Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Reuters: Xi kan besøke Moskva alt neste uke
13. mars kl 09:07NTB
DEL
Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin på et toppmøte i Usbekistan i september. Foto: Alexandr Demyanchuk / Sputnik / AP / NTB

Kinas president Xi Jinping har planer om å reise til Russlands hovedstad Moskva og møte landets president Vladimir Putin, og besøket kan skje om kort tid.

Reuters erfarer at det kan skje allerede neste uke, noe de baserer på «informerte kilder».

Hverken kinesiske eller russiske myndigheter har gitt kommentar på saken.

Sist gang Xi besøkte Moskva og hilste på Putin, var i juni 2019.

Mens krigen i Ukraina har pågått, har Kina vist seg å bli svært viktig for Russland. Vesten har innført sterke sanksjoner mot Putin. Men Kina kjøper mye av oljen og en del av gassen som tidligere gikk til Europa. I tillegg har importen fra Kina økt voldsomt.

USA har advart Kina om at det kan få alvorlige konsekvenser dersom Kina nå begynner å selge våpen til Russland.

Xi og Putin har møtt hverandre ansikt til ansikt hele 39 ganger, ifølge Reuters. De erklærte «et grenseløst vennskap» mellom seg like i forkant av at Russland angrep Ukraina.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Årets museum kåret. – En stor anerkjennelse
  Naturhistorisk museum ble onsdag kveld kåret til årets museum. Foto: Annika Byrde / NTB

  Onsdag kveld ble Naturhistorisk museum UiO kåret til årets museum for 2023.

  – Prisen er en stor anerkjennelse av at Naturhistorisk museum leverer høy kvalitet på alle sine samfunnsoppdrag, formidling, forskning og samlinger, sier museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle i en pressemelding.

  I sin begrunnelse skriver juryen blant annet at museet er «et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.»

  Prisen for «Årets museum» deles ut årlig av Museumsforbundet og utnevnelsen ble kunngjort på Det nasjonale museumsmøtet, som blir avholdt i Stavanger denne uken.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Amerikansk senator sier nei til TikTok-forbud
  Rand Paul er senator for delstaten Kentucky. Foto: LEAH MILLIS, Reuters/NTB

  Den republikanske senatoren Rand Paul sa onsdag nei til å hastebehandle et forbud mot TikTok, melder Reuters. Det populære sosiale mediet med tilknytning til Kina brukes av mer enn 150 million amerikanere.

  Paul mener et forbud vil bryte med amerikanernes rett til ytringsfrihet.

 • NTB
  DEL
  Erdogan: Putin kommer muligens til Tyrkia
  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier Putin muligens kommer til Tyrkia i slutten av april. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin kan komme til å besøke Tyrkia i slutten av april, ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

  Det vil i så fall være i anledning åpningen av landets første atomkraftverk bygget av Russlands statlige kjernekraftselskap Rosatom.

  – Putin kommer muligens til Tyrkia 27. april for åpningsseremonien. Eller så deltar vi på seremonien over nettet, sa Erdogan i en kommentar til kringkasteren ATV.

 • NTB
  DEL
  Eksplosjon ved gassledning i Sibir

  En eksplosjon rammet en gassledning i tettstedet Pelym i Sibir, rundt femti mil nord for Jekaterinburg onsdag, melder nyhetsbyrået Tass.

  En lokal tjenestemann sier til Tass at det ikke er meldt om personskader etter eksplosjonen. Nyhetsbyrået sier gassrørledningen begynte å brenne etter eksplosjonen, men oppga ikke flere detaljer.

  Nyhetsbyrået Interfax sier den samme tjenestemannen opplyser om trykkfall i en hovedgassledning etter eksplosjonen.

 • NTB
  DEL
  Voldshendelse på utested i Oslo

  En mann skal ha blitt slått ned på et utested på Majorstuen i Oslo. Den mistenkte har stukket av fra stedet.

  – Fornærmede ivaretas av patrulje og ambulansepersonell, melder Oslo politidistrikt på Twitter.

 • NTB
  DEL
  To ungdommer anmeldt for vold mot politiet i Oslo

  To politibetjenter ble slått da de var på et oppdrag på Oslo S onsdag kveld. To ungdommer er blitt anmeldt for vold mot politiet etter hendelsen.

  – Vi har kontroll på alle involverte. Vi kontakter foreldre/foresatte til samtlige. To personer anmeldes for vold mot politiet, skrev politiet i Oslo på Twitter i 21.45-tiden.

  Politiets operasjonsleder Marita Aune sier til NRK at politiet var på stedet for å bistå andre da flere ungdommer vendte seg mot dem. Ungdomsgjengen besto av både gutter og jenter, men Aune legger til at guttene var i flertall.

  – Politiet var på stedet i et annet oppdrag da det ble amper stemning, skrev politiet på Twitter tidligere onsdag kveld.

  De involverte er unge ungdommer.

 • NTB
  DEL
  Pave Frans innlagt med luftveisinfeksjon
  Pave Frans hjelpes om bord i bilen på Petersplassen i Vatikanet onsdag. Samme dag ble han brakt til sykehus for det som omtales som planlagte prøver. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

  Pave Frans har en luftveisinfeksjon og må tilbringe noen dager på sykehus. Det opplyser Vatikanet i en uttalelse onsdag.

  I de første meldingene het det at pave Frans var innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma for å ta noen «planlagte prøver». Senere kom meldingen om luftveisinfeksjonen.

  Det understrekes at paven ikke er koronasmittet. Pavens planer på torsdag er blitt avlyst.

  Den katolske kirkens overhode var lagt inn på det samme sykehuset i ti dager i juli 2021 etter å ha blitt operert for en innsnevring i tarmen. Han fikk da fjernet 33 centimeter av tykktarmen.

  Kort tid etter operasjonen fortalte Frans at han var fullt restituert og kunne spise normalt, men i et intervju i januar i år sa 86-åringen at utposningene i tarmen var tilbake.

 • NTB
  DEL
  USAs forsvarssjef bekymret for ammunisjonslagrene
  USAs forsvarssjef Mark Milley i Kongressen onsdag. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

  En krig mellom USA og en annen stormakt vil føre til en enorm bruk av ammunisjon, advarer USAs forsvarssjef.

  – En av de viktigste lærdommene fra Ukraina er det utrolige forbruket av konvensjonell ammunisjon i det som egentlig er en begrenset, regional krig, sa forsvarssjef Mark Milley da han onsdag besøkte forsvarskomiteen i Representantenes hus.

  USA har overført store mengder ammunisjon til Ukraina. Nå spør mange seg om USAs lagre er store nok.

  – Hvis det bryter ut krig på Koreahalvøya eller en stormaktskrig mellom USA og Russland eller Kina, vil forbruket være skyhøyt, fortsatte han.

  – Vi har en vei å gå for å sikre at lagrene våre er forberedt på alle muligheter, sa Milley.

  Amerikanske myndigheter har varslet en storsatsing på produksjon av artilleriammunisjon. Målet er å øke kapasiteten fra 14.000 155mm granater i måneden, til 24.000 i måneden i løpet av året. Også produksjonen av Javelin- og Himars-raketter skal økes.

 • NTB
  DEL
  Fire personer narkodømt i Rogaland

  Tre menn og en kvinne er dømt for grov narkotikakriminalitet etter at det i juni 2022 ble funnet 11,6 kilo amfetamin på to adresser i Sør-Rogaland.

  En 36 år gammel mann, som Sør-Rogaland tingrett anser som hovedmann, dømmes til sju år og seks måneders fengsel.

  – Dommen er allerede anket, sier mannens forsvarer, advokat Anne Kroken, til Stavanger Aftenblad.

  Mannens daværende samboer er dømt til seks år og fire måneders fengsel. En 37-åring dømmes til fem år og seks måneders fengsel, mens sistemann, en 26 år gammel mann, får en betinget dom med en prøvetid på fire år. Vilkåret et er at han gjennomfører et narkotikaprogram med domstolskontroll.

  Tre av personene hadde flere anklager hengende over seg. Noen av forholdene erkjente de straffskyld for, men samtlige nektet for å ha noe å gjøre med saken som omhandler nærmere tolv kilo amfetamin.

 • NTB
  DEL
  Brann i enebolig i Steinkjer – i ferd med å få kontroll

  Brannvesenet er i ferd med å få kontroll på en brann i en enebolig i Steinkjer. Ingen personer er skadet.

  Politiets innsatsleder Gunnar Wæhre bekrefter overfor Trønder-Avisa at de to beboerne er ute av huset og at de er fysisk uskadet.

  Wæhre sier at brannen sannsynligvis har startet i garasjen. Han bekrefter at brannen spredte seg til boligdelen av huset.

  I 20.30-tiden begynte brannvesenet å få kontroll på situasjonen.

  – Men vi er usikre på om det er brann i takkonstruksjonen i huset, så vi jobber med det nå, sier Stein Inge Hollås, utrykningsleder for Brannvesenet Midt.

 • NTB
  DEL
  Syv fengslet i belgiske terrorsaker

  Syv personer er fengslet i forbindelse med etterforskningen av «mulige terrorangrep» i Belgia, opplyser påtalemyndigheten i landet.

  Fem av de syv er belgiere. I tillegg er en tyrkisk og en bulgarsk statsborger fengslet.

  Alle syv er siktet for å ha deltatt i en terrorgruppe, mens fem av dem også er siktet for terrorplanlegging.

 • NTB
  DEL
  Polsk protest mot opphopning av ukrainsk korn

  Polens landbruksminister møtte onsdag sinte bønder for å finne ut hvordan de kan stanse fallet i kornprisene mens landet tar imot store mengder ukrainsk korn.

  Polen er ett av flere europeiske land som tilbød seg å være transittland for korn som skal eksporteres fra Ukraina til land i Afrika og Midtøsten.

  Bøndene sier eksportkanalene ikke fungerer, og at kornet i stedet blir værende i transittlandene, der markedet oversvømmes og prisene faller. Det betyr mindre inntekter til bøndene, som allerede sliter med stigende priser på energi og kunstgjødsel.

  Også i Bulgaria er det protester. Onsdag startet hundrevis av bønder en tre dager lang blokade av de viktigste grenseovergangene mot Romania. De protesterer mot tollfri import av korn fra Ukraina og sier 40 prosent av deres egen avling fra i fjor fortsatt ikke er solgt. Et par måneder før den neste innhøstingen er det heller ikke lagringsplass å oppdrive.

  EU tilbød sist uke 56,3 millioner euro – rundt 638 millioner kroner – i kompensasjon til de berørte bøndene. Rundt 30 millioner euro går til Polen og 16,7 millioner til Bulgaria. Enkelte land sier beløpene ikke er tilstrekkelige.

 • NTB
  DEL
  MDG vil legalisere cannabis

  Miljøpartiet De Grønne ønsker en legalisering og regulering av cannabis. – På tide å slutte kriminaliseringen, sier talsperson Tobias Stokkeland i MDGs ungdomsparti Grønn Ungdom.

  – I dag selges cannabis til hundretusener av nordmenn på det ulovlige markedet. Det betyr et marked uten aldersgrense eller stengetider.

  Forslaget legges offisielt fram torsdag av stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

 • NTB
  DEL
  Storjuryen i hysj-saken mot Trump tar påskepause

  Storjuryen som vurderer bevisene i saken om Donald Trumps angivelige utbetaling av «hysjpenger» til pornoskuespilleren Stormy Daniels, tar pause i påsken.

  Det melder nyhetsbyrået Reuters.

  Juryen skal mandag på nytt ha avhørt den tidligere utgiveren av National Enquirer, som skal ha hatt en sentral rolle i utbetalingen av pengene, melder byrået.

  Trump risikerer tiltale i saken. Han har gått ut og hevdet at en pågripelse er nær forestående, men så langt har ikke det skjedd.

 • Adriane Lilleskare Lunde
  DEL
  Slagsmål i Oslo – én sett med øks
  Mann i Storgata ble observert med øks onsdag i forbindelse med et slagsmål Foto: Olav Olsen

  Politiet i Oslo er i området Storgata etter melding om slagsmål mellom flere personer. En person skal ha hatt en øks. Pr. nå ikke melding om at noen er skadet. Vi har ikke kontroll på mistenkte, skriver politiet på Twitter.

  Foto: Olav Olsen
 • NTB
  DEL
  Sviktende detaljhandel tynger svensk økonomi ytterligere

  Et kraftig fall i den svenske detaljhandelen er enda et tegn på at inflasjonen rammer hardt, sier en dansk økonom, som ikke vil utelukke en langvarig resesjon.

  I februar falt salget i detaljhandelen med 1,2 prosent, ifølge tall fra Statistiska centralbyrån. Det siste året er handelen krympet med 9,4 prosent.

  – Det er et voldsomt fall, som man aldri før har sett siden man begynte å føre statistikken i 1992, sier sjeføkonom Tore Stramer i arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Erhverv. Han peker på flere andre indikatorer som tegner et dystert bilde av svensk økonomi.

  – Inflasjonen lå på hele 12 prosent i februar, det høyeste nivået på 32 år, sier han og mener svikten i detaljhandelen gjenspeiler dette.

  – I tillegg er den svenske kronen på sitt svakeste på drøyt tolv år. Det som tynger aller mest, er likevel utvilsomt de svært høye rentene, sier Stramer.

  Renteøkningene merkes ekstra godt fordi det svenske boligmarkedet i stor grad er basert på lån med flytende rente. Til sammen gjør disse faktorene at det ser mørkt ut for svenskene, ifølge sjeføkonomen.

 • NTB
  DEL
  Amerikansk delstat dropper lisenskrav for håndvåpen

  Delstatspolitikerne i North Carolina har fjernet kravet om at man må ha godkjenning fra den lokale sheriffen før man får kjøpe håndvåpen.

  Onsdag stemte de folkevalgte for første gang siden 2018 for å overstyre et veto fra guvernør Roy Cooper. Demokraten Cooper stanset et lovforslag om å fjerne kravet om sheriffens godkjenning. I delstatsforsamlingen har republikanerne flertall i begge kamrene.

  De som støtter forslaget som nå blir tvunget gjennom, sier en vurdering fra den lokale sheriffen ikke lenger er nødvendig etter at det nasjonale systemet for bakgrunnssjekk ved våpenkjøp ble oppdatert. Cooper og hans støttespillere sier fjerningen av kravet gjør det mulig for flere farlige folk å kjøpe våpen privat.

  Mandag ble seks personer drept i en masseskyting ved en skole i nabodelstaten Tennessee. Skytteren hadde sju våpen som var kjøpt lovlig fra fem forskjellige våpenhandlere.

 • Rune Frisk Vinje
  DEL
  TV 2: Terrorsiktede søstre samtykker til fengsling

  De to terrorsiktede søstrene som natt til onsdag kom fra Syria til Norge med sine tre barn, vil samtykke til varetektsfengsling når de torsdag fremstilles for fengsling.

  Det opplyser de to søstre fra Bærums forsvarer, advokat Geir Lippestad til TV2.

  – De samtykker i fengsling. Det er ikke på grunn av at de er enige i siktelsen. De mener at de ikke har gjort noe straffbart, men de ønsker ro og de ønsker å samarbeide med politiet og andre myndigheter, sier Lippestad.

  De to søstrene ble pågrepet da de natt til onsdag landet på Oslo lufthavn Gardermoen. De er siktet for deltagelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

  Lippestad sier barna har det bra etter forholdene.

  De siste årene har de oppholdt seg i al-Roj-leiren i Syria. De ba selv norske myndigheter om hjelp til å komme seg hjem.

 • Hilde Bjørhovde
  DEL
  Flere nye tilfeller av marburgvirus i Ekvatorial-Guinea

  Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer vestafrikanske Ekvatorial-Guinea om offisielt å rapportere nye tilfeller av marburgviruset.

  Landet bekreftet onsdag totalt 13 tilfeller i det pågående utbruddet. 11 personer er rapportert døde.

  Viruset gir en svært smittsom og dødelig sykdom som ligner ebola.

  Utbruddet i landet ble først påvist 7. januar i år.

  Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.

 • Hilde Bjørhovde
  DEL
  Ufarlig pulver i brev til statsforvalterne i Sverige

  Pulverbrev til statsforvalterne i 18 svenske fylkeskommuner var ufarlige, melder Dagens Nyheter.

  Det ble tirsdag slått alarm da statsforvalterne mottok brev med pulverlignende forhold. Nå har svensk politi konkludert med at pulveret er ufarlig, og politiaksjonene er nå avsluttet.