Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Putin: – Vi er utsatt for en sanksjonskrig
16. mars kl 12:40Tor Arne Andreassen
DEL
Russlands president Vladimir Putin Foto: Pavel Bednyakov, AP/NTB

Russlands president Vladimir Putin sier i en tale til russiske næringslivsledere at Russland er «utsatt for en sanksjonskrig». Det melder Reuters torsdag.

Putin sier Russia raskt er i ferd med å innrette økonomien mot land som ikke har innført sanksjoner mot landet.

Putin har også tidligere fremstilt Russland som et «offer» for vestlige sanksjoner.

Dette er en del av Putins rasjonale for angrepet på Ukraina for et år siden. Ifølge den russiske presidentens retorikk forsvarer Russland seg mot USA-ledet vestlig aggresjon ved å foreta en «militær spesialoperasjon» i Ukraina.

Mange land innførte etter Russlands invasjon i Ukraina et sett med sanksjoner mot Russland. Sanksjonene legger press på den russiske økonomien. Men Putin sa torsdag at «ryktene om den russiske økonomiens død er betydelig overdrevet».

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Stine Barstad
  DEL
  Ansatte i to departementer må slette Tiktok
  Foto: Michael Dwyer / AP / NTB

  De to departementene følger anbefalingen fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og ber ansatte slette Tiktok og Telegram fra sine tjenestemobiler.

  Det opplyser departementene til Aftenposten fredag.

  Ansatte i de to departementene ble allerede tirsdag bedt om å slette appene. I Forsvarsdepartementet fikk de ansatte frist til onsdag kl 17.

  Tirsdag bestemte statsminister Jonas Gahr Støre at ingen statsråder, statssekretærer eller politiske rådgivere skal ha Tiktok eller Telegram på tjenestetelefoner eller nettbrett.

  Også Stortinget, flere kommuner og en rekke andre instanser har bedt ansatte slette Tiktok fra tjenestemobiler. Disse sier nei så langt.

 • NTB
  DEL
  Spania rammet av årets første skogbrann
  Skogbrann i nærheten av Villanueva de Viver i Spania natt til fredag. Foto: Lorena Sopena / Europa Press / AP / NTB

  Allerede før sommersesongen er i gang, har Spania blitt rammet av skogbrann. Øst i landet har 30 kvadratkilometer med skog brent ned.

  Skogbrannene som herjer i Aragon og Valencia, har ført til at rundt 1500 mennesker er blitt evakuert, og flere står uten strøm, ifølge den spanske kringkasteren RTVE.

  Skogsarealet som hittil har brent, tilsvarer størrelsen på over 4000 fotballbaner.

 • NTB
  DEL
  Samisk skal få større plass i skolen
  Samisk skal styrkes i hele utdanningsløpet fra barnehage til høyskole og universitet. Foto: Heiko Junge / NTB

  Fremover skal det legges bedre til rette for samisk gjennom hele utdanningsløpet, blant annet ved å rekruttere flere samiskspråklige til lærestedene.

  Den årlige meldingen til Stortinget om samisk språk, kultur og samfunnsliv ble lagt frem fredag. I år satser regjeringen på samisk kompetanse og rekruttering i barnehage, grunnopplæring og høyere utdanning.

  – Regjeringen vil at flere barn skal få et samisk barnehagetilbud, og at flere elever velger samisk i skolen, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

 • NTB
  DEL
  Trondheim kommune fraråder Tiktok for ansatte
  Trondheim kommune ber enkelte ansatte droppe appen Tiktok. Foto: Lise Åserud / NTB

  Trondheim kommune fraråder appen Tiktok for enkelte ansatte og ber alle om å utvise årvåkenhet ved bruk av sosiale medier og installasjon av apper.

  Ansatte som må utvise særlig høy sikkerhetsbevissthet, frarådes å installere og bruke apper som innhenter og deler informasjon slik som Tiktok gjør, opplyser kommunen og viser til anbefalingen fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  Kommunen åpner samtidig for at ansatte med tjenstlig behov kan benytte slike tjenester på sine tjenesteenheter, men ber alle være oppmerksomme ved bruk av sosiale medier.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Coop tilbakekaller grillpølser

  Coop tilbakekaller grillpølser fra Xtra grunnet mistanke om listeria i produktet.

  Pølsene det gjelder, er merket med best-før-dato: 22.04.2023, 23.04.2023 og 24.04.2023.

  – Varene er fjernet fra butikkhyllene, men noen kunder kan likevel ha fått kjøpt produktet. Listeria vil dø ved tilstrekkelig varmebehandling, men det finnes jo dem som spiser kalde pølser, og vi ønsker derfor å varsle våre kunder. De skal kunne stole på at de produktene de handler hos oss, er trygge, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

 • NTB
  DEL
  Prisdryss til barne- og ungdomslitteratur
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen delte fredag ut priser til åtte forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kulturminister Anette Trettebergstuen delte fredag ut sju priser på til sammen 350.000 kroner til forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere.

  • Erna Osland fikk Litteraturprisen for boken «Spring!».
  • Bildebokprisen tildeles Markus Lantto og Camilla Kuhn for «Kåre og Marimba hjelper til».
  • Ida Larmo får Fagbokprisen for «Urettens ekko».
  • Hans Jørgen Sandnes får Tegneserieprisen for «Dypfryst (Krypto 5)».
  • Oversetterprisen tildeles Vibeke Saugestad for oversettelsen av Angie Thomas’ «Betongrose».
  • Debutantprisen får Nina Anderson Sjødal for «Vildeskuffen».
  • Illustrasjonsprisen får Ida Skjelbakken for illustrasjonene til Arne Lindmos «Kråkeslottets hemmelighet» og «Hevneren fra Helheim».
 • NTB
  DEL
  EU avviser europeisk bankfrykt
  Fredag deltok EU-president Ursula von der Leyen og sjefen for den europeiske sentralbanken Christine Lagarde på et toppmøte i Brussel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

  EU sier de ikke er bekymret for en europeisk bankkollaps til tross for uro på markedet. De mener europeiske banker er motstandsdyktige fordi de har mye kapital.

  – Bankunionen har betydelig styrket motstandskraften i EUs banksystem. Banksektoren vår er robust med en sterk kapital, heter det i en felles uttalelse fra EU-ledere fredag.

  Uttalelsen kommer samme dag som den tyske storbanken Deutsche Bank stuper på børsen. Flere andre store europeiske banker har også falt kraftig på formiddagen.

 • NTB
  DEL
  Polsk politi: Undersøker drapssiktet nordmann

  Politiet i Polen vil undersøke om den norske mannen som er siktet for drapet på sin polske ekskjæreste, er utilregnelig.

  Påtalemyndigheten i Oswiecim i Polen har bedt om vurdering av den drapssiktede nordmannens tilregnelighet, bekrefter statsadvokaten i Krakow-regionen overfor NRK.

  Mannen er også siktet for å ha bortført sin og kvinnens felles datter.

  Sakkyndige har ikke konkludert i spørsmålet om mannens tilregnelighet. De har bedt om å få mannen overført til psykiatrisk sykehus for observasjon.

  Statsadvokaten vil ikke svare på om mannen har tilstått.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  VG: En person siktet etter dødsfallet i Skudeneshavn

  Politiet har pågrepet og siktet en person etter at en mann (32) ble funnet død i sitt hjem i Skudeneshavn på Karmøy i februar.

  Det bekrefter siktedes forsvarer overfor VG.

 • NTB
  DEL
  Norge styrker internasjonalt samarbeid mot ulovlig hugst av regnskog
  Norge har siden 2018 støttet den internasjonale innsatsen mot ulovlig hogst av regnskogen i samarbeid med FN og Interpol og sju land i Sørøst-Asia og Latin-Amerika. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

  Norge styrker samarbeidet med FN og Interpol for å stanse ulovlig hugst i regnskogen.

  – Ulovlig hugst er en trussel for regnskogen. Ofte står mektige personer og nettverk bak. Disse profitterer stort på hugsten, omsetting av tømmeret, og de rydder den verdifulle skogen for å drive jordbruk, etablere kokaplantasjer eller gruver, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

  Norge støtter nå prosjektet LEAP fase 2 med 163 millioner kroner i perioden 2023–2025.

 • NTB
  DEL
  Nå kan Tolletaten promilleteste deg
  Tollvesenet kan nå gjennomføre rustesting av sjåfører som blir stanset på grensa. Bildet er modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Veitrafikkloven er nå endret slik at Tolletaten har mulighet til å ta alkotest av bilførere som blir stoppet i tollen.

  – Det er i dag urovekkende mange bilister som kjører i rus på norske veier. Disse utgjør en stor risiko både for seg selv og for sine medtrafikanter. Vi ønsker å styrke kontrollen med ruskjøring, og vil nå gi også Tolletaten mulighet til å ta en alkotest av bilførere som blir stoppet i tollkontroll, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

 • Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Macron fordømmer demonstranter
  Pensjonsreformene er blitt en hodepine for Macron. Foto: Johanna Geron, Reuters

  Frankrikes president Emmanuel Macron fordømmer det han kaller voldelige demonstrasjoner i Frankrike.

  Det sa presidenten i en uttalelse fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Det pågår nå store demonstrasjoner i Frankrike mot pensjonsreformen.

 • NTB
  DEL
  Godteributikk felt for Tiktok-kampanje

  Godteributikken Fast Candys markedsføringskampanje på Tiktok er i strid med retningslinjene fra Matvarebransjens faglige utvalg (MFU).

  Fast Candy har hatt flere konkurranser på Tiktok der man kan vinne godteri dersom man følger bedriftens Tiktok-konto, liker videoen og tagger venner i kommentarfeltet.

  Dette bidrar til å viske ut grensen mellom markedsføring og deltagelse i sosiale medier, mener Matvarebransjens faglige utvalg.

 • NTB
  DEL
  Analyse: For dyrt med mobil i Norge
  Nasjonal kommunikasjonsmyndighet mener det er for dyrt med mobil i Norge. Foto: Annika Byrde / NTB

  En fersk markedsanalyse gjennomført av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) konkluderer med at det fremdeles er behov for å regulere mobilmarkedet.

  Analysene viser at prisene på mobiltjenester er for høye sammenlignet med prisene i nabolandene våre.

  – Telenor har fremdeles en sterk markedsstilling i Norge, og ingen andre mobiltilbydere i Norge eller i våre naboland har like god inntjening pr. kunde som Telenor i Norge, sier Inger Vollstad i en pressemelding. Hun er seksjonssjef i Nkom.

 • NTB
  DEL
  Én person siktet etter dødsfall i Skudeneshavn
  Politiet på stedet etter funnet av en død 32-åring i Skudeneshavn i februar. Foto: Bjørn Inge Vårvik / SkudenesNytt / NTB

  En person er siktet etter at en mann ble funnet død i sitt hjem i Skudeneshavn på Karmøy 20. februar.

  Haugesunds Avis viser til et fengslingsmøte i Haugaland og Sunnhordland tingrett fredag.

  Fengslingsmøtet startet klokken 12 og varte i rundt en time, ifølge avisen. Det er ikke klart hva personen er siktet for, men ifølge Haugesunds Avis står saken oppført i tingrettens berammingslister med betegnelsen «likskjending».

  Mannens forsvarer, Erik Lea, bekrefter siktelsen overfor VG.

  – Han er siktet for grov kroppsskade med døden til følge, og for likskjending. Mer kan jeg ikke utdype, sier Lea til avisen.

  Han sier videre at hans klient overhodet ikke erkjenner straffskyld for noen av postene.

  Begjært fengslet i fire uker

  Politiinspektør Unni Byberg Malmin skriver i en pressemelding at de har den siktede mannen varetektsfengslet i fire uker med restriksjoner.

  – Vi har gjennomført en omfattende etterforskning både teknisk og taktisk, og det er det samlede etterforskningsmaterialet som nå har ført frem til at vi har siktet en mann, sier Byberg Malmin.

  – Påført skader

  Hun forteller videre at den avdøde mannen var påført skader, men at de fremdeles venter på den endelige obduksjonsrapporten.

  – Vi ønsker ikke å si noe om hvilke skader dette er, men politiet mener avdøde er påført skader både før og etter sin død, sier Byberg Malmin.

  I tillegg sier hun at politiet så langt har avhørt rundt 75 vitner i saken.

  Det var 20. februar at Espen Simonsen (32) ble funnet død i sitt hjem i Skudeneshavn på Karmøy. Politiet opplyste tidligere denne måneden at mannen ble påført skader etter sin død.

 • NTB
  DEL
  En person siktet for drapsforsøk

  En polsk mann er pågrepet og siktet for drapsforsøk etter voldshendelsen på Slependen onsdag.

  Mannen er i 40-årene og ble pågrepet i Oslo sentrum.

  Han har ikke fast bostedsadresse i Norge og har trolig vært i landet i kun en kort tidsperiode, skriver politiet i en pressemelding.

  Det skal ifølge politiet ha vært en uoverensstemmelse mellom den siktede og fornærmede i forkant.

  – Saken fremstår som en isolert hendelse, og pr. nå søker ikke politiet etter flere gjerningspersoner, skriver politiet.

  Leder for etterforskningsseksjonen for drap, Anne Alræk Solem, sier til NTB at det var en samlet etterforskning som gjorde at de kom frem til pågripelsen av mannen.

  Hun bekrefter samtidig at det er en relasjon mellom den siktede mannen og fornærmede.

  – Det er gjort beslag, og vi har sikret videomateriale i saken, men det er den samlede etterforskningen av saken som gjorde at vi kom frem til pågripelsen, sier Solem.

  Det er ikke kjent hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

  – Han vil bli forsøkt avhørt i løpet av dagen i dag. Hvordan han forklarer seg, vil bli sentralt før det vil bli tatt stilling til om han skal fremstilles for varetektsfengsling.

  Solem sier at den fornærmede mannen fortsatt er alvorlig skadet og får behandling for skadene, men at han er utenfor livsfare.

 • Jan Gunnar Furuly
  DEL
  Bil har kjørt på fotgjengere i Tyskland

  En personbil har kjørt inn i flere mennesker på flyplassen i Køln/Bonn, melder tyske medier.

  Flere personer skal ha blitt truffet av bilen. Den kjørte også inn i flere andre biler.

  Politiet opplyser at dette skal ha blitt utført av en psykisk ustabil person, melder TV-kanalen NTV.

 • NTB
  DEL
  Nå skal beltebruk på buss kontrolleres
  Bruken av sikkerhetsbelte på buss skal kontrolleres neste uke, opplyser Statens vegvesen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Ifølge bussjåfører bruker under halvparten av passasjerer sikkerhetsbelte på buss. I uke 13 skal Statens vegvesen gjennomføre kontroll på busser i hele landet.

  – Skadepotensialet er stort ved usikrede passasjerer dersom uhellet er ute. Budskapet vårt er derfor der det er belte, bruk det, sier Ingvild Ryengen-Bjerke i Statens vegvesen i en pressemelding.

  I en undersøkelse fra 2021 rapporterte 70 prosent at de bruker belte når det tar buss, men bussjåfører mener det er under halvparten som faktisk gjør det.

  Neste ukes kontroll er ment å rette søkelyset mot viktigheten av bruk av sikkerhetsbelte i buss, sier Ryengen-Bjerke.

  – Det er høy aksept for påbud om bruk av belte i buss, men bevisstheten i øyeblikket er likevel lav. Bruk av belte i buss holder deg på plass i setet, slik at du ikke er til fare for andre eller deg selv dersom det skulle skje en ulykke, sier hun.

 • NTB
  DEL
  Endrer finansiering av universiteter og høyskoler
  Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Regjeringen endrer finansieringen for universiteter og høyskoler. De skal ikke lenger få tilskudd etter antall forskningsartikler eller utvekslingsstudenter.

  – Det blir mindre «new public management» og mindre som skal rapporteres inn. Det betyr mindre byråkrati og mer ressurser til det som faktisk er viktig, nemlig utdanning og forskning over hele landet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til NTB.

  Framover er det kun tre mål som skal gjelde for universitetene når det fordeles resultatbaserte penger: antall studiepoeng, antall doktorgrader og i hvilken grad studentene fullfører på normert tid.

 • NTB
  DEL
  Kong Charles utsetter besøk til Frankrike

  Kong Charles utsetter det planlagte statsbesøket til Frankrike.

  Det har vært flere voldelige sammenstøt mellom demonstranter og fransk politi de siste dagene over president Emmanuel Macrons omstridte pensjonsreform, som vil heve pensjonsalderen fra 62 til 64 år.

  Tidligere i uken sa en kilde ved det britiske hoffet at urolighetene i Frankrike kan få følger for det planlagte statsbesøket.