Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Stange: Mann brøt seg inn i fengsel
13. mars kl 13:38NTB
DEL
Ilseng fengsel Foto: Kriminalomsorgen

Søndag kveld skjedde det en høyst uvanlig hendelse ved Ilseng fengsel i Stange. En mann brøt seg inn i fengselet.

– Det er lenge siden vi har opplevd noe slikt. De stikker vel som regel andre veien, sier tillitsvalgt Espen Grongstad i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund til avisen Gudbrandsdølen Dagningen.

Han forteller at hendelsen skjedde i 21.30-tiden søndag kveld. Da brøt mannen seg inn i fengselet ved å klatre over et tre meter høyt gjerde med piggtråd på toppen. Både innsatte og ansatte opplevde det som veldig ubehagelig, ifølge Grongstad.

Den uønskede episoden ble oppdaget av innsatte, som kontaktet vaktene og varslet om at mannen skal ha spurt etter en navngitt innsatt.

– Han var ute etter noen for å kreve inn noe, sier Grongstad.

Politiet ble varslet, men mannen var borte før de kom til stedet. De har siden snakket med mannen.

– Det er ikke grunn til å pågripe vedkommende, sier operasjonsleder Kristian Bjaanes til Hamar Arbeiderblad.

Ilseng er et lavsikkerhetsfengsel for menn i Ilseng i Stange kommune i Innlandet. Fengselet har ordinær kapasitet på 86 plasser.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Thomas Olsen
  DEL
  Levanger: Vannet tilbake på sykehuset

  En vannlekkasje i Levanger kommune førte lørdag morgen til at sykehuset i flere timer var uten vann.

  Klokken 09 opplyser ordfører i Levanger, Anita Sand (Sp) at sykehuset har fått tilbake vannet.

  – Vi har ikke tall på hvor mange som er rammet av vannlekkasjen, men det viktigste er at sykehuset har fått tilbake vannet, sier Sand til NTB.

  Hun forteller videre at de fortsatt jobber med å finne lekkasjen.

  – Det er en fortløpende vurdering på om vi vil sette krisestab, men foreløpig har vi ikke tatt noe beslutning på dette, sier ordføreren.

 • Hilde Lundgaard og Jan Gunnar Furuly
  DEL
  Brann i historisk trebygning i Melbu
  Politiet oppfordrer folk til å lukke vinduer og holde seg unna røyken i Melbu. Bygningen som brenner huset tidligere industribedriften Fram Oljeklærfabrikk. Foto: Thomas Gundersen Fredriksen

  Det brenner i en trebygning i Melbu havn i Vesterålen. To personer skal ifølge Nordland politidistrikt ha kommet seg ut av bygningen. Brannen ble meldt klokken 0700 og i følge Avisa Nordland er nødetatene på stedet.

  Det var full overtenning og flammer gjennom vinduer og taket, da brannvesenet startet slukkingen.

  Huset det brenner i er de tidligere lokalene til industribedriften Fram Oljeklærfabrikk, som var en del av Helly Hansen-konsernet. Regntøyfabrikken ble etablert på slutten av 1800-tallet.

  På Twitter skriver politiet at røyken går inn over boligområder, og de oppfordrer derfor beboerne til å holde vinduer lukket, samt ikke bevege seg i områder med røyk, skriver NTB.

  Det skal ifølge politiet ikke være flere personer inne i den brennende bygningen.

 • NTB
  DEL
  Muslimer mer religiøse enn kristne
  Muslimer i Norge er mer religiøse enn andre nordmenn. Det dokumenteres i en undersøkelse Kifo har fått gjennomført. Her fra fredagsbønn i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Oslo i mars 2019. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Blant personer i Norge med tilhørighet til islam sier flere at de tror på Gud enn blant dem med kristen tilhørighet.

  Det kommer frem i en undersøkelse gjort av Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO).

  71 prosent av de med muslimsk tilhørighet er helt enig i utsagnet: «Jeg tror at Gud virkelig finnes, og det er jeg ikke i tvil om». Bare 15 prosent av kristne sier det samme, skriver Vårt Land.

  I tillegg til at muslimer ser ut til å være hakket «mer religiøse» peker undersøkelsen på at muslimer i snitt er noe mer konservative i verdispørsmål.

 • NTB
  DEL
  Kredittvurderingsselskap: Argentina snart konkurs
  Emilia Garcia Marquez og Federico Cachero danser tango for turister utenfor en restaurant i sentrum av Buenos Aires. Men landets økonomi er ingen dans på roser. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

  Argentina nærmer seg konkurs, ifølge kredittvurderingsselskapet Fitch, som nedgraderer landets utenlandsgjeld.

  Nedgraderingen fra CCC- til C betyr at selskapet mener en konkurs kan være nær forestående ved at landet ikke vil være i stand til å betale tilbake gjeld i utenlandsk valuta.

  Fitch opplyser at Argentina kan komme til å bli ytterligere nedgradert til konkursstatus etter gjennomføringen av regjeringens ferske ordre om å tvinge deler av landets offentlige sektor til å bytte ut gjeld i utenlandsk valuta med gjeld i landets egen valuta peso.

  Regjeringens beslutning er et forsøk på å bremse fallet i landets internasjonale valutareserver, delvis som følge av mangel på utenlandsk valuta og ustabile vekslingskurser for finanssektoren i landet. Hensikten er å stabilisere markedene og fortsette å bekjempe inflasjon, forklarer regjeringen.

  Inflasjonen i Argentina var i fjor på like under 95 prosent.

  Ifølge landets sentralbank har Argentina internasjonale valutareserver på litt over 37,5 millioner dollar, men nettotallet er ifølge analytikere betydelig lavere.

 • NTB
  DEL
  Minst sju døde i tornado i Mississippi

  Minst sju personer er bekreftet døde i en tornado i den amerikanske delstaten Mississippi, opplyser lokale myndigheter.

  Tornadoen har rammet fylkene Sharkey og Humphreys, melder ABC News.

  Det var utstedt en rekke tornadovarsler i området fredag kveld lokal tid. Bygninger ble ødelagt, strømmen forsvant flere steder og det kom hagl på størrelse med golfballer. Blant annet i byene Rolling Fork og Silver City meldes det om ødeleggelser.

  Myndighetene i Sharkey County, der Rolling Fork ligger, opplyser at sju mennesker er omkommet i Mississippi.

  Også områder i Alabama ble rammet av tornadoen.

 • NTB
  DEL
  Syria: Flere titalls bortført av IS

  Flere titalls personer skal være bortført av IS i den sentrale syriske provinsen Hama, og noen er blitt funnet drept med strupen skåret over.

  Opplysningene kommer fra den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) og flere regjeringsvennlige medier i Syria.

  Ifølge SOHR ble rundt 40 personer bortført av ekstremistene torsdag. Fredag ble minst 15 lik, blant dem sju sivile og åtte militsmedlemmer, funnet drept.

  Den regjeringsvennlige radiostasjonen Sham FM melder at ekstremistene angrep bønder som høstet inn trøfler i den østlige delen i Hamas-provinsen.

  I forrige måned angrep IS-medlemmer mennesker som høstet inn trøfler nær byen Sukhna sentralt i landet. Minst 53 personer ble drept.

  Trøfler en sesongavhengig delikatesse som kan sikre gode inntekter. Trøffelsankere arbeider i store grupper i avsidesliggende områder, noe IS i flere år har benyttet seg av ved gjentatte anledninger, ved å bortføre dem, drepe noen og kreve løsepenger for andre.

 • May Synnøve Rogne
  DEL
  «Festning Norge» vant internasjonal pris

  Den kommende Viaplay-serien «Festning Norge» vant prisen for beste manus under den prestisjefylte internasjonale seriefestivalen Series Mania i Frankrike. Storsatsingen, med blant andre Selome Emnetu og Tobias Santelmann i sentrale roller, har premiere på strømmetjenesten senere i år.

  Festning Norge» var den eneste serien fra Norge på programmet, og den ble valgt ut blant nesten 400 innsendelser, fra rundt 80 land. Series Mania er en av verdens største seriefestivaler, og en scene for å vise frem produksjoner foran en samlet internasjonal TV-bransje. Under årets festival ble 54 serier vist for første gang, og det inkluderte 32 verdenspremierer.

 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Medier: Nye angrep mot amerikansk base i Syria

  Fredag skal en militærbase øst i Syria ha blitt truffet av flere raketter.

  Det melder CNN og mediehuset Al Jazeera blant flere.

  Klokken 23.44 melder Reuters at en amerikansk tjenesteperson er skadet i angrepet.

 • NTB
  DEL
  Satt fast i bresprekk – Hentet av helikopter

  To personer er hentet ut av et redningshelikopter etter å ha sittet fast i en bresprekk på Hardangerjøkulen fredag kveld.

  – Redningshelikopteret er i aksjon, og de to personene reddes opp fra sprekken, sa redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til NTB klokken 21.30.

  I 22-tiden opplyste HRS at de to personene var hentet ut. Begge er uskadet.

 • NTB
  DEL
  USA og Canada inngått avtale for å minske antall asylsøkere
  President Joe Biden sammen med Canadas statsminister Justin Trudeau. Foto: Kevin Lamarque / Pool via AP / NTB

  President Joe Biden har kunngjort at USA og Canada har inngått en avtale som innebærer at asylsøkere som reiser til Canada via USA, blir avvist på grensen.

  USA og Canada vil jobbe sammen for å motvirke ulovlige grensepasseringer, sa Biden i en tale i den canadiske nasjonalforsamlingen fredag.

  Avtalen innebærer også at Canada samtidig skal gjøre det lettere for personer å få innvilget innreisetillatelse på forhånd.

  USA har innført samme type ordning på grensen til Mexico. De nye reglene er blitt kritisert for å bryte med asylretten, som er nedfelt i FNs flyktningkonvensjon.

 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Tiktok-forbud hos Olje- og energidepartementet

  Olje- og energidepartementet har besluttet å forby Tiktok og Telegram på ansattes tjenestetelefoner. Det innebærer ansattes mobiltelefoner, nettbrett ellers personlige datamaskiner betalt av arbeidsgiver.

  Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Benedicte Øhren Danielsen overfor Aftenposten.

 • NTB
  DEL
  Konfirmantleder dømt for forsøk på overgrep
  Dommen falt i Sør-Rogaland tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En konfirmantleder er i Sør-Rogaland tingrett dømt til ti måneders fengsel for å ha forsøkt å forgripe seg på en 14 år gammel gutt.

  Fornærmede var konfirmant, mens tiltalte var konfirmantleder i den aktuelle menigheten, skriver Stavanger Aftenblad.

  Ifølge dommen spurte mannen gutten flere ganger om de to skulle ha sex, og han betalte også den fornærmede penger for å få et nakenbilde av ham.

  Den dømte mannen i 20-årene tilsto forholdet, men nektet for å ha utnyttet sin stilling til å forsøke å skaffe seg seksuell omgang med konfirmanten. Det var ikke retten enig i.

  Konfirmantlederen er også dømt til å betale 80.000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede.

  Konfirmantlederens forsvarer ønsker ikke å kommentere dommen. Det er ikke kjent om dommen ankes.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Kentucky-guvernør stanser translov

  Guvernøren i den amerikanske delstaten Kentucky, Andy Beshear, stanset fredag en lov fremmet av republikanske politikere.

  Lovforslaget hadde som hensikt å begrense tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for personer under 18 år.

  Dette skjer midt i en pågående kjønnsdebatt i USA. Tennessee vedtok nylig en lov som gjør det forbudt for leger å tilby transpersoner under 18 år kjønnsbekreftende behandling. Lignende lover er under behandling i 21 andre delstater.

 • NTB
  DEL
  Tyskland stålsetter seg før storstilt transportstreik
  Offentlig ansatte demonstrerer i Berlin fredag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  To av Tysklands største fagforbund har varslet storstreik i transportsektoren mandag. Regjeringen ber om raske forhandlinger for å unngå kaos.

  Jernbanen, kollektivtrafikken, havner, flyplasser, elver og motorveier – alle typer transport er ventet å bli rammet av streiken.

  Det er de to store fagforbundene Verdi og EVG som tar medlemmene sine ut i streik med krav om høyere lønn.

 • Mina Madeleine Nystuen
  DEL
  Funn av død kvinne i Porsgrunn

  Det er gjort funn av en død kvinne i Porsgrunn. Det sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt til TV 2.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  McCarthy om Tiktok-uttalelser: – Bekymringsfullt
  Kevin McCarthy er speaker i Representantenes hus. Foto: J. Scott Applewhite

  Tiktoks toppsjef Shou Zi Chew måtte torsdag møte i den amerikanske kongressen for å gjennomgå en utspørring fra amerikanske politikere.

  Seansen varte i fem timer.

  Kevin McCarthy, speaker i Representantenes hus, sier fredag at han synes Tiktok-sjefens uttalelser var «veldig bekymringsfulle».

  Et sentralt spørsmål er om data som samles inn om brukerne via Tiktok, kan ende opp hos kinesiske myndigheter.

  Dette avviste Chew.

  McCarthy sier at en ny sikkerhetslov, som potensielt kan begrense Tiktok i USA, er på trappene.

 • NTB
  DEL
  Kunnskapsdepartementet ber ansatte slette Tiktok
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Ansatte ved Norges universiteter og høgskoler blir anbefalt å slette Tiktok og Telegram fra sine tjenestetelefoner.

  Torsdag fikk flere statlige virksomheter brev fra Kunnskapsdepartementet, skriver Khrono.

  – Anbefalingene om ikke å ha Tiktok eller Telegram på tjenesteenhetene gjelder alle ansatte i offentlige virksomheter, inkludert statlige universiteter og høgskoler, skriver Kunnskapsdepartementet i en e-post til avisen.

  Beskjeden fra departementet er foreløpig bare en anbefaling, men Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo har uttalt til avisen at de vil følge rådet. Universitetet i Agder har uttalt at de holder på å gjøre vurderinger rundt dette.

  Disse har innført forbud så langt.

 • NTB
  DEL
  Bankfrykt førte til nedgang på Europas børser
  Hovedkvarteret til Deutsche Bank i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB

  En urolig børsuke endte fredag med kraftig nedgang i Europa. Frykten for en større bankkrise vedvarer tross beroligende ord fra europeiske ledere.

  I London endte FTSE 100-indeksen med en nedgang på 1,3 prosent, mens både CAC 40-indeksen i Paris og DAX-indeksen i Frankfurt falt med rundt 1,7 prosent.

  Kursraset var spesielt alvorlig for Deutsche Bank, som måtte notere en nedgang på hele 8,5 prosent.

  Flere europeiske ledere fastholdt fredag at europeiske banker er solide og understreket at det ikke er noen grunn til bekymring.

 • NTB
  DEL
  Nordiske land vil ha felles luftforsvar mot Russland
  Sjefen for det norske Luftforsvaret, Rolf Folland, var blant dem som signerte avtalen i forrige uke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Luftforsvarssjefene fra Norge, Sverige, Danmark og Finland har signert en intensjonsavtale om å etablere et felles nordisk luftforsvar.

  Luftforsvaret skal etableres som følge av det landene oppfatter som økte trusler fra Russland.

  Ifølge Danmarks luftforsvarssjef Jan Dam skyldes initiativet Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor.

  – Vår kombinerte flåte kan sammenlignes med flåten til et stort europeisk land, sier han til nyhetsbyrået Reuters fredag.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Trump advarer om «død og ødeleggelse»
  Donald Trump under et Wrestling-arrangement tidligere denne måneden. Foto: BRETT ROJO/USA TODAY SPORTS

  Tidligere president i USA Donald Trump kom fredag med en advarsel på nettstedet Truth Social. Det skriver Reuters.

  Trump advarer om «død og ødeleggelse» om han blir tiltalt for brudd på valgkampfinansieringsloven.

  Bakgrunnen er at han skal ha utbetalt såkalte hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels.

  Daniels sier at hun fikk penger fra Trump for å tie om et seksuelt forhold hun sier de hadde i 2006.

  Spørsmålet er om Trump betalte Daniels for å hindre offentliggjøring av opplysninger som kunne være skadelig for valgkampen hans.

  En tiltale har vært forventet i flere dager. Trump hevdet nylig at han ville bli pågrepet tirsdag, noe som ikke skjedde.