Nyhetsstudio: Siste nytt

  • Festet innlegg

    VG: Advokat nekter å betale bot – må møte i retten

    08. desember 2022 18:09
    Thelma Kathinka Klevan
    Advokat Berit Reiss-Andersen mener politiet tar feil og vil ikke vedta forelegget hun har fått. Foto: Heiko Junge / NTB

    Den profilerte advokaten Berit Reiss-Andersen (68) nekter å vedta et forelegg for å ha gitt revisor uriktige opplysninger. Nå må hun møte i retten. Det melder VG.

    Påtalemyndigheten varsler påstand om en bot på 36.000 kroner i retten.

    – Jeg kan bare si at det politiet anklager meg for å ha gjort, etter min mening ikke er straffbart. Det skriver Reiss-Andersen i en e-post til VG.

    Advokaten leder Den norske Nobelkomité og skriver til avisen at hun har fullt program de neste dagene i forbindelse med utdelingen av fredsprisen. Hun mener derfor at hun ikke kan prioritere «sin lille sak». Hun henviser til sin advokat for ytterligere kommentarer.

    Varslet søksmål for kontraktsbrudd

    Reiss-Andersen ledet avviklingsstyret i R-A Kontordrift AS. Selskapet som var eid av henne og fire andre advokater, var part i en avtale om å leie kontorer. Siden midten av 90-tallet hadde advokatene holdt til i Øvre Slottsgate 11 i Oslo sentrum, i lokaler eid av eiendomsinvestoren Christian Ringnes (68), skriver VG videre.

    Men advokatfellesskapet ble oppløst, og R-A Kontordrift sluttet å betale husleie i januar 2017. Da varslet Ringnes søksmål for kontraktsbrudd. Milliardæren som kontrollerer Eiendomsspar, som igjen eier Øvre Slottsgate 11 AS, krevde over 3,8 millioner kroner for brutt husleiekontrakt.

    Det mener politiet at Reiss-Andersen skulle sagt fra om, da hun som leder av avviklingsstyret avga erklæring til selskapets revisor, skriver VG.

  • NTB
    1 min

    Brasiliansk bossanova-stjerne er død

    Den brasilianske sangeren Astrud Gilberto poserer for fotografen under et besøk i New York i 1981. Foto: Dave Pickoff / AP / NTB

    Astrud Gilberto, som gjorde «The Girl from Ipanema» til en verdenshit, er død, 83 år gammel.

    Familien bekreftet tirsdag dødsfallet via en av Gilbertos samarbeidspartnere, Paul Ricci.

    – Hun var en viktig del av all brasiliansk musikk i verden, og hun forandret mange liv med sin energi, skriver Ricci i sosiale medier.

    Det var en tilfeldighet at det var hun som i 1963 endte opp med å synge den kjente bossanova-sangen på en innspilling med jazzmusikeren Stan Getz i New York, skriver The Guardian.

    Hun var med da ektemannen João Gilberto dro til USA for å spille inn platen med Getz og en annen kjent bossanova-artist, Antônio Carlos Jobim.

    Produsenten ønsket en sanger som kunne engelsk for å nå frem til et amerikansk publikum, og ettersom Astrud Gilberto var den eneste som snakket engelsk, falt valget på henne.

  • NTB
    15:22

    Takako Ellefsen (83) får likevel opphold i Norge

    83 år gamle Takako Ellefsen får likevel opphold i Norge. Utlendingsnemnda først mente at hun ikke oppfylte kravene for oppholdstillatelse.

    – Hun har fått opphold, og de legger vekt på hennes tilknytning til Norge i tillegg til alderen hennes, sier Ellefsens advokat Alexander Nyheim Jenssen til Aftenbladet.

    Tidligere besluttet Utlendingsnemnda at Ellefsen, som var gift med en nordmann i 46 år, måtte reise tilbake til Japan – hvor hun kommer fra opprinnelig. Dette skyldtes at ekteparet hadde bodd mange år i utlandet. I desember 2022 bestemte Utlendingsnemnda seg for å se på saken på nytt.

    Nå får altså 83 år gamle Ellefsen likevel opphold i Norge. Ektemannen Karsten Ellefsen døde i 2009.

    Ellefsen har ytret ønske om å bo hos sin datter i Stavanger og å bli begravet ved siden av sin ektemann når den tid kommer.

    – Jeg er så veldig glad, jeg vil si takk for støtten jeg har fått. Tusen takk, sier Takako Ellefsen til Aftenbladet.

    Også datteren til Ellefsen takker for støtten.

  • NTB
    15:21

    Sverige feirer nasjonaldag og 500-årsjubileum

    Kong Carl Gustav og dronning Silvia i en åpen hestekortesje langs Kungsportsavenyen. Som følge av jubileumsåret skal paret besøke samtlige 21 fylker. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

    Tirsdag feirer Sverige nasjonaldag og at det er 500 år siden Gustav Vasa ble konge. Også kong Carl Gustaf feirer. Han har sittet 50 år på tronen.

    Den 6. juni 1523 ble Gustav Eriksson Vasa valgt til konge i Roggeborgen i Strängnäs noen mil vest for Stockholm.

    Da han ble innsatt, okkuperte danskene Stockholm og slottet Tre Kronor. Gustav Vasas far var blitt halshugd på ordre fra den danske kongen tre år tidligere, i likhet med mange andre som ønsket å ta makten i Sverige.

    Ved midtsommer inntok Gustav Vasa Stockholm slott, og frøet til en nasjonalstat ble født. Den nærmest eneveldige eneherskeren kontrollerte et land med om lag 600.000 innbyggere.

    Men for Sveriges innbyggere hadde maktskiftet lite å si, ifølge professor emeritus Rolf Torstendahl på Uppsala universitet,

    – Man har veldig lett for å overvurdere valget av Gustav Vasa. Dette med statsmaktens former er overvurdert sammenlignet med den sosiale utviklingen. Det at vi fikk en svensk konge i stedet for en dansk-svensk-norsk konge gjorde ytterst lite forskjell for folk, sier Torstendahl.

  • NTB
    14:25

    FHI: Svært lav risiko for influensasmitte fra fugler

    FHI vurderer fremdeles at det er svært lav risiko for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Foto: Lise Åserud / NTB

    Til tross for økt spredning av en ny variant av fugleinfluensa vurderer FHI fremdeles at det er svært lav risiko for smitte til mennesker.

    Siden høsten 2020 har en undergruppe av fugleinfluensavirus spredt seg blant fugler i Europa og andre deler av verden. Viruset har også ført til sykdom hos rovdyr og sjøpattedyr.

    Likevel vurderer Folkehelseinstituttet (FHI) risikoen for smitte til mennesker som svært lav. Det skriver de selv i en pressemelding tirsdag.

    FHI skriver at det er en middels usikkerhet i vurderingene.

    Personer som har nær kontakt med et stort antall smittede fjærfe eller villfugl uten å beskytte seg, har noe økt, men fortsatt lav risiko for smitte, skriver FHI.

  • NTB
    14:03

    Flertall ønsker oppmykning av genteknologiloven

    Saken oppdateres.

    Flertall i utvalg ønsker betydelig oppmykning av genteknologiloven.

  • NTB
    13:33

    Krever svar fra Bufdir om tapte bekymringsmeldinger

    Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ber om en statusoppdatering fra Bufdir om tapte bekymringsmeldinger innen 16.00 tirsdag.

    Etter at det mandag ble avdekket en feil knyttet til samhandlingen mellom den nasjonale meldingsportalen for innsending av bekymringsmeldinger og Familia, ber barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ber om en statusoppdatering fra Bufdir.

    Over 240 kommuner bruker systemet.

    – Vi viser til meldinger om svikt i den nasjonale løsningen for elektronisk bekymringsmelding. Feilen innebærer at bekymringsmeldingen ikke er kommet fram til barnevernstjenesten, mens systemet har gitt melder beskjed om det motsatte.

    Nå ber barne- og familiedepartementet om en statusoppdatering innen klokken 16 tirsdag.

  • Maria T. Pettrém
    13:21

    VG: Minst 70 bekymringsmeldinger tapt

    Minst 70 bekymringsmeldinger fra 22 kommuner rundt om i landet er gått tapt som følge av den tekniske feilen i barnevernets datasystemer. Det skriver VG.

    Mandag ble det kjent at det er avdekket en feil knyttet til samhandlingen mellom den nasjonale meldingsportalen for innsending av bekymringsmeldinger og Familia, som er fagsystemet mange norske kommuner benytter.

    Visma som er leverandør av Familia, har forsikret om at feilen nå skal være rettet.

    Det jobbes nå med å få oversikt over hvor mange kommuner og bekymringsmeldinger som er rammet av feilen.

  • NTB
    13:11

    Flyktninghjelpen har inngått avtale med Taliban

    Flyktninghjelpen har inngått avtale med Taliban som åpner for at kvinner igjen kan få jobbe for hjelpeorganisasjonen i flere afghanske provinser.

    – Jeg er glad for å kunne bekrefte at vi har vært i stand til å gjenoppta mesteparten av våre humanitære operasjoner i Kandahar samt en rekke andre regioner i Afghanistan, sier generalsekretær Jan Egeland.

    – Alt vår arbeid er rettet mot kvinner og menn, jenter og gutter, med likeverdig deltakelse av våre kvinnelige og mannlige kollegaer, sier han.

  • NTB
    13:10

    Valgstyret i Oslo vil frita Solås fra Frp-listen

    Lars Petter Solås, Frps listetopp i Oslo, er fratatt medlemskapet i partiet etter hendelsene under et nachspiel på landsmøtet i slutten av april. Foto: Fremskrittspartiet / NTB

    I et møte tirsdag ble det klart at valgstyret i Oslo ikke tar en klage til følge. De vil fortsatt frita listetopp Lars Petter Solås fra Frp-valglisten.

    Dermed går klagen videre til Kommunaldepartementet, som er endelig klageinstans og vil avgjøre om Solås fritas eller ikke.

    Solås er fratatt sitt medlemskap i Frp og har bedt om å få trekke seg fra partiets liste, etter «uønsket adferd» på et nachspiel på Frps landsmøte.

    25. mai vedtok et enstemmig valgstyre i Oslo å frita den ekskluderte listetoppen fra Frps valgliste.

  • Andreas Bakke Foss
    12:54

    NRK: – Oslo-terroren kunne vært avverget

    Evalueringsutvalget etter terrorangrepet 25. juni i fjor mener angrepet kunne vært avverget, skriver NRK.

    Ifølge NRK står det i rapporten at «det er mulig angrepet kunne vært avverget som følge av et varsel PST mottok dagen før angrepet».

  • NTB
    12:34

    Blinken til Saudi-Arabia for å styrke båndene til landet

    USAs utenriksminister Antony Blinken besøker Saudi-Arabia i et forsøk på å bedre forholdet til landet. Foto: Lehtikuva / AP / NTB

    USAs utenriksminister Antony Blinken ankom tirsdag Saudi-Arabia, der han skal styrke båndene og blant annet diskutere landets krigføring i Jemen.

    USA har historisk hatt tette bånd til Saudi-Arabia, men forholdet har de siste årene surnet.

    Drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, og president Joe Bidens løfte i valgkampen om at landets ledelse skulle «få betale prisen» for dette, har bidratt til en anstrengt tone.

    Det samme har Saudi-Arabias og Irans avtale om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene, og Den arabiske ligas nylige beslutning om å slippe Syrias leder Bashar al-Assad inn i varmen igjen.

    Blinken skal etter planen møte Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman i Jeddah tirsdag kveld. Onsdag reiser han videre til Riyadh der han skal delta på et møte i Golfrådet der alle de arabiske golfstatene er representert.

  • NTB
    12:22

    Kronprinsen på åpningen av Nor-Shipping-konferansen

    Kronprins Haakon får blomster av Emilia Mathilde Kjos (8 år) før besøket til Nor-Shipping messen på Lillestrøm. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Kronprins Haakon deltok tirsdag på åpningen av Nor-Shipping. Messen er en av verdens viktigste møteplasser for shippingbransjen og havnæringene.

    Da han ankom Lillestrøm, fikk kronprinsen blomster av 8 år gamle Emilia Mathilde Kjos.

    – Vi gleder oss til å ønske Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon velkommen til Nor-Shipping, sier direktør Sidsel Norvik i en pressemelding.

    Nor-Shipping pågår mellom 6. og 9. juni på Lillestrøm og i Oslo. Ifølge Dagens Næringsliv koster hotellrom i Oslo og på Lillestrøm opp mot tre ganger normalpris dagene messen pågår på grunn av stor etterspørsel.

  • NTB
    12:11

    Verdens eldste kjente gravplass funnet i Sør-Afrika

    Paleontologen Lee Berger holder en kopi av skallen til Homo naledi i Sør-Afrika i september 2015. Arkivfoto: Themba Hadebe / AP / NTB

    Paleontologer i Sør-Afrika sier de har funnet den eldste kjente gravplassen i verden.

    Den inneholder levningene etter en fjern slektning av mennesket, som man tidligere antok ikke var i stand til å utføre komplekse handlinger.

    Ifølge ekspertgruppen, som ledes av den anerkjente paleontologen Lee Berger, har de oppdaget skjelettrester av en Homo naledi, en treklatrende menneskeart som levde i steinalderen, hadde hjerne på størrelse med en appelsin, og som var 1,5 meter høy.

    Restene ble funnet rundt 30 meter under bakken i et grottesystem nær Johannesburg. Området blir kalt for menneskehetens vugge og har fått status som verdensarv av FN-organisasjonen Unesco.

    Studien er ennå ikke er fagfellevurdert, men en foreløpig versjon er nå publisert i tidsskriftet Elife.

  • NTB
    11:52

    Internasjonale studenter skal betale skolepenger

    Internasjonale studenter må betale skolepenger i framtida. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB

    Kun Rødt og Venstre sier nei til en lovendring som gjør det mulig for regjeringen å kreve studieavgift for studenter fra land utenfor EU og Sveits.

    – Dette er en sorgens dag for solidariteten, sier Rødts Hege Bae Nyholt, som er leder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

    Regjeringen møtte mye motstand etter at de i fjor høst foreslo å innføre studieavgift for denne gruppen studenter. Gjennom budsjettavtalen med SV fikk regjeringen flertall for forslaget, til tross for at SV er imot innføringen.

    Det må imidlertid også til en endring i universitets- og høyskoleloven. Utdanningskomiteen på Stortinget skulle etter planen behandle forslaget til lovendring i mai, men fikk utsatt fristen til 6. juni.

    Les mer her:

    teaser
    10. mars
    Utenlandske studenter må betale skolepenger. Men studiestedene har ikke lov til å kreve inn pengene.
  • NTB
    11:43

    Tyskland vil øke militærsamarbeidet med India

    Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius ankommer et møte med Indias forsvarsminister Rajnath Singh i New Delhi tirsdag. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB

    Tyskland vil utvide landets militære samarbeid med India, ifølge forsvarsminister Boris Pistorius.

    – Det handler om å skape et dypere strategisk partnerskap, sier Pistorius, som tirsdag er på besøk i landet sammen med representanter for tysk våpenindustri.

    I et intervju med den tyske rikskringkasteren ARD understreker han at han ikke er kommet til landet «med kontrakter i lommen», men at han er kommet for å jobbe med det.

    For tiden diskuteres det salg av tyske ubåter til India, en kontrakt som er verdt flere milliarder euro.

    Ifølge Pistorius har India og Tyskland samarbeidet militært siden 1980-tallet. Han gjør det klart at samarbeidet ikke er avhengig av at India tar avstand fra Russlands krigføring i Ukraina.

    India er også svært avhengig av russisk våpenimport og har ikke fordømt invasjonen.

  • NTB
    11:42

    Ingen pågrepet etter Vålerenga-knivstikking

    Politiet rykket ut mandag kveld etter en melding om at person var stukket i kroppen med skarp gjenstand på Vålerenga. Foto: Terje Bendiksby, NTB

    Så langt er ingen personer pågrepet i forbindelse med knivstikkingen på Vålerenga i Oslo mandag kveld.

    Politiadvokat Hanna Kaplon sier til NRK at politiet jobber med innhenting av video fra området og med å gjennomgå dette.

    – Politiet jobber intenst med å få identifisert gjerningspersonene. Fornærmede og noen vitner har også gitt beskrivelse av gjerningspersonene og politiet gjennomgår nå dette. Det er beskrevet at gjerningspersonene er under 18 år, sier hun til kanalen.

    En 18 år gammel mann ble kjørt til sykehus med det som fremsto som alvorlige skader etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand på Vålerenga i Oslo mandag kveld.

    Politiet opplyste mandag kveld at de søker etter fire mistenkte gjerningspersoner som løp fra stedet. De ble beskrevet som mørke i huden og mørkkledde.

  • NTB
    11:40

    Vil ta et oppgjør med uregjerlige flypassasjerer

    Luftfartstilsynet vil ta grep for å få ned antallet passasjerer som ikke oppfører seg i luften. Foto: Mats Torbergsen, NTB

    Luftfartstilsynet vil ta grep for å sørge for at antallet passasjerer som ikke oppfører seg i luften, går ned.

    – I 2019 ble det rapportert om 339 tilfeller i Norge, og i 2022 ble det rapportert om 288 tilfeller. I år har vi allerede rundt 150 innrapporterte hendelser i Norge, sier Flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet David Opsahl Moldskred i en pressemelding.

    Luftfartstilsynet og en rekke andre aktører i norsk luftfart har signert en felles erklæring mot økende utfordringer med uregjerlige passasjerer. Målet er å øke de ansattes og passasjerenes trygghet.

    – Vi erkjenner viktigheten av god passasjeroppførsel, og vil jobbe kontinuerlig for å redusere antall uregjerlige passasjerer, fortsetter David Moldskred.

  • NTB
    11:21

    Har lovet at ingen rohingyaer blir tvangsreturnert

    En rohingya-flyktning med en gassbeholder i en av flyktningleirene ved Cox's Bazar i Bangladesh. Foto: Mahmud Hossain Opu, AP / NTB

    Bangladesh har lovet at ingen av de mange rohingyaene som har flyktet til landet, kommer til å bli tvangsreturnert til Myanmar, sier en FN-topp.

    – Flyktninger som ønsker å returnere, bør få tilgang til klar og faktabasert informasjon for å kunne gjøre frie og informerte valg, sier FNs visehøykommissær for flyktninger, Kelly T. Clements, under et besøk i Bangladesh.

    – Ikke under noen omstendighet bør flyktninger bli tvunget til å returnere, noe regjeringen har gitt oss forsikringer om at ikke kommer til å skje, sier hun videre.

    Om lag en million rohingyaer har slått seg ned Bangladesh, der de lever i overfylte flyktningleirer. De fleste kom i 2017 da militæret i Myanmar gjennomførte en brutal militæroperasjon mot den muslimske minoriteten.

    Fordrivelsen etterforskes som et mulig folkemord av FN.

  • NTB
    11:19

    Rapport: Helvetesild er mer utbredt enn tidligere antatt

    Folk i solnedgang på Operaen i Oslo. En av tre av Norges befolkning kommer til å få helvetesild en gang i løpet av livet. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

    En ny rapport viser at sykdommen helvetesild er mye mer utbredt enn tidligere. Så mye som én av tre nordmenn blir rammet i løpet av livet, og forekomsten øker.

    Det antas at i underkant av 20.000 pasienter i år vil få helvetesild og motta behandling i helsetjenesten, ifølge en pressemelding fra GSK (GalaxoSmithKline). Av disse vil om lag 2500 utvikle langvarige nervesmerter.

    Én av tre nordmenn rammes av sykdommen i løpet av livet.

    Rapporten er utviklet av Oslo Economics på vegne av GSK. Rapporten foreslår også at tidligere studier undervurderte forekomsten av helvetesilden.

    Helvetesild er en smertefull virussykdom som gir betennelse og utslett i huden. Alle som har hatt vannkopper, risikerer å få sykdommen i løpet av livet.

    – Dette viruset legger seg latent i kroppen og kan reaktivere tiår senere og aktivere helvetesild, sier Aud Nome Dueland, spesialist i nevrologi ved Sandvika Nevrosenter, til NTB.