Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Ned mot 20 minusgrader på Østlandet til uken
01. desember 2022 kl 20:07Celina Therese Ekholt
DEL

– Sånn som det ser ut nå, blir det ganske kaldt mange steder på Østlandet neste uke. Enkelte steder kan det bli ned mot 20 minusgrader, sier vakthavende meteorolog Dina Stabell ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.

Hun påpeker at temperaturen vil variere ut fra hvor på Østlandet man befinner seg, og at det blir kaldest i innlandet. I Oslo ser temperaturen ut til å komme ned mot 10–12 minusgrader torsdag og fredag neste uke.

–Det ser ut til at det kan komme litt snø på tirsdag, og inn mot helgen, sier Stabell, som understreker at det ikke vil være snakk om store mengder.

Det kommer ikke til å holde seg på 20 minusgrader, ifølge meteorologen, men den varme perioden som har vært den siste tiden er over, og det vil holde seg på minussiden fremover.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Biden: Forhold til Kina ikke svekket av spionballong
  President Joe Biden snakker med pressen om nedskytingen av antatt kinesisk spionballong. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Forholdet mellom USA og Kina er ikke svekket som følge av nedskytingen av en antatt kinesisk spionballong i helgen, sier den amerikanske presidenten mandag.

  – Vi gjorde det klart for Kina hva vi skal gjøre. De forstår vår posisjon. Vi kommer ikke til å føye oss, sier president Joe Biden.

  Han legger til at hans syn hele tiden var at ballongen måtte skytes ned.

  – Vi gjorde det rette, og det er ikke et spørsmål om å svekke eller styrke – dette er virkeligheten, sier Biden.

  I helgen skjøt USA ned en kinesisk ballong i sitt luftrom, en ballong de mener var i bruk til spionformål. Kina fastholder at det var en værballong.

 • NTB
  DEL
  Kraftig brann i enebolig i Bergen slukket

  Det brant kraftig i en enebolig på Storetveit i Bergen mandag. Klokken 22.30 melder politiet at brannen er slukket.

  Vest politidistrikt skriver på Twitter at etterslukkingen vil pågå utover natten.

  Politiet fikk melding om brannen klokken 21.22. De omtalte det som en kraftig brann i et tettbebygd område

  – Det er fem stykker som bor i boligen. Fire av disse var hjemme da det begynte å brenne, men alle har kommet seg ut uten skader, sa operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen til NTB tidligere mandag kveld.

  Brannvesenet opplyste om at det var fare for spredning. Tre nærliggende hus ble evakuert.

  Naboer skal ha hørt to eksplosjoner omtrent samtidig som brannen brøt ut. Politiet vet ikke om dette har sammenheng med brannen.

 • NTB
  DEL
  Leder i fritidsklubb dømt for flere voldtekter

  En 20 år gammel mann er i Sør-Rogaland tingrett dømt til elleve års fengsel for en rekke seksuelle overgrep mot til sammen 18 ungdommer og barn.

  Flere av overgrepene skjedde på fritidsklubben der mannen var ansatt som aktivitetsleder, skriver Stavanger Aftenblad. Da rettssaken startet erkjente 20-åringen flere fysiske overgrep mot mindreårige. Han erkjente blant annet straffskyld for voldtekt.

  Mannen nektet derimot for å stå bak flere nettovergrep han er anklaget for.

  Ifølge retten skal 20-åringen ha utgitt seg for å være en mindreårig jente på Snapchat, for å så forlede en rekke mindreårige til å sende nakenbilder av seg selv.

  Mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier til Aftenbladet at domfelte har bestemt seg for å anke skyldspørsmålet i tilknytning til disse sakene.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Salman Rushdie deler bilde etter knivangrepet

  I forbindelse med et intervju i The New Yorker deler forfatter Salman Rushdie et bilde av seg selv på Twitter. Der kan man se at han har en lapp over det ene øyet.

  I fjor ble Rushdie knivangrepet under et arrangement i New York.

  En mann ble arrestert og siktet for drapsforsøk. Den siktede nekter straffskyld.

 • NTB
  DEL
  Danmarks forsvarsminister sykmeldt på ubestemt tid
  Jakob Ellemann-Jensen er sykmeldt på ubestemt tid. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB

  Danmarks forsvarsminister, Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen, er sykmeldt på ubestemt tid etter et illebefinnende forrige uke.

  – Jeg har hatt det utrolig travelt i lengre tid. Nå sender kroppen et signal om at det er på tide å tan pause hvis det ikke skal gå galt. Det lytter jeg til, skriver Ellemann-Jensen på Facebook.

  – Konklusjonen er derfor at jeg, etter råd fra legen min, blir nødt til å ta en pause, og så vender jeg tilbake når jeg er klar til de, fortsetter ministeren. Han opplyser samtidig at det går bra med ham.

  Økonomiminister Troels Lund Poulsen blir fungerende forsvarsminister, mens nestleder Stephanie Lose skal styre partiet i lederens fravær.

  Ellemann-Jensen ble forsvarsminister i Mette Frederiksens koalisjonsregjering i desember.

 • NTB
  DEL
  Advokat og sykepleier tiltalt for grovt underslag

  En advokat og en sykepleier er tiltalt for grovt underslag av en pleietrengende kvinne i 90-årene. Rettssaken er berammet til 29. august i år.

  Det var i november i fjor at det ble kjent at en advokat og en sykepleier er tiltalt for grovt underslag av en pleietrengende kvinne i 90-årene. Kvinnen døde på sensommeren i fjor. Ifølge tiltalen har advokaten underslått 7,4 millioner kroner, skriver AdvokatWatch.

  Advokaten skal ha skrevet flere gavebrev på vegne av kvinnen i 90-årene til sykepleieren og seg selv. Deretter skal han ha overført 5,4 millioner kroner til sykepleieren og 2 millioner til sin egen brukskonto.

  Rettssaken mot de to er berammet i Oslo tingrett fra 29. august til 22. september. Begge nekter straffskyld.

 • NTB
  DEL
  Redningshelikoptre tilbake i beredskap

  En teknisk kontroll gjorde at samtlige nye SAR Queen redningshelikoptre var på bakken. Nå er alle tilbake i normal beredskap.

  Mandag ettermiddag skrev Fremover at alle de nye SAR Queen var på bakken, på grunn av en teknisk kontroll.

  – Det er bare fordi vi skal sjekke maskinene teknisk. De blir grundig sjekket én etter én, sa Lars Nedrevåg, vakthavende redningsleder for Hovedredningssentralen i Nord-Norge, til avisen i 16.30-tiden.

  I mellomtiden ble de andre maskinene Hovedredningssentralen hadde tilgjengelig brukt, men nå er samtlige helikoptre tilbake i normal beredskap, skriver HRS Nord-Norge på Twitter.

 • Siril Thesen
  DEL
  Har slukket brannen i Schweigaards gate i Oslo

  Nødetatene rykket mandag kveld klokken 20.08 ut til Schweigaards gate i Gamle Oslo etter melding om røykutvikling fra en kjeller i en bygård.

  Klokken 20.17 skriver politiet i en oppdatering at brannen er slukket, men at det fortsatt er mye røyk som må luftes ut.

  – Vi har lokalisert og slukket en brann i kjelleren på bygget. Vi jobber videre med å ventilere ut røyk og kontrollere for brannspredning i konstruksjonene, skriver Oslo 110-sentral på Twitter.

  Skadeomfanget er ukjent.

  Gaten var i en periode sperret i begge retninger, men er nå åpen igjen.

 • NTB
  DEL
  Google lanserer tekstrobot - snart tilgjengelig for publikum
  Foto: DADO RUVIC

  Den siste tiden har tekstroboten ChatGPT tatt verden med storm. Nå lanserer Google sin språkrobot, Bard, som blir tilgjengelig for publikum om noen uker.

  – I dag åpner vi Bard for våre såkalte «Trusted Testers» før vi gjør det tilgjengelig for publikum i løpet av de neste ukene, skriver Google-sjef Sundar Pichai i en pressemelding mandag.

  I likhet med ChatGPT som ble lansert i slutten november i fjor, er Bard en språkrobot med kunstig intelligens (KI) som kan levere og sette sammen tekster nærmest på nivå med mennesker, noe som ikke har vært mulig med maskiner tidligere.

  Google opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener språkroboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon.

  – KI er den mest omfattende teknologien vi jobber med i dag. Vi ser på det som den viktigste måten vi kan levere oppdraget vårt på: å organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og nyttig, tilføyer Pichai.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  22 sivile og tre politimenn drept i Burkina Faso

  Under et angrep i den nordlige delen av Burkina Faso lørdag ble 22 sivile og tre politimenn drept.

  Dette melder den midlertidige regjeringen i en uttalelse mandag, ifølge Reuters.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  FBI: Nynazistleder ville sprenge strømnettet i storby

  Den nynazistiske lederen av terrororganisasjonen Atomwaffen Division, og en kvinne han møtte mens han satt i fengsel, er blitt arrestert for å ha planlagt et angrep på strømnettet i Maryland.

  Ifølge Reuters sa politiet at planleggingen var rasistisk motivert, uten at det ble gitt noen detaljer.

 • NTB
  DEL
  Erdogan erklærer sju dagers landesorg etter jordskjelv
  Recep Tayyip Erdogan har erklært landesorg i en uke i Tyrkia etter det kraftige jordskjelvet natt til mandag. Arkivfoto: Tyrkias presidentkontor / AP / NTB

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har erklært landesorg etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet natt til mandag.

  Det vil bli flagget på halv stang over hele landet og ved Tyrkias utenriksstasjoner under landesorgen.

  Dødstallene etter det kraftig jordskjelvet fortsatte å stige gjennom dagen, og mandag kveld sa helseminister Fahrettin Koca at 1651 personer var bekreftet døde i Tyrkia. Dette tallet er ventet å stige ytterligere. Over 11.000 er skadet som følge av skjelvet i Gaziantep.

  Også i nabolandet Syria har mange mistet livet etter skjelvet. Ved 19-tiden mandag var rundt 1000 personer bekreftet omkommet i landet.

  Over 20 land har lovet å sende eksperter og annen hjelp til de jordskjelvrammede områdene.

 • NTB
  DEL
  AUF vil ha Tonje Brenna som Ap-nestleder
  Et enstemmig sentralstyre i AUF har bestemt seg for å lansere kunnskapsminister Tonje Brenna som Ap-nestleder. Her er AUF-leder Astrid Hoem på sommerleir på Utøya i 2022. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Et enstemmig sentralstyre i AUF har bestemt seg for å lansere kunnskapsminister Tonje Brenna som Ap-nestleder.

  – Jeg mener Tonje står godt plantet i Ap med gode sosialdemokratiske verdier. Det er viktig å få en ny generasjon inn i partiledelsen, sier AUF-leder Astrid Hoem til VG.

  Hoem trekker frem at Brenna kan bli den første overlevende fra Utøya-massakren som er med i partiledelsen. I 2011 var Brenna på sommerleir på Utøya som generalsekretær i AUF. Nå sitter hun i regjering med blant annet næringsminister Jan Christian Vestre, som også var på Utøya i 2011.

  – Et av mine stolteste øyeblikk var da både Tonje og Jan Christian kom ut på slottsplassen, som levende bevis på at 22. juli-generasjonen også tar plass i partiet. Og at Tonje kan bli den første overlevende fra Utøya som tar plass i partiledelsen, gir meg samme følelse. Det er symbolsk viktig for både AUF og for hele partiet, sier Hoem.

 • Siril Thesen
  DEL
  Funn av lik i sjøen i Solund kommune

  Det er gjort funn av et lik i sjøen i Solund kommune i Buskøyvågen, skriver politiet i en pressemelding.

  Liket ble funnet av tilfeldige personer i 14-tiden i dag, og bærer preg av å ha ligget lenge i sjøen.

  Det er foreløpig ikke mulig å si noe om kjønn, alder eller dødsårsak.

  Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Knut Dahl-Michelsen, opplyser i pressemeldingen at funnet ikke kan knyttes til noen savnetsak på det nåværende tidspunkt.

 • Siril Thesen / Olav Olsen
  DEL
  Frikirke-brann på Bislett slukket
  Foto: Paal Audestad

  Brannen i en frikirke i Pilestredet i Oslo er nå slukket, melder brannvesenet på Twitter.

  Det ble tidlig varslet om brannen og brannvesenet kom raskt i gang med slukking, noe som har bidratt til at kirken ble reddet.

  – Vi fikk melding litt over halv sju om at det brant i kontordelen i en frikirke. Brannvesenet startet slukking etter ca. fem minutter. De er nå i sluttfasen av slukkingen og har kontroll på brannen, sier Rune Hekkelstrand, operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

  Alle som var i den aktuelle etasjen har evakuert seg selv og det er ikke meldt om personskader.

  Josefines gate og Pilestredet har i en periode vært helt eller delvis stengt for trafikk. Det vil fortsatt være begrensninger i trafikken en stund til.

  Oslo 110-sentral meldte om brannen klokken 18.33.

 • Celina Therese Ekholt
  DEL
  Minst 15 ungdommer anholdt etter slåssing på T-banen i Oslo

  Over 15 ungdommer har vært involvert i slåssing på linje 4, Vestli – Bergkrystallen.

  – Vi oppretter et par straffesaker, én på kroppskrenkelse i forbindelse med at en person er sparket i hodet. Han er ikke alvorlig skadet. En annen bar en kniv og blir anmeldt for dette. Ingen er pågrepet. Dette skriver politiet i Oslo på Twitter.

  De fleste ungdommene er født i 2006, ifølge politiet, som skriver at ungdommene gikk av på Rommen stasjon og løp i alle retninger da politiet kom.

 • NTB
  DEL
  Eggprisene skyter i været verden over
  Mange verpehøns har blitt avlivet i forbindelse med en stor fugleinfluensaepidemi i USA og andre land. Foto: Erin Hooley / AP / NTB

  Prisene på egg har eksplodert i en rekke vestlige land, og fugleinfluensa og produksjonskostnadene får skylda. Bransjen frykter imidlertid ikke at det skal skje i Norge.

  Les hele saken her:

  teaser
  i går 17:43
  Eggprisene skyter i været verden over – men i Norge er ikke påskekosen i fare
 • NTB
  DEL
  Redningshelikoptre tilbake i beredskap

  En teknisk kontroll gjorde at samtlige nye SAR Queen redningshelikoptre var på bakken. Nå er alle tilbake i normal beredskap.

  Mandag ettermiddag skrev Fremover at alle de nye SAR Queen var på bakken, på grunn av en teknisk kontroll.

  – Det er bare fordi vi skal sjekke maskinene teknisk. De blir grundig sjekket én etter én, sa Lars Nedrevåg, vakthavende redningsleder for Hovedredningssentralen i Nord-Norge, til avisen i 16.30-tiden.

  I mellomtiden ble de andre maskinene Hovedredningssentralen hadde tilgjengelig brukt, men nå er samtlige helikoptre tilbake i normal beredskap, skriver HRS Nord-Norge på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Minst 34 drept i sammenstøt i Somaliland

  Minst 34 mennesker ble mandag drept i sammenstøt mellom soldater og opprørsstyrker i en omstridt by i Somalias nordlige utbryterregion, Somaliland.

  Ifølge den lokale regjeringen gikk væpnede menn til angrep på militærbaser og statskontorer i Laacaanood på morgenen, men angrepet ble forhindret.

  Styresmaktene anklaget ikke-navngitte «tradisjonelle ledere» for å stå bak. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet.

  Sammenstøtet kom kun dager etter at en komité bestående av lokale ledere, religiøse lærde og samfunnsgrupper i en uttalelse sa at de ikke anerkjente de lokale myndighetene.

  Somaliland brøt ut av Somalia i 1991, men har ikke fått bred internasjonal anerkjennelse som uavhengig stat.

  Myndighetene i utbryterregionen har lenge møtt særlig motstand i Laacaanood og områdene rundt, der noen klanledere forsøker å bli med i det føderale Somalia og har anklaget styresmaktene for å ikke ivareta sikkerheten til lokalbefolkningen.

 • NTB
  DEL
  Regjeringen starter arbeidet med en ny naturplan
  Mandag annonserte regjeringen at de starter arbeidet med en ny naturplan. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide sier alle land må bidra for at vi skal kunne nå målene i FNs naturavtale. Her er han fotografert under Arendalsuka i 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Før jul samlet verdens land seg om et nytt globalt rammeverk for natur. Mandag annonserte regjeringen at de starter arbeidet med en ny naturplan.

  – Den nye naturavtalen skal følges opp nasjonalt og er et viktig verktøy for å stanse tapet av natur globalt. Alle land må bidra for at vi skal kunne nå de målene vi har satt oss, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

  Bakgrunnen for den nye nasjonale handlingsplanen er FNs naturavtale som ble skrevet under før jul. Avtalen går ut på at man skal stoppe og reversere naturtapet innen 2030. Hvert enkelt land skal komme tilbake med en plan for hvordan de vil følge opp avtalen.

  – Tap av natur er en like stor utfordring som klimaendringene, og de to henger tett sammen. Den nye naturavtalen viser vei og gir oss konkrete mål som kan bidra til at vi klarer å løse naturkrisen og klimaendringene sammen, sier Eide.