Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
E6 stengt over Saltfjellet
24. januar kl 20:54NTB
DEL

E6 er tirsdag kveld stengt over Saltfjellet på grunn av uvær.

Det melder Vegtrafikksentralen nord på Twitter.

Tidligere i kveld sendte Meteorologisk institutt ut et farevarsel for regn i området.

I løpet av 12 timer var det varslet mellom 40 og 70 millimeter med nedbør.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  USA sier de har drept IS-leder i Somalia

  En amerikansk militæroperasjon har tatt livet av en høytstående leder i ekstremistgruppen IS i Somalia. Drapet skjedde på ordre fra USAs president Joe Biden.

  Det skal være snakk om Bilal al-Sudani, som er utpekt av USA som en regional IS-leder i Nord-Somalia.

  Sudani og ti andre IS-krigere ble drept i en skuddveksling med amerikanske militærstyrker i et hulesystem i fjellene i Nord-Somalia.

  Ifølge en amerikansk tjenestemann godkjente president Joe Biden raidet tidligere denne uken, og spesialoperasjonen skjedde i løpet av de siste 24 timene.

 • NTB
  DEL
  Rakettangrep mot Israel fra Gazastripen
  Palestinere satte fyr på bildekk og viftet med det palestinske flagget under en protest mot Israels militæraksjon i Jenin på Vestbredden torsdag. Foto: Fatima Shbair, AP/NTB

  To raketter som ble avfyrt fra Gazastripen mot Israel natt til fredag, er skutt ned av det israelske luftforsvarssystemet.

  Få minutter tidligere var flyalarmen blitt utløst i den sørlige delen av Israel.

  Rakettangrepet fant sted etter at israelske styrker aksjonerte på Vestbredden torsdag. Der ble åtte palestinere drept, blant dem syv militante og en 61 år gammel kvinne, ifølge palestinske myndigheter, i det som ble omtalt som den dødeligste enkeltstående aksjonen på Vestbredden på mer enn 17 år.

  En niende person, en 22 år gammel palestiner, ble drept i en annen hendelse på Vestbredden senere på dagen. Palestinske militante grupper har lovet hevn.

  Aksjonen førte til at palestinske ledere stanset sikkerhetssamarbeidet med Israel.

  Utviklingen torsdag øker risikoen for en større konflikt mellom Israel og palestinerne, og kaster skygger over USAs utenriksminister Antony Blinkens planlagte besøk til regionen neste uke. USA kaller palestinernes beslutning om å suspendere sikkerhetssamarbeidet et skritt i feil retning, og Blinken ber om at voldsspiralen må stoppe.

 • NTB
  DEL
  Høyre sier de har svekket tillit til Mehl
  Sveinung Stensland (H) er ikke fornøyd med svarene fra justisministeren om TikTok-bruk. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Høyre sier at deres tillit til justisminister Emilie Enger Mehl er svekket. De mener hun unnlater å svare på om hvorvidt hun har lastet ned Tiktok på mobilen.

  – Vår tillit til Emilie Enger Mehl som justisminister er svekket. Denne saken vitner om en statsråd som ikke forstår alvoret av situasjonen, sier Høyres Sveinung Stensland til Dagbladet.

  Både Høyre og Frp har gjentatte ganger stilt Mehl skriftlig spørsmål, uten at de mener å ha fått et tydelig svar.

  – Det er ikke valgfritt for statsråder å svare Stortinget, sier Stensland, som viser til at Mehl har oppgitt sikkerhetshensyn som årsak til at hun ikke kan gå i detalj på hvilke apper hun har på telefonen eller ikke.

  – Det er viktig at Stortinget kan ha tillit til at når Norges justisminister unnlater å dele relevant informasjon av sikkerhetshensyn, så er det faktisk av sikkerhetshensyn og ikke bekvemmelighetshensyn. Slike unnamanøvre svekker hennes troverdighet, sier Stensland.

  Mehl har ikke besvart avisens henvendelser.

 • NTB
  DEL
  Fem politimenn siktet for drap i Memphis i USA
  Fem politimenn er siktet for å ha banket opp 29 år gamle Tyre Nichols i et trafikkstopp i Memphis slik at han døde. Foto: Memphis Police Department / AP / NTB

  Politimennene er siktet for drap etter at de banket opp 29 år gamle Tyre Nichols slik at han døde i et trafikkstopp i Memphis i Tennessee 7. januar.

  Alle fem fikk sparken av politiet forrige uke etter at de ble anklaget for å ha brukt unødvendig vold i forbindelse med hendelsen, skriver New York Times.

  En foreløpig obduksjonsrapport konkluderer med at Nichols døde av indre blødninger forårsaket av alvorlig vold.

  Videoopptak fra politimennenes kroppskameraer er foreløpig ikke offentliggjort.

  Det har vært flere hendelser hvor amerikansk politi har brukt overdreven og unødvendig vold mot sivile i USA. I flere tilfeller har de blitt kritisert for rasisme i den forbindelse. I dette tilfellet er alle politimennene svarte, i likhet med offeret.

  Det mest alvorlige tiltalepunktet er second-degree murder, som best oversettes med forsettlig drap på norsk. Det innebærer at siktede mente å påføre offeret skade, uten at målet på forhånd nødvendigvis var å drepe.

 • Andreas Bakke Foss og Anine Hallgren
  DEL
  Utsetter innføring av Helseplattformen

  Styret i Helse Midt-Norge har vedtatt å utsette den videre innføringen av it- systemet Helseplattformen med inntil ett år, melder de torsdag kveld.

  Det omstridte it-systemet Helseplattformen har skapt store utfordringer etter at det ble innført ved St. Olavs hospital før jul. Planen var at datasystemet også skulle innføres ved flere sykehus i Midt-Norge denne våren.

  I ettermiddag vedtok styret at den nye datoen for innføring for Helse Nord-Trøndelag, som omfatter sykehusene Levanger og Namsos blir 4. november, en utsettelse på ni måneder. Ny dato for Helse Møre og Romsdal som omfatter sykehusene i Ålesund, Volda Molde og Kristiansund foreslås til 27. april 2024, en utsettelse på et år fra opprinnelig plan.

  Ifølge Adresseavisen er det foreløpig høyst uklart hva sluttsummen på faktisk blir. Aftenposten har tidligere gjort anslag av hva ekstrakostnadene kan bli.

 • Andreas Bakke Foss og Harald Stolt-Nilsen
  DEL
  USA: Ber tidligere presidenter lete etter graderte dokumenter
  USAs nasjonalarkiv ber blant annet Bill Clinton, Barack Obama og George W. Bush om å lete etter graderte dokumenter. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP / NTB

  USAs nasjonalarkiv ber alle tidligere presidenter og visepresidenter om å lete etter graderte dokumenter. Det melder CNN torsdag kveld.

  Oppfordringen kommer etter at det den siste tiden er funnet flere graderte dokumenter hjemme hos nåværende president Joe Biden, tidligere president Donald Trump og tidligere visepresident Mike Pence.

  Ifølge CNN skal nasjonalarkivet ha sendt et brev der de ber om at man leter etter graderte dokumenter fra sin presidentperiode, som etter loven skal være i arkivet.

  Representanter for de tidligere presidentene Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump skal ha fått hvert sitt brev. Det skal også representanter for de tidligere visepresidentene Mike Pence, Joe Biden, Dick Cheney, Al Gore og Dan Quayle.

 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Hevder tyrkiske hackere oppfordrer til svensk angrep

  Et tyrkisk hackerforum oppfordrer nå til et cyberangrep mot svenske myndigheter og banker, ifølge svenske Ekot i Sveriges Radio.

 • NTB
  DEL
  Salmonellautbrudd i Sverige – 48 personer smittet av egg
  Minst 48 personer er smittet av salmonella i Sverige etter å ha spist egg. Nå ber svenske folkehelsemyndigheter folk om å sjekke kjøleskapet. Illustrasjonsfoto: Erin Hooley / AP / NTB

  Minst 48 personer er blitt smittet med salmonella etter å ha spist egg fra svenske verpehøner. Hittil er det utbrudd i minst 13 ulike regioner i Sverige.

  De som er blitt smittet, ble syke mellom 7. desember i fjor og 13. januar i år.

  – Det er sannsynlig at det vil bli flere sykdomstilfeller, sier Rikard Dryserlius ved Folkhälsomyndigheten til Aftonbladet.

  Eggene det gjelder stammer fra produsenten CA Cedergren, som er Sveriges største produsent av egg. Produsenten har også tidligere vært rammet av salmonellautbrudd.

 • NTB
  DEL
  SAS har tapt 1,5 milliarder på to måneder
  Foto: Liselotte Sabroe

  SAS fortsetter å tape penger. I november og desember tapte flyselskapet 1,5 milliarder svenske kroner.

  Det kommer frem i en børsmelding torsdag. Tapet var på en halv milliard i november og på 1 milliard i desember.

  Kontantbeholdningen er redusert fra 7,2 til 5,1 milliarder svenske kroner, skriver Dagens Næringsliv.

 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Båt skal ha sunket - søker etter to personer

  Politiet i Møre og Romsdal fikk onsdag ettermiddag melding om at en båt med to personer var observert synkende i Fannefjorden. En brannbåt og luftambulansen har startet søk på stedet, ifølge politiet.

  Om det er personer som har vært ute med båt den siste timen, ønsker politiet melding om dette, skriver politiet på Twitter.

  Litt over klokken 16 opplyste politiet at de avslutter søket uten noen observasjoner av verken båt eller personer.

 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Oslo Pride flyttes til Kontraskjæret

  Det opplyser Oslo Pride i en pressemelding torsdag.

  – Dette blir tidenes Oslo Pride! Festivalen engasjerer store deler av samfunnet, og vi gleder oss til å kunne ta med enda flere i markeringen av mangfold, kjærlighet og inkludering, forteller leder Dan Bjørke.

 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Togkaos i Asker etter jordfeil
  Mange mennesker sto i kø for å vente på busstransport i Asker torsdag ettermiddag. Foto: Gunnar Johnsen, Aftenposten

  I flere timer torsdag ettermiddag var det ingen togtrafikk mellom Drammen og Asker på grunn av en jordfeil. Strekningen var helt stengt.

  Rundt klokken 16.15 opplyste imidlertid Bane Nor at strekningen er åpnet for trafikk igjen. Du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger, opplyser de.

  Ifølge reisende Aftenposten har snakket med var det rundt klokken 16 lange køer på Asker stasjon der folk ventet på buss videre mot Drammen.

  En rekke sentrale toglinjer er berørt av feilen, inkludert flytoget.

  Feilen ble oppdaget lit før klokken 13 og det tok tre timer å finne feilen.

 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Mann mistenkt for drap på savnet norsk student i Sør-Afrika

  Onsdag 18. april 2018 forsvant Stavanger-kvinnen Marie Sæther Østbø i Sedgefield i Sør-Afrika. En navngitt mann er nå mistenkt for å ha drept 20-åringen. Det skriver Stavanger Aftenblad.

  – Vi mener det er sannsynlighetsovervekt for at Østbø ble utsatt for noe kriminelt, sier politiadvokat Anette Berger i Kripos til Aftenbladet.

 • NTB
  DEL
  Rekordmange ville se Munch i Paris
  Aldri før har et større publikum besøkt en Munch-utstilling utenfor Norge. Bildet er fra Munch-museet i Norge. Foto: Javad Parsa / NTB

  Over 720.000 mennesker har besøkt en Edvard Munch-utstilling i Paris. Det er det største besøkstallet den norske kunstneren har hatt utenfor Norge noensinne.

  – Det er fantastisk hvilket inntrykk Edvard Munch gjør på mennesker over hele verden, og ikke minst hvor aktuell Edvard Munch er for tiden vi lever i. Med denne enorme interessen viser vi at vi lykkes med å skape stor interesse for vår viktigste kunstner både her hjemme og ute i verden, sier Tone Hansen, direktør ved Munchmuseet i Oslo i en pressemelding.

  Utstillingen «Edvard Munch. A poem of Life, Love and Death» på Musée d'Orsay i Paris åpnet 20. september i fjor og varte til og med 22. januar i år.

  I snitt var det 6.709 besøkende hver av de 107 dagene utstillingen var åpen.

 • NTB
  DEL
  Riksvei 80 mellom Fauske og Bodø åpnes trolig i dag

  Saken oppdateres.

 • NTB
  DEL
  Covid-19-bølgen går mot slutten

  Covid-19-bølgen vi er i går mot slutten, men det er ventet at det kan komme en ny bølge senere i vinter, sier Folkehelseinstituttet.

  Det har vært en nedgang i antall nye sykehusinnleggelser for covid-19 og influensa.

  Det kommer frem den nye ukesrapporten til Folkehelseinstituttet (FHI).

  Der står det blant annet at covid-19-bølgen går mot slutten, men at en ny bølge kan komme senere i vinter.

  Det har vært en stor nedgang i påviste tilfeller og sykehusinnleggelser de siste ukene.

  Når det gjelder RS-virusinfeksjon har antallet innleggelser gått opp den siste uken. FHI sier den videre utviklingen av epidemiene i vinter er usikre.

 • NTB
  DEL
  Sørøst- og Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 1,53 kroner per kWh fredag

  I Sørøst- og Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,53 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 2,077 kroner.

  Fredagens snittpris per kWh er 21,4 øre høyere enn torsdag og 27,03 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pools nettsider.

  Maksprisen fredag på 2,077 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 62,6 øre høyere enn torsdag og 73,3 øre høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,16 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst- og Sørvest-Norge vært 2,72 kroner.

  Minsteprisen blir på 1,17 kroner per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.

 • NTB
  DEL
  Oppfordrer folk til å bestille time på passkontoret
  Illustrasjonsbilde av norske nasjonale pass og id-kort. Foto: Heiko Junge / NTB

  Politiet venter stor etterspørsel etter pass og ID-kort i 2023 og oppfordrer folk til å være tidlig ute med å bestille time.

  Ifølge politiet er det 317.000 pass som utløper i 2023. Det er ventet så mange som 1,3 millioner søknader – omtrent like mange som i fjor.

  I 2022 opplevde leverandøren kapasitets- og produksjonsutfordringer som gjorde at leveringstidene økte.

  – Basert på erfaringer fra fjoråret må vi i politiet ta høyde for uforutsette hendelser og økt etterspørsel som kan påvirke leveringstidene, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en pressemelding.

  – Vi håper nå at alle sjekker passet eller det nasjonale ID-kortet sitt og bestiller time så snart som mulig hvis de trenger det. På denne måten kan vi unngå at alle kommer rett før ferietiden.

 • NTB
  DEL
  Mye regn i vente i Nordland fredag – gult farevarsel

  Fredag er det ventet opp mot 45 millimeter regn på 12 timer i nordlige deler av Nordland. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

  – Fra fredag formiddag frem til natt til lørdag er det ventet mellom 35 til 45 millimeter på 12 timer, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

  De har sendt ut farevarsel på gult nivå for regn.

  Ifølge Yr vil faren øke fra 10-tiden og være over natt til lørdag.

 • NTB
  DEL
  Regjeringen ber strømbransjen rydde opp
  Olje- og energiminister Terje Terje Aasland (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) møtte strømbransjen i Folkets Hus i Oslo torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Regjeringen ber strømbransjen om å få plass mer standardiserte og forbrukervennlige avtaler. Samtidig vurderer regjeringen å innføre et makspåslag på strøm.

  – Forbrukere som vil ha enkle og oversiktlige strømavtaler, skal slippe å lete med lys og lykte etter det. Jeg forventer at bransjen nå innen to uker har på plass en standard spotprisavtale som alle strømselskapene kan tilby. Jeg er kjent med at bransjen har kontaktet Forbrukertilsynet om dette arbeidet, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

  I et møte han og forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp) hadde med strømbransjen torsdag, varslet statsrådene at de vurderer å innføre flere tiltak i strømmarkedet.

  Blant tiltakene som vurderes, er forbud eller påbud for enkelte avtaler, makspåslag, pålegg om å opplyse om eventuell risiko knyttet til avtaler og tiltak rettet mot salg av andre produkter enn strøm.

  – Strømbransjen har en jobb å gjøre med å sørge for at de har forbrukernes tillit. Jeg forventer at bransjen opptrer ryddig og etterrettelig i møte med forbrukere i en tid der mange er bekymret for økende priser. Jeg forventer at vi kan være enige om dette målet, sier Toppe.