Nyhetsstudio: Siste nytt
Statnett har besluttet å sette ned kapasiteten på kabelforbindelsen mellom Norge og Storbritannia.
Kapasiteten blir nå inntil 1100 megawatt. Den tekniske kapasiteten er på 1400 megawatt, skriver Statnett i en pressemelding.
– For å realisere nytten av de ulike forbindelsene er det viktig at det er en god balanse i kapasiteten for import og eksport. For å sikre dette setter vi nå kapasiteten til det samme nivået som våre partnere på britisk side, sier konsernsjef Hilde Tonne.
Det er begrensninger fra engelsk side som over tid har ført til at den fastsatte kapasiteten har vært større fra Norge til Storbritannia enn motsatt vei.
Statnett har over tid hatt dialog med britisk side om begrensningene og har holdt myndighetene orientert.
- NTBDELUSAs sanksjoner mot Iran har ikke hatt ønsket effekt
Finansminister Janet Yellen erkjenner at sanksjonene mot Iran så langt ikke har virket etter hensikten.
– Effekten har vært langt mindre enn vi ideelt sett skulle ønske, sa Yellen i en høring i Kongressen torsdag.
Hun sa samtidig at USA ser etter måter å styrke sanksjonene mot Iran.
- NTBDELNord-Korea hevder å ha testet undersjøisk kjernevåpen
Nord-Korea har testet en ny undersjøisk og kjernefysisk angrepsdrone, melder det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.
Testen ble ifølge nyhetsbyrået ledet av landets leder Kim Jong-un.
KCNA skriver også at Nord-Korea avfyrte strategiske krysserraketter under en våpentest fra 21. til 23. mars.
I meldingen advarer Kim landets fiender mot å holde det han kaller uforsvarlige krigsøvelser rettet mot Nord-Korea.
USA og Sør-Korea gjennomførte fra 13. til 24. mars øvelsen Freedom Shield 23. Det er USA og Sør-Koreas største felles øvelse siden 2017.
Nord-Korea meldte mandag at landet i helgen gjennomførte to dager med militærøvelser som simulerte det som ble omtalt som et kjernefysisk motangrep.
- NTBDEL750 mennesker reddet i Middelhavet
Om lag 750 mennesker er reddet fra to overfylte fiskebåter i Middelhavet, opplyser italienske myndigheter.
Den ene båten ble stanset av den italienske kystvakten i internasjonalt farvann utenfor kysten av Calabria sør i Italia torsdag morgen. De 295 passasjerene ble flyttet over i patruljebåter og brakt i sikkerhet, opplyser kystvakten.
På ettermiddagen ble ytterligere 450 mennesker reddet fra en annen båt som hadde problemer rundt 100 nautiske mil øst for byen Syrakusa på østkysten av Sicilia.
Ifølge offisielle tall er det registrert i alt 20.000 migranter og flyktninger som har kommet sjøveien til Italia siden begynnelsen av januar. I den samme perioden i fjor og forfjor ble det registrert om lag 6.000.
- NTBDELKilder: Saudi-Arabia vil normalisere forholdet til SyriaSyrias president Bashar al-Assad, her under et møte med Russlands president Vladimir Putin i Kreml i midten av mars. Foto: Vladimir Gerdo / Kreml via AP / NTB
Etter å ha gjenetablert den diplomatiske kontakten med Iran, vil Saudi-Arabia også normalisere forholdet til Syria, melder ikke navngitte kilder.
Syria og Saudi- Arabia har besluttet å gjenåpne sine respektive ambassader etter at landene kuttet de diplomatiske forbindelsene for over ti år siden, opplyser tre ulike kilder til nyhetsbyrået Reuters.
Torsdag kveld meldte også statlige saudiarabiske medier at det pågår forhandlinger mellom syriske og saudiarabiske representanter om en reetablering av konsulære tjenester.
Forhandlingene har startet etter at Iran og Saudi-Arabia overraskende kunngjorde en normalisering tidligere i mars.
Iran er sammen med Russland en av de viktigste støttespillerne til Syrias president Bashar al-Assad, mens Saudi-Arabia og flere andre sunnimuslimske stater støttet opprørerne som forsøkte å velte regimet.
Gjenetableringen av forbindelsene mellom Saudi-Arabia og Syria vil være den viktigste utviklingen til nå når det gjelder Syrias forhold til andre arabiske land.
Mange av dem brøt forbindelsen med Assad-regimet da krigen brøt ut i 2011.
- NTBDELTiltalt for å sprayet brennende gass mot politiet
I fjor vår skal en mann ha barrikadert seg i en garasje i Stathelle og tent opp et bål. Da politiet skulle pågripe ham sprayet han mot dem med brennende gass.
– Etter å ha barrikadert seg inne i garasjen på stedet og tent opp bål inne i garasjen slik at denne ble fylt av røyk, sprayet han brennbar gass mot dem (to politibetjenter) slik at denne antente, står det i den ferske tiltalen.
Mannen i 20-årene skal deretter ha sparket i skjoldet til den ene av politibetjentene som skulle pågripe ham, slik at betjenten fikk skjoldet i munnen og begynte å blø.
Hendelsen skjedde i Stathelle i Telemark 24. mars i fjor, og politiet rykket ut med flere patruljer etter å ha fått melding om saken.
– På et tidspunkt når vi gjorde forsøk på forhandle om å få ham ut, så har vedkommende tent på inne i garasjen, noe som gjorde at politiet måtte gå til en øyeblikkelig aksjon. I forbindelse med det er to tjenestepersoner utsatt for en del røyk, og er kjørt til sykehuset i Telemark med lettere skader. Gjerningsmannen er også kjørt til sykehuset, sa innsatsleder på stedet, Ståle Fuglaas, til Varden.
Garasjen tilhørte mannens ekskjæreste. Han er også tiltalt for blant annet for vold og seksualisert vold mot kvinnen mellom 2020 og 2022, og for en rekke brudd på besøksforbud mot henne.
Saken mot mannen går i Telemark tingrett i Skien fra 17. til 21. april.
- NTBDELSvensk nordlysrakett skapte himmelfenomen
Mange i Nord-Norge klødde seg i hodet da de så lysende objekter på himmelen torsdag. Det var en svensk rakett som ble skutt opp.
Raketten har fått navnet Bror og er skutt opp av Swedish Space Corporation i samarbeid med nordlysforskere fra det svenske instituttet for romfysikk. Oppskytingen ble streamet live på Youtube.
Himmelfenomenet fikk flere til å ta kontakt med avisen Nordlys. Lesere sendte inn bilder og videoer av glødende, fargede kuler som beveget seg på himmelen og eksploderte. Flere lurte på om det kunne være ufoer eller kinesiske spionballonger, skriver avisen.
– Det er våre kolleger ved Esrange i Kiruna som har skutt opp i kveld. De har i likhet med oss hatt rakett på rampen i flere dager på vent etter optimale forhold, og det fikk de i kveld. De har skutt opp en rakett med kjemiske fargestoffer som reagerer i atmosfæren. Disse brukes til å kartlegge vindforhold i atmosfæren, cirka på samme høyde som nordlyset, sier Kolbjørn Blix, divisjonssjef i Sub-Orbital ved Andøya Space.
De norske rakettforskerne skal selv sende opp en rakett. Det håper de å gjøre torsdag kveld rundt klokken 23. Den oppskytingen blir også streamet.
- NTBDELKommune søkte etter singel kokk med sixpack
Da Vestre Slidre lyste ut stillingen som institusjonskokk inneholdt annonsen et ønske om at søkere skulle ha sixpack og være singel.
– Dette er rett og slett en liten glipp, sier Rolf Stalenget, kommunedirektør i Vestre Slidre kommune til NRK.
Dagsavisen omtalte saken først.
Torsdag morgen publiserte kommunen annonsen på Finn.no, Arbeidsplassen og jobbsøkerportalen Webcruiter, hvor det sto: «Vestre Slidre sykehjem søker etter en singel mannlig institusjonskokk på ca. 45 år. Det er ønskelig at du har sixpack og passe store biceps.»
– Det var nok noen som hadde laget en annonse med noen kreative forslag som ikke ble fjernet da annonsen skulle ut offentlig, sier han til kanalen.
Han understreker at man hverken trenger å være mann, 45 eller ha sixpack for å få jobben.
– Også andre søkere vil bli vurdert.
- NTBDELDen nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen
Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss»
Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022, skriver Skien kommune i en pressemelding.
I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»
Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.
Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.
- NTBDELTelegram mener Norge tar feil: – Er ikke russisk
Meldings-appen Telegram slår tilbake mot norske myndigheter og sier de ikke er en russisk app.
Tvert om er selskapets grunnlegger Pavel Durov, som har flyktet fra Russland etter trusler om forfølgelse, opplyser selskapet til TV 2.
– Det ser ut til at bekymringene til norske myndigheter bygger på en misforståelse om at Telegram er «en russisk app». Det er feil. Telegram har ingen ansatte, kontorer eller utstyr i Russland, sier talsperson Remi Vaughn hos Telegram til TV 2.
Han sier de har kontaktet norske myndigheter for å rydde opp i saken. Vaughn sier at Telegram er basert i Dubai og aldri har vært utviklet av et russisk selskap.
Durov har selv skrevet på Telegram at han har ukrainsk familie og mange slektninger på morssiden. Da skrev han også at problemene hans i Russland oppsto da han ikke ville gi ut informasjon om ukrainske brukere av VK, kjent som russiske Facebook.
– Det ville vært et forræderi mot våre ukrainske brukere. Men etter det ble jeg sparket fra selskapet jeg grunnla og tvunget til å forlate Russland. Jeg mistet mitt selskap og mitt hjem, men jeg ville gjort det igjen, uten å nøle, skrev Durov ifølge TV 2.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet har advart mot Telegram og Tiktok, og både i regjeringen, på Stortinget og i flere bedrifter og institusjoner innføres det nå forbud.
- NTBDELFlere drept i militsangrep i Kongo
Minst 15 mennesker er drept i tre ulike angrep i Kongo, opplyser lokale myndigheter torsdag.
Medlemmer av militsgruppen Codeco gikk onsdag til angrep på en landsby i den urolige Ituri-provinsen. Her ble seks mennesker hakket i hjel med machete. Dagen etter ble minst tre mennesker drept av folk fra den samme militsgruppen i en annen landsby noen kilometer unna.
Torsdag angrep militsgruppen ADF en annen landsby i provinsen. Her ble minst seks mennesker drept, ifølge lokale myndigheter og øyenvitner.
Codeco er en militsgruppe som hevder å beskytte lendu-folket fra en annen etnisk folkegruppe, hema, samt fra den kongolesiske hæren.
Militsgruppen ADF er en gruppe som hevder å være lojale mot ekstremistgruppen IS og som anklages for å ha drept tusenvis av sivile kongolesere.
- NTBDELTV: – Israels forsvarsminister snur om rettsreform
Israels forsvarsminister kommer til å be statsminister Benjamin Netanyahu om å snu i spørsmålet om en omstridt rettsreform, melder israelsk TV.
Lovforslaget har ført til omfattende protester og anses av kritikere som en kraftig forringelse av det israelske demokratiet. Det innebærer blant annet at nasjonalforsamlingen Knesset skal kunne sette kjennelser i høyesterett til side.
Meldingen om at forsvarsminister Yoav Gallant ikke lenger vil stille seg bak loven, har ført til at han er blitt innkalt på teppet av Netanyahu, opplyser partiet Likud torsdag kveld.
Meldingen om Gallants u-sving er ikke bekreftet offisielt.
- NTBDELHøyres resolusjonskomité sier nei til regjeringens lakseskatt
Høyres resolusjonskomité sier nei til lakseskatten regjeringen har foreslått. Men de holder døren åpen for å bli med på en annen løsning.
Det kommer frem i forslaget komiteen ønsker at landsmøtet i helgen skal stille seg bak.
– Høyres innstilling er klar, vi sier nei til forslag fra regjeringen som ble sendt på høring. Det har skadet Norge som sjømatnasjon, skapt stor usikkerhet og full stopp i investeringer. Prosessen har også vært kritikkverdig, sier Peter Frølich, leder av resolusjonskomiteen til Høyres landsmøte
– Vi holder døren på gløtt for bedre forslag som ivaretar næringens innspill og er mindre skadelig. Sjømatnøringen avviser ikke å være med en økt skattlegging, og vi er på samme linje. Jeg tror dette er et forslag som hele Høyres landsmøte vil stå samlet om, sier han.
- NTBDELMann pågrepet etter vold i OsloKriminalteknikere fra Oslo-politiet i arbeid ved åstedet torsdag kveld. Foto: Lise Åserud/NTB
Politiet har pågrepet en mann etter at en kvinne ble utsatt for vold ved Grorud senter i Oslo og kjørt bort fra stedet i en bil.
Det opplyser Oslo-politiet. De bekrefter at det er en relasjon mellom partene.
– Mannen blir også anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort og mulig ruspåvirket kjøring, skriver de videre.
– De ble stanset på Tåsen i bilen vi søkte etter. Vi jobber med å få klarhet i skadeomfang og hva som har skjedd, skrev politiet i en oppdatering på Twitter 18.37.
Klokken 17.30 fikk politiet melding om at en kvinne var utsatt for vold og kjørt vekk fra stedet i en bil. Hendelsen skjedde ved parkeringshuset under Grorud senter i Oslo.
Det er ukjent skadeomfang på kvinnen, men hun skal ha vært utsatt for slag i ansiktet, opplyser operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB. Kvinnen blødde fra ansiktet, opplyser politiet.
– Vi vet ikke graden av tvang og vet da heller ikke hvor alvorlig dette er med tanke på frihetsberøvelse, opplyste politiet rundt klokken 18.20.
Det var et vitne som varslet om hendelsen, opplyser operasjonslederen.
- NTBDELElever gis rett til å medvirke i skolebeslutningerTonje Brenna (Ap) vil legge fram forslag til ny opplæringslov fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
De 820.000 elevene i norsk skole får lovfestet rett til å medvirke i alle skolebeslutninger som angår dem selv, skriver VG.
Forsalget til ny opplæringslov legges frem fredag. Gjennom elevdemokratiet skal elevene får medvirke i hele skolens virksomhet.
Det blir skoleeiernes og statsforvalternes ansvar å påse at skolene faktisk praktiserer elevmedvirkning og følger den nye lovfestingen.
- NTBDEL25- og 26-åringer får ikke tannhelsestøtteMarian Hussein (SV) varsler at det blir endringer i tannhelsereformen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Utvidelsen av tannhelsereformen blir endret. 25- og 26 åringer får ikke støtte til tannbehandling likevel.
Endringer skjer etter at Tannlegeforeningen varslet at de ville klage Norge inn for Esa, sier SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein til Dagbladet.
I budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble det vedtatt en utvidelse av tannhelsereformen. I utgangspunktet skulle alle unge opp til 26 år få halv pris ved fylkeskommunal tannbehandling.
Endringen innebærer at støtten skal økes til 75 prosent for unge opp til 24 år.
- NTBDELHøyre gir menneskerettspris til Georgias ekspresidentGeorgias fengslede ekspresident Mikheil Saakasjvili på videolink fra sykehuset i en rettshøring 1. februar. Han er dømt til fengsel i seks år for misbruk av makten som president. Foto: Irakli Gedenidze / AP / NTB
Georgias tidligere president Mikheil Saakasjvili tildeles Sjur Lindebrækkes pris av partiet Høyre.
Menneskerettsprisen deles ut i en tid da Georgia står i et kritisk skille mellom prorussiske og proeuropeiske krefter, skriver Høyre i en pressemelding.
Saakasjvili sitter i fangenskap i hjemlandet Georgia, og helsetilstanden hans er ifølge flere medier kritisk.
– Mikheil Saakasjvili representerer demokratiske krefter. En støtte til ham er en støtte til demokrati i Europa, sier priskomiteens leder, Janne Haaland Matlary.
Saakasjvilis mor og sønn kommer til Høyres landsmøte for å motta prisen, og de skal ha med seg en uttalelse fra prisvinneren selv.
Den tidligere presidenten ledet provestlige demonstrasjoner før han tok makten i 2004. Han hevdet for kort tid siden at han ble forgiftet i fengselet, noe georgiske myndigheter avviser, skriver Sky News.
- NTBDELMor dømt til fengsel for mishandling av datter
En kvinne i 30-årene er dømt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel for å ha mishandlet eget barn og utført en rekke bedragerier, skriver Stavanger Aftenblad.
Kvinnen er dømt for å i ni måneder ha gitt datteren epilepsimedisiner med fare for alvorlige bivirkninger. Datteren har ikke epilepsi.
Kvinnen ble i tillegg dømt for flere bedragerier. I januar 2019 løy hun om å være gravid med tvillinger. Det ga henne drøye 166.000 kroner i engangsstønad fra Nav.
Kvinnen i 30-årene dømmes i tillegg til å betale 100.000 kroner i erstatning til datteren. Kvinnens forsvarere varsler at de vil anke dommen.
– Retten har gjort alvorlige feil i sin bevisvurdering, og det er brukt uriktig lovanvendelse. Dommen er omfattende, og vi må nå foreta en grundig gjennomgang for å påpeke disse feilene i anken, sier de.
- NTBDELVedum vil følge opp krav om skatteliste-søk
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier han vil følge opp stortingsvedtaket om vurdere om skattelistene igjen kan åpnes for anonyme søk.
Forslaget om å gjeninnføre muligheten til å søke i skattelistene fikk stor oppmerksomhet forrige uke. Men forslaget falt i Stortinget, og flertallet besluttet i stedet å be regjeringen gjennomgå saken.
– Bestillingen er tydelig. Så får vi se hvilke muligheter vi har for å gjøre helt anonyme søk i skattelistene, om det kan rammes inn på en trygg og god måte, sier Vedum, ifølge E24.
- NTBDELTiktok forbudt for britiske folkevalgteParlamentet forbyr Tiktok på politikernes jobbverktøy på grunn av cybersikkerhet. Foto: UK Parliament / Andy Bailey / AP / NTB
Parlamentet i Storbritannia forbyr den kinesiske appen Tiktok på alle elektroniske jobbverktøy på grunn av cybersikkerhet, ifølge en talsperson.
Forrige uke fikk britiske tjenestepersoner forbud mot å ha Tiktok på jobbtelefonen.
– Etter regjeringens beslutning om å forby Tiktok fra alle tjenestetelefoner, har kommisjonen vedtatt at det er forbudt i både Underhuset og Overhuset å ha Tiktok på jobbverktøy og annet utstyr knyttet til Parlamentet, sa talspersonen.
– Cybersikkerhet står høyt oppe på agendaen hos Parlamentet.
- NTBDELProtestene i Frankrike fortsetterDemonstrasjonene mot Macrons pensjonsreform fortsatte torsdag. Tusenvis samlet seg i Paris' gater. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB
Demonstrasjonene i Frankrike skaper hodebry. Flyplasser er bekymret for forsinkede drivstoffleveranser, og det er usikkerhet rundt besøket til kong Charles.
Hundrevis av demonstranter samlet seg for å blokkere toglinjene og skapte forsinkelser fra togstasjonen Gare de Lyon i Pars torsdag, opplyste det franske statsbaneselskapet SNCF.
– Vi fortsetter til reformen oppheves, ropte demonstrantene.
Onsdag sa president Emmanuel Macron at pensjonsreformen må tre i kraft innen året er omme. Reformen innebærer blant annet at pensjonsalderen heves til 64 år, og at ansatte må jobbe i minst 43 år for å få full pensjon.