Nyhetsstudio: Siste nytt

  • Festet innlegg

    Over 11.000 tatt for ulovlig mobilbruk bak rattet i fjor

    30. januar 09:44
    NTB
    Mobilbruk under kjøring er ulovlig. Foto: Illustrasjon. Erlend Aas / NTB

    Utrykningspolitiet ser nedgang på 19 prosent i forenklede forelegg for ulovlig mobilbruk bak rattet i Norge. 2,2 prosent av bilførerne fikler med mobilen.

    Utrykningspolitiet (UP) opplyser at det ble utstedt 13.624 forenklede forelegg i 2021, mot 11.005 i 2022.

    UP foretok i fjor en veikantundersøkelse, der de registrerte mobilbruk i bil. 2,2 prosent av personbilsjåførene tastet eller leste ulovlig under kjøring. Av tungbilsjåførene gjaldt dette hele 4,2 prosent.

    UP-sjef Knut Smedsrud sier i en pressemelding at uoppmerksomhet i trafikken er en medvirkende årsak til flere alvorlige ulykker med drepte og hardt skadede. Smedsrud håper nedgangen i reaksjoner mot bruk av mobiltelefon skyldes økning av botens størrelse og økning i antall prikker.

    Prosjekt- og kampanjeansvarlig i Ung i trafikken, Liv Marie Bendheim er fornøyd med en reduksjon, men frykter likevel store mørketall.

    – Vi vet at mange har vanskelig for å la mobilen ligge når de setter seg i bilen, og vi vet at potensielt veldig mange ulykker skyldes uoppmerksomhet, sier Bendheim.

  • NTB
    i går23:35

    Melding om piratangrep utenfor Italias kyst

    Italienske spesialstyrker har tatt kontroll over et tyrkisk fraktskip etter melding om at besetningen ble truet med kniv.

    Ifølge forsvarsminister Guido Crusetto ble spesialstyrkene sendt til skipet med helikopter etter at blindpassasjerer truet besetningen med kniv. Han omtaler dem som pirater.

    Angrepet skjedde på skipet Galata Seaways, som er et fraktskip under tyrkisk flagg med 22 besetningsmedlemmer.

    Det la ut fra Topcular i Tyrkia onsdag og var på vei mot Sete sør i Frankrike.

    Den italienske avisen La Repubblica skriver at det var 15 migranter som hadde kommet seg om bord i skipet i Tyrkia, med håp om å komme seg til Europa. Disse ble oppdaget av besetningsmedlemmer og forsøkte da å ta noen av dem som gisler på broen. Det melder nyhetsbyrået Ansa.

    Skipet var i italiensk farvann nær Ischia da kapteinen sendte ut nødsignal.

    Ifølge Crusetto ble noen av blindpassasjerene pågrepet umiddelbart da spesialstyrkene kom, mens andre gjemte seg.

    – Det er et stort skip og det er ikke vanskelig å gjemme seg der. Men skipet er omringet og vi får se de neste timene hvem piratene er og hva de ville, sier han.

    Skipet har nå ankret opp utenfor Napoli.

  • NTB
    i går23:17

    Huitfeldt besøkte Jemen

    Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte fredag byen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering holder hus.

    Huitfeldt møtte Jemens statsminister og utenriksminister. Kvelden før møtte hun landets president i Riyadh i Saudi-Arabia.

    Besøket skjer mens Saudi-Arabia og houthiene forhandler om permanent våpenhvile.

    – For at jemenittene skal få et bedre liv er det helt nødvendig med en varig våpenhvile og en politisk løsning som legger grunnlag for stabilitet og utvikling. Derfor støtter vi fullt ut arbeidet til FNs spesialutsending for Jemen, Hans Grundberg, sier Huitfeldt til NRK.

    Saudi-Arabia gikk i 2015 til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen. De har gjennomført over 25.000 flyangrep som har bidratt til det FN har omtalt som den verste humanitære krisen i vår tid.

    – Nå er det håp om en fredelig løsning på konflikten. Da må vi være på plass og vise støtte til regjeringens innsats for en politisk løsning og ikke minst støtte til Jemens befolkning, sier Huitfeldt.

  • Vilde Skorpen Wikan
    i går21:11

    Boris Johnson trekker seg fra det britiske Parlamentet

    Boris Johnson trekker seg fra det britiske parlamentet. Foto: Alberto Pezzali, AP / NTB

    Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson trekker seg fra Parlamentet med umiddelbar virkning.

    Han hevder at han er blitt tvunget til å gå av på udemokratisk vis, ifølge Reuters.

    Les saken her

  • NTB
    i går20:45

    Blinken besøker Kina neste uke

    USAs utenriksminister Antony Blinken drar til Kina neste uke. Foto: Jonathan Ernst, AP/NTB

    USAs utenriksminister Antony Blinken drar neste uke til Kina for å gjennomføre besøket som ble utsatt tidligere i år etter fjorårets spionballong-hendelse.

    Besøket i Beijing finner sted 18. juni, bekrefter en tjenesteperson til Reuters, uten å oppgi detaljer om programmet.

    Tjenestepersoner opplyser sier til nyhetsbyrået AP at Blinken etter planen blant annet skal møte Kinas utenriksminister Qin Gang. Muligens skal han også møte president Xi Jinping, får AP opplyst.

    Blinken skulle ha besøkt Kina i februar. Men reisen ble avlyst på grunn av den kinesiske ballongen som havnet i amerikansk luftrom i fjor, og som ble skutt ned. USA mener det var en spionballong. Kina hevdet at det dreide seg om en værballong på avveie.

  • Vilde Skorpen Wikan
    i går20:25

    Hotell i Somalias hovedstad er under angrep

    Et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu ble fredag stormet av væpnede angripere. Det sier landets ambulansetjeneste og et vitne til nyhetsbyrået Reuters.

    Minst syv personer skal være skadet, ifølge ambulansetjenesten.

    Ifølge myndighetene skal det være islamistgruppen al-Shabaab som står bak området. Det skriver NTB.

    Det var hotellet Pearl Restaurant som ble angrepet. Det skal være populært blant utenlandske forretningsfolk.

    – Vi hørte en eksplosjon. Deretter fulgte skudd og enda en eksplosjon, sier Hussein Mohamed til Reuters. Han jobber som servitør på en restaurant i nærheten av hotellet.

    – Hele området er avsperret, sier Mohamed.

  • NTB
    i går19:32

    Colombia og ELN-geriljaen enige om våpenhvile

    Regjeringen i Colombia og den venstreorienterte ELN-geriljaen er enige om å innføre midlertidige våpenhvile, opplyser partene.

    Geriljaen og myndighetene i Colombia har siden november forhandlet om en fredsavtale, og Norge bistår i fredsprosessen.

    Den tredje forhandlingsrunden har den siste tiden pågått i Cubas hovedstad Havanna, og kunngjøringen om at det er oppnådd enighet om våpenhvile kom under en felles pressekonferanse fredag.

    Norge er såkalt garantistland i fredsprosessen, og norske diplomater deltar aktivt under forhandlingene.

    – Jeg gratulerer Colombias regjering og ELN-geriljaen med å ha blitt enige om våpenhvile under fredssamtalene i Cuba, tvitrer utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

    Hun kaller våpenhvilen en «avgjørende milepæl» som kan bidra til å finne en løsning på konflikten.

    – Som garantistland vil Norge fortsatt bistå partene, skriver Huitfeldt.

  • NTB
    i går19:04

    Minst 27 personer døde i eksplosjon i Somalia

    27 mennesker – flesteparten av dem barn – døde og 53 ble såret da en ueksplodert rakett gikk i luften ved en lekeplass sør i Somalia.

    Det melder statlige medier.

    Ulykken skjedde i Muralle, mellom de to landsbyene Qoryoley og Jannalle, sier guvernøren i Nedre Shabele-regionen, Qoryoley Ibrahim Malabow til BBC.

    En talsmann for de lokale myndighetene, Abdi Ahmed Ali, opplyste først at det trolig dreide det seg om en granat.

    Ifølge Ali ligger det mengder av ueksploderte granater i området, og han ber nå myndighetene i Mogadishu om hjelp til å rydde opp slik at flere katastrofer kan unngås.

    Området rundt Qoryoley, rundt 120 kilometer sør for Mogadishu, har lenge vært under angrep fra islamistgruppen al-Shabaab.

    I forrige måned ble 54 ugandiske soldater i den afrikanske fredsstyrken i landet drept i et angrep fra al-Shabaab mot en militærleir i Bulo Marer, rundt 30 kilometer fra Qoryoley.

  • NTB
    i går18:36

    13 drept i flyktningleir i Sør-Sudan

    13 mennesker er drept i sammenstøt mellom to etniske grupper i en flyktningleir i Malkal Nord i Sør-Sudan, ifølge FN.

    Sammenstøtene ble utløst da en mann ble knivstukket og drept i leiren torsdag.

    – Foreløpige rapporter gikk ut på at minst tre personer var drept og over 20 såret, forteller en talsmann for FNs operasjon i Sør-Sudan.

    – Senere på dagen ble det bekreftet at ytterligere ti mennesker var drept, sier Ben Malor.

    Leiren i Malkal huser minst 50.000 internt fordrevne, og i forrige uke ankom også rundt 3.000 flyktninger fra Sudan.

    I 2016 ble minst 18 mennesker drept i etnisk motiverte sammenstøt i leiren, blant dem to ansatte i hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser.

  • NTB
    i går18:13

    Trump-advokater trekker seg

    Advokatene James Trusty (t.v.) og John Rowley (i midten) vil ikke lenger representere tidligere president Donald Trump. Foto: AP / NTB

    To av Donald Trumps advokater opplyser at de har trukket seg og at de ikke lenger vil representere den tidligere presidenten.

    – I dag morges leverte vi våre oppsigelser som advokater for president Trump, og vi vil ikke lenger representere ham hverken i saker der han er tiltalt eller i forbindelse med etterforskningen etter 6. januar-hendelsene, heter det i en felles kunngjøring fra Jim Trusty og John Rowley.

    Trump er tiltalt for sin håndtering av hemmeligstemplede dokumenter som ble funnet hjemme hos ham etter at han hadde gått av som president.

    Han er også tiltalt for forfalskning av regnskap, blant annet ved uriktig bokføring av betaling av såkalte hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels og andre.

    Han etterforskes også for sin rolle i forbindelse med stormingen av kongressbygningen 6. januar 2021 og for å ha forsøkt å påvirke valgresultatet i delstaten Georgia.

  • Tor Arne Andreassen
    i går18:04

    Trumps rådgiver er også blitt tiltalt

    En av tidligere president Donald Trumps medhjelpere, Walt Nauta, er nå også blitt tiltalt, opplyser Trump på sosiale medier.

    Nauta jobbet i Det hvite hus mens Trump var president. Etter at Trump gikk av i januar 2021, har Nauta jobbet ved ekspresidentens residens i Florida, melder Reuters.

    Natt til fredag ble det kjent at en storjury i Miami hadde tatt ut tiltale mot Donald Trump. Grunnlaget for saken er at Trump har sittet på hemmelige dokumenter som han skulle gitt fra seg da han sluttet som president.

    Trump har kalt saken for en heksejakt. Han sier han er uskyldig.

  • NTB
    i går17:38

    PST har publisert ny trusselvurdering

    Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom fredag med en oppdatert trusselvurdering. Foto: Gorm Kallestad / NTB

    I kjølvannet av Pride-rapporten har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) lagt ut en oppdatert trusselvurdering. Det overordnede trusselnivået er ikke endret.

    PST anser fortsatt terrortrusselen å være på nivå 3 – et moderat nivå.

    – Dette innebærer at en eller flere aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge. Det vurderes fortsatt som mulig at både ekstreme islamister og høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge, heter det fra PST fredag ettermiddag.

    Den kommer altså dagen etter at PST måtte tåle mye kritikk for sin håndtering i forkant av terrorangrepet mot Pride 25. juni i fjor.

    I vurderingen slår PST blant annet fast at folkerike mål med få eller ingen sikringstiltak fortsatt er utsatte terrormål for ekstreme islamister og høyreekstremister.

    Sivile folkemengder som regnes som aktuelle terrormål, kan være:

    • Handlegater og kjøpesentre

    • Idrettsarenaer

    • Konserter og utesteder

    • Kollektivtransport

    – Tilstedeværelse av en bestemt gruppe mennesker eller en spesifikk meningsmotstander som inngår i fiendebildene til ekstreme islamister og/eller høyreekstremister, kan bidra til å gjøre folkesamlinger og arrangementer mer utsatte som terrormål, skriver PST.

  • NTB
    i går17:30

    Giftsaken på Bøler: Gutt varetektsfengslet i én uke

    Politiet fikk fredagen rettens medhold til å varetektsfengsle gutten som er siktet for å ha fremstilt gift på Bøler i Oslo. Begrunnelsen er fare for bevisforspillelse. Politiet ba opprinnelig om to ukers varetektsfengsling.

    Møtet ble holdt for lukkede dører.

    Gutten erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen. Han erkjenner at han har produsert stoffet, men mener det ikke var for å skade andre, opplyser politiadvokat Børge Enoksen.

    Torsdag ettermiddag sperret politiet av store områder på Bøler etter at gutten i tenårene hadde kommet i kontakt med et giftig stoff. Det er foreløpig ikke kjent hva slags stoff det er snakk om.

    Politiet tror gutten har produsert det farlige giftstoffet på egen hånd.

  • NTB
    i går16:47

    Flere Aker-selskaper forbyr Tiktok

    Aker Solutions og flere andre Aker-selskaper forbyr ansatte å bruke Tiktok på bedriftenes digitale enheter.

    – Etter nøye vurderinger har Aker Solutions IT vedtatt å forby bruken av Tiktok, både appen på mobile enheter og webversjonen på bedriftens PC-er, skriver Aker Solutions i en e-post til ansatte.

    Videre i e-posten, som Framtida.no omtaler, skriver selskapet at telefoner som har Tiktok-appen installert vil miste tilgangen til bedriftens systemer til appen er fjernet.

    Pressesjef i Aker Solutions Hallvard Norum, sier at også andre Aker-selskaper er i ferd med å forby Tiktok.

    – Vi ser at mange store selskaper legger seg på samme linje rundt Tiktok-bruk. Forbudet vårt er også i tråd med det andre Aker-selskaper nå er i ferd med å gjennomføre, sier han til Framtiden.no.

  • Tor Arne Andreassen
    i går16:47

    USA: Iran hjelper Moskva med å bygge dronefabrikk

    Iran forsyner Russland med materialer til å bygge en dronefabrikk, hevder Det hvite hus ifølge AP. Dronefabrikken skal bidra til å skaffe russerne en jevn tilgang på våpen til krigen i Ukraina.

    Amerikanske etterretningstjenester tror fabrikken i Alabuga kommer til å bli ferdig tidlig neste år, sier John Kirby, som er talsperson for landets sikkerhetstjenester.

    Det hvite hus har frigjort det de sier er satellittbilder av fabrikken.

    Tidligere under krigen har Iran forsynt Russland med hundrevis av droner.

  • NTB
    i går16:21

    Netanyahu: Bosetningene er ikke noe hinder for fred

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser at de ulovlige israelske bosetningene i okkuperte områder er et hinder for fred med palestinerne. Foto: AP / NTB

    De israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden er ikke noe hinder for fred med palestinerne, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

    – Det er ikke sant at bosetningene er et hinder for fred, sier Netanyahu i et intervju med Sky News.

    – Ideen om at jøders tilstedeværelse i sine forfedres hjemland, som har vært vårt hjemland de siste 3000 årene, at jøder ikke skal bo der … Det er dette som er et hinder for fred, sier den israelske statsministeren.

    Rundt 700.000 israelere lever nå i 279 bosetninger og såkalte utposter på den okkuperte Vestbredden, inkludert i Øst-Jerusalem, ifølge en rapport fra FNs menneskerettskomité. Antallet har økt med 35 prosent de siste ti årene.

    Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, som i artikkel 49 slår fast at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

    FNs sikkerhetsråd vedtok i 2016 en resolusjon som slår fast at bosetningene og utpostene er ulovlige, og at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.

  • NTB
    i går16:20

    Scholz følger med på Rammstein-saken

    Rammstein-vokalisten Till Lindemann har blitt anklaget for en rekke overgrep. Foto: Lise Åserud / NTB

    Tysklands statsminister Olaf Scholz følger med på rapportene om en rekke overgrep fra vokalist Till Lindemann på festene til det tyske metalbandet Rammstein.

    Det sier regjeringens talsmann Steffen Hebestreit.

    Han sier statsministeren har fulgt saken de siste dagene, og at anklagene «må ryddes opp i». Hebestreit la til at debatten om hva som eventuelt må gjøres i musikkbransjen, bør holdes i musikkbransjen.

    Flere kvinner har stått fram og sagt at de er blitt dopet ned og rekruttert til å delta i seksuelle aktiviteter med Lindemann på fester etter bandets konserter. Saken begynte å rulle etter at en ung irsk kvinne fortalte i sosiale medier at hun var blitt dopet ned etter en konsert i Vilnius og at Lindemann hadde lagt an på henne. Den 60 år gamle frontfiguren avviser anklagene kategorisk og har nå skaffet seg advokat.

    I kjølvannet av anklagene har gruppen avlyst festene etter konserter i München og Berlin.

  • NTB
    i går15:44

    Medier: Berlusconi innlagt på sykehus – igjen

    Silvio Berlusconi vinker idet han forlater San Faffaele-sykehuset i Milano 19. mai. Nå er han innlagt på samme sykehus igjen. Foto: Alessandro Bremec / LaPresse / AP / NTB

    Italias 86 år gamle tidligere statsminister Silvio Berlusconi er igjen innlagt på sykehuset han ble utskrevet fra 19. mai.

    Det skriver blant andre nyhetsbyrået Ansa.

    San Raffaele-sykehuset i Milano skriver i en uttalelse at det dreier seg om en planlagt helseundersøkelse knyttet til Berlusconis fra før kjente leukemi.

    Berlusconi fikk nylig behandling mot en lungeinfeksjon som er knyttet til kronisk leukemi. Han ble da på sykehus i 45 dager, hvorav nærmere to uker i intensivbehandling. Det førte til spekulasjoner om at han nærmet seg døden.

    Berlusconi har gått inn og ut av sykehus de siste årene. I 2016 gjennomgikk han en omfattende hjerteoperasjon, og han har også hatt prostatakreft. I september 2020 ble han innlagt etter å ha fått covid-19.

    Berlusconi var Italias statsminister i årene 1994-95, 2001–06 og 2008–11. Han er fortsatt leder for det konservative partiet Forza Italia

  • NTB
    i går15:25

    Tidligere justisminister Aud Inger Aure er død

    Tidligere justisminister Aud-Inger Aure er død. Her er hun fotografert i 1999. Foto: Lise Åserud, NTB

    Mangeårig KrF-politiker og justisminister i Bondevik I-regjeringen Aud Inger Aure er død, 80 år gammel.

    Aure døde denne uken, skriver Vårt Land.

    Aure ble innvalgt i Kristiansund bystyre for Kristelig Folkeparti. i 1979 og var byens ordfører fra 1995 til 1997.

    I 1997 fikk hun plass i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Som statsråd i Justis- og politidepartementet sto hun sentralt i praktiseringen av en mer liberal asylpolitikk.

    Aure satt i regjering til 1999.

  • NTB
    i går15:20

    Regjeringen vil forby smakstilsetninger for e-sigaretter

    Regjeringen vil stramme inn på regelverket for e-sigaretter. Illustrasjonsfoto: Erik Nylander/TT / NTB

    For å hindre at unge begynner med e-sigaretter vil regjeringen forby smakstilsetninger og innføre krav om standardisert innpakning.

    – Regjeringen er bekymret for økt bruk av e-sigaretter blant barn og unge. Det er ingen tvil om at bruk av e-sigaretter innebærer helserisiko, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

    Hun vil forby e-sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere med aroma samt separate beholdere med smakstilsetning ment for e-sigaretter. Med aroma menes klart merkbar lukt eller smak av annet enn tobakk.

    Regjeringen foreslår også blant annet en klargjøring av røykelovens virkeområde i lys av at det har kommet mange nye produkttyper på markedet.

  • NTB
    i går15:17

    Sluttoppgjøret til Blixtunnelen på Follobanen er utsatt

    Blixtunnelens ferdigattest er mangelfull mener Bane Nor. Samarbeidet med entreprenør AGJV har vært vanskelig.Foto: Terje Pedersen / NTB

    Sluttoppgjøret for Blixtunnelen er utsatt og ferdigattesten er ikke utstedt. Bane Nor beskriver samarbeidet med entreprenøren AGJV som vanskelig.

    Etter planen skulle entreprenøren Acciona Ghella JV (AGJV) legge frem et forslag til sluttoppgjør for tunnelkontrakten innen 24. mai i år, og Bane Nor har tidligere opplyst at ferdigattest etter planen skulle utferdiges i mai. Dette har imidlertid ikke skjedd.

    – Entreprenøren har trengt mer tid for å gjøre ferdig enkelte oppgaver relatert til to av milepælene som er fastsatt. Det er ikke gitt fristutsettelse, men vi er i tett dialog med entreprenøren, sier presseansvarlig i Bane Nor, Anne Kirkhusmo, til Byggeindustrien.

    Nylig la undersøkelsesgruppen i Bane Nor frem en intern granskingsrapport etter hendelsene som førte til stengingen av Follobanen i vinter. Der omtales samarbeidet med AGJV.

    – Undersøkelsesgruppen har gjennom intervjuer med involverte erfart at AGJV til tider kunne være en krevende samarbeidspartner, står det.

    Det står videre at AGJV under byggeprosessen ved flere anledninger har ignorert meldinger om kvalitetssvikt fra byggherre og at flere uenigheter fort ble juridiske.