Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politisk streik stanser kollektivtrafikken i Oslo
15. mars kl 18:33NTB
DEL
De som reiser med kollektivtransport i Oslo torsdag ettermiddag, bør forberede seg på forsinkelser. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Torsdag ettermiddag er det varslet full stans på flere av linjene til Ruter, når de ansatte vil gå ut i et kvarters politisk streik.

Oslo Sporveiers Arbeiderforening vil streike mellom klokken 15.30 og 15.45. Bakgrunnen for streiken er de høye strømprisene.

– Sporveien er hardt rammet av høye strømkostnader. Dette har påvirkning på våre arbeidsplasser og kan gi betydelige konsekvenser for kollektivtilbudet. Dagens regulering av strømprisene rammer privatpersoners økonomi hardt, og skaper usikkerhet i næringslivet, skriver fagforeningen om bakgrunnen for aksjonen

Det er førere av trikkene, T-banene og busslinjene 20, 21, 23, 24, 28, 34, 37, 54, 70, 74, 76, 71A, 71B, 72C, 75A, 75B, 75C, 78A og 78B i Oslo som vil gjennomføre streiken.

Førerne kjører til nærmeste holdeplass og vil stå der til streiken er over.

– Forsinkelser må påregnes, også på andre busslinjer, opplyser Ruter.

Ruter presiserer at reisegarantien ikke gjelder ved streik.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Trump advarer om «død og ødeleggelse» om han blir tiltat

  Tidligere president i USA Donald Trump kom fredag med en advarsel på nettstedet Truth Social. Det skriver Reuters.

  Trump advarer om «død og ødeleggelse» om han blir tiltalt for å ha utbetalt såkalte hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels.

  Daniels sier at hun fikk penger fra Trump for å tie om et seksuelt forhold hun sier de hadde i 2006.

  Trump hevdet nylig at han ville bli pågrepet tirsdag, noe som ikke skjedde.

 • NTB
  DEL
  Israels riksadvokat mener Netanyahu har brutt loven
  Israels statsminister Benjamin Netanyahu bryter loven ved å blande seg inn i den omstridte rettsreformen, mener den israelske riksadvokaten. Foto: AP / NTB

  Den israelske riksadvokaten mener at statsminister Benjamin Netanyahu blander seg inn i den omstridte rettsreformen på ulovlig vis.

  Riksadvokat Gali Baharav-Miara ga i begynnelsen av februar Netanyahu forbud mot å involvere seg direkte i reformen. Det skyldes at han selv kan dra fordeler av den ettersom han er tiltalt for korrupsjon.

  I et brev som ble offentliggjort fredag, skriver hun at Netanyahus seneste uttalelser om reformen bryter reglene han er pålagt å følge.

  – Uttalelsene dine i går kveld og alle videre handlinger som bryter denne avtalen, er fullstendig ulovlige og utgjør en interessekonflikt, skriver Baharav-Miara.

 • NTB
  DEL
  Støre håper nabolandene snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han håper både Finland og Sverige er fullverdige medlemmer av Nato innen alliansens toppmøte i juli.

  Støre var fredag i Brussel der han møtte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Krigen i Ukraina og støtten fremover var ett av temaene som ble diskutert.

  På en pressekonferanse i Nato-hovedkvarteret la ikke Støre skjul på at han mener både Sverige og Finland snarest bør innlemmes i Nato, og han påpekte at «alle allierte burde føle seg forpliktet til å ratifisere de to landenes søknader».

  Statsministeren håper nabolandene er fullverdige medlemmer innen Nato-toppmøtet i Vilnius til sommeren.

 • NTB
  DEL
  Politiet: Det er en relasjon mellom siktede og avdøde i Skudeneshavn
  20. februar ble en mann funnet død i sitt hjem i Skudeneshavn i Karmøy. Foto: Bjørn Inge Vårvik / SkudenesNytt / NTB

  Politiet bekrefter at mannen som er siktet for drap og likskjending i Skudeneshavn, har en relasjon til den avdøde mannen.

  Det sier politiinspektør Unni Byberg Malmin til NTB. Fredag ettermiddag ble mannen varetektsfengslet i fire uker. Malmin ønsker ikke å si noe mer om hva slags relasjon det er snakk om.

  – Den siktede er i 30-årene og fra Haugalandet. Han er ikke et ukjent navn for politiet, men jeg ønsker ikke å si noe mer om hvordan, sier Malmin videre.

  Hun sier at pågripelsen av mannen foregikk udramatisk. Han ble pågrepet hjemme på egen bopel.

 • NTB
  DEL
  Kommunikasjonssjef i SV søker seg vekk
  Siri Gjørtz har jobbet tett med Audun Lysbakken i SV. Nå søker hun seg bort. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

  Kommunikasjonssjef Siri Gjørtz i SV søker seg til ny stilling i Finansdepartementet.

  Gjørtz har hatt jobben som Audun Lysbakkens nærmeste rådgiver siden 2014. Nå står hun på søkerlisten til å bli ny kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, skriver Dagbladet.

  – Jeg har hatt gleden av å være kommunikasjonssjef i SV i ni år. Det har vært spennende og morsomt, men det er relativt lang tid å være i samme jobb, sier Gjørtz til avisen.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  34 afrikanske migranter savnet etter båtulykke

  Minst 34 afrikanske migranter er savnet etter en båt sank utenfor Tunisia.

  Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Dette er den femte båten på to dager som synker. Syv er døde, og 67 er savnet.

 • NTB
  DEL
  Finansuro og oljeprisfall tynget Oslo Børs

  Hovedindeksen på Oslo Børs falt fredag med hele 2,93 prosent til 1.141,95 poeng.

  Av de 50 mest omsatte aksjene var det bare to som økte i verdi, skriver Finansavisen.

  Equinor var dagens mest omsatte selskap og falt med 3,07 prosent.

  Ved børsslutt ble et fat nordsjøolje omsatt for i overkant av 73,7 dollar, ned 2,28 prosent i løpet av dagen.

  De toneangivende børsene i Europa faller også. FTSE 100-indeksen i London hadde falt med 1,52 prosent i 16.30-tida, mens den tyske DAX-indeksen hadde falt med 1,97 prosent. I Paris falt CAC 40-indeksen med 1,99 prosent.

 • NTB
  DEL
  USA med nye sanksjoner mot Belarus
  USAs utenriksminister Antony Blinken sier sanksjonene mot Belarus har som formål å presse Lukasjenko-regimet til å ta ansvar for volden som brøt ut i landet etter presidentvalget i august 2020. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  USA har innført ytterligere sanksjoner mot Belarus, deriblant rettet mot president Alexander Lukasjenkos presidentfly og to store bilprodusenter.

  – USA fortsetter å presse Lukasjenko-regimet til å ta ansvar for volden rundt det uredelige presidentvalget, sier USAs utenriksminister Antony Blinken i en uttalelse fredag.

  Det amerikanske finansdepartementet har pekt ut det belarusiske presidentflyet fordi sanksjoner vil gjøre det vanskeligere for flyoperatøren å få tak i tjenester og reservedeler. Presidentflyet brukes av Lukasjenko og hans familie til både offisielle og personlige reiser, også til utlandet.

 • NTB
  DEL
  «Hotel Rwanda»-helt løslates fra fengsel
  Paul Rusesabagina er blitt hyllet som en helt etter at han reddet over tusen tutsier fra folkemordet i Rwanda i 1994. Filmen «Hotel Rwanda» er basert på hans historie. Foto: Muhizi Olivier / AP / NTB

  Paul Rusesabagina, inspirasjonskilden bak filmen «Hotel Rwanda», blir løslatt fra fengsel etter å ha fått ettergitt dommen på 25 års fengsel.

  Nyheten ble kjent fredag, knapt to uker etter at Rwandas president Paul Kagame sa at regjeringen forsøker å finne en løsning på saken hans.

  Løslatelsen er forhandlet frem ved hjelp av Qatar og USA, og 68-åringen skal nå flys til Doha og derfra videre til USA, opplyser regjeringen i Qatar fredag.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Savnet surfer funnet i god behold

  Surferen som tidligere ble meldt savnet, er nå funnet i god behold.

  Redningsressursene rykket ut til sjøen utenfor Møvik i 16.10-tiden fredag. Der en brettseiler ikke var gjort rede for. Politiet har nå vært i kontakt med personen, som er i god behold, skriver politiet på Twitter.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Vipps har problemer

  Flere brukere opplever nå problemer med DNB-appen Vipps.

  «Vipps er dessverre ikke tilgjengelig nå, vi jobber med å løse problemene så raskt som mulig», skriver Vipps til sine brukere.

 • NTB
  DEL
  Bolsonaro reiser tilbake til Brasil 30. mars
  Brasils tidligere president Jair Bolsonaro på en konservativ politisk konferanse i Maryland 4. mars. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  Brasils ekspresident Jair Bolsonaro reiser tilbake til hjemlandet 30. mars, opplyser partiet hans.

  Bolsonaro reiste til USA 30. desember, bare to dager før Lula da Silva ble innsatt som president.

  Den høyreorienterte ekspresidenten har siden da oppholdt seg i USA, der han blant annet har møtt USAs ekspresident Donald Trump.

  Han har tidligere sagt at når han kommer hjem, vil han innta rollen som opposisjonsleder.

  Han har også varslet at han vil forsvare seg mot anklagene om at han nøret oppunder opptøyene i Brasília 8. januar, da tilhengerne hans stormet nasjonalforsamlingen, presidentpalasset og høyesterettsbygningen.

 • NTB
  DEL
  Netanyahu møtte Sunak i London
  Statsminister Benjamin Netanyahu på vei ut fra statsministerboligen i Downing Street i London fredag. Foto: Stefan Rousseau / PA / AP / NTB

  Mens protestene fortsetter i Israel mot regjeringens rettsreform, har statsminister Benjamin Netanyahu reist til Storbritannia.

  Fredag møtte han den britiske statsministeren Rishi Sunak. Hovedtemaet for samtalene var Irans atomprogram, ifølge Netanyahus kontor.

  Ukraina-krigen og utviklingen i Midtøsten ble også diskutert ifølge Sunaks kontor. Blant annet uttrykte den britiske statsministeren sin solidaritet med Israel i møte med det han omtalte som «flere terrorangrep» de siste månedene.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  EU-topp til Kina

  Europakommisjonens president Ursula von der Leyen skal til Kina i april. Det sier en EU-talsperson til Reuters.

  Von der Leyen tar med seg Frankrikes president Emmanuel Macron.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Bergensbanen åpnet igjen etter ras

  Bergensbanen har fredag ettermiddag vært stengt mellom Hønefoss og Flå på grunn av ras. 18.00 ble banen åpnet igjen.

  Raset skjedde ved Trolldalen.

 • Stine Barstad
  DEL
  Departements-ansatte må slette Tiktok
  Foto: Michael Dwyer / AP / NTB

  Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet og Klima- og miljødepartementet følger anbefalingen fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og ber ansatte slette Tiktok og Telegram fra sine tjenestemobiler.

  Det bekrefter de tre departementene til Aftenposten fredag.

  Ansatte i de to departementene ble allerede tirsdag bedt om å slette appene. I Forsvarsdepartementet fikk de ansatte frist til onsdag kl 17. Ansatte i KLD har blittt bedt om å slette appene «umiddelbart».

  Tirsdag bestemte statsminister Jonas Gahr Støre at ingen statsråder, statssekretærer eller politiske rådgivere skal ha Tiktok eller Telegram på tjenestetelefoner eller nettbrett.

  Også Stortinget, flere kommuner og en rekke andre instanser har bedt ansatte slette Tiktok fra tjenestemobiler. Disse sier nei så langt.

 • NTB
  DEL
  Spania rammet av årets første skogbrann
  Skogbrann i nærheten av Villanueva de Viver i Spania natt til fredag. Foto: Lorena Sopena / Europa Press / AP / NTB

  Allerede før sommersesongen er i gang, har Spania blitt rammet av skogbrann. Øst i landet har 30 kvadratkilometer med skog brent ned.

  Skogbrannene som herjer i Aragon og Valencia, har ført til at rundt 1500 mennesker er blitt evakuert, og flere står uten strøm, ifølge den spanske kringkasteren RTVE.

  Skogsarealet som hittil har brent, tilsvarer størrelsen på over 4000 fotballbaner.

 • NTB
  DEL
  Samisk skal få større plass i skolen
  Samisk skal styrkes i hele utdanningsløpet fra barnehage til høyskole og universitet. Foto: Heiko Junge / NTB

  Fremover skal det legges bedre til rette for samisk gjennom hele utdanningsløpet, blant annet ved å rekruttere flere samiskspråklige til lærestedene.

  Den årlige meldingen til Stortinget om samisk språk, kultur og samfunnsliv ble lagt frem fredag. I år satser regjeringen på samisk kompetanse og rekruttering i barnehage, grunnopplæring og høyere utdanning.

  – Regjeringen vil at flere barn skal få et samisk barnehagetilbud, og at flere elever velger samisk i skolen, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

 • NTB
  DEL
  Trondheim kommune fraråder Tiktok for ansatte
  Trondheim kommune ber enkelte ansatte droppe appen Tiktok. Foto: Lise Åserud / NTB

  Trondheim kommune fraråder appen Tiktok for enkelte ansatte og ber alle om å utvise årvåkenhet ved bruk av sosiale medier og installasjon av apper.

  Ansatte som må utvise særlig høy sikkerhetsbevissthet, frarådes å installere og bruke apper som innhenter og deler informasjon slik som Tiktok gjør, opplyser kommunen og viser til anbefalingen fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  Kommunen åpner samtidig for at ansatte med tjenstlig behov kan benytte slike tjenester på sine tjenesteenheter, men ber alle være oppmerksomme ved bruk av sosiale medier.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Coop tilbakekaller grillpølser

  Coop tilbakekaller grillpølser fra Xtra grunnet mistanke om listeria i produktet.

  Pølsene det gjelder, er merket med best-før-dato: 22.04.2023, 23.04.2023 og 24.04.2023.

  – Varene er fjernet fra butikkhyllene, men noen kunder kan likevel ha fått kjøpt produktet. Listeria vil dø ved tilstrekkelig varmebehandling, men det finnes jo dem som spiser kalde pølser, og vi ønsker derfor å varsle våre kunder. De skal kunne stole på at de produktene de handler hos oss, er trygge, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.