Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
LO vil ha regjeringen på banen i årets lønnsoppgjør
25. januar kl 05:58NTB
DEL
– Det er ekstremt vanskelig for LO å gå inn i et oppgjør uten å minst ha som ambisjon å opprettholde kjøpekraft, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet. Foto: Vidar Ruud / NTB

LO kan måtte be regjeringen bidra under årets lønnsoppgjør ved å bremse utgiftene til strøm, mat og renter.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at man i utgangspunktet kun skal forhandle om lønnstillegg. Likevel kan det bli det vanskeligste på mange år, skriver Klassekampen.

Fjorårets prisvekst på 5,8 prosent betyr at de fleste arbeidstakerne i Norge har opplevd en reallønnsnedgang man må tilbake til 80-tallet for å finne maken til.

– Jeg tror regjeringen må på banen på et tidspunkt, sier leder Christopher Beckham i Handel og Kontor til avisen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Bankansatt siktet for underslag av 75 millioner kroner

  Bankansatt i Trøndelag siktet for underslag av i underkant av 75 millioner kroner

  Saken oppdateres.

 • NTB
  DEL
  Tre tiltalt i «en av Bergens største økonomisaker»

  To menn og en kvinne er tiltalt i en av de aller største økonomisakene som noen gang er blitt etterforsket av politiet i Bergen.

  Politiet mener utbyttet i saken dreier seg om 25 millioner kroner, og at de tre over ti år har hatt flere millioner kroner i svart omsetning i en rekke aksjeselskap. Pengene har de tiltalte fått inn på egne og nære familiemedlemmers private bankkonti.

  – Pengene er deretter hvitvasket og investert i eiendom. I tillegg omfatter tiltalen bankbedragerier, dokumentfalsk, NAV-bedrageri og omfattende overtredelser av regnskapslovgivningen, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

  - Saken illustrerer dessverre også svikt i kontrollsystemene når det er mulig å eie og drive aksjeselskap med millionomsetning og en rekke ansatte samtidig som øverste sjef i selskapet mottar dagpenger fra NAV, sier Christoffersen.

  Den straffbare virksomheten skal ha pågått i ca 10 år før den ble oppdaget av skatteetaten, ifølge påtalemyndigheten. Sakens dokumenter er på cirka 80.000 sider.

 • NTB
  DEL
  Selvmordsbomber i Pakistan brukte politiuniform
  Mannen som utførte bombeangrepet mot en moské i Peshawar der mer enn 100 personer ble drept, var ikledd politiuniform, ifølge pakistansk politi. De kaller det en sikkerhetsglipp at han fikk slippe inn på det strengt bevoktede området. Foto: Muhammad Sajjad / AP / NTB

  Mannen som sto bak selvmordsangrepet i en moské i Peshawar der 101 mennesker ble drept, skal ha vært iført politiuniform og hjelm, ifølge pakistansk politi.

  – De som var på jobb, sjekket ham ikke fordi han brukte politiuniform. Det var en sikkerhetssvikt, sier Moazzam Jah Ansar, som leder politiet i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen, der Peshawar ligger.

  Det er foretatt flere pågripelser etter mandagens selvmordsangrep i en moské i Peshawar, opplyste politiet onsdag.

 • NTB
  DEL
  Telenor økte inntektene i fjerde kvartal
  Administrerende direktør Sigve Brekke i Telenor kan konstatere at Telenor økte driftsinntektene i fjerde kvartal av 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Telenors omsetning i siste kvartal i fjor endte på 25,4 milliarder kroner, mot 24,9 i samme periode året før.

  Driftsresultatet var på 9,8 milliarder kroner, opp fra 8,9 milliarder kroner i fjerde kvartal året før.

  Resultatet før skatt endte på 3,3 milliarder kroner i siste kvartal. I samme kvartal året før var resultatet 2,2 milliarder kroner.

  Telenor foreslår å utbetale aksjonærene et utbytte på til sammen 13,2 milliarder kroner for 2022, noe som tilsvarer 9,4 kroner per aksje, mot 9,3 kroner i 2021.

 • NTB
  DEL
  Milliardbøter ga underskudd i Danske Bank

  Milliardbøter som følge av hvitvasking resulterte i et underskudd på 7,5 milliarder kroner for Danske Bank i fjor.

  Det går frem av bankens regnskap for 2022, som ble presentert torsdag.

  Danske Bank godtok i fjor å betale bøter på rundt 22 milliarder kroner til amerikanske myndigheter og dansk økokrim, etter å ha innrømmet omfattende hvitvasking via sin nå nedlagte filial i Estland.

  – Resultatet er selvsagt ikke tilfredsstillende. Det er en konsekvens av avslutningen av Estland-saken, som markerer et viktig vendepunkt for Danske Bank, sier direktør Carsten Egeriis i en kommentar til årsrapporten.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Høyeste lønnsvekst siden 2008
  Folk i oljebransjen hadde den største lønnsøkningen. Dette er Sleipner A-plattformen i Nordsjøen. Foto: Ole Berg-Rusten

  Gjennomsnittlig månedslønn økte med 4,6 prosent fra 2021 til 2022. Det er den høyeste lønnsveksten på mange år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  – Lønnsveksten i 2022 er den høyeste vi har målt siden 2008. Likevel fikk vi i gjennomsnitt mindre å handle for i fjor, ettersom prisene økte betydelig mer, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB.

  Prisveksten var på 5,8 prosent.

  Lønnen økte klart mest i oljebransjen. Der økte lønnen med 7,6 prosent til 82.130 kr, som er det høyeste av alle næringsområdene.

  Den høye lønnsveksten i oljebransjen skyldes i stor grad at bonusene økte mye.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Iran anklager Israel for droneangrep. Sverger hevn.
  Et øyenvitne tok dette bildet av det som skal være droneangrepet på en militær fabrikk i Isfahan i Iran. Foto: WANA NEWS AGENCY/Reuters/NTB

  Iran anklager Israel for å ha stått bak et droneangrep mot en militær fabrikk i byen Isfahan sist lørdag.

  Iranske myndigheter sverger å hevne angrepet, melder nyhetsbyrået ISNA torsdag.

  «Den innledende etterforskningen tyder på at Israel var ansvarlig», heter det i et brev fra iranske myndigheter til FNs utsending til Iran. Det melder Reuters.

  Iranske myndigheter sier angrepet ikke førte til noen skader på mennesker eller store ødeleggelser.

  Angrepet på fabrikken ser ut til å være det siste av mange anslag i en lenge pågående skjult krig mellom de to rivalene.

  Angrepet skjer samtidig med at vestlige land er bekymret over Irans atomambisjoner og leveranser av langrekkende droner til Russlands krig i Ukraina.

 • NTB
  DEL
  Marin til Sverige med Nato på agendaen
  Finlands statsminister Sanna Marin og Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Finlands statsminister Sanna Marin reiser torsdag til Sverige for å møte statsminister Ulf Kristersson. Møtet vil dreie seg mest om landenes Nato-søknader.

  Det er første gang siden Kristersson ble statsminister i høst at han tar imot en regjeringssjef på besøk.

  Møtet mellom de to vil først og fremst handle om den stagnerte prosessen med å få Finland og Sverige inn i Nato. De søkte om medlemskap i mai 2022, men Tyrkia har blokkert inngangen deres i forsvarsalliansen. Onsdag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han ser positivt på finsk medlemskap, men ikke svensk.

  Etter møtet er det planlagt en felles pressekonferanse med Marin og Kristersson.

  Torsdag skal også Tysklands næringsminister Robert Habeck til Sverige. Han skal blant annet i møte med Sveriges visestatsminister Ebba Busch.

 • NTB
  DEL
  Her får de gratis barnehage – men dyre flybilletter
  Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte tirsdag Elvetun barnehage i Hammerfest. Han vil jobbe videre for å gjøre det attraktivt å bo i nord. Tvillingene Liv og Signe, som hadde bursdag, syntes det var spennende å ha statsministeren på besøk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Ungene i Finnmark får snart gratis barnehage. Men skyhøye flypriser skaper frustrasjon. Regjeringen utelukker ikke flere tiltak for å lokke folk nordover

  – Vi kan ikke være passive i møte med den befolkningsnedgangen vi ser, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

  Denne uken besøkte han Elvetun barnehage i Hammerfest i Finnmark, hvor regjeringen har sørget for at det blir gratis for alle barn fra 1. august. Kommunen har opplevd befolkningsnedgang de siste årene.

  Støre understreker at regjeringen er i gang med en distriktsmelding som ser på flere tiltak som kan motvirke fraflytting og befolkningsnedgang i Nord-Norge.

 • NTB
  DEL
  Elever mistet et tredels skoleår under pandemien
  Pandemien utgjorde store utfordringer for skolene. Her er det amerikanske skolebarn som ventet på vaksine i 2021. Avstand og hjemmeskole ble normalen – og en studie viser nå at barna har mistet en tredel av et skoleår. Foto: AP / NTB

  Under pandemien ble skolebarn frarøvet over en tredjedel av et års læring. – Det tapte er fortsatt ikke tatt igjen, advarer forskere i en ny studie.

  Covid-19-pandemien forårsaket en av historiens største forstyrrelser i utdanning. Nesten alle elever over hele verden ble berørt av skolenedleggelser. Der man hadde mulighet ble nettbasert undervisning langt mer vanlig.

  – Tapet av undervisning er et reelt problem for denne generasjonen, mener et forskerteam som har gått gjennom 42 studier gjennomført i 15 land i perioden mars 2020 og august 2022.

  Landene inkluderer flere europeiske og søramerikanske nasjoner samt USA, Sør-Afrika og Australia.

 • NTB
  DEL
  USA fordømmer forlenget unntakstilstand i Myanmar
  Juntaleder Min Aung Hlaing og hans regime har besluttet å forlenge unntakstilstanden i seks måneder slik at den varer fram til 1. august. Foto: The Military True News Information Team via AP / NTB

  USA fordømmer militærjuntaen i Myanmars beslutning om å forlenge unntakstilstanden i landet med ytterligere seks måneder.

  – USA er sterkt imot Burmas militærregimes beslutning om å forlenge unntakstilstanden, noe som forlenger regimets illegitime styre og lidelsene det påfører landet, sier talsperson for USAs utenriksdepartement Ned Price, som i uttalelsen brukte Myanmars tidligere navn.

  Price sa videre at USA er fast bestemt på å samarbeide med andre land for å nekte militærjuntaen internasjonal troverdighet.

 • NTB
  DEL
  McCarthy tror det kan bli enighet om USAs statsgjeld
  Leder for Representantenes hus, Kevin McCarthy, snakker med pressen utenfor Det hvite hus etter å ha møtt president Joe Biden. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Leder for Representantenes hus i USA, Kevin McCarthy, sier han tror han og president Joe Biden kan komme til en enighet om å heve landets såkalte gjeldstak.

  Ifølge McCarthy hadde de to en god samtale da de onsdag møttes for første gang etter at McCarthy ble valgt til leder for Representantenes hus.

  – Presidenten og jeg prøver å finne en måte vi kan jobbe sammen på. Jeg tror at vi til slutt kan finne frem til en enighet, sa McCarthy etter møtet, men la til at de ikke har gitt hverandre noen løfter.

  USAs statsgjeld er nå på astronomiske på 31.400 milliarder dollar, drøyt 310.000 milliarder kroner, noe som tilsvarer rundt 24 norske oljefond.

 • NTB
  DEL
  Australia dropper britiske kongelige på pengesedlene
  Disse australske femdollarsedlene skal komme med et nytt motiv som hedrer landets urfolkskultur. Foto: Mark Baker / AP / NTB

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine og heller innføre et motiv som hedrer landets urfolkskultur.

  Fra 1992 er det den avdøde dronning Elizabeth av Storbritannia som har prydet femdollar-seddelen i Australia, da landet til enhver tid har den britiske monarken som statsoverhode.

  Det ventes imidlertid at det vil ta flere år før den nye seddelen er i omløp.

 • NTB
  DEL
  USA henrettet mann dømt for politidrap

  En 43 år gammel mann dømt for å ha skutt og drept en politibetjent i den amerikanske byen Dallas for 16 år siden, er henrettet i delstaten Texas.

  Wesley Ruiz ble henrettet med en giftsprøyte onsdag kveld, lokal tid, med den drepte politibetjenten Mark Nix sin familie til stede.

  – Jeg ønsker å beklage til Mark og Nix-familien for å ha tatt ham fra dere. Jeg håper dette gir dere sjelero, sa Ruiz i det henrettelsen skulle finne sted.

  Det var i forbindelse med en politijakt i 2007 at skytingen skjedde. Politiet jaktet Ruiz' bil da de trodde den hadde forbindelse til et drap, og Ruiz avfyrte skuddene da Nix forsøkte å knuse vinduet på bilen hans.

 • NTB
  DEL
  Israel har gjennomført luftangrep på Gazastripen

  Israel har gjennomført et luftangrep på Gazastripen natt til torsdag, timer etter at en rakett avfyrt fra det palestinske territoriet ble avskåret.

  I en uttalelse utstedt klokken 01.41 norsk tid bekrefter den israelske hæren at de «for øyeblikket angriper Gazastripen».

  Ifølge lokale sikkerhetskilder og vitner rammet de første luftangrepene et av Hamas' opptreningssentre som ligger i flyktningleiren Al-Maghazi sentralt på Gazastripen. Et annet luftangrep rammet et opptreningssenter sørvest for Gaza by, ifølge kildene.

  Det er ikke klart om noen er blitt såret i det israelske luftangrepet så langt.

 • NTB
  DEL
  Venstre vil gi studentvisum til afghanske kvinner
  Abid Raja mener Norge bør hjelpe kvinner i Afghanistan med å fullføre utdanningen sin. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Venstre ønsker at kvinner som har fått avbrutt sin utdanning i Afghanistan bør få muligheten til å fullføre i Norge, eller i andre land på Norges regning.

  – Det helt forferdelig det som skjer i Afghanistan, både med Talibans inntreden og menneskerettighetene generelt, men situasjonen for kvinner spesielt. Hele verden er berørt. Vi må gjøre vår del for å sørge for at kvinner får noen muligheter, sier Abid Raja til VG.

  Nestleder Raja, leder Guri Melby og Ingvild Wetrhus Thorsvik legger torsdag frem forslag til regjeringen om at Norge skal hjelpe kvinner i Afghanistan med å fullføre utdanningen, skriver avisen.

 • NTB
  DEL
  Tidligere FN-ambassadør kan utfordre Trump
  Foto: Charlie Neibergall, AP / NTB

  USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley varsler «en stor kunngjøring», noe som tolkes som at hun vil utfordre Trump i kampen om å bli presidentkandidat.

  – Familien og jeg har en stor kunngjøring vi vil dele med dere 15. februar, skriver Haley på Twitter onsdag.

  Haley har i flere uker hintet om at hun kan tenke seg å stille som kandidat og fremstiller seg selv som et yngre og frisker alternativ til ekspresident Donald Trump.

  – Det er på tide at en ny generasjon tar ledelsen, erklærte hun i en video i sosiale medier nylig.

 • NTB
  DEL
  Kraftig nedtur for Facebook-eier Meta

  Facebook-eier Meta melder om en nedgang på 55 prosent i resultatet i fjorårets siste kvartal. Bunnlinjen viste et overskudd på 4,65 milliarder dollar.

  Resultatet etter skatt for de siste tre månedene i 2022 tilsvarer 46,5 milliarder kroner med dagens kurs. I den samme perioden året før endte Meta med et overskudd på 10,29 milliarder dollar.

  Resultatet er blant annet svekket som følge av kostnader knyttet til sparetiltak som oppsigelser, stenging av kontorer og en gjennomgang av selskapet strategi for datasentre.

 • NTB
  DEL
  Trøndelag-kommune krever stans i byggingen av ny E6

  Malvik kommune krever stans i arbeidet med ny E6 ved Hommelvik. Bakgrunnen er en rapport om grunnforholdene i området.

  Ifølge Adresseavisen dreier det seg om området ved utløpet av Stavsjøfjelltunnelen, der det skal bygges ny vei og bru over elva Homla.

  Malvik kommune opplyser at konklusjonen etter undersøkelsene gjennomført av Rambøll er at grunnforholdene er vesentlig dårligere enn først antatt.

  – Rapporten konkluderer med en del kvikkleireforekomster som ikke tidligere var kjent, heller ikke på NVEs faresonekart, sier Malvik-ordfører Trond Hoseth (Ap).

 • NTB
  DEL
  Trond Giske gjenvalgt som leder i Aps største lokallag

  Tidligere Ap-nestleder Trond Giske er gjenvalgt som leder av lokallaget Nidaros Sosialdemokratisk Forum.

  Giske ble valgt ved akklamasjon på årsmøtet onsdag.

  Lokallaget har vokst fra å være et sovende lokallag til å bli landet største, etter at Giske ble leder i november 2021.

  Laget har nå over 3.000 medlemmer, og styret ble utvidet fra fem til sju medlemmer på årsmøtet.

  Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet på nyåret 2018 etter at flere kvinner varslet om ham. Partiledelsen konkluderte med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske har bestridt dette og også flere av varslene, men har også beklaget sin opptreden.