Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Microsoft integrerer språkrobot i søkemotor og nettleser

  07. februar 20:03
  NTB
  Microsoft vil integrere kunstig intelligens i form av en språkrobot i søketjenesten Bing og nettleseren Edge. Illustrasjonsfoto: Swayne B. Hall / AP / NTB

  Microsoft sier selskapet vil integrere teknologi som ligner tekstroboten ChatGPT i søkemotoren Bing, noe som kan gi dem en fordel fremfor konkurrentene.

  Søketjenesten til Microsoft har havnet langt bak hovedkonkurrenten Google, men integreringen av kunstig intelligens (KI) skal etter planen gi Bing et løft.

  – Dette er en ny dag for søk, sier Microsofts toppsjef Satya Nadella på et arrangement i selskapets hovedkvarter tirsdag. Konserndirektør Yusuf Mehdi lover at «Bing skal bli «din KI-drevne robot for nettet».

  I det siste har språkroboten ChatGPT fått mye oppmerksomhet og skapt entusiasme rundt bruk av KI, noe nettselskapene står i kø for å utnytte.

  I tillegg til å integrere KI og tekstrobotteknologi i Bing, vil Microsoft også legge det inn i nettleseren Edge. De ser blant annet for seg at det kan brukes til å skrive en automatisk oppsummering av nettsider man surfer på.

  Mandag kunngjorde Google at de er ferd med å lansere en tekstrobot som kan ta opp konkurransen med ChatGPT. Tirsdag kunngjorde kinesiske Baidu at de også holder på å utvikle en lignende robot.

Siste innlegg
 • NTB
  4 min

  Verdens eldste kjente gravplass funnet i Sør-Afrika

  Paleontologen Lee Berger holder en kopi av skallen til Homo naledi i Sør-Afrika i september 2015. Arkivfoto: Themba Hadebe / AP / NTB

  Paleontologer i Sør-Afrika sier de har funnet den eldste kjente gravplassen i verden.

  Den inneholder levningene etter en fjern slektning av mennesket, som man tidligere antok ikke var i stand til å utføre komplekse handlinger.

  Ifølge ekspertgruppen, som ledes av den anerkjente paleontologen Lee Berger, har de oppdaget skjelettrester av en Homo naledi, en treklatrende menneskeart som levde i steinalderen, hadde hjerne på størrelse med en appelsin, og som var 1,5 meter høy.

  Restene ble funnet rundt 30 meter under bakken i et grottesystem nær Johannesburg. Området blir kalt for menneskehetens vugge og har fått status som verdensarv av FN-organisasjonen Unesco.

  Studien er ennå ikke er fagfellevurdert, men en foreløpig versjon er nå publisert i tidsskriftet Elife.

 • NTB
  22 min

  Internasjonale studenter skal betale skolepenger

  Internasjonale studenter må betale skolepenger i framtida. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB

  Kun Rødt og Venstre sier nei til en lovendring som gjør det mulig for regjeringen å kreve studieavgift for studenter fra land utenfor EU og Sveits.

  – Dette er en sorgens dag for solidariteten, sier Rødts Hege Bae Nyholt, som er leder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

  Regjeringen møtte mye motstand etter at de i fjor høst foreslo å innføre studieavgift for denne gruppen studenter. Gjennom budsjettavtalen med SV fikk regjeringen flertall for forslaget, til tross for at SV er imot innføringen.

  Det må imidlertid også til en endring i universitets- og høyskoleloven. Utdanningskomiteen på Stortinget skulle etter planen behandle forslaget til lovendring i mai, men fikk utsatt fristen til 6. juni.

  Les mer her:

  teaser
  10. mars
  Utenlandske studenter må betale skolepenger. Men studiestedene har ikke lov til å kreve inn pengene.
 • NTB
  11:43

  Tyskland vil øke militærsamarbeidet med India

  Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius ankommer et møte med Indias forsvarsminister Rajnath Singh i New Delhi tirsdag. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB

  Tyskland vil utvide landets militære samarbeid med India, ifølge forsvarsminister Boris Pistorius.

  – Det handler om å skape et dypere strategisk partnerskap, sier Pistorius, som tirsdag er på besøk i landet sammen med representanter for tysk våpenindustri.

  I et intervju med den tyske rikskringkasteren ARD understreker han at han ikke er kommet til landet «med kontrakter i lommen», men at han er kommet for å jobbe med det.

  For tiden diskuteres det salg av tyske ubåter til India, en kontrakt som er verdt flere milliarder euro.

  Ifølge Pistorius har India og Tyskland samarbeidet militært siden 1980-tallet. Han gjør det klart at samarbeidet ikke er avhengig av at India tar avstand fra Russlands krigføring i Ukraina.

  India er også svært avhengig av russisk våpenimport og har ikke fordømt invasjonen.

 • NTB
  11:42

  Ingen pågrepet etter Vålerenga-knivstikking

  Politiet rykket ut mandag kveld etter en melding om at person var stukket i kroppen med skarp gjenstand på Vålerenga. Foto: Terje Bendiksby, NTB

  Så langt er ingen personer pågrepet i forbindelse med knivstikkingen på Vålerenga i Oslo mandag kveld.

  Politiadvokat Hanna Kaplon sier til NRK at politiet jobber med innhenting av video fra området og med å gjennomgå dette.

  – Politiet jobber intenst med å få identifisert gjerningspersonene. Fornærmede og noen vitner har også gitt beskrivelse av gjerningspersonene og politiet gjennomgår nå dette. Det er beskrevet at gjerningspersonene er under 18 år, sier hun til kanalen.

  En 18 år gammel mann ble kjørt til sykehus med det som fremsto som alvorlige skader etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand på Vålerenga i Oslo mandag kveld.

  Politiet opplyste mandag kveld at de søker etter fire mistenkte gjerningspersoner som løp fra stedet. De ble beskrevet som mørke i huden og mørkkledde.

 • NTB
  11:40

  Luftfartstilsynet vil ta et oppgjør med uregjerlige passasjerer

  Luftfartstilsynet vil ta grep for å få ned antallet passasjerer som ikke oppfører seg i luften. Foto: Mats Torbergsen, NTB

  Luftfartstilsynet vil ta grep for å sørge for at antallet passasjerer som ikke oppfører seg i luften, går ned.

  – I 2019 ble det rapportert om 339 tilfeller i Norge, og i 2022 ble det rapportert om 288 tilfeller. I år har vi allerede rundt 150 innrapporterte hendelser i Norge, sier Flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet David Opsahl Moldskred i en pressemelding.

  Luftfartstilsynet og en rekke andre aktører i norsk luftfart har signert en felles erklæring mot økende utfordringer med uregjerlige passasjerer. Målet er å øke de ansattes og passasjerenes trygghet.

  – Vi erkjenner viktigheten av god passasjeroppførsel, og vil jobbe kontinuerlig for å redusere antall uregjerlige passasjerer, fortsetter David Moldskred.

 • NTB
  11:21

  Har lovet at ingen rohingyaer blir tvangsreturnert

  En rohingya-flyktning med en gassbeholder i en av flyktningleirene ved Cox's Bazar i Bangladesh. Foto: Mahmud Hossain Opu, AP / NTB

  Bangladesh har lovet at ingen av de mange rohingyaene som har flyktet til landet, kommer til å bli tvangsreturnert til Myanmar, sier en FN-topp.

  – Flyktninger som ønsker å returnere, bør få tilgang til klar og faktabasert informasjon for å kunne gjøre frie og informerte valg, sier FNs visehøykommissær for flyktninger, Kelly T. Clements, under et besøk i Bangladesh.

  – Ikke under noen omstendighet bør flyktninger bli tvunget til å returnere, noe regjeringen har gitt oss forsikringer om at ikke kommer til å skje, sier hun videre.

  Om lag en million rohingyaer har slått seg ned Bangladesh, der de lever i overfylte flyktningleirer. De fleste kom i 2017 da militæret i Myanmar gjennomførte en brutal militæroperasjon mot den muslimske minoriteten.

  Fordrivelsen etterforskes som et mulig folkemord av FN.

 • NTB
  11:19

  Rapport: Sykdommen helvetesild er mye mer utbredt enn tidligere antatt – tror 20.000 får det i år

  Folk i solnedgang på Operaen i Oslo. En av tre av Norges befolkning kommer til å få helvetesild en gang i løpet av livet. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

  En ny rapport viser at sykdommen helvetesild er mye mer utbredt enn tidligere. Så mye som én av tre nordmenn blir rammet i løpet av livet, og forekomsten øker.

  Det antas at i underkant av 20.000 pasienter i år vil få helvetesild og motta behandling i helsetjenesten, ifølge en pressemelding fra GSK (GalaxoSmithKline). Av disse vil om lag 2500 utvikle langvarige nervesmerter.

  Én av tre nordmenn rammes av sykdommen i løpet av livet.

  Rapporten er utviklet av Oslo Economics på vegne av GSK. Rapporten foreslår også at tidligere studier undervurderte forekomsten av helvetesilden.

  Helvetesild er en smertefull virussykdom som gir betennelse og utslett i huden. Alle som har hatt vannkopper, risikerer å få sykdommen i løpet av livet.

  – Dette viruset legger seg latent i kroppen og kan reaktivere tiår senere og aktivere helvetesild, sier Aud Nome Dueland, spesialist i nevrologi ved Sandvika Nevrosenter, til NTB.

 • NTB
  10:46

  Tørken skaper bekymring blant svenske bønder

  Også i Sverige er det knusktørt i skog og mark, og bøndene er bekymret for den pågående tørken.

  Temperaturene kommer til å fortsette å stige de neste dagene, og verst ser det ut til å bli sør i Sverige.

  – Vi kommer til å få varmere vær som gjør dette verre. Det kommer langt ifra å bli den avlingen som vi fikk i fjor, det blir mer på nivå med sommeren 2018, sier rådgiver Lars Johansson i Jordbruksverket til Sveriges Radio.

  Vanja Wallenmyr, som er bonde i Falköping i Västergötland, er blant dem som er bekymret for mangelen på regn. Hun sier at det trengs vann innen kort tid.

  – Om en uke blir det alvorlig – svært alvorlig, sier hun.

 • Wasim Riaz
  10:43

  Trikkeførere fra Oslo kom på syvendeplass i EM

  Robert Samuelsen og Amalie Wanberg Nordli er fornøyd med en syvende plass i EM. Foto: Jan Tomas Espedal

  Årets trikkemesterskap gikk av stabelen lørdag 3. juni i Oradea i Romania. 25 lag fra 19 nasjoner deltok i mesterskapet.

  Laget fra Oslo havnet på syvende plass. Det var trikkeførere fra Wien som tok førsteplassen.

  Det er første gang at Oslo deltok i EM i trikkekjøring som ble arrangert for tiende gang.

  – Vi er veldig veldig fornøyde med å klare en syvende plass i debuten, sier lagleder Robert Samuelsen.

  Før reisen hadde førerne fra Oslo som mål å slå svenskene, men det var litt for ambisiøst. Laget fra Göteborg havnet på andre plass, mens Stockholm kapret fjerdeplassen.

  – Dessverre klarte vi ikke å slå svenskene. Det var en hard konkurranse. Vi får prøve på det neste år. Alt i alt har dette vært en fantastisk opplevelse.

  Trikkeførere fra Kyiv deltok også. Laget havnet på nest siste plass.

 • NTB
  10:30

  Sjåfør siktet for ruspåvirket kjøring etter russebil-ulykke

  Sjåføren av russebilen som var involvert i en ulykke ved E39 i Flekkefjord i mai, er siktet for kjøring i påvirket tilstand. Siktede har erkjent straffskyld.

  – Vi har mottatt analysen av blodprøven. På bakgrunn av dette ble siktelsen mot fører endret til å gjelde kjøring i påvirket tilstand, sier politifaglig etterforskningsleder Tove Glendrange ved Flekkefjord og Kvinesdal politistasjon.

  Fem gutter i alderen 17 til 19 år ble sendt til sykehus etter ulykken 1. mai. Russebilen kjørte av veien og havnet i vannet ved Fosselandsheia i Kvinesdal kommune, like i nærheten av grensen til Flekkefjord.

  Politiet har siden etterforsket ulykken for å få klarhet i hendelsesforløpet.

  De opplyser at siktede er avhørt, og at han har erkjent straffskyld for kjøring i påvirket tilstand og samtykket til førerkortbeslag.

  Tove Glendrange i politiet sier at blodprøven er tatt flere timer etter ulykken, og at den ikke gir et riktig bilde av påvirkningsgraden under kjøringen.

 • NTB
  10:27

  Person funnet bevisstløs i båt i Skjebergkilen – fraktet til sykehus

  En person som ble funnet bevisstløs i en fritidsbåt i Skjebergkilen tirsdag formiddag, er fraktet til sykehus. Personen er skadd.

  Meldingen om hendelsen kom fra en person på land som observerte vedkommende.

  – Det viste seg at det var to personer om bord i båten, sa redningsleder Oddgeir Andersen i Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge til NTB ved 10.15-tiden.

  Klokka 10.48 opplyser HRS at et redningshelikopter har fraktet personen til sykehus. Tilstanden er ukjent.

  Øst politidistrikt skriver på Twitter ved 12-tiden at etterforskning viser at båten har kjørt inn i fjæresteinene ved Brudeskjæret i Skjebergkilen. Ifølge politiet var det én person i båten da dette skjedde. De opplyser at personen er skadd og får behandling på sykehus.

  Redningshelikopter og helseressurser vil ivareta de to personene.

 • NTB
  10:03

  Notodden: Siktelsen endres til drapsforsøk etter knivstikking

  En mann er siktet for drapsforsøk etter at en kvinne ble knivstukket i Notodden sentrum søndag kveld.

  – På bakgrunn av informasjon i saken har vi nå endret siktelsen fra grov kroppsskade til drapsforsøk, sier politiadvokat Tine Henriksen i en pressemelding.

  Både siktede og fornærmede er blitt avhørt. Den siktede mannen nekter straffskyld.

  Mannen vil bli begjært varetektsfengslet tirsdag 6. juni.

  – Politiet vil be om fire uker i varetekt med begrunnelse i både bevisforspillelsesfare og gjentagelsesfare, står det i pressemeldingen.

  Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokken 22 søndag 4. juni. Kvinnen ble ikke livstruende skadet, men behandles på sykehus for skadene hun fikk.

 • NTB
  09:52

  Koronasertifikatet legges ned 30. juni

  Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helsenorges sider. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

  Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

  Koronasertifikatet ble opprettet juni 2021, men EUs bestemmelser om koronasertifikat går ut 30. juni 2023. Etter dette er det ikke lovgrunnlag lenger til å utstede koronasertifikat i Norge, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

  De fleste land krever ikke koronasertifikat for innreise, selv om enkelte land krever en form for test eller vaksinasjonsbevis før avreise.

  Trenger man dokumentasjon på vaksiner, kan man skrive ut dokumentasjon fra Helse-Norge om hvilke vaksiner man har tatt.

 • NTB
  09:51

  Hundrevis av amerikanske journalister i streik

  Journalister i streik utenfor kontorene til lokalavisa Austin American-Statesman i Texas. Foto: Eric Gay, AP / NTB

  Journalister i en rekke lokalaviser i USA gikk ut i streik mandag for å kreve ny ledelse og en slutt på kostnadskuttene i landets største aviskonsern, Gannett.

  Streiken er organisert av fagforeningen NewsGuild-CWA og rammer aviser i minst sju delstater, deriblant storaviser som Arizona Republic og Palm Beach Post. Gannett sier streiken ikke vil ramme nyhetsdekningen. I to av avisene er det også streik tirsdag.

  Bakgrunnen er at hele styret i Gannett ble gjenvalgt på konsernets generalforsamling, tross at fagforeningen hadde bedt aksjonærene kaste styreleder Mike Reed. Reed har ledet konsernet siden 2019, og i perioden har mange journalister mistet jobben og flere aviser blitt nedlagt. Store kostnadskutt for å betjene gjeld har blant annet ført til at mange ansatte fikk redusert pensjon.

  Gannett eier blant annet riksavisen USA Today i tillegg til mer enn 200 lokalaviser i hele USA. NewsGuild hevder arbeidsstyrken i konsernet er blitt redusert med 47 prosent på bare tre år.

 • NTB
  09:49

  Ni bransjer får høyere minstelønn

  Ni bransjer får høyere minstelønn når lønnssatsene trer i kraft 15. juni.

  Det ble bestemt at den statlige oppnevnte Tariffnemnda i slutten av mai, gjennom endringer i allmenngjøringsloven, skriver FriFagbevegelse.

  Endringen gjelder ansatte i bransjene godstransport, skips- og verftsindustrien, persontransport med turbil, fiskeindustrien, overnatting, servering og catering, jordbruk og gartneri, bytt, renhold og elektro.

 • NTB
  09:36

  Nye reguleringer for kveitefisket

  Fiskeridirektoratet har fra 1. juni 2023 innført nye reguleringer i kveitefisket.

  – Kveitebestanden synes å ha hatt en positiv utvikling med god rekruttering i nord, men grunnet økt fangstinnsats i fisket er det nå innført nye reguleringer. I sør har bestandssituasjonen vært svak over lang tid, noe som innebærer at det her er behov for gjenoppbygging, skriver fiskeridirektoratet i en pressemelding.

  Det er innført nye reguleringer som tar for seg redskapsbegrensninger, rapporteringskrav, utvidet gytefredning og økt minstemål.

  Blant annet har gytefredninger for kveite i perioden fra 20. desember til 31. mars utvidet til å gjelde alle redskaper i hele landet.

  Minstemålet for kveite har økt fra 80 cm til 84 cm.

  – Dette skal bidra til å sikre rekrutteringen og en bedre utnyttelse av fiskens vekstpotensial, skriver direktoratet.

 • NTB
  09:22

  Videregående skoler i Viken får gratis skolemat

  Fra høsten av vil elever på videregående skoler i Viken fylke få gratis skolemat.

  Dette er resultatet av forhandlinger mellom Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne og fylkesrådspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, skriver NRK.

  Det har frem til nå vært en prøveordning for gratis skolemat ved enkelte av fylkets 58 videregående skoler.

 • NTB
  09:22

  Steinkjer stasjon fortsatt stengt etter avsporing

  Togtrafikken er fortsatt stengt ved Steinkjer stasjon etter at et tog sporet av i forbindelse med et sporskifte mandag kveld.

  – Ingen er skadet. Kun lokfører i toget, skrev Trøndelag politidistrikt på Twitter klokken 21.05 mandag.

  Bane Nor skriver på sine nettsider at de jobber med å fjerne toget, men at de ikke vet hvor lang tid det vil ta. Tirsdag morgen skriver de at ny oppdatering om situasjonen kommer klokken 11.00.

  Toglinjene som blir påvirket av avsporingen, er Nordlandsbanen mellom Trondheim S og Bodø og Dovre- og Nordlandsbanen mellom Støren, Trondheim S og Steinkjer.

 • NTB
  09:21

  Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

  Det kan i praksis bli ulovlig å strømme barneidrett. Foto: Annika Byrde, NTB

  Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket, skriver VG.

  Dette kommer frem i en ny veileder fra Datatilsynet.

  – Med dagens løsning, og basert på hvordan vi ser det i dag, så vil det i de fleste tilfeller være vanskelig, sier direktør i Datatilsynet, Line Coll, til VG.

  Det har vært het debatt om strømming av barneidrett den siste tiden. Konseptet MyGame har vært under kritikk etter at det ble lansert i Norge.

  – Dersom idrettslag eller tjenester strømmer lagidrett for barn, utover toppidrettsarrangementer med allmenn interesse, så er det etter vår vurdering stor risiko for å behandle personopplysninger ulovlig, sier Coll.

  MyGame har ikke besvart VGs henvendelser.