Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Bane Nor friskmelder kabler i Blixtunnelen
30. januar kl 16:44NTB
DEL
Konsernsjef Gorm Frimannslund og konserndirektør Stine Undrum i Bane Nor holder pressebrifing om status på fremdriftsplanen for testprogrammet på Follobanen. Foto: Heiko Junge / NTB

Bane Nor har friskmeldt kabler i Blixtunnelen som de fryktet var ødelagte, men åpningen av banen er fortsatt utsatt på ubestemt tid.

– Målinger av kabel er gjennomført, det viser at den er frisk og trenger ikke å byttes, sa utbyggingsdirektør Stine Undrum på en pressebrifing om Follobanen mandag.

I helgen har de jobbet med å bytte til sammen 2,4 kilometer med kabel som går fra Ski stasjon til inngangen til Blixtunnelen. De har også testet kabler som går 600 meter videre innover i tunnelen.

Bane Nor fryktet at kablene innover i tunnelen måtte byttes. Det hadde i så fall tatt rundt to uker, opplyste Bane Nor forrige uke. Det må de altså ikke.

Inntil forrige uke hadde Bane Nor som mål å åpne banen 12. februar. Forrige onsdag ble åpningen av banen imidlertid utsatt på ubestemt tid. Undrum sier at de er på god vei mot å få Follobanen i drift igjen, men vil fortsatt ikke si når det kan skje.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Folkeavstemning om klimamål i Berlin

  I Berlin holdes søndag en folkeavstemning om hvorvidt byen skal prøve å bli klimanøytral innen 2030.

  Dagens mål er å oppnå dette innen 2045. Skal målet framskyndes, må utslipp kuttes raskere.

  En lovfestet framskynding av målet forutsetter at minst 25 prosent av de stemmeberettigede stemmer ja – i tillegg til at det må bli ja-flertall blant dem som deltar.

 • NTB
  DEL
  Bulgaria ber om forhandlinger mellom Russland og Ukraina

  Visepresidenten i Nato-landet Bulgaria ber om forhandlinger mellom Russland og Ukraina etter at Vladimir Putin lørdag sa at taktiske atomvåpen skal utplasseres i Belarus.

  Situasjonen blir stadig farligere og mer skremmende, sier visepresident Ilijana Iotova.

  Hun legger til at dette er grunnen til at hun og president Rumen Radev flere ganger har tatt til orde for forhandlinger.

  Nasjonalforsamlingen i Bulgaria vedtok en første militær støttepakke til Ukraina mot slutten av fjoråret. President Radev kritiserte beslutningen.

 • NTB
  DEL
  Salmonella-kjøtt kan ha vært i omløp

  Flere titalls tonn med namibisk storfekjøtt som kan ha inneholdt salmonella er blitt solgt i store deler av landet.

  – Det dreier seg om rundt 70 tonn, sier Ingeborg Sveinsdottir i Mattilsynet til Nationen.

  Ifølge Mattilsynet er mesteparten av kjøttet enten spist eller trukket tilbake.

  storfekjøttet fra importøren.

  FHI bekrefter at de så langt ikke har påvist noen opphopning av tilfeller eller utbrudd som kan knyttes til funnet av salmonella i dette kjøttet.

 • Hilde Lundgaard
  DEL
  Høyre størst i Groruddalen

  For første gang er Høyre større enn Ap i Groruddalen. Sjokkmålingen, som er utført av Respons analyse for Oslo Høyre, gir Høyre en oppslutning på 27, 6 prosent. Det er over ti prosentpoeng mer enn ved valget for fire år siden.

  Ap derimot, raser ned til 24, 2 prosent. Ved valget i 2019 oppnådde de 30, 8 prosent – også det et svært dårlig resultat for partiet.

  – Dette er et politisk jordskjelv som inspirerer oss voldsomt, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg til VG.

 • NTB
  DEL
  Vil bytte ut Kjersti Stenseng
  Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Flere lokallagsledere i Ap vil bytte ut Kjersti Stenseng som partisekretær.

  – Jeg tror det er lurt med fornyelse. Etter åtte år trenger partiet ny partisekretær, sier Trond Vegard Sletten i Træna Ap i Nordland til TV 2.

  Monica Mollan på Hitra, August Sebulonsen på Senja i og ordfører i Tana og tidligere Ap-nestleder, Helga Pedersen, tar alle til orde for endringer ledelsen.

  Marit Myklevoll i Tjeldsund Ap mener hele ledelsen bør gå, mens Bjørn Ivar Lamo fra Grane vil ha Trond Giske som ny partisekretær.

  Saken avgjøres på Aps landsmøte 4.–6. mai.

 • NTB
  DEL
  Dødsdømte kan skytes i Idaho

  I delstaten Idaho har myndighetene åpnet for at dødsdømte kan henrettes ved skyting.

  De folkevalgte vedtok lovendringen tidligere denne måneden. Den er nå godkjent av guvernør Brad Little.

  Noe av bakgrunnen er at det er blitt vanskelig å få tak i medikamentene som brukes til å henrette dødsdømte med giftinnsprøytning.

  I dag er Mississippi, Utah, Oklahoma og South Carolina de eneste amerikanske statene som åpner for henrettelse ved skyting. Lovendringen i Idaho trer i kraft i juli.

 • NTB
  DEL
  To personer pågrepet for mishandling i Bergen

  En kvinne i 30-årene og en mann i 40-årene er i to separate saker pågrepet for å ha mishandlet sine samboere i Bergen.

  Kvinnen skal ha truet samboeren sin med kniv, mens mannen ble pågrepet etter at han skal ha slått sin samboer.

  – Begge de siktede vil bli avhørt søndag, og det vil bli tatt en vurdering på om de skal løslates, sier politiadvokat Andreas Haldorsen i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

  De to har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarere.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Skogbranner i Spania fortsetter å spre seg
  Stor skogbrann i Villanueva de Viver i Castellón-provinsen. Foto: Lorena Sopena

  Det brenner nå kraftig i Castellón-provinsen øst i Spania. Brannen har spredt seg utover et område på 40.000 mål, skriver avisen La Vanguardia.

  Spanske myndighetene kaller brannene «glupske» og situasjonen «veldig komplisert».

  De siste dagene har flere store skogbranner herjet i Spania. Blant annet i Asturias i nord og Val d'Aran som ligger i de sentrale Pyreneene.

 • NTB
  DEL
  LO klar for «svært krevende» lønnsoppgjør
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar for årets lønnsoppgjør. Mandag overleveres kravene til NHO. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  LO beskriver årets lønnsoppgjør som svært krevende. Mandag leverer de sine krav til NHO.

  – Vi prøver jo alltid å komme i mål i forhandlinger og har intensjoner om det. Men det er større sannsynlighet for brudd i et mellomoppgjør i år enn det har vært tidligere, sier LOs forhandlingssjef Tone Faugli til NTB.

  Mandag leverer LO sine lønnskrav til NHO. Det er ennå ikke kjent nøyaktig hva de vil be om, men LO vil stille krav om økt kjøperkraft. Altså at lønnen øker mer enn prisene.

 • NTB
  DEL
  Syria fordømmer USAs angrep i Syria

  Det syriske regimet fordømmer USAs luftangrep mot mål i Syria og sier de akter å få slutt på det de kaller en amerikansk okkupasjon.

  I en uttalelse fra Syrias utenriksdepartement hevdes det også at USA har løyet om hva som ble truffet i luftangrepene torsdag kveld.

  De skal ha vært rettet mot iran-tilknyttede væpnede grupper øst i Syria. USA har beskrevet luftangrepene som gjengjeldelse for et droneangrep på en amerikansk militærbase lenger nord i landet.

  Organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har opplyst at 19 personer ble drept i de amerikanske angrepene. Tallet er ikke bekreftet av USA eller andre kilder.

 • Thomas Olsen
  DEL
  To drept etter ny skyting i Hamburg

  To personer døde i en skuddveksling i Langenhorn-distriktet nord i Hamburg natt til søndag, melder bekrefter Hamburg-politiet. Dette er den andre skytingen i den tyske byen denne måneden.

  Politiet skal ha blitt tilkalt like før midnatt, og raskt var det 28 bilpatruljer på stedet, skriver Reuters.

  Politiet bekrefter at det har vært en politioperasjon, men sier søndag morgen at det nå er en etterforskningssak. En talsperson fra politiet ville ikke si noe om hvem som er gjerningsperson.

  Ifølge avisen Bild det snakk om to drepte menn. Dert skal ha blitt funnet et skytevåpen ved siden av dem.

  For drøyt to uker siden ble åtte personer skutt og drept i en annen skyting i Hamburg.

 • NTB
  DEL
  En av tre skal på påskeferie
  I år vil mange nordmenn tilbringe påsken på hytta. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  En av tre nordmenn planlegger å ha påskeferie i år, og de fleste vil tilbringe den i Norge, ifølge Virkes reisepuls. Hytta er det mest populære reisemålet.

  Trekkes til påskefjellet

  Å være sammen med familie og venner er formålet med årets påskeferie for 85 prosent av de spurte. 45 prosent svarer at påsken skal tilbringes med ski på beina eller på fottur.

  To av ti vil reise utenlands, og flest til Spania med 27 prosent. Sverige og Storbritannia er også populært, og henholdsvis 13 og 12 prosent av de som vil til utlandet i påsken, svarer at de vil reise dit.

 • NTB
  DEL
  Minst 19 døde i forlis utenfor Tunisia

  Minst 19 afrikanske migranter er døde etter et nytt forlis utenfor kysten av Tunisia, ifølge en menneskerettighetsgruppe.

  Båten med migrantene hadde begynt ferden i nærheten av byen Sfax. Fem mennesker ble reddet av Tunisias kystvakt.

  Båten skal ha vært på vei til Italia, og de omkomne kommer fra afrikanske land sør for Sahara.

  De siste fire dagene har fem båter med migranter sunket utenfor Sfax i Tunisia. Etter disse forlisene er ni mennesker blitt funnet døde, mens 67 fortsatt er savnet.

 • Hilde Lundgaard
  DEL
  67 prosent av amerikanske tenåringer på Tiktok

  Tiktok er det desidert mest brukte sosiale mediet blant amerikanske tenåringer. Ifølge en meningsmåling gjort av Pew research ogWashington Post, bruker hele 67 prosent av dem. nesten syv av ti, den kinesiske chattetjenesten. Tiktok knuser alle sine konkurrenter. Eksempelvis blir Facebook nå bare brukt av hver tredje amerikanske ungdom. Ifølge en annen meningsmåling CNN viser til, mener flere enn syv av ti amerikanere at TikTok kan være skadelig for ungdoms mentale helse.

 • NTB
  DEL
  Nordlandsbanen stengt

  Nordlandsbanen er søndag morgen stengt ved Hell stasjon i Stjørdal på grunn av en avsporing på stasjonen.

  Avsporingen på stasjonen skjedde klokken 3 natt til søndag og berører også trafikken på Meråkerbanen.

  Det er ikke avklart hvor langt tid det vil ta før trafikken kan gå som normalt igjen.

  – Dette kan ta tid. Et arbeidstog har sporet av på Hell stasjon, sporveksel 1, dermed sperres all annen trafikk forbi stasjonen, sier pressevakt Øystein Stavdahl Paulsen i Bane Nor til NTB.

 • Hilde Lundgaard
  DEL
  Ordfører vil fjerne skatt

  Bø-ordfører Sture Pedersen (H) vil fjerne all skatt for dem som tjener under 200.000 kroner. Han sier til VG at han mener Høyre må tørre å være mer kreative i skatteløsningene.

  – Tjener du under 200.000 kroner i dag og bor spesielt i sentrale strøk er det ganske tøft å få endene til å møtes. Det synes jeg vi skal ta et ansvar for å prøve å løse, og det synes jeg ikke man har klart hittil, sier han.

 • NTB
  DEL
  Stigende dødstall etter eksplosjon i USA
  Røyk steg til værs fra stedet etter eksplosjonen fredag. Foto: WPVI-TV / 6 ABC / AP / NTB
  Eksplosjonen var kraftig. En fabrikkbygning ble jevnet med jorden. Et tilliggende bygg fikk skader, og store mengder bygningsrester havnet på gaten utenfor. Foto: Ben Hasty / Reading Eagle / AP / NTB

  Antallet omkomne har steget til tre etter en eksplosjon på en sjokoladefabrikk i den amerikanske delstaten Pennsylvania fredag. Fire er fortsatt savnet.

  Dødstallet steg fra to til tre etter at en person lørdag ble funnet omkommet av redningsmannskaper, opplyser politiet.

  Fire mennesker er fortsatt savnet.

  R.M. Palmer Company har laget godteri siden 1948. Fabrikken spesialiserer seg på sesongrelatert sjokolade til påske, allehelgensaften og valentinsdagen og har 850 ansatte.

 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Tornadoen i Mississippi: – Byen min er borte
  En 8 år gammel jente redder det hun kan av det som ligger igjen etter tornadoen. Foto: Barbara Gauntt / USA Today Network, Reuters / NTB

  Minst 26 mennesker har mistet livet etter at en kraftig tornado raste over Mississippi sør i USA fredag. Det skriver The New York Times.

  Tornadoen holdt seg på bakken i en times tid og etterlater seg hus i ruiner, skriver Reuters. Byens vanntårn skal ha ligget vridd på bakken.

  Minst 12 av dødsfallene skjedde i byen Rolling Fork.

  – Byen min er borte. Men vi kommer sterkt tilbake, sa ordføreren til CNN.

  Dagen etter tornadoen herjet i byen Rolling Fork. Foto: SevereStudios.com / Jordan Hall, Reuters
 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Redningsaksjon på Haukelifjell

  Lørdag kveld har politiet i Sørøst iverksatt en redningsaksjon etter at en mann kom bort fra turfølge sitt, cirka tre kilometer fra Haukeliseter.

  – Vi har fullt fokus på å finne han, sier operasjonsleder Trond-Egil Groth i Sørøst politidistrikt til NTB klokken 22.30.

  Det skal være 3 minusgrader og lett snøvær i området, skriver politiet på Twitter.

 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Brann i næringsbygg i Bamble

  Lørdag kveld rykket nødetatene ut til en brann i et industribygg på Stathelle i Vestfold og Telemark.

  Det var mye røyk i området, og trafikken var redusert på E18.

  Klokken 22.10 skriver politiet på Twitter at det fortsatt er flammer fra bygget. Det er ikke meldt om noen savnede og ingen skal ha kommet til skade.

  Politiet meldte først at de ville stenge E18 på stedet, men meldte så at den holdes åpen likevel. Veien forbi brannstedet er stengt, fv363.