Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  E6 stengt ved Moss - svært glatt veibane

  29. desember 2022 07:37
  Henning Carr Ekroll
  E6 er stengt ved Moss. Det er omkjøring via Fv 316. Foto: Statens vegvesen

  E6 er torsdag morgen stengt ved Moss etter en trafikkulykke. Det er et vogntog som har mistet kontrollen og revet med seg 20 meter autovern. Politiet meldte om hendelsen klokken 05.15 i morges.

  - Meldes også om svært glatt veibane, skriver Øst politidistrikt på Twitter

  Det er en del opprydningsarbeid i forbindelse med uhellet og uvisst når E6 åpner igjen, melder Vegtrafikksentralen Øst.

  Omkjøring er via Fv 316 eller E18 og Fv 120.

 • NTB
  20:58

  Englandskabelen går på halv kapasitet

  North Sea Link, strømkabelen mellom England og Norge, går inntil videre for halv maskin på grunn av en feil på norsk side.

  Torsdag klokken 12.38 gikk kapasiteten på englandskabelen til null i begge retninger, skriver Europower. I minuttene før var eksporten 1299 MW fra Norge.

  – Torsdag ettermiddag oppsto det en teknisk feil på forbindelsen mellom Storbritannia og Norge, NSL-kabelen som går fra Suldal til Blyth. Feilen førte til at en komponent må byttes, og forbindelsen driftes på halv kapasitet inntil denne er på plass, opplyser Statnett.

  North Sea Link ble satt i drift høsten 2021 og kabelen har en kapasitet på 1400 MW.

  – Feilen oppsto i landanlegget på norsk side og førte til at forbindelsen falt ut. Som en konsekvens av feilen må en komponent byttes, og forbindelsen driftes med en kapasitet på 700 MW inntil feilen er reparert og komponenten byttet ut, melder Statnett torsdag kveld.

 • NTB
  20:23

  Biden kalte Sunak president

  President Joe Biden tok torsdag imot den britiske statsministeren Rishi Sunak i Det hvite hus. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  President Joe Biden snublet i ordene da han torsdag tok imot Rishi Sunak i Det hvite hus og tiltalte den britiske statsministeren som «mr. president».

  Biden hentet seg raskt inn og forsøkte å spøke bort det hele ved å si at han hadde «forfremmet» Sunak.

  Sunak, som var på sitt første besøk i Det hvite hus siden han overtok som statsminister i oktober, så ut til å ta det hele med et smil.

  – De siste månedene har vi møtt hverandre i San Diego, deretter i Belfast og i Hiroshima. Og nå skal vi løse alle verdensproblemer i løpet av de neste 20 minuttene, sa Biden.

  Sunak har gjort et poeng av å fremme Storbritannia som et sentrum for utviklingen av såkalt kunstig intelligens (KI), og har kunngjort at hans regjering vil samle politikere, forskere og ledere i teknologibransjen til et «toppmøte» om KI-sikkerhet til høsten.

 • NTB
  20:23

  Leveransene av nye trikker i Oslo er gjenopptatt

  Leveransen av de nye trikkene til Oslo er gjenopptatt. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Leveransen av de nye trikkene til hovedstaden gjenopptas etter at det ble midlertidig stans i leveringen tidligere i år.

  Leveransene ble stanset i mai etter på grunn av mangel på reservedeler som følge av krigen i Ukraina og etterdønninger av pandemien.

  – Trikken betyr mye for mange. Den er svært godt likt og en viktig del av bybildet i Oslo og kollektivtilbudet for alle reisende. Jeg er derfor glad for at vi nå får flere nye trikker til Oslo igjen, sier konsernsjef Birte Sjule i Sporveien i en pressemelding.

  Målet er at alle de 87 nye trikkene skal leveres og fases inn innen utgangen av neste år. Sporveien har så langt fått levert 21 av trikkene og Oslo mangler altså 66 trikker, meldte Aftenposten i mars.

  Men ifølge Sporveien er det fortsatt utfordrende å få tak i nok reservedeler for å vedlikeholde de trikkene som Sporveien allerede har mottatt og tatt i bruk.

  I 2020 var kostnadene for de nye trikkene 4,1 milliarder kroner. I tillegg kommer utgifter på mer enn fire milliarder til oppgradering av gater, skinnegang og vann og avløp.

 • Maria T. Pettrém
  18:42

  Oslo: Brann langs T-banen ved Vollebekk

  Klokken 19 melder politiet at brannvesenet har kontroll på brannen.

  T-banen er nå stanset mens brannvesenet jobber langs linjen.

  Brannen befinner seg mellom Vollebekk og Linderud T-banestasjon.

 • NTB
  18:37

  AFP: Vannreservoar ved atomkraftverk tømmes

  Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters / NTB

  Et reservoar ved atomkraftverket Zaporizjzja i Ukraina tømmes etter kollapsen av demningen Nova Kakhova, ifølge ukrainsk vannkraftselskap. Dette er Europas største atomkraftverk.

  Det betyr at vannforsyningen fra den ødelagte demningen ikke lenger kan brukes til å kjøle ned atomreaktorene ved Zaporizjzja-kraftverket, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

  Kraftverket er under kontroll av russiske okkupasjonsstyrker.

  Kakhovka-demningen sør i Ukraina ble ødelagt natt til tirsdag. Store områder på begge sider av Dnipro-elven er oversvømt, og tusener av innbyggere er evakuert.

  Ukraina og Russland anklager hverandre for å ha ødelagt demningen. Flere personer har mistet livet i flommen.

 • Maria T. Pettrém
  18:31

  Oslo: Branntilløp i Vålerengtunnelen

  Vålerengtunnelen var tidligere i kveld stengt i begge retninger etter branntilløp i et vogntog. Ingen kom til skade.

  Klokken 19.20 er tunnelen gjenåpnet i begge retninger.

 • Maria T. Pettrém
  18:27

  Trøndelag: Full fyr i gårdsbruk

  Politiet i Trøndelag melder om brann i en bygning ved Skaun. Det skal være snakk om et gårdsbruk og politiet melder om full overtenning.

  Nødetatene er på stedet. Brannen skal ha spredd seg til vegetasjon og kjøretøy på utsiden.

  Brannvesenet melder at huset vil brenne ned og at de nå konsentrerer seg om å begrense spredningen.

 • Maria T. Pettrém
  18:08

  Bilbrann på E6 ved Sarpsborg

  En bil sto i full fyr på E6 sørgående ved Sarpsborg, meldte politiet like før klokken 18.

  Klokken 18.30 melder politiet at brannen er slukket. Fører og passasjer i bilen kjøres til legevakt for sjekk. Eidetunnelen sørgående er foreløpig stengt.

 • NTB
  17:43

  Dagbladet: Skjerper tiltalen i politivoldssaken på Kongsberg

  Riksadvokaten har utvidet tiltalen etter politivolden på Kongsberg. Politimannen er nå tiltalt for grov kroppskrenkelse.

  Aktor Marit Oliver Storeng, som også er påtalefaglige etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker, ville først gi politimannen et forelegg.

  Det ble omgjort av Terje Nybøe, sjef for Spesialenheten for politisaker. Han tiltalte politimannen for kroppskrenkelse. Nå er Riksadvokaten endret tiltalen igjen, denne gangen til grov kroppskrenkelse, melder Dagbladet.

 • Maria T. Pettrém
  17:39

  Har sperret av leilighet i Oslo – frykter giftig stoff

  Flere nødetater rykket i kveld ut til en adresse på Bøler i Oslo. En person har forklart at han er blitt eksponert for et flytende stoff for noen timer siden. Politiet har søkt gjennom leiligheten med verneutstyr.

  – Vedkommende har forklart at han etter dette følte seg uvel, skriver politiet på Twitter.

  Hendelsen skal ha skjedd inne i en leilighet. Den er nå gjennomsøkt av politiet. Tre personer som befant seg i leiligheten blir ivaretatt av helsepersonell. Ingen i nærheten skal være i fare, opplyser politiet.

  Naboene er likevel blitt bedt om å bli i leilighetene sine, og det er satt opp sikkerhetssone rundt bygget. Det er uklart hvor lenge de må bli i leilighetene. Personen som angivelig skal ha fått stoffet på seg er mindreårig.

  Overfor VG betegner innsatsleder Tore Barstad det mulige stoffet som «ekstremt giftig og veldig farlig». Ifølge avisen er PST informert om hendelsen.

  Klokken 18.42 opplyste politiet at de ventet på svar på en hurtigtest. Innsatsleder Barstad sier til NTB at hurtigtesten ikke ga noe klart svar. Stoffet blir derfor fraktet til analyse hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som har hurtigåpnet sitt laboratorium.

 • Maria T. Pettrém
  17:32

  Person bosatt i Sverige mistenkt for knivangrep

  Mannen som gikk til angrep på flere barn med kniv i en park i Annecy i sørøst Frankrike torsdag morgen var bosatt i Sverige.

  Det skriver svenske SVT, som viser til franske myndigheter.

  Gjerningsmannen er en syrer i begynnelsen av 30-årene som skal ha hatt flyktningstatus i Sverige i ti år.

  Ifølge SVT skal mannen nå ha adresse i Vest-Sverige sammen med sin kone og hennes familie. Mannen skal tidligere vært dømt for trygdebedrageri.

  Motivet for hendelsen er ikke kjent, men ifølge vitner løp han rundt og gikk til angrep på tilfeldige personer i parken.

 • NTB
  17:17

  Stortinget vil kutte i etterlønnsordningene

  Nå kuttes etterlønnsordningen på Stortinget. Heretter må stortingsrepresentanten ha sittet i minst åtte år for å få rett til inntil ni måneders etterlønn. Til nå har man kunnet få etterlønn i 15 måneder. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Stortingets presidentskap går inn for å kutte i etterlønnsordningen for stortingsrepresentantene.

  Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Senterpartiet vil beholde etterlønnsordningen, mens SV vil vrake den.

  Flertallet i presidentskapet går imidlertid inn for en kortere periode. I dag kan må støtte i 15 måneder, men dette bør reduseres til ni, går det fram av innstillingen.

  Det settes også krav til at man må ha sittet i to stortingsperioder, altså åtte år, ifølge flertallsforslaget.

 • NTB
  16:56

  Skogbrann i Canada skaper forsinkelser i flytrafikken

  En mann jogger i soloppgangen i New York torsdag. Sikten i storbyen er forferdelig som følge av canadiske skogbranner. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

  Flere fly på vei til flyplassene i New York og Philadelphia ble forsinket torsdag som følge av at voldsom røyk fra skogbrannene i Canada reduserer sikten.

  Ifølge det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) var flere fly forsinket med rundt en time inn til LaGuardia-flyplassen i New York torsdag, og flere fly ble kansellert.

  Problemer med sikten førte også til flykaos på Newark Liberty flyplass, og ifølge FAA kan røyken også føre til at flyvninger til Washington og Charlotte blir forsinket.

  Tidligere stoppet FAA alle flyvninger til Laguardia og Philadelphia fra nordøst i USA, Ohio og Midt-Atlanteren.

  Flyselskapet United Airlines sier de fjerner gebyr og prisforskjeller for passasjerer som ønsker å bytte sine planlagte flyreiser til byer preget av røyken torsdag og fredag, deriblant til New York, Buffalo, Washington, Philadelphia, Syracuse, Hartford og Columbus.

  Hundrevis av skogbranner i Canada har ført til at et teppe med røyk og tåke har lagt seg over flere nordøstlige amerikanske byer denne uken, og det er utstedt advarsler om luftforurensing til flere millioner mennesker.

 • NTB
  16:48

  Englandskabelen går på halv kapasitet

  North Sea Link, strømkabelen mellom England og Norge, går inntil videre for halv maskin på grunn av en feil på norsk side.

  Torsdag klokken 12.38 gikk kapasiteten på englandskabelen til null i begge retninger, skriver Europower. I minuttene før var eksporten 1299 MW fra Norge.

  – Torsdag ettermiddag oppsto det en teknisk feil på forbindelsen mellom Storbritannia og Norge, NSL-kabelen som går fra Suldal til Blyth. Feilen førte til at en komponent må byttes, og forbindelsen driftes på halv kapasitet inntil denne er på plass, opplyser Statnett.

  North Sea Link ble satt i drift høsten 2021 og kabelen har en kapasitet på 1400 MW.

  – Feilen oppsto i landanlegget på norsk side og førte til at forbindelsen falt ut. Som en konsekvens av feilen må en komponent byttes, og forbindelsen driftes med en kapasitet på 700 MW inntil feilen er reparert og komponenten byttet ut, melder Statnett torsdag kveld.

 • Maria T. Pettrém
  16:48

  Skogbrann i Nittedal

  Det brenner i skogen i området Krakossæter ved Nittedal. Det melder brannvesenet på Twitter.

  Brannvesenet er framme på stedet og har kontroll på brannen. Feltet det brenner på er ca. 30 x 30 meter stort. Det skal ikke være fare for spredning til bebyggelse.

 • Henning Carr Ekroll
  16:44

  Bil har kjørt inn i butikk på Adamstuen

  En sort Nissan Leaf ved stedet like etter hendelsen. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen

  En personbil har kjørt inn i deler av en Bunnpris-butikks område i krysset Pilestredet/Ullevålsveien i Oslo.

  Aftenpostens medarbeider på stedet melder at bilen dro fra stedet etter hendelsen, og at brannvesen og politi er på stedet.

  Det ligger blomster, hyller og varer på gaten og fortauet.

 • Maria T. Pettrém
  16:41

  Oslo: Ulykke mellom syklist og bil på Vinderen

  Det melder politiet på Twitter.

  – Syklist er oppegående, men kjøres sykehus, da vedkommende har et kutt i halsen, skriver politiet.

  Syklisten skal ha kjørt inn i en bil idet bilen skulle svinge til venstre.

 • NTB
  16:12

  Forskere: Værfenomenet El Niño har oppstått

  Værfenomenet El Niño har oppstått, melder forskere i den amerikanske etaten NOAA. Konsekvensen kan bli mer ekstremvær en rekke steder i verden.

  I flere måneder har forskere spådd at en ny El Niño kunne være under oppseiling. Torsdag fastslo National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) at værfenomenet har inntruffet.

  – Avhengig av styrken kan El Niño få en rekke effekter, som økt risiko for kraftig regn og tørke visse steder rundt om i verden, sa NOAA-forsker Michelle L'Heureux.

  I tillegg kan temperaturrekorder bli slått. El Niño pleier å gi den globale temperaturen et midlertidig løft.

 • Maria T. Pettrém
  15:52

  Støre om terror-rapport: – Svært alvorlig

  Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten

  – Regjeringen ser svært alvorlig på rapporten.

  Det sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte pressen torsdag ettermiddag.

  Torsdag formiddag kom rapporten om Oslo-skytingen i fjor sommer. Rapporten slår fast at angrepet som krevde to menneskeliv, kunne ha vært avverget.

  – Rapporten sier at det er mulig at angrepet natt til 25. kunne vært avverget. Det er mye usikkerhet knyttet til det, men det er svært alvorlig selvfølgelig, sier statsministeren.

  Han understreket at han ikke har lest hele rapporten ennå, men at regjeringen vil følge opp funnene i tett kontakt med politiet og PST.

  – Jeg stiller meg bak PST-sjefens beklagelse, fortsetter Støre.