Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mann dømt til fengsel for narkotikasmugling på buss
07. februar kl 21:02NTB
DEL

Under koronapandemien reiste en mann i 40-årene med buss inn i Norge med flere kilo kokain og heroin. Tollen tok ham, og mannen er nå dømt i to rettsinstanser.

I Follo og Nordre Østfold tingrett ble mannen dømt til sju og et halvt års fengsel i august 2022, men anket videre til Eidsivating lagmannsrett, som traff samme konklusjon.

Til sammen er han dømt for å ha fraktet over to kilo kokain og en kilo heroin på buss. Da han kom til Ørje tollstasjon på forsommeren 2021 gjaldt fortsatt innreiserestriksjonene som ble innført på grunn av koronapandemien.

Samtlige passasjerer måtte derfor forlate bussen og la tollvesenet og politiet gjennomføre inspeksjon. De fattet interesse for en gul plastpose på hattehyllen, som inneholdt en rekke små kapsler med hvitt pulver.

Mannen ble ikke umiddelbart pågrepet, og reiste videre til karantenehotell. Etter hvert fant man imidlertid DNA-et hans.

Mannen har erkjent at han fraktet narkotika, men hevder han ikke hadde kjennskap til at det var dette posen inneholdt. Han hevder han trodde det var et potensmiddel. Den forklaringen festet ikke retten lit til.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Kraftig jordskjelv har rystet fjellregion i Afghanistan

  Et jordskjelv med styrke 6,8 har rystet den fjellrike Hindu Kush-regionen i Afghanistan, melder jordskjelvsenteret ESMC.

  Jordskjelvet tirsdag var også merkbart i nabolandene India og Pakistan.

 • Hilde Bjørhovde
  DEL
  Sporveksel-trøbbel på Ski stasjon

  Problemer med en sporveksel på Ski stasjon førte til små forsinkelser i togtrafikken tirsdag ettermiddag.

  Tog på østre linje kunne ikke kjøre gjennom Blixtunnelen, men måtte isteden kjøre gamle Østfoldbanen.

  Feilen er utbedret, og trafikken vil normalisere seg, opplyser Bane Nors pressevakt klokken 17.20.

 • NTB
  DEL
  Putin: Kinas fredsplan kan danne grunnlag for en løsning

  – Kinas fredsplan kan danne grunnlag for enighet i Ukraina når Kyiv og Vesten er klare.

  Det sa Russlands president Vladimir Putin tirsdag ettermiddag ifølge nyhetsbyrået Tass.

  Samtalene mellom Putin og Kinas president Xi Jinping ble avsluttet i 16.30-tiden tirsdag.

  Putin sa at de to statslederne brukte «mye tid» på diskutere Kinas plan.

  - Vi tror at mange punkter i den kinesiske fredsplanen samsvarer med Russlands syn, og at mange av disse punktene kan støttes i Vesten og i Kyiv.

  På en pressekonferanse i etterkant sa Xi Jinping at Kina ikke tar stilling til noen av partene i krigen.

  – Vi er for fred. Vi er for dialog, sa Xi. Han beskrev møtet som «åpent og vennlig».

  Putin beskrev samtalene som «vellykkede og konstruktive». Begge omtalte hverandre som «kjære venn».

  Det russiske nyhetsbyrået valgte å fokusere på at Putin brukte pressekonferansen til nye angrep på Vesten.

  Bakgrunnen var meldinger tirsdag om at Storbritannia skal sende artilleriammunisjon med utarmet uran til Ukraina. Dette kom frem i dokumenter fra det britiske parlamentet.

  - Russland vil bli tvunget til å reagere hvis det kollektive Vesten begynner å bruke våpen med et atomkomponent, sa Putin.

 • NTB
  DEL
  LO støtter Flytog-kompromiss
  I et forsøk på å hindre nedleggelse foreslår Flytoget at driftsperioden utvides fra 2027 til 2033. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  I et forsøk på å hindre nedleggelse foreslår Flytoget at driftsperioden utvides fra 2027 til 2033. LO støtter forslaget.

  Kjernen i forslaget er at folk som tar Flytoget, kan gå av på stasjonene mellom eksempelvis Asker og Lillestrøm. I dag kan de ikke gå av før de kommer til Gardermoen, skriver VG. Flytoget mener dette kan bidra til å avlaste kapasitetskrisen gjennom Oslo.

  Flytoget ønsket å overta togtrafikken vest for Oslo på Østlandet, men 3. mars ble det offentliggjort at Vy beholder strekningene. LO kjempet hardt for at Vy skulle få beholde strekningene på Østlandet, men nå støtter de to togforbundene i LO kompromissforslaget, skriver VG.

 • NTB
  DEL
  Fem menn tiltalt etter drapsforsøk på Stovner
  Fem unge menn er tiltalt for drapsforsøk etter at en ung mann ble knivstukket på Stovner 16. mars i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Fem unge menn er tiltalt for drapsforsøk etter at en jevnaldrende mann ble knivstukket på Stovner 16. mars i fjor.

  Den fornærmede mannen ble stukket flere ganger med kniv, skriver Avisa Oslo.

  Skadene var potensielt livstruende og medførte at offeret umiddelbart måtte opereres, heter det i tiltalen.

  Ifølge avisen er alle de tiltalte mellom 18 og 19 år gamle. Den yngste var 17 år da hendelsen fant sted.

  Rettssaken finner sted i Oslo tingrett i mai. Det er ikke kjent hvordan mennene forholder seg til tiltalen.

 • NTB
  DEL
  Russland: Forlenger kutt i oljeproduksjonen

  Russland forlenger sitt kutt i oljeproduksjonen på 500.000 fat pr. dag.

  Kuttet i produksjonen forlenges til slutten av juni, sier den russiske visestatsministeren Alexander Novak ifølge Tass.

  Han begrunner det med «den nåværende markedssituasjonen». Russland har tidligere varslet et kutt i produksjonen til 500.000 fat pr. dag. Da var begrunnelsen at vestlige land innførte pristak på russisk olje etter invasjonen av Ukraina. Målet om å redusere den russiske oljeproduksjonen vil være nådd i løpet av de nærmeste dagene, hevder Novak.

 • NTB
  DEL
  Mann tiltalt for drap med stekegaffel i Oslo
  En person døde etter å ha blitt funnet kritisk skadet med stikkskader i Københavngata i Oslo i november 2021. Foto: Erik Johansen / NTB

  Tirsdag i neste uke må en mann i 40-årene møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha drept en annen mann med en stekegaffel.

  Drapet fant sted natt til 24. november 2021. I tiltalen kommer det frem at mannen stakk stekegaffelen gjennom en pulsåre på fornærmede og inn i mannens høyre lunge.

  Fornærmede ble funnet kritisk skadet i inngangspartiet til hybelblokken Anker Apartments på Rodeløkka i Oslo. Han døde senere av skadene på sykehus. Den tiltalte mannen ble pågrepet kvelden etterpå hjemme hos seg selv.

  Mannens forsvarer, advokat Jan Christian Kvanvik, sier til NTB at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

  – Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken før rettssaken begynner.

  Bistandsadvokat Torkjell Solbø sier til NTB at tiden for de pårørende etter drapet har vært helt forferdelig.

  – De kommer ikke til å være til stede i rettssaken. Hendelsen har vært svært traumatiserende for dem.

  Solbø varsler også at han kommer til å fremme et krav om oppreisning for de pårørende. Det er satt av fire dager til rettssaken.

  En person døde etter å ha blitt funnet kritisk skadd med stikkskader i Københavngata i Oslo i november 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Per Anders Johansen
  DEL
  Frysebokssaken: Avdødes familie ba politiet om hjelp i 2019

  Familien til den norske kvinnen som ble funnet død i en fryseboks, tok kontakt ved svensk politi allerede i 2019. Det skriver SVT.

  Svensk politi opplyser til SVT at familien var urolig, men at saken ikke ble politianmeldt. Nå vil politiet gjennomføre avhør av familien.

  Kvinnen som ble funnet partert i en fryseboks på en gård i Värmland i Sverige, ble trolig plassert der etter september 2018, ifølge svensk politi.

  Familien dro til gården sommeren 2019. Da skal den siktede mannen ha fortalt at samboeren var på tur med hunden, fortalte en slektning NRK i helgen.

 • NTB
  DEL
  LNU: Mistet en av ti medlemmer i pandemien
  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har fått overlevert en rapport fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Foto: Heiko Junge / NTB

  Antallet aktive medlemmer har gått betydelig ned i barne- og ungdomsorganisasjoner. Et flertall av organisasjonene har mistet rundt en tidel av medlemmene.

  Årsaken er at unge frivillige er slitne etter koronapandemien, ifølge en rapport fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

  Dette går hardt ut over driften av organisasjonene, både blant frivillige og sentralledd, sier LNU.

  – Ildsjelene er slitne. Det vi trenger nå, er politikere som er villige til å satse på barne- og ungdomsfrivilligheten. Store ord om at ungdomsengasjement er viktig er vel og bra, men hjelper ikke mye når situasjonen er som den er, sier styreleder Margrete Bjørge Katanasho.

  De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene er under press og trenger tiltak som styrker dem, sier styrelederen.

  Rapporten er overlevert kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

  LNU ber kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) komme på banen for frivillige organisasjoner. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • NTB
  DEL
  Vedum vil beholde gunstig rederskatt
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover å ikke tukle med rederiskatten. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

  Rederiskatten, som sikrer norske rederier skattefritak for skipsfartsinntekter, skal beholdes, lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

  Han legger dermed forslaget fra Torvik-utvalget i skuffen. Et flertall i utvalget, som like før jul lanserte en rekke skattegrep, går inn for å fjerne rederiskatten.

  – Ikke bekymre dere for det. Vi kommer ikke til å gjøre det, sa Vedum da han snakket til Rederiforbundets årskonferanse tirsdag ettermiddag, skriver Dagbladet Børsen.

  Rederiskatten gir rederiene en årlig skattefordel på 3,8 milliarder kroner, ifølge avisen.

  Slik rederiskatteordningen er bygd opp i dag, er rederiselskaper som kvalifiserer for ordningen, fritatt fra inntektsbeskatning på skipsfartsvirksomheten.

  Netto finansinntekter skattlegges, i tillegg til at det skal betales en moderat årlig tonnasjeskatt basert på skipets nettotonnasje.

 • NTB
  DEL
  Kvinne får 6 mill. etter barnevern-svikt

  Sør-Varanger kommune er i tingretten dømt til å betale en 53 år gammel kvinne 6 millioner kroner i erstatning for omsorgssvikt.

  Kommunen er i Indre og østre Finnmark tingrett dømt til å betale kvinnen 5,95 millioner kroner i erstatning etter en barndom som var preget av vold, overgrep og alkoholproblemer hos foreldre, skriver iFinnmark.

  Det var Sagat som først skrev om saken.

  Ifølge NRK står det i rettspapirene at barnevernets faglige vurderinger var mangelfulle, også ut fra det som var praksis på 70- og 80-tallet. Den mangelfulle oppfølgingen har påført kvinnen et betydelig økonomisk tap som en følge av senskader og psykiske lidelser som igjen har gått utover utdanning og arbeid.

  Sør-Varanger kommune mener at vilkårene for erstatningsansvar ikke var oppfylt, og at kommunen ikke har handlet uaktsomt. Kommunen mente også at kravet var foreldet. I tillegg til erstatningen ble kommunen dømt til å betale sakskostnader på 474.912 kroner.

  Det er ikke kjent om kommunen vil anke dommen.

 • Wasim Riaz
  DEL
  Barnevernsfilmen har satt ny rekord i Norge
  Denne scenen i filmen «Mrs. Chatterjee vs. Norway» viser den indiske småbarnsmoren idet hun løper ved siden av bilen som tar med barna hennes. Foto: Zee Studios/Green Chili Entertainment

  Fredag hadde den indiske filmen «Mrs. Chatterjee vs. Norway» premiere i flere land, deriblant Norge og India. Filmen er basert på historien til et indisk par som flyttet til Stavanger da mannen fikk jobb i Norge. I 2011 ble paret fratatt sine to barn etter en barnevernssak.

  Nå melder flere indiske medier om at filmen er den mest sette Bolywood-filmen i Norge.

  Times of India skriver at filmen har satt nye rekorder i Norge. Fra fredag til lørdag ble den sett av 4777 personer. Storfilmen «Pathan», som kom i januar, hadde den forrige rekorden. Den ble satt på kino på en onsdag, og ble sett av 4091 personer de fem første dagene.

  «Siden filmen i stor grad dreier seg om Norge, har publikum der vært ekstremt nysgjerrige på å vite mer om konflikten i filmen. Midt i denne nysgjerrigheten og siden Norge er som en karakter i filmen, strømmet publikum til kinoene som aldri før», skriver Times of India.

  Ifølge distributør i Norge, Shahzad Ghufoor, har det vært flere private lukkede visninger av filmen. Blant annet for barnevernsansatte.

 • NTB
  DEL
  Norge vil ha forbud mot selvstyrte våpen

  Det trengs internasjonale kjøreregler for ubemannede våpen, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Norge jobber for et målrettet forbud.

  – Utviklingen av autonome, helt eller delvis selvstyrte våpen, stiller oss overfor dype dilemmaer, slo Huitfeldt fast i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget.

  Bruken av droner har tatt av de siste årene. Også ubemannede undervannssystemer benyttes i krigføring, såkalte Advanced Undersea Weapon System.

  Ifølge Huitfeldt jobber regjeringen nå for å få på plass en internasjonal regulering av enkelte våpentyper som styres av kunstig intelligens. Sammen med andre land har Norge blant annet foreslått en tilnærming langs to spor: et målrettet forbud, kombinert med internasjonalt regelverk.

  – Her ser vi tegn til positiv bevegelse, sier Huitfeldt.

 • NTB
  DEL
  Greta Thunbergs søksmål får grønt lys i Sverige
  Greta Thunberg er blant de rundt 300 ungdommene som har gått til søksmål mot den svenske staten, som de mener fører en ulovlig politikk på klimaområdet. Her deltar hun i en demonstrasjon mot vindturbinene på Fosen. Foto: Javad Parsa / NTB

  Klimasøksmålet som er anlagt mot den svenske staten av Greta Thunberg og 300 andre ungdommer, skal behandles i en domstol. Det er klart etter at tingretten i Nacka ved Stockholm er kommet fram til at kravene er tydelig nok til å kunne prøves i en domstol.

  Søksmålet ble levert inn av ungdomsorganisasjonen Aurora i november i fjor. Den svenske staten har nå tre måneder på seg til å gi sitt syn. Aurora mener at dagens svenske klimapolitikk er ulovlig og vil at en domstol skal fastslå at staten har en plikt til å iverksette visse tiltak mot klimaendringene.

  Det er foreløpig ikke klart om det blir en rettssak, eller som saken blir avgjort i form av en skriftlig prosess. Lignende søksmål er blitt levert inn i en rekke andre land. I Nederland og Tyskland vant aktivistene, mens i Norge tapte Greenpeace og Natur og Ungdom sitt klimasøksmål mot staten i desember 2020.

 • NTB
  DEL
  Avis: Kina leverte droner til Russland for 125 millioner

  Kina har levert droner og dronedeler til Russland for over 12 millioner dollar siden Russland invaderte Ukraina, skriver New York Times. Det tilsvarer drøye 125 millioner kroner.

  Opplysningene er basert på offisielle russiske tolldata, som avisen har fått fra en ikke navngitt tredjepart.

  Selv om Kina har redusert salget av droner til Russland, viser dette at USA har problemer med å stanse eksport av de ubemannede luftfartøyene.

  Dronene som er levert, er en blanding mellom produkter fra det kinesiske selskapet DJI, som er verdens mest kjente droneprodusent, samt fra en rekke mindre selskaper.

 • NTB
  DEL
  Trond Giske til Aps landsmøte
  Trond Giske skal på Arbeiderpartiets landsmøte som en del av Trøndelag Aps delegasjon. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

  Trond Giske inngår i delegasjonen som Trøndelag Ap sender til landsmøtet i mai.

  Det kommer frem i valgkomiteens endelige innstilling forut for årsmøtet i Trøndelag Ap til helgen, skriver Dagbladet.

  Det har lenge vært uklart hvorvidt Trond Giske kom til å bli en del av fylkeslagets delegasjon. Selv har den tidligere Ap-nestlederen uttrykt ønske om at han vil på Ap-landsmøtet, som holdes 4.–6. mai.

 • NTB
  DEL
  Klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm
  Politiet fortsetter spesialinnsatsen mot den gjengrelaterte volden i stockholmsområdet. Bildet er tatt i forbindelse med at en mann ble skutt i Hagsätra sør for den svenske hovedstaden sist høst. Arkivfoto: Fredrik Persson / TT / NTB

  Tross økt innsats fra politiet de to siste månedene mot skytinger og sprengninger i Stockholm er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte volden avtar.

  – På kort sikt ser vi på ingen måte at vi har klart å bryte trenden, sier Niclas Andersson, som har det operative ansvaret for politiets ekstrainnsats mot gjengvolden.

  Siden desember er drøyt 70 pistoler og revolvere beslaglagt. Politiet har også konfiskert over 20 automatvåpen og mer enn 30 kilo sprengstoff. I tillegg er svært mange personer fengslet.

  – Jeg tror aldri det har sittet så mange i varetekt i Stockholm som nå. Vi er oppe i over 470 personer, noe som er utrolig mange, sier Andersson.

 • NTB
  DEL
  Krympet bot for fyllekjøring med elsparkesykkel
  Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB

  Lagmannsretten dømte først en kvinne til å betale 57.000 kroner for fyllekjøring med elsparkesykkel, men Høyesterett avviste dette.

  Nå har Borgarting lagmannsrett tatt en ny runde i saken og kuttet boten til 10.000 kroner.

  Kvinnen hadde en promille på 0,54 da hun ble tatt i promillekontroll på Frognerstranda i Oslo i august i fjor. I den opprinnelige dommen ble hun fratatt førerkortet. Den nye dommen slår fast at hun får beholde førerkortet.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  To busser i ulykke på E6 i Nordland. To personer skadet.
  Den ene bussen havnet på siden av veien. Foto: Politiet

  To busser var tirsdag formiddag involvert i en ulykke på E6 sør for Innhavet i Hamarøy kommune i Nordland fylke. Den ene bussen ble liggende på siden i snøen utenfor veien.

  To personer er skadet, men skadene fremstår ikke som alvorlige, skriver politiet i en pressemelding.

  Politiet skriver at det skal ha vært et tosifret antall passasjerer i hver buss.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  – Alt er på liksom, ropte hun. Putin-video endret.
  Vladimir Putins nattlige besøk til Mariupol er blitt stemplet som propaganda. Foto: KREMLIN.RU

  Kreml har endret en video som ble publisert etter at Russlands president Vladimir Putin før helgen besøkte den erobrede ukrainske byen Mariupol. Det nattlige besøket ble raskt fordømt som propaganda.

  Den offisielle videoen ble promotert sterkt av Moskva. Så ble de klar over at man kunne høre at en kvinne fra Mariupol ropte ut «dette er ikke virkeligheten, det er bare på liksom». Da ble videoen redigert slik at utropet ble fjernet, melder Meduza.

  Mariupol ble sterkt ødelagt av russisk bombing i fjor vår.