Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Egypt tilbyr Syria hjelp
07. februar kl 21:23NTB
DEL
Russiske soldater og sikkerhetsstyrker fra den syriske regjeringen undersøker ruinene av bygninger som raste sammen i Aleppo tirsdag. Både regimekontrollerte og opprørskontrollerte deler av det nordlige Syria ble hardt rammet av jordskjelvet. Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB

Egypts president Abdel Fattal al-Sisi har ringt Syrias Bashar al-Assad for å tilby støtte etter jordskjelvet.

Det er den første telefonsamtalen på over ti år mellom lederne for de to landene, og første gang Sisi snakker med Assad siden han tok makten i et kupp i Egypt i 2013.

Ifølge en uttalelse fra den egyptiske presidentens kontor sendte Sisi dypfølte kondolanser til Assad og uttrykte solidaritet med Syria og broderfolket. Sisi har også gitt ordre om at all mulig bistand skal gis til Syria, ifølge Sisis talsmann Ahmed Fahmy.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Svensk nordlysrakett skapte himmelfenomen

  Mange i Nord-Norge klødde seg i hodet da de så lysende objekter på himmelen torsdag. Det var en svensk rakett som ble skutt opp.

  Raketten har fått navnet Bror og er skutt opp av Swedish Space Corporation i samarbeid med nordlysforskere fra det svenske instituttet for romfysikk. Oppskytingen ble streamet live på Youtube.

  Himmelfenomenet fikk flere til å ta kontakt med avisen Nordlys. Lesere sendte inn bilder og videoer av glødende, fargede kuler som beveget seg på himmelen og eksploderte. Flere lurte på om det kunne være ufoer eller kinesiske spionballonger, skriver avisen.

  – Det er våre kolleger ved Esrange i Kiruna som har skutt opp i kveld. De har i likhet med oss hatt rakett på rampen i flere dager på vent etter optimale forhold, og det fikk de i kveld. De har skutt opp en rakett med kjemiske fargestoffer som reagerer i atmosfæren. Disse brukes til å kartlegge vindforhold i atmosfæren, cirka på samme høyde som nordlyset, sier Kolbjørn Blix, divisjonssjef i Sub-Orbital ved Andøya Space.

  De norske rakettforskerne skal selv sende opp en rakett. Det håper de å gjøre torsdag kveld rundt klokken 23. Den oppskytingen blir også streamet.

 • NTB
  DEL
  Kommune søkte etter singel kokk med sixpack

  Da Vestre Slidre lyste ut stillingen som institusjonskokk inneholdt annonsen et ønske om at søkere skulle ha sixpack og være singel.

  – Dette er rett og slett en liten glipp, sier Rolf Stalenget, kommunedirektør i Vestre Slidre kommune til NRK.

  Dagsavisen omtalte saken først.

  Torsdag morgen publiserte kommunen annonsen på Finn.no, Arbeidsplassen og jobbsøkerportalen Webcruiter, hvor det sto: «Vestre Slidre sykehjem søker etter en singel mannlig institusjonskokk på ca. 45 år. Det er ønskelig at du har sixpack og passe store biceps.»

  – Det var nok noen som hadde laget en annonse med noen kreative forslag som ikke ble fjernet da annonsen skulle ut offentlig, sier han til kanalen.

  Han understreker at man hverken trenger å være mann, 45 eller ha sixpack for å få jobben.

  – Også andre søkere vil bli vurdert.

 • NTB
  DEL
  Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

  Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss»

  Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022, skriver Skien kommune i en pressemelding.

  I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

  Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

  Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.

 • NTB
  DEL
  Telegram mener Norge tar feil: – Er ikke russisk

  Meldings-appen Telegram slår tilbake mot norske myndigheter og sier de ikke er en russisk app.

  Tvert om er selskapets grunnlegger Pavel Durov, som har flyktet fra Russland etter trusler om forfølgelse, opplyser selskapet til TV 2.

  – Det ser ut til at bekymringene til norske myndigheter bygger på en misforståelse om at Telegram er «en russisk app». Det er feil. Telegram har ingen ansatte, kontorer eller utstyr i Russland, sier talsperson Remi Vaughn hos Telegram til TV 2.

  Han sier de har kontaktet norske myndigheter for å rydde opp i saken. Vaughn sier at Telegram er basert i Dubai og aldri har vært utviklet av et russisk selskap.

  Durov har selv skrevet på Telegram at han har ukrainsk familie og mange slektninger på morssiden. Da skrev han også at problemene hans i Russland oppsto da han ikke ville gi ut informasjon om ukrainske brukere av VK, kjent som russiske Facebook.

  – Det ville vært et forræderi mot våre ukrainske brukere. Men etter det ble jeg sparket fra selskapet jeg grunnla og tvunget til å forlate Russland. Jeg mistet mitt selskap og mitt hjem, men jeg ville gjort det igjen, uten å nøle, skrev Durov ifølge TV 2.

  Nasjonal sikkerhetsmyndighet har advart mot Telegram og Tiktok, og både i regjeringen, på Stortinget og i flere bedrifter og institusjoner innføres det nå forbud.

 • NTB
  DEL
  Flere drept i militsangrep i Kongo

  Minst 15 mennesker er drept i tre ulike angrep i Kongo, opplyser lokale myndigheter torsdag.

  Medlemmer av militsgruppen Codeco gikk onsdag til angrep på en landsby i den urolige Ituri-provinsen. Her ble seks mennesker hakket i hjel med machete. Dagen etter ble minst tre mennesker drept av folk fra den samme militsgruppen i en annen landsby noen kilometer unna.

  Torsdag angrep militsgruppen ADF en annen landsby i provinsen. Her ble minst seks mennesker drept, ifølge lokale myndigheter og øyenvitner.

  Codeco er en militsgruppe som hevder å beskytte lendu-folket fra en annen etnisk folkegruppe, hema, samt fra den kongolesiske hæren.

  Militsgruppen ADF er en gruppe som hevder å være lojale mot ekstremistgruppen IS og som anklages for å ha drept tusenvis av sivile kongolesere.

 • NTB
  DEL
  TV: – Israels forsvarsminister snur om rettsreform

  Israels forsvarsminister kommer til å be statsminister Benjamin Netanyahu om å snu i spørsmålet om en omstridt rettsreform, melder israelsk TV.

  Lovforslaget har ført til omfattende protester og anses av kritikere som en kraftig forringelse av det israelske demokratiet. Det innebærer blant annet at nasjonalforsamlingen Knesset skal kunne sette kjennelser i høyesterett til side.

  Meldingen om at forsvarsminister Yoav Gallant ikke lenger vil stille seg bak loven, har ført til at han er blitt innkalt på teppet av Netanyahu, opplyser partiet Likud torsdag kveld.

  Meldingen om Gallants u-sving er ikke bekreftet offisielt.

 • NTB
  DEL
  Høyres resolusjonskomité sier nei til regjeringens lakseskatt

  Høyres resolusjonskomité sier nei til lakseskatten regjeringen har foreslått. Men de holder døren åpen for å bli med på en annen løsning.

  Det kommer frem i forslaget komiteen ønsker at landsmøtet i helgen skal stille seg bak.

  – Høyres innstilling er klar, vi sier nei til forslag fra regjeringen som ble sendt på høring. Det har skadet Norge som sjømatnasjon, skapt stor usikkerhet og full stopp i investeringer. Prosessen har også vært kritikkverdig, sier Peter Frølich, leder av resolusjonskomiteen til Høyres landsmøte

  – Vi holder døren på gløtt for bedre forslag som ivaretar næringens innspill og er mindre skadelig. Sjømatnøringen avviser ikke å være med en økt skattlegging, og vi er på samme linje. Jeg tror dette er et forslag som hele Høyres landsmøte vil stå samlet om, sier han.

 • NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter vold i Oslo
  Kriminalteknikere fra Oslo-politiet i arbeid ved åstedet torsdag kveld. Foto: Lise Åserud/NTB

  Politiet har pågrepet en mann etter at en kvinne ble utsatt for vold ved Grorud senter i Oslo og kjørt bort fra stedet i en bil.

  Det opplyser Oslo-politiet. De bekrefter at det er en relasjon mellom partene.

  – Mannen blir også anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort og mulig ruspåvirket kjøring, skriver de videre.

  – De ble stanset på Tåsen i bilen vi søkte etter. Vi jobber med å få klarhet i skadeomfang og hva som har skjedd, skrev politiet i en oppdatering på Twitter 18.37.

  Klokken 17.30 fikk politiet melding om at en kvinne var utsatt for vold og kjørt vekk fra stedet i en bil. Hendelsen skjedde ved parkeringshuset under Grorud senter i Oslo.

  Det er ukjent skadeomfang på kvinnen, men hun skal ha vært utsatt for slag i ansiktet, opplyser operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB. Kvinnen blødde fra ansiktet, opplyser politiet.

  – Vi vet ikke graden av tvang og vet da heller ikke hvor alvorlig dette er med tanke på frihetsberøvelse, opplyste politiet rundt klokken 18.20.

  Det var et vitne som varslet om hendelsen, opplyser operasjonslederen.

 • NTB
  DEL
  Elever gis rett til å medvirke i skolebeslutninger
  Tonje Brenna (Ap) vil legge fram forslag til ny opplæringslov fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

  De 820.000 elevene i norsk skole får lovfestet rett til å medvirke i alle skolebeslutninger som angår dem selv, skriver VG.

  Forsalget til ny opplæringslov legges frem fredag. Gjennom elevdemokratiet skal elevene får medvirke i hele skolens virksomhet.

  Det blir skoleeiernes og statsforvalternes ansvar å påse at skolene faktisk praktiserer elevmedvirkning og følger den nye lovfestingen.

 • NTB
  DEL
  25- og 26-åringer får ikke tannhelsestøtte
  Marian Hussein (SV) varsler at det blir endringer i tannhelsereformen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Utvidelsen av tannhelsereformen blir endret. 25- og 26 åringer får ikke støtte til tannbehandling likevel.

  Endringer skjer etter at Tannlegeforeningen varslet at de ville klage Norge inn for Esa, sier SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein til Dagbladet.

  I budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble det vedtatt en utvidelse av tannhelsereformen. I utgangspunktet skulle alle unge opp til 26 år få halv pris ved fylkeskommunal tannbehandling.

  Endringen innebærer at støtten skal økes til 75 prosent for unge opp til 24 år.

 • NTB
  DEL
  Høyre gir menneskerettspris til Georgias ekspresident
  Georgias fengslede ekspresident Mikheil Saakasjvili på videolink fra sykehuset i en rettshøring 1. februar. Han er dømt til fengsel i seks år for misbruk av makten som president. Foto: Irakli Gedenidze / AP / NTB

  Georgias tidligere president Mikheil Saakasjvili tildeles Sjur Lindebrækkes pris av partiet Høyre.

  Menneskerettsprisen deles ut i en tid da Georgia står i et kritisk skille mellom prorussiske og proeuropeiske krefter, skriver Høyre i en pressemelding.

  Saakasjvili sitter i fangenskap i hjemlandet Georgia, og helsetilstanden hans er ifølge flere medier kritisk.

  – Mikheil Saakasjvili representerer demokratiske krefter. En støtte til ham er en støtte til demokrati i Europa, sier priskomiteens leder, Janne Haaland Matlary.

  Saakasjvilis mor og sønn kommer til Høyres landsmøte for å motta prisen, og de skal ha med seg en uttalelse fra prisvinneren selv.

  Den tidligere presidenten ledet provestlige demonstrasjoner før han tok makten i 2004. Han hevdet for kort tid siden at han ble forgiftet i fengselet, noe georgiske myndigheter avviser, skriver Sky News.

 • NTB
  DEL
  Mor dømt til fengsel for mishandling av datter

  En kvinne i 30-årene er dømt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel for å ha mishandlet eget barn og utført en rekke bedragerier, skriver Stavanger Aftenblad.

  Kvinnen er dømt for å i ni måneder ha gitt datteren epilepsimedisiner med fare for alvorlige bivirkninger. Datteren har ikke epilepsi.

  Kvinnen ble i tillegg dømt for flere bedragerier. I januar 2019 løy hun om å være gravid med tvillinger. Det ga henne drøye 166.000 kroner i engangsstønad fra Nav.

  Kvinnen i 30-årene dømmes i tillegg til å betale 100.000 kroner i erstatning til datteren. Kvinnens forsvarere varsler at de vil anke dommen.

  – Retten har gjort alvorlige feil i sin bevisvurdering, og det er brukt uriktig lovanvendelse. Dommen er omfattende, og vi må nå foreta en grundig gjennomgang for å påpeke disse feilene i anken, sier de.

 • NTB
  DEL
  Vedum vil følge opp krav om skatteliste-søk

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier han vil følge opp stortingsvedtaket om vurdere om skattelistene igjen kan åpnes for anonyme søk.

  Forslaget om å gjeninnføre muligheten til å søke i skattelistene fikk stor oppmerksomhet forrige uke. Men forslaget falt i Stortinget, og flertallet besluttet i stedet å be regjeringen gjennomgå saken.

  – Bestillingen er tydelig. Så får vi se hvilke muligheter vi har for å gjøre helt anonyme søk i skattelistene, om det kan rammes inn på en trygg og god måte, sier Vedum, ifølge E24.

 • NTB
  DEL
  Tiktok forbudt for britiske folkevalgte
  Parlamentet forbyr Tiktok på politikernes jobbverktøy på grunn av cybersikkerhet. Foto: UK Parliament / Andy Bailey / AP / NTB

  Parlamentet i Storbritannia forbyr den kinesiske appen Tiktok på alle elektroniske jobbverktøy på grunn av cybersikkerhet, ifølge en talsperson.

  Forrige uke fikk britiske tjenestepersoner forbud mot å ha Tiktok på jobbtelefonen.

  – Etter regjeringens beslutning om å forby Tiktok fra alle tjenestetelefoner, har kommisjonen vedtatt at det er forbudt i både Underhuset og Overhuset å ha Tiktok på jobbverktøy og annet utstyr knyttet til Parlamentet, sa talspersonen.

  – Cybersikkerhet står høyt oppe på agendaen hos Parlamentet.

 • NTB
  DEL
  Protestene i Frankrike fortsetter
  Demonstrasjonene mot Macrons pensjonsreform fortsatte torsdag. Tusenvis samlet seg i Paris' gater. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB

  Demonstrasjonene i Frankrike skaper hodebry. Flyplasser er bekymret for forsinkede drivstoffleveranser, og det er usikkerhet rundt besøket til kong Charles.

  Hundrevis av demonstranter samlet seg for å blokkere toglinjene og skapte forsinkelser fra togstasjonen Gare de Lyon i Pars torsdag, opplyste det franske statsbaneselskapet SNCF.

  – Vi fortsetter til reformen oppheves, ropte demonstrantene.

  Onsdag sa president Emmanuel Macron at pensjonsreformen må tre i kraft innen året er omme. Reformen innebærer blant annet at pensjonsalderen heves til 64 år, og at ansatte må jobbe i minst 43 år for å få full pensjon.

 • NTB
  DEL
  Statsforvalteren vil ha nasjonalpark i Østmarka

  Statsforvalteren mener at vern av store sammenhengende skogområder er viktig, og anbefaler derfor å opprette en nasjonalpark i Østmarka.

  En nasjonalpark i Østmarka vil kunne bli den første i et lavereliggende skogområde på Østlandet, mener Statsforvalteren i Oslo og Viken, ifølge NRK.

  Vanlige turer og aktiviteter vil ikke bli søknadspliktig i nasjonalparken. Den ordinære bruken av området til organiserte og uorganiserte idretts- og friluftsaktiviteter vil ikke begrenses av vernet.

 • Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  VG: Stortinget forbyr «gullkort»-påvirkningsarbeid

  Stortinget vil nekte tidligere stortingspolitikere å bruke «gullkortet» sitt til å drive politisk påvirkningsarbeid. Det melder VG.

  «Gullkortet» er et adgangskort som har gitt tidligere stortingspolitikere adgang til Stortinget.

  Nå vil Stortinget kreve at tidligere politikere må gjennom sikkerhetskontrollen. De vil også innføre begrensninger på hvor mange gjester de kan ta med seg.

  – I praksis klippes gullkortet i to for lobbyister. Det er et viktig framskritt for demokratiet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG.

 • NTB
  DEL
  Direkte: Tiktok-sjef i høring i Kongressen

  Tiktoks toppsjef Shou Zi Chew stiller torsdag ettermiddag norsk tid til høring i den amerikanske Kongressen.

  I mars ønsket Det hvite hus velkommen et lovforslag som åpner for å forby den kinesiske videoappen.

  I Norge har både regjeringen, Stortinget og flere kommuner innført forbud mot å bruke Tiktok på tjenestetelefoner. Årsaken er at appen anses for å utgjøre en sikkerhetsrisiko.

 • Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  Tyrkia har startet Finlands Nato-godkjenning

  Utenrikskomiteen i Tyrkias nasjonalforsamling har godkjent ratifiseringen av Finlands Nato-medlemskap. Det melder Reuters med henvisning til den tyrkiske statlige kringkasteren TRT Haber.

  Ratifiseringen må fortsatt godkjennes av nasjonalforsamlingen.

  Også Ungarn står klar til å godkjenne Finlands Nato-søknad.

  Finlands forsvarsminister Antti Kaikkonen har sagt at han venter at Finland kan bli med i Nato i løpet av noen få uker.

  Det er foreløpig ukjent når Tyrkia og Ungarn eventuelt kan godkjenne Sveriges Nato-søknad.

 • NTB
  DEL
  Trump anklages for falsk varsling om pågripelse
  USAs president Donald Trump risikerer tiltale. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  Ekspresident Donald Trump har skapt en falsk forventning om at han ville bli pågrepet, mener statsadvokaten på Manhattan, som gransker Trump.

  Statsadvokatkontoret skriver dette i et brev til republikanerne i Representantenes hus torsdag. Brevet er et svar på republikanske kongressrepresentanters krav om å få informasjon om etterforskningen av Trump, skriver Reuters.

  Men det kravet er en utidig innblanding i New Yorks suverenitet, skriver statsadvokaten i brevet.

  Les saken.