Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Vil ikke si når Follobanen kan åpne
25. januar kl 14:09Thomas Olsen
DEL
Konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane Nor orienterte onsdag om ny utsettelse for Follobanens åpning. Foto: Javad Parsa / NTB

Testkjøringen av Follobanen blir utsatt. Det betyr at det ikke blir togtrafikk på strekningen som planlagt 12. februar.

Bane Nor har valgt å legge helt nye tilførselskabler fra Ski stasjon til Blixtunnelen. Grunnen er problemer med skjøtene på høyspentledningen. Det opplyser Bane Nor på en pressekonferanse onsdag.

I går kveld valgte Bane Nor å ut fire kabler på 600 meter fra Ski stasjon til tunnelinngangen.

– Vi har vært litt optimistiske i fremdriften. Testkjøring skulle egentlig startet i morgen. Det velger vi å skyve på, sier konserndirektør Stine Undrum.

Arbeidet med å bytte og teste ny kabel vil ta fem dager, opplyser hun. Det kan også bli aktuelt å skifte kabelen videre inn i tunnelen. Men dette arbeidet vil utsette strømsetting og testkjøring av Follobanen med ytterligere to uker.

Bane Nor vil nå ikke si når det blir trafikk på banen.

– Vi ønsker ikke å sette noen ny dato for hverken testkjøring eller åpning nå, forklarer konsernsjef Gorm Frimannslund.

Han mener det var for mye usikkerhet rundt arbeidet og at det var uheldig å gå ut men en åpningsdato tidligere.

– Sett i ettertid burde vi ikke kommunisert dato så tydelig. Det ble gjort med en god intensjon, men har ført til frustrasjon hos pendlere og reisende, sier Frimannslund.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Rødt vil legge ned Bane Nor

  Rødt-leder Bjørnar Moxnes har fått nok av problemene med Follobanen og ønsker å legge ned Bane Nor.

  Hele jernbanen må samles i én integrert organisasjon, mener han.

  – Kaoset i Bane Nor er et ektefødt barn av jernbanereformen, sier Moxnes til Frifagbevegelsen.

  – Regjeringen må slutte å se på dette som enkelthendelser. Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal. Tiden er overmoden for en full gjennomgang av norsk jernbane, fortsetter han.

  Rødt-lederen ønsker seg en organisering av jernbanen som ligner på for eksempel Sporveien i Oslo, bare i større skala.

 • NTB
  DEL
  Mann i 40-årene tiltalt for Rodeløkka-drap

  I 02.45-tiden natt til 24. november 2021 fikk politiet melding om en person med stikkskader på gaten på Rodeløkka, sentralt i Oslo.

  Nå står en mann i 40-årene tiltalt for drapet, melder Dagbladet.

  Ifølge tiltalen ble drapet begått med en grillgaffel.

  – Min klient erkjenner ikke straffskyld for drap, sier forsvarer Jan Christian Kvanvik.

  Politiet har tidligere uttalt at de mener at drapet ikke skjedde ved en tilfeldighet, og at det skal ligge en konflikt til grunn.

  Det er foreløpig ikke satt noen dato for rettssaken mot mannen, men det er ventet at den kommer opp for Oslo tingrett i løpet av våren.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Moteskaperen Paco Rabanne (88) er død
  Foto: SERGEI CHUZAVKOV, AP / NTB

  Den spanske moteskaperen var mest kjent for parfyme og klær.

  Han startet sitt eget designerselskap i 1966 og slo for alvor gjennom da han laget et grønt kostyme Jane Fonda brukte i filmen Barbarella to år senere.

  Rabanne var også kjent for å være eksentrisk. Blant annet hevdet han å ha levd flere tidligere liv og at han hadde møtt utenomjordiske vesener.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Kina beklager antatt spionballong over USA

  Den kinesiske ballongen over USAs luftrom skal ha blitt brukt til meteorologiske og andre vitenskapelige undersøkelser. Det hevder det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge Reuters.

  Departementet beklager at ballongen kom seg inn i USAs luftrom og lover å opprettholde kontakten med amerikanske myndigheter for å håndtere den «overraskende situasjonen».

  USA har mistenkt at ballongen ble brukt til spionasje.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Sverige: 18-åring erkjenner å ha flyttet Toves kropp

  To unge kvinner på 18 og 20 år ble i januar siktet for kidnapping av Tove (21) i Vetlanda i Sverige. 21-åringen forsvant i oktober.

  Nå erkjenner 18-åringen å ha flyttet Toves kropp, skriver SVT.

  Men hun nekter for at det var hun som drepte 21-åringen.

  - Min klient har ikke medvirket i eller vært klar over hovedforbrytelsen, sier 18-åringens advokat, Mikael Svegfors, til SVT.

 • NTB
  DEL
  Åpner tilsyn ved Sykehuset Østfold etter at to jenter døde i Spydeberg

  Statsforvalteren i Oslo og Viken åpnet tilsyn etter at de to tvillingene i Spydeberg døde.

  Dette innebar at barneverntjenesten i Indre Østfold kommune, Fossumkollektivet og Barne-, ungdoms- og familieetaten skulle følges opp.

  – Vi har nå utvidet tilsynet til også å omfatte Sykehuset Østfold HF, skriver Statsforvalteren i en pressemelding fredag.

 • NTB
  DEL
  Dagbladet: Handelen stupte etter prisøkningen

  Onsdag kom det lenge varslede prishoppet i dagligvarebutikkene her til lands. Det endte med en nedgang på 20 prosent i handelen.

  Nordmenn handlet onsdag for 180 millioner kroner mindre enn dagen før, viser tall Dagbladet Børsen har fått fra Bankaxept.

  – Vi handlet mer dagligvarer enn normalt før det varslede prishoppet. Ikke overraskende gikk handelsvolumet ned igjen de neste dagene. Det tyder på at mange brukte muligheten til å spare noen kroner før prisoppgangen, sier Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID Bankaxept til Børsen.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Vil tillate sykmelding etter e-konsultasjon

  De siste to årene har bruken av elektroniske konsultasjoner økt i norske helsetjenester.

  Nå vil regjeringen gjøre det mulig for leger å skrive ut sykmeldinger uten at pasientene stiller fysisk opp til undersøkelser. Det skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet i en pressemelding fredag.

  – E-konsultasjon er effektivt og fleksibelt for både pasienter og fastleger. Nå kan pasienter som legen allerede kjenner godt, slippe å reise til et legekontor, noe som kan oppleves som en unødvendig byrde når man er syk, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

  Rene nettbaserte helsetjenester vil ikke kunne skrive sykmelding fordi ett av vilkårene i den nye ordningen er at pasientene må være kjent for legen som tar beslutningen.

 • NTB
  DEL
  De to siktede etter Spydeberg-dødsfallene vil bli løslatt

  De to siktede etter at to 16 år gamle tvillingjenter døde i Spydeberg blir ikke fremstilt for ny varetektsfengsling, opplyser politiet.

  Samtidig er det blitt begjært en rettspsykiatrisk undersøkelse av en av de siktede.

  Politiadvokat Benedicte Granrud vil ikke si hvem av de to som de har begjært undersøkelse av, eller hvorfor de har valgt å gjøre det.

  Hun understreker at mistanken mot de to fortsatt er like sterk.

  – Ja, det er ikke bakgrunnen for at de løslates, det er at vi mener det ikke lenger er fare for bevisforspillelse, sier hun til NTB.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Gangbro revet ned over E16

  Nødetatene er på vei til Ringeriksveien, før Sollihøgda. Der har et kjøretøy kjørt inn i gangbroen slik at den er revet ned, skriver politiet på Twitter.

  Gangbroen ligger nå over E16 og sperrer trafikken i begge retninger. Det er ikke meldt om personskade.

  Dette skaper store utfordringer for trafikken, melder politiet klokken 12.13.

  Veien er helt sperret, og det vites ikke når veien kan åpnes igjen.

  Vi oppdaterer saken her.

 • NTB
  DEL
  Tar ut tiltale etter funn av død mann i Ulstein i 2021

  En mann i 30-årene er tiltalt for uaktsomt drap og for brudd på meldeplikten ved dødsfall i forbindelse med at en ung mann ble funnet død i Ulstein i 2021.

  – Saken er nå ferdig etterforsket, og statsadvokaten i Møre og Romsdal har tatt ut tiltale mot en mann i 30-årene, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding fredag.

  Det var i desember 2021 at en ung mann ble funnet død utendørs i Ulsteinvik i Ulstein kommune. Politiet har etterforsket saken i litt over et år, et arbeid som nå har ført til en tiltale.

 • NTB
  DEL
  Mann tiltalt for drap i Asker i 2021

  En litauisk mann i 40-årene er tiltalt for å ha drept en mann i 30-årene med en brødkniv i Åros i Asker i 2021.

  På formiddagen 24. september 2021 ble nødetatene varslet om at to menn hadde vært i slagsmål utendørs i Åros sentrum, noe som endte med at den ene ble stukket i hjel med en brødkniv, melder Budstikka.

  Gjerningsmannen stakk av fra åstedet til fots, men ble pågrepet i Oslo dagen etterpå.

  Litaueren i midten av 40-årene har innrømmet de faktiske forholdene, men hevdet at han handlet i selvforsvar.

  Den avdøde var en mann i 30-årene fra Litauen.

 • NTB
  DEL
  Stoltenberg ber Russland holde seg til Ny Start-avtalen
  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: TT/ NTB

  Nato er ikke fornøyd med Russlands etterlevelse av landets forpliktelser i nedrustningsavtalen Ny Start.

  – Vi merker oss med bekymring at Russland ikke har overholdt sine juridisk bindende forpliktelser, deriblant om inspeksjonskrav. Vi ber om at Russland oppfyller sine forpliktelser i avtalen, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

  I en pressemelding skriver Nato at man ikke har tillatt USA å inspisere på russisk territorium, og dermed kan ingen kontrollere at Russland etterlever avtalen. Det skjer til tross for at USA og Russland ble enige om å forlenge avtalen i fem år i februar 2021.

  Ny Start-avtalen er en kjernefysisk nedrustningsavtale mellom USA og Russland i 2010, og den dreier seg om reduksjon av antall strategiske atomvåpen.

 • NTB
  DEL
  Gjenopptar etterforskning av NNPF-plakater

  Politiet gjenopptar etterforskningen av advokaten som hengte opp plakater med bilde av politifolk i omstridte Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

  Etterforskningen av den tidligere advokaten, Bengt Waldow, gjenopptas etter at rettssaken mot ham ble avvist i Oslo tingrett fordi statsadvokaten som tok ut tiltalen, selv var medlem av NNPF, melder Dagbladet.

  Waldow hengte opp to plakater hvor han «etterlyste» de to polititoppene Geir Evanger og Jan Erik Bresil, men retten avviste saken mot Waldow fordi de mente statsadvokaten var inhabil.

 • NTB
  DEL
  1800 menn pågrepet i forbindelse med barneekteskap

  Politiet i den indiske delstaten Assam har pågrepet 1800 menn som enten har giftet seg med mindreårige jenter eller bidratt til å arrangere slike ekteskap.

  Pågripelsene begynte torsdag kveld, og det ventes at langt flere menn vil bli pågrepet de neste dagene, sier delstatens sjefminister.

  Blant de pågrepne er også menn som har bidratt til å registrere ekteskap med mindreårige i templer og moskeer, opplyser Himanta Biswa Sarma.

  Indisk lov forbyr ekteskap med noen som er under 18 år, men praksisen er utbredt.

 • NTB
  DEL
  Åtte døde migranter hentet opp av italiensk kystvakt

  Likene av fem menn og tre kvinner ble hentet fra en migrantbåt i havsnød av den italienske kystvakten torsdag kveld. 42 overlevende ble brakt i land.

  Det sier ordfører Filippo Mannino på øya Lampedusa.

  Trolig døde de åtte av kulde og sult, og migrantene som kom i land, var klissvåte. Migrantene seilte fra Tunisia lørdag morgen.

  Nærmere 5000 migranter har ankommet Italia hittil i år, en kraftig økning fra de foregående årene. Italias ytre høyre-regjering har truet med å slå langt hardere ned på migranttrafikken, og særlig på redningsskip som henter folk i havsnød i land.

 • NTB
  DEL
  ChatGPT blir betalingstjeneste
  OpenAI, selskapet som står bak den populære tekstroboten ChatGPT, lanserer betalingstjeneste for folk som vil ha rask og uhindret tilgang til roboten, også når mange bruker den samtidig. Foto: Richard Drew / AP / NTB

  Den populære roboten ChatGPT skal bli betalingstjeneste, opplyser OpenAI, selskapet som står bak.

  Tekstroboten er på kort tid blitt svært populær. Både selskaper og privatpersoner har brukt den til ting som å skrive noveller, sammenfatte rapporter og til å skrive filmmanus. Roboten forstår en lang rekke språk, blant dem norsk.

  Men med den økte populariteten er det blitt vanskeligere å få brukt roboten, og OpenAI lanserer nå plusstjeneste for folk som vil ha rask tilgang også når mange bruker den samtidig.

  teaser
  11. januar
  Leverte oppgave skrevet av AI, fikk en femmer: – Jeg følte meg kriminell
 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  BT: Tvungent psykisk helsevern etter Bergens-drap

  En mann er dømt til tvungent psykisk helsevern etter at han knivdrepte sin far. Hendelsen fant sted i parkeringshuset til Vestkanten storsenter i Bergen 4. mars i fjor.

  Farens kone ble også skadet da hun forsøkte avverge drapet. I retten beskrev hun mannen som «nådeløs», skriver avisen.

  Mannen har erkjent drapet. Motivet skal ha vært at faren snakket nedverdigende om en venn av sønnen. Statsadvokaten mener mannen ikke hadde skyldevne.

  Fylkeslegen konkluderte tidligere at mannen ikke fikk forsvarlig helsehjelp.

 • Wasim Riaz
  DEL
  Siktede etter Oslo-skytingen fremstilles for retten i dag

  De to siktede etter skytingen i Oslo sentrum natt til søndag 15. januar blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

  Begge er siktet for drapsforsøk.

  Mennene rømte fra Norge etter episoden og ble pågrepet i Italia. De kom tilbake til Norge i går.

  Begge mennene er i 20-årene. De ble etterlyst internasjonalt etter skytingen som fant sted ved Nationaltheatret.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Trafikkulykke på riksvei 4. Redusert fremkommelighet.

  Politiet i Innlandet melder om en trafikkulykke på riksvei 4 i nordgående retning ved Dalsjordet ved Mjøsa.

  Det er to kjøretøy som er involvert. Ulykken ble meldt klokken 10.30.

  – Nødetatene er på stedet. Det er har vært to personer i hver bil som blir sjekket av helsepersonell på stedet, sier oppdragsleder Eivind Bakken.

  Det er ikke opplyst om personskader. De skal være primært materielle, sier oppdragslederen. Reisende må påregne redusert fremkommelighet. Det kan også ta tid når veien åpnes igjen, sier Bakken.

  Bare 45 minutter tidligere ble det meldt om en trafikkulykke med flere kjøretøy involvert på E6 ved Biristrand, bare 23 kilometer nord for Dalsjordet.

  – Det er vinterføre, men litt for tidlig å konkludere med at det er grunnen.