Nyhetsstudio: Siste nytt
Husbankens tilskuddsramme er brukt opp, og flere kommuner har fått avslag på søknader om tilskudd til sykehjem.
Sortland kommune søkte tilskudd til sykehjem i midten av januar.
31. januar fikk kommunen beskjed om at søknaden avslås fordi banken ikke har mer penger, skriver Kommunal Rapport.
– Rammen for investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjem er brukt opp for 2023, og Husbanken vil derfor gi avslag på søknader, het det.
Også Bergen, Sandnes og Tokke har så langt i år fått avslag på sine søknader av samme grunn, opplyser Husbanken.
Søknaden fra Sortland kommune var ifølge kommunedirektør Rita Johnsen utformet i tett dialog med Husbanken. Den statlige banken hadde på forhånd godkjent løsningen og beregnet at prosjektet ville utløse et investeringstilskudd på snaut 73 millioner kroner.
– Så godt som alle søknadene som er innvilget i år, kom opprinnelig inn i 2022, opplyser fagdirektør Are Martin Sauren i Husbanken.
Ifølge Sauren har Husbanken behandlet søknadene i rekkefølgen de kom inn.
Tidligere ordfører Grete Ellingsen (H) i Sortland kommune reagerer sterkt.
– Regjeringen har ført kommunene bak lyset. Når tilskuddsrammen er brukt opp 31. januar, så betyr det at pengene er brukt opp på etterslepet, og at det ikke var satt av nok penger i fjor, sier hun.
Hun forventer mer penger til Husbankens investeringstilskudd i revidert nasjonalbudsjett.
- NTBDELStøre om flukten til Sveits: – Bli hjemmeStatsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville ikke kritisere SV for å be rikinger «ryke og reise» i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke kritisere SV for å be rikinger «ryke og reise». Han mener Sveits-utflytterne bryter samfunnskontrakten.
– Fremfor at noen skal ryke og reise, kan de bli hjemme og skape og dele, sa Støre i Stortingets spørretime onsdag.
Der krevde Frp-leder Sylvi Listhaug svar fra Støre om hvorfor han ikke vil ta avstand fra SVs retorikk.
Nyvalgt SV-leder Kirsti Bergstø vakte oppsikt da hun i helgen sa at Aker-milliardær Kjell Inge Røkke, som nylig meldte flytting til Sveits, kan «ryke og reise».
– Norge har klart seg mye bedre enn andre land, sa Støre. Han viste til at investeringene i næringslivet økte med 15 prosent i fjor, og at det ble skapt 100.000 nye arbeidsplasser.
– Hvis man har tjent seg rik i Norge, så er det en del av samfunnskontrakten å være en del av spleiselaget, sier Støre. Han peker på at også rike bruker velferdsgoder som skole, sykehus og veier.
- Per Anders JohansenDELFrysebokssaken: Siktede tok over bilen til avdøde
Den siktede mannen sørget allerede i september 2019 for å omregistrere den avdøde kvinnens bil over på seg selv.
Det melder NRK, som har undersøkt eierhistorikken til bilene på åstedet i Årjäng i Värmland.
Svensk politi mener kvinnen i 60-årene kan ha ligget i fryseboksen siden september 2018.
I Sverige er det rent teoretisk mulig å foreta eierbytte uten at selger selv er til stede. Det krever imidlertid forfalskning av signatur, opplyser Christofer Kärrdahl ved Transportstyrelsen i Sverige til NRK.
- NTBDELTotalforbud mot skismurning med fluorDet blir forbud mot fluor neste sesong. Foto: Vidar Ruud / NTB
Det blir fullstendig forbudt å bruke fluorholdig skismurning i internasjonale konkurranser i ski og skiskyting fra neste sesong.
Det opplyser Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i hver sin pressemelding onsdag.
Begge forbundene vedtok i august å utsette totalforbudet. Årsaken var blant annet at man ville gi nødvendig med tid til ytterligere å utvikle testmaskinen som skal avsløre eventuelt fluorjuks og prosedyrene rundt bruken av denne.
Omfattende utprøving av testapparatet Alpha II ble gjort i løpet av sommeren i fjor og forrige sesong. Representanter for nasjonale forbund og Det internasjonale skiforbundet (FIS) bidro til arbeidet.
Apparatet ble blant annet testet og brukt under verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i fjor vinter, og i etterkant ble det gjennomført storstilt fluortesting i østerrikske Ramsau av om lag 50 toppsmørere, deriblant norske.
Utfallet av disse testene ble i etterkant omtalt som skuffende.
– Det er ingen grunn til at skisporten skal fortsette å spre helseskadelige fluorstoffer i miljøet, sier forsknings- og utviklingssjef Christian Gløgård i Swix.
Skiprodusenten skriver at under bysprinten i Tallinn tirsdag brukte alle løperne fluorfri skismøring.
- NTBDELHøyreekstreme skjøt mot tysk politi
Ifølge tysk politi ble det avfyrt skudd under en politiaksjon mot en høyreekstrem gruppe.
Politiet gikk i morges til aksjon mot 19 medlemmer av Reichsbürger-gruppen i en rekke i delstater. Da politiet kom til en av gruppens medlemmer i Baden-Württemberg, ble politiet beskutt.
Det melder flere tyske medier.
Fem personer i gruppen ble tiltalt for høyforræderi i januar. Tysk politi mente de planla et voldelig statskupp.
En polititjenestemann skal ha blitt lettere skadet, ifølge tyske ARD.
- NTBDELRekordmange «uskikkede» studenterDet stilles krav til at helsefagarbeidere som jobber med omsorg for eldre, er skikket til oppgavene. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
I fjor kom det 342 tvilsmeldinger om studenter som kanskje ikke er skikket til utdanningen de har valgt. Sju studenter ble utestengt, noen var innom retten.
Under pandemien gikk antall tvilsmeldinger om studenters skikkethet noe ned, men nå melder Khrono at tallene for 2022 er rekordhøye og tilbake til nivået de var på før. I 2022 var det 342, mens det i sist normalår – 2019 – var 331.
En rekke utdanninger fører til yrker der man har med sårbare grupper å gjøre. Det er typisk jobber innen helsevesen eller med barn. Innen 28 utdanninger er studenter i Norge underlagt skikkethetsvurdering.
– Jeg tror fortsatt mørketallene er store, sier leder av det nasjonale kompetansenettverket for skikkethet, Karl-Arne Næss Korseberg, som er fornøyd med de høye tallene.
– Å slippe en uskikket student ut i praksis og ut i et yrke, kan gjøre stor skade både for studenten selv og andre, sier Anne-Grethe Naustdal, prorektor for utdanning ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).
Etter en tvilsmelding gjennomføres en vurdering av om studenten er skikket. Etter en lengre prosess kan studenten utestenges fra studiet. I fjor ble sju studenter utestengt, mot åtte i 2021 og ni i 2020 og 2019.
Flest tvilsmeldinger kom inn på Oslo Met, med 75, mens Universitetet i Stavanger hadde nest flest, med en dobling fra 2021, til 44 tvilsmeldinger.
Flere saker om skikkethet var innom rettssystemet i 2022. Det gjaldt eksempelvis en sosionomstudent flere ganger dømt for narkotikakriminalitet og en fysioterapistudent utestengt på grunn fortid som spillavhengig.
- Per Anders JohansenDELNorge kjører for første gang mer elbil enn bensinbil
Den samlede kjørelengden for bensindrevne personbiler falt med 10,3 prosent fra 2021 til 2022. Derfor kjøres nå elbiler for første gang mer enn bensindrevne biler, skriver SSB.
Likevel kjøres fortsatt dieseldrevne personbiler mer enn bensin- og elbiler sammenlagt.
Dieseldrevne biler stod likevel for over 40 prosent av den samlede kjøringen med norske personbiler i 2022, mens elbiler for første gang passerte bensindrevne personbiler i antall kilometer.
Samlet kjøring med tradisjonelle diesel- og bensindrevne personbiler falt med henholdsvis 8,5 og 10,3 prosent fra 2021 til 2022.
- NTBDELXi har reist fra RusslandKinas president Xi Jinping skal ha reist fra Russland i morgentimene onsdag. Foto: Pavel Byrkin / Sputnik via Kreml / AP / NTB
Kinas president Xi Jinping reiste fra Russland i morgentimene onsdag etter et todagers besøk. Samtidig venter Ukraina på svar om Xi kommer dit også.
Xi har vært i Russland siden mandag og har blant annet hatt flere samtaler med president Vladimir Putin.
Nå er Xi på vei tilbake til Kina, ifølge den kinesiske statlige TV-kanalen CCTV.
Under besøket har Xi presentert en fredsplan for den russiske presidenten, og understreket at Kina inntar en upartisk holdning til konflikten i Ukraina.
Tirsdag kom de to presidentene med en kunngjøring som understreket at Russland og Kina ikke er militært allierte, men at de uttrykker bekymring over det de omtaler som Natos økende nærvær i Asia.
Ukraina har også invitert Kina til samtaler, men venter ennå på svar fra Xi.
- Thomas OlsenDELTerroretterforskning i Birmingham: Mann påtentDet sirkulerer flere overvåkningsfilmer som viser at den eldre mannen blir stanset på gaten. Like etterpå står han i flammer. Foto: Sky News/Twitter
En eldre mann ble mandag kveld alvorlig skadet etter å ha blitt sprayet og påtent i Birmingham i Storbritannia. Angrepet skjedde utenfor en moské der offeret hadde deltatt i bønn i forbindelse med ramadan.
Overvåkingsvideoer viser at flammene står opp fra offerets overkropp. Mannen i 70-årene ble sendt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende brannskader. Lokalt politi gikk i alarmberedskap, samtidig som antiterrorpolitiet ble involvert i etterforskningen. I slutten av februar skjedde et lignende angrep da en 82-åring ble påtent utenfor en moské i London. Dette etterforskes som en terrorhandling.
Tirsdag ble en mann pågrepet i forbindelse med Birmingham-politiets rundspørring i moskeens nabolag. Han er nå fengslet og siktet for drapsforsøk. Videoer i sosiale medier viser at politifolkene må holde aggressive tilskuere unna den mistenkte mannen.
Ledelsen i Dudley Road-moskeen forteller flere nyhetskanaler at den mistenkte var i moskeen mandag kveld. Han ble lagt merke til fordi han ikke ba og satt feil.
Politiet opplyser at det etterforskes bredt for å avdekke gjerningsperson og motivet bak angrepet.
- NTBDELSør-Korea: Ny nordkoreansk test av raketter
Nord-Korea har avfyrt flere krysserraketter ved østkysten av landet, ifølge militæret i Sør-Korea.
Så langt er det ikke bekreftet hvilke raketter det er snakk om. Testen ble gjennomført onsdag, samtidig som Sør-Korea og USA er i gang med en felles militærøvelse.
Regimet i Nord-Korea pleier å reagere svært sterkt på slike øvelser. De siste ukene har Nord-Korea trappet opp sine rakettester og blant annet skutt opp en interkontinental ballistisk rakett.
I helgen meldte nordkoreanske medier at landet hadde trent på atomangrep på Sør-Korea.
Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at onsdagens test kan ha omfattet langtrekkende strategiske kryssermissiler. Ordet «strategisk» brukes i denne sammenhengen ofte om våpen som kan utstyres med atomstridshoder.
- Per Anders JohansenDELOppgang på Oslo Børs
Hovedindeksen på Oslo Børs gikk opp 0,35 like etter børsåpning, melder E24.
Flere av verdens børser de siste dagene har vært preget av optimisme, både i Norge og på Wall Street, etter flere dager preget av bankkollapser og uro.
Også de viktigste børsene i Asia hadde oppgang i morgentimene. Tirsdag hadde hovedindeksen på Oslo bør en oppgang på 0,96 prosent.
- Per Anders JohansenDELDeSantis trapper opp angrep på Trump
Florida-ordføreren Ron DeSantis og Trumps fremste rival skjerpet tirsdag sin kritikk av Trump.
I et intervju med Fox-programmet Piers Morgan Uncensored beskrev DeSantis seg selv som en politiker, som i motsetning til Trump, ikke vil lage «daglige drama», kaos og bråk på sosiale medier.
– Slik jeg styrer, er det ikke noe daglig drama, met et fokus på det store bildet, sa DeSantis. På spørsmål om hva han synes om alle kallenavnene han har fått av Trump, som «Kjøttbolle-Ron», svarte han:
– For meg, er dette bare bakgrunnsstøy. Det er ikke viktig for meg å slåss med folk på sosiale medier. Det hjelper ikke folk jeg representerer noe som helst, sa DeSantis. Han kritiserte også Trumps fokus på seg selv og hans lederstil.
– Når du er opptatt av din egen agenda, har du tapt. Vi vil ikke gjøre det på den måten.
DeSantis har aldri før gått så langt i å kritisere Trump.
- NTBDELNav: Arbeidsledigheten vil stigeNav venter noe økende ledighetstall. Foto: Terje Pedersen / NTB
I år er i gjennomsnitt 53.000 personer helt arbeidsledige, men det vil stige til 61.000 neste år, anslår Nav. Ledigheten går opp fra 1,8 til 2,1 prosent.
Høy prisvekst, økte renter og svakere etterspørsel etter norske varer gjør at Nav venter at ledigheten vil stige litt i år og neste år.
– At kostnadene øker er og vil fortsatt være merkbart for både bedrifter og folk flest. Vi venter derfor at etterspørselen etter arbeidskraft vil gå noe ned, og at ledigheten vil fortsette å øke noe, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte om Navs arbeidsmarkedsprognose.
Fjoråret var preget av rekordhøy etterspørsel og stor mangel på arbeidskraft. Ledigheten falt til det laveste nivået siden finanskrisen, men for noen måneder siden begynte det å øke svakt igjen.
Holte understreker at nivået fortsatt vil ligge lavt.
– Vi forventer altså at den norske økonomien og arbeidsmarkedet vil komme seg greit gjennom møtet med høy inflasjon og økte renter, sier Holte.
- Per Anders JohansenDELBolt gir opp elsparkesykler i Bergen
Selskapet Bolt legger ned i Bergen etter ett år, skriver Bergens Tidende.
Bolt var et av tre selskaper som i fjor ble valgt ut til å leie ut elsparkesykler i Bergen.
– Det var overraskende. Vi opplever å ha hatt et godt samarbeid med alle tre aktørene i byen, inkludert Bolt. De har vært veldig ryddige, sier avdelingsleder Tord Honne Holgernes i Bymiljøetaten til BT.
- NTBDELRask gjenåpning av Kina ga hundretusener av dødsfallPasienter med covid-symptomer, de fleste av dem eldre, er samlet i hallen på Shanghai sykehus der de mottar medisinsk behandling i begynnelsen av januar i år. Kinas plutselige gjenåpning etter to år med en «null-COVID»-strategi førte til at både smitten og dødstallene føk i været. Foto: Chinatopix Via AP / NTB
Kinesiske helseeksperter foreslo en gradvis gjenåpning av samfunnet, men regjeringen valgte å skrote covid-restriksjonene over natten. Resultatet ble fatalt.
Da Kina plutselig gikk bort fra de tyngende null-COVID-tiltakene i desember i fjor, var landet slett ikke forberedt på å takle nye smittebølger, viser undersøkelser nyhetsbyrået Associated Press har foretatt.
– Selv et tre dagers varsel ville vært bra, sier en tidligere tjenesteperson i Det kinesiske senter for sykdomskontroll og forebygging (Kina CDC). – Måten dette skjedde på, var bare utrolig, legger vedkommende til.
På bare seks uker ble mer enn en milliard mennesker smittet, ifølge tall fra senteret.
Eksperter anslår at mange hundre tusen mennesker, kanskje millioner, kan ha dødd i covid-bølgen som fulgte. Det er langt høyere tall enn den offisielle statistikken, som ligger på under 90 000.
Forskere mener at mellom 200 000 til 300 000 dødsfall kunne ha vært forhindret hvis befolkningen hadde vært bedre vaksinert. Det viser beregninger utført ved University of Hongkong og forskeres estimater.
- Thomas OlsenDELKnivstukket mann til sykehus i Trondheim - kvinne pågrepet
En mann i begynnelsen av 20-årene er innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim etter et knivslagsmål i Trondheim sentrum. En 33 år gammel kvinne er pågrepet.
Mannen ble påført stikkskader i magen.
–– Mannen har fått stikkskade i magen. Vi fikk nylig beskjed om at han er ferdig operert og ligger på sykehuset nå. Jeg har ikke fått høre noe annet enn at det skal gå bra med mannen, sier operasjonsleder Arnt Harald Aaslund i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.
Mannen skal ifølge sykehuset ikke skal være alvorlig skadet.
En kvinne i 30-årene er pågrepet og kjørt inn i arresten etter hendelsen. Ingen andre skal ha vært involvert i slåsskampen, men personer i nærheten skal ha forsøkt å skille de to fra hverandre. Politiet opplyser at etterforskningen tyder på at de to kjente hverandre fra før.
En politipatrulje kom tilfeldigvis over hendelsen utenfor et utested ved 1.30-tiden i Trondheim sentrum. Tre vitner ble tatt med til stasjonen for avhør. Bakgrunnen for voldsepisoden er ikke avklart.
- NTBDELÅpner nye amerikanske militærbaser på FilippineneFilippinenes president Ferdinand Marcos holdt onsdag en tale til soldater i anledning 126-årsjubileet for landets hær. Foto: Aaron Favila / AP / NTB
Filippinene varsler etablering av nye militærbaser i samarbeid med USA. Basene skal plasseres på ulike steder i landet.
– Disse fire nye stedene ligger spredt rundt på Filippinene. Noen ligger i nord, noen rundt Palawan, og noen enda lenger sør, sier president Ferdinand Marcos.
Basene vil styrke landets evne til å forsvare østsiden av den største øya Luzon, nær Taiwan.
USA har fra før fem eksisterende anlegg for trening, utplassering av utstyr og etablering av infrastruktur som rullebaner, lagring av drivstoff og bomuligheter for soldater. USA har forpliktet seg til å bygge infrastruktur til en verdi av 80 millioner dollar. Ø
Lokale myndigheter har uttalt bekymring at deres provinser kan bli involvert dersom det skulle oppstå konflikt mellom USA og Kina over Taiwan.
- NTBDELNesten halvparten av legene på St. Olavs vurderer å slutte
Fire måneder etter at Helseplattformen ble innført ved St. Olavs hospital, viser en spørreundersøkelse blant legene at nesten halvparten vurderer andre jobber.
– Ansatte har en opplevelse av at hverken løsningen eller hverdagen er blitt noe bedre, sier Tobias Iveland, foretakstillitsvalgt i Yngre legers forening ved sykehuset til Adresseavisen.
Halvparten av legene svarer at de vurderer å slutte, enten fordi de ønsker å bytte jobb eller gå av med pensjon tidligere enn planlagt. Ti prosent svarer at de aktivt leter etter ny jobb. Det tilsvarer 70 leger.
I alt har 725 leger svart på spørreundersøkelsen fra Legeforeningen.
Nær 60 prosent sier at det ikke oppleves nyttig å melde inn feil i løsningen. Dette bekymrer de tillitsvalgte. De er redd ansatte er i ferd med å resignere.
– Nå går kreftene med til å rydde opp i alle feilene som dukker opp. Vi skjønner at det kan ta tid, men vi hadde forventet en raskere feilretting. Det er helt avgjørende at det skjer endringer og forbedringer fremover, slik at ansatte orker å stå i dette. Løsningen må bli bedre, vi tåler ikke å jobbe så tungvint i lang tid. Ansatte må se lyset i tunnelen, sier Vivi Bakkeheim, foretakstillitsvalgt for Overlegeforeningen.
- NTBDELTaiwan i beredskap mens presidenten er på Amerika-reiseDen taiwanske presidenten Tsai Ing-wen drar neste uke til Mellom-Amerika. Underveis skal hun også besøke USA. Foto: Taiwans presidentkontor / AP / NTB
Taiwan har planer klare hvis Kina skulle foreta seg noe mens øyas president Tsai Ing-wen er i Amerika neste uke, sier forsvarsminister Po Horng-huei.
Tsai skal besøke Guatemala og Belize imellom-Amerika. Underveis skal hun også til New York og Los Angeles.
I California ventes det at hun skal møte leder for Representantenes hus, Kevin McCarthy.
Reisen kan føre til ytterligere spenning i forholdet mellom Kina og USA. Et møte med McCarthy kan utløse kraftige reaksjoner fra Beijing, slik som i fjor da daværende leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, dro til Taiwan.
Kina anser Taiwan som kinesisk territorium og gjennomførte i august i fjor en storstilt militærøvelse i farvannet rundt øya. På spørsmål om Kina kan komme til å holde nye øvelser mens Tsai er på reise neste uke, svarer Po at taiwanske styrker er forberedt.
– Når det gjelder hva de kinesiske kommunistene har gjort tidligere, så vil forsvarsdepartementet kunne ta grep, og vi vil vurdere verste tenkelige scenario, sier han.
- NTBDELAmerikanerne om Trump-etterforskning: Både politisk motivert og troverdigEn storjury på Manhattan i New York skal beslutte om det skal tas ut tiltale mot Donald Trump i den såkalte hysjpenge-saken. Selv har Trump avvist alle anklager og han har pekt på at han mener å være utsatt for en politisk heksejakt. Et flertall av amerikanerne støtter ham i synet på at saken er politisk motivert. Foto: Sue Ogrocki / AP / NTB
Etterforskningen av Donald Trump er politisk motivert, mener rundt halvparten av amerikanerne. Men et stort flertall sier også at anklagene er troverdige.
54 prosent av de spurte, blant dem 80 prosent som støtter republikanerne og 32 prosent som støtter demokratene, sier i en meningsmåling som Ipsos har gjennomført for Reuters at saken mot Trump er politisk motivert.
70 prosent av de spurte, blant dem halvparten av de republikanske tilhengerne, sier det er troverdig at Trump i 2016-valgkampen betalte såkalte hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels slik at hun skulle holde tett om et angivelig forhold til Trump.
Rundt 62 prosent, blant dem en tredjedel av de republikanske tilhengerne, sier at det også er troverdig at Trump forfalsket dokumenter og begikk svindel.
Ni av ti spurte sier de har hørt om Manhattan-påtalemyndighetens etterforskning av Trump. Dette er en av flere saker der Trump etterforskes.
- NTBDELMann mistet livet i utforkjøring på E39 i Rogaland
En ung mann døde etter en utforkjøring i Drangsdalen på E39 i Lund kommune i Rogaland. Bilen kjørte av veien og inn i et tre.
Politiet fikk melding om ulykken klokken 19.58 tirsdag kveld. Bilføreren var alene i bilen.
– Denne ulykken endte dessverre med at fører av bilen, en ung mann, ble erklært død på stedet. Pårørende er varslet, opplyser Sørvest politidistrikt.
Det var forbipasserende trafikanter som varslet om hendelsen der kun ett kjøretøy var involvert.