidligere ordførerkandidat i Tromsø, nå leder i SVs valgkomité, har snakket med tre lederkandidater som alle har nordnorsk bakgrunn. Men ingen av dem vil si at de stiller opp som ny SV-leder. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

  SVs valgkomité snakket denne helgen med Kirsti Bergstø (41), Kari Elisabeth Kaski (35) og Torgeir Knag Fylkesnes (47), som alle nevnes som mulig ny SV-leder.

  Men ingen av dem vil si at de stiller som ny partileder, skriver Klassekampen.

  – Det er ingen tvil om at det ville vært enklere for organisasjonen å forholde seg til dette om det var tydelig hvem som var kandidater og ikke, sier Pål Julius Skogholt, leder i SVs valgkomité, til Klassekampen.

  Valgkomiteen har gitt SVs lokal- og fylkeslag frist til 20. desember for å komme med innspill om hvem de ønsker som ny SV-leder. Lederen vil ta over etter Audun Lysbakken, som har ledet partiet siden 2012.

 • NTB
  DEL
  Mange pågrepet under marsj mot kvinnevold i Tyrkia

  Rundt 40 mennesker ble tatt i forvaring av politiet i Istanbul søndag, ifølge en gruppe som kjemper mot drap på kvinner. Fredag ble rundt 200 arrestert ved en annen protest mot kvinnevold.

  Ingen av arrangementene var godkjent av myndighetene, som hevdet at de ville forstyrre freden. Fredag var den internasjonale dagen for å utrydde vold mot kvinner.

  Arrangørene sier at 300 kvinner er drept i Tyrkia hittil i år i hendelser der kvinner drepes fordi de er kvinner.

  Tyrkia meldte seg i fjor ut av Istanbul-traktaten mot vold mot kvinner etter initiativ fra president Recep Tayyip Erdogan.

 • NTB
  DEL
  Flere tror på høyere koronasmitte i vinter
  Folk er mindre redd for å bli smittet av korona. Her ser vi en positiv koronatest. Hurtigtesten viser to streker som betyr påvist koronasmitte. Foto: Erik Johansen / NTB

  I november sier et flertall i befolkningen, 53 prosent, at de tror på flere koronasmittede i Norge. 15 prosent av de spurte forventer færre smittede, mens resten tror antallet forblir uendret. Det viser tall fra Norsk koronamonitor fra Opinion.

  – Stadig flere stålsetter seg for en mulig vinterbølge av korona. Men til november å være er tallene likevel lavere enn for samme årstid tidligere i pandemien, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Én av fem nordmenn er bekymret for å bli smittet. I fjor og året før fryktet henholdsvis 32 og 44 prosent koronasmitte.

  Både koronasmitten og koronainnleggelser har flatet ut etter flere uker med økning, opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) i forrige uke.

  Ved intensivavdelingene har antallet koronapasienter holdt seg relativt stabilt siden uke 36. De siste ukene har det vært mellom 40 og 50 koronadødsfall pr. uke.

 • NTB
  DEL
  Store kutt for flere Mentor Medier-aviser

  Fredag kunngjorde Medietilsynet fordelingen av pressestøtten for 2022. I alt 388,7 millioner kroner er fordelt utover aviser i hele landet. De nasjonale nisjeavisene får mye mindre pressestøtte neste år.

  Vårt Land er blant avisene som opplever et betydelig kutt sammenlignet med i fjor. Avisen får 26,8 millioner i pressestøtte i år, mot 31 millioner i fjor.

  Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore sier til sin egen avis at Vårt Land nå må spare.

  – Det gir et dramatisk forverret resultat i år. Dessuten må vi også regne med lavere støtte neste år, som gjør at vi må spare inn millioner i neste års budsjett. Vi må bli færre i redaksjonen, og håper å komme i mål med frivillige tiltak, sier han.

  Dagsavisen mister 6,3 millioner kroner i pressestøtte. Klassekampen og Dagen får henholdsvis 1,8 og 2,9 millioner kroner mindre enn i fjor. Klassekampen er samtidig den avisen som får mest i støtte – 39,9 millioner kroner.

 • NTB
  DEL
  Kraftig fall på Hongkong-børsen

  Hongkong-børsen åpnet markert ned mandag på grunn av uro over bølgen av protester mot covid-nedstengninger i Kina.

  Hang Seng-indeksen var ned 3,26 prosent da handelen åpnet mandag morgen.

  Også Shanghai-børsens indeks falt ved åpning med 1,5 prosent, mens Shenzhen-indeksen var ned 1,54 prosent.

  I Tokyo var det også nedgang, men ikke så kraftig. Der falt Nikkei-indeksen 0,31 prosent, mens den bredere Topix-indeksen var ned 0,16 prosent.

 • NTB
  DEL
  Færre sier ja til EU – støtten til EØS faller
  Den langsiktige trenden er at ja-siden sakte, men sikkert går fram, og at ja-siden breier seg ut politisk, sier Europabevegelsens generalsekretær, Fredrik Mellem. Foto: Lise Åserud / NTB

  Etter rekordoppslutning for norsk EU-medlemskap i mai er EU-skepsisen tilbake.

  Over halvparten av de spurte ville svart nei dersom det var EU-valg i morgen. Andelen som ville stemt ja, ligger på 27,2 prosent. Det er 8,1 prosentpoeng ned fra forrige måling for ja-siden, skriver Nationen.

  Tilslutningen til EØS-avtalen går også noe ned. 58 prosent ville nå stemt ja til EØS-avtalen dersom det var folkeavstemning i morgen. Det er ned fra 64,9 prosent for et halvt år siden.

  1001 personer er spurt i målingen, som er gjennomført av Sentio. EU-barometeret gjennomføres to ganger i året på vegne av Nationen og Klassekampen.

 • NTB
  DEL
  Titusener i Vox-protest mot Spanias regjering

  Ifølge politiet samlet 25.000 av tilhengere av det spanske ytre-høyrepartiet Vox seg søndag i Madrid til en demonstrasjon mot statsminister Pedro Sánchez' regjering.

  Vox-leder Santiago Abascal kalte Sánchez' sosialdemokratiske regjeringen en regjering av forræderi, usikkerhet og ruin.

  Abascal var spesielt kritisk til opphevelsen av en lov om oppvigleri, en ny kriminalitetslov og andre lover som regjeringen foreslår, blant annet en ny lov om seksuell kriminalitet, som skjerper straffen for voldtekt, men letter på straffen for enkelte andre forhold.

  – Vi har en regjering som styrer mot folket, reduserer straffen for forbrytelser og avvæpner politiet, sa Abascal.

 • NTB
  DEL
  Rekordmange nordmenn satser på vedfyring
  74 prosent av alle norske hjem har et ildsted og ni av ti benytter det. Foto: Terje Pedersen / NTB

  – En av fem nordmenn har vedfyring som hovedoppvarmingskilde. I perioder med høye strømpriser og lave temperaturer fyrer halvparten av den norske befolkningen daglig med ved, sier daglig leder i bransjeforeningen Norsk Varme, Brede Børud, til Nationen.

  I en undersøkelse som Norstat har gjort på vegne av bransjeforeningen, kommer det frem at ni av ti nordmenn som har et ildsted, bruker det. Tre av fire norske hjem har et ildsted.

  – Vedfyring eksisterer ikke bare for oppvarming og kosens skyld, det er også et viktig beredskapstiltak i Norge, understreker Børud, og viser til at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) peker på vedfyring som en av de mest nødvendige oppvarmingsmulighetene.

  – Hvis strømmen går, er det også kun vedfyring som kan holde oss varme over flere dager.

 • NTB
  DEL
  Tankesmie: Brexit økte Storbritannias legemangel

  Studien fra Nuffield Trust finner at det mangler 4000 leger i fire forskjellige spesialistområder – anestesi, pediatri, hjertelungekirurgi og psykiatri.

  Det er områder felt der den britiske helsetjenesten har vært særlig avhengig av leger fra EU-landene.

  Om trenden hadde fortsatt som før brexit, skulle det vært 41.000 leger fra EU- og EFTA-land i Storbritannia i 2021. Men det var minst 4000 færre.

  – Kampanjen for brexit og resultatet av brexit-avstemningen er den åpenbare grunnen til at trenden endret seg fra 2015 og 2016, konkluderer studien som er gjort på oppdrag fra avisen The Guardian.

  Den viste til usikkerhet om hvordan bevegelsen av folk ville være etter brexit, uklare visumregler og dårligere arbeidsforhold i helsesystemet som årsaker til den lavere tilstrømmingen av leger.

 • NTB
  DEL
  Ingen økt trygd til de fattigste før jul
  Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen sier hun forstår at det er mange som syntes situasjonen nå er vanskelig fordi økonomien har endret seg for veldig mange mennesker. Foto: Alf Simensen / NTB

  Arbeidsminister Marte Mjøs Persen erkjenner at det er en krevende tid for mange i Norge nå, og det rammer dem som har minst hardest. Men det er ikke aktuelt å øke trygden.

  – Vår viktigste oppgave er å sørge for at folk har jobb og økonomi til å komme seg gjennom krisen, og at forskjellene ikke øker. Vi kan ikke løse dette bare ved å bruke mer penger, sier Persen til Dagsavisen.

  – Det vil være negativt for folks økonomi, fordi renten vil øke mer enn nødvendig. Vi er nødt til å ha offensiv omfordeling og målrettede tiltak for de mest utsatte i samfunnet. Det gjør regjeringen nå, føyer hun til.

  Regjeringen har blant annet gitt 20 millioner kroner til frivillige organisasjoner for å avhjelpe situasjonen.

 • NTB
  DEL
  Minst 14 omkom i skred i Kameruns hovedstad

  Et jordskred i Kameruns hovedstad Yaounde har krevd minst 14 menneskeliv, opplyser den regionale guvernøren til statlig TV. Flere titalls er savnet.

  Ofrene deltok i en begravelse da de ble tatt av skredet søndag kveld, ifølge guvernør Naseri Paul Bea.

  Han sier de telte ti lik på stedet, men at fire døde allerede var kjørt bort. Det er også mange skadede fordelt på forskjellige sykehus i byen.

  Flere hundre mennesker lette febrilsk etter sine kjære etter skredet, mens politibiler fraktet bort lik dekket av hvite laken, melder nyhetsbyrået AFPs korrespondent på stedet.

  Bea kaller området i bydelen Damas der skredet gikk, svært farlig, og han ba folk forlate området før myndighetene kommer for å rydde det for folk.

 • NTB
  DEL
  BBC-journalist skal ha blitt pågrepet i Kina
  Kinesisk politi sperrer av stedet der demonstranter søndag var samlet i Shanghai for andre dag på rad. Foto: AP / NTB

  En BBC-journalist ble lagt i bakken og pågrepet av flere politifolk mens han dekket en demonstrasjon i Shanghai, melder Deutsche Welle.

  Deutsche Welles korrespondent William Yang delte natt til mandag en video på Twitter som viser BBCs videojournalist Edward Lawrence idet han blir pågrepet mens han filmet demonstranter.

  På videoen kan man se ham rope til folk på stedet at de skal ringe konsulatet, mens han blir ført bort.

  BBC selv opplyste litt senere blant annet til TV 2 at Lawrence ble banket opp og påført håndjern i de timene han var i politiets varetekt før han ble løslatt etter flere timer.

  Ifølge den britiske avisen The Sun snakket britiske tjenestemenn med ham etter at han ble satt fri.

  – Jeg er på stedet der det var ekstraordinære demonstrasjoner mot nullcovid i Shanghai i går. Mange er samlet her og ser på i stillhet. Masse politi, tvitret Lawrence søndag ettermiddag før han ble pågrepet.

  Hendelsen fant sted i Ürümqi-gaten, der det søndag var demonstrasjoner for andre dag på rad mot myndighetenes strenge smitteverntiltak.