Nyhetsstudio: Siste nytt
Flere enn 6200 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land.
I Tyrkia er 4544 bekreftet døde, opplyser tyrkiske myndigheter tirsdag kveld.
I Syria er det så langt meldt om 1712 døde. Både opprørskontrollerte og regimekontrollerte områder er rammet.
Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.
Flere tusen er skadet, og et ukjent antall mennesker fryktes å ligge under ruinene av sammenraste bygninger. Det ventes derfor at tallet på døde vil stige etter hvert som redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.
- NTBDELSju mindreårige innbrakt for vold mot politiet i Kristiansand
Politiet i Agder har innbrakt sju mindreårige personer etter en hendelse i Kristiansand. Tre tjenestepersoner ble slått, sparket og kastet stein på.
Det melder politiet i Agder på Twitter.
Tre av de innbrakte anmeldes for vold mot politiet, mens de andre anmeldes for blant annet trusler og forulemping.
– De innbrakte er overlatt til barnevern og foresatte. Tjenestepersoner er lettere skadet og trenger foreløpig ikke legetilsyn, skriver politiet i en oppdatering.
Hendelsen skjedde mellom klokken 18 og 19 tirsdag.
- NTBDELDommen i «Serial-saken» gyldig på ny
En ankedomstol i Maryland har satt til side opphevelsen av dommen mot Adnan Syed, kjent fra podkasten «Serial».
Årsaken er at familien til drapsofferet ikke ble varslet om rettsmøtet om opphevelsen tidsnok. Dermed rakk de ikke å møte opp fysisk.
Selv om dommen mot Syed nå er gyldig igjen, vil han ikke bli fengslet på nytt.
Ankedomstolen krever at det avholdes et nytt rettsmøte om opphevelse, slik at offerets bror rekker å være med i retten. Det er et krav ved opphevelse av dommer i delstaten.
Syed sonet side 2000 en livstidsdom for drap på kjæresten Hae Min Lee i 1999. Han har hele tiden sagt at han er uskyldig. I oktober i fjor ble dommen opphevet og påtalemyndigheten henla saken.
Syeds sak var tema i podkasten «Serial» fra 2014. Serien på pekte flere svakheter i rettsprosessen.
- NTBDELSyv mindreårige innbrakt for vold mot politiet
Saken oppdateres.
- NTBDELTyske regjeringspartier har skværet oppEn intern krangel i statsminister Olaf Scholz' regjering skal være avsluttet etter tre dager med intense møter. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
Etter 30 timers forhandlinger har partene i den tyske regjeringskoalisjonen kommet til enighet. Den interne krangelen ser dermed ut til å være avsluttet.
Representanter for regjeringspartiene hadde møter både søndag, mandag og tirsdag, etter at forholdet mellom sosialdemokratiske SPD, markedsliberale FDP og klimapartiet De grønne hadde surnet over tid.
Nå ligger imidlertid nye tiltak på bordet for å blidgjøre partene. De innebærer blant annet styrking av den tyske infrastrukturen og raskere utvikling av fornybar energi.
– Intenst, men bra
Finansminister Christian Lindner (FDP) sier samtalene har vært intense, men at utfallet er bra. Han føyer til at tiltakene ikke vil ha stor innvirkning på regjeringens budsjett.
Konkret ble partiene blant annet enige om nye klimalover, styrking av veier og jernbanen, samt å innføre et ekstragebyr på lastebilavgiften.
Regjeringspartiene har vært uenige om en rekke saker siden i fjor, noe som har vekket bekymring for om politikken i Europas største økonomi har låst seg fast.
Kritisk til samarbeidet
Mangelen på fremgang og den økende uenigheten mellom FDP og De grønne, har reist spørsmål om Scholz' regjering er i stand til å presse gjennom sin ambisiøse plan for den tyske økonomien.
Da regjeringskoalisjonen ble satt sammen i 2021 sa de at de ville unngå lange forhandlingsmøter som gikk gjennom netter og helger. Slik var det ofte under Scholz' forgjenger Angela Merkels tid som statsminister.
Den nye koalisjonen hevdet da at det hadde en tendens til å svekke beslutningstakingen.
- NTBDELSkadet seg på vei fra hjemmekontor, likevel ingen yrkesskadeEn kvinne har forsøkt å få skaden definert som en yrkesskade, men har ikke fått gjennomslag i Nav, klageinstansen deres eller Trygderetten. Saken endte til slutt opp i Hålogaland lagmannsrett, som forrige uke konkluderte med at skaden ikke er en yrkesskade. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
En kvinne fra Alta var på vei fra hjemmekontor til et møte da hun ødela håndleddet. Skaden er likevel ikke en yrkesskade, mener lagmannsretten.
Det var i januar 2018 at kvinnen skadet seg. Etter en times arbeid på hjemmekontor dro hun ut til et oppdrag. På vei til bilen falt hun og slo seg, slik at håndleddet måtte opereres, skriver NRK.
Kvinnen har forsøkt å få skaden definert som en yrkesskade, men har ikke fått gjennomslag i Nav, klageinstansen deres eller Trygderetten. Saken endte til slutt opp i Hålogaland lagmannsrett, som fredag forrige uke konkluderte med at skaden ikke er en yrkesskade.
Kvinnens advokat, Fredrik Taarvig Wildhagen, mener resultatet er feil og at kvinnen skulle fått medhold. Han mener dommen bør ankes, og at Høyesterett må tette et hull i loven.
– Det er et hull i den beskyttelsen som yrkesskadedekningen skal gi, sier han til kanalen.
Wildhagen sier kvinnen har fått en varig skade som gjør at hun over tid vil ha mindre arbeidsevne.
– I ytterste tilfeller kan det dreie seg om millionbeløp hvis skaden er alvorlig nok, legger han til.
Kvinnen har så langt ikke anket dommen og har ikke ønsket å stille til intervju, skriver NRK.
- NTBDELMike Pence må vitne mot Donald TrumpTidligere visepresident Mike Pence kan bli nødt til å vitne for en storjury om hendelsene 6. januar 2021, melder AP. Foto: Scott P. Yates / AP / NTB
Mike Pence må vitne for en storjury etter å ha blitt stevnet i forbindelse med etterforskningen av Donald Trumps forsøk på å omgjøre valgresultatet, ifølge AP.
Nyhetsbyrået siterer to kilder med kjennskap til kjennelsen, som er avsagt av en føderal dommer. Rettsordren er ennå ikke offentliggjort.
Kildene sier imidlertid at Pence ikke må svare på spørsmål om sine handlinger 6. januar 2021, da en gruppe Trump-støttespillere stormet Kongressen mens Pence ledet møtet der valgresultatet skulle stadfestes.
Pence har på sin side argumentert for at han ikke kan beordres til å vitne om saken. Han har henvist til en paragraf i grunnloven som har som formål å beskytte kongressmedlemmer fra utspørringer om deres lovgivende virksomhet. Pences advokater vurderer å anke kjennelsen, melder AP.
Pence var visepresident under Trumps presidentperiode fra 2017 til 2021.
- Sigrid GausenDELNatur VGS i Oslo legges ned
Det skriver Avisa Oslo.
Styret ved Natur videregående skole har i styremøte tirsdag den 28.03 2023 vedtatt å legge ned skolen ved skoleårets slutt 22.06.2023, innledes pressemeldingen.
– Det er veldig trist at vi er kommet i denne situasjonen, sier styreleder Aase Lømo ved Natur videregående skole.
Det betyr at 27 ansatte vil miste jobben. Skolen har i lang tid vært i dialog med Oslo kommune om sin situasjon.
Spesielt de siste ukene har skolen jobbet hardt for å få med kommunen på en offentlig overdragelse av virksomheten, skriver avisen.
Siden 1994 har Vinterlandbruksskolen vært en videregående skole med naturbruk. I 2003 fikk den navnet Natur videregående skole.
- NTBDELNashville-angriperen brukte lovlig innkjøpte våpenBlomster er lagt ned ved inngangen til barneskolen som ble angrepet i Nashville. Foto: John Amis / AP / NTB
Gjerningspersonen bak mandagens skoleskyting i Nashville kjøpte sju våpen lovlig og brukte tre av dem til drapene, opplyser amerikansk politi.
Tidligere har politiet opplyst at gjerningspersonen, som de har identifisert som Audrey Elizabeth Hale (28), hadde laget detaljerte kart over skolen. I tillegg har det blitt funnet et «manifest» hos Hale, og det er derfor blitt antydet at angrepet var målrettet.
Nashville-politiet understreker imidlertid tirsdag at de så langt ikke har kjennskap til noe motiv og heller ikke konkrete bevis på at gjerningspersonen ville angripe spesifikke personer. Politiet sier Hale ble behandlet for en psykisk lidelse.
Skolens rektor, to andre voksne og tre barn ble drept i angrepet mandag. Hale ble skutt og drept av politiet.
- NTBDELUSA støtter spesialdomstol mot Russland
USA støtter opprettelsen av en spesialdomstol for Russlands invasjon av Ukraina, sier en representant for utenriksdepartementet i Washington.
– Vi mener at denne spesialdomstolen bør være forankret i det ukrainske rettsvesenet. Det vil være den mest åpenbare veien å etablere en ny domstol, sier en talsperson for utenriksdepartementet.
En slik domstol vil øke sjansene for at de som bør stilles til ansvar, blir det, mener myndighetene i Washington.
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte tidligere denne måneden en arrestordre for Russlands president Vladimir Putin. Han anklages for å ha begått krigsforbrytelser da han skal ha tvangsforflyttet hundrevis av barn fra Ukraina.
Ifølge ICC er det rimelig grunn til å tro at Putin bærer individuelt straffansvar.
- NTBDELHuitfeldt: Henter kvinner og barn fra Syria på bakgrunn av konkret helseinformasjonUtenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på preseskonferansen tirsdag kveld. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Det er konkrete opplysninger som har gjort at man har valgt å hjelpe de to søstrene fra Bærum og deres barn i Syria, ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt.
– Beslutningen om å innvilge konsulær bistand er gjort av hensyn til barnas liv og helse, på bakgrunn av konkret helseinformasjon som er gjennomgått av medisinsk ekspertise i Norge, sa Huitfeldt (Ap) på en pressekonferanse tirsdag kveld.
To kvinner og tre barn har fått hjelp av norske myndigheter til å reise hjem fra al-Roj-leiren i Syria. Kvinnene er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) og vil bli pågrepet ved ankomst, som skal være senere tirsdag.
- NTBDELSnøkaos skaper trafikktrøbbel på Vestlandet
Kraftig snøvær skaper trafikkaos i store deler av Vestlandet tirsdag ettermiddag. Mange har sklidd av veien og forlatt kjøretøyene sine, opplyser politiet.
Det er spesielt mange trafikkuhell på veiene i Nordhordland. Ifølge politiet er det svært glatt veibane enkelte steder.
– Det snør tett, og oppfordringen er å utsette hjemturen hvis du kan og la bilen stå, skriver Vest politidistrikt på Twitter.
Klokka 16.30 meldte politiet at seks vogntog hadde problemer på fylkesvei 57 ved Mongstad. Et tre ramlet også over veibanen.
Også i Øygarden har det vært flere ulykker utover ettermiddagen.
– Én person fraktes med luftambulanse til Haukeland universitetssjukehus. Personen var ved bevissthet, skriver politiet på Twitter.
I en oppdatering skriver de at totalt tre personer ble fraktet til sykehus, men at alle var bevisst.
- NTBDELTo mistenkt for å planlegge terror pågrepet i Hellas
Gresk politi sier de har aksjonert mot et terrornettverk. To personer er pågrepet for å planlegge et angrep i Hellas.
De mistenkte skal ha vært del av et utenlandsk terrornettverk. De er i politiets varetekt i hovedkvarteret i Aten sentrum, opplyser myndighetene tirsdag.
Landets antiterroravdeling og sikkerhetstjenesten EYP bidro i aksjonen, ifølge gresk politi.
De ble også assistert av en utenlandsk etterretningstjeneste som ikke er navngitt.
- NTBDELIOC setter Russland-beslutning på ventIOC-president Thomas Bach diskuterte tirsdag sammen resten av IOC-styret spørsmål rundt Russland og framtidig deltakelse. Foto: Denis Balibouse / AP / NTB
IOC-president Thomas Bach sier at organisasjonen ennå ikke har vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.
– IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse etter første dag av et IOC-styremøte i Lausanne.
Han ble så spurt om når fristen vil være ute med tanke på å ta en beslutning.
– Dette er en kompleks situasjon. Vi ønsker å ta en beslutning basert på fakta. Derfor vil vi ikke sette noen frist for dette spørsmålet på det nåværende tidspunkt, sa Bach.
- Robert GjestadDELVestfoldbanen er stengt
- Det er stengt mellom Larvik og Sandefjord. Vi avklarer situasjonen nå, skriver Bane Nor på sine nettsider.
Strektningen åpnet igjen 17.30.
- NTBDELJuntaen i Myanmar oppløser Aung San Suu Kyis parti NLDMyanmars tidligere leder Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) oppløses fra og med onsdag, ifølge statlige medier. Arkivfoto: AP / NTB
Militærjuntaen i Myanmar oppløser Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD), ifølge nyhetsbyrået AFP.
Årsaken er at partiet ikke har registrert seg på nytt i henhold til en ny lov, opplyser statlige medier.
Partiet vil automatisk oppløses fra og med onsdag, ifølge kringkasteren MRTV.
I januar ga juntaen politiske partier to måneder til å registrere seg på nytt under en ny, streng valglov. Den ble innført i forkant et valg juntaen lover å gjennomføre.
Kritikerne mener at valget verken vil bli fritt eller rettferdig.
Mye uro og protester
I februar kunngjorde imidlertid juntaen en seks måneder lang forlengelse av en to år lang unntakstilstand. Det har ført til at valget de lovet å holde innen august, har blitt utsatt fordi de ikke kontrollerer nok av landet.
Bakteppet er at hæren i Myanmar i februar 2021 avsatte NLD og Aung San Suu Kyis folkevalgte regjering og deretter slo hardt ned på omfattende protester mot militærregimet.
Mer enn 3.100 mennesker har mistet livet og over 200.000 er blitt pågrepet siden kuppet for drøyt to år siden, ifølge en lokal menneskerettsorganisasjon.
Påstander om valgjuks
Militærjuntaen hevdet at NLDs valgseier var et resultat av omfattende juks, men internasjonale valgobservatører er ikke enige og mener at valget stort sett gikk riktig for seg.
77 år gamle Aung San Suu Kyi er siden dømt til 33 års fengsel. Uavhengige eksperter kaller anklagene mot henne konstruerte og et åpenbart forsøk på å fjerne henne fra det politiske liv for godt.
- NTBDELBrann i leilighetsbygg i Harstad
Flere leiligheter ble evakuert etter at det begynte å brenne i et leilighetsbygg i Harstad tirsdag. Ingen personer er savnet i forbindelse med brannen.
– Beboer i aktuell leilighet skal ha kommet seg ut av bygget. Vedkommende har pustet inn en del røyk og blir ivaretatt av helsepersonell, opplyser Troms politidistrikt på Twitter.
Det var i 15-tiden tirsdag at politiet meldte om åpne flammer fra et leilighetsbygg i Harstad. Totalt åtte leiligheter ble evakuert i forbindelse med brannen. Ingen personer er meldt savnet.
Brannårsaken er foreløpig ukjent.
- NTBDELMigrantprotest skal ha startet brann i mottak der 39 døde
Brannen ved et mexicansk mottak for migranter der 39 mistet livet, ble startet da migranter satte fyr på madrassene sine etter å ha fått beskjed om at de ville bli utlevert, sier Mexicos president.
– De la madrasser ved dørene til leiren og tente på dem i protest. De så ikke for seg at det ville forårsake denne grusomme tragedien, sier president Andrés Manuel López Obrador.
Ytterligere 29 har fått svært alvorlige skader, ifølge lokale myndigheter. Det var 68 menn fra Sentral- og Sør-Amerika på mottaket da brannen brøt ut.
De siste månedene har flere hundre migranter ankommet byen Ciudad Juárez i Chihuahua. Byen ligger like ved grensebyen El Paso i Texas.
Migrantene var hovedsakelig fra Venezuela, og mange av dem bodde på mottaket.
- Robert GjestadDELStenger kjendisbar
Bar Flag Oslo, som eies av Atle Antonsen og Johan Golden, stenges permanent fra og med lørdag.
Det skriver representanter for baren i et innlegg på Facebook, ifølge TV2.
– Tusen takk til alle dere som har vært innom Bar Flag og skapt god stemning. Dere har vært de beste gjestene man kunne ønske seg, og vi kommer virkelig til å savne dere.
- Robert GjestadDELHenter hjem Syria-søstreSyria-søstrene Foto: Afshin Ismaeli
To terrorsiktede søstre fra Bærum er på vei tilbake til Norge – vel ti år etter at de dro til Syria som tenåringer og sluttet seg til Den islamske stat (IS).
Det melder VG.
«Norske myndigheter har bistått to voksne og tre barn med å reise fra al-Roj-leiren i Syria. De to kvinnene er gjort kjent med at de vil bli pågrepet når de kommer til Norge. Hensynet til barna har vært avgjørende for hjemhentingen», skriver UD til VG.
Norske myndigheter fikk overlevert de fem norske statsborgerne fra de kurdiske selvstyremyndighetene tidligere i dag, ifølge NRK.
- NTBDELPolitiets Fellesforbund frykter store politikuttPolitiet vil måtte kutte flere hundre stillinger, mener Politiets Fellesforbund. Foto: Alf Simensen / NTB
Politiets Fellesforbund sier det allerede har vært en nedgang på 156 årsverk i politiet på grunn av den økonomiske situasjonen og kutt i statsbudsjettet.
Politiet må kutte og omprioritere 242 millioner kroner i henhold til statsbudsjettet for 2023. Det bekymrer Politiets Fellesforbund, skriver de i en pressemelding.
– Ja, det er svært bekymringsfull spesielt med tanke på den sikkerhetspolitiske situasjonen som vi står i. Krigen i Ukraina har ytterligere forsterket og komplisert trusselbildet i det digitale rom, men det har også ført til at andre kriminelle aktører har fått større handlingsrom og muligheter innen en rekke kriminalitetstyper, sier nestleder Ørjan Hjortland.
Han sier det vil føre til et kutt på minimum 330 årsverk.