Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
NRK: Aktor krever seks måneders fengsel for tiltalte
02. desember kl 10:17Sigrid Gausen
DEL

Eieren av rottweileren som drepte et barn, bør dømmes til fengsel i seks måneder, mener aktor ifølge NRK.

– Et barn blir født hjelpeløst, uten mulighet til å beskytte seg. Barnet er prisgitt de voksne som skal passe på, sa aktor, statsadvokat Magnus Schartum-Hansen, i sin sluttprosedyre i Østre Innlandet tingrett fredag.

Påtalemyndigheten mener kvinnen sviktet fundamentalt i å sikre barnet, og at hun var bevisst og grovt uaktsom.

Kvinnen i 50-årene er tiltalt for uaktsomt å ha «forvoldt en annens død». Påtalemyndigheten mener at hun lot det ene barnebarnet (1) være uten tilsyn, og at rottweileren var løs uten at den var forsvarlig inngjerdet. Dette mener man er uaktsomt og gjorde at hendelsen kunne skje.

Les mer om saken her.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Flere tyskere dropper alkohol på første date
  Illustrasjonsbilde: Beate Oma Dahle / NTB

  I Tyskland velger et økende antall unge å droppe alkohol på første date, ifølge tall fra datingappen Tinder.

  Utviklingen framgår av en rapport laget av Tinder, basert på opplysninger fra profiler til personer mellom 18 og 25 år.

  72 prosent sier at de bare drikker av og til, eller ikke i det hele tatt, når de drar på date.

  I stedet skal museer, piknik og karaoke ha blitt mer populært som date-aktivitet.

  Videre går det fram av rapporten at sosiale og politiske holdninger er blitt viktigere for unge tyske Tinder-brukere. Klimaendringer, feminisme, kostnader ved oppvarming og mental helse er angivelig temaer som i økende grad opptar gruppen.

 • NTB
  DEL
  Frykter fattigdommen biter seg fast
  Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo deler ut matposer til brukere av hjemmehjelpstjenesten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Regjeringspartiene og SVs budsjett er ikke nok til å hindre at flere blir sittende fast i fattigdom, advarer sosialarbeidernes fagforening.

  I budsjettforhandlingene ble Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV enige om en «dyrtidspakke» på 2 milliarder kroner, som skal hjelpe dem som har minst og blir hardest rammet av de økte kostnadene.

  – Jeg tror ikke det er tatt hardt nok grep for å unngå at det blir større og større grupper der fattigdommen biter seg fast. Det betyr at folk lever på kreditt, de står i matkø, de bekymrer seg for seg selv og ungene sine dag og natt, sier Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik til Klassekampen.

  Hun ønsker en diskusjon om arbeidslinjen – ideen om at folk vil være mindre villige til å jobbe dersom støtteordningene er for gode.

 • NTB
  DEL
  Tiåring siktet for drap på mor i USA

  En ti år gammel gutt som har innrømmet å ha skutt og drept moren sin, behandles som en voksen person av påtalemyndigheten i USA.

  Gutten er blitt siktet for drap, skriver NBC News. Hendelsen fant sted i Milwaukee i delstaten Wisconsin 21. november.

  Den 44 år gamle moren ble skutt i hodet på nært hold. I avhør sa sønnen først at våpenet gikk av ved et uhell.

  Senere hevdet han å ville skyte i veggen for å skremme henne. Han var angivelig sint fordi han var blitt vekket tidlig, og fordi moren nektet å kjøpe et VR-headset som han ønsket seg.

 • NTB
  DEL
  Person savnet etter boligbrann i Nordland

  En bolig på Bøstad på Vestvågøy i Nordland er brent ned til grunnen. Én person er savnet.

  – Vi har ikke klart å gjøre rede for personen som bor på adressen, og vi frykter hen befant seg i huset da brannen startet, sier politiets innsatsleder på stedet, Christian Grøttheim, til Lofotposten.

  Huset er helt nedbrent, ifølge avisen.

  Det skal ikke være spredningsfare til andre boliger, men tre nabohus er blitt evakuert.

  Huset var overtent da politiet og brannvesenet kom til stedet lørdag morgen. Branntomta blir nå sperret av. Det er så varmt i brannruinene at politiet sier de ikke kan gå inn før søndag, opplyser Grøttheim til Lofotposten.

 • NTB
  DEL
  Prins Sverre Magnus fyller 17
  F.v. prins Sverre Magnus, kronprins Haakon på tribunen under fotballkampen mellom Norge og Serbia på Ullevaal stadion i september.Foto: Javad Parsa / NTB

  Norges prins Sverre Magnus har lørdag bursdag og fyller 17 år.

  Prinsen ble født 3. desember 2005 på Rikshospitalet i Oslo. Han er den tredje i arverekken til tronen her i kongeriket, etter sin far kronprins Haakon og søsteren prinsesse Ingrid Alexandra.

  Prinsen er glad i å stå på ski, i første rekke alpint. I tillegg liker han sykling, spesielt BMX og cross, opplyser slottet i prinsens biografi. Han er også glad i vannsport.

  I fjor høst begynte prinsen på Elvebakken videregående skole i Oslo, hvor han går på linjen for informasjonsteknologi og medieproduksjon.

 • NTB
  DEL
  Tre menn dømt for drap på 13-åring

  En domstol i Østerrike har dømt tre afghanske menn for voldtekt og drap på en 13 år gammel jente i Wien i juni i fjor.

  Jenta var rullet inn i et teppe da hun ble funnet. En 24-åring som omtales som hovedmann i saken, er funnet skyldig i drap og dømt til fengsel på livstid.

  De to andre, en 19-åring og en 20-åring, er dømt til henholdsvis 20 og 19 års fengsel. Begge er funnet skyldig i drap ved å ha unnlatt å hjelpe jenta etter at hun fikk i seg en overdose narkotika, melder det østerrikske nyhetsbyrået APA. Alle tre mennene er i tillegg kjent skyldig i voldtekt.

  Drapet utløste kraftige fordømmelser og verbalt skyts rettet mot kriminelle handlinger begått av migranter i Østerrike.

 • NTB
  DEL
  Tiltalt for voldtekt av 15-åring

  En 23 år gammel mann må i slutten av januar møte i retten tiltalt for å ha voldtatt en 15 år gammel jente på Finnsnes i Troms.

  Forholdene mannen anklages for skal ha skjedd en formiddag i september i fjor i et bolighus på Finnsnes. Ifølge tiltalen, omtalt i Nordlys, skal han ha lagt seg over jenta, holdt henne nede, for så å ha voldtatt henne.

  – Dette til tross for at hun sa nei, gråt og forsøkte å vri seg unna, sparke og dytte ham bort, heter det i tiltalen tatt ut av statsadvokat Jørn Henning Bremnes.

  Forholdene 23-åringen er tiltalt for har en strafferamme på inntil 15 års fengsel. Advokat Erik Ringberg er bistandsadvokat for 15-åringen.

 • NTB
  DEL
  Pågrepet for drap på rapperen Takeoff
  Houstons politisjef Troy Finner (til venstre) og ordfører Sylvester Turner kunngjorde fredag pågripelsen av 33 år gamle Patrick Xavier Clark, som er siktet for drap på rapperen Takeoff. Foto: Brett Coomer / Houston Chronicle / AP / NTB

  En 33 år gammel mann er pågrepet og siktet for å ha drept den 28 år gamle rapperen Takeoff i Texas i november, opplyser politiet i Houston.

  33-åringen ble pågrepet torsdag kveld, opplyser Houstons politisjef Troy Finner. Dagen i forveien ble en 22 år gammel mann siktet for ulovlig våpenbesittelse i samme sak.

  Takeoff ble skutt og drept 1. november i en bowlinghall i Houston. Skyteepisoden skjedde under en krangel på en privat fest i hallen. Takeoff var kun en uskyldig tilstedeværende, ifølge politiet.

  Takeoff var mest kjent for å være del av den amerikanske hiphop-trioen Migos. De slo gjennom med den Drake-remiksede låten «Versace» i 2013.

 • NTB
  DEL
  Russere ville bygge ved norsk radaranlegg
  Her i nærheten av radaranlegget Globus i Vardø ville russerne bygge et kapell. Foto: Foto: Odd Erik Sandbakken / NTB

  Den russisk-ortodokse kirken ville bygge et gudshus like ved et av Norges mest sensitive mål i Vardø, og fikk hjelp av kommunen. Nå er byggeplanene avblåst.

  I Norges østligste by Vardø ligger to Globus-radaranlegg. De betjenes av norsk etterretning, men er bygget i samarbeid med det amerikanske forsvaret. Ifølge BarentsObserver forsøkte russerne i 2017 å få bygget et kapell i Vardø. Tomten som ble pekt ut ligger like ved radaren.

  – En komité i kommunen så på mulig tomt for å få bygget et kapell for den russisk-ortodokse kirken i Vardø, forteller ordfører Ørjan Jensen (MDG) til Dagbladet.

  Nå sier han til avisen at det planene ikke blir noe av.

  – Etter invasjonen av Ukraina er det helt uaktuelt å få oppført et slikt kapell her i byen, slår Jensen fast.

  Den russisk-ortodokse kirken er kjent for å være tett på russiske myndigheter, militæret og etterretning.

 • NTB
  DEL
  Vant kamelenes skjønnhetskonkurranse
  Nazaa'a ble kåret til vinner av fredagens skjønnhetskonkurranse. Foto: Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

  Nazaa'a viftet med øyevippene og viste fram et tannrikt smil foran kameraene da hun ble kåret som vinner av en skjønnhetskonkurranse for kameler i Qatar.

  – Jeg synes vår kamel gjorde det bedre enn Ronaldo og Messi, spøkte Jassim al-Kuwari, som tilhører familien som eier Nazaa'a.

  Skjønnhetskonkurranser for kameler holdes regelmessig i Midtøsten.

  – Dette er kulturen vår. Dette er fra en tid for lenge siden, fra våre fedre og bestefedre. I dag er det en konkurranse, en skjønnhetskonkurranse. Vi liker disse kamelene. Vi gir dem navn. De er som en del av familien, sier al-Kuwari.

  Nazaa'a var blant 15 kameler som kjempet om førstepremien. Konkurransen ble holdt fredag i ørkenen i Qatar, om lag 25 kilometer fra hovedstaden Doha og fotball-VM.

 • NTB
  DEL
  35 katter fikk øyeskader

  En mann i 60-årene fra Østfold må i midten av desember møte for retten i Østfold, anklaget for grov mishandling av 35 katter.

  Dyrene levde i søppel og avføring, og fikk øyeskader av ammoniakkdamp fra katteurin, melder Nationen.

  Forholdene ble oppdaget november 2017. I mannens bolig ble det funnet 35 katter, innestengt på to rom med rot, søppel og store mengder katteavføring.

  I tiltalen kommer det fram at luftkvaliteten var dårlig og det ble målt høye verdier av ammoniakk i rommene der dyrene ble holdt innelåst. Som følge av de høye verdiene led kattene av «sår på hornhinnene og sviskader på potene», heter det i tiltalen.

  Kattene hadde heller ikke tilgang på vann.

  Saken starter i Follo og Nordre Østfold tingrett 15. desember, og retten har satt av en dag til saken.

 • NTB
  DEL
  Pentagon avduker nytt bombefly
  B-21 Raider er det første nye amerikanske bombeflyet på over 30 år. Foto: Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB

  USAs nye bombefly B-21 Raider er avduket i Palmdale i California. Stigende bekymring for en konflikt med Kina er bakteppet for det topphemmelige prosjektet.

  Fredag kveld fikk spesielt inviterte gjester for første gang se flyet på et strengt kontrollert arrangement.

  Flyet skal etter planen fly for første gang i 2023.

  Nesten alle deler av B-21-prosjektet er omfattet av ulike grader av hemmelighold – inkludert prislappen.

  B-21 Raider er det første nye amerikanske bombeflyet på over 30 år.

 • NTB
  DEL
  Norge sender rakettvåpen til Ukraina
  Soldater fra 2. bataljon under deres instrumenterte trening på Rena. Foto: Foto: Anette Ask / Forsvaret / NTB

  Norge sender harde pakker til det ukrainske forsvaret og kjøper rakettvåpen for godt over en kvart milliard kroner, melder Vårt Land.

  Innkjøpet blir presentert i statsbudsjettet som Støre-regjeringen la fram fredag i forrige uke. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser at regjeringen har omdisponert midler på årets budsjett for å kjøpe inn to våpen som skal doneres til Ukrainas hær:

  * M72, et skulderfyrt engangsvåpen som særlig blir brukt mot pansrede kjøretøy.

  * M141 en enkeltskudd, skulderfyrt rakettkaster, blir brukt mot tyngre panser.

  – Det ukrainske forsvaret har stort behov for denne typen våpen, skriver Forsvarsdepartementet (FD) i budsjettproposisjonen.

 • NTB
  DEL
  Macron møtte Musk
  Frankrikes president Emmanuel Macron var fredag i New Orleans. Foto: Foto: Gerald Herbert / AP / NTB

  Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han har hatt en «tydelig og ærlig» samtale med Twitter-eier Elon Musk under et besøk i New Orleans i USA.

  I samtalen ga Macron uttrykk for bekymring knyttet til moderering av innhold på Twitter.

  – Twitter må bestrebe seg på å få på plass klare brukervilkår, betydelig styrking av innholdsmoderering, og beskyttelse av ytringsfrihet for å kunne overholde europeisk regulering, skrev Macron på Twitter etter møtet med Musk i New Orleans fredag.

  Macrons besøk i den tidligere franske byen var siste stoppested på presidentens USA-besøk denne uken.

 • NTB
  DEL
  Bensinstasjon ranet i Trondheim

  Flere gjerningspersoner ranet en Circle K-stasjon på Tunga i Trondheim natt til lørdag. Ingen er lørdag morgen pågrepet i saken.

  De to som var på jobb kom ikke fysisk til skade i ranet, opplyser politiet, som ble varslet om hendelsen klokken 1.15.

  Operasjonsleder Viola Elvrum hos politiet i Trondheim sier til NTB at de er sikre på at det var flere gjerningspersoner, men de er usikre på hvor mange.

  Operasjonslederen ønsker ikke å kommentere om eller hva ranerne fikk med seg av utbytte. Heller ikke hva slags våpen som eventuelt er blitt brukt til å true med.

  Mattis Hamborg, politiets innsatsleder på stedet, sier til Adresseavisen at ranerne fikk med seg kontanter.

 • NTB
  DEL
  Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold (75) er død
  Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død. Her fotografert i 2005, da han gikk av. Foto: Tor Richardsen / NTB.

  Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død, 75 år gammel. Frisvold døde etter kort tids sykdom.

  Det bekrefter familien overfor NRK.

  Frisvold var forsvarssjef i Norge fra 1999 til 2005, blant annet da norske styrker for første gang ble sendt til Afghanistan i desember 2001.

  Han ble født i Kristiansund i 1947 og gikk ut av Krigsskolen i 1970. Frisvold tok over som forsvarssjef etter Arne Solli, og ble etterfulgt av Sverre Diesen.

 • NTB
  DEL
  Edward Snowden har mottatt russiske pass
  Edward Snowden deltar via videolenke på en teknologikonferanse i Lisboa i november 2019. Foto: Armando Franca / AP / NTB

  Edward Snowden, som endte opp i Russland etter å ha avslørt USAs masseovervåkingsprogram, har mottatt sitt russiske pass og avlagt ed som russisk statsborger.

  Det opplyser hans advokat Anatolij Kutsjerena til russiske nyhetsbyråer fredag.

  Ifølge Kutsjerena fikk Snowden passet og avla ed torsdag, rundt tre måneder etter at han ble innvilget russisk statsborgerskap av president Vladimir Putin.

  Det er uklart om Snowden har gitt avkall på sitt amerikanske statsborgerskap. At han nå er russisk statsborger, betyr at han ikke kan utleveres til USA, som ønsker å stille ham for retten for spionasje.

  Mistet amerikansk pass

  USA inndro Snowdens pass i 2013, noe som førte til at han måtte tilbringe ukevis på flyplassen i Moskva. Han var da på vei fra Hongkong til Ecuador, men måtte mellomlande i den russiske hovedstaden.

  Russland ga ham etter hvert permanent oppholdstillatelse. Han har etter dette giftet seg med amerikanske Lindsay Mills, og paret har to barn sammen.

 • NTB
  DEL
  Amerikanske soldater innstiller patruljer i Nord-Syria
  Kommandant Mazloum Abdi i Syriske demokratiske styrker (SDF), som inntil videre har avsluttet å patruljere med amerikanske soldater mot IS. Foto: Baderkhan Ahmad / AP / NTB

  Amerikanske soldater har sluttet å patruljere med kurdisk-ledede SDF i Nord-Syria inntil videre, opplyser USAs sentralkommando.

  Den felles patruljeringen har vært et ledd i innsatsen mot den ytterliggående islamistgruppa IS, som fortsatt er aktiv i deler av Syria.

  USAs beslutning er en konsekvens av at SDF ikke lenger prioriterer patruljer som skal demme opp for IS, men i stedet vil konsentrere seg om områder langs den tyrkiske grensen.

  Det skyldes at Tyrkia den siste tiden har gjennomført en rekke luftangrep mot kurdiskkontrollerte områder i Nord-Syria, og at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med en bakkeoffensiv.

  – SDF fortsetter å utføre patruljer og opprettholder vaktholdet ved al-Hol-leiren for fordrevne og ved fangeleirene, sier oberst Joe Buccino, en talsmann for den amerikanske sentralkommandoen.

  Han legger til at IS fortsatt er en trussel mot sikkerhet og stabilitet i regionen.

  – Vi er fortsatt engasjert i å sikre et varig nederlag for IS, og vi ser fram til å gjenoppta operasjonene mot IS i framtiden, sier han videre.

  Ifølge SDF skal patruljene i grenseområdet starte lørdag. I en uttalelse sier den kurdisk-ledede militsen at befolkningen i grenseområdet føler en viss ro etter at USAs forsvarsminister Lloyd Austin onsdag ga sin tyrkiske motpart beskjed om at USA er sterkt imot en tyrkisk bakkeoperasjon i Nord-Syria.

 • NTB
  DEL
  90 prosent av verdens befolkning er korona-beskyttet
  Selv om mange i verden har en viss resistens mot koronaviruset, kan det fortsatt dukke opp nye og farligere varianter, mener WHO. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  Ni av ti av verdens innbyggere har en viss resistens mot covid-19, men det kan fortsatt dukke opp nye og bekymringsfulle varianter, ifølge WHO.

  – WHO anslår at minst 90 prosent av verdens befolkning har et visst nivå av immunitet mot SARS-CoV-2, enten som følge av infeksjon eller vaksinering, sa generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) til journalister i Genève fredag.

  – Vi er mye nærmere å kunne si at pandemiens krisefase er over, men vi er ikke der ennå, sa han.

  Tedros mener det finnes hull i både overvåkingen, testingen og vaksineringen som kan skape perfekte forhold for en ny virusvariant som kan forårsake et betydelig antall dødsfall.

 • Sondre Myhre
  DEL
  Iowa nærmere å bli vraket til å starte 2024-valget

  Demokratenes vedtakskomité har godkjent en foreløpig plan om å at Sør-Carolina skal være første stat ut i nominasjonsvalget når partiet skal velge sin presidentkandidat. De innstiller New Hampshire og Nevada som de neste statene.

  Iowa har vært første stat ut i mer enn førti år. I vedtakskomiteens foreløpige plan er ikke staten engang blant de fem første.

  President Joe Biden ønsket selv at Sør-Carolina skulle være først ut. Men er blitt refset for planene.

  teaser
  i går 18:45
  Joe Biden refser sitt eget parti. Han vil gi svarte velgere mer å si i valget av presidentkandidat.