Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Foreslår ett års utsettelse av Helseplattformen ved andre sykehus
19. januar kl 21:44Anine Hallgren
DEL
St. Olavs hospital innførte Helseplattformen 12. november i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB

Det omstridte IT-systemet Helseplattformen har skapt store utfordringer etter at det ble innført ved St. Olavs hospital før jul.

Torsdag ble det klart at det blir åpnet tilsyn etter at fylkeslegen har mottatt minst 64 bekymringsmeldinger.

Planen var at datasystemet til 3, 8 milliarder også skulle innføres ved flere sykehus i Midt-Norge kommende vår.

Nå foreslår styringsgruppen at den videre innføringen av journalsystemet utsettes med inntil et år, skriver NRK Trøndelag. Datoene bekreftes av Helse Midt-Norge som eier systemet, til Dagens medisin.

Ny dato for Helse Nord-Trøndelag, som omfatter blant annet sykehusene Levanger og Namsos blir 4. november, en utsettelse på ni måneder.

Ny dato for Helse Møre og Romsdal som omfatter blant annet sykehusene i Ålesund, Volda, Molde og Kristiansund foreslås til 27. april 2024, en utsettelse på et år fra opprinnelig plan.

Den nye planen skal legges frem fredag 20. januar og den endelige avgjørelsen skal tas av styret i Helse Midt- Norge 26. januar.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Siril Thesen
  DEL
  Overtent låve i Brandbu på Hadeland

  Politiet har fått melding om brann i en låve ved Grinakerlinna i Brandbu, skriver de på Twitter.

  Låven er overtent. Det er ikke meldt om spredningsfare, og det er pr. nå kun kjent at det er flis i låven. Ingen personer er meldt skadet.

  Nødetatene er på stedet.

  Politiet fikk først melding om brannen klokken 19.26.

 • NTB
  DEL
  Guantánamo-fange overført til Belize

  En pakistaner som har sittet i amerikansk fangenskap i Guantánamo på Cuba, er overført til det mellomamerikanske landet Belize, opplyser Pentagon.

  Majid Khan har fortalt at han ble torturert av den amerikanske etteretningsorganisajonen CIA etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

  Forsvarsminister Lloyd Austin varslet i fjor Kongressen om planene om å overføre Khan.

 • NTB
  DEL
  Kulturarbeidere i fakkeltog for ytringsfrihet i Iran
  Heidi Gjermundsen Broch sang for kulturarbeidere fra 27 fagforbund og organisasjoner da de møttes til en markering ved den iranske ambassaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Torsdag kveld samlet norske kunstnerorganisasjoner seg foran den iranske ambassaden i Oslo. De protesterte mot vold og overgrep mot kolleger og andre i Iran.

  – Norsk-iranere har mobilisert for menneskerettigheter og demokrati i Iran siden opprøret startet, skriver arrangørene i en pressemelding.

  De påpeker at protestene i Iran fortsatt pågår, fire måneder etter at Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitiets varetekt, og at myndighetene fortsatt svarer med arrestasjoner og omfattende voldsbruk.

  – Blant de fengslede er minst 21 forfattere, 57 journalister og mer enn 100 kunstnere, musikere, teater- og filmfolk, skriver arrangørene og viser til tall fra ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN.

  Ifølge organisasjonen er mer enn 500 sivile drept av de iranske sikkerhetsstyrker. Nærmere 20.000 demonstranter, aktivister, forfattere, kunstnere, journalister og studenter skal være forfulgt, arrestert, torturert eller henrettet etter oppdiktede anklager, tvungne tilståelser og tvilsomme rettssaker.

 • Siril Thesen
  DEL
  Gammel «mine» var gressklipperhjul

  Eksplosivryddere fra Forsvaret har vært på Straumsnes og undersøkt det man trodde kunne være en gammel mine.

  – Det viste seg å ikke være en mine eller andre eksplosiver, men et svært rustet hjul til en gammel gressklipper av merket Suffolk Supreme, skriver politiet i en oppdatering på Twitter.

  Politiet varslet først om funnet, som ble gjort ved Saltgjelen hyttefelt, i 11-tiden torsdag formiddag.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Tønsberg: Person truet med kniv – ble pågrepet på tog

  Klokken 17.30 fikk politiet melding om at en person verbalt truet med å knivstikke en annen på togstasjonen i Tønsberg.

  Det skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

  Begge de involverte gikk så på toget, opplyser politiet.

  Politiet rykket så ut til Stokke stasjon, der de fikk kontroll på de to personene og situasjonen.

  Én kniv ble funnet.

 • Siril Thesen
  DEL
  Varsler pressekonferanse om styrking av Forsvaret

  Regjeringen inviterer til pressekonferanse om styrking av Forsvaret i Rena leir fredag 3. februar kl. 10.30.

  Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram deltar på pressekonferansen, skriver regjeringen i en pressemelding.

 • NTB
  DEL
  Rema 1000 og Coop Extra senker prisene
  Her er noen av varene som steg i pris 1. februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Matkjedene Rema 1000 og Coop Extra tar grep og setter prisene ned til det de var før månedsskiftet.

  – Til tross for betydelig økte råvare- og innkjøpskostnader velger vi nå å senke prisene tilbake til nivået før 1. februar, sier administrerende direktør Tom Kristiansen i Rema 1000 Norge i en pressemelding.

  1. februar satte Rema 1000 prisene i butikk opp med i gjennomsnitt 4,8 prosent.

  Til VG sier Coop Norges kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis at det samme nå gjøres i Coop Extra-butikker over hele landet. Dette vil gjelde for 4.000 varer, ifølge avisen.

  – Vi har justert prisene ned igjen til det de lå på før 1. februar, slik at vi er konkurransedyktige, sier Friis.

 • NTB
  DEL
  Varetektsfengslet i fire uker etter drapsforsøk i Oslo

  En 19 år gammel mann ble torsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, siktet for drapsforsøk i Oslo sentrum natt til 20. januar.

  Mannen ble først pågrepet tirsdag denne uken, da politibetjenter observerte han i sentrum av Oslo. Siktelsen er knyttet til en knivstikking ved Vaterland i Oslo, skriver Dagbladet.

  19-åringen er godt kjent for politiet fra tidligere og er ifølge Dagbladet straffedømt en rekke ganger.

  Han erkjenner ikke straffskyld, opplyste hans forsvarer Vidar Lind Iversen til VG onsdag.

 • Siril Thesen / NTB
  DEL
  De etterlyste etter skytingen i Oslo er kommet til Norge

  Mennene i 20-årene som rømte til Italia etter skytingen ved Nationaltheatret, er tilbake i Norge.

  Det melder NRK.

  Mennene ankom Oslo med et Norwegian-fly, bevoktet av sivilt kledd politi. Mennene var internasjonalt etterlyst i fire dager før de ble pågrepet av politiet i Milano.

  Totalt tre menn har vært siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk etter skyteepisoden ved Nationaltheatret natt til søndag 15. januar.

  To menn i 30- og 40-årene ble fraktet til sykehus etter skytingen. De beskrives som alvorlig, men ikke livstruende skadet.

  De to skadede er begge kjente lederskikkelser i den kriminelle gjengen Young Guns, mens de siktede har koblinger til det internasjonale nettverket Satudarah MC.

 • NTB
  DEL
  Jimmy Øien får Ingrid Espelid Hovigs matpris
  Jimmy Øien (i midten) får Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Her fra en Michelin-utdeling i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB

  Jimmy Øien, som står bak Restaurant Rest i Oslo, får Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. – Uventet og veldig gøy, sier han.

  Prisen deles ut til en person som «har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske».

  – Dette er helt uventet, og veldig gøy, sier Øien.

  Den 29. utgaven av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skulle i år gå til en ildsjel innen hotell- og restaurantbransjen som har benyttet lokale råvarer til det fulle og ikke latt noe gå til spille.

  – Øien er en særdeles verdig vinner. Å bestemme seg for å sikte mot en nullutslippsrestaurant som lager mat av råvarer andre kaster, er rått. Å klare det, er fantastisk, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg.

  Prisen består av et diplom og en pengepremie på 30.000 kroner.

 • Siril Thesen
  DEL
  Rykker ut til ulykke mellom lastebil og bil ved Meråker

  Politiet har fått melding om en trafikkulykke mellom en bil og en lastebil på E14 ved Meråker, skriver de på Twitter.

  Ulykken skal ha skjedd ca. 2 km vest for Meråker sentrum.

  Ifølge NRK Trafikk er det mulig å passere ulykkesstedet, men fare for kø.

  Nødetatene er på vei mot stedet.

 • NTB
  DEL
  Tyrkia krever svar fra ni land som stenger konsulater
  Tyskland har stengt sitt konsulat i Istanbul og er blant landene som nå kalles inn til det tyrkiske utenriksdepartementet. Arkivfoto: Emrah Gurel / AP / NTB

  Tyrkiske myndigheter kaller inn ambassadørene fra ni land som har varslet stenging av konsulater av hensyn til sikkerheten.

  Ambassadørene fra Frankrike, Tyskland og USA er blant dem som er kalt inn på teppet i det tyrkiske utenriksdepartementet fordi landene midlertidig stenger sine konsulater, opplyser departementet torsdag.

  Konsulatene er stengt av hensyn til sikkerheten, og landene har advart sine borgere om økt risiko for angrep. Som svar har Tyrkia advart sine statsborgere om økt fare for angrep i Europa og USA.

  Tyskland har stengt konsulatet i Istanbul og advarer tyskere i storbyen om at faren er særlig stor i det sentrale Beyoglu-distriktet og rundt den svært travle Taksim-plassen.

 • NTB
  DEL
  Mann underslo over 5 millioner fra Sjømannskirken

  En mann i 30-årene er i Sør-Rogaland tingrett dømt til ett år og sju måneders fengsel for underslag av 5,3 millioner kroner fra Sjømannskirken.

  Mannen var i flere år ansatt i en deltidsstilling som regnskapsfører ved Sjømannskirken i København og underslo totalt 5,3 millioner kroner fra sin arbeidsgiver, skriver Sandnesposten og Stavanger Aftenblad.

  I retten forklarte mannen at det i begynnelsen handlet om å kjenne litt på det å ha mer penger og leve et liv i luksus. Videre forklarte han at han følte seg underbetalt for den jobben han faktisk gjorde i Sjømannskirken – lønnen var på rundt 15.000 kroner i måneden.

  Underslagene, som startet i 2013 og varte fram til 2019, ble avdekket som følge av interne kontrollrutiner i Sjømannskirken.

  Mannen erklærte seg skyldig i retten. I tillegg til fengselsstraffen er han dømt til å betale tilbake det han underslo.

 • NTB
  DEL
  Dronesiktet russer frifunnet i lagmannsretten

  Hålogaland lagmannsrett opprettholder frikjennelsen av russisk-britiske Andrej Jakunin, som var tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard.

  – Jeg er svært glad for at rettssikkerheten og fornuften seiret også i lagmannsretten. Fra første dag har jeg hevdet at det ikke er straffbart for en britisk mann å fly en hobbydrone på Svalbard. Jeg håper at lagmannsrettens forkastelse av påtalemyndighetens anke vil sette et endelig punktum for denne historien, sier Jakunin i en pressemelding fra Elden Advokatfirma.

  Jakunin satt nesten to måneder i varetekt etter at han ble pågrepet for å ha fløyet drone på Svalbard i fjor sommer. Sanksjonsreglene forbyr russere å fly i Norge. Påtalemyndigheten mente Jakunin derfor måtte straffes.

  – Forhåpentlig tar påtalemyndigheten nå til fornuften og aksepterer dommen, sier forsvarer Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Oslo: Ulykke mellom trikk og syklist på Rodeløkka

  Det har skjedd en trafikkulykke mellom en syklist og en trikk i Trondheimsveien på Rodeløkka.

  Det melder politiet på Twitter klokken 15.44.

  Syklisten blir ivaretatt av helse på stedet. Vedkommende skal være oppegående og ved bevissthet.

  Trikken skal nå være i gang igjen.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Finland: Veien mot Nato må skje hånd i hånd med Sverige
  Foto: Anders Wiklund

  Torsdag besøker Finlands statsminister Sanna Marin Sverige for å ha et møte med den svenske statsministeren Ulf Kristersson (M).

  På agendaen står den sikkerhetspolitiske situasjonen – og Nato-spørsmålet.

  Rundt klokken 15 møtte de to ministrene pressen:

  – Vi er på denne reisen sammen, sier Kristersson til pressen.

  Han gjentok også sitt budskap til svenskene om å «kjøle ned» den anspente situasjonen med Tyrkia.

  Ifølge en fersk meningsmåling er flertallet av det finske folket klare for å gå inn i Nato – uten Sverige.

  Men Marins beskjed er at det skal skje i fellesskap.

  – Det er av interesse for hele alliansen at vi går inn i dette sammen, sier Sanna Marin.

  – Reisen skal gjøres hånd i hånd.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  SAS tilbyr Flyr-ansatte jobb

  Manager Hege Solberg i SAS Cabin Crew bekrefter at 200 kabinansatte i Flyr får tilbud om å jobbe i SAS.

  Rundt 400 ansatte i Flyr mister jobben i forbindelse med at Flyr begjærte selskapet konkurs.

  Les mer her.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Politiet: Forbyr planlagt koranbrenning i Oslo

  Det skriver politiet i en pressemelding.

  Oslo politidistrikt fikk mandag beskjed om at den islamfiendtlige organisasjonen Sian planlegger å ha en markering ved den tyrkiske ambassaden fredag 3. februar.

  Sian har bekreftet at de planlegger å brenne en koran.

  ­– Politiet har på bakgrunn av den informasjonen vi besitter, vurdert om politiet kan ivareta sikkerheten rundt markeringen, sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt.

  Bakgrunnen for politiets vurdering er etterretningsinformasjon.

  – Politiet understreker at det å brenne koranen fortsatt er en lovlig politisk ytring i Norge. Men dette arrangementet kan ikke gjennomføres av sikkerhetshensyn, sier politiinspektør Strand.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Alta: Politiet har løslatt drapssiktet mann

  – Den avdøde er i dag blitt obdusert, og det er ikke funnet tegn til at avdøde er påført ytre vold. Funnene peker i retning av at døden skyldes naturlige årsaker. Vi har derfor besluttet at den siktede skal løslates fra varetekt, sier politiadvokat Hanne Bernhardsen i en pressemelding.

  Onsdag ble en mann i 30-årene siktet for grov kroppsskade med døden til følge etter at en mann døde i Alta natt til tirsdag.

  Mistanken om at den avdøde skal ha blitt utsatt for vold, og at dette kan ha forårsaket døden, er ikke lenger til stede, og etterforskningen vil avsluttes, skriver politiet videre.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Vestlandet: Farevarsel om snø

  Det er sendt ut farevarsel om snø på deler av Vestlandet.

  Det melder Meteorologisk institutt på Twitter.

  Det ventes 10-30 cm snø i indre og midtre strøk.

  Varselet er gyldig fra torsdag kveld til fredag morgen.