Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mjøs Persen vil ha skriftlig redegjørelse fra Nav-sjefen
25. januar kl 05:59NTB
DEL

Statsråd Marte Mjøs Persen (Ap) krever en skriftlig redegjørelse fra Nav-direktør Hans Christan Holte om IT-smellen i Nav.

Kravet kommer selv om Holte var inne på teppet for å forklare seg tirsdag, skriver Klassekampen.

Marte Mjøs Persen ville ha svar fra Holte etter mandagens sak i Klassekampen der det kom fram at Navs interne prognoser så sent som i oktober spådde et samlet tap på 1,74 milliarder kroner for IT-prosjektet Prosjekt 3 (P3).

– Vi er opptatt av at Nav legger frem så riktige tall som mulig og derfor har vi bedt Nav komme tilbake med et nytt og oppdatert bilde av økonomien i prosjektet, både når det gjelder kostnader til utvikling av selve IT-løsningen og kostnader for driften av den, sier Mjøs Persen i en skriftlig uttalelse til Klassekampen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Finner flest vil ikke vente på svensk Nato-godkjenning
  Finlands statsminister Sanna Marin skal torsdag diskutere Nato-søknaden med Sveriges statsminister. Foto: Markus Schreiber, AP/NTB

  53 prosent av de spurte mener Finland bør bli medlem av Nato uten å vente på at Sverige blir godkjent, viser en ny meningsmåling fra avisa Ilta-Sanomat.

  Kun 28 prosent av de spurte mener Finland bare bør slutte seg til Nato sammen med Sverige, skriver Ilta-Sanomat.

  Det er flest velgere fra høyrepopulistiske Sannfinnene og i den middelaldrende befolkningen som mener Finland bør gå inn i Nato uten Sverige, mens blant Venstreforbundet og i den eldre befolkningen er det flest som vil vente.

  Sverige og Finland hadde opprinnelig planer om å gå inn i Nato sammen, men kranglingen mellom Sverige og Tyrkia ser ut til å ha satt en stopper for førstnevntes planer. Tyrkia har nå åpnet for at de kan godkjenne Finlands Nato-søknad, men ikke Sveriges.

 • NTB
  DEL
  USA får flere militærbaser på Filippinene
  USAs forsvarsminister Lloyd Austin ble møtt av demonstranter som krever amerikanske styrker ut av Filippinene da han torsdag besøkte landet. Foto: AP / NTB

  Amerikanske styrker får tilgang til fire nye militærbaser på Filippinene og disponerer dermed fem baser i landet. Kina er kritisk.

  Avtalen mellom USA og Filippinene ble undertegnet da forsvarsminister Lloyd Austin torsdag besøkte landet.

  USA har lenge hatt styrker stasjonert på Filippinene, men forholdet mellom de to landene ble forverret under tidligere president Rodrigo Duterte som ble anklaget for grove brudd på menneskerettighetene.

  Landets nåværende president Ferdinand Marcos Jr. har jobbet med å reparere forholdet siden han overtok i fjor.

  Kina er kritisk til det utvidede militære samarbeidet mellom Filippinene og USA.

 • NTB
  DEL
  Redd Barna: Kamper har drevet tusenvis på flukt i Kongo

  Om lag 120.000 mennesker er drevet på flukt som følge av nye kamper i den østlige delen av Kongo, opplyser Redd Barna.

  I forrige uke brøt det igjen ut harde kamper mellom regjeringsstyrker og opprørsgruppa M23, som Rwanda anklages for å støtte.

  Den siste bølgen med internt fordrevne ble utløst av kamper 24. og 25. januar, og over halvparten av de fordrevne er barn, ifølge Redd Barna.

  Meldingen kommer samtidig som pave Frans er på et firedagers besøk i landet.

  Øst-Kongo regnes som ett av de farligste områdene i verden. Om lag 130 ulike væpnede grupper er aktive i området, ifølge amerikanske anslag. Bruk av tortur og seksuell vold er utbredt.

 • NTB
  DEL
  Mindre korrupsjon i Afghanistan under Taliban
  Taliban grep makten i Afghanistan høsten 2021 og har innført et strengt regime med liten respekt for afghanernes menneskerettigheter. Foto: AP / NTB

  Taliban får massiv kritikk for brudd på menneskerettighetene, men på ett område er det bedring i Afghanistan: Det har blitt mindre korrupsjon.

  Da Taliban rykket inn i Kabul høsten 2021 lå Afghanistan på 174. plass av 180 land på Transparency Internationals årlige korrupsjonsindeks.

  Ett år etter Talibans maktovertakelse har landet klatret 24 plasser på lista og ligger nå på 150. plass, viser indeksen for 2022.

  – Taliban betaler ikke bestikkelser, og den personlige bruken av statlige midler er mindre. Det samme er utnevnelser av slektninger og venner, sier Maiwand Rouhani, en afghansk ekspert på korrupsjonsbekjempelse til Tolo News.

  The New York Times avdekket i sin tid hvordan CIA i år etter år overleverte kofferter, ryggsekker og plastposer med titalls millioner dollar i kontanter til kontoret til Afghanistans mangeårige president Hamid Karzai.

 • NTB
  DEL
  Østerrike utviser russiske diplomater

  Fire russiske diplomater er i Østerrike erklært persona non grata, ifølge det østerrikske utenriksdepartementet.

  I en uttalelse skriver departementet at de har opptrådt på et vis som ikke er forenlig med deres diplomatiske status. Dette er en forklaring som ofte benyttes i spionasjesaker. To av diplomatene jobber ved den russiske ambassaden i Wien, mens de andre to jobber ved FN-delegasjonen i samme by.

  – De fire russiske diplomatene det gjelder må forlate østerriksk territorium senest i løpet av en uke, skriver det østerrikske utenriksdepartementet på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Millionbøter etter eksport av kongekrabbe
  Kongekrabbe. Foto: Olav Olsen

  To sjømateksportører har fått millionbøter for overtredelse av tolloven og havressursloven ved eksport av kongekrabbe, melder Økokrim i en pressemelding.

  Foreleggene er gitt fordi foretakene eksporterte kongekrabbe som norsk kongekrabbe, uten at kravene til dokumentasjon for dette var oppfylt. Foretakene anses ikke for å ha brutt reglene med vilje for å oppnå fordeler.

  Det var Tolletaten og Fiskeridirektoratet som anmeldte saken, melder E24.

  Det ene foretaket har fått 4 millioner kroner i bot og i underkant av 5,7 millioner kroner i inndragning. Det andre foretaket har fått 200 000 kroner i bot og drøyt 450 000 kroner i inndragning.

  Ingen enkeltpersoner i foretakene holdes straffeansvarlig.

  Økokrim skriver at de avdekket at det var utstedt uriktig opprinnelsesdokumentasjon ved eksport av mer enn 380 tonn kongekrabbe til en verdi av cirka 150 millioner kroner.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Går ut med navn på omkomne etter brann i Bergen

  Det var Marita Hansen (37) og Trond Lønborg (39) som døde i en brann på Møhlenpris forrige torsdag, opplyser politiet. De var samboere med to felles barn. Navnene offentliggjøres i samråd med de pårørende.

  De to døde etter at det begynte å brenne i en kjeller i en kommunal bygård onsdag 25. januar, litt før klokken 22.00.

  Det er Bergen kommune som eier leilighetsbygget. De omkomne hadde ikke bostedsadresse på stedet, og det er ukjent hvorfor de befant seg i kjelleren.

  Politiet har så langt ikke sagt noe om verken brannårsak eller dødsårsak, skriver Bergens Tidende.

  Pål Hansen, vakthavende sjef i Bergen brannvesen, opplyser til avisen at det var snakk om en ulmebrann med mye røykutvikling.

 • NTB
  DEL
  Bankansatt siktet for underslag av 75 millioner

  En mann i 20-årene har erkjent å ha underslått rundt 75 millioner kroner fra Sparebank 1 SMN og brukt dem på «ville spekulasjoner» i utlandet.

  Mannen i 20-årene var innleid som vikar ved hovedkontoret i Sparebank 1 SMN i Trondheim da underslagene ble begått. Han er varetektsfengslet og har erkjent straffskyld etter siktelsen.

  Ifølge banken regnes rundt 50 millioner kroner av de 75 millionene som skal ha blitt underslått, som tapt.

 • NTB
  DEL
  Tre tiltalt i «en av Bergens største økonomisaker»

  To menn og en kvinne er tiltalt i en av de aller største økonomisakene som noen gang er blitt etterforsket av politiet i Bergen.

  Politiet mener utbyttet i saken dreier seg om 25 millioner kroner, og at de tre over ti år har hatt flere millioner kroner i svart omsetning i en rekke aksjeselskap. Pengene har de tiltalte fått inn på egne og nære familiemedlemmers private bankkonti.

  – Pengene er deretter hvitvasket og investert i eiendom. I tillegg omfatter tiltalen bankbedragerier, dokumentfalsk, NAV-bedrageri og omfattende overtredelser av regnskapslovgivningen, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

  - Saken illustrerer dessverre også svikt i kontrollsystemene når det er mulig å eie og drive aksjeselskap med millionomsetning og en rekke ansatte samtidig som øverste sjef i selskapet mottar dagpenger fra NAV, sier Christoffersen.

  Den straffbare virksomheten skal ha pågått i ca 10 år før den ble oppdaget av skatteetaten, ifølge påtalemyndigheten. Sakens dokumenter er på cirka 80.000 sider.

 • NTB
  DEL
  Selvmordsbomber i Pakistan brukte politiuniform
  Mannen som utførte bombeangrepet mot en moské i Peshawar der mer enn 100 personer ble drept, var ikledd politiuniform, ifølge pakistansk politi. De kaller det en sikkerhetsglipp at han fikk slippe inn på det strengt bevoktede området. Foto: Muhammad Sajjad / AP / NTB

  Mannen som sto bak selvmordsangrepet i en moské i Peshawar der 101 mennesker ble drept, skal ha vært iført politiuniform og hjelm, ifølge pakistansk politi.

  – De som var på jobb, sjekket ham ikke fordi han brukte politiuniform. Det var en sikkerhetssvikt, sier Moazzam Jah Ansar, som leder politiet i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen, der Peshawar ligger.

  Det er foretatt flere pågripelser etter mandagens selvmordsangrep i en moské i Peshawar, opplyste politiet onsdag.

 • NTB
  DEL
  Telenor økte inntektene i fjerde kvartal
  Administrerende direktør Sigve Brekke i Telenor kan konstatere at Telenor økte driftsinntektene i fjerde kvartal av 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Telenors omsetning i siste kvartal i fjor endte på 25,4 milliarder kroner, mot 24,9 i samme periode året før.

  Driftsresultatet var på 9,8 milliarder kroner, opp fra 8,9 milliarder kroner i fjerde kvartal året før.

  Resultatet før skatt endte på 3,3 milliarder kroner i siste kvartal. I samme kvartal året før var resultatet 2,2 milliarder kroner.

  Telenor foreslår å utbetale aksjonærene et utbytte på til sammen 13,2 milliarder kroner for 2022, noe som tilsvarer 9,4 kroner per aksje, mot 9,3 kroner i 2021.

 • NTB
  DEL
  Milliardbøter ga underskudd i Danske Bank

  Milliardbøter som følge av hvitvasking resulterte i et underskudd på 7,5 milliarder kroner for Danske Bank i fjor.

  Det går frem av bankens regnskap for 2022, som ble presentert torsdag.

  Danske Bank godtok i fjor å betale bøter på rundt 22 milliarder kroner til amerikanske myndigheter og dansk økokrim, etter å ha innrømmet omfattende hvitvasking via sin nå nedlagte filial i Estland.

  – Resultatet er selvsagt ikke tilfredsstillende. Det er en konsekvens av avslutningen av Estland-saken, som markerer et viktig vendepunkt for Danske Bank, sier direktør Carsten Egeriis i en kommentar til årsrapporten.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Høyeste lønnsvekst siden 2008
  Folk i oljebransjen hadde den største lønnsøkningen. Dette er Sleipner A-plattformen i Nordsjøen. Foto: Ole Berg-Rusten

  Gjennomsnittlig månedslønn økte med 4,6 prosent fra 2021 til 2022. Det er den høyeste lønnsveksten på mange år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  – Lønnsveksten i 2022 er den høyeste vi har målt siden 2008. Likevel fikk vi i gjennomsnitt mindre å handle for i fjor, ettersom prisene økte betydelig mer, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB.

  Prisveksten var på 5,8 prosent.

  Lønnen økte klart mest i oljebransjen. Der økte lønnen med 7,6 prosent til 82.130 kr, som er det høyeste av alle næringsområdene.

  Den høye lønnsveksten i oljebransjen skyldes i stor grad at bonusene økte mye.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Iran anklager Israel for droneangrep. Sverger hevn.
  Et øyenvitne tok dette bildet av det som skal være droneangrepet på en militær fabrikk i Isfahan i Iran. Foto: WANA NEWS AGENCY/Reuters/NTB

  Iran anklager Israel for å ha stått bak et droneangrep mot en militær fabrikk i byen Isfahan sist lørdag.

  Iranske myndigheter sverger å hevne angrepet, melder nyhetsbyrået ISNA torsdag.

  «Den innledende etterforskningen tyder på at Israel var ansvarlig», heter det i et brev fra iranske myndigheter til FNs utsending til Iran. Det melder Reuters.

  Iranske myndigheter sier angrepet ikke førte til noen skader på mennesker eller store ødeleggelser.

  Angrepet på fabrikken ser ut til å være det siste av mange anslag i en lenge pågående skjult krig mellom de to rivalene.

  Angrepet skjer samtidig med at vestlige land er bekymret over Irans atomambisjoner og leveranser av langrekkende droner til Russlands krig i Ukraina.

 • NTB
  DEL
  Marin til Sverige med Nato på agendaen
  Finlands statsminister Sanna Marin og Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Finlands statsminister Sanna Marin reiser torsdag til Sverige for å møte statsminister Ulf Kristersson. Møtet vil dreie seg mest om landenes Nato-søknader.

  Det er første gang siden Kristersson ble statsminister i høst at han tar imot en regjeringssjef på besøk.

  Møtet mellom de to vil først og fremst handle om den stagnerte prosessen med å få Finland og Sverige inn i Nato. De søkte om medlemskap i mai 2022, men Tyrkia har blokkert inngangen deres i forsvarsalliansen. Onsdag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han ser positivt på finsk medlemskap, men ikke svensk.

  Etter møtet er det planlagt en felles pressekonferanse med Marin og Kristersson.

  Torsdag skal også Tysklands næringsminister Robert Habeck til Sverige. Han skal blant annet i møte med Sveriges visestatsminister Ebba Busch.

 • NTB
  DEL
  Her får de gratis barnehage – men dyre flybilletter
  Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte tirsdag Elvetun barnehage i Hammerfest. Han vil jobbe videre for å gjøre det attraktivt å bo i nord. Tvillingene Liv og Signe, som hadde bursdag, syntes det var spennende å ha statsministeren på besøk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Ungene i Finnmark får snart gratis barnehage. Men skyhøye flypriser skaper frustrasjon. Regjeringen utelukker ikke flere tiltak for å lokke folk nordover

  – Vi kan ikke være passive i møte med den befolkningsnedgangen vi ser, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

  Denne uken besøkte han Elvetun barnehage i Hammerfest i Finnmark, hvor regjeringen har sørget for at det blir gratis for alle barn fra 1. august. Kommunen har opplevd befolkningsnedgang de siste årene.

  Støre understreker at regjeringen er i gang med en distriktsmelding som ser på flere tiltak som kan motvirke fraflytting og befolkningsnedgang i Nord-Norge.

 • NTB
  DEL
  Elever mistet et tredels skoleår under pandemien
  Pandemien utgjorde store utfordringer for skolene. Her er det amerikanske skolebarn som ventet på vaksine i 2021. Avstand og hjemmeskole ble normalen – og en studie viser nå at barna har mistet en tredel av et skoleår. Foto: AP / NTB

  Under pandemien ble skolebarn frarøvet over en tredjedel av et års læring. – Det tapte er fortsatt ikke tatt igjen, advarer forskere i en ny studie.

  Covid-19-pandemien forårsaket en av historiens største forstyrrelser i utdanning. Nesten alle elever over hele verden ble berørt av skolenedleggelser. Der man hadde mulighet ble nettbasert undervisning langt mer vanlig.

  – Tapet av undervisning er et reelt problem for denne generasjonen, mener et forskerteam som har gått gjennom 42 studier gjennomført i 15 land i perioden mars 2020 og august 2022.

  Landene inkluderer flere europeiske og søramerikanske nasjoner samt USA, Sør-Afrika og Australia.

 • NTB
  DEL
  USA fordømmer forlenget unntakstilstand i Myanmar
  Juntaleder Min Aung Hlaing og hans regime har besluttet å forlenge unntakstilstanden i seks måneder slik at den varer fram til 1. august. Foto: The Military True News Information Team via AP / NTB

  USA fordømmer militærjuntaen i Myanmars beslutning om å forlenge unntakstilstanden i landet med ytterligere seks måneder.

  – USA er sterkt imot Burmas militærregimes beslutning om å forlenge unntakstilstanden, noe som forlenger regimets illegitime styre og lidelsene det påfører landet, sier talsperson for USAs utenriksdepartement Ned Price, som i uttalelsen brukte Myanmars tidligere navn.

  Price sa videre at USA er fast bestemt på å samarbeide med andre land for å nekte militærjuntaen internasjonal troverdighet.

 • NTB
  DEL
  McCarthy tror det kan bli enighet om USAs statsgjeld
  Leder for Representantenes hus, Kevin McCarthy, snakker med pressen utenfor Det hvite hus etter å ha møtt president Joe Biden. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Leder for Representantenes hus i USA, Kevin McCarthy, sier han tror han og president Joe Biden kan komme til en enighet om å heve landets såkalte gjeldstak.

  Ifølge McCarthy hadde de to en god samtale da de onsdag møttes for første gang etter at McCarthy ble valgt til leder for Representantenes hus.

  – Presidenten og jeg prøver å finne en måte vi kan jobbe sammen på. Jeg tror at vi til slutt kan finne frem til en enighet, sa McCarthy etter møtet, men la til at de ikke har gitt hverandre noen løfter.

  USAs statsgjeld er nå på astronomiske på 31.400 milliarder dollar, drøyt 310.000 milliarder kroner, noe som tilsvarer rundt 24 norske oljefond.

 • NTB
  DEL
  Australia dropper britiske kongelige på pengesedlene
  Disse australske femdollarsedlene skal komme med et nytt motiv som hedrer landets urfolkskultur. Foto: Mark Baker / AP / NTB

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine og heller innføre et motiv som hedrer landets urfolkskultur.

  Fra 1992 er det den avdøde dronning Elizabeth av Storbritannia som har prydet femdollar-seddelen i Australia, da landet til enhver tid har den britiske monarken som statsoverhode.

  Det ventes imidlertid at det vil ta flere år før den nye seddelen er i omløp.