Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Disse gikk videre til finalen i Melodi Grand Prix
21. januar kl 21:29NTB
DEL

Swing It, Jone og Elsie Bay går videre etter den andre delfinalen i Melodi Grand Prix lørdag.

– Tusen takk, Norge, sa jazzbandet Swing It.

De deltar med låten «Prohibition», som er inspirert av 1920-tallets USA.

Jone kom også videre med partylåten «Ekko inni meg». Siste finaleplass fra andre delfinale fikk Elsie Bay, som også deltok i fjorårets finale. Denne gangen stilte hun med låten «Love You in a Dream».

Hele tre gamle Idol-deltagere var med i kveldens finale. Hverken Sandra Lyng, Alejandro Fuentes eller Bjørn Olav Edvardsen kom seg imidlertid videre.

Til sammen var sju artister i ilden i lørdagens delfinale i Nydalen i Oslo.

Første delfinale var sist helg, og siste finner sted i 28. januar. Finalen går av stabelen i Trondheim spektrum 4. februar.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Brann i bygård i Trondheim

  Nødetatene rykket ut etter melding om brann i en bygård på Møllenberg i Trondheim.

  Årsaken til brannen var tørrkoking. Flere beboere hadde evakuert seg selv på grunn av mye røyk, opplyser politiet.

  – Alle får flytte inn igjen etter endt utlufting.

  Brannvesenet har kontroll på brannen, opplyser politiet.

  – Omfanget blir dermed trolig redusert betraktelig, sier operasjonsleder Aaslund til Adresseavisen.

 • NTB
  DEL
  Første inntektstap for Apple på fire år
  Apple har for første gang på fire år hatt et tap i inntektene. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB

  Teknologigiganten Apples resultat for fjerde kvartal var dårligere enn det som var ventet. For første gang på fire år registrerte selskapet et inntektstap.

  Apple hadde en omsetning på 117,15 milliarder dollar for fjerde kvartal. Til sammenligning hadde de i tilsvarende kvartal i 2021 en omsetning på 123,9 milliarder dollar.

  Årsaken skal være produksjonsproblemer som følge av nedstenginger i Kina som selskapet allerede i november varslet om at ville føre til færre leveranser.

  I forkant av resultatfremleggelsen steg Apple-aksjen i overkant av 3 prosent. Men siden inntektene var lavere enn ventet, gikk aksjen ned igjen i etterhandelen.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Kinesisk overvåkingsballong flyr over USA

  Amerikanske myndigheter har fulgt det de kaller en overvåkingsballong i flere dager.

  Det forteller en høytstående representant for amerikanske myndigheter til Reuters.

  Ballongen skal være kinesisk, og har fløyet over USA i flere dager. Forsvaret har anbefalt å ikke skyte den ned av sikkerhetsgrunner.

 • NTB
  DEL
  Amazon solgte mer, men tjente mindre enn ventet
  Tross salgsvekst i fjerde kvartal var det liten grunn til å smile over kvartalstallene fra Amazon. Overskuddet fra siste kvartal i 2021 er nesten borte, og aksjekursen falt i etterhandelen da tallene ble lagt fram. Foto: Paul Sancya / AP / NTB

  Netthandelsgiganten Amazons salg økte fra 137,4 milliarder dollar de tre siste måneden av 2021 til 149,2 milliarder i samme periode i fjor. Veksten var størst i Nord-Amerika.

  Overskuddet etter skatt ble på 278 millioner dollar eller snaut 2,8 milliarder kroner med dagens kurs. Det er bare en brøkdel av overskuddet året før, som ble på 14,3 milliarder dollar.

  Mye av nedgangen forklares med at selskapet justerte ned investeringen i elbilprodusenten Rivian med 2,3 milliarder dollar. I 2021 bidro verdiøkningen for Rivian med 12 milliarder dollar i pluss.

  Til tross for de gode salgstallene, ble kvartalsrapporten en skuffelse for markedet. Der hadde forventningene vært med på å løfte Amazon-aksjen, men da tallene ble lagt frem etter børsslutt, falt aksjen 7 prosent i etterhandelen.

 • NTB
  DEL
  365 russere søkte om asyl i Norge i 2022

  UDI har ennå ikke tatt stilling til hvordan søknadene til russiske militærnektere skal behandles. 283 russere søkte om asyl på individuelt grunnlag i Norge i fjor.

  – Russiske borgere oppgir ulike grunner for å søke asyl i Norge, deriblant at de frykter å bli mobilisert eller har unndratt seg militærtjeneste, skriver fagleder Ingrid Olram i UDI Beskyttelse i en epost til Nettavisen.

  Totalt søkte 283 russere om asyl her i landet på individuelt grunnlag i fjor. Blant disse er det et antall som har oppgitt unndragelse fra militærtjeneste som motiv. I tillegg søkte 82 russere om midlertidig kollektiv beskyttelse. 76 av dem fikk innvilget dette.

 • NTB
  DEL
  Teknologioptimisme ga nytt løft på Wall Street
  Bedre tall enn ventet fra Meta og forventninger til de andre teknologikjempene var med på å gi et nytt løft på Wall Street torsdag. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

  Facebook-eier Metas kvartalsrapport og forventningene til andre IT-giganter bidro til en god dag på børsene i New York. Nasdaq-indeksen gikk opp 3,3 prosent.

  Meta ledet an i torsdagens opptur med en kursvekst på 23,3 prosent. Selv om selskapet dagen før la frem et kvartalsoverskudd som var mer enn halvert sammenlignet med året før, var det bedre enn ventet, og markedet lot seg også oppmuntre av utsiktene for de kommende månedene.

  På New York-børsen gikk den brede S&P 500-indeksen opp 1,5 prosent, mens Dow Jones gikk ned 0,1. Sistnevnte er en industriindeks som dermed i mindre grad fikk drahjelp av den gode stemningen i teknologisektoren.

  Etter stengetid torsdag legger Apple, Amazon og Google-eier Alphabet frem sine kvartalsresultater.

 • NTB
  DEL
  Søgne-drapssiktet sier han handlet i nødverge
  Den drapssiktede mannen mener han ikke kan straffes ettersom han handlet i nødverge 4. desember i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Mannen som er siktet for drap etter en voldshendelse i Søgne 4. desember i fjor, hevder han ikke kan straffes fordi han handlet i nødverge.

  – Den foreløpige sakkyndige likundersøkelsen konkluderer med at dødsårsaken er dødelig knivstikk, skriver politiadvokat Henrik Bjugan Hegdahl i Agder politidistrikt i en e-post til Fædrelandsvennen.

  Ifølge Hegdahl har den drapssiktede mannen nå knyttet seg til hendelsen. Den 37 år gamle mannen nekter likevel straffskyld for forholdet. I en kjennelse fra Agder lagmannsrett fremgår det at mannen mener at han handlet i nødverge, hvilket medfører at han ikke kan straffes, skriver avisen videre. Denne uken ble mannen varetektsfengslet i fire nye uker.

  Den avdøde ble funnet drept i gangen i en leilighet i Søgne 4. desember i fjor. 37-åringen ble pågrepet kort tid etterpå. Ingen andre vitner skal ha vært i nærheten da hendelsen skjedde.

 • NTB
  DEL
  Briter slipper å forhåndsbetale for gass
  Energiselskapene kan pålegge forhåndsbetaling før kundene får mer gass, som i hovedsak går til oppvarming og matlaging. Flere tusen briter har dødd på grunn av kalde hus. Her fra en demonstrasjon mot energiprisene tidligere i vinter. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

  Britiske gasselskaper som krever forhåndsbetaling hos kunder som ikke greier regningene sine, har fått beskjed om å avslutte praksisen.

  Energiminister Grant Shapps kaller praksisen uhørt og krever at den opphører straks. En talsperson for statsminister Rishi Sunak sier avsløringer i The Times om praksisen er dypt sjokkerende.

  Avisa har avdekket at underleverandører for British Gas har sendt pengeinnkrevere som regelrett har tvunget seg inn i hjem og satt opp målere som krever forhåndsbetaling av gass.

  Nå har morselskapet Centrica varslet at all slik aktivitet er stanset, og at selskapet skal granske saken.

 • NTB
  DEL
  Drapsmann med mafia-bånd tatt etter 16 år på rømmen

  En drapsdømt italiener som mistenkes for å tilhøre den søritalienske mafiaen 'Ndragheta, er pågrepet i Frankrike etter å ha levd i skjul i 16 år.

  Interpol sier 63 år gamle Edgardo Greco ble arrestert i byen Saint-Étienne, der han skal ha brukt flere falske navn og på et tidspunkt drev en italiensk restaurant.

  Han er etterlyst i Italia, der han er dømt til livstid i fengsel for drap på et brødreparet Stefano og Giuseppe Bartolomeo.

  Etter pågripelsen ble 63-åringen fremstilt for en domstol, der etterlysningen fra hjemlandet ble lest opp.

 • NTB
  DEL
  Mike Pences hjem skal ransakes for graderte dokumenter
  Tidligere visepresident Mike Pence har sagt at han tar ansvaret for at graderte dokumenter befant seg hjemme hos ham. Nå kommer trolig FBI til å ransake boligen for å lete etter mer gradert materiale. Foto: Marta Lavandier / AP / NTB

  Tidligere visepresident Mike Pences hjem skal ransakes for graderte dokumenter, ifølge amerikanske medier.

  – Det er ventet at FBI snart kommer til å foreta en ransakelse av den tidligere visepresidentens hjem i Indiana og av kontoret hans i Washington, skal personer med kjennskap til saken ha sagt, ifølge flere medier.

  Justisdepartementet er i ferd med å avtale med Pences juridiske rådgivere når ransakelsen skal skje, skriver Wall Street Journal.

  Hverken Pences advokater, FBI eller departementet har kommentert opplysningene.

  I forrige uke ble det funnet gradert materiale hjemme hos den tidligere visepresidenten. Ifølge Wall Street Journal har en person i Pences nære krets sagt at han ikke trodde det ville bli nødvendig med flere undersøkelser i boligen hans etter dette.

 • Siril Thesen
  DEL
  Overtent låve i Brandbu på Hadeland

  Politiet har fått melding om brann i en låve ved Grinakerlinna i Brandbu, skriver de på Twitter.

  Låven er overtent. Det er ikke meldt om spredningsfare, og det er pr. nå kun kjent at det er flis i låven. Ingen personer er meldt skadet.

  Nødetatene er på stedet.

  Politiet fikk først melding om brannen klokken 19.26.

 • NTB
  DEL
  Guantánamo-fange overført til Belize

  En pakistaner som har sittet i amerikansk fangenskap i Guantánamo på Cuba, er overført til det mellomamerikanske landet Belize, opplyser Pentagon.

  Majid Khan har fortalt at han ble torturert av den amerikanske etteretningsorganisajonen CIA etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

  Forsvarsminister Lloyd Austin varslet i fjor Kongressen om planene om å overføre Khan.

 • NTB
  DEL
  Kulturarbeidere i fakkeltog for ytringsfrihet i Iran
  Heidi Gjermundsen Broch sang for kulturarbeidere fra 27 fagforbund og organisasjoner da de møttes til en markering ved den iranske ambassaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Torsdag kveld samlet norske kunstnerorganisasjoner seg foran den iranske ambassaden i Oslo. De protesterte mot vold og overgrep mot kolleger og andre i Iran.

  – Norsk-iranere har mobilisert for menneskerettigheter og demokrati i Iran siden opprøret startet, skriver arrangørene i en pressemelding.

  De påpeker at protestene i Iran fortsatt pågår, fire måneder etter at Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitiets varetekt, og at myndighetene fortsatt svarer med arrestasjoner og omfattende voldsbruk.

  – Blant de fengslede er minst 21 forfattere, 57 journalister og mer enn 100 kunstnere, musikere, teater- og filmfolk, skriver arrangørene og viser til tall fra ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN.

  Ifølge organisasjonen er mer enn 500 sivile drept av de iranske sikkerhetsstyrker. Nærmere 20.000 demonstranter, aktivister, forfattere, kunstnere, journalister og studenter skal være forfulgt, arrestert, torturert eller henrettet etter oppdiktede anklager, tvungne tilståelser og tvilsomme rettssaker.

 • Siril Thesen
  DEL
  Gammel «mine» var gressklipperhjul

  Eksplosivryddere fra Forsvaret har vært på Straumsnes og undersøkt det man trodde kunne være en gammel mine.

  – Det viste seg å ikke være en mine eller andre eksplosiver, men et svært rustet hjul til en gammel gressklipper av merket Suffolk Supreme, skriver politiet i en oppdatering på Twitter.

  Politiet varslet først om funnet, som ble gjort ved Saltgjelen hyttefelt, i 11-tiden torsdag formiddag.

 • Maria T. Pettrém
  DEL
  Tønsberg: Person truet med kniv – ble pågrepet på tog

  Klokken 17.30 fikk politiet melding om at en person verbalt truet med å knivstikke en annen på togstasjonen i Tønsberg.

  Det skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

  Begge de involverte gikk så på toget, opplyser politiet.

  Politiet rykket så ut til Stokke stasjon, der de fikk kontroll på de to personene og situasjonen.

  Én kniv ble funnet.

 • Siril Thesen
  DEL
  Varsler pressekonferanse om styrking av Forsvaret

  Regjeringen inviterer til pressekonferanse om styrking av Forsvaret i Rena leir fredag 3. februar kl. 10.30.

  Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram deltar på pressekonferansen, skriver regjeringen i en pressemelding.

 • NTB
  DEL
  Rema 1000 og Coop Extra senker prisene
  Her er noen av varene som steg i pris 1. februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Matkjedene Rema 1000 og Coop Extra tar grep og setter prisene ned til det de var før månedsskiftet.

  – Til tross for betydelig økte råvare- og innkjøpskostnader velger vi nå å senke prisene tilbake til nivået før 1. februar, sier administrerende direktør Tom Kristiansen i Rema 1000 Norge i en pressemelding.

  1. februar satte Rema 1000 prisene i butikk opp med i gjennomsnitt 4,8 prosent.

  Til VG sier Coop Norges kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis at det samme nå gjøres i Coop Extra-butikker over hele landet. Dette vil gjelde for 4.000 varer, ifølge avisen.

  – Vi har justert prisene ned igjen til det de lå på før 1. februar, slik at vi er konkurransedyktige, sier Friis.

 • NTB
  DEL
  Varetektsfengslet i fire uker etter drapsforsøk i Oslo

  En 19 år gammel mann ble torsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, siktet for drapsforsøk i Oslo sentrum natt til 20. januar.

  Mannen ble først pågrepet tirsdag denne uken, da politibetjenter observerte han i sentrum av Oslo. Siktelsen er knyttet til en knivstikking ved Vaterland i Oslo, skriver Dagbladet.

  19-åringen er godt kjent for politiet fra tidligere og er ifølge Dagbladet straffedømt en rekke ganger.

  Han erkjenner ikke straffskyld, opplyste hans forsvarer Vidar Lind Iversen til VG onsdag.

 • Siril Thesen / NTB
  DEL
  De etterlyste etter skytingen i Oslo er kommet til Norge

  Mennene i 20-årene som rømte til Italia etter skytingen ved Nationaltheatret, er tilbake i Norge.

  Det melder NRK.

  Mennene ankom Oslo med et Norwegian-fly, bevoktet av sivilt kledd politi. Mennene var internasjonalt etterlyst i fire dager før de ble pågrepet av politiet i Milano.

  Totalt tre menn har vært siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk etter skyteepisoden ved Nationaltheatret natt til søndag 15. januar.

  To menn i 30- og 40-årene ble fraktet til sykehus etter skytingen. De beskrives som alvorlig, men ikke livstruende skadet.

  De to skadede er begge kjente lederskikkelser i den kriminelle gjengen Young Guns, mens de siktede har koblinger til det internasjonale nettverket Satudarah MC.

 • NTB
  DEL
  Jimmy Øien får Ingrid Espelid Hovigs matpris
  Jimmy Øien (i midten) får Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Her fra en Michelin-utdeling i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB

  Jimmy Øien, som står bak Restaurant Rest i Oslo, får Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. – Uventet og veldig gøy, sier han.

  Prisen deles ut til en person som «har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske».

  – Dette er helt uventet, og veldig gøy, sier Øien.

  Den 29. utgaven av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skulle i år gå til en ildsjel innen hotell- og restaurantbransjen som har benyttet lokale råvarer til det fulle og ikke latt noe gå til spille.

  – Øien er en særdeles verdig vinner. Å bestemme seg for å sikte mot en nullutslippsrestaurant som lager mat av råvarer andre kaster, er rått. Å klare det, er fantastisk, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg.

  Prisen består av et diplom og en pengepremie på 30.000 kroner.