Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Rwanda anklager Kongo for å ha krenket luftrommet
24. januar kl 22:22NTB
DEL

Rwanda hevder at et kampfly fra Kongo tirsdag krenket landets luftrom.

Ifølge en talsperson for regjeringen i Rwanda fløy et kampfly av typen Sukhoi Su-25 inn over Rubavu-distriktet nær byen Goma i Kongo.

– Det var tredje gang dette skjedde, sier Yolande Makolo.

Kongo anklager Rwanda for å støtte M23-opprørerne som herjer i det østlige Kongo, noe regjeringen i Kigali benekter, men som en gruppe FN-eksperter rett før jul slo fast er tilfelle.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Kollisjon mellom lastebil og personbil på E6 i Trøndelag

  E6 er stengt i begge retninger etter en ulykke mellom lastebil og personbil i Kvam i Steinkjer i Trøndelag.

  Politiet i Trøndelag meldte om ulykken på Twitter 8.16 fredag morgen. Nødetater var da på vei til stedet.

  – Ulykken har skjedd cirka 600 meter sør for Rygg på E6. Veien stengt i begge retninger, opplyser politiet klokka 8.28.

  – Melder beskriver det som en alvorlig ulykke. Det skal være en møteulykke mellom lastebil og en større personbil, sier operasjonsleder Lars Berget i politiet til Adresseavisen.

 • NTB
  DEL
  Nye krafttiltak skal hindre kraftkrise

  Nye tiltak skal hindre kraftkrise. Strømeksporten skal bremses når vannstanden er under et visst nivå.

  Det opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse forsyningssikkerheten for kraft.

 • NTB
  DEL
  Eksplosjon ved inngangen til boligbygg i Stockholm

  En eksplosjon ble utløst ved inngangspartiet til et boligbygg nord i Stockholm natt til fredag.

  Ingen personer er fysisk skadd, men det er materielle skader på bygningen. Nødetatene ble varslet om hendelsen i bydelen Akalla litt etter klokken 3.30.

  Ingen er så langt pågrepet. Politiet opplyser til Aftonbladet at de undersøker om hendelsen kan ha en sammenheng med tidligere eksplosjoner i den svenske hovedstaden.

 • Kjetil Magne Sørenes
  DEL
  E134 stengt etter frontkollisjon ved Hokksund

  Nødetater er på vei til området rundt Eikersenteret ved Hokksund etter en frontkollisjon mellom to biler.

  Det melder Sør-Øst politidistrikt på twitter.

  Det er store materielle skader på kjøretøyene. Tilstanden til de involverte personene, er ukjent.

 • Torkjell Trædal
  DEL
  Tennisstjernen Djokovics far vil se semifinale hjemmefra

  Faren til tennisstjerne Novak Djokovic sier han vil se sønnens semifinale i Australian Open hjemmefra.

  Det skjer etter at en video av ham der han poserer sammen med russiske fans ble spredt. De russiske tennis-supporterne hadde T-skjorter med Z-symbol og russiske flagg med bilde av Russlands president Vladimir Putin.

  – Jeg er bare her for å støtte sønnen min. Jeg hadde ingen intensjon om å skape overskrifter eller forstyrrelser, sier faren til Djokovic, Srdjan Djokovic.

  – Min familie har levd gjennom krigers grusomheter. Vi ønsker bare fred, sier han i en uttalelse.

 • Torkjell Trædal
  DEL
  Politiaksjon i Bergen etter ran på bensinstasjon

  Klokken 05.06 fikk politiet melding om ran av Esso Vestkanten i Bergen.

  Politiet rykket ut og startet søk etter to mistenkte ungdommer som hadde truet betjeningen verbalt.

  I søket etter de mistenkte traff politiet på en ung person som hadde en sabel i hånden. Politiet stanset trafikken og ba folk holde avstand, men har nå kontroll på denne personen. Ingen ble skadet.

  Det er uklart om denne personen hadde noen tilknytning til ranet.

 • NTB
  DEL
  Facebook tapte i retten mot oppsagte ansatte

  Fire oppsagte Facebook-ansatte i Norge vant frem i retten mot Facebook-eier Meta. I praksis betyr seieren en ekstra månedslønn, skriver Dagens Næringsliv.

  De fire måtte før jul gå fra jobbene sine i forbindelse med nedbemanning, men de bestred oppsigelsene og krevde å få stå i stillingene sine til saken var avgjort. Oslo tingrett gir de fire medhold gjennom en midlertidig forføyning.

  Les mer her.

 • NTB
  DEL
  Gjest fant skarpladd våpen på utested i Bergen

  En gjest på et utested i Bergen sentrum fant en skarpladd pistol på toalettet natt til fredag.

  – Vedkommende leverte våpenet til bartenderen på utestedet. Det viser seg at de har funnet en skarpladd pistol, forteller operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

  Pistolen er beslaglagt og politiet arbeider med å finnet ut om de klarer å spore opp eieren.

  – Det er ikke ofte det dukker opp skarpe våpen. I alle fall ikke i Bergen, sier operasjonslederen.

  Pistolen var ikke registrert.

  – Det er neppe noen som vil melde pistolen savnet, sier han.

 • NTB
  DEL
  Gerd-Liv Valla: Strømprisene kan senke regjeringen
  – Dagens strømstøtte er et system der man tar inn veldig mye penger og leverer litt ut, pakket inn i et argument om renteproblematikk, mener Gerd-Liv Valla. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Tidligere LO-topp Gerd-Liv Valla sier fagbevegelsen og grasrota i Arbeiderpartiet må redde statsminister Jonas Gahr Støre fra regjeringshavari.

  Hun tror strømsaken har kraft i seg til å velte regjeringen.

  – Den har i hvert fall kraft i seg til å gjøre valget til Stortinget neste gang veldig vanskelig, sier Gerd-Liv Valla til Adresseavisen.

  – Det må gjøres noe med systemet som har gitt oss krisen. Høyt og lavt i fagbevegelsen og i Arbeiderpartiet må man presse på for å få regjeringen til å utnytte mulighetene som faktisk ligger i EØS-avtalen, sier den tidligere LO-lederen.

 • NTB
  DEL
  Japan forbyr teknologieksport til Russland

  Japan innfører ytterligere sanksjoner mot Russland som svar på landets krig mot Ukraina. Landet forbyr nå eksport av flere teknologiprodukter og vaksiner.

  Japan innfører forbud mot forsendelser av varer som kan brukes til å styrke Russlands militære evne, står det i en uttalelse fra handelsdepartementet i Tokyo fredag.

  Departementet ramser opp blant annet halvleder-utstyr og -komponenter, roboter, strømaggregater, eksplosiver og vaksiner.

 • NTB
  DEL
  DNB Markets: Boligprisene når bunnen i april

  DNB tror årets boligprisfall blir mindre bratt enn deres konkurrenter tror. Bunnen nås i april og prisene er tilbake på fjorårets toppnivå i 2025, spår banken.

  Handelsbanken og Nordea Markets spår et boligprisfall på henholdsvis 4 og 5 prosent i år. DNB Markets tror ikke på et like bratt boligprisfall og spår en nedtur på 2,6 prosent i år.

  Årsaken til at DNB Markets ikke tror boligprisfallet blir så bratt, er at de ikke tror at boligprisene følger renten like tett når renten settes opp som når den settes ned.

 • NTB
  DEL
  Tidligere forsvarssjef: På høy tid å bestille nye stridsvogner
  Polske 2A4-stridsvogner som skal doneres til Ukraina. Norge har samme stridsvogn og har også besluttet å hjelpe Ukraina med stridsvogner. Hvor mange er ikke avklart. Foto AP / NTB

  Når Norge sender stridsvogner til Ukraina, må man samtidig sørge for å kjøpe inn nye. Det mener tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

  Norge har i dag 36 stridsvogner av typen Leopard 2A4 i operativ tjeneste. Hvor mange av disse som skal sendes til Ukraina er ikke avklart. Vognene er 40 år gamle og Forsvaret har lenge planlagt å bytte dem ut.

  Harald Sunde sier det er på høy tid å kjøpe nye.

  Det er politisk flertall for å kjøpe flere titalls nye stridsvogner. Valget står mellom sørkoreanske K2 Black Panther og tyske Leopard 2 A7.

 • NTB
  DEL
  Mann ranet i Bergen

  En mann ble natt til fredag truet og ranet av fire menn ved Nykirken på Nordnes i Bergen.

  – Den ene av ransmennene truet med en kniv og de fikk med seg noen kontanter, forteller operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt til NTB.

  Politiet fikk melding om hendelsen fra en vekter klokken 1.47.

 • NTB
  DEL
  Politiprotest mot drap på politifolk i Haiti
  Væpnet politi står utenfor en politistasjon under en demonstrasjon i Port-au-Prince torsdag der de protesterte mot dårlige kår for landets politistyrke. Foto: Odelyn Joseph / AP / NTB

  Politifolk og sivile som sympatiserer med dem, gikk fredag gjennom gatene i Haitis hovedstad i protest mot en rekke drap på politibetjenter.

  Gatene i Port-au-Prince var torsdag sperret med barrikader, dagen etter at gjenger, som kontrollerer store deler av landet og som regelmessig bortfører folk mot løsepenger, gikk til angrep på et politihovedkvarter i Liancourt, en by nord i landet, og drepte seks politibetjenter.

  Til sammen 14 politifolk er blitt drept av væpnede gjenger i Haiti siden nyttår, ifølge tall fra landets politiforening.

 • NTB
  DEL
  Trønder dømt til fengsel for grov korrupsjon

  En mann er i Trøndelag tingrett dømt til to og et halvt års fengsel for å ha gitt bestikkelser på nesten 4 millioner kroner til en lokal byggeleder.

  Mannen i midten av 60-årene var tidligere medeier og daglig leder i et firma i Trondheim.

  Den grove korrupsjonen foregikk fra april 2017 til desember 2018. I denne perioden ga han fordeler på til sammen 3,89 millioner kroner til en byggeleder i et lokalt forvaltningsorgan. Målet var å få flere oppdrag.

  Mannen tilsto alt da saken ble behandlet i Trøndelag tingrett denne uken.

 • NTB
  DEL
  USA sier de har drept IS-leder i Somalia

  En amerikansk militæroperasjon har tatt livet av en høytstående leder i ekstremistgruppen IS i Somalia. Drapet skjedde på ordre fra USAs president Joe Biden.

  Det skal være snakk om Bilal al-Sudani, som er utpekt av USA som en regional IS-leder i Nord-Somalia.

  Sudani og ti andre IS-krigere ble drept i en skuddveksling med amerikanske militærstyrker i et hulesystem i fjellene i Nord-Somalia.

  Ifølge en amerikansk tjenestemann godkjente president Joe Biden raidet tidligere denne uken, og spesialoperasjonen skjedde i løpet av de siste 24 timene.

 • NTB
  DEL
  Rakettangrep mot Israel fra Gazastripen
  Palestinere satte fyr på bildekk og viftet med det palestinske flagget under en protest mot Israels militæraksjon i Jenin på Vestbredden torsdag. Foto: Fatima Shbair, AP/NTB

  To raketter som ble avfyrt fra Gazastripen mot Israel natt til fredag, er skutt ned av det israelske luftforsvarssystemet.

  Få minutter tidligere var flyalarmen blitt utløst i den sørlige delen av Israel.

  Rakettangrepet fant sted etter at israelske styrker aksjonerte på Vestbredden torsdag. Der ble åtte palestinere drept, blant dem syv militante og en 61 år gammel kvinne, ifølge palestinske myndigheter, i det som ble omtalt som den dødeligste enkeltstående aksjonen på Vestbredden på mer enn 17 år.

  En niende person, en 22 år gammel palestiner, ble drept i en annen hendelse på Vestbredden senere på dagen. Palestinske militante grupper har lovet hevn.

  Aksjonen førte til at palestinske ledere stanset sikkerhetssamarbeidet med Israel.

  Utviklingen torsdag øker risikoen for en større konflikt mellom Israel og palestinerne, og kaster skygger over USAs utenriksminister Antony Blinkens planlagte besøk til regionen neste uke. USA kaller palestinernes beslutning om å suspendere sikkerhetssamarbeidet et skritt i feil retning, og Blinken ber om at voldsspiralen må stoppe.

 • NTB
  DEL
  Høyre sier de har svekket tillit til Mehl
  Sveinung Stensland (H) er ikke fornøyd med svarene fra justisministeren om TikTok-bruk. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Høyre sier at deres tillit til justisminister Emilie Enger Mehl er svekket. De mener hun unnlater å svare på om hvorvidt hun har lastet ned Tiktok på mobilen.

  – Vår tillit til Emilie Enger Mehl som justisminister er svekket. Denne saken vitner om en statsråd som ikke forstår alvoret av situasjonen, sier Høyres Sveinung Stensland til Dagbladet.

  Både Høyre og Frp har gjentatte ganger stilt Mehl skriftlig spørsmål, uten at de mener å ha fått et tydelig svar.

  – Det er ikke valgfritt for statsråder å svare Stortinget, sier Stensland, som viser til at Mehl har oppgitt sikkerhetshensyn som årsak til at hun ikke kan gå i detalj på hvilke apper hun har på telefonen eller ikke.

  – Det er viktig at Stortinget kan ha tillit til at når Norges justisminister unnlater å dele relevant informasjon av sikkerhetshensyn, så er det faktisk av sikkerhetshensyn og ikke bekvemmelighetshensyn. Slike unnamanøvre svekker hennes troverdighet, sier Stensland.

  Mehl har ikke besvart avisens henvendelser.

 • NTB
  DEL
  Fem politimenn siktet for drap i Memphis i USA
  Fem politimenn er siktet for å ha banket opp 29 år gamle Tyre Nichols i et trafikkstopp i Memphis slik at han døde. Foto: Memphis Police Department / AP / NTB

  Politimennene er siktet for drap etter at de banket opp 29 år gamle Tyre Nichols slik at han døde i et trafikkstopp i Memphis i Tennessee 7. januar.

  Alle fem fikk sparken av politiet forrige uke etter at de ble anklaget for å ha brukt unødvendig vold i forbindelse med hendelsen, skriver New York Times.

  En foreløpig obduksjonsrapport konkluderer med at Nichols døde av indre blødninger forårsaket av alvorlig vold.

  Videoopptak fra politimennenes kroppskameraer er foreløpig ikke offentliggjort.

  Det har vært flere hendelser hvor amerikansk politi har brukt overdreven og unødvendig vold mot sivile i USA. I flere tilfeller har de blitt kritisert for rasisme i den forbindelse. I dette tilfellet er alle politimennene svarte, i likhet med offeret.

  Det mest alvorlige tiltalepunktet er second-degree murder, som best oversettes med forsettlig drap på norsk. Det innebærer at siktede mente å påføre offeret skade, uten at målet på forhånd nødvendigvis var å drepe.

 • Andreas Bakke Foss og Anine Hallgren
  DEL
  Utsetter innføring av Helseplattformen

  Styret i Helse Midt-Norge har vedtatt å utsette den videre innføringen av it- systemet Helseplattformen med inntil ett år, melder de torsdag kveld.

  Det omstridte it-systemet Helseplattformen har skapt store utfordringer etter at det ble innført ved St. Olavs hospital før jul. Planen var at datasystemet også skulle innføres ved flere sykehus i Midt-Norge denne våren.

  I ettermiddag vedtok styret at den nye datoen for innføring for Helse Nord-Trøndelag, som omfatter sykehusene Levanger og Namsos blir 4. november, en utsettelse på ni måneder. Ny dato for Helse Møre og Romsdal som omfatter sykehusene i Ålesund, Volda Molde og Kristiansund foreslås til 27. april 2024, en utsettelse på et år fra opprinnelig plan.

  Ifølge Adresseavisen er det foreløpig høyst uklart hva sluttsummen på faktisk blir. Aftenposten har tidligere gjort anslag av hva ekstrakostnadene kan bli.