Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg
  22. februar 2020 10:42
  Hanne Christiansen

  Iran: Ti nye smittetilfeller, én død

  Iranske helsemyndigheter bekrefter lørdag morgen at ti nye smittetilfeller er påvist i landet, og at én person hittil er død som følge av koronaviruset. Myndighetene i landet har bedt om at alle pilegrimsreiser til Irak suspenderes, og sier det er mulig at viruset nå finnes i alle iranske byer.

 • NTB
  15 min

  Journalist hevder seg kidnappet i Göteborg

  En mann som sier han er journalist, tok kontakt med politiet i Göteborg fredag morgen og hevder han er blitt kidnappet.

  Mannen, som ikke er svensk statsborger, hevder han ble bortført av noen han skulle intervjue, skriver Aftonbladet.

  Han kom løpende på gaten uten sko, melder politiet. De jobber med å finne ut hva som har skjedd.

 • Sondre Myhre
  17 min

  Mye vann i Oslo–gate: Kjellere oversvømt

  Det er mye vann i Møllergata fredag morgen Foto: Asbjørn Bakke

  Møllergata i Oslo sentrum er oversvømt, og det renner vann inn i bygningene i gaten.

  – Det fosser vann i gaten. Det er mye vann i kjellere i området rundt der nå, sier vaktkommandør i branvesenet Robert Gudmundsen.

  Det er flere brannbiler på stedet.

  Brannvesenet er usikker på om vannet kun skyldes regnvann, eller om det er en vannlekkasje på stedet.

  Inntil videre vil gaten sperres.

 • NTB
  07:43

  Arbeid på E6-tunnel skaper køer inn mot Oslo

  Veggelementer i Nøstvettunnelen på E6 i Nordre Follo byttes ut i disse dager. Det skaper køer på omkjøringsrutene inn mot hovedstaden.

  Det er i nordgående løp at tunnelen ble stengt fra torsdag kveld, og den blir stengt helt til tirsdag 26. september klokken 5.30.

  Omkjøringsrutene er E18 Mosseveien og fylkesvei 156 via Ringnestunnelen. Omkjøringen er skiltet.

  – Vi venter kø, spesielt på dagtid, og oppfordrer de som kan reise kollektivt om å velge tog eller buss mens arbeidet pågår, slik at de som må kjøre E6, kommer frem, sier Kai Gundersen i Statens vegvesen i en pressemelding.

  Så mange som 44.000 biler kjører gjennom tunnelen i døgnet.

  Årsaken til arbeidet i tunnelen er at en lastebil punkterte og kjørte inn i tunnelveggen 26. juni i år. Det ble ingen personskader, men tre av veggelementene fikk store skader og må byttes ut.

 • NTB
  07:31

  To skadet etter skyting på pub i Sverige

  Flere personer ble skutt på en pub i Sandviken i Norrland i Sverige torsdag kveld, meler politiet. To personer har livstruende skader.

  Politiet ble varslet om hendelsen klokken 22.18 torsdag.

  – På stedet ble det funnet flere personer med skuddskader, hvorav to med livstruende skader, skriver de.

  Ingen var pågrepet fredag morgen.

  Puben skriver at den holder stengt i helgen på grunn av det tragiske som har skjedd.

  Sandviken ligger rundt 20 mil nord for Stockholm og 13 mil fra Uppsala. Begge steder har det den siste tiden vært alvorlige voldssaker som knyttes til gjengkriminalitet.

 • Tor Arne Andreassen
  07:17

  Armenere vil ha garantier før avvæpning

  Etniske armenere i Nagorno-Karabakh trenger sikkerhetsgarantier før de gir fra seg våpnene sine. Det sa de etter torsdagens samtaler med Baku.

  Armenerne i det som har vært en de facto utbryterrepublikk i 35 år, måtte raskt gi opp motstanden etter at Aserbajdsjan angrep et døgn tidligere. De har i prinsippet gått med på å gi fra seg våpnene sine, men vil altså ha garantier.

  – Vi har en avtale om opphør av militære aksjoner, men vi venter på en endelig avtale – samtaler pågår, sa David Babayan, en rådgiver for Nagorno-Karabakhs armenske leder Samvel Shahramanyan, til Reuters.

  – En hel rekke spørsmål må fortsatt løses," sa han. – De kan når som helst ødelegge oss, delta i folkemord mot oss.

  Aserbajdsjan sa at de hadde gått med på en forespørsel om å gi drivstoff og humanitær hjelp til Karabakh, etter å ha innført en de facto blokade de siste ni månedene.

  Aserbajdsjan, en for det meste muslimsk nasjon, har benektet anklagene om etnisk rensing og sier de ønsker en jevn «reintegrering» av regionens etniske armenske, kristne befolkning.

 • NTB
  06:51

  Over halvparten av all oppdrettslaks er norsk

  Norge produserte i fjor over halvparten av oppdrettslaksen i verden. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  I fjor ble det produsert 2,9 millioner tonn laks i verden. Norge sto for over halvparten. Tyskerne er dem som spiser mest norsk laks.

  Hver dag spises det rundt 40 millioner laksemåltider verden rundt, og av disse er det norsk laks på tallerkenen i om lag 21 millioner av måltidene. Det gjør Norge til verdens største produsent av atlantisk laks, med en produksjon på 1,5 millioner tonn i 2022, målt i rundvekt, viser en undersøkelse fra Norges sjømatråd.

  Undersøkelsen viser at tyskerne er dem som spiste mest norsk laks i fjor med i alt 165.000 tonn.

  Hvis man ser på all laks, ikke bare norsk laks, var det amerikanerne som totalt sett konsumerte aller mest i hele verden i fjor, med nesten 641.000 tonn.

  Norge og Sverige er likevel landene som spiser mest laks per person, med rundt 5,7 kilo.

  Havbruksnæringen er Norges nest største eksportnæring. I fjor ble det eksporterte sjømat for rekordhøye 151,4 milliarder kroner. Året før var det 120 milliarder kroner.

 • NTB
  06:10

  Mener svensk lærer fant på overgrepssaker

  En nyansatt lærer i Sverige skal ha fabrikkert overgrepssaker om seg selv, slik at han kunne få sparken og få utbetalt flere månedslønner som kompensasjon.

  Ifølge Hallands Nyheter har Varberg kommune anmeldt mannen for å ha forsøkt å lure til seg penger på denne måten. Kommunen ligger mellom Göteborg og Helsingborg.

  Mannen skal ha søkt lærerjobber i store deler av landet og brukt lignende opplegg hver gang; Han skal ha startet ryktespredning om seg selv før han har rukket å begynne i jobbene.

  Blant annet skal han ha diktet opp en historie om seksuell omgang med en konfirmantelev. Mannens metode skal ha vært å sørge for at ryktene nådde både rektor og andre lærere – samt at en oppdiktet foreldregruppe sendte epost til skolen og krevde at han må slutte.

  – Deretter sender han epost der han skriver at han forstår at han ikke kan få jobben på grunn av omstendighetene, sier Carina Uvenfeldt, leder for skoleforvaltningen i Varberg kommune.

  Ifølge Kungälvs-Posten lyktes mannen med bedrageriet i Kungälv kommune, nord for Göteborg, og han skal ha fått utbetalt 90.000 svenske kroner for å slutte.

 • NTB
  06:09

  Person fraktet til sykehus med kuttskader etter voldshendelse i Oslo

  En person er fraktet til sykehus etter en voldsepisode på Bislett i Oslo. Vedkommende har fått kuttskader i låret.

  – Bevisst og ikke kritisk skadd, skriver politiet på X om skadeomfanget.

  Politiet opplyser videre at de har kontroll på mannen som er utpekt som mistenkt. Til VG opplyser politiet at hendelsen skjedde innendørs på en institusjon, og at det kun var to personer involvert.

  Fredag morgen jobber politiet med å finne ut hvordan og hvorfor skaden ble påført. Dette gjøres blant annet ved å snakke med vitner og involverte.

  Politiet meldte om hendelsen klokken 5.42 fredag morgen.

 • NTB
  06:01

  Serber fant løveunge i veikanten

  Løveungen ble funnet nær byen Subotica i Serbia torsdag. Foto: Subotica.com / AP / NTB

  En underernært løveunge er funnet i veikanten i Nord-Serbia. Nå jobber politiet med å finne ut hvordan den havnet der.

  Løveungen har blitt innlosjert i en dyrepark, etter at den torsdag ble funnet i utkanten av byen Subotica, nær grensen til Ungarn.

  Sonja Mandic, sjefen for Palic dyrehage, forteller at løveungen, en hunn, var underernært og svekket. Den får nå intravenøs næring og behandling.

  – Den kan være mellom tre og seks måneder gammel, sier Mandic.

  Det var en innbygger som så løveungen på veien og ringte politiet, som tok den med til dyreparken. Den skal ha vært vennligsinnet og ikke redd for mennesker.

  En video viser en politimann og innbyggere som kjæler med den. Politiet har ikke kommet med noen offisiell uttalelse om saken.

  Smugling av ville og sjeldne dyr er utbredt på Balkan.

 • NTB
  05:58

  Syklon treffer Norge neste uke

  Syklonen Nigel, som i neste uke vil påvirke været i Norge, vil treffe Rogaland først. Meteorologene vurderer å sende ut farevarsler.

  Syklonen er på vei østover i Atlanterhavet og vil blande seg med et lavtrykk de neste dagene.

  – Dette vil føre til vind og regn i Vest- og Midt-Norge, skriver Meteorologene på X.

  – Fra søndag ettermiddag til mandag kveld kommer rogalendingene til å merke restene av den tropiske syklonen Nigel, i form av store mengder nedbør, sier Reuder.

  Hun sier de i løpet av helgen vil gjøre vurderinger på om det skal sendes ut farevarsler.

  Også Vestlandet vil merke syklonen søndag.

  – Vinden kan komme opp i stiv til sterk kuling. Det kommer til å bli både regn- og vindfullt, sier meteorologen til Bergensavisen.

  En tropisk syklon er ifølge Wikipedia et stormsystem, et lavtrykk, som får energi fra varme frigitt av fuktig luft som stiger og kondenserer.

 • NTB
  05:56

  Støre droppet tale i FN og reiste hjem

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) på vei til åpningen av FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: Pontus Höök / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) droppet sin tale i FNs hovedforsamling og reiste hjem til Norge.

  Grunnen er at landene foran Norge i talekøen har brukt lengre tid enn ventet, ifølge TV 2. Statsministerens kontor bekrefter hjemreisen overfor NRK.

 • NTB
  05:55

  Stadig flere ber om pengehjelp til begravelser

  Stadig flere ber om penger for å dekke kostnadene til begravelser. Illustrasjonfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Stadig flere ber om penger for å dekke kostnadene til begravelsen av familie eller venner. Så langt i år er det samlet inn nær 19 millioner kroner på Spleis.

  Det er dyrt med begravelser i Norge, og derfor opprettes det oftere og oftere spleiser for å dekke kostnadene. Tall fra Spleis viser at det hittil i år er samlet inn nær 19 millioner kroner i kategorien «Begravelser og etterlatte», skriver Dagsavisen.

 • NTB
  i går23:54

  Tegner pågrepet etter karikatur av statsministeren

  Arkivbilde av Tunisias president Kais Saied. Foto: Fethi Belaid / AP / NTB

  Tegneserieskaperen Tawfiq Omrane er pågrepet etter at han laget en tegning som angivelig gjør narr av Tunisias statsminister. Han kan få fengsel i ett år.

  Tegnerens advokat Anas Kadoussi opplyser at den tunisiske påtalemyndigheten har beordret pågripelsen.

  – Politiet avhørte han i timevis uten at det var advokater til stede på mistanke om fornærmelser gjennom sosial nettverk, gjennom tegneserier som gjør narr av statsministeren, forteller Kadoussi.

  Ifølge advokaten risikerer tegneren ett års fengsel dersom han blir dømt.

  Omrane er velkjent for sine satiretegninger av president Kais Saied. For to år siden tok Saied så godt som all makt i landet da han stengte nasjonalforsamlingen. Opposisjonen har betegnet dette som et kupp.

  Innenriksdepartementet i det nordafrikanske landet har ikke ønsket å kommentere saken overfor Reuters.

 • NTB
  i går23:19

  Santa Maria Norge kaller tilbake ostesaus og dipp

  Santa Maria trekker tilbake ostesaus og ostedipp. Foto: Santa Maria Norge AS / NTB

  Santa Maria Norge kaller tilbake Cheddar Cheese Sauce og Santa Maria Dip Nacho Cheese Style på grunn av matsikkerhetsrisiko.

  – Matsikkerhetsrisikoen er knyttet til en bakterie og er bekreftet funnet i én batch ostesaus, og vi gjennomfører derfor en tilbakekalling, opplyser Santa Maria Norge i en pressemelding.

  Tilbakekallingen omfatter Cheddar Cheese Sauce 3kg med best før-datoer fra 01/06/2024 til 31/08/2024 og Dip Nacho Cheese Style 250g med best før-datoer fra 01/06/2025 til 31/08/2025.

  Bakterien kan forårsake symptomer som kvalme og oppkast. Hvis det oppstår symptomer, pleier de vanligvis å avta innen 24 timer. Det er så langt ikke rapportert om noen tilfeller av matforgiftning.

  Forbrukere som har kjøpt de aktuelle produktene, bes ikke bruke dem, men ta dem med tilbake til butikken og få pengene tilbake.

 • Torgeir Strandberg
  i går22:59

  Flere reagerer etter NRKs utspørring av Solberg

  Torsdag kveld var Erna Solberg gjest på Debatten på NRK. Enkelte har på sosiale medier kritisert programleder Fredrik Solvang for ikke å være hardere i klypen i utspørringen om mannens aksjekjøp.

  Flere spør om Solvang har fått manuset til Lindmo. Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Sunniva Bjerkaas, omtaler intervjuet som parterapi.

  På Debatten fikk Solberg blant annet spørsmål om hun vurderte å skille seg fra ektemannen, som hun giftet seg med i 1996. Solberg ble også konfrontert med om mannen potensielt kunne lide av spillegalskap, og om hun var lei seg.

  Fredrik Solvang sier til VG at han visste det var en risiko for reaksjoner.

  – Samtidig var bakteppet at vi kom sist i rekka av minst 17 intervjuer. Det var veldig klart for redaksjonen at vi ikke ville forsøke å overgå eller gjenta de gode intervjuene som ble gjort av andre i løpet av dagen, sier han.

  Her kan du lese Aftenpostens intervju med Erna Solberg.

 • NTB
  i går22:25

  Erna Solberg: – En urimelig påstand

  Høyres leder Erna Solberg sa under Debatten torsdag at det var urimelig å påstå at hun skulle vite om alle aksjekjøpene til ektemannen Sindre Finnes. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Erna Solberg (H) mener det er urimelig å påstå at hun ikke ville vite om aksjekjøpene til ektemannen Sidre Finnes.

  – Det er en urimelig påstand at jeg ikke ville vite om aksjekjøpene. Jeg hadde ingen grunn til å mistro min mann.

  Det svarte Høyre-lederen da hun ble spurt om hun ikke ville vite om ektemannens aksjekjøp under Debatten torsdag.

  Hun viser til at mediesaker som mens hun var statsminister har omtalt ektemannens aksjekjøp, var saker hun på tidspunktet hadde oversikt over.

  – I de sakene sto det hva han eide i og det visste vi, men så var fasiten at jeg ikke visste og at jeg burde visst. Det tar jeg ansvar for og jeg burde spurt mer.

 • Torgeir Strandberg
  i går21:09

  Storstilt tilbakekalling av girutstyr

  Shimano, som er verdensledende på girutstyr til sykler, tilbakekaller minst 780.000 kranksett bare i USA og Canada. Det skjer etter at amerikanske forbrukermyndigheter har oppdaget en farlig svakhet med produktet.

  Det skriver Cyclingnews.com.

  Kranken er den fremste delen av drivverket på en sykkel, hvor tannhjulene og pedalarmene henger sammen.

  Det er Shimanos to dyreste varianter til landeveissykler, Ultegra og Dura Ace, som tilbakekalles. Det har vært 4500 tilfeller av komponenter som er blitt ødelagt og har fått påvist feil. Seks personer er blitt skadet som følge av at utstyret sviktet, ifølge Cyclingnews.

  Det er kranksettene tilpasset 11 gir på bakhjulet produsert før 2019 som omfattes av tilbakekallingen. Konstruksjonsfeilen gjør at kranken kan knekke.

  Shimano sier overfor nettsiden at de vil tilbakekalle produktet i hele markedet.

 • Torgeir Strandberg
  i går20:22

  Regjeringen vil gi flere rett til sjømannsfradrag

  Sjøfolk med tre ukers turnusordning på skip i kystfart bør få fradrag uavhengig av fartøyets utseilte distanse, mener regjeringen.

  Finansdepartementet foreslår nå at flere skal få rett på særskilt fradrag for sjøfolk, også kalt sjømannsfradraget, og være omfattet av tilskuddsordningen for sjøfolk.

  – Vi mener at sjøfolk i turnus på minst tre uker ombord, bør ha rett til sjømannsfradrag uavhengig av seilingslengden. Endringen gir bedre vilkår for norske sjøfolk og mer forutsigbarhet for nærskipsfarten. Det er viktig for lokalsamfunn langs hele kysten vår, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding fra departementet.

 • NTB
  i går19:58

  Pris til Defence for Children International Palestine

  Barn henter vann i krigsruinene i nabolaget Shejaia øst i Gaza by. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

  Årets Raftopris går til Defence for Children International – Palestine for deres langvarige arbeid for barn i de okkuperte palestinske områdene.

  Defence for Children International – Palestine (DCIP) har i over 30 år gransket og dokumentert alvorlige menneskerettsbrudd mot barn som lever i de israelskokkuperte palestinske områdene.

  Ved å gi Raftoprisen 2023 til DCIP ønsker Raftostiftelsen å sette søkelys på deres viktige arbeid for å fremme og forsvare barns rettigheter.

  – Med denne prisen oppfordrer vi internasjonale organisasjoner, inkludert FN, og land til å granske bruddene på barns rettigheter i de okkuperte områdene og i andre væpnede konflikter i hele verden, og å kreve at disse blir stanset, skriver stiftelsen i en pressemelding.

 • Tuva Hilton
  i går19:51

  Funn av død person i sjøen ved Kvernevik i Stavanger

  Politiet har funnet en død person i sjøen ved Kvernevik i Stavanger. Det skriver de i en pressemelding. Avdøde ble funnet av dykkere fra brannvesenet rett ved land.

  Det ble gjort søk i området etter at en mann i 30-årene ble meldt savnet 20. september.

  Det er ikke mistanke om at avdøde er utsatt for noe straffbart. Pårørende er varslet.