Nyhetsstudio: Siste nytt
- Festet innlegg
Benjamin Netanyahu har dannet ny regjering i Israel
21. desember 2022 22:58NTBIdet fristen for å danne ny regjering i Israel gikk ut, kunngjorde landets presidentkontor at Benjamin Netanyahu har dannet ny regjering.
Den påtroppende statsminister hadde opprinnelig frist til 11. desember med å få på plass en regjering etter valget i november, men fikk halvannen ukes utsettelse.
Sent onsdag kveld, bare en halvtimes tid før fristen var ute, kom nyheten om at en ny regjering var klar.
Forhandlingene har dratt ut i tid, blant annet fordi det har vært vanskelig å bli enig om fordeling av ministerpostene mellom partiene som er med i den nye regjeringen.
Netanyahus parti, Likud, fikk bare 32 plasser i Knesset etter valget, mens det kreves 61 seter for å ha flertall. Statsministeren skal regjere sammen med ultranasjonalistiske partier og partier på ytre høyre fløy i israelsk politikk.
Det er ikke første gang Netanyahu leder landets regjering. 73-åringen var også statsminister fra 1996 til 1999 og igjen fra 2009 til 2021.
- NTB18:12
Nasa med folkemøte om ufo-prosjekt
Nasa har holdt folkemøte om ufoer før organisasjonen skal legge frem sin endelige rapport om en studie av flyvende objekter.
Romfartsorganisasjonen kringkastet selv det timelange møtet, der et uavhengig ekspertpanel deltok. Panelet besto av 16 forskere og andre eksperter utpekt av Nasa.
– Om jeg skal oppsummere i én linje hva vi har lært, så er det at vi trenger bedre data, sa panelets leder David Spergel.
En endelig rapport ventes innen slutten av juli.
- NTB/Mina Madeleine Nystuen17:59
USAs utenriksminister Antony Blinken har landet i Norge
USAs utenriksminister Antony Blinken har landet på Oslo lufthavn Gardermoen.
Blinken ankommer Norge i forbindelse med Natos utenriksministermøte i Oslo. En stor bilkortesje er på plass for å sørge for at Blinken kommer seg trygt til hovedstaden.
Bilkortesjen ble en halvtime forsinket som følge av en trafikkulykke på E6, men hadde beregnet god tid og var på plass før Blinkens ankomst.
- NTB17:40
Kongen mottok Natos utenriksministre
Utenriksminister Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir fra Island hilser på kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under mottakelsen av Natos utenriksministre i Speilsalen på Slottet i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOLKong Harald holdt onsdag en mottagelse for Natos utenriksministere på slottet. Også dronningen og kronprinsen var til stede.
Denne uken møtes 31 Nato-utenriksministre samt den svenske utenriksministeren i Oslo til uformelle samtaler i forkant av Nato-toppmøtet i Vilnius i juli.
Onsdag var det mottagelse på Slottet.
Der hilste kongeparet og kronprins Haakon blant andre på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, samt utenriksministrene Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir (Island), James Cleverly (Storbritannia), Lars Løkke Rasmussen (Danmark) og den franske utenriksministeren Catherine Colonna.
Nato-ambassadør Zeki Levent Gümrükçü fra Tyrkia deltar på Nato-møtet i Oslo onsdag og torsdag. Her hilser han på kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under mottagelsen i Speilsalen på Slottet i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL - Mina Madeleine Nystuen17:38
Skogbrannfare: Flere branner på Østlandet
Det er fortsatt skogbrannfare på Østlandet og i Agder. Det har ført til flere branner onsdag.
Det meldes om en brann på Stange i Åsvang 17.37, skriver politiet i Innlandet. Brannvesen på stedet skal ha kontroll.
Politiet meldte tidligere om en brann på Vestby i Viken. Den skal nå være slukket, skriver Øst 100-sentralen på Twitter.
En skogbrann spredte seg også i Stor-Elvdal tidligere onsdag. Brannvesenet har nå kontroll.
Meteorologene anbefaler å være forsiktig med åpen ild. Vegetasjon kan lett ta fyr, noe som kan berøre store områder.
Farevarselet vil gjelde inntil det kommer en betydelig mengde nedbør, skriver de på Twitter.
- NTB17:26
Macron: Burde lyttet til østeuropeiske advarsler
Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Frankrike og resten av Vesten burde lyttet mer til advarsler fra land i Øst-Europa om Russlands stridslyst før invasjonen av Ukraina. Foto: Brendan Smialowski / Pool via AP / NTBFrankrike burde ha lyttet mer til advarsler fra østeuropeiske land om et krigshissig Russland før invasjonen av Ukraina, sier landets president Emmanuel Macron.
I en tale i Slovakias hovedstad Bratislava onsdag sa Macon at det ikke må være splittelse mellom «gamle Europa» og «nye Europa», med henvisning til langvarige meningsforskjeller blant østlige og vestlige EU-medlemmer om flere saker, blant dem Russland.
– Noen sa at dere hadde gått glipp av en mulighet til å ti stille. Jeg tror vi også gikk glipp av en mulighet til å høre på dere. Denne tiden er over, sa Macron til applaus fra publikum.
Macron viste til en kommentar i 2003 fra Frankrikes daværende president Jacques Chirac, om at østeuropeiske land som tok parti med USA og Storbritannia i spørsmålet om invasjonen av Irak, hadde gått glipp av en «god mulighet til å ti stille». Enkelte store vestlige land, blant dem Frankrike og Tyskland, var motstandere av invasjonen.
Utspillet ble møtt med skarpe reaksjoner i Øst-Europa og har bidratt til vedvarende mistillit blant noen av EUs ferskeste medlemsland. Den har blusset opp på ny i forbindelse med Ukraina-krigen.
Etter invasjonen kritiserte blant andre Polen Macron for å ha fortsatt kommunikasjonen med Russlands president Vladimir Putin. Han ble også kritisert for å ha sagt at Russland ikke bør bli «ydmyket» i forbindelse med forsøkene på å få slutt på krigen.
- NTB17:20
Retten vil løslate siktede etter Furuset-skyting
Retten vil løslate mannen som er siktet etter en skyteepisode utenfor Ikea på Furuset i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTBOslo tingrett mener mannen som er siktet for drapsforsøk etter skytingen utenfor Ikea på Furuset i Oslo, bør løslates.
Det kom fram i en kjennelse fra Oslo tingrett onsdag, skriver Dagbladet. Mannen blir likevel sittende i varetekt fram til det er avgjort om politiet vil anke avgjørelsen om løslatelse.
Det var 21. februar i år at mannen i 40-årene fyrte av flere skudd med automatvåpen mot en mann i 30-årene. Fornærmede tok seg selv til Ahus, hvor han var innlagt og fikk behandling for en skuddskade.
Tre personer har status som fornærmet i saken. Siktede har erkjent at han skjøt, men har forklart at han bare mente å skremme.
- NTB17:19
Lik funnet i Bergen i april – tror mannen døde i 2017
Politiet bærer bort levningene etter funn av knokler til et menneske i et skogholt i Bergen. Politiet tror mannen døde i 2017. Foto: Tuva Åserud / NTBAktiviteten på bankkontoen til mannen som ble funnet død i Bergen i april, tyder på at mannen døde høsten 2017.
– Vi har tenkt en stund allerede at han forsvant i 2017. Flere ting har pekt på det. Nå ser vi at det var normal aktivitet på mannens bankkonto frem til slutten av august 2017, sier politiadvokat Eli Andrea Skaar i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.
Det var i påsken at skjelettet av en mann ble funnet i skogen i Ervik i bergensbydelen Åsane. Politiet har identifisert mannen som forsvant i 2017, og har funnet ut at han var født på midten av 70-tallet.
Skaar sier at det i august 2017 var ganske mye bankkontoaktivitet knyttet til matbutikker i bergensområdet.
– Funnene sier oss at han sannsynligvis omkom høsten 2017, ikke noe om hvorfor han ble funnet død nesten seks år senere, sier hun.
Politiet mistenker ikke at noe straffbart har skjedd. De regner med at saken vil bli henlagt med mindre den endelige obduksjonsrapporten og rapporten fra tannlege viser noe overraskende.
- NTB16:55
Bybanen over Bryggen i Bergen vedtatt
Et flertall i bystyret i Bergen har sagt ja til bybanetrasé til Åsane langs Bryggen i Bergen. Byggestart blir trolig i 2024/2025.
I to timer gikk debatten i Gamle rådhus i Bergen, der det ble argumentert både for og mot forslaget til Bybane.
Bybanen til Åsane i Bergen vil ifølge anslagene koste rundt 21 milliarder kroner. Prosjektet består av 12,7 kilometer med bane, 5,7 kilometer nye tunneler, 14 holdeplasser og 13 kilometer stamsykkelvei.
Banen skal gå fra Kaigaten i Bergen sentrum til Vågsbotn i Åsane. Riksantikvaren har vurdert Bergen kommunes reviderte planforslag og godtar at Bybanen går gjennom middelalderbyen og over Bryggen.
Det er beregnet at Åsanelinjen vil betjene rundt 60.000 reisende pr. døgn i 2040. Reisetiden fra Torget til Åsane terminal vil bli cirka 17 minutter, og rund. 25 minutter til Vågsbotn.
- Mina Madeleine Nystuen16:55
Flere tog-innstillinger skaper køkaos på Oslo S
Tidligere signalfeil ved Oslo S har ført til forsinkelser og innstillinger. Linjer er erstattet med buss for tog. Foto: Audun SolbergDet er lange køer etter flere toginnstillinger på Oslo S onsdag ettermiddag.
Tidligere var Gjøvikbanen stengt ved Grefsen, men den skal nå være åpen igjen. Dette på grunn av strømproblemer.
Dette fører likevel til forsinkelser og innstillinger.
Toglinjene som påvirkes:
Oslo S - Jaren, Gjøvikbanen R31
Oslo S - Gjøvik, Gjøvikbanen RE30
Det er også forsinkelser og innstillinger mellom Drammenbanen og Askerbanen. Dette er på grunn av feil på en sporveksel ved Nationaltheatret.
Tidligere påvirket også en signalfeil ved Oslo S Gjøvikbanen. Den skal nå være rettet opp.
- Mina Madeleine Nystuen16:43
Kontroll på skogbrann i Østerdalen
Brannvesenet skal ha kontroll på brannen som spredte seg i Stor-Elvdal onsdag ettermiddag.
Brannhelikopter og sivilforsvaret er avbestilt.
Det skriver politiet på Twitter onsdag ettermiddag.
Brannen startet i vegetasjon og et gjerde i Sollia rett før klokken 15.00.
Politiet meldte først at det ikke var fare for spredning. 40 minutter senere skjedde det.
– Det blåser i østlig retning og brannen sprer seg i retnings skog og vekk fra bebyggelse.
Brannvesenet jobber nå med etterslukking på stedet.
- NTB16:39
Lakseskatten vedtatt i Stortinget
I forrige uke presenterte Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp), Irene Ojala i Pasientfokus og Sveinung Rotevatn (V) enigheten om lakseskatten. Onsdag ble skatten vedtatt av Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTBLakseskatten ble onsdag ettermiddag vedtatt i Stortinget. Rødt ble som varslet med på flertallets forslag.
Regjeringspartiene kom i forrige uke til enighet med Venstre og Pasientfokus om en skattesats på 25 prosent, men forslaget sto dermed med knappest mulig flertall.
Samlet har de fire partiene 85 mandater – akkurat nok til å sikre flertall i Stortinget.
Tirsdag varslet Rødt, som har åtte stortingsrepresentanter, at de ville stemme subsidiært for forslaget for å sikre at det ikke skulle skje noe som vippet flertallet i siste sving.
- NTB16:24
Twitter kan være verdt en tredjedel av hva det var i fjor
Finansselskapet Fidelity har senket verdivurderingen av sin Twitter-aksjepost med rundt to tredeler siden Elon Musk tok over nettplattformen. Foto: Carina Johansen / NTBTwitter kan være verdt en tredjedel av det selskapet var verdt da Elon Musk kjøpte det i fjor, mener finansselskapet Fidelity.
Fidelity har nedskrevet markedsverdien på sin aksjepost i Twitter for tredje gang, denne gang til 6,6 milliarder dollar.
Det er skarpt ned fra nesten 20 milliarder dollar i oktober.
Det er uklart hvordan selskapet kom frem til verdien. Fordi Fidelity er et åpent aksjeselskap, må det oppdatere aksjonærene om utviklingen i porteføljen.
- NTB16:17
Latvia får sin første homofile president
Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics blir landets nye president. Rinkevics blir landets første homofile president. Foto: Michael Sohn / AP / NTBLatviske folkevalgte har utpekt utenriksminister Edgars Rinkevics som ny president. Han blir landets første homofile president.
49-åringen har vært utenriksminister siden 2011, og blir statsoverhode for Nato- og EU-landet Latvia de neste fire årene.
– Jeg vil gjøre alt at for at landet vårt skal være trygt og ha fremgang, sa Rinkevics etter avstemningen i nasjonalforsamlingen.
- NTB16:15
Fritidsbåt har gått på grunn i Oslofjorden
En fritidsbåt har gått på grunn ved Eldøya i Oslofjorden. Situasjonen er under kontroll.
– Det er en regulær klassisk fritidsbåt som har gått på grunn. Det er ingen dramatikk. Redningsskøyten er der og alt er under kontroll, opplyser redningsleder Owe Frøland til VG.
Hovedredningssentralen Sør-Norge meldte om grunnstøtingen på Twitter ved 16-tiden onsdag.
- Mina Madeleine Nystuen/NTB16:06
EU og USA planlegger regler for utvikling av KI
EU og USA skal utarbeide retningslinjer for utvikling og bruk av kunstig intelligens (KI) innen to uker, skriver nyhetsbyrået AFP. Reglene blir frivillige.
Det opplyser EU-kommisjonens visepresident Margrethe Vestager.
Nyheten kom onsdag på en pressekonferanse i etterkant av et amerikansk-europeisk møte i Luleå i Sverige.
Den siste tiden har mange advart om at KI kan få katastrofale følger.
Også OpenAI-grunnlegger Sam Altman, som står bak ChatGPT, har bedt om strengere kontroll av utviklingen.
- NTB16:03
Trine Skei Grande innstilt som styreleder for NIM
Trine Skei Grande er innstilt som ny leder av styret for styret av Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Foto: Tor Erik Schrøder / NTBTidligere Venstre-leder Trine Skei Grande ble onsdag innstilt som leder for styret av Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).
Det nye styret velges for perioden 1. juli 2023–30. juni 2027, skriver Altinget.
– Opprettelsen av NIM har vært viktig for meg, og jeg opplever at dette organet har utviklet seg til å bli svært viktig. De har et faglig dyktig og synlig sekretariat. Så det skal ikke jeg revolusjonere på noen måte, sier Trine Skei Grande til nettstedet.
Endelig vedtak fattes av Stortinget, som skal votere over styrevervet i slutten av juli.
- NTB15:47
Storbritannia: Nordmann i retten for kastreringssak
En nordmann og flere andre møtte i retten i London onsdag, anklaget for grov kroppsskade. Gruppen skal blant annet ha laget kastreringsfilmer.
Mannen i 40-årene, som er kjent som «evnukkmakeren», er del av en gruppe som anklages for å ha utført en rekke ekstreme ritualer, blant dem kastrering og å fryse lemmer.
Dette skal ha blitt filmet før videoene ble solgt på nettet, ifølge politiet.
I onsdagens rettsmøte erkjente nordmannen ikke straffskyld for anklager om grov kroppsskade mot tre menn mellom 2018 og 2019, men han har erkjent å ha laget og distribuert upassende videoer av et barn.
Politiet mener nordmannen var lederen av en gruppe menn som filmet og lastet opp de ekstreme videoene. Disse ble så sett av betalende abonnenter.
Saken ventes å gå for retten i mars.
- Mina Madeleine Nystuen15:33
Signalfeil på Oslo S er rettet
En signalfeil ved Oslo S førte til forsinkelser onsdag ettermiddag. Det melder Bane Nor. Nå skal de fleste tog kjøre som normalt igjen, sier Bane Nor.
Det er fortsatt strømproblemer på Gjøvikbanen mellom Harestua og Tøyen. Det har ført til full stopp:
Oslo S – Jaren, Gjøvikbanen R31
Oslo S – Gjøvik, Gjøvikbanen RE30
- Mina Madeleine Nystuen15:15
Byrådet vil gi 14,5 millioner til Plan- og bygningsetaten
I revidert budsjett for 2023 foreslår byrådet å styrke Plan- og bygningsetaten med 14,5 millioner.
Det skriver Oslo kommune i en pressemelding.
Byrådet vil øke kapasiteten til å behandle byggesaker som kom i småhusamnestiet.
Amnestiperioden førte til en stor økning i byggesøknader om nye boliger i småhusområdene.
På åtte uker mottok Plan- og bygningsetaten 345 søknader, like mange som i hele 2021.
Etaten har tidligere jobbet med å redusere saksbehandlingstiden, men må nå sette inn ekstra tiltak for å håndtere den økte mengden saker.
Byråden ønsker å sørge for at saksbehandlingstiden går ned igjen.
31. marsHer tegnes hus som snart blir forbudt i Oslo - NTB15:07
Huitfeldt: – Sverige må bli Nato-medlem før toppmøtet i Vilnius
Utenriksminister Anniken Huitfeldt åpnet onsdag Natos utenriksministermøte i Oslo med en pressekonferanse på Nasjonalmuseet.Foto: Gorm Kallestad / NTBUtenriksminister Anniken Huitfeldt sier Sverige må slippes inn i Nato senest før toppmøtet i Vilnius i juli.
Huitfeldt legger dermed ytterligere press på Tyrkia, som har blokkert svensk Nato-medlemskap i over ett år.
– Sverige må bli fullverdig Nato-medlem så fort som mulig, og før toppmøtet i juli, sa utenriksministeren på en pressekonferanse onsdag.
Nato-landene samles til toppmøte i Litauens hovedstad 11.–12. juli.