Nyhetsstudio: Siste nytt
- Festet innlegg
Utsetter innføring av Helseplattformen
26. januar 18:36Andreas Bakke Foss og Anine HallgrenStyret i Helse Midt-Norge har vedtatt å utsette den videre innføringen av it- systemet Helseplattformen med inntil ett år, melder de torsdag kveld.
Det omstridte it-systemet Helseplattformen har skapt store utfordringer etter at det ble innført ved St. Olavs hospital før jul. Planen var at datasystemet også skulle innføres ved flere sykehus i Midt-Norge denne våren.
I ettermiddag vedtok styret at den nye datoen for innføring for Helse Nord-Trøndelag, som omfatter sykehusene Levanger og Namsos blir 4. november, en utsettelse på ni måneder. Ny dato for Helse Møre og Romsdal som omfatter sykehusene i Ålesund, Volda Molde og Kristiansund foreslås til 27. april 2024, en utsettelse på et år fra opprinnelig plan.
Ifølge Adresseavisen er det foreløpig høyst uklart hva sluttsummen på faktisk blir. Aftenposten har tidligere gjort anslag av hva ekstrakostnadene kan bli.
- NTB24 min
Kinesisk eksportfall i mai
En kvinne har med seg hunden sin mens hun leverer esker med nudler i Beijing. Kinas eksport falt i mai for første gang på to måneder, noe som anses som et tegn på at den økonomiske innhentingen i landet etter pandemien avtar. Foto: Ng Han Guan / AP / NTBKinas eksport minket i mai for første gang siden februar, melder statlige medier.
Eksporten sank med 7,5 prosent sammenlignet med mai 2022, en skarp nedgang fra økning på 8,5 prosent i april, går det frem av tall publisert av det statlige nyhetsbyrået Xinhua.
Samtidig falt også importen i mai med 4,5 prosent, ifølge Xinhua.
Nedgangen tolkes som et tegn på at den økonomiske innhentingen etter koronapandemien mister momentum. Økt global inflasjon, muligheter for resesjon i andre økonomier og det spente forholdet til USA har svekket etterspørselen etter kinesiske produkter.
Økonomer i en spørreundersøkelse gjort av Bloomberg, ventet på forhånd at eksporten ville minke 1,8 prosent og at importen ville falle 0,8 prosent.
- NTB06:02
Steinkjer: Fortsatt problemer med togtrafikken
Togtrafikken er fortsatt både forsinket og innstilt ved Steinkjer stasjon etter at et tog sporet av i forbindelse med et sporskifte mandag kveld.
Toget sperrer sporet, og Bane Nor skriver på sine nettsider at de jobber med å fjerne det. En ny oppdatering om situasjonen kommer klokken 10.15 onsdag.
Toglinjene som blir påvirket av avsporingen, er Nordlandsbanen mellom Trondheim S og Bodø og Dovre- og Nordlandsbanen mellom Støren, Trondheim S og Steinkjer.
Det var kun en lokfører om bord i toget da det sporet av mandag kveld. Lokføreren ble ikke skadet.
- NTB06:00
Levninger i poser i Mexico er savnede arbeidere
Levningene som ble funnet i 45 poser i Mexico i forrige uke, tilhører flere savnede telefonsenter-arbeidere, ifølge myndigheter i delstaten Jalisco.
Levningene ble funnet i forrige uke i poser 40 meter nede i en ravine utenfor storbyen Guadalajara. Til sammen åtte ungdommer var meldt savnet. Det er uklart hvor mange av dem som er identifisert.
Ungdommene arbeidet på et telefonsenter i Zapopan, en forstad til Guadalajara. Politiet tror de var involvert i telefonsvindel.
Jalisco-kartellet CJNG ble underlagt sanksjoner fra det amerikanske finansdepartementet i april for å angivelig ha brukt ulovlige telefonsentre til å svindle eldre amerikanere.
- NTB05:59
Harris sier Israel trenger uavhengige domstoler
Visepresident Kamala Harris kom med indirekte kritikk av den israelske regjeringens rettsreform da hun tirsdag talte under en mottakelse ved den israelske ambassaden i Washington i forbindelse med Israels 75 år som land. Foto: Susan Walsh / AP / NTBDet israelske demokratiet er avhengig av uavhengige domstoler, sier USAs visepresident Kamala Harris. Israel har forsøkt å innføre en kontroversiell rettsreform.
– USA vil fortsette å stå for verdiene som har vært grunnpilarer i forholdet mellom USA og Israel, inkludert fortsatt styrking av våre demokratier, som – slik den israelske ambassadøren har sagt – både bygges på sterke institusjoner og motvekter, og, vil jeg legge til: uavhengige domstoler, sa Harris tirsdag.
Visepresidenten snakket ved en mottagelse i anledning Israels 75-årsdag. Vertskapet var den israelske ambassaden i Washington, og Harris' kommentar ble møtt med applaus.
Etter at statsminister Benjamin Netanyahus regjering la frem den foreslåtte rettsreformen, fulgte ukevis med massive demonstrasjoner i landet. Som følge av press både på hjemmebane og fra USA, har Netanyahu utsatt reformen for å forsøke å fremforhandle et kompromiss med opposisjonen.
- NTB05:53
To drept og fem såret i skyting i Virginia
Politibiler på stedet etter en skyteepisode etter en avgangsseremoni for videregåendeelever i Richmond i Virginia. To personer er drept og ytterligere fem såret. Foto: Foto: Mike Kropf / Richmond Times-Dispatch via AP / NTBTo ble drept og ytterligere fem såret da det ble åpnet ild etter en avgangsseremoni for elever ved en videregående skole i Richmond. En 19 år gammel mann er pågrepet.
Skytingen fant sted like etter at avgangsseremonien var ferdig. De drepte er to menn på henholdsvis 18 og 36 år. Ifølge TV-kanalen WWBT var de far og sønn.
En av de fem sårede er livstruende skadet, mens de andre ventes å overleve. Alle er menn. I tillegg ble en ni år gammel jente truffet av en bil i kaoset som oppsto under skytingen, og flere andre ble skadet da de falt, ifølge politisjef Rick Edwards i Richmond.
Richmond er delstatshovedstad i Virginia. Amerikanske myndigheter anslår at byen har knappe 230.000 innbyggere.
- NTB05:49
Ap-politiker får ansvar for videre arbeid med viktig rapport
Arbeiderpartiets Lubna Jaffery er valgt til saksordfører når Stortinget skal behandle Sannhetskommisjonens rapport. Foto: Marit Hommedal, NTBArbeiderpartiets stortingsrepresentant Lubna Jaffery er av kontroll- og konstitusjonskomiteen valgt som saksordfører for Sannhetskommisjonens rapport.
Sannhets- og forsoningskommisjonens omfattende rapport ble overlevert Stortinget 1. juni, og nå skal Jaffery lede arbeidet med rapporten i Stortinget.
– Dette er en stor oppgave, som jeg går til med ydmykhet. Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport gjør stort inntrykk. Kommisjonen har gjort et viktig arbeid, som gir oss mer kunnskap om en vond del av historien vår, sier Lubna Jaffery i en pressemelding.
– Sannheten er at mange samer, kvener/norskfinner og skogfinner ikke har fått lov til å være den de er, med sin kultur, sitt språk og sin måte å leve på, sier Jaffery.
- NTB05:46
Helikopter med russer landet på Svalbard
Den medisinske evakueringen av en russer fra et russisk fartøy som befinner seg nær Nordpolen, er nå avsluttet. Pasienten er nå i Longyearbyen.
Ifølge Hovedredningssentralen (HRS) landet helikopteret med pasienten på Svalbard lufthavn Longyearbyen klokken 02.01 natt til onsdag.
Piloten på helikopteret melder at det ikke oppsto noen problemer under oppdraget, skriver HRS på Twitter.
Redningsoppdraget var krevende fordi fartøyet ligger helt i ytterkant av redningshelikopterets rekkevidde.
Ifølge NRK befant personen seg på forskningsfartøyet North Pole på omtrent 86 grader nord rundt 500 nautiske mil nord for Longyearbyen.
- NTB05:44
Blinken møtte Saudi-Arabias kronprins
USAs utenriksminister Antony Blinken (tredje fra venstre) tas imot av USAs ambassadør til Saudi-Arabia og saudiske tjenestepersoner etter ankomst i Jeddah. Tirsdag møtte Blinken landets kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Amer Hilabi, AP / NTBUSAs utenriksminister Antony Blinken møtte Saudi-Arabias kronprins og de facto leder Mohammed bin Salman tirsdag for å diskutere landenes forhold.
I tillegg til forholdet diskuterte de to «samarbeidsaspekter på flere felt og utviklinger i regionale og internasjonale situasjoner», skriver Saudi-Arabias statlige nyhetsbyrå SPA.
Blinkens besøk er for å bedre forholdet mellom de to landene etter forsuring de siste årene. Drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, og president Joe Bidens løfte i valgkampen om at landets ledelse skulle «få betale prisen» for dette, har bidratt til en anstrengt tone.
- NTB05:42
Tre jegere bøtelagt for lovstridig ulvejakt
Tre jegere har fått bøter på mellom 12.000 og 15.000 kroner og to års tap av retten til lisensjakt på rovdyr. Årsaken er måten fellingen av en ulvetispe i februar ble gjennomført på. Foto: Paul Kleiven, NTB (illustrasjonsfoto)Tre jegere har fått bøter på mellom 12.000 og 15.000 kroner og to års tap av retten til lisensjakt på rovdyr. Årsaken er fellingen av ei ulvetispe i februar.
Både Statens Naturoppsyn og organisasjonen Aktivt Rovdyrvern anmeldte fellingen fordi de mente den hadde skjedd på en måte som var i strid med prinsippet om human jakt i viltloven, skriver Dagsavisen.
– Politiet er av den oppfatning at det ble skutt på for langt hold med risiko for å skadeskyte ulvetispa, opplyser politiadvokat Einar Gauslaa Bergem ved Innlandet politidistrikt.
Fellingen av ulvetispa skjedde i forbindelse med lisensfellingen av ulv som startet innenfor ulvesonen 3. februar i Våler kommune. Seks av åtte ulver ble felt før fellingen av den aktuelle ulvetispa.
Jegerne er imidlertid ikke bøtelagt etter viltloven, men etter dyrevelferdsloven, fordi politiet mener det dreier seg om skadefelling og ikke ordinær jakt.
De tre jegerne har foreløpig ikke vedtatt foreleggene.
- NTB05:39
Tenåring fengslet etter å ha tegnet Hitler-bart på Erdogan-plakat
En tyrkisk 16-åring er satt bak lås og slå etter å ha blitt funnet skyldig i å ha fornærmet president Recep Tayyip Erdogan. Unggutten skal ha tegnet en Hitler-bart på en plakat av Erdogan og skrevet «fornærmende kommentarer» om ham. Foto: Ali Unal, AP / NTBEn 16-åring er pågrepet og fengslet for å ha tegnet en Hitler-bart på en valgkampplakat av president Recep Tayyip Erdogan, melder tyrkiske medier.
Flere medier som anses som opposisjonsvennlige, blant dem avisene Birgun, Cumhuriyet og den private TV-kanalen Halk TV, melder at unggutten er anklaget for å ha tegnet en Hitler-bart og skrevet fornærmende kommentarer med penn på plakaten.
Ifølge mediene ble han pågrepet etter å ha blitt identifisert fra overvåkingsbilder. Gutten skal ha blitt avhørt hjemme og innrømmet at han tegnet barten, men nektet for at han også skrev kommentarene.
Han er funnet skyldig i å ha «fornærmet presidenten», og satt bak lås og slå i en ungdomsanstalt, ifølge Halk TV. Ifølge det tyrkiske justisdepartementet er fornærmelser mot presidenten et av de vanlige lovbruddene i landet, med 16.753 dommer i fjor.
- NTB05:37
Eks-guvernør vil bli Republikanernes presidentkandidat
Tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie har meldt seg på i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Foto: AP / NTBEks-guvernør Chris Christie bekrefter at han stiller som kandidat i Republikanernes nominasjonskamp foran neste års presidentvalg.
Den amerikanske valgkommisjonen mottok dokumentene tirsdag, melder amerikanske medier. Christie deltok senere samme dag på et folkemøte i New Hampshire der han kunngjorde sitt kandidatur.
Christie, som har valgt valgkampslagordet «Fordi sannheten teller» startet valgkampen med å gå hardt ut mot ekspresident Donald Trump.
– Donald Trump gjorde oss mindre ved å gjøre oss enda mer splittet, og han vendte oss mot hverandre, sa Christie. Han sa videre at Trump bidrar til at «alle republikanere blir malt med samme kost».
Christie sa videre at president Joe Biden «gjør det samme, bare på den andre siden».
Det er ikke første gang Christie utfordrer Trump om nominasjonen. Han forsøkte seg senest i 2016, men måtte den gang se seg slått.
- NTBi går22:35
Studie: Arktis kan være isfritt om sommeren i 2030
Dette arkivbildet fra september 2018 viser smeltende is i Kongsfjorden på Svalbard. Ny forskning viser at Arktis kan være isfritt om sommeren allerede på 2030-tallet. Arkivfoto: Are Føli / NTBArktis kan være isfritt om sommeren i 2030-årene – et tiår tidligere enn FN antar – selv om klimagassutslippene kuttes betraktelig, ifølge ny studie.
Forskerne bak studien baserer dette på satellittdata som har undersøkt nedgangen i sjøis rundt Nordpolen mellom 1979 og 2019 og sammenlignet dem med simulerte endringer.
Resultatene viste at uavhengig av mengden av klimagassutslipp, så vil den første sjøisfrie septemberen komme før 2050, og kanskje så tidlig som rundt 2030.
Studien er ledet av den sørkoreanske forskeren Min Seung Ki fra Pohang University of Science and Technology og ble tirsdag publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Nature Communications.
- Øystein Tronsli Drabløsi går21:19
Avis: Chris Christie melder seg på i presidentkampen
Chris Christie (i midten) vil utfordre storfavoritten Donald Trump for å bli republikanernes presidentkandidat. Foto: Charles Krupa / AP / NTBTidligere New Jersey-guvernør Chris Christie tar opp kampen med tidligere president Donald Trump og visepresident Mike Pence. Nå vil også han bli republikanernes presidentkandidat i 2024.
Det skriver The Guardian. Avisen skriver at Christie leverte de nødvendige papirene tirsdag ettermiddag lokal tid.
De skriver videre at Christie kommer til å kunngjøre kandidaturet sitt tirsdag kveld amerikansk tid.
Christie prøvde seg også mot Trump i 2016, men tapte nominasjonskampen.
- NTBi går21:12
Sverige godkjenner første utlevering til Tyrkia
Svensk høyesterett har godkjent utlevering av en PKK-tilhenger til Tyrkia. Nå er de opp til statsminister Ulf Kristersson (bildet) og den svenske regjeringen om utleveringen skal skje. Foto: Ole Berg-Rusten / NTBSvensk høyesterett har godkjent den første utleveringen av en PKK-tilhenger fra Sverige til Tyrkia.
Det er nå opp til den svenske regjeringen om utleveringen skal skje.
Mannen som kan bli utlevert ble i 2014 dømt til fire år og sju måneders fengsel i Tyrkia for narkotikaforbrytelser. Etter at han ble prøveløslatt, flyttet mannen til Sverige. Tyrkias riksadvokat vil nå at 35-åringen skal sone resten av dommen i Tyrkia.
Ifølge mannen selv handler utleveringen om at han var politisk aktiv i det prokurdiske HDP-partiet og åpenlyst viste støtte til PKK på Facebook, noe riksadvokaten i Tyrkia avviser.
Beslutningen kommer rett før neste ukes Nato-møte mellom Tyrkia og Sverige.
- NTBi går20:33
Oslofjordtunnelen er åpen igjen
Oslofjordtunnelen åpnet igjen i 20-tiden etter at den ble stengt i begge retninger tirsdag ettermiddag fordi det begynte å lekke frostvæske fra et vogntog.
Vegtrafikksentralen opplyste først at det var røykutvikling fra vogntoget, men dette ble avkreftet da brannvesenet kom fram til stedet.
– Det har vært lekkasje av frostvæske, så det vi har sett, er kun damp, sa trafikkoperatør Barbro Evensen Venhagen til NTB.
- Øystein Tronsli Drabløsi går20:25
TV 2: Thon Hotels med forbud mot regnbueflagging
Det bekrefter konserntillitsvalgt Ann Kristin Sletvold til kanalen.
– Thon Hotels jobber for inkludering, mangfold og likestilling. Det er nedsatt en prosjektgruppe for å nettopp nå disse målene. Derfor er jeg ganske lamslått over å høre dette, sier Sletvold til TV 2.
Kanalen skriver at det skal ha gått ut beskjed fra Thon Hotels' ledelse om at det er forbudt å heise Pride-flagg på hotellene sine.
– Vi har ikke heist regnbueflagg på flaggstengene våre fordi vi ønsker å være nøytrale, og at inkludering og mangfold skal favne alle, skriver konserndirektør Morten Thorvaldsen til kanalen.
- NTBi går19:54
Fem nye medlemmer valgt til FNs sikkerhetsråd
FNs sikkerhetsråd, her fra et møte 30. mai. Foto: AP / NTBAlgerie, Guyana, Sierra Leone, Sør-Korea og Slovenia ble tirsdag valgt som nye medlemmer av FNs sikkerhetsråd for en toårsperiode.
Mens de fire første landene ble valgt enstemmig av FNs 193 medlemsland, fikk Slovenia den femte og siste plassen etter å ha vunnet over Belarus med 153 mot 38 stemmer.
De fem landene tar over for Albania, Brasil, Gabon, Ghana og De forente arabiske emirater, som går ut av Sikkerhetsrådet ved årsskiftet.
Sikkerhetsrådet består av 15 medlemmer. USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike er faste medlemmer, mens de ti øvrige velges for en periode på to år.
1. januar i år tiltrådte Ecuador, Japan, Malta, Mosambik og Sveits. Norge satt i Sikkerhetsrådet fra 1. januar 2021 til 31. desember 2022.
- NTBi går19:12
Mann siktet for voldtekt på russetreff i 2015
En mann er siktet for voldtekt på et russetreff for åtte år siden etter at politiet har brukt en skjult DNA-prøve og kommunikasjonskontroll.
Mannen er fra bergensområdet. Han ble pågrepet i begynnelsen av mai og siktet for voldtekt i Halden i slutten av april 2015, skriver Bergensavisen.
Ifølge kvinnen, som var 19 år da voldtekten fant sted, ble hun dratt inn på et mobilt toalett og voldtatt av to menn i fellesskap.
Det ble også brukt vold, skriver avisen.
Mannen er avhørt av politiet. Dagen etter ble det planlagt å varetektsfengsle mannen, men politiet valgte likevel å løslate ham.
– Siktede erkjenner ikke straffskyld. Han har svart på alle politiets spørsmål og gitt en detaljert forklaring der den alvorlige anklagen mot ham er imøtegått og bestridt, sier forsvarer Erik Ulvesæther til BA.
- Maria T. Pettrémi går18:18
Alvorlig ulykke ved Holmestrand
Nødetater er på vei til stedet etter melding om trafikkulykke ved Holmestrand, melder politiet på Twitter.
En enslig MC-fører har kjørt av veien. Nødetater er på stedet.
– Redningshelikopter er i ferd med å lande på stedet. Det fremstår som en alvorlig trafikkulykke, opplyser politiet.
Veien er stengt på stedet.