Nyhetsstudio: Siste nytt
Microsoft sier selskapet vil integrere teknologi som ligner tekstroboten ChatGPT i søkemotoren Bing, noe som kan gi dem en fordel fremfor konkurrentene.
Søketjenesten til Microsoft har havnet langt bak hovedkonkurrenten Google, men integreringen av kunstig intelligens (KI) skal etter planen gi Bing et løft.
– Dette er en ny dag for søk, sier Microsofts toppsjef Satya Nadella på et arrangement i selskapets hovedkvarter tirsdag. Konserndirektør Yusuf Mehdi lover at «Bing skal bli «din KI-drevne robot for nettet».
I det siste har språkroboten ChatGPT fått mye oppmerksomhet og skapt entusiasme rundt bruk av KI, noe nettselskapene står i kø for å utnytte.
I tillegg til å integrere KI og tekstrobotteknologi i Bing, vil Microsoft også legge det inn i nettleseren Edge. De ser blant annet for seg at det kan brukes til å skrive en automatisk oppsummering av nettsider man surfer på.
Mandag kunngjorde Google at de er ferd med å lansere en tekstrobot som kan ta opp konkurransen med ChatGPT. Tirsdag kunngjorde kinesiske Baidu at de også holder på å utvikle en lignende robot.
- Erik Tangen og Mathias Ogre, E24DELMann svindlet 1,9 millioner kroner fra 94-åring
Den eldre kvinnen ble først loppet for over 17 millioner kroner. Nå er en 62 år gammel mann, som sa han skulle hjelpe henne med å skaffe tilbake pengene, selv dømt for millionbedrageri, melder E24.
62-åringen fra Østfold er i Oslo tingrett dømt til ett år og elleve måneder ubetinget fengsel for grovt bedrageri av drøye 1,9 millioner kroner fra kvinnen. Hun døde i august i fjor.
Mannen er i tillegg dømt til å betale erstatning til kvinnens dødsbo på om lag 2,3 millioner kroner. Han er er også dømt for flere mindre nettbedragerier.
Mannen nektet straffskyld. Hans forsvarer, advokat Hans Henrik Pettersen, sier at han skal gjennomgå dommen grundig med sin klient, og legger til at avgjørelsen sannsynligvis vil bli anket.
62-åringen kom i 2018 i kontakt med den eldre, formuende kvinnen, etter at han hadde lest en artikkel i VG om et større bedrageri hun ble utsatt for.
Han tilbød seg å hjelpe kvinnen med å få pengene tilbake. Han fikk i oppdrag av kvinnen og hennes advokat å reise til USA og prøve å få tilbake pengene. Mannen sa til fornærmede og advokaten at han reiste til USA tretten ganger, hvor han angivelig jobbet med saken. Han fikk betalt 1.950.000 kroner for dette.
- NTBDELForeldrene i Baneheia-saken forventer ny rettssakBistandsadvokat Audun Beckstrøm, her i Borgarting lagmannsrett før domsavsigelse i gjenåpningssaken til Viggo Kristiansen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Fredag blir det avgjort om Riksadvokaten vil gjenoppta saken mot Jan Helge Andersen i Baneheia-saken. Foreldrene til jentene som ble drept forventer ny rettssak.
Klokken 10 vil riksadvokat Jørn Sigurd Maurud offentliggjøre påtalemyndighetens konklusjon i spørsmålet om Andersen skal tiltales på nytt i drapssaken fra mai 2000.
– Foreldrene ønsker mer bevissthet rundt hva som faktisk skjedde og å få saken oppklart, selv om en ny rettssak også vil være en stor belastning for dem, sier de fire foreldrenes bistandsadvokat Audun Beckstrøm til NRK.
Da Viggo Kristiansen i desember ble frikjent for drapene i Baneheia for snart 23 år siden, ble også drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) stående uløst.
– Det blir enda en vanskelig dag for dem og de er spente, sier Beckstrøm.
Andersen ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Sløgedal Paulsen. Han tilsto drapet på Sørstrønen, men ble frikjent for drapet på Sløgedal Paulsen. Han slapp ut fra soning i fengsel i 2016.
- NTBDELVil styrke elevenes rettigheter til videregående skoleKunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil gi elever rett til videregående skole på ubestemt tid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Regjeringen legger frem et lovforslag som vil gi elever rett til å kunne ta flere fagbrev. De skal også ha tilgang til videregående opplæring frem til de fullfører. Loven skal etter planen tre i kraft fra skolestart 2024.
– I dag er det slik at man har tre år på å fullføre, men i fremtiden er det slik at man kan fortsette på skolen til man er ferdig. Dersom man for eksempel stryker i et fag, kan man fortsette til man er ferdig, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til NRK.
Hun tror ikke at dette vil føre til at elever tar videregående skole over flere år for å få bedre karakterer.
– Jeg tror tvert imot at de vil gjennomføre og komme seg videre i arbeid eller utdanning, sier hun.
- NTBDEL- Tiltale for Sian-påkjørsel burde vært drapsforsøkJohn Christian Elden er bistandsadvokat for Sian-leder Lars Thorsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
To kvinner er tiltalt for grov kroppsskade for å ha kjørt på bilen til Sian-lederen. Bistandsadvokat John Christian Elden mener tiltalen burde vært drapsforsøk.
– Vi har klaget til Riksadvokaten over at saken i liten grad er etterforsket opp mot drapsforsøk, men mener at når man i beruset tilstand kjører på en annen bil tre ganger, hvorav den siste er en torpedering i over 60 kilometer i timen, etter å ha truet med å bruke kniv, er dette et drapsforsøk, sier Elden til NTB.
– Retten må få avgjøre dette, uttaler Elden. Han er Sian-leder Lars Thorsens bistandsadvokat.
Det var Document.no som først omtalte saken.
Fem Sian-medlemmer ble lettere skadd da Thorsens bil ble påkjørt slik at den veltet på E6 i Oslo 2. juli i fjor. Påkjørselen skjedde etter en Sian-demonstrasjon på Mortensrud.
To kvinner er tiltalt for grov kroppsskade i forbindelse med saken. De to kvinnene har nektet straffskyld.
- NTBDELLatviske krabbefiskere krever fem milliarder fra NorgeDen såkalte snøkrabbestriden lever videre i den internasjonale voldgiftsdomstolen, hvor en dom er ventet når som helst. I saken krever latviske krabbefiskere fem milliarder kroner i erstatning fra Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Et latvisk rederi tapte nylig en rettssak i Høyesterett om krabbefangst ved Svalbard. Striden fortsetter nå i den internasjonale voldgiftsdomstolen (ICSID). Der krever de fem milliarder kroner fra den norske staten, skriver Rett24.
Snøkrabbestriden startet da latviske krabbefiskere ble stanset utenfor Svalbard av Kystvakten i 2017. EU hadde gitt tillatelse til fisket, men Norge hadde ikke gitt grønt lys.
I dommen blir det slått fast at Norge har eksklusive rettigheter på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard.
Det er første gang det er opprettet sak mot Norge i ICSID. Høringene ble gjennomført i London i oktober. Vanligvis tar det seks måneder frem til en dom. En internasjonal avklaring i snøkrabbestriden kan derfor være like rundt hjørnet.
- NTBDELUSA: Vil hindre alle under 18 år å bruke sosiale medierTiktok er, i likhet med apper som Instagram, populær blant barn og unge. Den amerikanske delstaten Utah innfører lovverk som skal begrense barn og unges tilgang til sosiale medier. Foto: Michael Dwyer / AP / NTB
Den amerikanske delstaten Utah har vedtatt en ny lov som begrenser barn og tenåringers tilgang til sosiale medier.
Det samme kan skje i flere andre delstater. Både Arkansas, Texas, Ohio, Louisiana og New Jersey vurderer tilsvarende lovforslag.
Barn og tenåringer i delstaten Utah skal fratas tilgangen til sosiale medie-apper som for eksempel Tiktok – om de ikke kan vise til samtykke fra foreldre eller foresatte.
Ungdommene ilegges også andre begrensninger i det som er det første lovverket av sitt slag i USA.
Guvernør Spencer Cox skrev torsdag under på loven, der barn under 18 år forbys å bruke sosiale medier mellom klokken 22.30 og 6.30. Det innføres også aldersverifisering for alle som vil bruke sosiale medier i delstaten.
Lovverket åpner døren for søksmål på vegne av barn som hevder å ha blitt påført skader etter bruk av sosiale medier.
Hensikten med loven er å beskytte barn og unge fra å lures inn i apper som myndighetene mener kan være avhengighetsskapende og hvor reklame er rettet mot barn og unge.
Sosiale medier-selskaper ventes å anlegge søksmål før loven etter planen skal tre i kraft i mars 2024.
- NTBDELEquinor-sjefen fikk 19,6 mill: - Et hinsides nivå, mener LOLO-sekretær Are Tomasgard kaller lederlønnen i Equinor for hinsides og advarer om at arbeidsgiverne vil møtes med tallene i det kommende lønnsoppgjøret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Mandag starter lønnsoppgjøret. Da vil LO peke på svimlende lønninger til norske toppledere. – Et angrep på den norske modellen, sier LO-sekretær.
Konsernsjef Anders Opedal i Equinor hadde en lønnsvekst fra 18,1 millioner kroner i 2021 til 19,6 millioner kroner i 2022. Høye olje- og gasspriser bidro til et rekordresultat for selskapet i fjor, med justert driftsresultat på 74,9 milliarder dollar. I 2021 var tilsvarende tall 33,7 milliarder dollar.
Lønnsveksten til toppsjefen i Statoil/Equinor har over ti år vært hele 41,4 prosent, skriver Klassekampen.
I LO er forberedelsene til årets mellomoppgjør som starter mandag i full gang. De slår fast at sjefslønnen i det statseide olje- og energiselskapet har passert nivået som kan kalles «moderat».
– 19–20 millioner er et hinsides lønnsnivå. Når noen har 20 millioner i lønn, vil en prosentvis få et økende gap. Her må lederne og styrene innta en moderasjonslinje, sier Are Tomasgard som sitter i LO-ledelsen.
Han viser til at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har sendt en tydelig beskjed om at han forventer moderasjon i selskap som staten eier.
Her må lederne lytte. Vi tar med oss alle tall til forhandlingsbordet, framholder LO-sekretæren.
– Alt dette vil arbeidsgiversiden møte. Dette er et angrep på den norske modellen og frontfagsmodellen, og går ut over tilliten.
- NTBDELGodstog sporet av på Østfoldbanen
En vogn på et godstog har sporet av på spor 3 inne på Halden stasjon. Det fører til innstillinger på Østfoldbanen fredag morgen.
Det er Vestre linje på Østfoldbanen mellom Halden og Sarpsborg som berøres og avsporingen fører til at togene har færre spor til rådighet.
– Dette skjedde i 23-tiden torsdag kveld. Vi er ikke sikre på hvor lang tid det vil ta å få vognen på sporet igjen, sier pressevakt Gunnar Børseth i Bane Nor til NTB like før klokken 6 fredag morgen.
Ifølge Vy vil avsporingen gjøre at togene vil bli stående i kø og passasjerene på linje RE20, som går fra Halden, via Fredrikstad, Rygge og Råde, må regne med forsinkelser og innstillinger.
- Per Anders JohansenDELPåtent rådhus etter nattlige sammenstøt i Frankrike
I flere franske byer var det i natt sammenstøt mellom politi og maskerte demonstranter.
I byen Bordeaux ble rådhuset påtent. I Lorient ble en politistasjon angrepet, mens det var flere branner i gaten utenfor politistasjonen i Montpellier, skriver avisen Le Monde.
Det blir meldt om knuste butikkvinduer, veltede biler og påtente søppelbranner i en rekke byer.
Protestene er en reaksjon på at regjeringen øker pensjonsalderen fra 62 til 64 år.
1,1 million mennesker deltok i demonstrasjoner i Frankrike torsdag i protest mot planene om å heve pensjonsalderen, ifølge politiet. Den franske fagorganisasjonen CGT hevder at 3,5 millioner mennesker deltok i protestene.
Demonstrasjonene har i stor grad foregått fredelig. Men utover kvelden og natten var det en rekke sammenstøt mellom politi og maskerte demonstranter.
En restaurant ble angrepet i Paris, melder Reuters, og politiet brukte tåregass mot demonstranter.
På landsbasis ble 80 personer pågrepet i går kveld. 123 politifolk er skadet, ifølge franske innenriksmyndigheter.
- NTBDELMinst 13 drept i sammenstøt med politi i Brasil
Minst 13 personer er drept i sammenstøt med politi nær storbyen Rio de Janeiro i Brasil. De drepte var alle kriminelle, uttaler politiet.
Sammenstøtet skjedde torsdag i arbeiderklassebydelen Salgueiro i byen Sao Goncalo, som ligger like nordøst for storbyen Rio de Janeiro i delstaten ved samme navn. Politiet aksjonerte for å pågripe en mann som var mistenkt for å være leder for en narkobande.
Mannen skal ha vært involvert i drap på flere politibetjenter i delstaten Para nord i landet gjennom de siste årene. Politiet mente han skjulte seg i Sao Goncalo, og aksjonen torsdag hadde som mål å pågripe ham.
Politiet satt inn helikoptre og pansrede kjøretøy i aksjonen, som endte med at den antatte gjenglederen ble drept. De øvrige drepte var også kriminelle, ifølge politiet.
Tre lokale innbyggere uten tilknytning til de som ble drept i torsdagens aksjon, ble også skutt og såret i sammenstøtet, opplyser politiet.
Rio de Janeiros delstatspoliti gjennomfører jevnlig dødelige angrep i storbyområdets slumområder.
– Vi tillater ikke at Rio brukes som skjulested for banditter fra andre delstater, uttaler delstaten Rio de Janeiros guvernør Claudio Castro.
- NTBDELUSA-angrep i Syria som svar på droneangrepForsvarsminister Lloyd Austin sier luftangrepene ble utført som svar på et droneangrep mot en koalisjonsbase. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
USA har utført luftangrep i Syria etter at en kontraktør ble drept og flere amerikanske soldater såret i et iransk-tilknyttet droneangrep, ifølge Pentagon.
Presisjonsangrepene torsdag kveld var gjengjeldelse for et angrep mot en amerikanskledet koalisjonsbase nær Hasakah nordøst i Syria klokken 13.38 lokal tid torsdag, ifølge USAs forsvarsdepartement.
Basen ble da angrepet av en drone som Pentagon mener var av iransk opprinnelse. En kontraktør ble drept, og en annen kontraktør og fem amerikanske soldater såret.
Målet for luftangrepene torsdag kveld var grupper tilknyttet den iranske Revolusjonsgarden, opplyser forsvarsminister Lloyd Austin.
– Luftangrepene ble gjennomført som svar på dagens angrep samt som svar på en rekke nylige angrep mot koalisjonsstyrker i Syria i regi av grupper knyttet til Revolusjonsgarden, sier Austin.
Natt til fredag viste videoer i sosiale medier det som skal være eksplosjoner i Deir ez-Zor i Syria, en provins med strategisk plassering ved grensen til Irak og hvor det er oljefelter. Iranskstøttede militsgrupper og syriske regjeringsstyrker kontrollerer området, der også Israel antas å ha utført luftangrep de siste månedene.
- NTBDELUSAs sanksjoner mot Iran har ikke hatt ønsket effekt
Finansminister Janet Yellen erkjenner at sanksjonene mot Iran så langt ikke har virket etter hensikten.
– Effekten har vært langt mindre enn vi ideelt sett skulle ønske, sa Yellen i en høring i Kongressen torsdag.
Hun sa samtidig at USA ser etter måter å styrke sanksjonene mot Iran.
- NTBDELNord-Korea hevder å ha testet undersjøisk dronevåpenPå dette bildet inspiserer Nord-Koreas leder Kim Jong-un det som skal være den ubemannede undervannsdronen Haeil og som ble testet i øvelser denne uken. Foto: KCNA / AP / NTBNord-Koreas leder Kim Jong-un ledet denne ukens øvelser, melder KCNA. Foto: KCNA / AP / NTBDen nordkoreanske regjeringen har publisert dette bildet som viser det som skal være en krysserrakett av typen Hwasal under en øvelse torsdag. Foto: KCNA / AP / NTB
Nord-Korea har testet en ny undersjøisk angrepsdrone som kan utstyres med atomstridshode, melder det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.
– Denne kjernefysiske undersjøiske angrepsdronen kan utplasseres ved enhver kyst og havn, eller fraktes av et skip, står det i KCNAs melding.
Dronen ble sjøsatt tirsdag. Deretter fartet den rundt i 59 timer og 12 minutter på en dybde mellom 80 og 150 meter før den torsdag detonerte et teststridshode, ifølge KCNA.
Dronen omtales av byrået som et «hemmelig våpen», konstruert for å kunne utløse en «radioaktiv tsunami» som kan ødelegge fiendtlige marinefartøy og havneanlegg. Testen ble ifølge nyhetsbyrået ledet av landets leder Kim Jong-un.
KCNA skriver også at Nord-Korea avfyrte strategiske krysserraketter under testen, som varte fra 21. til 23. mars. Rakettene var av typen Hwasal-1 og Hwasal-2, og var utstyrt med juke-stridshode for å simulere et atomstridshode, ifølge KCNA.
I meldingen advarer Kim landets fiender mot å holde det han kaller uforsvarlige krigsøvelser rettet mot Nord-Korea.
USA og Sør-Korea gjennomførte fra 13. til 24. mars øvelsen Freedom Shield 23. Det er USA og Sør-Koreas største felles øvelse siden 2017. I juni i år skal de to allierte gjennomføre en enda større øvelse.
Nord-Korea meldte mandag at landet i helgen gjennomførte to dager med militærøvelser som simulerte det som ble omtalt som et kjernefysisk motangrep.
- NTBDEL750 mennesker reddet i Middelhavet
Om lag 750 mennesker er reddet fra to overfylte fiskebåter i Middelhavet, opplyser italienske myndigheter.
Den ene båten ble stanset av den italienske kystvakten i internasjonalt farvann utenfor kysten av Calabria sør i Italia torsdag morgen. De 295 passasjerene ble flyttet over i patruljebåter og brakt i sikkerhet, opplyser kystvakten.
På ettermiddagen ble ytterligere 450 mennesker reddet fra en annen båt som hadde problemer rundt 100 nautiske mil øst for byen Syrakusa på østkysten av Sicilia.
Ifølge offisielle tall er det registrert i alt 20.000 migranter og flyktninger som har kommet sjøveien til Italia siden begynnelsen av januar. I den samme perioden i fjor og forfjor ble det registrert om lag 6.000.
- NTBDELKilder: Saudi-Arabia vil normalisere forholdet til SyriaSyrias president Bashar al-Assad, her under et møte med Russlands president Vladimir Putin i Kreml i midten av mars. Foto: Vladimir Gerdo / Kreml via AP / NTB
Etter å ha gjenetablert den diplomatiske kontakten med Iran, vil Saudi-Arabia også normalisere forholdet til Syria, melder ikke navngitte kilder.
Syria og Saudi- Arabia har besluttet å gjenåpne sine respektive ambassader etter at landene kuttet de diplomatiske forbindelsene for over ti år siden, opplyser tre ulike kilder til nyhetsbyrået Reuters.
Torsdag kveld meldte også statlige saudiarabiske medier at det pågår forhandlinger mellom syriske og saudiarabiske representanter om en reetablering av konsulære tjenester.
Forhandlingene har startet etter at Iran og Saudi-Arabia overraskende kunngjorde en normalisering tidligere i mars.
Iran er sammen med Russland en av de viktigste støttespillerne til Syrias president Bashar al-Assad, mens Saudi-Arabia og flere andre sunnimuslimske stater støttet opprørerne som forsøkte å velte regimet.
Gjenetableringen av forbindelsene mellom Saudi-Arabia og Syria vil være den viktigste utviklingen til nå når det gjelder Syrias forhold til andre arabiske land.
Mange av dem brøt forbindelsen med Assad-regimet da krigen brøt ut i 2011.
- NTBDELTiltalt for å sprayet brennende gass mot politiet
I fjor vår skal en mann ha barrikadert seg i en garasje i Stathelle og tent opp et bål. Da politiet skulle pågripe ham sprayet han mot dem med brennende gass.
– Etter å ha barrikadert seg inne i garasjen på stedet og tent opp bål inne i garasjen slik at denne ble fylt av røyk, sprayet han brennbar gass mot dem (to politibetjenter) slik at denne antente, står det i den ferske tiltalen.
Mannen i 20-årene skal deretter ha sparket i skjoldet til den ene av politibetjentene som skulle pågripe ham, slik at betjenten fikk skjoldet i munnen og begynte å blø.
Hendelsen skjedde i Stathelle i Telemark 24. mars i fjor, og politiet rykket ut med flere patruljer etter å ha fått melding om saken.
– På et tidspunkt når vi gjorde forsøk på forhandle om å få ham ut, så har vedkommende tent på inne i garasjen, noe som gjorde at politiet måtte gå til en øyeblikkelig aksjon. I forbindelse med det er to tjenestepersoner utsatt for en del røyk, og er kjørt til sykehuset i Telemark med lettere skader. Gjerningsmannen er også kjørt til sykehuset, sa innsatsleder på stedet, Ståle Fuglaas, til Varden.
Garasjen tilhørte mannens ekskjæreste. Han er også tiltalt for blant annet for vold og seksualisert vold mot kvinnen mellom 2020 og 2022, og for en rekke brudd på besøksforbud mot henne.
Saken mot mannen går i Telemark tingrett i Skien fra 17. til 21. april.
- NTBDELSvensk nordlysrakett skapte himmelfenomen
Mange i Nord-Norge klødde seg i hodet da de så lysende objekter på himmelen torsdag. Det var en svensk rakett som ble skutt opp.
Raketten har fått navnet Bror og er skutt opp av Swedish Space Corporation i samarbeid med nordlysforskere fra det svenske instituttet for romfysikk. Oppskytingen ble streamet live på Youtube.
Himmelfenomenet fikk flere til å ta kontakt med avisen Nordlys. Lesere sendte inn bilder og videoer av glødende, fargede kuler som beveget seg på himmelen og eksploderte. Flere lurte på om det kunne være ufoer eller kinesiske spionballonger, skriver avisen.
– Det er våre kolleger ved Esrange i Kiruna som har skutt opp i kveld. De har i likhet med oss hatt rakett på rampen i flere dager på vent etter optimale forhold, og det fikk de i kveld. De har skutt opp en rakett med kjemiske fargestoffer som reagerer i atmosfæren. Disse brukes til å kartlegge vindforhold i atmosfæren, cirka på samme høyde som nordlyset, sier Kolbjørn Blix, divisjonssjef i Sub-Orbital ved Andøya Space.
De norske rakettforskerne skal selv sende opp en rakett. Det håper de å gjøre torsdag kveld rundt klokken 23. Den oppskytingen blir også streamet.
- NTBDELKommune søkte etter singel kokk med sixpack
Da Vestre Slidre lyste ut stillingen som institusjonskokk inneholdt annonsen et ønske om at søkere skulle ha sixpack og være singel.
– Dette er rett og slett en liten glipp, sier Rolf Stalenget, kommunedirektør i Vestre Slidre kommune til NRK.
Dagsavisen omtalte saken først.
Torsdag morgen publiserte kommunen annonsen på Finn.no, Arbeidsplassen og jobbsøkerportalen Webcruiter, hvor det sto: «Vestre Slidre sykehjem søker etter en singel mannlig institusjonskokk på ca. 45 år. Det er ønskelig at du har sixpack og passe store biceps.»
– Det var nok noen som hadde laget en annonse med noen kreative forslag som ikke ble fjernet da annonsen skulle ut offentlig, sier han til kanalen.
Han understreker at man hverken trenger å være mann, 45 eller ha sixpack for å få jobben.
– Også andre søkere vil bli vurdert.
- NTBDELDen nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen
Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss»
Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022, skriver Skien kommune i en pressemelding.
I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»
Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.
Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.
- NTBDELTelegram mener Norge tar feil: – Er ikke russisk
Meldings-appen Telegram slår tilbake mot norske myndigheter og sier de ikke er en russisk app.
Tvert om er selskapets grunnlegger Pavel Durov, som har flyktet fra Russland etter trusler om forfølgelse, opplyser selskapet til TV 2.
– Det ser ut til at bekymringene til norske myndigheter bygger på en misforståelse om at Telegram er «en russisk app». Det er feil. Telegram har ingen ansatte, kontorer eller utstyr i Russland, sier talsperson Remi Vaughn hos Telegram til TV 2.
Han sier de har kontaktet norske myndigheter for å rydde opp i saken. Vaughn sier at Telegram er basert i Dubai og aldri har vært utviklet av et russisk selskap.
Durov har selv skrevet på Telegram at han har ukrainsk familie og mange slektninger på morssiden. Da skrev han også at problemene hans i Russland oppsto da han ikke ville gi ut informasjon om ukrainske brukere av VK, kjent som russiske Facebook.
– Det ville vært et forræderi mot våre ukrainske brukere. Men etter det ble jeg sparket fra selskapet jeg grunnla og tvunget til å forlate Russland. Jeg mistet mitt selskap og mitt hjem, men jeg ville gjort det igjen, uten å nøle, skrev Durov ifølge TV 2.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet har advart mot Telegram og Tiktok, og både i regjeringen, på Stortinget og i flere bedrifter og institusjoner innføres det nå forbud.