Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Graderte dokumenter funnet hos Mike Pence
24. januar kl 18:11Kjetil Magne Sørenes & Øystein Tronsli Drabløs
DEL
Foto: Meg Kinnard / AP / NTB

CNN skriver tirsdag kveld at graderte dokumenter er funnet i hjemmet til den tidligere republikanske visepresidenten Mike Pence.

Det var en av Pences advokater som oppdaget dokumentene i huset hans i Indiana. Disse skal Pence ha overlevert til FBI på mandag, som nå etterforsker saken i samråd med justisdepartementet.

USAs president Joe Biden (D) er i hardt vær om dagen av samme grunn. Det er denne saken som fikk alarmen til å ringe hos Pences advokat, skriver CNN.

Pence har tidligere benektet å ha tatt med seg graderte dokumenter fra Det hvite hus.

Dokumentene som ble funnet skal ha vært lagret i en midlertidig bolig i Virginia, før de ble med på Pences flyttelass til Indiana, skriver CNN.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Minst to døde og mange skadd i jordskjelv i Iran

  Minst to personer er døde og over 120 skadd i et jordskjelv som rammet det nordvestlige Iran, nær grensen til Tyrkia, med styrke på 5,9.

  – Så langt er det 122 skadde i byen Khoy, og beklageligvis to døde, sier nødetatenes talsperson Mojtaba Khaledi til statlig fjernsyn i Iran lørdag kveld.

  Redningsmannskaper ble sendt til området, som ligger i provinsen Vest-Aserbajdsjan nordvest i landet, ved grensen mot Tyrkia.

  Det snør i dette området og er kuldegrader, og strømforsyningen ble avbrutt noen steder. Sykehus i provinsen er satt i beredskap.

  Iran er jordskjelvutsatt og har opplevd en rekke ødeleggende skjelv gjennom årene.

 • NTB
  DEL
  Tyrkia med nytt reiseråd for USA og Europa

  Tyrkia har utstedt et nytt reiseråd for USA og Europa, tilsynelatende som gjengjeldelse for lignende råd fra vestlige land.

  USA og flere europeiske land har advart sine borgere mot å delta på store folkeansamlinger og bedt dem unngå turistmagneter.

  I det tyrkiske utenriksdepartementets reiseråd advares tyrkere mot «farlige nivåer av religiøs intoleranse og hat i Europa». I en separat uttalelse lørdag heter det at det «nylig har vært verbale og fysiske angrep mot utlendinger og rasistiske handlinger begått i USA».

  Regjeringen i Tyrkia har reagert kraftig på islamfiendtlige markeringer fra den høyreradikale aktivisten Rasmus Paludan. Han har satt fyr på Koranen utenfor Tyrkias ambassader i Stockholm og København.

  Det har utløst demonstrasjoner i Ankara og Istanbul og økt den diplomatiske spenningen med Tyrkia, som lenge har nektet å gi grønt lys til Sveriges Nato-søknad.

  Utenriksdepartementene i Norge, Sverige og Danmark oppfordret lørdag sine innbyggere i Tyrkia til å unngå steder med demonstrasjoner og store folkesamlinger.

 • NTB
  DEL
  Eline Thorp, Atle Pettersen og Skrellex videre i MGP
  Kai Thomas Ryen Larsen, bedre kjent som Skrellex, er en av artistene som gikk videre fra tredje delfinale i Melodi Grand Prix. Neste uke står gullfinalen i Trondheim for tur. Foto: Ulrik Kramer/NRK / NTB

  Eline Thorp, Atle Pettersen og Skrellex går videre etter den tredje og siste delfinalen i Melodi Grand Prix lørdag. 4. februar står finalen for tur i Trondheim.

  – Jeg er så sykt fornøyd og stolt, sa Atle Pettersen da gullfinale-billetten var sikret lørdag kveld.

  Pettersen deltar med låten «Masterpiece», som han har skrevet sammen med Andreas Stone Johansson og Hannah Dorothy Bristow, og handler om kjærligheten til datteren, som er ett år gammel.

  Eline Thorp kom også videre med låten «Not Meant to Be», skrevet av artisten selv sammen med Jonas Holteberg Jensen, Andreas Stone Johansson og Elsa Søllesvik.

  Siste finaleplass fra tredje delfinale fikk Skrellex som stilte med låten «Love again», skrevet av artisten selv, som egentlig heter Kai Thomas Ryen Larsen. Tekst og melodi ble laget i samarbeid med Michael James Down, Will Taylor, Primoz Poglajen og Jonas Gladnikoff.

  Til sammen var sju artister i ilden i lørdagens delfinale i Nydalen i Oslo. Akuvi, Tiril Beisland, Stig van Eijk og Maria Celin klarte ikke å ta sangene sine hele veien.

  Første delfinale var 14. januar. Gullfinalen går av stabelen i Trondheim spektrum neste lørdag, 4. februar. Vinneren av finalen i Trondheim skal representere Norge i Eurovision Song Contest (ESC), som arrangeres i Liverpool i Storbritannia.

 • NTB
  DEL
  Tenåring drept i Stockholm-forstad
  En person er skutt i Skogås sør for Stockholm. Politiet er på stedet og har satt opp sperringer. Foto: Jessica Gow/TT / NTB

  En gutt under 18 år døde av skadene etter at han ble skutt i Skogås i Huddinge sør for Stockholm lørdag kveld, opplyser politiet. Ingen er pågrepet.

  Meldingen om at en person var skutt i Stockholm-forstaden kom ved 18-tiden lørdag, og et ambulansehelikopter ble sendt til stedet.

  Politiet sier like etter klokken 21.30 at skuddofferet, «en ung mann under 18 år», er død, og at pårørende er varslet.

  Åstedet er sperret av for tekniske undersøkelser, og politiet leter etter en eller flere gjerningspersoner. Et stort antall personer er kontrollert.

  – Blant dem har vi tatt med noen til avhør, siden vi tror at de kan ha mer å fortelle, sier politiets talsperson Carina Skagerlin, som legger til at politiet samtidig banker på dører og snakker med vitner.

  Siden første juledag, da en kjent person i et kriminelt gjengmiljø ble skutt og drept i Rinkeby, har Stockholm vært rystet av en usedvanlig kraftig voldsspiral.

  Skyteepisoder og eksplosjoner har avløst hverandre i den svenske hovedstaden de siste ukene. Sammenlagt er et 20-tall voldsforbrytelser knyttet til gjengkriminelle den siste måneden.

 • NTB
  DEL
  Har status som mistenkt etter skytingen i Kristiansand
  Foto: Tor Erik Schrøder

  Én tjenesteperson har status som mistenkt etter skytingen som fant sted i Kristiansand fredag. Personen som ble skutt, er fortsatt til behandling ved sykehus.

  – Kripos har gjennomført åstedsundersøkelse, og Spesialenheten gjennomfører avhør av tjenestepersoner i politiet. Én tjenesteperson har status som mistenkt i saken. Det arbeides med å kartlegge øvrige vitner til hendelsen, opplyser Spesialenheten for politisaker i en pressemelding lørdag kveld.

  Etterforskningen så langt viser at en person ble observert med våpen og det oppsto en situasjon som medførte at politiet avfyrte skudd. Det er gjort beslag av våpen, opplyser de videre.

  – Personen som ble skutt, er fortsatt til behandling ved sykehus. Han er ikke livstruende skadet. Fornærmedes helsetilstand medfører imidlertid at han ikke kan avhøres på nåværende tidspunkt, kommer det frem i pressemeldingen.

 • NTB
  DEL
  Netanyahu lover sterk reaksjon på Jerusalem-angrep
  Israels statsministe Benjamin Netanyahu. Foto: RONEN ZVULUN

  Israels statsminister lover å reagere «sterkt, raskt og presist» på angrepet der en væpnet palestiner drepte sju israelere utenfor en synagoge i Øst-Jerusalem.

  Statsminister Benjamin Netanyahus uttalelse kom da han lørdag kveld kalte inn sitt sikkerhetskabinett til møte om angrepet kvelden før.

  Den 21 år gamle palestineren som fredag kveld åpnet ild i bosetningen Neve Yaakov, ble skutt og drept i en skuddveksling med israelske sikkerhetsstyrker. Palestineren kom selv fra At-Tur i det okkuperte Øst-Jerusalem.

  21-åringen handlet tilsynelatende på egen hånd, men israelsk politi har arrestert 42 av hans naboer og familiemedlemmer for avhør.

 • NTB
  DEL
  UD advarer norske borgere i Israel og Palestina
  Israelske sikkerhetsstyrker på åstedet i det palestinske nabolaget Silwan i nærheten av Jerusalems gamleby lørdag. En 13 år gammel palestiner anklages for terror etter at han skjøt og såret to israelske menn, ifølge israelsk politi. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

  Norske myndigheter sendte lørdag en melding til norske borgere i Israel og de palestinske områdene, der de advarer om den forverrede sikkerhetssituasjonen.

  – Sikkerhetssituasjonen er ytterligere forverret etter flere voldelige hendelser i Jerusalem. Det forventes demonstrasjoner og opptøyer på sjekkpunkter og veikryss, i bysentra på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, i og ved Gamlebyen, står det i meldingen ifølge Utenriksdepartementet.

  – Nye hendelser kan ikke utelukkes. Alle reisende bes utvise aktsomhet og følge anvisninger fra lokale myndigheter, heter det videre.

  En væpnet palestiner skjøt og drepte sju israelere utenfor en synagoge i okkuperte Øst-Jerusalem fredag før han selv ble drept. Lørdag ble to israelere såret da en 13-årig palestiner åpnet ild i Silwan, ifølge israelske myndigheter. 13-åringen ble skutt av forbipasserende og brakt til sykehus.

  UD har siden i fjor høst frarådet alle reiser til Nablus og Jenin på den okkuperte Vestbredden. I Jenin ble ni palestinere drept i en israelsk militæraksjon torsdag.

 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Siktet for drapsforsøk i Nydalen - fengslet i fire uker
  Politiet friga tirsdag bilde fra overvåkingskamera som viser personen som skal ha løsnet skudd i en restaurant i Nydalen i Oslo mandag kveld Foto: Overvåkningskamera - Politiet

  Sent i går kveld pågrep Oslo-politiet en mann i 30-årene for skyting inne i et gatekjøkken i Nydalen i Oslo mandag kveld. Mannen er siktet for drapsforsøk.

  Lørdag ble han fengslet i fire uker med fullstendig isolasjon i to uker, skriver Oslo tingrett i kjennelsen.

  Politiadvokat Christian Hatlo uttalte til NTB lørdag at den siktede er godt kjent for politiet fra tidligere.

  – Samtidig er det per nå ingenting som tyder på at hendelsen har tilknytning til skyteepisoden ved Nationaltheatret, opplyste han.

 • NTB
  DEL
  Ambulanse involvert i trafikkulykke i Finnmark

  En ambulanse og en personbil var involvert i en trafikkulykke i Finnmark lørdag. Ingen er meldt skadd, men det er snakk om store materielle skader på kjøretøyene.

  – Hendelsen har funnet sted i Repparfjorddalen. Skal være snakk om større materielle skader på ambulansen og personbilen. Ett felt er åpent og trafikken går forbi på stedet, skriver Finnmark politidistrikt på Twitter.

  Alle involverte fremstår som uskadd, opplyser politiet videre.

  Politiet meldte om hendelsen i 16-tiden lørdag.

 • NTB
  DEL
  Minst tre drept og fire såret i skyting i Los Angeles

  Tre mennesker er drept og fire såret i en skyteepisode i en velstående del av Los Angeles i den amerikanske delstaten California, ifølge politiet.

  Skytingen fant sted i Beverly Crest, som ligger i området Westside, natt til lørdag.

  Frank Preciado i Los Angeles-politiet sier skuddene ble løsnet like etter klokka 2.30. De fire sårede er brakt til sykehus, og tilstanden oppgis å være kritisk.

  Blant de sju personene som ble skutt, sto fire utendørs. De tre som ble drept, befant seg i et kjøretøy.

  Ofrenes identiteter er foreløpig ikke kjent. Preciado sier han ikke vet hva som var foranledningen til skyteepisoden, eller hvorvidt den fant sted på en eiendom.

  Dette er den fjerde såkalte masseskytingen i California hittil i januar, definert som hendelser der minst fire personer blir drept eller såret.

  I fjor ble det for tredje år på rad registrert over 600 masseskytinger i USA, ifølge Gun Violence Archive.

 • NTB
  DEL
  Tidligere Nato-general blir Tsjekkias nye president: – Sannhet og verdighet vant fram
  Tidligere general Petr Pavel blir ny president i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
  Tsjekkias tidligere statsminister, milliardæren Andrej Babis, ved et valglokale sammen med sin kone Monika Babisova under andre og avgjørende runde av presidentvalget. Foto: Marko Drobnjakovic / AP / NTB

  Tidligere Nato-general Petr Pavel blir Tsjekkias fjerde president etter at han vant en klar valgseier over milliardæren Andrej Babis.

  Den andre og avgjørende runden av valget ble avsluttet lørdag, og det sto mellom den politiske nykommeren Pavel og den tidligere statsministeren Babis.

  68 år gamle Babis var statsminister i fem år fram til 2021, er en av landets rikeste menn og er tidligere blitt beskrevet som «Tsjekkias Trump».

  61 år gamle Petr Pavel er tidligere fallskjermsoldat og general og ledet en periode Natos militærkomité.

  Pavel fikk 58 prosent av stemmene, mot Babis' 42 prosent, opplyste Tsjekkias statistiske kontor da 99 prosent av stemmene var telt opp lørdag ettermiddag.

  Ukraina-støtte

  Valglokalene åpnet fredag ettermiddag og stengte lørdag klokka 14. Valgdeltakelsen var uvanlig høy til Tsjekkia å være. Rundt 70 prosent brukte stemmeretten i EU-landet.

  – Jeg vil takke dem som stemte på meg, og også de som ikke gjorde det, men som deltok i valget. Det har gjort det tydelig at de respekterer demokratiet og bryr seg om dette landet, sa Pavel da seieren var i boks.

  Han er fersk i politikken og stilte som uavhengig kandidat. Pavel vant en knapp seier i første valgomgang, hvorpå tre andre presidentkandidater erklærte sin støtte til ham. De siste meningsmålingene før andre valgomgang spådde også en solid seier til Pavel.

  Desinformasjon

  Valgkampens innspurt har vært bitter og preget av flere kontroverser og desinformasjon. Babis og hans familie har vært utsatt for dødstrusler, mens Pavel feilaktig ble erklært død av svindlere.

  – Jeg kan se at verdier som sannhet, verdighet, respekt og ydmykhet har vunnet dette valget, sa valgets vinner lørdag.

  Pavel har stilt seg fullt og helt bak landets militære og humanitære støtte til Ukraina i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene.

  Den tsjekkiske presidentens oppgaver består i hovedsak av representasjon. Men presidenten regnes som en viktig opinionsdanner i Tsjekkia og har flere viktige oppgaver.

  Han eller hun utnevner statsråder, forfatningsdommere og sentralbanksjef, kan sende lovforslag tilbake til parlamentet og er øverstkommanderende for de væpnede styrker.

  Vekket oppsikt

  Milliardæren Babis leder sentrumsbevegelsen ANO, som har vært i opposisjon siden 2021. Da tapte ANO valget på ny nasjonalforsamling, og Tsjekkia har siden vært styrt av statsminister Petr Fialas sentrum-høyre-koalisjon.

  Mens flere regjeringspartier støttet Pavel i valgkampen, fikk Babis støtte av sittende president Milos Zeman (78).

  Zeman og Babis er blant annet kjent for euroskeptiske holdninger og innvandringsfiendtlig retorikk.

  Babis vekket oppsikt da han før andre valgrunde sa at han ikke ville sende soldater til Polen eller de baltiske landene hvis de blir angrepet. Det til tross for at Tsjekkia er Nato-medlem.

  Zeman, som har vært president siden 2013, var den første presidenten som var direkte valgt av det tsjekkiske folk. Hans andre og siste femårsperiode utløper i mars.

  De to foregående presidentene, Václav Havel og Václav Klaus, ble valgt av nasjonalforsamlingen.

 • NTB
  DEL
  To personer i klem under tre

  To personer er sendt til sykehus etter å ha kommet i klem under et tre i Gjerstad i Agder, begge er bevisste.

  Nødetater har i ettermiddag jobbet med å frigjøre personene som har kommet i klem under treet.

  Begge er sendt med ambulanse til sykehuset i Arendal. Ulykken skjedde i forbindelse med felling av trær, skriver politiet på Twitter.

  Skadeomfanget er ukjent, men begge personene er bevisste.

 • NTB
  DEL
  UD ber norske innbyggere i Tyrkia unngå store folkesamlinger

  I forbindelse med en varslet demonstrasjon utenfor det danske konsulatet i Istanbul har norske innbyggere i Tyrkia blitt bedt om å være forsiktige.

  Det bekrefter pressetalsperson ved Utenriksdepartementet Ane Haavardsdatter Lunde overfor NTB.

  – Vi oppfordrer norske borgere til å utvise aktsomhet og unngå områder med store folkeansamlinger, sier hun.

  Både det danske og det svenske utenriksdepartementet har sendt ut lignende oppfordringer.

  Bakteppet er de nylige demonstrasjonene som fant sted utenfor det svenske generalkonsulatet i Ankara og Istanbul. I tillegg har den svenskdanske, høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan sagt at han vil brenne en koran foran Tyrkias ambassade i København hver fredag til Sverige slippes inn i Nato.

  Fredag ble den danske ambassadøren i Tyrkia kalt inn til samtale hos tyrkiske myndigheter om saken.

 • NTB
  DEL
  VG: Tom Hagen ble sporet av politiet etter løslatelse
  Drapssiktede Tom Hagen fotografert på vei fra sin arbeidsplass på Lørenskog i 202. Lørdag ble det kjent at politiet også etter at Hagen ble løslatt fra varetekt i 2020, fortsatte den hemmelige etterforskningen mot ham ved å sette en sporingsenhet på bilen hans. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Politiet fortsatte den skjulte etterforskningen av ektemannen til den forsvunne Anne-Elisabeth Hagen, selv etter at han ble løslatt fra fengsel i begynnelsen av mai 2020, melder VG.

  Fra juni av og i minst en måned etter løslatelsen hadde også etterforskerne plassert en sporingsenhet på bilen til Hagen.

  Advokat Svein Holden sier til avisen at han er informert om den tekniske sporingen av bilen til klienten.

  – Etterforskningen har medført at mistankegrunnlaget mot han er betydelig svekket. Jeg er derfor overhodet ikke i tvil om at siktelsen mot han vil bli henlagt, sier Holden.

  Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra parets hjem på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober 2018. Saken var hemmelig for offentligheten i flere måneder og ble først etterforsket som en bortføringssak. Politiet endret så hovedhypotese til at de mener hun ble drept.

 • NTB
  DEL
  Russisk hackergruppe truer norske sykehus

  Den russiske hackergruppen Killnet truer lørdag sykehus og helseinstitusjoner i en rekke vestlige land – deriblant Norge. Det skriver hackergruppen på Telegram.

  Det var TV 2 som først omtalte saken.

  De norske sykehusene som er nevnt som mål, er Ahus, Sykehuset Innlandet, Førde sykehus, Ringerike sykehus, St. Olavs hospital, Skien sykehus, Stavanger universitetssjukehus, Tønsberg sykehus og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

  Gruppen har tidligere stått bak angrep på norske offentlige nettsteder. Dette har ført til ustabil tilgang til nettstedene i en begrenset periode.

 • NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter mistanke om vold i Molde

  En mann i 30-årene er pågrepet etter mistanke om voldsbruk på en boligrigg for arbeidere i Molde.

  – Vi fikk melding om at det var observert blod på bakken. Det førte til slutt til pågripelsen, sier operasjonsleder Borge Amdam i Mære og Romsdal politidistrikt til NTB.

  Han forteller at den pågrepne mannen er siktet for kroppskrenkelse. Hva slags skader som er påført den fornærmede mannen er ennå ikke kjent, men da politiet kom til stedet var han våken og bevisst.

  – Det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet, sier operasjonslederen.

 • Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  India venter flere sammenstøt med Kina i Himalaya

  Politiet i den indiske regionen Ladakh i Himalaya venter flere sammenstøt med kinesiske sikkerhetsstyrker langs den omstridte grensen mellom de to landene. Det står det i en hemmelig sikkerhetsvurdering fra politiet som Reuters har fått tilgang til.

  I 2020 ble minst 24 soldater drept i militære sammenstøt mellom de to landene. Spenningene avtok som følge av diplomatiske samtaler, men i desember i fjor ble det meldt om nye sammenstøt.

  Den indiske hæren har ikke offisielt kommentert sikkerhetsvurderingen.

  Kina understreker at de har tett dialog med India.

 • NTB
  DEL
  Skattetap av ikke-tinglyste eiendomstransaksjoner

  En analyse utført av Skatteetaten viser flere hundre millioner i tapt skatt gjennom transaksjoner uten tinglysning.

  Skatteetaten har sett på risikoen for tapte skatteinntekter gjennom eiendomstransaksjoner, skriver Dagens Næringsliv.

  Manglende tinglysningsplikt gjør at «ingen vet hvem som eier eiendommer i Norge», står det i et internt Skatteetaten-dokument.

  Etter en analyse av 682 transaksjoner for 2019 fant Skatteetaten 212 millioner kroner i tapt skatt som følge av transaksjoner som ikke var tinglyst.

 • NTB
  DEL
  Kuldebølge i Afghanistan – minst 166 personer har dødd
  Flom, branner og lekkasjer fra gassvarmere er årsaken til flere dødsfall, ifølge departementet for krisehåndtering. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

  Den humanitære krisen i Afghanistan forverres av ekstremvær og kulde. Minst 166 mennesker har mistet livet som følge av vinterværet den siste tiden.

  Enkelte steder i landet har temperaturen ligget på 33 minusgrader siden 10. januar. I tillegg har det snødd store mengder, vært iskald kuling og regelmessige strømbrudd.

  Departementet for krisehåndtering sier lørdag at dødstallene har steget med 88 omkomne den siste uken, basert på tall fra 24 av landets 34 provinser.

  Tidligere i uken opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) at 17 mennesker døde i en landsby i den nordøstlige Badakhshan-provinsen på grunn av et utbrudd av akutt luftveisinfeksjon.

  Ifølge organisasjonen hindrer det utfordrende været hjelp i å nå frem.

 • NTB
  DEL
  Bollestad ut mot helseminister Ingvild Kjerkol
  KrF-leder Olaug Bollestad fotografert under landsmøtet i november 2021. Under partiets landskonferanse lørdag kritiserte Bollestad regjeringen politiet på en rekke av partiets kjerneområder. Foto: Javad Parsa / NTB

  Lørdag talte KrF-leder Olaug Bollestad på Kristelig Folkepartis landskonferanse på Gardermoen. Partiet har i lang tid ligget godt under sperregrensen, med en oppslutning rundt 3,2 prosent på landsbasis. De vil jobbe for økt lokal oppslutning frem mot valget.

  KrF-lederen gikk til harde angrep på regjeringen. Mest kritikk vendte hun mot helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), som etter sykehusmeldingen har varslet flere kutt.

  – Dette er ansvarsfraskrivelse og en skandale uansett hvordan man vrir og vender på det, sa Bollestad.

  Hun ba også Kjerkol ta grep om eldreomsorgen. Bollestad mener det trengs et eget tilsyn for omsorgstjenestene, ekstra eldreomsorgsmidler og en ny langsiktig opptrappingsplan for å få flere kvalifiserte omsorgsarbeidere.