Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politiet: Forbyr planlagt koranbrenning i Oslo
02. februar kl 15:06Maria T. Pettrém
DEL

Det skriver politiet i en pressemelding.

Oslo politidistrikt fikk mandag beskjed om at den islamfiendtlige organisasjonen Sian planlegger å ha en markering ved den tyrkiske ambassaden fredag 3. februar.

Sian har bekreftet at de planlegger å brenne en koran.

­– Politiet har på bakgrunn av den informasjonen vi besitter, vurdert om politiet kan ivareta sikkerheten rundt markeringen, sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt.

Bakgrunnen for politiets vurdering er etterretningsinformasjon.

– Politiet understreker at det å brenne koranen fortsatt er en lovlig politisk ytring i Norge. Men dette arrangementet kan ikke gjennomføres av sikkerhetshensyn, sier politiinspektør Strand.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  VG: Kronprinsparet overtar prinsesse Märtha Louises beskytterskap

  Beskytterskapet til prinsesse Märtha overføres til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, skriver VG. De to foreningene Eplipepsiforbundet og Foreningen for Muskelsyke avsluttet i høst samarbeidet med prinsessen. Nå har kronprinsparet overtatt beskytterskapet, ifølge en oversikt på kongehusets nettside.

 • NTB
  DEL
  Norge øker støtten til ofrene for jordskjelvene i Tyrkia og Syria
  Millioner av mennesker er hjemløse etter jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria. Her er et av boligbyggene som kollapset under jordskjelvene i Samandag i sørlige Tyrkia. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekreftet mandag at Norge gir ytterligere 100 millioner kroner til jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
  Jordskjelvrammede regioner i Tyrkia er nå også rammet av styrtflom. Kraftig regn i Sanliurfa i Tyrkia førte til at flere biler seilet i veiene. Foto: Hakan Akgun / DIA / AP / NTB
  Jordskjelvkatastrofen har gjort vondt verre for befolkningen i Syria, som allerede har lidd konsekvensene av tolv år med borgerkrig. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB

  Norge gir ytterligere 100 millioner kroner til jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria.

  Det opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som mandag deltar på en internasjonal giverkonferanse for Tyrkia og Syria.

  – Nå er det viktig å ikke glemme de mest sårbare. Norge øker støtten til ofrene med ytterligere 100 millioner kroner. Dette gjør oss til en av de største giverne etter jordskjelvene, sier Huitfeldt.

  Det norske bidraget er dermed på til sammen 350 millioner kroner. Ifølge utenriksministeren skal pengene gå til medisiner, mat og husly.

  Vil hjelpe de mest sårbare

  I tillegg har Forsvaret bidratt med transport av nødhjelpsutstyr og medisinsk evakuering av skadde. Dette arbeidet vil fortsette, men Huitfeldt understreker at den nye pengebevilgningen i stor grad skal fokusere på å hjelpe dem som er mest sårbare etter katastrofen.

  – Vi må bidra til at folk klarer seg bedre på egen hånd og passe på dem som er mest sårbare og utsatte i en slik situasjon. Mange millioner mennesker hadde det svært vanskelig allerede før jordskjelvet, sier hun.

  Over 56.000 mennesker er bekreftet døde etter jordskjelvkatastrofen som rammet Tyrkia og Syria i begynnelsen av februar. Katastrofen har gjort millioner av mennesker hjemløse, og flere bygninger er jevnet med jorden.

  Forrige uke ble også sørøstlige Tyrkia, der tusenvis av mennesker bor i teltleirer, rammet av styrtflom. Det har forverret elendigheten i regionen.

  Mye som gjenstår

  Hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee (IRC) har oppfordret givere på donorkonferansen til å støtte FNs nødarbeid i Tyrkia med totalt 1 milliard dollar og arbeidet i Syria med 397 millioner dollar. Det er pengene som kreves for at hjelpearbeidet er fullfinansiert, hevder de.

  Ifølge FN har appellen om bistand til Tyrkia kun blitt oppfylt med 16 prosent, mens innsamlingen for Syria har nådd 72 prosent.

  – En måned etter jordskjelvene er situasjonen i de berørte regionene fortsatt kritisk, sier Tanya Evans, IRC-landsdirektør for Syria.

  EU, som er vertskap for mandagens giverkonferanse sammen med Tyrkia, har sagt de lover å øke sin bistand til regionen «betydelig».

 • NTB
  DEL
  To menn siktet i grov narkotikasak på Vestlandet
  De to mennene fremstilles mandag for varetektsfengsling her i Hordaland tingrett i Bergen. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

  To menn i 20-årene fremstilles mandag for varetektsfengsling i Hordaland tingrett, siktet for å ha hatt tilknytning til en betydelig mengde narkotika.

  Mennene ble pågrepet av politiet i Bergen fredag i forrige uke, skriver Bergensavisen.

  De ble først stanset av politiet på grunn av mistenkelig oppførsel og mistanke om salg av narkotika. Dette førte videre til ransaking, som ledet politiet til funn av betydelige mengder narkotika. Politiet har ikke opplyst hva slags stoff det er snakk om eller hvor mye.

  De to er siktet for grov narkotikaovertredelse.

  Påtalemyndigheten har begjært mennene fengslet i fire uker, med både isolasjon og brev- og besøksforbud.

  Den enes forsvarer, advokat Maria Hessen Jacobsen, opplyser til avisen at mannen ikke erkjenner straffskyld.

 • NTB
  DEL
  To svenske kvinner funnet omkommet i snøskred i Italia

  To unge svenske kvinner er bekreftet omkommet etter at det gikk et snøskred ved den italienske skidestinasjonen Courmayeur søndag.

  Begge kvinnene var 25 år gamle og kjørte off-piste ned et uttørret elvefar i Val Veny med noen venner da skredet ble utløst.

  Den første kvinnen ble funnet død søndag, men krevende værforhold førte til at redningsarbeidere ikke fant den andre kvinnen før mandag formiddag.

  De to andre vennene som var med kvinnene på ski, overlevde skredet.

 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Riksadvokaten anker den kritiserte «Snippa-dommen»

  Det skriver påtalemyndigheten i Sverige i en pressemelding mandag.

  Nylig dømte tingretten en 50 år gammel mann for voldtekt av en ti år gammel jente. Mannen ble så frikjent av lagmannsretten, men på et noe finurlig vis.

  Da jenta forklarte at mannen hadde puttet en finger i hennes «snippa», var det ikke tydelig nok hva jenta mente. De kunne ikke bevise at jenta snakket om penetrering.

  I saken brukte de den svenske ordboken til å forklare betydningen av «snippa», hvor det står «det ytre kvinnelige kjønnsorgan».

  – Problemet er at vi har et ord (snippa) som er et dagligdags ord, det er ikke et faguttrykk. Det finnes ingen konsensus om hva ordet betyr, sa hovedredaktør i den svenske ordboken Emma Sköldberg til SVT.

  Nå er saken altså anket av riksadvokaten etter lagmannsrettens avgjørelse.

 • NTB
  DEL
  Anslår at 43.000 døde i tørkekatastrofen i Somalia
  En kvinne og et barn venter på å få en plass å bo på en flyktningleir utenfor Dollow i Somalia. Flere tusen mennesker har blitt internt fordrevet i landet som følge av tørkekatastrofen. Foto: Jerome Delay / AP / NTB

  Det anslås at 43.000 mennesker døde i tørkekatastrofen som rammet Somalia i fjor, hvorav halvparten trolig var barn.

  Det kommer frem i en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (Unicef), utarbeidet av London School of Hygiene and Tropical Medicine.

  Tørken, som er den lengste som er registrert i Somalia noensinne, er ennå ikke over. Det anslås at ytterligere 18.000 mennesker vil dø i løpet av de første seks månedene av 2023.

  Somalia, Etiopia og Kenya står nå overfor det sjette året på rad med en mislykket regnsesong.

  Over 6 millioner somaliere sliter med å finne nok mat som følge av tørke, og enda flere er tvunget på flukt.

  FN sa tidligere i år at de ikke lenger tror det vil bli erklært en sultkrise i Somalia, men omtaler situasjonen i landet som svært kritisk.

  En ny rapport anslår at 43.000 mennesker døde som følge av tørkekatastrofen i Somalia i fjor. Foto: Jerome Delay / AP / NTB
 • NTB
  DEL
  Kinas leder Xi Jinping har ankommet Moskva
  Kinas president Xi Jinping landet i Moskva mandag. Foto: Anatoliy Zhdanov / Kommersant Photo / AFP / Russia OUT / NTB

  Kinas president Xi Jinping har ankommet Moskva der han skal diskutere en kinesisk Ukraina-plan med Vladimir Putin. Besøket har stor symbolsk verdi.

  Xi har på forhånd beskrevet reisen til Russland som en reise for «vennskap, samarbeid og fred». Det er hans første besøk i Moskva siden Russland invaderte Ukraina for over ett år siden.

  – På ettermiddagen den 20. mars ankom president Xi Jinping Russlands hovedstad Moskva, meldte den kinesiske rikskringkastingen CCTV straks etter landingen.

  I en artikkel publisert på CCTVs nettside beskrives forholdet mellom Russland og Kina som bunnsolid, modent og motstandsdyktig. Det hevdes også at forholdet har bidratt til «stabilitet i en turbulent verden».

  Like før Xi landet mandag, opplyste Kreml at de kinesiske forslagene helt sikkert kommer til å bli diskutert, og at Putin kommer til å klargjøre Russlands syn på Ukraina.

  – På en eller annen måte, så kommer spørsmål som er reist i Kinas plan for Ukraina, til å bli berørt under forhandlingene. President Putin kommer til å gi en utfyllende forklaring på Russlands standpunkt, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov til pressen.

  Han anklaget samtidig USA for å skape hindringer som gjør en nedtrapping i kampene vanskelig.

 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Fant 400 år gammelt kunstverk bak kjøkkenveggen

  Et 400 år gammelt kunstverk ble funnet bak en vegg da Luke Budworth skulle renovere kjøkkenet. Dette skjedde i York i England.

  Veggmaleriene er av stor nasjonal betydning og dateres tilbake til rundt 1660, skriver The Guardian. Siden frisene ble funnet i fjor, har de nå blitt fullstendig avdekket.

  De antas nå å være eldre enn bygningene på begge sider av veggen. Maleriene er derfor eldre enn flere, store historiske hendelser, som for eksempel bybrannen i London i 1966. Dette beskriver Budworth som «sprøtt å tenke på».

  Maleriene skal være basert på scener fra boken «Emblems» fra 1635 som er skrevet av poeten Francis Quarles.

 • NTB
  DEL
  Millioner av døde fisk i australsk elv

  Oksygenmangel har ført til en massiv fiskedød i en elv i en avsidesliggende by i Australia.

  Ifølge delstatsmyndighetene i New South Wales flyter det millioner av døde fisk i Darling-elven nær den lille byen Menindee. Det er tredje gang siden 2018 at byen rammes av massiv fiskedød.

  – Det er virkelig forferdelig, det er død fisk så langt du kan se, sier en lokal mann til nyhetsbyrået AFP.

  Videoer som er lagt ut i sosiale medier, viser båter som pløyer gjennom død fisk med vannoverflaten knapt synlig.

  Ifølge myndighetene dukket det opp store mengder fisk i elven etter en nylig flom, men da flomvannet trakk seg tilbake døde også fisken som følge av lave oksygennivåer i vannet.

  I tillegg er regionen rammet av en hetebølge, noe som har forverret situasjonen.

  Ifølge delstatsmyndighetene i New South Wales er det funnet millioner av døde fisk i Darling elven i nærheten av Menindee. Foto: Samara Anderson / AAP / AP / NTB
 • Torkjell Trædal
  DEL
  21 rektorer ber regjeringen droppe studieavgift nå
  Ola Borten Moe besluttet innføring av studieavgift for utenlandske studenter i høst. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

  Rektorer ved 21 statlige universiteter og høgskoler ber om å få utsatt innføringen av studieavgift for utenlandske studenter fra utenfor EU og EØS.

  I et brev til utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget ber de om utsettelse i ett til to år.

  10. mars advarte også Universitets- og høgskolerådet (UHR) mot innføringen. De påpekte mange praktiske utfordringer ved at det er kort til til studentene skal komme. UHR frykter svært få utenlandske studenter i Norge til høsten.

  De 21 rektorene påpeker at man ikke har utredet konsekvensene ved studieavgift. Utenlandske studenter er viktig for rekruttering til doktorgrader og til mange stillinger i norsk arbeidsliv, mener rektorene.

  teaser
  10. mars
  Utenlandske studenter må betale skolepenger. Men studiestedene har ikke lov til å kreve inn pengene.
 • NTB
  DEL
  Oslo-terroren: Ble varslet, men etterforsket ikke

  PST ble varslet av Etterretningstjenesten om et mulig terrorangrep i Norge. Likevel startet ikke PST etterforskning.

  – Jeg har ikke noen opplysninger om at det ble startet noen avvergende etterforskning fra PST i forkant, sier embetsleder Jan Glent hos Det nasjonale statsadvokatembetet til NRK.

  En avvergende etterforskning innebærer at PST har lov til å bruke skjulte metoder for å stanse eller avverge en terrorhandling. Mistankegrunnlaget kan i slike tilfeller være lavere enn det må være for å starte en vanlig etterforskning.

  PST må gå til retten for å få godkjent bruk av skjulte metoder.

  PST har tidligere sagt at varselet om et mulig terrorangrep inneholdt for lite informasjon til at tjenesten kunne foreta seg noe.

  Det var natt til 25. juni i fjor at Zaniar Matapour skjøt mot personer på utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum. To menn ble drept og flere personer ble skadet.

 • NTB
  DEL
  Kuwaitisk oljeselskap varsler krise etter oljeutslipp

  Kuwait Oil Company har erklært nødssituasjon som følge av et større oljeutslipp på land.

  Utslippet oppgis å ha skjedd vest i landet, men det er ikke meldt om personskader eller produksjonsstans.

  Statseide Kuwait Oil Company er ett av verdens største oljeselskap. Selskapet publiserte mandag en video som viser en rørledning som lekker store mengder olje, og som er omgitt av en stor oljedam.

  – Lekkasjen skjedde på land, men ikke i et boligområde, sier en talsmann for selskapet, Qusai Al-Amer.

  Han sier også at det er sendt ut et team som skal finne lekkasjen og stanse den.

 • NTB
  DEL
  Thailands nasjonalforsamling er oppløst
  Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha har oppløst nasjonalforsamlingen. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

  Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha har oppløst nasjonalforsamlingen, noe som innebærer at det blir nyvalg i mai.

  Det er andre gang det skal holdes valg i Thailand siden Prayut, en pensjonert general, tok makten i et militærkupp i 2014.

  Kunngjøringen var ventet og ble offentliggjort i form av en notis i et kongelig lysningsblad mandag.

  Ifølge den thailandske grunnloven skal et valg holdes tidligst 45 dager og senest 60 dager etter at nasjonalforsamlingen blir oppløst. Ifølge thailandske medier antydes 7. eller 14. mai som de mest aktuelle datoene.

 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Over 10 grader og sol flere steder mandag

  Mandag kan gradestokken krype over 10 grader flere steder. Dette gjelder om du bor langs kysten mellom Sørlandet og Oslofjorden.

  Meteorologene skriver på Twitter at vårfølelsen likevel blir kort. Resten av uken blir ikke like flott, så solen bør nytes mandag!

 • Daniel Nerli Gussiås
  DEL
  Credit Suisse-aksjen stuper over 70 prosent

  De fleste øyne er naturlig nok rettet mot Credit Suisse mandag. Tross søndagens oppkjøp fra storbanken UBS, handles aksjen som vanlig fra start klokken 09.00 på Zurich-børsen.

  Les hele saken fra E24 her.

  Ti minutter inn i handelsdagen faller den som et lodd og er ned over 72 prosent.

  UBS er ned 8,8 prosent tidlig i ukens første handelsdag.

  Her er ferske tall fra noen av Europas børser klokken 09.10:

  • Stoxx 600 Europe faller 5 prosent
  • FTSE 100 i London er ned 0,70 prosent
  • OMXS30 i Stockholm faller 1,11 prosent
  • OMXH25 i Helsinki faller 1,23 prosent
  • OMX i København faller 0,97 prosent
 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Politiet skjøt mann i beinet i Vardø
  Politiet skjøt en mann i 50-årene i beinet natt til mandag. Dette etter det politiet beskriver som en trusselsituasjon. Foto: Dan Tore Jorgensen / Østhavet / NTB

  Natt til mandag skjøt politiet i Vardø en mann i beinet etter at en trusselsituasjon oppsto. Det skriver politiet i en pressemelding.

  Situasjonen oppsto da mannen skal ha kjørt inn i politiets garasjeport på politihuset i Vardø. Her skal mannen ha tent på bilen han satt i og gått mot politiet med stikkvåpen, heter det i pressemeldingen.

  Politiet skal ha avfyrt varslingsskudd da mannen ikke stoppet. Derfor skal de ha valgt å skyte mannen i beinet, står det videre.

  Tidligere på natten hadde politiet rykket ut i forbindelse med et hus som ble påtent. Mannen skal ha stått bak dette, og stukket fra stedet. Det var etter dette trusselsituasjonen oppsto.

  De tre personene som befant seg i boligen som ble påtent skal ikke ha fått skader og brannen ble raskt slukket.

 • NTB
  DEL
  SAS-fly satte seg fast i snøskavl i Bardufoss

  Et fly som skulle ta av fra Bardufoss mandag morgen, satte seg fast i en snøskavl da det skulle takse ut på rullebanen.

  – Flyet har vært inne på avising og deretter takset videre inn i et område som ikke har vært preparert for ferdsel, sier lufthavnsjef Geir-Olav Skogstad til Nordlys.

  Flyplassen går forøvrig også under navnet Snowman International Airport.

  Flyet skulle egentlig ha tatt av mot Oslo klokken 6.20, men satte seg fast i en snøskavl på vei ut på rullebanen. Klokken 7.40 fikk alle passasjerene beskjed om at de må forlate flyet.

  Avgangen er nå innstilt fordi flyet skal trekkes løs fra snøen, og deretter sjekkes for skader før det kan tas i bruk igjen.

 • NTB
  DEL
  Undersøkelse: Fire av ti blir hjemme i påsken
  Hjemme er like koselig som på ferie for mange: Åpning av påskeegg, gule lys og blomster og påskesnop. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Det er litt flere som velger hjemmepåske, enn det er som skal på hyttetur i år. Flere bosatt i byer og med høy inntekt skal reise bort.

  43 prosent, anslagsvis 1,8 millioner nordmenn, sier de skal være hjemme i påsken, mens 36 prosent, eller 1,5 millioner nordmenn, skal på hytta. Det viser tal fra en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av forsikringsselskapet Fremtind.

  Her fremgår det at nordmenn med lavere inntekt stort sett vil tilbringe påsken hjemme, mens det er de med høy inntekt som svarer at de skal reise utenlands.

  Det samsvarer med en undersøkelse utført av Respons Analyse i januar, der 44 prosent av nordmenn svarte at økonomi påvirker ferieplanene i år.

  I tillegg er det et skille mellom by og bygd.

  – Det er flest fra storbyene som skal til utlandet eller på hytta i påsken, mens det er flest fra bygda som velger å være hjemme, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

  Det er flest Oslo-beboere som skal på utenlandsreise i påsken, mens det er færrest fra Trøndelag.

  I Trøndelag skal derimot hele 47 prosent på hyttetur. Bare 22 prosent fra Vestfold og Telemark oppgir det samme.

 • NTB
  DEL
  Økokrim og Regnskap Norge i samarbeid mot svart økonomi
  Økokrim og Regnskap Norge inngår samarbeid for å bekjempe svart økonomi. Foto: Tore Meek / NTB

  Økokrim venter at kriminalitet med digitale verktøy vil øke i tiden fremover. Nå inngår de et samarbeid med Regnskap Norge med mål om å bekjempe svart økonomi.

  Samarbeidet skal styrke kampen mot hvitvasking, skatteunndragelse og annen økonomisk mislighet, opplyser Regnskap Norge i en pressemelding. De er bransjeforeningen for statsautoriserte regnskapsførere.

  – Vi har felles interesse av å forene krefter for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Økokrim sitter med inngående kunnskap om trusler og risikoområder, administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.

  – Dette er verdifull innsikt for statsautoriserte regnskapsførere som sikrer at næringslivet kjenner kundene sine og etterlever strenge kvalitetskrav blant annet knyttet til riktig innbetaling av skatter og avgifter.

 • NTB
  DEL
  Den franske regjeringen står overfor to mistillitsforslag
  Pensjonsreformen er god og nødvendig, mener president Emmanuel Macron. Men ikke alle i Frankrike er enige. Planen har utløst demonstrasjoner og protester i ukevis. Bildet viser en mann som sitter utenfor et knust butikkvindu etter en demonstrasjon på Concorde-plassen i Paris torsdag. Foto: Lewis Joly / AP / NTB

  I dag står Frankrikes statsminister Élisabeth Borne overfor to mistillitsforslag etter å ha presset gjennom en pensjonsreform uten avstemning i nasjonalforsamlingen.

  Den lille sentrumsgruppen Liot fremmet fredag mistillitsforslagene. Partiet sikret seg støtte fra Nupes-alliansen på ytre venstre fløy. Noen timer senere fremmet Nasjonal samling, partiet til Marine Le Pen, sitt eget mistillitsforslag.

  I dag skal nasjonalforsamlingen stemme over begge mistillitsforslagene.

  Selv om partiet til president Emmanuel Macron og statsminister Borne, Renaissance, ikke lenger har flertall i nasjonalforsamlingen etter fjorårets valg, er sannsynligheten minimal for at noen av mistillitsforslagene vil gå gjennom.